» »

NLB - kolaps informacijskega sistema?

NLB - kolaps informacijskega sistema?

1 2
3
4

BigWhale ::

Thomas, preberi se enkrat moj prejsnji post, imam obcutek, da ga nisi.

Kompleksnost sistema se _NE_ meri v tem, kako kompleksna je matematika, ki jo izvaja. Folding je taka zadeva, da je pri njej sodelovalo mogoce ducat ljudi, pri nekem bancnem sistemu pa je ducat ljudi en prdec.

:)

V idealnem svetu ti stevilo vrstic kode precej dobro predstavlja kompleksnosts nekega programa. Pa stevilo ljudi, ki ga je delalo in pripravljalo.

PS: Ne bi dajal roke v ogenj ampak nekatere banke uporabljajo nevronske mreze za sledenje kreditnim karticam in za odkrivanje raznih anomalij/zlorab, ki se dogajajo...

Thomas ::

Ne vem zakaj bi ga spet bral, Big.

En bančni sistem NI tako zapleten, kot hočete prikazati vpleteni. To je strojeva obuka, nič več. Pa če vas mašira 1000.

:) :)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

Imam obcutek, da imamo precej razlicne pojme zapletenosti. :) Ampak zapletenosti je vec in komplexnost se meri z razlicnimi merili. Tako kot je nekdo drug ze povedal, da imas lahko poleg same komplexnosti algoritmov, ki pac pocnejo to kar pocnejo, tudi druge, logisticne, infrastruktorne komplexnosti. Ki pa se pri foldingu in nekem bancnem sistemu ne morejo primerjati.

Nek folding prej skupaj spacas kot nek bancni sistem. Se ti ne zdi?

kopernik ::

Thomas:
Samo to bi dodal, da nisem še nikoli sodeloval pri izdelavi kakega bančnega sistema. Sem pa sodeloval pri takih projektih, kjer sta zelo pomembna varnost podatkov in stabilnost sistema. Pri finančnih ustanovah, kot so banke in zavarovalnice pa se mi zdi, da sta ta dva faktorja še toliko bolj pomembna.

Thomas ::

30 let nazaj nekje v Ameriki. Banka nekajkrat večja od NLB, z računalniškim sistemom enakovrednim Pentiumu 100 MHZ, 100 MB RAMa in 100 Giga diskov.

Vse kar naj bi danes znala NLB, je tista banka delala rutinsko vsak dan, 30 let nazaj.

Zato tole ponovno odkrivanje tople vode za potrebe NLB - ni vredno posebnega občudovanja. Posebej še, ker se tako zatika, ob več 1000 krat boljših strojih.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vice ::

Glede nevronskih mrež sem govoril v bančništvu splošno, uporabljajo pa jih tudi v NLB-ju in drugih bankah. Trenutno smo v informacijski dobi kjer je danes vedno bolj ključnega pomena tudi to da so nevronske mreže integriran del kopleksnih sistemov. Ljudje jih uporabljajo vsak dan, čeprav se njihove prisotnosti sploh ne zavedajo. Uporablja jih vsak večji spletni brskalnik, meterologi, imaš jih v Benz-ovih in BMW "pametnih" avtomatskih menjalnikih. V poslovnem svetu, so del sistemov za odločanje, skratka vsak kompleksen informacijski sistem jih že skoraj ima. V sistemih za odločanje so alternativa statičnim metodam pri napovedovanju ekonomskih dejavnikov, napovedujejo gibanje deviznih tečajev, borznih indeksov, tudi cen vrednostnih papirjev....
Banka ni samo obračunavanje nekih obresti, provizij.... za to ne "rabiš" računala in IS-ja to je logično. Banke ne postavljajo informacijskih sistemov zato da bodo lažje obresti zaračunavale. Svetovni finančni trg jih sili v to da razvijajo nove sisteme, cilj banke pa je maksimiranje tržne vrednosti. Zaradi nestabilnih razmer so banke mogle iti v zakladništvo. Kakšna znanost je v Asset Liability Managementu ki je samo en delček prej omenjenega pa rajši tudi ne razlagam.

