» »

Toplotna Črpalka Sanitarna Voda

Toplotna Črpalka Sanitarna Voda

«
1
2

AndrejM ::

Pozdravljeni,

povsod vidim da piše glede toplotne črpalke zrak-zrak voda-voda itd itd, nikjer nisem zasledil nek test samo za sanitarno vodo in sicer

1. primer
v hiši nas je 16 na primer, zanima me kje lahko dobim kakšen test glede bojlerja vs toplotna ;) saj bi zamenjali ker jih imamo 4 po 80l z enim od 300l kot naprimer toplotna črpalka za sanitarno vodo.

2. primer
Gostinski objekt z veliko potrošnjo vode tople ki ima vgtajenih 3 bojlerje po 100l, ali se splača da kupi in vgradi toplotno črpalko za sanitarno vodo, in če kje lahko dobim zopet izračun prišparane energije - elektrike na mesečni ravni?

Kje vidim ali se mi splača it v nakup ali ne in če se katera je boljša in zakaj.. :) hvala

lp

FrRoSt ::

Heh, ne razumeš ravno najbolje zadeve. ;)

1. Toplotna črpalka voda-voda samo pomeni, da ti črpalka črpa energijo iz vode, se pravi, da moraš imeti kje v bližini vodni vir, iz katerega naj bi črpal toploto! in ti bi jo (toploto) prenesla v vodo! Se pravi npr. na/v toplo vodo, za sanitarno vodo ali pa za ogrevanje (centralno)!

Zrak-zrak pa pomeni, da ti toploto črpa iz zraka, npr. iz kleti, podstrešja ali zunanjega zraka in ti ga prenaša na zrak, se pravi, bi ga nekako vpihaval v stanovanje. Približno tako, kakor to dela klima naprava, ko se z njo greješ....

2.primer
Če imaš tri boljerje in jih hočeš nadomestiti z enim, potem moraš nekako računati, da bi v objektu že namestil toplovod za sanitarno vodo, kar praktično pomeni, da bi moral imeti po dve cevi povsod, do vsake pipe, na kateri bi hotel imel toplo vodo! Eno z navadno in drugo s toplo vodo. To pomeni, da bi moral dodati cevi za toplo vodo, po domače! Lahko jih dejansko spelješ tudi nadometno....

Toliko za začetek .... RAZMIŠLJANJA. ;)
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

Dr_M ::

300L toplotna crpalka je ok za 5-6 varcnih ljudi, mogoce kaksen vec, ce ne pomivate posode rocno.
Pa pozimi je bolj problem, ker je zrak hladen. Za naso samostojeco pise, da je minimalna temperatura zraka 7°C, ampak ko je 10°C ali manj, dela cel dan, pa skoraj nic ne segreje, tko da jo moramo ogrevat s centralno pecjo.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Machete ::

Jaz imam toplotno na zrak za sanitarno. Laufa izven kurilne sezone. Zadeva je super. Je pa stara več kot 10 let, tako, da sedaj so gotovo še bolj super. Laufa mi 3-4 ure na dan in segreje vodo do slabih 50° za celo familijo in nekaj posode. Dela super tja do dobrih 10°, če je bolj mraz postane neučinkovita. Seveda rabi še manj laufat, če je zunaj 35°C.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Utk ::

v hiši nas je 16 na primer, zanima me kje lahko dobim kakšen test glede bojlerja vs toplotna ;) saj bi zamenjali ker jih imamo 4 po 80l z enim od 300l kot naprimer toplotna črpalka za sanitarno vodo.

Za tolk ljudi rabiš kakšno švohnejšo (pa tudi ne preveč) "pravo" TČ, ne tisto za sanitarno vodo.

Mislim, da ne. Predvsem rabi dovolj velik bojler, da mu to shrani (oz. več njih).

Te sanitarne grejejo vse z okoli 2 kw, s tem ne moreš segret 500-600 litrov vode. Mislim, lahko teoretično, ampak ko bojo enkrat porabili vodo in bo padla temperatura na 15 stopinj, se dva dni ne bo nihče tuširal.

Ne vem nisem strokovnjak za inštalacije, mislim, da če poči dve, tri pravilno zvezane, bi moralo bit čisto mogoče.

