» »

Kakšen UPS za domočo rabo

Kakšen UPS za domočo rabo

mezacom ::

Prosim za pomoč pri izbiri UPS. V stanovanju kjer živim občasno prihaja do nihanja električne napetosti razmišljam, da bi spodnje naprave priključim v UPS:
- brezčični router Assus
- NAS synology DS2016
- laptop
- 55 inčna televizija
- reciever Marantz NR1508

Zanima me, kako zmogljiv UPS potrebujem, da pokrije moje zahteve? Zanima me tudi kako glasne so te zadeve, ali so pasivno hlajene ali imajo ventilatorje? Zadeva bo namreč v dnevni sobi in želim, da je kar se da neslišna.
Vem, da UPS ni namenjen dolgotrajni uporabi naprav.

Spajky ::

Ne rabiš nobenega UPS-ja, saj imajo vse tvoje naprave "preklopne" napajalnike, ki delajo od 110V~ dalje ... Naj ti kak električar raje pregleda instalacijo, če je vse Ok.

Pol pa nabavi eno 15€ prenapetostno zaščito z omrežnim filtrom za v Šuko vtičnico ter dalje navaden podaljšek (ali dva v seriji) s čimveč Šuko vtičnicami. Pa vse na navadne podaljške ...

Če imaš kabelsko, naj ima prenapetostna ščiten coax priključek (za modem), če imaš xDSL pa ščiten telefonski priključek (za modem). Če imaš optiko, pa napajanje optičnega switch-a tudi daj na oni navadni podaljšek! ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Dr_M ::

Za vse nasteto bo kar drag ups, racunaj 200-300e. Nekaj v smislu APC Back-UPS Pro 1200, ceprav bi mogoce vzel 2 manjsa in imas za TV in receiver enega, za ostalo drugega.
Naceloma glasni niso, razen ko preklopijo na baterijo, se slisijo stikala in potem brencanje. Ventilatorjev manjsi upsi nimajo.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

darkolord ::

Za 200 eur dobiš sicer že online UPS, ki vedno generira čisti sinus 230 V/50 Hz. Ima pa ventilator.

Dr_M ::

Ja dobis, brez akumulatorja, ki je pa se vsaj 200e ali vec.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

darkolord ::

Ne, komplet. Imam kar nekaj takih (in večjih), prima so.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Spajky ::

mezacom je izjavil:

... V stanovanju kjer živim ...
Pa ni rekel "v pisarni, kjer delam" ... pa kaj če kdaj malo mrkne štrom ... Kaj, zdaj bo pa kar Fukushima v stanovanju al kaj :)) ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

ivan01 ::

@darkolord
Kako si kaj zadovoljen s tem modelom. Tudi sam, že kakšen teden, se odločam za nakup UPS in se nikakor ne morem odločiti ali vzeti takšnega z ventilatorjem ali brez. Kako glasna je stvar in ta model, katerega si dal link? Kaj imaš vse povezano nanj in kako dolgo zdržijo zadeve na ups-u ob izpadu napajanja?
Lp

misek ::

PowerWalker :D

Te znamke ne bom nikoli več uporabljal. Imel enega v pisarni in sploh ni javil, da je akumulator fuč. Ko sem ga odprl sem opazil, da se je akumulator napihnil in je del kisline celo stekel ven. Priporočam APC.

darkolord ::

@ivan01: imam različne modele powerwalkerja, od 1000 do 3000 VA, gor laufa vse od stikal do osebnih računalnikov in serverjev. Na točno glasnost nisem bil pozoren, ker niso v ravno tihih prostorih.

@misek: delati moraš reden self-test, ali ročno ali preko računalnika ali management vmesnika. Tudi pri APC-ju in ostalih znamkah akumulatorji crknejo brez opozorila.

Online UPS (tudi powerwalker) bo v online načinu to sicer opazil in preklopil na bypass.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

misek ::

darkolord: Ja, self-test se je od namestitve delal. Ampak je s časoma nekaj šlo narobe, tako da je ta funkcija izpadla. Nisem pa tega opazil. Do katastrofe.

bigbada ::

Gledam sem neke UPSe in vsi imajo tiste priključke oz. luknje kot od monitorja napajalni kabel (3 luknje). Kako v tem primeru recimo priklopiš potem modem ali PC ali peč na to zadevo, če ni navadnih vtičnic? Zakaj je večina UPSov na tak način?

