» »

Pametno stanovanje

Pametno stanovanje

««
45 / 50
»»

OK.d ::

Btw, zaradi nizke porabe energije je čedalje bolj zanimiva tudi sub-Ghz tehnologija.
LPOK.d

DeeJay ::

roki11 je izjavil:

HA je v zadnjem letu dobil velik zalet na področju glasovnega upravljanja (Assist). Verjetno poznate rešitve, ki večinoma delujejo v osnovnih jezikih (ang, nen, fra itn.), slovenščina pa je glede tega v HA zelo slabo zastopana. Večina evropskih jezikov je vsaj v osnovi zastopanih, slovenščine med "nameni" in stavki (še) ni.

Nekako se ne najdem v raznih alexah ali hey, google in potem pogovorih z napravo v angleškem jeziku, najbolj zaradi zasebnosti in ker podatki šibajo nevemokamvse, kot drugo pa menim, da Slovenija premore nekaj energije in motivacije, da v dobi umetne inteligence "nauči" stroj govorit slovensko in da se ne rabim, četudi sem takrat sam v hiši, pogovarjati z nekom v angleščini, da dvigne žaluzije in vključi luč.

Kar sem hotel oznaniti, ampak tole je še v začetnih povojih, ker sem šele danes prišel do testne različice, da lahko zadevo v živo preizkusim, je tale "kvarnik"
https://youtube.com/shorts/VCaLvI8jxAk?...

Še nekaj besed o infrastrukturi, če koga zanima:
- "ok, nabu" je t.i. wake word (podobno kot alexa ali hej google) - lahko se spremeni na karkoli si zaželiš in potem to "procesiraš" v HA, da prepozna,
- tale napravica z zaslonom je esp32-s3-box-3, ki ima dva mikrofona in posluša ter opreza za wake wordom (trenutni FW je še slab in se mu zatika, vsak dan se pa izpopolnjuje, kmalu, upam, bo za kaj več kot testno okolje),
- HA ima izpostavljene entitete (po želji), z določenimi imeni, ki jih STT prepozna in potem uporabi v "conversation agentu",
- iz CA potem nazaj v TTS je že bolj labavo, ker zaenkrat sistem govori slovensko preko Nabu Casa (res je cloud, ampak v okviru HA)
- osnovni intenti in stavki (sentences) so nastavljeni, ni pa še vse brez napak in delamo na tem, da popravljamo in dopolnjujemo.

Mogoče malo bolj računam na Piper Rhasspy, da bo bolj kvaliteten STT in TTS, ker piper-ja se da naučiti relativno hitro. Čakam samo še mikrofon, da pride po pošti, in potem veselo na delo, da ga naučim. Piper je pa v celoti lokalen in privaten (zasebnost), da ne bo kakšnih dilem, kam vse gre glas in pogovor.


super! počas se tud na tem področju premika, da se znebimo vseh cloudov :)
Don't f with me.

DeeJay ::

freesty je izjavil:

Kot ste že ugotovili, sem pod zadnjo točko mislil radiatorje ja.

DeeJay je izjavil:

freesty je izjavil:

Ze od nekdaj imam zeljo po "smart" domu. Zdaj pa se koncno selim na svoje in bi rad zeljo uresnicil, vsaj do dolocene mere.

Zaenkrat sem se malo igral z napravami, ki jih imam in imajo wifi.
Torej na qNAP sem nalozil HA in uspel povezati par naprav.

Me pa zanima par stvari. Predvidevam, da se moram odločit za protokol. Gledal sem zigbee in če prav razumem moram vse naprave kupovat, ki podpirajo ta protokol ali wifi, da jih lahko integriram v HA.
Vprašanja:
1)kaj rabim, da bom lahko povezal zigbee naprave v HA? Verjetno neki gateway ali neki podobnega?
2)kako so ti adapterji, ki jih vežeš pred stikalom? Kolko razumem lahko uporabim obstoječa stikala samo vmes ta controller vežem?
3)s temi adapterji lahko lučem upravljam tudi jakost? Kakšne žarnice moram imet, da bo to funkcioniralo? Je kakšen drug način bolj optimalen? Direkt smart žarnice?
4)enak tip adapterjev bi uporabil tudi na par vtičnicah. Da lahko ugašam in prižigam napetost te vtičnice, posledično vžigam in ugašam priklopljeno napravo, pa še porabo mi meri. Moram bit tu na kaj posebnega pozoren?
5)če boiler nima wifija, je možno na kak način kontrolirat? Verjetno enako ON/OFF smart stikalo?
6)če kupim smart ventile za ventilatorje imajo že vgrajen senzor temperature, se da te preprogramirat, da se odzivajo na externi senzor, ki je npr postavljen bolj v sredini sobe?

Gledal sem SONOFF naprave. Je v tem rangu kaj bolj primernega?