SeMiNeSanja ::

Kje pa imate postavljene te svoje črpalke, da pozimi 'gagajo'? Mi jo imamo v kurilnici, tako da pozimi nikoli ni 'ledenice' okoli nje.
Ker se istem prostoru še cunje sušijo, je zadeva idealna, ker še vlago pobira.

Drugače pa 300l zalogovnik je morda za 6 ne preveč potratnih oseb. Mi imamo zaporedno povezano z centralno (ta dela samo pozimi), katera toplotni črpalki pomaga dogrevat, kadar temperatura v zalogovniku pade pod 30 stopinj (kar se sicer redko zgodi).

V gostinskem obratu bi verjetno rabil TČ z možnostjo dogrevanja na elektriko ali plin, da zvečer ne obstaneš samo še na mlačni vodi.

Jaz bi se povezal z različnimi ponudniki toplotnih črpalk in zahteval ustrezne ponudbe. Ti bodo že povedali prednosti in slabosti takšnih in drugačnih variant.

Dr_M ::

Kje pa imate postavljene te svoje črpalke, da pozimi 'gagajo'?

V kurilnici. Ampak je pec tako dobro izolirana, da odda res minimalno toplote v prostor, zato je crpalka povezana s pecjo, da ogreva vodo v kurilni sezoni. Drugace imamo pa hladen zrak speljan ven, drugace je premrzlo not.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Med kurilno sezono kurim peč ali oljni gorilec in zato ne uporabljam toplotne.

kr3ten ::

Kako dejansko sploh deluje TČ? Zanimajo me detajli ... Če prav razumem je glavna fora TČ v hladivu (antifrizu) ki ima nizko temp. vrelišča, se pravi to hladivo zavre (kok mora biti minimalna temp. da zavre?) in nato kompresor stisne plinasto stanje hladiva, kar posledično segreje to uparjeno hladivo, le-to pa nadalje ogreje bakreno spiralasto cev v kateri teče voda...?
Lp

Miha 333 ::

kr3ten je izjavil:

Kako dejansko sploh deluje TČ? Zanimajo me detajli ... Če prav razumem je glavna fora TČ v hladivu (antifrizu) ki ima nizko temp. vrelišča, se pravi to hladivo zavre (kok mora biti minimalna temp. da zavre?) in nato kompresor stisne plinasto stanje hladiva, kar posledično segreje to uparjeno hladivo, le-to pa nadalje ogreje bakreno spiralasto cev v kateri teče voda...?
Lp

Prenaša toploto iz vira, ki ga s tem hladi (zrak, voda, ...) v drugega, ki ga ob tem segreje (npr. sanitarna voda), pri tem pa uporablja to lastnost plina, da mu ob raztezanju pade temperatura, ob stiskanju pa naraste (PV = nRT). Plin, ki ima neko temperaturo, kompresor stisne, s tem temperatura zraste. To toploto preko izmenjevalca odda npr. sanitarni vodi. S tem temperatura plina pade. Nato se temu plinu spet zmanjša pritisk, s tem pa se ohladi. Ker je toploto oddal, se ohladi na nižjo temperaturo od izhodiščne. V tem stanju se preko izmenjevalca spet ogreje s toploto iz npr. zraka. To prevzeto toploto bo v stisnjenem stanju spet lahko oddal. In tako v nedogled. Toplotna črpalka tako omogoča, da s hladnejšim sredstvom grejemo toplejšega.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Miha 333 ()

SeMiNeSanja ::

V bistvu deluje enako kot hladilnik, le da vse skupaj obrnjeno. Kar je pri hladilniku 'zunaj' je tu 'notri'. Kar je pri hladilniku 'notri', je tu 'zunaj'.

FrRoSt ::

SeMiNeSanja je izjavil:

V bistvu deluje enako kot hladilnik, le da vse skupaj obrnjeno. Kar je pri hladilniku 'zunaj' je tu 'notri'. Kar je pri hladilniku 'notri', je tu 'zunaj'.

