» »

Kuhalnik riža, izkušnje

Kuhalnik riža, izkušnje

Filip8 ::

Pozdravljeni, zaradi večje količine riža, ki ga pojem, razmišljam o nakupu kuhalnika riža, baje je dobra rešitev, načeloma riž ostane bolj svež in vedno pripravljen za uživanje. Me pa zanima ali ima kdo kakšne izkušnje z njimi in kateri model gledat, ker vidim da so cene nekje od 25 eur naprej, razlik pa ni ravno velikih med njimi, se mi zdi :D

Filip8 ::

any1?

Skyliner ::

Najbrž so vsi v redu. Jaz sem vzel enega za 20€, pa naredi boljši riž, kot če ga skuhaš v običajni posodi. Zraven lahko tudi dodaš zelenjavo in ostale dodatke. Ko kuhalnik konča, ga lahko ogreva do 3 ure, tako da ne ostane moker. Nekaj se ga sicer prime na dnu posode, ampak ga po parih urah namakanja komot spraviš dol (zraven sem dobil tudi eno plasično žlico/kuhalnico, s katero se ne opraska posode, tudi če bolj na silo pobiraš riž z dna posode).

The Player ::

riž kuhan na pari, se da zelo lepo skuhati v navadnem loncu in ne potrebuješ kuhalnika. Seveda, če misliš, da bo delo lažje opravljeno s kuhalnikom naj ti moj komentar ne bo ovira.

Tu pa je recept za vse tiste, ki želite takšen riž narediti brez kuhalnika

recept za kuhan riž na pari:

potrebujemo: olje, riž, vodo (razmerje 1:2)

V posodo nalijemo olje (da se riž ne prismodi), da pokrijemo celotno površino in vnesemo poljubno količino riža. Sedaj natočimo vodo v razmerju 1:2 (1 skodelica riža in 2 skodelici vode). Pristavimo posodo na štedilnik in damo ogenj na MAX dokler ne zavre. Takoj ko zavre, damo moč ognja na minimum, ravno toliko, da rahlo vre. Sedaj naj se kuha 10 min. Med procesor ne dvigujemo pokrovke! Če je vrenje prehitro zmanjšamo ogenj. Ko mine 10 minut, ugasnemo ogenj in pustimo stati še 10 minut. Ta čas se bo ravno riž lepo skuhal in vpil vso vodo.

dober tek 8-)

Filip8 ::

ni problem skuhat riž, jem ga 5x na teden že 2 leti, neki sm ga že prekuhu, olajšal bi si rad zadevo malo :D

p0ki ::

Nevem no, jaz si mislim, pa brez zamere, da bol simpl opravka ko skuhati riž ni in za to ne bi kupoval neke kuhalnike oziroma nabiralce prahu, četudi bi kuhal kilo riža na dan...
Že tako in tako se nabere te bele tehnike malo morje in je nimaš kam več vtakniti.
Ampak vsakemu svoje... Pa brez zamere
"As far back as I can remember, I always wanted to be a gangster"

anketar ::

skuhi večjo količino pa zmrzn, če meal prepaš

buttcrack ::

p0ki je izjavil:

Že tako in tako se nabere te bele tehnike malo morje in je nimaš kam več vtakniti.

to so bolj MGA - mali gospodinjski aparati :)

p0ki je izjavil:

Ampak vsakemu svoje... Pa brez zamere

c3p0 ::

The Player je izjavil:


V posodo nalijemo olje (da se riž ne prismodi), da pokrijemo celotno površino in vnesemo poljubno količino riža. Sedaj natočimo vodo v razmerju 1:2 (1 skodelica riža in 2 skodelici vode). Pristavimo posodo na štedilnik in damo ogenj na MAX dokler ne zavre. Takoj ko zavre, damo moč ognja na minimum, ravno toliko, da rahlo vre. Sedaj naj se kuha 10 min. Med procesor ne dvigujemo pokrovke! Če je vrenje prehitro zmanjšamo ogenj. Ko mine 10 minut, ugasnemo ogenj in pustimo stati še 10 minut. Ta čas se bo ravno riž lepo skuhal in vpil vso vodo.


Še nisem dal olja in se ni prismodilo, drugače uporabljam identični postopek. Moraš edino pazit, da ni predolgo na visoki temperaturi, le da zavre. Je pa timing močno odvisen od vrste riža.

Še vedno pa obstajajo ljudje, ki riž kuhajo kot špagete, na koncu odlijejo vodo in grejo jest tisti šmorn.

