» »

Pametno stanovanje

Pametno stanovanje

««
54 / 54
»
»»

DamijanD ::

A ima kdo kakšno pametno/cenejšo alternativo Shelly plugom (z ali brez PM) in da zadeva deluje brez oblaka v HA?

matobeli ::

Za BF so imeli kar konkretno znižane izdelke.

Sonoff je en izmed solidnih proizvajalcev, imajo tud vtičnico, če imaš fiksno postavitev pa stlačiš en modul za vtičnico.

roki11 ::

Poglej za gosund(ghome) ali nous ali meross na amazonu...če iščeš poceni. Ni pa nujno to kvalitetno, ampak amazon brez problema hitro zamenja.

levaky je izjavil:

Iščem baterijska senčila, ki delajo preko Zigbee. V nekaj sobah imam Ikeina senčila in sem zadovoljen z njimi, na žalost pa nimajo širine 160cm, tako da iščem kako alternativo. Ima kdo kak pameten nasvet / idejo?

Potem ti je najboljše DIY predelava ikee ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: roki11 ()

Lonsarg ::

DamijanD je izjavil:

A ima kdo kakšno pametno/cenejšo alternativo Shelly plugom (z ali brez PM) in da zadeva deluje brez oblaka v HA?
Cak 20€ ti je drago? :) Mini varjanta Shelly je celo 15€.

Odvisno koliko jih kupiš oz. koliko jih zares potrebuješ - ampak a niso bolj okrog 25€? Mini plug - nikjer ga ne vidim?

Tole je najcenejsa varjanta brez PM:
https://www.shelly.com/products/shelly-.....&gclid=Cj0KCQiAu8W6BhC-ARIsACEQoDA7kQgs8qOL8vGfJj9Q0OhwW0QaccndatYYZlmaQNLzmuAfmkIfJ6caAkE2EALw_wcB

Tole je malenkost vec :
https://www.shelly.com/products/shelly-...

Pro varjante so pa res 30+.

sammy12 ::

Evo malenkost cenejša kot v prejšnjem linku.
https://smartblu.si/products/shelly-1-m...

LP

sprašujem za pluge (vtiče).

Torej samo zanima me, če obstaja še kaj cenejšega, kar tudi dobro dela z HA (če se ne motim, se je nekaj v preteklosti omenjalo TP P100 - ampak ne vem, če je kdo prav opisal delovanje z HA)

joez7 ::

Iz prve roke. Men delajo (14x) Tapo P110M. Se sami prepoznajo v HA. Samo za prvega moraš vpisat geslo - ostali se sami naprej konektajo. Seveda jih moraš prej registrirat v mobilni aplikaciji. Z prvim boš se malo lovil - nastavitve acounta - naprej pa jih enostavno dodajaš. Sem začel z dvema - potem pa skoraj ne zmanjka idej. Cena - 2kosa 25€ v slo trgovini. Je blo zanimivo - stari routar je prebavil samo 10x. Novejši pa brez problema vse na ločenem segmentu za IoT.
Vtičnice so uporabne za adhock - poleg krmiljenja je uporabna tudi meritev. Samo glej, da vzameš 110M = 3600W in meritve. Majo tudi 100 = 2500W brez meritev - cena pa 2€ manj.
Če hočeš met skrito - vzam Shelly, in ga montiraj v poglobljeno dozo pod vtičnico.
Fantje majo tudi FW - da Shelija preprogramiš za direktno delo z HA. Mal Googlay.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

zuz3k ::

a ve kdo kako se na navadno vtičnico v kopalnici naredi da ko sklopiš LUČ se sklopi tudi GRELEC

(ko je užgan preko gumba), sosednji gumb pač (najlažje jenekako fizično zadej stikala
a obstaja kaksna druga varianta?
Life is a psychological game.

zuz3k je izjavil:

a ve kdo kako se na navadno vtičnico v kopalnici naredi da ko sklopiš LUČ se sklopi tudi GRELEC

(ko je užgan preko gumba), sosednji gumb pač (najlažje jenekako fizično zadej stikala
a obstaja kaksna druga varianta?

Če maš stikala pred kopalnico, jih pravilno preveži - na stikalo luči preveži napajanje vtičnice.

zuz3k ::

bi moralo bit povezano samo za izklop

ampak ne moreš za izklop samo, nocem pa da se uzge grelec ob vklopu luči
pol raje fizično zadej dam nekej da pritisne na stikalo
Life is a psychological game.