Natančno tako! :P

Enkrat gre za levi, drugič pa za desni proces! 8-)

Kakor pri klima napravi, ko se enkrat lahko hladiš, drugič pa greješ. :P

Menda naj bi se take Klima Naprave strokovno imenovale INVERTERSKE. :))
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

Ne, inverter nima nič s tem.

fikus_ ::

Inverterske klime/TČ imajo EM za pogon kompresorja z možnostjo spreminjanja vrtljajev glede na potrebno moč hlajenja/gretja. Pred tem so bili kompresorji opremljeni z EM, ki tega niso omogočali, skratka z on/off delovanjem EM. Inverterske klime/TČ imajo zaradi tega boljši izkoristek.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fikus_ ()

u140000 ::

Obujam temo, ker me zanima nekaj splošnih informacij o TČ za sanitarno vodo, teh ki so v obliki bojlerja za okoli 1500 € (ne split ali monoblok sistemov za ogrevanje prostorov):

Kako je rešeno zbiranje kondenza, če sploh? Imajo te TČ kako snemljivo posodo za zbiranje kondenza ali možnost da se spelje v odtok ali nič od tega? Ali ima večina kakšne nastavke za cevi za zrak, da bi lahko hladen zrak speljal na nek baker in bi se tam stekal kondenz dol?

Mika me ideja hkratnega razvlaževanja prostora in tople sanitarne vode z eno napravo (tudi čez zimo - za v klet). Je to smiselno/izvedljivo pri teh sanitarnih TČ?

Imajo neko cevko, ki jo spelješ v odtok ali pa v posodo in ročno odlivaš (kar je nerodno).
Enako kot klime recimo.

Hvala za odgovor.

Nekaj me še zanima glede izkoristkov. Enkrat sem gledal COP krivuljo glede na zunanjo temp pri enih split TČ (za gretje prostorov) in je bilo razvidno, da je izkoristek zelo slab pri okoli +15 stopinjah. Podobno se mi dozdeva v praksi pri gretju s split klimo, ko se zunaj povzpne temperatura nad kakih +10. Takrat se dosti ugaša in po občutku dosti slabše deluje, čeprav notranja želena temperatura ni dosežena. Ko pade zunanja temp pod kakih 10, spet normalno dela in maksimalni izkoristek naj bi bil celo že pri +7 stopinjah, če se ne motim.

Kako je pa s temi sanitarnimi TČ, če so poleti v prostoru z npr. 22 stopinjami? Izkoristek z višjo temperaturo okolice pri njih raste, predvidevam? V čem je fora, da "prostorskim" split TČ visoka zunanja temp ne paše, tele sanitarne TČ pa verjetno morajo dobro delat pri višjih temp okolice? Kaj naredi razliko?

d4vid ::

No da še jaz pristavim svoje vprašanje.

Sem pred menjavo bojlerja. Razmišljam o sanitarni TČ, a imam problem, ker bi rad 3 načine ogrevanja s. vode: preko same TČ, preko centralne (drva) in preko kolektorjev poleti. Torej bi na TČ potreboval še 2 dodatna vhoda. Se taka TČ dobi?
Kaj pa TČ kot samostojna enota, ki jo vežeš na izmenjevalec bojlerja? Se to mogoče dobi?

Problem je, ker je v kolektorjih antifriz, v instalaciji centralne pa voda, drugace bi z enim izmenjevalcem in enim ali dvema mešalnima ventiloma rešil zadevo :)
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

DamijanD ::

Ne vem kako je sedaj, ampak mi smo imeli samostojno TČ za sanitarno vodo, ki je ogrevala bojler. Ta bojler je imel pa dve spirali, tako da smo na eni imeli TČ, na drugi pa peč. Nisem pa nikoli slišal za bojler s tremi. Ampak peč in TČ bi načeloma lahko imel na istem (oboje je samo voda)

Assass1n ::

d4vid je izjavil:

Sem pred menjavo bojlerja. Razmišljam o sanitarni TČ, a imam problem, ker bi rad 3 načine ogrevanja s. vode: preko same TČ, preko centralne (drva) in preko kolektorjev poleti. Torej bi na TČ potreboval še 2 dodatna vhoda. Se taka TČ dobi?
Kaj pa TČ kot samostojna enota, ki jo vežeš na izmenjevalec bojlerja? Se to mogoče dobi?