1.
Home Assistant Skyconnect (Zigbee+Thread)
https://www.home-assistant.io/skyconnec...

2. in 3.
Zatemnilni rele, ki gre v dozo (ne potrebuje N modre žice, če je nimaš):
Shelly Dimmer2
https://www.shelly.com/en-si/products/p...
Žarnice morjo biti LED zatemnilne. Glej da so kakovostne.
Pozor:
Moraš imet globoke doze!!
Deluje samo s tipko in ne z obračalnim gumbom ali navadnim stikalom.
Če imaš standardne okrogle globoke doze lahko kupiš tipke tudi pri Shelly, kjer ta relejček lepo paše notr.
https://www.shelly.com/en-si/products/p...

Če nimaš globokih doz, potem ti preostane mali navadni rele Shelly Plus 1 MINI z navadnim stikalom
https://www.shelly.com/en-si/products/p...
ali smart žarnice.
Pozor:
Pri smart žarnicah moraš odstranit stara stikala in v dozah narest povezavo direktno na luč, ker morajo biti žarnice pod konstantno napetostjo in ti jih potem s starim stilkalom ne morjo izključi. Potreboval boš nova smart stikala.
Primer naprave: HUE žarnica + HUE Dimmer Switch (ne rabiš HUE Bridga, ker jih povezuješ na Skyconnect). Ni najcenejša varjanta, je pa kakovostna in deluje zanesljivo. Obstajajo tudi cenejše varjante, ne vem pa kok so zanesljive.
Eden od minusev tuki je, da je stikalo na baterijo in jo moraš menjat po cca 2-3 letih.

4.
Shelly Plus 1PM
https://www.shelly.com/en-si/products/p...
POZOR: Potrebne so globoke doze.
Če jih nimaš potem:
Za do 12A priključne naprave:
https://www.shelly.com/en-si/products/p...
Za do 16A priključne naprave:
https://www.shelly.com/en-si/products/p...

5.
Za enofazni bojler je Shelly Plus 1PM (če hočeš tudi merilec porabe) ali Shelly Plus 1 (samo kot rele). 1PM uporabljam tud sam in mi deluje BP že 2 leti.

6.
Verjetno si mislil radiatorje in ne ventilatorje :)
Pri Shelly TRV vem, da lahko dodaš zunanji temp senzor. Pri EVE Thermo tega ne moreš. Osebno tega nisem nikol potreboval, ker so TRV dovolj pametni, da nastavljena temperatura potem načeloma odraža temperaturo v prostoru. Pri Shelly TRV in EVE Thermo testirano deluje to z max 0,5C odstopanjem.
Pri Shelly TRV lahko tudi sam sprogramiraš pamet ogrevanja, ker lahko kontroliraš ventil 0-100%. Pri EVE Thermo tega ne moreš in je samo avtomatsko.
Minus pri Shelly TRV je cena, neodstranljiva baterija in glasnost, EVE so veliko bolj tihi in lepši dizajn. Baterije pri obeh zdržijo minimalno eno sezono pri radiatorjih, kjer dosti odpira in zapira ventil.


1) Bom verjetno kar to naročil. Sicer sem gledal kluček od SONOFFa. https://sonoff.tech/product/gateway-and...
Verjetno nima veze katero napravo kupim, samo, da je kompatibilna. Predvidevam pa, da lahko to direkt v NAS priklopim in bi moralo špilat?

2 in 3) Hm to se mi že malo zakomplicira. Kakšne doze so bom vedel konec tedna, ko se preselim. Če sklepamo, da so globoke. Torej ni dovolj, da precvikam kable, ki gredo do šaltra in samo vmes vežem rele? Sem bil prepričan, da bi tako delovalo. Drugače potegne to dosti za sabo, dela in denarja.. Sicer pa bom verjetno začel z enim stikalom pa potem dalje. Oziroma v tem primeru skoraj boljše kupit smart žarnico. Ampak spet težava, če je vezano na navadno stikalo in, ko je ugasnjeno, ni pod napetostjo. Sklepam, da takrat ne more komunicirat z HA. Torej v vsakem primeru je večji vložek kot sem pričakoval.

6) Za radiatorje bom pomoje vzel kar SONOFF, kolko sem gledal reviewe so tihi. Res pa je, da ne mores nastavljati % odprtosti ventila ampak v praksi verjetno ni razlike. Ne vem sicer koliko glasni so tile, ki si jih priporočal ampak mislim, da boljše, da že v začetku kupim tihe in mam mir.

Torej edino vprašanje, ki bi še rabil pomoč je glede luči. Trenutno je navadno stikalo in navadna luč z navadnimi žarnicami. Kako najlažje in najceneje dosežt, da to postane pametno? Moram res menjavat tako žarnice kot stikala?


Ključek daj v USB2 ter na vsaj 1 meter podaljšek zarad motenj signala. Pri Skyconnect podaljšek dobiš že zraven.