Aja ti hočeš met, ko izklopiš luč tudi izklopiš grelec.
Pol pa zveži zaporedno - master stikalo za luč. Preko njega pa stikalo zaporedno - slave za grelec.
Ko vklopiš luč, moraš vklopiti tudi stikalo za grelec da greje. Ko izklopiš luč, izklopiš oboje.
Če pa hočeš met kako drugače rabiš rele za grelec. Mal se poigraj na papirju.

Jure14 ::

Tisti, ki imate shellyje:
kakšne imate nastavitve za nadzor na stikalih, pa vtičnicah?
Ali imate vklopljeno WiFi dostopno točko na shellyju al ne? Kaj pa BT dostop?

NAmreč do zdaj sem imel v redni "uporabi" le dva. In me tisti 2 dostopni WwiFi točki nista motili. Če sem kaj hotel sprememnit, sem se priklopil, pa mir.

V hiši jih je pa cca 40.
Kakšen je "najboljši" postopek priklopa na lokalni WiFi in HA?

Se povežem na lokalno dostopno točko shellyja, nastavim parametre stiklala, povežem v lokalni WiFi, izklopim dostopno točko na shellyiju?
In do stikala dostopam samo preko HA? Lahko kasneje preko HA sprememnim ime in ge slo omrežja, na katero se shelly povezuje? AL ga moram resetirat in ponovno preko dostopne točke vse nastavljat?
Ker res nebi rad pustil vseh 40 dostopnih točk aktivnih.

Izkušnja z Tapo. Dostopna točka na vtičnici je aktivna samo v času prve prijave na lokalno omrežje, potem se sama izklopi. HA pa jih polovi preko lokalnega omrežja. Z spreminjanjem gesla pa se še nisem igral.

zuz3k:
Isto kot če bi z enim stikalom ugašal dve luči, ali dve vtičnici, vzporedna vezava. Samo preseki kablov in varovalka naj štimajo da bodo zadoščali za porabnike.
Jure14:
Vsak shelly device je dosegljiv preko svojega ip naslova kjer lahko spreminjaš nastavitve (vsaka wifi naprava za BLE nimam pojma). Torej, prvič se povežeš preko dostopne točke, urediš nastavitve, izklopiš dostopno točko. Če uporabljaš tudi Shelly cloud poleg HA lahko tudi tam precej spreminjaš.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

Eno priporočilo je da narediš za Shelly oziroma katerekoli smart WiFi naprave svoj AP z svojim geslom ki ga na nobeni drugi napravi ne uporabiš. Tako lahko menjaš ime/geslo glavnega WiFija poljubno, tega ki je posebaj za IoT pa ne spreminjaš da ni treba rekongirurirat teh naprav.

Če maš shelly povezan v njihov oblak lahko vsem naenkrat menjaš AP. Ampak ja, definitivno boljše imet vse na ločenem. Itak so vse ostale naprave verjetno že na 5G če ne drugega.

floyd1 ::

Tukaj smo se nekaj časa nazaj pogovarjali o senzorju za glavni dovod vode v hiši/stanovanju - Aquaro Smart Water Monitor.
Glede na to, da je zadeva iz SLO me zanima, če ima kdo tu mogoče kako natančnejšo informacijo o začetku prodaje, kot je ta na njihovi strani. Ker vidim, da se je zadeva (spet?) zamaknila. Če bo to dobro delovalo, bodo gotovo imeli kar nekaj biznisa s tem, nekaj konkurenčnih rešitev je precej dražjih.
Dobrodošle pa so seveda tudi info o kakih konkurenčnih produktih, če je kdo medtem naletel na kaj novega. Zanimajo me bolj "gotove" rešitve, DIY pa puščam za kaj drugega.

roki11 ::

DamijanD je izjavil:

Torej samo zanima me, če obstaja še kaj cenejšega, kar tudi dobro dela z HA (če se ne motim, se je nekaj v preteklosti omenjalo TP P100 - ampak ne vem, če je kdo prav opisal delovanje z HA)

TP Link odsvetujem. Blaznem problem je, da ga uprabljaš v HA lokalno, torej , da ne gre preko TP Link clouda. Brez da se registriraš in prvič povežeš v oblak, sploh ne gre integrirati v HA. Kupil sem samo enega in nikoli več.

twom ::

Shelly Plug S v2

Kako resetiram energy meter, da mi bo na drugi napravi merilo iz nule?