Problem je, ker je v kolektorjih antifriz, v instalaciji centralne pa voda, drugace bi z enim izmenjevalcem in enim ali dvema mešalnima ventiloma rešil zadevo :)

Moja kronoterm ima le za centralno vhod, vprašaj na kronoterm kako to rešit.

u140000 je izjavil:

Hvala za odgovor.

Nekaj me še zanima glede izkoristkov. Enkrat sem gledal COP krivuljo glede na zunanjo temp pri enih split TČ (za gretje prostorov) in je bilo razvidno, da je izkoristek zelo slab pri okoli +15 stopinjah. Podobno se mi dozdeva v praksi pri gretju s split klimo, ko se zunaj povzpne temperatura nad kakih +10. Takrat se dosti ugaša in po občutku dosti slabše deluje, čeprav notranja želena temperatura ni dosežena. Ko pade zunanja temp pod kakih 10, spet normalno dela in maksimalni izkoristek naj bi bil celo že pri +7 stopinjah, če se ne motim.

Kako je pa s temi sanitarnimi TČ, če so poleti v prostoru z npr. 22 stopinjami? Izkoristek z višjo temperaturo okolice pri njih raste, predvidevam? V čem je fora, da "prostorskim" split TČ visoka zunanja temp ne paše, tele sanitarne TČ pa verjetno morajo dobro delat pri višjih temp okolice? Kaj naredi razliko?

Bolj je vroče boljši izkoristek ima. Meril nisem ampak ko je nad 20°C zajemam od zunaj, ko je manj iz kurilnice katera ima tudi tam nekje stopinj.
Za kondenz imaš cevko 1/2 cole gumijasto, spelješ v odtok. Vode je preveč za kakšne posode.
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne

d4vid: vzelo mi je 10s, da sem našel tole:
https://kronoterm.com/produkti/sanitarn...

Magic1 ::

V čem je fora toplotne črpalke, če črpaš toploto znotraj hiše pozimi? A to je perpetuum mobile, ali nesmisel?
Magic

Daniel ::

d4vid je izjavil:

Mi imamo AE 300L bojler z dvema spiralama in prirobnico. Če bi prigradil toplotno črpalko preko prirobnice bi lahko dosegel nekaj takega kot omenjaš. Drugače ne vem ali kateri proizvajalec ponuja toplotne črpalke z dvema spiralama.

Orca Energy ZSW Plus ima v prospektu 2 toplotna izmenjevalnika. 1m2 in 0,5 m2 površine (11354). Pokliči in vprašaj.

https://si.orcaenergy.eu/wp-content/upl...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Daniel ()

Magic1 je izjavil:

V čem je fora toplotne črpalke, če črpaš toploto znotraj hiše pozimi? A to je perpetuum mobile, ali nesmisel?

Pri nas je bila taka TČ v "neogrevani" kurilnici - pol sezone dela na "odprto okno" druge pol sezone pa "odpadno" toploto peči - s tem, da ko peč dela, peč tudi greje SV in posledično ima TČ manj za delat. Oz. lahko bi jo tudi izključil pozimi...

Hudobec82 ::

Fora je v tem, da je poleti toplo in maš dovolj toplote tud v kleti,....pozim pa pač tko al tko za toplo vodo kuriš na sekundarni vir: drva/olje. Pa tud če ne bi kuril, v klet ti redko pade temperatura pod kake 10-15.C. To je za Tčrpalko čist zadost.

bm1973 ::

Magic1 je izjavil:

Za vodo gre, sploh v kleti, ker naj bi bilo malo bolj mrzlo.

Še vedno je klet toplejša od ozračja...

bm1973 je izjavil:

Magic1 je izjavil:

Za vodo gre, sploh v kleti, ker naj bi bilo malo bolj mrzlo.

Še vedno je klet toplejša od ozračja...

