» »

Sonetni venec - težave z akrostihom

Sonetni venec - težave z akrostihom

G3GANT1C ::

Prosim pomagajte!
Pišem sonetni venec in imam probleme z akrostihom... Akrostih namreč zahteva presledek, ker v nasprotnem primeru nikakor ne morem dobiti štirinajstih znakov, ki jih zahteva štirinajst verzov v sonetu... Poleg tega je presledek med njenim imenom in priimkom nekaj dokaj naravnega... Le da morda ne v akrostihu sonetnega venca... Odločil sem se za tako varianto sonetnega venca, kot jo je uporabil Prešeren... Moj edini problem je to... da ne vem odkod naj dobim presledek na začetku verza in ob tem ohranim stroga pravila petrarkističnega soneta... Kar mi je padalo na pamet je bilo npr. to, da bi na začetku verza postavil tropičje... Ko sem razmišljal, mi je na pamet padlo tudi to, da bi enajstercu na začetku odbil en zlog ali dva... Ampak s tem ta sonet ne bi več bil petrarkističen sonet... Ajajaj... A mate kako dobro idejo... Ker ko bo ta problem z akrostihom rešen, takrat bo sonetni venec praktično že napisan... Ker zame so vedno največja ovira takele malenkosti... Kajti zanjo mora biti sonetni venec popoln in če bom sfalil akrostih... Pač ne bo... Že vnaprej hvala za vašo pomoč. :)
Če bil bi bog, bi rekel da me ni. (Janez Menart)

Aspirinix ::

A ni Prešeren tega naredil brez presledka in si moral predsledek sam poiskati? Zakaj kompliciraš?
Alimpa ti mogoče ena črka manjak v imenu in priimku?

drevo ::

Ja sej to je reku, da mu manjka crka v imenu al pa priimku. Skupej jih ima samo 13, rab jih pa 14. Right? 0:)

Gegantic, kaj pa ce bi ime malo preoblikoval.. recimo da bi uporabil ljubkovalno ime. Recimo, ce bi ji blo ime.. ne vem.. recimo cist iz glave.. Sandra, bi lahko uporabu namesto Sandri Sandrci. Al pa Mateja - Matejka. Pa mas eno crko :) Samo ce to ne unici popolnosti... 0:)

Presledek na zacetku verza je pa cuden.. sonet s trohejem slabo izpade, vsaj pri meni, ker sem imel podobne probleme, pa sem napisal kvartino s tremi jambi pa enim trohejem - bljak! :D

DoloresJane ::

Da ohraniš stopico je najbolje, če začneš verz s tropičjem ali pomišljajem. Slednje je nekoliko nenavadna uporaba tega ločila, zato ti iz srca priporočam tropičje. Hkrati z uporabo tega ločila razbiješ monotonost soneta in posledično sonetnega venca ter dodaš svežino pesmi. Tropičje lahko deluje tudi precej razneženo oz. razčustvovano, zato pazi, da ne bo doseglo ravno nasprotnega učinka od želenega.

Pisanje pesmi za dekleta je sicer hvalevredno početje - vendar vam polagam na dušo: ne zapadajte v klišeje a lá "tvoje oči so modre kot nebo", "tvoja usta so rdeča kot vrtnice" ipd. Pomembno si je tudi zapomniti, da je veliko pomembneje, da pri dekletu izpostavite njeno duševnost kot pa (samo) njeno zunanjost - pa še simpatije opevane deklice vam bo taka pesem hitreje prinesla... :D In brez razčustvovane jokavosti prosim. Werther je out. ;)

Še kdo piše pesmi, namenjene svoji deklici? :))

G3GANT1C ::

Najlepša hvala, Nadezhda! Bom upošteval tvoje uporabne nasvete
Če bil bi bog, bi rekel da me ni. (Janez Menart)

BigWhale ::

[rant]

Spet bo nekdo jamral in vzdihoval. Bruh... ;) Daj raje napisi sonetni venec o sosedovem kombajnu, kako je lani zel psenico in ga je med tem pocetjem zalotil dez.