Matija82 ::

Po mojih izkušnjah z 20-30€ kuhalniki je načeloma vseeno kaj vzameš (Hofer/Lidl imata občasne akcije), morda razen v velikosti posode in prisotnosti kakšnega timerja ampak zase tega ne rabiš, imo. Riž se skuha v ~20 minutah (15min aktivno greje in nato še 5/10 minut počakaš), prednost je da je to avtomatizirano, ne rabiš nič merkat, riž je vedno isti, enostavno se čisti ...

Res je, da je to dodatni kos v kuhinji, ki ga uporabljaš samo za eno stvar ampak če si tak človek da si rad zadeve poenostaviš ga definitivno priporočam. Voda+ riž+ ON 20 min in fertik.

The Player ::

c3p0 je izjavil:

The Player je izjavil:


V posodo nalijemo olje (da se riž ne prismodi), da pokrijemo celotno površino in vnesemo poljubno količino riža. Sedaj natočimo vodo v razmerju 1:2 (1 skodelica riža in 2 skodelici vode). Pristavimo posodo na štedilnik in damo ogenj na MAX dokler ne zavre. Takoj ko zavre, damo moč ognja na minimum, ravno toliko, da rahlo vre. Sedaj naj se kuha 10 min. Med procesor ne dvigujemo pokrovke! Če je vrenje prehitro zmanjšamo ogenj. Ko mine 10 minut, ugasnemo ogenj in pustimo stati še 10 minut. Ta čas se bo ravno riž lepo skuhal in vpil vso vodo.


Še nisem dal olja in se ni prismodilo, drugače uporabljam identični postopek. Moraš edino pazit, da ni predolgo na visoki temperaturi, le da zavre. Je pa timing močno odvisen od vrste riža.

Še vedno pa obstajajo ljudje, ki riž kuhajo kot špagete, na koncu odlijejo vodo in grejo jest tisti šmorn.


hm, bi blo treba probat. Jaz dam vedno olje, kot preventiva, tako je tudi bilo v vseh YT receptih omenjeno. Pač stvar navade.

Se mi je pa vedno rižota prismodila, če ni bilo dobro "podmazano" :))

MostWanted ::

kaj študiraš fant? lepo se skuha 2kg, če vsak dan ješ riž. zuni si ga pustiš za 2 dni ostalo v skrinjo.

Invictus ::

Kuhalnik za riž je pač nateg.

Rabiš samo posodo in ustrezno količino vode, odvisno od riža.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Filip8 ::

zuni baje ni za puščat, sem bral neke študije al hladilnik al pa takoj pojest. neki se zna razvit na njem, kar se ne pobije med kuhanjem. glih to je, olajšalo bi mi kuhanje vsaka 2 dni, zraven stat pa mešat, sej ni ne vem kaj, sam se naveličaš po 2 letih, pa tudi zelenjavo lahko dušiš zravn ali pa kr rižoto delaš..

K0l1br1 ::

Tiste dve pesti riža že sproti skuhaš. Ni polenta, da bi moral ves čas mešat.

omni-vor ::

Kaj več ti pa ponudijo 30€+ kuhalniki riža? Ker pravite da za silo je tudi tisti za 20-30 dober, ampak kaj pa res pol dobiš za nekaj več denarja?

FTad ::

tl;dr

v glavnem, zame je bil nakup kuhalnika za riz izredno dobra odlocitev. Riz se mi vedno skuha v nulo, kar do tedaj nisem uspel narediti ob obicajnem kuhanju.

Kuhalnik mi avtomatsko preklopi iz kuhanja v stanje gretja riza, ko je le ta ze dovolj skuhan.

V glavnem, ce pojes veliko riza, potem ga le kupi. Seveda pa nisem kupil najcenejsega, temvec nekje zlato sredino.

delfinus ::

Kuhalnik riza je dobra stvar. Se preprosto ne da primerjat kako je, ce ga kuhas na klasicen nacin, kot so nas ucili starsi ali pa s tem kuhalnikom. V vecini azijskih drzav vecinoma kuhajo samo tako in to je potem tudi tisti pravi okus riza s pravo teksturo in ne neka brozga, ki ima nek mlecen okus.
Kaj dobis za vec denarja? Ponavadi kaksno funkcijo vec. Npr, da ti ohranja toploto na koncu kuhanja, kak nastavek za kuhanje hrane na pari, kaksno zlico vec, vecjo dimenzijo, bolj fensi izgled. Midva z mojo drago imava tega v rdeci barvi: https://www.mimovrste.com/elektricni-lo... , ampak je kar malo velik. Ce bi vedel, da je tako velik, bi rajsi izbral manjsega.
p.s. Zamenjava za manjsega, ce je kdo interesent in rabi vecjega. Kuhalnik je v garanciji in kot nov.

lp, d

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

no comment ::

Filip8 je izjavil:

glih to je, olajšalo bi mi kuhanje vsaka 2 dni, zraven stat pa mešat, sej ni ne vem kaj, sam se naveličaš po 2 letih, pa tudi zelenjavo lahko dušiš zravn ali pa kr rižoto delaš..