Deluje, dokler je klet. Ko je TČ v kopalnici bloka ta opcija odpade. Večina TČ ima sicer priključke za voden zrak, tako da, dokler še lahko narediš lukno na zunanjo steno, se da marsikaj rešiti.

twom ::

SeMiNeSanja je izjavil:

Kje pa imate postavljene te svoje črpalke, da pozimi 'gagajo'? Mi jo imamo v kurilnici, tako da pozimi nikoli ni 'ledenice' okoli nje.
Ker se istem prostoru še cunje sušijo, je zadeva idealna, ker še vlago pobira.
V taki postavitvi bi bilo bolje da bi energijo, ki jo troši toplotna črpalka, speljal direktno v peč. Tko si si samo naredil strošek z nakupom toplotne črpalke. Namreč, vso toploto, ki jo toplotna črpalka počrpa iz prostora, si moral v ta prostor dovesti s kurjenjem peči.

Edin "smisel" take postavitve je, da jo postaviš v stanovanje, in ti vsaj poleti hladi.

Dr_M je izjavil:

300L toplotna crpalka je ok za 5-6 varcnih ljudi, mogoce kaksen vec, ce ne pomivate posode rocno.

Pri nas je brez težav hendlala 6+ ljudi + pomivanje posode (skoraj) 2x
Je pa res, da je pozimi isti bojler dogrevala peč za centralno ogrevanje.

Seveda deluje, da imaš TČ v kleti. Spraševal sem se bolj po smislu. To je prostor znotraj bajte, ki ga intenzivno hladiš. Namesto 15°C+ v kleti imaš posledično kar nekaj stopinj manj. Ok v kakšnih kurilnicah na drva bi se še izničilo, vendar je vprašanje ali ogrevanje vode na drva ni bolj smiselno v tem primeru.
Magic

Jaz mam v vkleti pri zunanjem mrazu tudi po daljšem času brez gretja kakih 12 stopinj. Če grejem s pečjo (olje, torej dražje), je par stopinj več, sam v nobenem primeru te toplote v kleti ne rabim, mi je praktično isto kot da bi od zuni jemal. Rs pa nimam občutka koliko to shladi. Porabijo nekih 300-500 W kolikor sem gledal, torej kaj dosti se po moje ne pozna ali pač? Pa še razvlaževanje bi prav prišlo. In poleti boljši izkoristki in hlajenje

OutOfTheBox ::

vendar je vprašanje ali ogrevanje vode na drva ni bolj smiselno v tem primeru.

Ni. Nekaj let nazaj, tam okoli 2019 smo preizkušali doma ravno to in poraba drv na mesec se je povečala za med 15 - 20% (ker si dostkrat moral zakurit tudi čez dan, samo da si imel toplo vodo - ker so le to porabile kakšni pomivalni / pralni stroji).

Pri nas smo takrat še dobivali meterce, ki jih je bilo potreba razrezat, spravit na svoje mesto in potem še iz tega mesta do kurilnice kadar si drva potreboval.

El. bojler se pri nas bolj splača kot delat vse to.

Zgodovina sprememb…

Mi smo več kot 2 desetletji segrevali sanitarno vodo z drvami čez poletje. Sedaj jo pa čez poletje na elektriko.

Mi smo imeli TČ za SV vključeno 24/7 - ko se je kurilo, pa je peč pomagala ogrevati vodo.

IL_DIAVOLO ::

OutOfTheBox je izjavil:

Ni. Nekaj let nazaj, tam okoli 2019 smo preizkušali doma ravno to in poraba drv na mesec se je povečala za med 15 - 20% (ker si dostkrat moral zakurit tudi čez dan, samo da si imel toplo vodo - ker so le to porabile kakšni pomivalni / pralni stroji).

Pri nas smo takrat še dobivali meterce, ki jih je bilo potreba razrezat, spravit na svoje mesto in potem še iz tega mesta do kurilnice kadar si drva potreboval.

El. bojler se pri nas bolj splača kot delat vse to.

Ne vem zakaj govoriš bedarije, saj pa vsak ve da ne pomivalni stroj in ne pralni stroj ne rabi tople vode, ker ima grelce.

Poleg tega, ce imas zalogovnik, niti ni treba kurit vsak dan.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Nekateri stroji imajo priklop za toplo vodo.

OutOfTheBox ::

IL_DIAVOLO je izjavil:

Ne vem zakaj govoriš bedarije, saj pa vsak ve da ne pomivalni stroj in ne pralni stroj ne rabi tople vode, ker ima grelce.