DeeCoy ::

bigbada je izjavil:

Gledam sem neke UPSe in vsi imajo tiste priključke oz. luknje kot od monitorja napajalni kabel (3 luknje). Kako v tem primeru recimo priklopiš potem modem ali PC ali peč na to zadevo, če ni navadnih vtičnic? Zakaj je večina UPSov na tak način?

Ker se dobijo taki kabli. Niso enaki. na monitojih, računalnikih imaš moške vhode. Tu imaš pa ženske izhode. In tudi na pro upsjih je tako.

bigbada ::

Kabel se že dobi ja, ampak kako potem ta kabel recimo priklopiš na modem ali pa na peč? To verjetno rabiš adapter vmes. Dvomim, da bi šlo direkt s kabli?
Pa še to, kaj pomeni da ti UPS da čisti sinus ven, je to pomembno?

DeeCoy ::

Pač poštukaš namenske kable.. ziher se dobi tudi adapter iz izhoda na podaljšek. Če ne znaš sam kablov pravilno in dobro naredit, naj ti jih naredi kolega za 20€ in pir, da nebomo čez en teden brali: Se da obnoviti pogorel UPS?.
To pomeni, da izmenična napetost niha sinusno pri 50Hz. Večina naprav ima dovolj tolerance, da na to ni občutljiva.

darkolord ::

flameir ::

Oj, sem prelistal nekaj tem glede UPS naprav pa nikjer ni jasnega odgovora. Za doma bi kupil UPS za Synology NAS 918+, modem, ruter in en PC. Fajn bi blo, da bi lahko ta UPS ugasnil poleg NASa ob izgubi napetosti tudi PC. Lociran bo v server sobi, tako da je lahko glasen.

Zasledil sem, da eni priporočajo online UPS, ne vem pa točno, kaj je razlika in predvsem ali je res potreben "Online ups", ki da ven "čisti sinus"?
Hvala.

link_up ::

online je vedno preko baterije, zato ni preklopa, standby pa pac preklopi v nekaj ns. Online je boljsi. :)

sinus je pa nice to have, ampak tudi squarelike so ok za pc...itak ima se napajalnik svoje glajhanje.
In and Out

darkolord ::

Ja, online je boljši (sicer ne gre vedno preko baterije, ampak vzporedno), je pa nekoliko manj učinkovit (ko ni na bateriji) in se bolj greje, velikokrat ima pa še ventilator.

d0rK ::

Prosim za pomoč pri izbiri UPSa. Kaj naj vzamem, da bo še malo časa za pošiljanje obvestila o izpadu in controlled shutdown za router, switch, htpc, disk rack pa še kakšna malenkost. Switch ma gor poe kamere, 250w max.

Koliko moči potrebuje UPS da to drži gor? Kakšen cenovni rang gledam če hočem nekaj dobrega?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: d0rK ()

d0rK ::

Ali ima kdo kakšen podatek koliko naj bi UPS porabil v standby načinu, ko ni na bateriji? Recimo gledam za APC Back-UPS Pro 1200 in nekje sicer piše da naj bi UPSi porabili 3 W v idle, za ta model se pa mečejo cifre okoli 13 W. Kar se meni zdi veliko za nekaj kar dejansko je 24/4 online. A to pomeni da ponuca skoraj 10kW na mesec??

APC Support gave me a reply, my model should have 13W of standard usage, and 30W while charging.

Reddit za APC BackUPS Pro BR 900GI


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Logitech Z-5500 in pokanje/prasketanje v zvočnikih?! (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
547027 (2139) Skater1982
»

UPS? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
13027197 (8608) Vuli
»

Kupujem UPS

Oddelek: Pomoč in nasveti
272489 (1708) seminal
»

Nakup ups (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Strojna oprema
23628246 (12528) ender
»

UPS-neprekinjeno napajanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
809106 (6367) ender

Več podobnih tem