Ne jemat tega zdaj prevec osebno, ampak resnicno, 90% pesmi, ki jih ustvari clovek, katerikoli, so ena jamranja. ;>

[/rant]

drevo ::

Sicer se nism napisu pesmi namenjene svoji deklici, ka nikol ni blo prave priloznosti (smrk, smrk).. sm pa ravno zadnjic napisu eno post relationship elegijo :) Je od vas ze kdo napisal kako elegijo? Meni se predpisani verz, elegicni distih, zdi mighty tezak.. se z jambskim enajstercem mam manj problemov. Zgraditi lep ritem v elegiji.. oh ja.. dream on :)

drevo ::

BigWhale:

Zadnjic videl sem JO,
In zaljubila sva se zeLO,
Jaz rad sem jo imel mocNO,
Ampak potem mi je postalo huDO.

Rekel sem JI,
"Ali me ljubis tudi TI?",
In odgovorila je MI,
Ti zame niSI!

In potem sem joKAL,
Obraz mi je poKAL,
Ampak dobil sem poKAL,
In zato nisem vec joKAL!

:D :D :D :D :)) :8) >:D >:D ;(( >:D :\

Hehe.. ampak nekateri res takole pisejo. :)

G3GANT1C ::

BigWhale, hvala za nasvet, ampak jst nisem nameraval jamrat in vzdihovat... Če se mi bo začel dogajat kej tazga (jamranje in vzdihovanje), bom rajš nehal pisat. Upam, da se to ne bo zgodilo...

LOL, drevo, carski komad :D :D :D
Če bil bi bog, bi rekel da me ni. (Janez Menart)

G3GANT1C ::

BigWhale, en dober akrostih zate: SOSED IN KOMBAJN :D
Če bil bi bog, bi rekel da me ni. (Janez Menart)

BigWhale ::

drevo: Ja res je ampak nekateri so kar vecina... :P Poglej svetovne/slovenske pop lestvice :P

This reminds me... Kaksna je razlika med video spoti Power Dancers in pornici? Eh, v pornicih je boljsa muzika... ;>


Ste jo ze videli, saj veste,
Ogromno masino nasega soseda?
Sosed nas je car, njegova voznja,
Enkratna kakor sam bozji dar,
Desetkrat je prevozil vse vaske ceste...

Iskrivo, se motor rdeckarja vrti,
Njena velikost mimo nase hise drvi...

Komaj, komaj nas Joza jo kroti!
Oh joj, nas sosed odsel je z njo,
Morda v raj, morda v pekel,
Bil prehitro je v kriziscu,
Ampak jaz ponosen sem zelo,
Joza bil je dober clovek,
Na pogrebu sem zalosten stal.

Tolk o kombajnih ;)

DoloresJane ::

drevo - seveda, seveda. Elegija je zelo stara forma (izivra iz antike). Antika je bila pravzaprav edino pravo obdobje klasicizma (vsa ostala so takorekoč "antika revival") in zato so za elegijo ob njenem nastanku uveljavili zelo stroga pravila. Sicer pa veš, da vaja dela mojstra, zato ne obupaj. Vedno pomaga, če najprej dobiš občutek za formo, ki jo pišeš. Nekaj branja poezije (torej, predvsem elegij) bi ti moralo precej pomagati, da boš lažje ukrotil to obliko. Poskusi s Keatsom ali Wordworthom. Če me spomin ne vara, sta slednja napisala precej (vsaj tehnično, če že ne drugače) dobrih elegij.


BigWhale - tako črno zagotovo ni. Tudi poezije ne moreš primerjati s klepanjem stihov za pesmi. (Zakaj me to vedno spomni na Karmen Stavec? ;) ) Poezija je vedno bila in za tiste, ki jo razumejo oz. znajo ceniti, tudi vedno bo nekaj precej večjega od besedil za popevke. So pa eni in drugi teksti vedno dobri za preganjanje dolgčasa. :D S svojo pesmijo si me prav navdušil - se že približujemo starogrškemu idealu šolanja; pesnimo že, sedaj se je treba samo še namazati z oljem in uriti v rokoborbi. ;)

Drugače pa nikar tako črnogledo nad poezijo. Ti bom kmalu pokazala, da je lahko poezija zelo zanimiva in prav nič svetobolna. :)


G3gant1c - bilo mi je v veselje. Če rabiš še kakšen nasvet, kar vprašaj. Odgovorila bom po svojih najboljših močeh. :)

drevo ::

Hvala Nadezhda. :)

Ce se koga zanima..:

Wordsworth
Keats
se ena elegija..