Naši nimajo grelcev, sem pa slišal da tudi taki obstajajo. Tako da v primeru ko ni tople vode, če smo doma, segrejemo vodo v grelniku na vodo in potem dolivamo v stroj kadar to potrebuje (vidiš ko zasveti lučka).

Arey ::

Kaksen stroj pa mate to lol

Ashrack ::

OutOfTheBox je izjavil:

Pralni ter pomivalni stroj naceloma povezes na hladno vodo saj imata svoje grelce
....

Načeloma - ampak imaš različne izvedbe.

IL_DIAVOLO ::

OutOfTheBox je izjavil:

IL_DIAVOLO je izjavil:

Naši nimajo grelcev, sem pa slišal da tudi taki obstajajo. Tako da v primeru ko ni tople vode, če smo doma, segrejemo vodo v grelniku na vodo in potem dolivamo v stroj kadar to potrebuje (vidiš ko zasveti lučka).

Kaj?! :))

Tega se 25 let star gorenje ni imel. Edino kar je možno, da se lazes.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Assass1n ::

Magic1 je izjavil:

Seveda deluje, da imaš TČ v kleti. Spraševal sem se bolj po smislu. To je prostor znotraj bajte, ki ga intenzivno hladiš. Namesto 15°C+ v kleti imaš posledično kar nekaj stopinj manj. Ok v kakšnih kurilnicah na drva bi se še izničilo, vendar je vprašanje ali ogrevanje vode na drva ni bolj smiselno v tem primeru.

Hladen zrak spelješ ven oz. jaz sem dal prevrtat plato in poleti v vročini hladi hodnik. Zrak zajema od zunaj.
Če je bolj smiselno na drva ne vem, je pa toplotna bolj komot za 20€ več elektrike. Govoriva za poleti. Pozimi, če imaš možnost je verjetno bolje na drva/pelete.
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne

bm1973 ::

Magic1 je izjavil:

Mene bolj zanima računica, saj je cena TČ za sanitarno vodo precej višja od bojlerja...

Bellzmet ::

Trgovska računica je, da čim več tople vode porabiš, več prišparaš.

Točno tako. Če porabiš 50l vode v dnevu, je čist druga računica, kot če 300l.
O vprašanju koliko hladi TČ. Po moje podobno kot je output. To je načeloma 2kW, toliko minusa tudi pridela v prostoru. Sej zato se ji reče toplotna črpalka. Za 600W prečrpa cca. 2kW iz enega konca na drugega. OK, odšteje se del od teh 600W, saj gre v večini dosti energije v toploto.
Magic

johnnyyy ::

Magic1 je izjavil:

Pri nas imamo v kleti, kjer sta še 2 velika zamrzovalnika, ki segrevata prostor. Ker je bajta stara in klet ni izolirana, ima tudi sredi zime klet sorazmerno dobro temperaturo (torej je toliko hladna, da krompir ne požene in toliko topla da sredi zime not sigurno topleje/udobneje kot zunaj).

En sosed ima ločen bojler in hladilno enoto in ima v v kurilnici bojler hladilno enoto pa v sosednji sobi, kjer ima špajzo (not ima par zamrzovalnikov ter skladišče hrane).

Drugi sosed ima TČ v kurilnici.

Ogrevanje sanitarne vode na drva je problem poleti, ko je vroče ker moraš ekstra kurit, da bo voda topla. Tako imajo v okloci vsi kombinacijo. Torej TČ, ki ima dodatno spiralo na katero priklopijo peč in potem TČ samo dogreva (če je potrebno). Pozimi ko se ogrevajo na drva skoraj ne deluje, poleti pa je stalno v obratovanju.
«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Toplotna črpalka katero izbrati (strani: 1 2 3 480 81 82 83 )

Oddelek: Loža
4116642623 (10524) alekskac
»

Katero ogrevanje za hiso (strani: 1 2 3 4 5 )

21941366 (18006) fikus_
»

Izbira toplotne črpalke (strani: 1 2 3 4 5 )

22562671 (27400) Jurij25
»

Sončne celice ali toplotna črpalka?

4817037 (14414) RejZoR
»

Toplotna črpalka za vodo (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
7319956 (17733) mn

Več podobnih tem