Kupi Sonoff TRVje in poročaj, ker me zanima kako se obnesejo :)

Rele vedno vežeš v dozi... če ni prostora imaš, kot sem že omenil, mini releje (Shelly plus 1 mini), vendar niso zatemnilni. Navadno preklopno stikalo lahko uporabljaš samo za navadne releje. Za zatemnilne more bit tipkalo (gumbi na vzmet).
Za smart žarnice sem tudi razložil, da boš moral stara stikala odstranit, zvezat elektriko na luč in imet potem neka smart stikala ali gumbe.
Za te module, ki jih omenja roki11 spet rabiš dovolj prostora v dozi za stikalom, da ga lahko zvežeš in je potem vseeno, če imaš shelly dimmer 2 ali shelly plus 1.
Don't f with me.

DeeJay ::

OK.d je izjavil:

Btw, zaradi nizke porabe energije je čedalje bolj zanimiva tudi sub-Ghz tehnologija.


Ja res škoda, ker je 433 premalo podprt. Imam veliko kontaktnih senzorjev ter en zvonec in delujejo super. Za baterije se pa sploh ne spomnim kdaj sem jih nazadnje menjal. Edina stvar, ki mi manjka pri teh kontaktnih senzorjih, je status baterije.
Don't f with me.

freesty ::

Narocil TRVZB, 4 komade zaenkrat, da vidim. Ni trenutno zaloge, tak da mozno, da bo trajalo par tednov.

Kaj glede tega USB dongla ma kakšne veze katerega vzamem?

Nekdo na prejšnji strani je priporočal tega:
https://www.home-assistant.io/skyconnec...
A je kakšna razlika, če vzamem tega:
https://www.aliexpress.com/item/1005003...

Ta drugi ima anteno pa pol cenejši je. Ni mi pa tolko glede dnara, če je prvi bilokak boljši rajši tistega vzamem. To tak sam enkrat kupim pa ne bi rad mel komplikacij.

Ma pa moj nas samo 3.2 gen.1 USB priklope, bo to predstavljajo težavo?
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

DeeJay ::

freesty je izjavil:

Narocil TRVZB, 4 komade zaenkrat, da vidim. Ni trenutno zaloge, tak da mozno, da bo trajalo par tednov.

Kaj glede tega USB dongla ma kakšne veze katerega vzamem?

Nekdo na prejšnji strani je priporočal tega:
https://www.home-assistant.io/skyconnec...
A je kakšna razlika, če vzamem tega:
https://www.aliexpress.com/item/1005003...

Ta drugi ima anteno pa pol cenejši je. Ni mi pa tolko glede dnara, če je prvi bilokak boljši rajši tistega vzamem. To tak sam enkrat kupim pa ne bi rad mel komplikacij.

Ma pa moj nas samo 3.2 gen.1 USB priklope, bo to predstavljajo težavo?


Skyconnect ima tudi THREAD podporo. Za Sonoff nisem ziher. Je pa drugače ZBdongle-E naslednik ZBdongle-P, tko da mogoče vzemi rajš E verzijo. Kokr berem, naj bi E verzija lahko v prihodnosti podpirala tudi THREAD.

Priklop v USB3 ne bo težav, če je vsaj na 1m podaljšku (sam imam na 3m USB2 podaljšku) in čim bolj stran od NASa in druge elektronike, ki bi lahko delale motnje.
Don't f with me.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DeeJay ()

darkolord ::

Jaz imam zelo slabe izkušnje z ZBdongle-E - vse sem lepo pripravil, celo RPi zamenjal s pravim računalnikom, dal 2 m dolg podaljšek čimbolj stran od vseh motenj, in ... nekatere naprave delajo super, nekatere sploh ne, nekatere se pa povežejo in delajo nekaj trenutkov, potem se pa nikoli več ne oglasijo.

Sem šel nazaj na Conbee II in dela vse v prvo.

Vidim, da imajo enake probleme tudi nekateri s Skyconnect in ZBdongle-E (pa tole ... tega je polno), vsem je skupen tale EFR32 krmilnik.

Če bi kdo probal z -E, prodam poceni. Jaz bom verjetno vzel -P ali kakšno varjanto na networku ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

pierch ::

Ko že omenjate ZBDongle-E, sem pred kratkim zasledil tole. Sam uporabljam ZBDongle-P z ZHA in dela super zaenkrat. Za BF sem naročil še Sonoff TRVZB za test, poročam ko jih stestiram.
Pierch

PARTyZAN ::

Tudi mene je omenjen problem, ki ga imajo uporabniki RFR32 based donglov odvrnil od nakupa Skyconnect. Conbee II zaenkrat deluje super, razmišljam pa o migraciji iz deConz na ZHA.

vidko54 ::

Koliko pa recimo stane pametno stanovanje? Jaz bi si želel sedaj narediti smart home. Kaj pa vključuje smart home razen luči, termostata?

misek ::

vidko54 je izjavil:

Koliko pa recimo stane pametno stanovanje? Jaz bi si želel sedaj narediti smart home. Kaj pa vključuje smart home razen luči, termostata?
Malce preberi nazaj tale post: https://slo-tech.com/forum/t736696/p808...

brbr21 ::

Glede Sonoff TRVZBjev lahko po enomesečni uporabi rečem, da delajo OK. Temperaturo prostora javljajo presenetljivo natančno (v primerjavi s senzorji, ki niso neposredno ob radiatorju) in baterije (Amazon basic) po mesecu uporabe (pri zračenju se zapirajo, več scenarijev ogrevanja) kažejo med 98-99%.

