» »

Kakšna je življenska doba računalnika?

Kakšna je življenska doba računalnika?

r0b3rt ::

Zdravo,
prosim za pomoč in vaše predloge.

Gre se za stacionarni računalnik star nekje med 8 in 10 let. Pred nekaj dnevi se je začel pojavljat Blue Screen of Death (BSOD), z napako "nvldmkm.sys". Ker so se že med zagonom pojavljali artefakti, sem takoj vzel na sum grafično (9800 GTX). Glede na zgornjo napako sem našel, da bi bilo lahko kaj z gonilniki, kar mi je sicer sporno glede na artefakte v BIOSu, ampak ok. Sem jih v safe mode-u odstranil in namestil novejše. Zadeva je začuda začela delovat.

Naslednji dan "nov" problem. Računalnik takoj po pritisku tipke za vklop začne piskat. Kot kaže sta 2 od 4 RAMov (DDR2) v okvari. Ko ju odstranim gre zagon naprej, a spet težava s sliko. Sem zamenjal grafično in je sedaj slika ok, tudi piska ne več. Ga pa očitno še vedno nekaj mede. V prvem poskusu se sicer ni zagnal, a se je po nekaj resetih in bootanju v safe mode postavil. Kar se trenutno dogaja pa je, da se občasno ne zbuta do konca in se (ugibam) nekje "obesi". Enkrat je sicer izpisal "win32k.sys" error, a je bilo to samo enkrat in se je po resetu postavil.

Ker mi je škoda kište kot celote, ne (samo) ohišja, se sprašujem sledeče. Kakšna je okvirna življenska doba računalnikov in/ali komponent? Zanima me, ker se sprašujem, če ima smisel menjavanja komponent. Glede na starost bi itak vzel rabljene, ampak, če je neka okvirna življenska doba RAMa/matične naprimer 10let in so te komponente približno toliko stare (morda kakšno leto ali 2 manj), potem z nakup rablenih ne bom pridobil prav veliko?

P.S. Lahko pa se skriva problem čisto nekje drugje, na kar nisem pomislil?

pero50 ::

lahko crkne jutri, lahko pa deluje še 50 let. Loterija.

chelsea boy ::

jaz imam 10-11 let star računalnik edino kar sem letos zamenjal je ssd disk namesto hdd in dela kot urca ;) je pa res da ga vmes nisem 2 leta uporabljal

Zgodovina sprememb…

TheBlueOne ::

Moja mama ima moj prvi bolj kompanktni ultrabook od Asusa, star kaksne osem let. Vse kar sem zamenjal je bil navaden disk za SSD. Deluje popolnoma brez problemov.

Imam se stacionarca z i5 2400, ki je menda malo starejsi, sem ga dobil, ker ga je firma vrgla stran, ker se je sesuval. Dodal sem nekega Radeon, mislim da r480 z 4gb rama, nasel zakaj se je sesuval in kupil se 16gig rama, disk iz Asusa, napajalnik in pravtako dela kot urica. :) Imam, ce pride kdo k meni na SC2.

Svojemu mehaniku sem dal svojo 15 let staro Toschibo zlepljenjo s selotejpom in mu se vedno dela (za diagnostiko).

V glavnem mi tu in tam dela sranje nov OS, kar je bilo pri stacionarcu, ki ni znal biti tako varcevalen kot bi zelel Win 10 in se je sesedel vedno, ko je Win izklopil mrezno ali disk. Sam hardware pa pri meni deluje vecen, kjer moram omenit, da sem dosti tezek uporabnik. Od tega, da geekam igrice pri svojih letih delam dosti v CAD, na laptope ne pazim...

Baja ::

kot pavi pero, loterija.

glede na to da bi nekatei radi celo malo bogastvo za 10 let staro opremo, je morda boljše pogledati za novim. za 250e dobiš masino ki poseka tega c2d na celi črti.

opeter ::

Na prejšnjem delovnem mestu imajo še vedno PowerMaca G4 (Digital Audio model, 466 MHz), ki še vedno deluje po 17 letih.
Menjan je bil disk, DVD enota, RAM-i so bili nadgrajeni na maks. količino, pa tista mala baterija na matični.