Ne mešaj, ne dviguj pokrovke. Vse kar rabiš je timer.

Filip8 ::

bmwwww ::

Tuperware je mel neko posodo za mikrovalovno. Daš not riž, vodo, sol in nastaviš na 16min. Torej porabiš 2min za vrečt vse v posodo in mikrovalovno, pa mislim da ne bo prenaporno :)

borut_p ::

Jaz dam v posodo, cakam da zavre (v indukciji pol minute). Zmanjsam na 30%, timer na 15min in potem pozabim na riz. Vsakic isto, vsakic ok. Ne vem kaj tolk studirate pa nabavljate zadeve.

Genetic ::

Daš kakšen evro več pa si kupiš tega, da lahko kuhas riž že na poti domov iz službe: rice cooker

MostWanted ::

Filip8 je izjavil:

zuni baje ni za puščat, sem bral neke študije al hladilnik al pa takoj pojest. neki se zna razvit na njem, kar se ne pobije med kuhanjem. glih to je, olajšalo bi mi kuhanje vsaka 2 dni, zraven stat pa mešat, sej ni ne vem kaj, sam se naveličaš po 2 letih, pa tudi zelenjavo lahko dušiš zravn ali pa kr rižoto delaš..


pustiš zuni sem mislil seveda shranjeno v hladilniku!!!

omni-vor ::

FTad je izjavil:


V glavnem, ce pojes veliko riza, potem ga le kupi. Seveda pa nisem kupil najcenejsega, temvec nekje zlato sredino.


Kaj pa je zlata sredina? koliko €

delfinus je izjavil:

ampak je kar malo velik. Ce bi vedel, da je tako velik, bi rajsi izbral manjsega.


Zakaj ti je ta velik? A malih količin ne moreš kuhat v tako velikem, ali pa te morda motijo same dimenzije?

Ker ta ki si ga dal ima 1,8L, torej je kar velik, verjetno lahko tako kot je že nekdo omenil skuhaš notri še kako zelenjavo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: omni-vor ()

matijadmin ::

Zojirushi. Nimam ga, bi ga pa imel. In imam ogledanega.
Vrnite nam techno!

FTad ::

omni-vor je izjavil:

FTad je izjavil:


V glavnem, ce pojes veliko riza, potem ga le kupi. Seveda pa nisem kupil najcenejsega, temvec nekje zlato sredino.


Kaj pa je zlata sredina? koliko €



Jaz sem ga na Amazonu za 40€ kupil.

https://www.amazon.de/Arendo-Dampfgarer...

delfinus ::

omni-vor je izjavil:

FTad je izjavil:


V glavnem, ce pojes veliko riza, potem ga le kupi. Seveda pa nisem kupil najcenejsega, temvec nekje zlato sredino.


Kaj pa je zlata sredina? koliko €

delfinus je izjavil:

ampak je kar malo velik. Ce bi vedel, da je tako velik, bi rajsi izbral manjsega.


Zakaj ti je ta velik? A malih količin ne moreš kuhat v tako velikem, ali pa te morda motijo same dimenzije?

Ker ta ki si ga dal ima 1,8L, torej je kar velik, verjetno lahko tako kot je že nekdo omenil skuhaš notri še kako zelenjavo?


Hoj, ja mal me motijo dimenzije, ker imam na pultu eno zidno lampo in ga komaj tja spodaj postavim in mi zakriva svetilnost pulta. Pa tudi za enega se ne splaca kuhat riz v njem. Imava v ta namen en mikro kuhalnik, ki ga je draga pripeljala iz Azije. Dejansko bi rabil malenkost manjsega okrog 1 do 1.5kg bi bilo uvrh glave za domace potrebe.
Zelenjavo se da skuhat v njem, tudi ribo, gyozo ipd.; ima en poseben nastavek, ki omogoca kuhanje na pari. To oblada moja, ker je s tam dalec. :)

lp, d.