Edini zajeb je občasna napaka: Failed to send request: Request failed after 5 attempts: 'Status.MAC_CHANNEL_ACCESS_FAILURE: 225'
To ponavadi pride zaradi interference, ker je USB ključek (-P) preblizu računalnika. Je na 1m kablu in pri drugih napravah (senzoreji za vrata, okna, stikala, luči) skoraj ni problemov, pri teh pa. Jezi me, ker ni povezana z oddaljenostjo ventila. Tudi na najbližjem (cca 2m) z najboljšim signalom se pojavlja.
Skupno 19 napak na 7ih ventilih od 18.10. Ni za umret, je pa moteče.
Pa kak milimeter manjši bi bili lahko. Ampak za to ceno... :)

DeeJay ::

darkolord je izjavil:

Jaz imam zelo slabe izkušnje z ZBdongle-E - vse sem lepo pripravil, celo RPi zamenjal s pravim računalnikom, dal 2 m dolg podaljšek čimbolj stran od vseh motenj, in ... nekatere naprave delajo super, nekatere sploh ne, nekatere se pa povežejo in delajo nekaj trenutkov, potem se pa nikoli več ne oglasijo.

Sem šel nazaj na Conbee II in dela vse v prvo.

Vidim, da imajo enake probleme tudi nekateri s Skyconnect in ZBdongle-E (pa tole ... tega je polno), vsem je skupen tale EFR32 krmilnik.

Če bi kdo probal z -E, prodam poceni. Jaz bom verjetno vzel -P ali kakšno varjanto na networku ...


Zanimivo. Osebno Skyconnect nucam samo za Thread naprave in zaenkrat deluje vse ok. Zigbee mam vse HUE ali Tradfri, tko da jih mam na HUE Bridge.

vidko54 je izjavil:

Koliko pa recimo stane pametno stanovanje? Jaz bi si želel sedaj narediti smart home. Kaj pa vključuje smart home razen luči, termostata?


če si vešč elektronike, programiranja, vezij in lotanja, je lahko poceni :) drugače pa so napravice po 10-50€ na komad in hitro nanese kr neki €. Vse odvisno kaj si želiš
Don't f with me.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DeeJay ()

DeeJay ::

brbr21 je izjavil:

Glede Sonoff TRVZBjev lahko po enomesečni uporabi rečem, da delajo OK. Temperaturo prostora javljajo presenetljivo natančno (v primerjavi s senzorji, ki niso neposredno ob radiatorju) in baterije (Amazon basic) po mesecu uporabe (pri zračenju se zapirajo, več scenarijev ogrevanja) kažejo med 98-99%.

Edini zajeb je občasna napaka: Failed to send request: Request failed after 5 attempts: 'Status.MAC_CHANNEL_ACCESS_FAILURE: 225'
To ponavadi pride zaradi interference, ker je USB ključek (-P) preblizu računalnika. Je na 1m kablu in pri drugih napravah (senzoreji za vrata, okna, stikala, luči) skoraj ni problemov, pri teh pa. Jezi me, ker ni povezana z oddaljenostjo ventila. Tudi na najbližjem (cca 2m) z najboljšim signalom se pojavlja.
Skupno 19 napak na 7ih ventilih od 18.10. Ni za umret, je pa moteče.
Pa kak milimeter manjši bi bili lahko. Ampak za to ceno... :)


Probej v bližino dodat kako router napravo. Naprimer kak zigbee plug. Je pa pri zigbee omrežju treba čakat tud teden dni da se lepo vspostavi in šele potem gledat error loge :)
Don't f with me.

freesty ::

Govoril s trenutnim uporabnikom stanovanja, pravi, da so stikala za luci zmontirana po "novih standardih" in je predpostavka, da je N zica tudi do stikal. Kar je super novica v kolikor je res.

Tako, da zdaj sem zaenkrat na čakanju naprav.

Pa da grem še en korak dalje. Kakšna je kaj situacija z žaluzijami in roletami? Verjetno preveč dela za nek DIY, komercialni produkti pa verjetno dragi?
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

Bellzmet ::

Nič ni predrago, če se gre za hobi.

roki11 ::

freesty je izjavil:


Pa da grem še en korak dalje. Kakšna je kaj situacija z žaluzijami in roletami? Verjetno preveč dela za nek DIY, komercialni produkti pa verjetno dragi?