Sicer se več ne uporablja tako aktivno kot v preteklosti, vseeno pa je tedensko še vedno nekajkrat prižgan, ko se kaj skenira, saj je nanj priklopljen en star Umax-ov A3 skener za digitalizacijo slik.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

branimirII ::

Podobno kot avtomobili. Odvisno od znamke, kilometrine, navijanja, ce je bil servisiran, garaziran, ohranjen ali bil odzunaj na dezju in toci.

Zgodovina sprememb…

Gagatronix ::

Novejsi kompi? Cist odvisn. Loterija. Mam pa tle se zmer IBM 5150 k dela brez problema.

Riff ::

jst sm tud še vedno na starem dobrem Q6600, če ni potrebe po novem uporabljaj tega še naprej, glede ramov pa probaj prestavit oziroma zamenjaj pozicijo ramov pa poglej da se ni nabral kašen prah v bankah k ram bulj redko crkne pa kar oba nahitr naekrat se pa lahko zgodi

MihaK3 ::

Načeloma delujejo dokler ne shodi matična, vse ostalo se še da in načeloma tudi splača menjati, če računalnik sicer po zmogljivostih še vedno ustreza namenu. Osebno mi še vedno deluje en 20 let star IBM z 440BX chipsetom in Pentiumum 2, še celo napajalnik je prvi. Sicer za splošno uporabo se splača ohranjati pri življenju vse kar podpira vsaj drugo generacijo core 2 duo (E8000, Q9000 serije), ker z recimo Q9550 (ali še bolje poceni xeon ekvivalentom), SSD-jem in vsaj 6gb rama, je zadeva še vedno kos vsem office in multimedia namenom. Zdaj glede tvoje mašine, 8800 in 9800gtx so bile precej znane po popuščanju lota med čipom in pcb-jem, tako da čudno, da ni shodila že prej; sedaj ko imaš notri drugo grafo, lahko poskusiš rame dati nazaj tako, kot so bili, še ena možnost pa je seveda disk, ki če še ni, se sedaj ko so postali ugodni, definitivno splača ssd.

r0b3rt ::

RAM sem že poskusil dat nazaj pa se niti zažene ne (z drugo grafo vsaj piska več ne). SSD je že od začetka, procesor je pa Q6600. Se bojim, da je res kaj z matično...

MihaK3 ::

Hmmm, mogoče vse ram palčke ven, malo spihat ali skrtačit (z nekim mehkim a še vedno uporabnim čopičem) in noter v drugem vrstem redu, če pa še vedno ne bo nič bolje, pa se verjetno res poslavlja matična... Vseeno je 775 podnožij na voljo veliko rabljenih za mali denar in če imaš že ssd in dovolj rama, bi se mogoče vseeno splačalo dobiti drugo. Pa cpu bi bilo v tem primeru fajn vzeti kak E54*0 xeon, ker opazno manj porabijo in se manj grejejo od Q6600.

TheBlueOne ::

Vcasih je za taksne nestabilnosti kriv tudi napajalnik.

MIHAc27 ::

Današnji računalniki bi rekel 5-8 let. Sploh prenosniki. Nekatere komponente so skoraj večne, spet druge več kot par let ni za pričakovati.

Stari so bili pa malce drugače narejeni. Da 20 let star PC dela, me sploh ne preseneča.

KAVINSKY ::

Loto - do zdaj mi ni še nič crknilo, najstarejša komponenta je disk, kateri se vrti od časa ko je Seagate kupil Maxtor (2005?). Pa je bila mašina gnana tudi 24/7 par let kot torrent box. Sem pa kupil že RAM, od katerega je bila ena palčka fuč iz škatle.

Invictus ::

Življenjska doba je dokler ne crkne ali postane prepočasen.

Včasih pa njegovo življenjsko dobo podaljšuje periferija, ki je priklopljena nanj.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nadgradnja starega PC-ja? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
749890 (6526) hojnikb
»

Padanje prodaje osebnih računalnikov traja že rekordno dolgo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Rezultati
11630268 (26013) jype
»

Življenjska doba računalnikov (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
559496 (7322) Seljak
»

Hardware včeraj in danes (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25527709 (20848) sodnicaN

Več podobnih tem