Gagatronix ::

Jaz sem svojega privlekel nazaj z Japonske, zadeva je tako high-tech da se tile za 20 eur lahko skrijejo. V eni rundi si lahko skuham riz in prilogo, pa se par stvari zraven, nekajkrat sem v njem tudi ze pekel pecivo, ni da ni. :) Me je pa kostal okrog 45k jenov takrat. No, pa transformer za voltazo nucam. Ampak to odtehta vse.


Seveda, ce ti je glavni namen samo kuhanje riza, se posebej ce si samska oseba, bo tudi tak za 20 eur dovolj. En moj znanec ga ima, kupil ga je pa v Svilni Poti na Trubarjevi v LJ.

ttommy ::

Gagatronix je izjavil:

Jaz sem svojega privlekel nazaj z Japonske, zadeva je tako high-tech da se tile za 20 eur lahko skrijejo. V eni rundi si lahko skuham riz in prilogo, pa se par stvari zraven, nekajkrat sem v njem tudi ze pekel pecivo, ni da ni. :) Me je pa kostal okrog 45k jenov takrat. No, pa transformer za voltazo nucam. Ampak to odtehta vse.


Seveda, ce ti je glavni namen samo kuhanje riza, se posebej ce si samska oseba, bo tudi tak za 20 eur dovolj. En moj znanec ga ima, kupil ga je pa v Svilni Poti na Trubarjevi v LJ.

Daj link od tega tvojega high-tech kuhalnika. Ali pa kako sliko naloži.
Gamer

Gagatronix ::

ttommy je izjavil:

Gagatronix je izjavil:

Jaz sem svojega privlekel nazaj z Japonske, zadeva je tako high-tech da se tile za 20 eur lahko skrijejo. V eni rundi si lahko skuham riz in prilogo, pa se par stvari zraven, nekajkrat sem v njem tudi ze pekel pecivo, ni da ni. :) Me je pa kostal okrog 45k jenov takrat. No, pa transformer za voltazo nucam. Ampak to odtehta vse.


Seveda, ce ti je glavni namen samo kuhanje riza, se posebej ce si samska oseba, bo tudi tak za 20 eur dovolj. En moj znanec ga ima, kupil ga je pa v Svilni Poti na Trubarjevi v LJ.

Daj link od tega tvojega high-tech kuhalnika. Ali pa kako sliko naloži.


Starejsi model od tega:

https://www.biccamera.com.e.lj.hp.trans...

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: matijadmin ()

matijadmin ::

Gagatronix je izjavil:

ttommy je izjavil:

Gagatronix je izjavil:

Jaz sem svojega privlekel nazaj z Japonske, zadeva je tako high-tech da se tile za 20 eur lahko skrijejo. V eni rundi si lahko skuham riz in prilogo, pa se par stvari zraven, nekajkrat sem v njem tudi ze pekel pecivo, ni da ni. :) Me je pa kostal okrog 45k jenov takrat. No, pa transformer za voltazo nucam. Ampak to odtehta vse.


Seveda, ce ti je glavni namen samo kuhanje riza, se posebej ce si samska oseba, bo tudi tak za 20 eur dovolj. En moj znanec ga ima, kupil ga je pa v Svilni Poti na Trubarjevi v LJ.

Daj link od tega tvojega high-tech kuhalnika. Ali pa kako sliko naloži.


Starejsi model od tega:

https://www.biccamera.com.e.lj.hp.trans...

Pomotoma sem predlagal izbris.

Kot sem predvideval, Zojirushi. Srečnež. Jaz imam termos flaško in je vrhunska.

Za vse, ki jih zanima, Massdrop občasno prodaja blago te znamke. S popusto, a je potrebno prišteti še uvozne dajatve.
Vrnite nam techno!

Gagatronix ::

Hja, rice cookerji so na Japonskem velik biznis. Lahko gres v katerokoli knjigarno in bos nasel cel kup kuharskih knjig za recepte, ki se skuhajo v rice cookerjih. :)

omni-vor ::

Ja ampak ta Zojirushi stane 400 eur če sem prav pretvoril? noro...

Kakšna je najmanjša količina riža ki jo lahko daš kuhat v teh večjih kuhalnikih, ki imajo recimo 1,5 ali 1,8L prostora?

Gagatronix ::

> Ja ampak ta Zojirushi stane 400 eur če sem prav pretvoril? noro...

Sem videl tudi take za 150,000 JPY ... tisto je sele noro :)


Pri takih s programatorjem lahko vtipkas. Tisti za 20 eur pa, glede na moje razumevanje, upostevajo tako tezo vode in riza, kot temperaturo pri kateri se bimetal odklopi od grelca.