A za nemotorizirane žaluzije sprašuješ, ali že motorizirane in jih bi spravil na wifi (ali karkoli)?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: roki11 ()

freesty ::

roki11 je izjavil:

freesty je izjavil:


Pa da grem še en korak dalje. Kakšna je kaj situacija z žaluzijami in roletami? Verjetno preveč dela za nek DIY, komercialni produkti pa verjetno dragi?

A za nemotorizirane žaluzije sprašuješ, ali že motorizirane in jih bi spravil na wifi (ali karkoli)?


Trenutno so čist analogne :)
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

servo ::

za žaluzije sam uporabljam SwitchBot Blind Tiltže cca leto dni in nimam nekih pripomb.
https://us.switch-bot.com/products/swit...

libreus ::

dvihtelic je izjavil:

OK.d je izjavil:

dvihtelic je izjavil:

OK.d je izjavil:

McClane je izjavil:

barakus je izjavil:

Ali lahko kdo priporoči termostat za centralno ogrevanje? Želim si nekaj kjer lahko ročno fizično nastaviš temperaturo, da ima na disppayu jasno napisano trenutno nastavljeno temperaturo, za bolj napreden urnik pa da nastaviš prek telefona.


Tado? Imaš različne komplete za inštalacije in si lahko kombiniraš kot želiš, potem pa imaš tudi app s katerim lahko na daljavo nastavljaš temperature in urnike.

Ali pa Netatmo, ga lahko nastavljaš tudi preko računalnika, kar je veliko lažje kot na telefonu, pa stran podpira tudi naš jezik.

Imaš mogoče Netatmo vezan na talno gretje? Sem ga nabavil in nimam pojma kako naj zvežem na pumpo.

Nimam talnega gretja ampak plinsko peč, pa si pogledal če je termostat združljiv s tvojim načinom gretja.

https://check.netatmo.com/en-us/energy/...


A vidim, da ni še narejen za talno gretje. Škoda, moram prodati potem.

Seveda deluje. Sam imam namreč talno gretje!

AtaŠtumf ::

Malce gledam tele pametne sisteme za novo stanovnje pa me nekaj zanima.

Ali lahko narediš pametno hišo, pa da imaš za backup še vedno navadna stikala?

Recimo, da bi bilo nekako takole:

pametni sistem OS - stikalo - roleta

in če crkne pametni sistem OS ti še vedno deluje

stikalo - roleta

Upam, da je razumljivo vprašanje.

Se to da izvesti, kako?
#SlovenijaPrva #SLOVEenianLivesMatter #SlavaGasilcem

Tidule ::

Bolj kot ne vsi "pametni" releji omogočajo krmiljenje preko fizičnega stikala.

matobeli ::

AtaŠtumf je izjavil:



in če crkne pametni sistem OS ti še vedno deluje

stikalo - roleta



Za same rolete lahko narediš na ta način da imaš dve vzporedni vezavi, eno klasično z stikalom (nujno tipka na vzmet) in drugo pametno brez zunanjega stikala.

Pametno ti bo krmililo glede na pametne nastavitve, vzporedno imaš pa še vedno možnost ročnega premikanja ki je odvisno samo od elektro omrežja.

darkolord ::

Tidule je izjavil:

Bolj kot ne vsi "pametni" releji omogočajo krmiljenje preko fizičnega stikala.
Ja, ampak da delajo v obeh načinih, torej preko neke centralne zadeve, direkt stikalo-rele pa za fallback, pa nimajo vsi (vsaj z default firmware). S Tasmota, ESPHome in podobnimi se to da.

AtaŠtumf je izjavil:

Malce gledam tele pametne sisteme za novo stanovnje pa me nekaj zanima.
Če gre za novogradnjo, se sicer splača razmisliti o nekem bolj integriranem sistemu, npr. namenski krmilnik in žična komunikacija preko KNX, CAN, ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

krefi ::

je komu uspelo integriati Nibe SMO S40 toplotno v HA?
e3 1231v3|asus gtx 970 strix OC edition|2x8gb kingston|
cosair rm650| crucial 500gb|fractal define s

DeeJay ::

AtaŠtumf je izjavil:

Malce gledam tele pametne sisteme za novo stanovnje pa me nekaj zanima.

Ali lahko narediš pametno hišo, pa da imaš za backup še vedno navadna stikala?

Recimo, da bi bilo nekako takole:

pametni sistem OS - stikalo - roleta

in če crkne pametni sistem OS ti še vedno deluje

stikalo - roleta

Upam, da je razumljivo vprašanje.

Se to da izvesti, kako?


Maš releje, ki jih daš v dozo za stikalo, na katerega lahko vežeš navadno stikalo za ON/OFF. Je pa tko, da če ta rele crkne, tud stikalo ne bo več delalo.

