» »

note

note

@ljash ::

Zanima me, če obstaja kakšna stran z notami (za synthesizer)?

drevo ::

Mislm, da ena taka stran res obstaja.. :\ slisov sm govorice.. samo ne mors bit sure dandanasnji, k sliss velik cudnga.. Zemlja je okrogla, lol..

Sorry. 0:)

A si ze pogledu kej na googlu? Men osebno je dost bols iskat to po googlu, kot pa samo po eni specializirani strani, ker nobena stran pac ni popolna. google pa pogleda vseeee :) Mors pa za ta nacin imet naslov komada...

Ce pa vseeno hoces kar najvec na enem samem kupu, ti pa predlagam:

klik

Na tej strani mas preko 25000 midi fajlov s klasicno glasbo. Dol si potegn se nekaj s katerim bos to lahko poslusal in modificiral po mili volji, recimo Anvil studio in si pripravljen. :) Osebno mi je to bols k same note, ker je lazi igrt tud..

@ljash ::

sej mam Finale 2002, sam tm k dam da nardi note, mi ne napiše akordov za synthiča (npr. C,D...) ampak napiše note kot za orkester! (za vsak inštrument posebi).

A teb nardi normalno spodi akorde?

drevo ::

Ne, men tud ne napise akordov spodej.. ampak sej pogledas note in vids ker akord je. Scasoma se navads in jih zlo hitr prepozna, poleg tega pa se se navads na notni zapis. Vzem si ksno knjigo s teorijo in poglej kako se tvor posamezne akorde, kasni so intervali v harmoniji..

Kaj pa hoces igrt? Ksne simfonije bos tezko igrov, ker je pac prevec instrumentov in vsega. Poskusi raje s koncerti ali pa skladbami narejenimi posebej za sintic.

Akorde se bos prej ko slej mogu naucit prepoznavat.. do takrt pa probej igrt komade, pri katerih igra klavir glavno melodijo. Greensleeves, Cuk se je ozenil, Auld lang syne...

@ljash ::

sej akordov sem v prvem letu igranja cel kup prešpilou, sam mi ni jasno kako je to - npr če igrajo toni C F Fis G Ges in B - ker akord bo to? A je kšn tutorial na netu?


LP

drevo ::

Tega akorda ne poznam.. Vprasal sem tudi dva prijatelja in nobenemu od njiju se ne sanja kaj bi to bil za en akord. Intervala kvinta in mala sekunda.. Bits mi ap.. :8)

Na netu je cel kup tutorialev, ampak so vecinoma narejeni za kitariste. Ce te to ne moti prevec..:

Zentao

Glasbena teorija je univerzalna.. Le pri prakticnih primerih je namesto klavirja uporabljena kitara. Ne glej diagramov, samo beri text, in sploh ne bos opazil..

Ce te pa kdaj zanese v knjiznico ali glasbeno trgovino povprasaj po knjigi "Teorija glasbe" (Pavel Mihelčič).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tomi ()

@ljash ::

joj, sorry. Jst sm dau primer. ;)

drgač pa a če igrajo c, e, g - je C pol spodi pa tko? Jst sm se tko učiu tapru let - da sm akrode prtisku z levo in desno roko.

a slovenskega tutoriala ni na netu?

drevo ::

Ni blema :)

c, e, g so C dur akord. Igras tako, da si izberes katerikoli c na sinticu in potem hkrati zaigras se naslednji e in g. Glede rok pa ne vem... jest itak igram kitaro ;) Zakaj pa je to C dur akord? Zaradi intervalov: za dur akorde sta znacilna intervala terca in kvinta. Terca pomeni 2 cela tona, kvinta pa tri cele tone in pol. In ce to pogledamo na primeru C dura:

c, cis, d, dis, e, f, fis, g

lahko vidis, da so med c in e natanko štirje poltoni(terca), med c in g pa 7(kvinta). Takole lahko sestavis katerikoli dur akord. Recimo A:

a, ais, h, c, cis, d, dis, e

Vzames A, potem terco (cis) in se kvinto (e) in imas A dur akord: a, cis, e.

Podobne formule obstajajo tudi za vse druge vrste akordov. Na slovenskem delu spleta nisem na zalost zasledil nobenega tutoriala na to temo.. Mislim, da bo knjiznica se najboljsa izbira.

@ljash ::

bom nejprej šou u knjižnico in potem še enkrat prebrau tale tvoj zadnji post :)) .

Sicer pa synthič igram že pet let pa morm še mau teorije obdelat. npr. kakšna je razlika med cisom in desom (tipka je ista, ton je isti, kwa za wraga je pol razlika :D ..)


mogoče ti veš?


LP

drevo ::

Uf, tricky question :)

Sta vec al mn dve razliki:

1. Obstaja veliko vrst lestvic... Nekatere med njimi so tudi rahlo "eksoticne". Recimo "naravne" lestvice, ki jih ponavadi uporabljajo tradicionalni folklorni pevci, godci in podobni modeli. Veliko takih lestvic se je razvilo na Balkanu. No, fora s temi lestvicami je pa to, da razlikujejo med "polovico celega tona" in "poltonom". Polton je nekoliko manjsi, kot polovica celega tona. V durovi lestvici naprimer je polton tocno polovica celega tona, zato tudi ni razlike, ali C zvecas za 1/2 ali pa D zmanjsas za 1/2. V naravni lestvici pa C zvecas oz. D pa zmanjsas za 0.48 (tole razdaljo sem rekel cisto na pamet ;). Razlike med cisom in desom je torej 0.04 tona. Baje, da je taka oglasitev slisati bolj pravilno, problem pa je v tem, da moras vsakih, ko menjas lestvico menjati tudi oglasitev.

Torej, ko igras na standardno oglasenem klavirju razlike ni. :)

2. Lestvice je pogosto treba zapisovati z nizaji ali visaji. Med duri je edina izjema tega C durova lestvica:

c, d, e, f, g, a, h, c

Vse druge pa se zapisuje ali z nizaji ali pa z visaji; ali bodo eni ali drugi lahko izberes sam. Primer H dur:

H, C#, D#, E, F#, G#, A#, H

in se z nizaji:

Cb, Db, Eb, E, Gb, Ab, Gb, Cb

Kot lahko vidis, je pri zapisovanju z visaji uporabljenih manj visajev, kot pri zapisovanju z nizaji nizajev. Mnogo bolj ociten je se naslednji primer, A#/ Hb dur:

A#, B#, C##, D#, E#, F##, G##, A#

(A# C D D# F G A A# je isto, kot zgoraj, ampak ne dosti bolje, ker v lestvici ni zapisanih H-ja in E-ja)

Bb, C, D, Eb, F, G, A, Bb



Razlog za obstoj obeh, C# in Db, je torej samo zaradi lazjega zapisovanje.

Lahko potlej se kej napisem, zdej je zacel treskat pa bom rajs comp ugasnu :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Naučimo se igrati kitaro (strani: 1 2 3 413 14 15 16 )

Oddelek: Sedem umetnosti
763509963 (78640) c3p0
»

Programiranje - prepoznavanje tonov

Oddelek: Pomoč in nasveti
121611 (1063) ginekk
»

Klavir - Lestvice in akordi

Oddelek: Loža
143314 (2943) sandmat
»

Začetnik....kitara :D

Oddelek: Sedem umetnosti
910309 (10146) gzibret
»

Klaviature in oktave??

Oddelek: Sedem umetnosti
104421 (4290) Spajky

Več podobnih tem