Se pravi, en teden imam gor eno napravo, drug teden drugo, tretji teden tretjo, in preden preklopim vidim koliko mi je naprava v tem času pokurila.

V tem trenutku sem si zapisal stanje na dveh plugih, da bom po enem tednu na listu papirja sešteval in odšteval..

Stype ::

Za ogrevanje hise uporabljam navadne elektricne radijatorje, ki imajo svoje termostate z nastavljeno zeljeno temperaturo in se nakljucno prizigajo. Da bi preprecil spice porabe elektrike sem razmisljal, da bi uporabil pametne vticnice, s katerimi bi preprecil, da bi se vec radijatorjev hkrati prizgalo.
Se da to naredit preprosto s pametnimi vticnicami?

Ostalih porabnikov kot so klime, hladilnik, pomivalni, pralni, susilni,..ne zelim krmiliti.
Mislim, da bi rabil se nek merilnik celotne porabe, kjer bi ta avtomatika izklopla radijatorje ce bi recimo delal pomivalni stroj.

temni_princ ::

Meni teli delujejo dobro, imajo merjenje moči in vklop/izklop.

Bodi pa pozoren, da jih ne preobremeniš - radiatorji potegnejo kar nekaj moči.

Za firmware pa uporabljajo Tasmoto, kar je plus ce uporabljas Home Assistant.

https://www.delock.com/produkt/11827/me...

Tle maš cenejše. Če kupiš v paru ali četvorček pa še ceneje.
https://eigre.si/tp-link-tapo-p110-mini...
Men delujejo super, ko same ali kot del HA.
Za merjenje celotne porabe pa si omisli en meter ali od Shellya ali pa iskro. Glej samo (če maš možnost) da maš direktno meritev.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

nokken ::

twom je izjavil:

Kolikor imam v spominu ga ne mores oz. je edina opcija factory reset. Nisem pa ravno 100% preprican ce se pravilno spomnim, ker sem zadnjic to delal ze lep cas nazaj.

Stype ::

a je potrebno flashat te vticnice da jih lahko krmilis s HA?

to sem gledal
https://www.amazon.com/SONOFF-POWCT-Mon...

tusi ::

nokken je izjavil:

twom je izjavil:

Kolikor imam v spominu ga ne mores oz. je edina opcija factory reset. Nisem pa ravno 100% preprican ce se pravilno spomnim, ker sem zadnjic to delal ze lep cas nazaj.

Sem na hitro pogledal. Na netu imaš pod Settings-->Erase Data.
https://control.shelly.cloud/

nokken ::

@tusi sem sel prav gledat pa po pravici povedano ne najdem. Ok jaz imam Shelly Plug S, mogoce je pri v2 drugace, ampak ta moj te opcije nima.

Jure14 ::

Eno povezano vprašanje glede HA in domačega omrežja.
Dobill (brezplačno) sem dva "D-Link COVR-1100" dostopni točki.
A ju lahko enostavno razpostavim po hiši, povežem s kablom na switch pa bo delalo? Gor bi več ali manj samo IoT naprave bile.
A se da s tema dvema zadevama naredit, da imam dve različni SSID omrežji? Plu seveda nek ruter (pa switch).

Jakkob ::

twom je izjavil:

Shelly Plug S v2

Se pravi, en teden imam gor eno napravo, drug teden drugo, tretji teden tretjo, in preden preklopim vidim koliko mi je naprava v tem času pokurila.

V tem trenutku sem si zapisal stanje na dveh plugih, da bom po enem tednu na listu papirja sešteval in odšteval..

https://community.home-assistant.io/t/r...
««
54 / 54
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

wifi termostat z regulatorji radiatorjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7527359 (541) shadowfax
»

Raspberry Pi + Home Assistant (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Strojna oprema
21938350 (5188) fulgur
»

Home Assistant vs. KNX

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
153082 (1906) Invictus
»

Prenova stanovanja in home automation

Oddelek: Loža
474337 (2956) s1m0n
»

Sonoff stikalo