Lahko maš pametne žarnice in 3D printneš clip-on pokrove čez stara stikala na katerih imaš nalepljena/pršraufana nova pametna stikala. Če pade dol HA/wifi/zigbee/thread... odmakneš pokrov in maš navadno stikalo :)

Nekih avtomatiziranih rešitev za fallback ni... če crkne katerakoli centrala bo hiša v temi.
Don't f with me.

matobeli ::

Seveda so :) komot zvežeš luči, rolete in druge zadeve na vzporedno napeljavo da delujejo kot neumna napeljava. Sam pol rabiš tudi dvojna stikala in neumno stikalo ne sme bit prižgano ko ga ne uporabljaš.

DeeJay ::

matobeli je izjavil:

Seveda so :) komot zvežeš luči, rolete in druge zadeve na vzporedno napeljavo da delujejo kot neumna napeljava. Sam pol rabiš tudi dvojna stikala in neumno stikalo ne sme bit prižgano ko ga ne uporabljaš.


In kako boš to smiselno zvezal, če hočeš imet samo eno navadno stikalo za luč in ne dveh?
Don't f with me.

dejanslo ::

Pred časom ste pisali, da je HA Android app bolj ubog, v smislu odzivnosti. Zaradi tega oklevam s postavitvijo HA in migracijo iz treh appov.. Se je to recently kaj izboljšalo?
There`s More Than One Way To Do It

flameir ::

Imam vprašanje.

Ikeina luč STOFTMOLN ima preko ikea home nastavljeno, da se med 20.00 in 7.00 zatemni. kaj se zgodi, če na klasičnem stikalu ugasneš luč ob 19.00, ko še ni zatemnjena, potem pa jo vnovič prižgeš s tem fizičnim stikalom ob 21.00?

hvala za pomoč :)

matobeli ::

DeeJay je izjavil:


In kako boš to smiselno zvezal, če hočeš imet samo eno navadno stikalo za luč in ne dveh?


Če delaš na novo lahko daš redundančna stikala v omarco. Če delaš retrofit in res želiš imet redundanco boš pa pač preživel tistih nekaj dodatnih stikal, ki so lahko načeloma tudi lepo skrita.

A ni jasno da ne morš met čist vsega kar se zmisliš in še brez štemanja pa po možnosti za male pare?

Je bilo pa iztočno vprašanje glede senčil, na kar sem že odgovoril, ker pri roletah pa res ne rabiš tipkala vezat preko releja in rele res ne rabi imet fizičnih tipk.

Jakkob ::

DeeJay je izjavil:

AtaŠtumf je izjavil:

Malce gledam tele pametne sisteme za novo stanovnje pa me nekaj zanima.

Ali lahko narediš pametno hišo, pa da imaš za backup še vedno navadna stikala?

Recimo, da bi bilo nekako takole:

pametni sistem OS - stikalo - roleta

in če crkne pametni sistem OS ti še vedno deluje

stikalo - roleta

Upam, da je razumljivo vprašanje.

Se to da izvesti, kako?


Maš releje, ki jih daš v dozo za stikalo, na katerega lahko vežeš navadno stikalo za ON/OFF. Je pa tko, da če ta rele crkne, tud stikalo ne bo več delalo.

Lahko maš pametne žarnice in 3D printneš clip-on pokrove čez stara stikala na katerih imaš nalepljena/pršraufana nova pametna stikala. Če pade dol HA/wifi/zigbee/thread... odmakneš pokrov in maš navadno stikalo :)

Nekih avtomatiziranih rešitev za fallback ni... če crkne katerakoli centrala bo hiša v temi.



To ni res da rešitve ne obstajajo. Vimar ima recimo zigbee stikala, ki pa delujojeo normalno kot navadna, tudi če kaj dol pade oz. niso v zigbee networku.

matobeli ::

Sej večino jih ima to možnost. Ampak če pametno stikalo crkne si v temi.

DeeJay ::

Haha ravno si me prehitel, ker sem napisal identično :)

Problem teh relejev je tudi, da imajo življensko dobo tam okol 3-5 let, potem pa lahko začnejo hecat ali pa crknejo. Mal je tud odvisno kolk kvalitetno električno omrežje imaš.
Don't f with me.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DeeJay ()

matobeli ::

Sej najbolš varjanta bi bila itak da bi imel vse skupaj v omarici in ločene releje v podnožjih ki se jih da menjat, pa še fizično stikalo vzporedno.

Ko bomo veliki :)

DeeJay ::

matobeli je izjavil:

Sej najbolš varjanta bi bila itak da bi imel vse skupaj v omarici in ločene releje v podnožjih ki se jih da menjat, pa še fizično stikalo vzporedno.