Za kej vec pa v knjiznico i guess.. 0:)

BigWhale ::

Nadezhda:

Nene, jaz cisto razumem poezijo. :) Karmen Stavec pa na nek nacin spostujem, the babe's got the balls (no pun intendet), ne upa si vsak z 'NA NA NA' na evrovizijo. :P

Kar se pa moje pesmi tice, je pa napisana tako kot velika vecina ostalih, ki sem jih napisal. Impulzivno, hitro, brez posebnega tuhtanja in premlevanja. Precej abstraktno. Ni kaj obdelovati, tok misli je sel direktn na papir... no ja, v forum :)

Vecina pesmi je takih... Razen kaksnih predelav ze obstojecih besedil... :)

Sicer pa ima tale sosedov kombanj precejsen bug... No ja.. morda niti ne ampak s kombajnom v kriziscu imas kar veliko moznosti za prezivetje, razen v primeru sleparja :P Kombajn bi moral it pod vlak! ;>

Thomas ::

Dvoje vrst žensk je na svetu. Take ki jim je mogoče napisati sonetni venec - in take ki jim ga ni.

Dekle ki nima 14 črk v imenu in priimku, je neprimerno za sonetni venec. Prav tako kot naprimer tista, ki se noben pesnik ne zaljubi vanjo.

Ne piši ji sonetnega venca. Mogoče kdaj kakšni drugi, za katero se bo to spodobilo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

BigWhale ::

Thomas:

Shhh! Take podatke moramo moski drzati v tajnosti, ves kolk je takih, ki imaj 14 crk? Zdaj bodo vse hotle imeti sonetne vence ;)

Thomas ::

Tako je. Verjetnostna porazdelitev dolžine stringov imen in priimkov evropskih žensk, ima maksimum okoli 14, če že kar ni 14.

Tako ni nobeno čudo, da je Beatrice izhajala iz teh. Njeni starši so ob njenem krstu nehote postavili gabaride, v katerih se bodo sonetni venci morali gibati.

Kot je rekel Fran Levstik za peko krompirja - če ne najdeš pravih gomoljev - pusti vse skupaj!

Ne bodo pa vsi pravšnji krompirčki tudi spečeni.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

DoloresJane ::

Dekle ki nima 14 črk v imenu in priimku, je neprimerno za sonetni venec.


Po eni strani sem srečna, da Prešeren ni tako razmišljal. Po drugi strani je število črk v imenu in priimku kot omejitev za pisanje sonetnega venca po mojem mnenju čisti absurd. Če je pesnik (poimenjujmo tako tistega, ki piše sonetni venec) sposoben, bo znal napisati tak venec na skoraj kakršno koli ime. Če ima dama primerno daljše ime, bo pisal pa sonetni venec sontnih vencev. :D Če ima deklica nesrečo in se vanjo ne zaljubi noben pesnik... - temu bi tudi jaz rekla prava ovira za sonetni venec. :)

Bigwhale - pa se čutiš, da bi z nami delil še kaj več svoje poezije? Kolikor odzivov sem slišala, so bili precej navdušeni nad tvojo pesmijo. Če je temu tako, odpri novo temo. :))

Thomas ::

(Genetska) dediščina je vedno nekako krivična. Če nisi dovolj lepa ali pametna, je že dovolj hudo. Dovolj tudi, da ne dobiš svojega sonetnega venca.

Večina fantov nas je tudi preneumnih - (genetska) dediščina - da bi spesnili sonetni venec. Tudi marsikeri ki ga, ostane kar pri sonetnem vencu.

Krivično je pa tudi, da nimate vse punce 14 črk dolgih imen. Pa da vsi fantje ne znamo postavljati niti vejic.

V tak svet smo vrženi!

;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Marjan ::

Hehe, zanimivo se je tema sprevrgla proti koncu.

Thomas, treba je po resnici povedat: fanti pišejo (pišemo) akrostihe in kaj jest vem kaj še vse za punce, zato, da bi prišli do užitkov v sexu skupaj s to punco.

Mogoče bo Nadezhda nerada slišala, ampak tako v bistvu je. Potem pa marsikaj ven iz tega sledi.


Zato je najbolj hecno to, da čimbolj je to dejstvo prikrito - bolj vžge pri puncah... :| => punce silite nas v izkrivljanje dejstev, zavajanje, laži... :\.


(Al je v tem oddelku prepovedan po resnici povedat?!)