Kolega, ki ima tistega iz Svilne Poti pravi, da je najmanjsa kolicina skodelica riza, kar njemu vec kot zadostuje za eno porcijo.

Zgodovina sprememb…

omni-vor ::

A je riž s kuhanjem v pari boljši oziroma kaj je sploh drugače, če vzamem tak kuhalnik?

Koliko časa rabi da skuha recimo dve porciji riža?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: omni-vor ()

delfinus ::

omni cca. 15 minut. Kuhalnik tako avtomaticno izklopi, ko je skuhan. Potem pa je dobro, da ga se pustis ene 10-15 minut stati se v kuhalniku, je tako se bolj okusen. Sam delam na klasicen tajski nacin. Pri dveh porcijah uporabljam mini kuhalnik. Npr. za dve porciji: dam dve polni merici Jasmin riza (merica je tist loncek, ki ga dobis zraven) in potem vode za ene 5-7mm preko riza, ki je v kuhalniku. Nic soli. Rezultat disec in okusen.

lp, d.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

Gagatronix ::

Za razliko od "rizote" tak riz ni razpacana gmota ampak ravno prav cvrst in ravno prav lepljiv, da se drzi skupaj.

delfinus ::

Tako je, v Aziji je to tako kot pri nas kruh. To mora biti na voljo cez cel dan. Moja pa ima se eno tradicionalno metodo pripravljanja tudi s tradicionalnimi orodji.

Kuha se s tem:


Riz se cez noc namoci v vodo, potem pa se ga naslednji dan kuha. Spodaj v alu posodi je voda, ki izpareva in kuha riz v tistem slamnatem klobuku. Riz se pokrije in se kuha cca. 30 minut odvisno od kolicine. Rezultat je klasicen sticky rice, ki je za moje pojme najboljsi priblizek kruha. Servira se ga v tisto slamnato posodico, ki jo vidite na sliki v tistem slamnatem klobuku. Odlicno. Se pa sticky riz dobi tezko pri nas. Verjetno samo v azijskih shoppih. V Thai shopu v Ljubljani ga imajo.



lp, d.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

matijadmin ::

Zojirushi je trenutno znižan na Massdropu, vendar je ceni potrebno prišteti še poštnino, DDV in carino ter strošek postopka. Pomoje še vedno ugodno.

https://www.massdrop.com/buy/zojirushi-...
Vrnite nam techno!

ttommy ::

Pozdravljeni, a imate kakšne recepte za riž kako ga pripraviti v kuhalniku?
Gamer

Mohimm ::

Osebno mi je najbolj pri srcu takole:
- riž oplakneš (2x), da je voda prozorna (nekaj škroba in umazanije odstraniš, za nekatere je ta korak opcijski)
- rižu dodaš vodo v razmerju 1:1 (1 skodelica riža: 1 skodelica vode / ~osebo)
- če želiš hkrati opariti zelenjavo jo dodaš zraven
- zapreš kuhalnik, prižgeš in v vmesnem času pripraviš prilogo, ko naredi "ding" ga pustiš notri še vsaj 5minut preden ga odpreš, nato ga premešaš in pustiš v posodi še kakšno minutko da odstopi od posode.

Opcijsko, če delaš prilogo spiščancem/tofujem v ponvi.
- riž dodaš v ponev in ga popečeš zraven priloge, da zakrkne in vpije omako

As simple as it gets :) Po izkušnjah bivših kitajskih cimrov je lahko v kuhalniku na gretju riž tudi več ur, in je še vedno OK, če slučajno zaspiš ob naporni pripravi kosila...

Filip8 ::

do zdej sm ga dvakrat po približno 600g kuhal, prvič brez vsega da sem videl kakšen je, drugič sem v vodo dodal malo soli pa currya, je bil boljši. načeloma je pisalo okoli, da je riž najboljši še kakšno uro po kuhanju.

ttommy ::

Hvala, ja saj v navodilih piše, da se lahko ohranja topel riž še 6 ur po končanem kuhanju.
Gamer


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katero pečico kupiti?

Oddelek: Loža
3712348 (4881) Mare2
»

Nakup voka (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12944483 (30585) echo
»

Kaj vse znate skuhati? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5410503 (9090) STASI
»

OZN vidi žuželke kot možno rešitev za svetovno lakoto (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
30862344 (55873) enadvatri
»

Vok in stir-fry (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6716627 (14228) Brane22

Več podobnih tem