Ko bomo veliki :)


Ko bi vsaj predvidel to, ko sem renoviral stanovanje in komplet elektriko 15 let nazaj, tko mam pa omarico velko lih tolk, da so varovalke notr nafilane.... zdej to spreminjat je pa prevelik poseg.
Razmišljam pa o varjanti pokrovov čez običajna stikala, ki se v primeru, da je kej narobe, lahko enostavno snamejo in imaš takoj na voljo neumno stikalo.
Zdej mam povsod TEM kvadratne 4M globoke doze, čez mam pršraufan plastičen pokrovček in na tem pokrovčku zaliman HUE Dimmer Switch. Tko bi pa lahko dal nazaj neumno stikalo in čez mal globji pokrov na katermu bi imel HUE dimmer.
Don't f with me.

nokken ::

DeeJay je izjavil:

Haha ravno si me prehitel, ker sem napisal identično :)

Problem teh relejev je tudi, da imajo življensko dobo tam okol 3-5 let, potem pa lahko začnejo hecat ali pa crknejo. Mal je tud odvisno kolk kvalitetno električno omrežje imaš.

Problem je, ker tudi navadni releji danes niso nic boljsi. V 5 letih mi je sla vec kot polovica klasicnih relejev, tako da sem poleti vrgel ven se preostalo polovico in vse zamenjal za Shellye, ki so kot kaze primerljivo zanesljivi, ter za povrhu priblizno istih cen. Ja ko Shelly crkne, je tista luc mrtva, ampak tega doticnega Shellya zamenjas v 5min pa je. Ce ti crkne Openhab/Home Assistant, ali pa zgolj wifi access point za releje pa na stikalav po hisi vse se vedno normalno deluje, samo avtomatike nimas. Verjamem, da se da mogoce to narediti da imas stikalo vzporedno in neodvisno od releja ampak za tako majhno verjetnost problemov, se meni osebno ni dalo komplicirati.

OK.d ::

AtaŠtumf je izjavil:

Malce gledam tele pametne sisteme za novo stanovnje pa me nekaj zanima.

Ali lahko narediš pametno hišo, pa da imaš za backup še vedno navadna stikala?

Recimo, da bi bilo nekako takole:

pametni sistem OS - stikalo - roleta

in če crkne pametni sistem OS ti še vedno deluje

stikalo - roleta

Upam, da je razumljivo vprašanje.

Se to da izvesti, kako?

Jaz se držim tega načela, najprej avtomatika, potem govor in ko vse odpove pa na roke.
LPOK.d

dvihtelic ::

libreus je izjavil:

dvihtelic je izjavil:

OK.d je izjavil:

dvihtelic je izjavil:

OK.d je izjavil:

McClane je izjavil:

barakus je izjavil:

Ali lahko kdo priporoči termostat za centralno ogrevanje? Želim si nekaj kjer lahko ročno fizično nastaviš temperaturo, da ima na disppayu jasno napisano trenutno nastavljeno temperaturo, za bolj napreden urnik pa da nastaviš prek telefona.


Tado? Imaš različne komplete za inštalacije in si lahko kombiniraš kot želiš, potem pa imaš tudi app s katerim lahko na daljavo nastavljaš temperature in urnike.

Ali pa Netatmo, ga lahko nastavljaš tudi preko računalnika, kar je veliko lažje kot na telefonu, pa stran podpira tudi naš jezik.

Imaš mogoče Netatmo vezan na talno gretje? Sem ga nabavil in nimam pojma kako naj zvežem na pumpo.

Nimam talnega gretja ampak plinsko peč, pa si pogledal če je termostat združljiv s tvojim načinom gretja.

https://check.netatmo.com/en-us/energy/...


A vidim, da ni še narejen za talno gretje. Škoda, moram prodati potem.

Seveda deluje. Sam imam namreč talno gretje!


Mi prosim na zs pošlješ kako si hudiča zvezal? Kam in kako? Prosim

DamijanD ::

Verjetno so vsi ti termostati samo on/off. Torej preprost rele, to pomeni, da moraš samo dovodni kabel do pumpe speljati skozi termostat (tipično imaš 3 konektorje, da lahko izbiraš ali je ON, kadar je prenizka temperatura ali obratno)
Ne vem pa kako se bo tvoja plinska peč obnašala, če pumpa ne bo delovala. Oz. za bolj natančna navodila moraš bolj podrobno opisati kako imaš trenutno zvezano.

dvihtelic ::

DamijanD je izjavil:

Verjetno so vsi ti termostati samo on/off. Torej preprost rele, to pomeni, da moraš samo dovodni kabel do pumpe speljati skozi termostat (tipično imaš 3 konektorje, da lahko izbiraš ali je ON, kadar je prenizka temperatura ali obratno)
Ne vem pa kako se bo tvoja plinska peč obnašala, če pumpa ne bo delovala. Oz. za bolj natančna navodila moraš bolj podrobno opisati kako imaš trenutno zvezano.