:))

drevo ::

Marjan, govori zase. Ce reces kaj takega potem nimas pojma o umetnosti. Vrjamem sicer, da nekateri (morda vecina.. kaj pa vem..) to pocne, ampak pravi(hm, hm..) pesniki ponavadi(hm, hm...) ne. Sorry. Mnogo "izbrank" znamenitih pesnikov, ki so jih le-ti posvecali akrostihe in podobne stvarce a.) ni nikoli videlo teh pesmi b.) sploh ni obstajalo; so bile izmisljene s strani pesnikov.

Z izjavami, ki ji dajeta vidva s Thomasom in so stila: "Fant in punca ne moreta biti samo prijatelja; lahko sta le bila 'zaljubljena', sta 'zaljubljena' ali pa bosta." in "Fora vsega je razmnozevanje. Ni ljubezni. Koncni cilj osebka je sex..." se nikakor ne strinjam!

Jaz zagotovo ne bi pisal pesmi samo zato, da bi prisel do sexa (ceprov priznam, da moja starost in polozaj nista ravno prava, da bi lahko o tem pisal ze empiricno.. :).

In se za konec: Marjan, upam da se ti bo Janezek posusu al pa da ti ga bo volkc pojedu! :D 0:)

Marjan ::

Uf, se mi je zdelo, da bom dobil odgovor kakega umetnika, ki ne ve kakšna je resnica v svoji biti.

Kaj naj ti rečem drugega kot Pejd se malo izobraževat. Kako knjigo o psihologiji.

Lahko pa debato zares užgemo. Samo ne tukaj, ampak v Z&T.

OwcA ::

Na voljo imate tri možnosti, ali se držite teme, ali začnete novo temo, ali pa se zmenite po ZS. Vi ste ubrali četrto možnost in bili zanjo ustrezno nagrajeni.

P.S. @Marjan: "resnica v svoji biti." - navdušen sem, tudi ti počasi spoznavaš ljubezen do modrosti. ;)

P.P.S @Thomas: posvetilo v sonetnem vencu je pisano v sklonu (P-r-i-m-i-c-o-v-i-J-u-l-j-i), zato njega prejemnica ni nujno obsojena na 14 črk imena in priimka. :)
Otroška radovednost - gonilo napredka.

G3GANT1C ::

Big Whale, bravo bravo! Kar tako naprej...
Marjan in Thomas, a sta sploh premislila kar sta napisala?
Če bil bi bog, bi rekel da me ni. (Janez Menart)

Marjan ::

Zanimivo je, da pogosto, ko povem kako dejstvo začnete nekateri omenjati Thomasa.
Zelo dobro, pravzaprav odlično!

Owca: nagrajeni s čim? (a nam boš prostorček za debato naredu >:)

drevo: Ok. Samo brez dejstev nimaš nič. Zato dobro premisli.

ps: sej sem rekel že na začetku, da v tem oddelku se očitno ne pove direkt resnice.
Thomas bi reku: "You can't handle the truth."

>:D


Gegantic: Zelo temeljito, pa ti?

G3GANT1C ::

No, vsaj premislila sta... That's the spirit! Men pa ni blo treba kej dost premišljat, ker sem samo vprašal, če sta dobro premislila. Sej vesta v stilu: "Zadnji odgovor? Mislite ali veste?" :D
Če bil bi bog, bi rekel da me ni. (Janez Menart)

DoloresJane ::

Vidim, da se ne pogovarjamo več o sonetnih vencih, še manj pa o akrostihih. Odpiram novo temo. Ali pesniki pišejo pesmi zato, da bi izbranko položili? Poglejte v oddelek Sedem umetnosti in "prispevajte po svojih močeh". :D H konstruktivni debati seveda.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj se večina maturantov najbolj boji slovenščine ? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
11925002 (18927) m0LN4r
»

Pedofilija ali ne? Prijavit ali ne?

Oddelek: Problemi človeštva
394079 (2760) zee
»

Kulturni praznik - čemu sploh?

Oddelek: Sedem umetnosti
151547 (1319) BigWhale
»

"*nix S Severa" ali "Vabilo na pesniški slem"

Oddelek: Sedem umetnosti
371753 (1316) DoloresJane
»

Haiku

Oddelek: Loža
201892 (1679) kuzifix

Več podobnih tem