Nimam plinske peči ampak talno gretje, predvidevam da se veže na pumpo, zdaj imam Sonoff pa mi ni nekaj pri srcu, kupil Netatmo, v upanju da bom lahko zvezal.

DamijanD ::

Saj ni važno ali imaš radiatorje ali talno gretje. V vsakem primeru termostat lahko izključi pumpo. Ampak ne vem, če je tak on/off način najboljši za talno gretje, ker dela kar z zamikom. Torej, ko bo termostat pumpo izključil, bo v tleh še vedno ogromno toplote, tako da se bo gretje zares ustavilo šele čez nekaj ur. Še večji problem pa je, ko bo temperatura prostora padla pod želeno in se bo pumpa ponovno vključila, bo trajalo kar dolgo preden, se bo to poznalo v prostoru.
(Nimam izkušenj, ampak nekako tako mi logika govori)

roki11 ::

krefi je izjavil:

je komu uspelo integriati Nibe SMO S40 toplotno v HA?

Obstaja integracija za HA

freesty ::

darkolord je izjavil:

Jaz imam zelo slabe izkušnje z ZBdongle-E - vse sem lepo pripravil, celo RPi zamenjal s pravim računalnikom, dal 2 m dolg podaljšek čimbolj stran od vseh motenj, in ... nekatere naprave delajo super, nekatere sploh ne, nekatere se pa povežejo in delajo nekaj trenutkov, potem se pa nikoli več ne oglasijo.

Sem šel nazaj na Conbee II in dela vse v prvo.

Vidim, da imajo enake probleme tudi nekateri s Skyconnect in ZBdongle-E (pa tole ... tega je polno), vsem je skupen tale EFR32 krmilnik.

Če bi kdo probal z -E, prodam poceni. Jaz bom verjetno vzel -P ali kakšno varjanto na networku ...


Sem ti pisal glede dongla. Ce ga se mas, vzamem pa da vidim.
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

freesty ::

Lezi komu doma kaksen zigbee relay? Cim manjsi. Rad bi samo sprobal, ce lahko zmontiram za stikalo al je premal placa, preden narocim 15 komadov.
Da ne bo pomote, ne iscem zastonj robe.
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

twom ::

Kaj moram nastavit, da bo Shelly Plus H&T temperaturni senzor deloval kot gateway za Shelly BLU bluetooth tipko.
By the way, v Home Assistant sploh ne uspem prijaviti H&T senzorja, v Shelly appu ga pa imam.
Krmilil bi pa light dimmer.

Se pa priporočam za kakšen predlog za kakšno stikalo ali daljinca, da mi ne bo treba iskat telefona za vklop luči...

DeeJay ::

kokr vem Plus H&T ne more delovat kot gateway. Res pa da nimam nobenga tega senzorja in težko 100% trdim. Boš rabu v bližino kjer maš button dodat kako Plus napravo pod konstantno napetostjo... naprimer Shelly Plus Plug S, ki pa lahko deluje kot gateway.
Home Assistant bi ti ga mogu sam prepoznat, če je senzor povezan na WIFI in sta oba v istem networku.
Če ti ga slučajno ne, ga probej dodat pod Settings -> Devices & Services -> Add Integration (spodaj desno)
Pa izbereš Shelly in vpišešeš IP senzorja. IP zveš na svojem routerju.
Don't f with me.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DeeJay ()

135466 ::

Plus H&T je res nudil access point - ročno je bilo komplicirano nastavit na wifi/dhcp in registrirati (glej spodaj) - s Shelly app pa trivialno...

Za home assistant se ne spomnim, če ga je prepoznal (menim, da ne, bi ga moral zbuditi za povezovanje), ker zadeva je večino časa v sleep modu in pogojno osveži eink ekran in pošlje signal - ne deluje smiselno kot nek repetitor/extender in da bi 4xAA vzdržale eno leto, z usb-c pa izgleda hecno

Sem pa bil kar razpištoljen, so mi pomotoma poslali 3EM namesto PRO 3EM - reagirajo pa kar hitro in profesionalno, vsaj nekaj.

135466 ::

Če v HA Core 2023.12 dodaš Plus H&T preko ip, se sicer poskusi povezati, doda shellyplusht vrstico k seznamu, napiše pa No devices or entities. V shelly appu dela po pričakovanjih za pregled nihanja temperature/vlage od koderkoli že pač firbec paseš, baterije pa kak papca (~1% dnevno, če eksperimentiraš)

DamijanD ::

Kakšen gateway je lahko shelly plug?
««
45 / 50
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Raspberry Pi + Home Assistant (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Strojna oprema
21933876 (714) fulgur
»

Home Assistant vs. KNX

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
152201 (1025) Invictus
»

Prenova stanovanja in home automation

Oddelek: Loža
473678 (2297) s1m0n
»

wifi termostat z regulatorji radiatorjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7224337 (12637) JanK
»

Sonoff stikalo

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
233616 (2856) joze67

Več podobnih tem