Drugače pa Informatika je znanost. ;)

kopernik ::

Thomas:
To je res. Vse te stvari so že znane in rešene pri drugih bankah. Ampak tukaj se, kolikor opažam, pogovarjamo o tem, ali zna kdo v Sloveniji v enem letu postaviti stabilen in pravilno delujoč IS za NLB. Iz nule. Brez kupovanja programskih paketov in njihovega sestavljanje.
(pustmo ob strani oper. sisteme in baze podatkov).


30 let nazaj nekje v Ameriki. Banka nekajkrat večja od NLB, z računalniškim sistemom enakovrednim Pentiumu 100 MHZ, 100 MB RAMa in 100 Giga diskov.


Potem priznavaš, da je to bolj softverski kot hardverski problem?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

Thomas ::

Za današnji hardware to ne bi smel biti niti softwareski problem več.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

vasquez ::

Imam občutek, da so bili stari cobolski programi hitrejši kot današnji, ki uporabljajo relacijske baze. Konkretno poznam projekt kjer so morali kar nekaj funkcionalnosti ukiniti, ker so bile na Oraclu enostavno prepočasne.

Thomas ::

Se strinjam. Oracleta bi bilo potrebno nekoliko zoptimizirati!

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

En trapast PHP in MySQL deluje precej hireje na povprecnem PCju, kot pa deluje COBOL in ALLBASE-SQL na marsikaterem HP-UXu. ;)

Razlika med bancnimi sistemi danes in vceraj je ta, da danasnji delajo se marsikaj drugega, kar se je vcasih delalo se na papirju.

Thomas, nekako trdis, da je cel svet nesposoben in da so bancni sistemi v 30ih letih samo nazadovali.

Mocno dvomim v to... ;) Saj niti ti edini, ki je se ostal od 'ta pametnih' :P

Ali pac? ;>

Thomas ::

Ne trdim da je cel svet nesposoben.

To trdim samo za NLB in njeno vodstvo. Sicer so še večji idioti na svetu, ampak o teh zdaj ni debata.

Sem tudi povedal da bančni software NE nazaduje. Da imajo recimo po svetu marsikaj.

Pravim pa, da IS NLB ni (bil) sposoben prešteti fičnikov na osebnih kontih, kar so bili drugje povečinoma že zdavnaj.

Sem mislil, da sem bil zelo jasen.


:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

Problemi na NLB so se pojavli ne zaradi slabega software-a ampak zaradi drugih stvari. IS je bil najbrz OK... IT Team je bil tisti oz... ne IT team je najbrz delal na 300% svojih zmogljivosti. Management je bil kriv... Menjavat tri sisteme hkrati in se ena prenova jih caka... Bizarno ;>

darh ::

Thomas, nekako trdis, da je cel svet nesposoben in da so bancni sistemi v 30ih letih samo nazadovali.

Ja a mar ni res? Daj mi povej, zakaj moram ob dejstvu, da pride elektronska pošta v parih sekundah "na drugi konec sveta", čakat VEČ dni, da mi odštejejo z računa kar sem plačal z kartico??

Njihov izgovor -- je treba imet lastno evidenco, mi imamo en teden zamika.
Moj odgovor: so what? moja evidenca ga ima pa 2 tedna, kaj bomo pa zdaj??
Excuses are useless! Results are priceless!

kopernik ::

Pri veliko poslovnih aplikacijah je tako, da poteka sinhronizacija vseh baz v enem batchu. Odvisno od tipa poslovnih procesov, lahko to poteka ažurno ves čas, enkrat dnevno, enkrat na teden, enkrat mesečno ali poljuben interval. A noben ni hodil na kaka predavanj na faksu? Na primer tista o informacijskih sistemih? Na takih predavanjih predavajo znanstveniki, da ne bo spet imel Thomas pripomb. In tudi v svetu imajo banke probleme. Tudi s stanjem na računu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

BigWhale ::

xbite, sinhronizirat nekaj deset baz je manjsi problem. No ja, jaz s stanjem na racunu nimam tezav. Abanki zgleda da stvari delajo tako kot treba...

darh ::

Še komu ucerej zvečer kešomat ni delal al je imela samo Gorenjska Banka probleme?
Excuses are useless! Results are priceless!

marS ::

:D Dejstva v SLO:
vse banke imajo inf sisteme
vse banke so morale preiti na nove račune
uporabniki NLB so imeli/imajo probleme
:D
torej:
neki na NLB ne štima.
Kdo kriv?
Ja verjetno ljudje z nepravilnimi odločitvami in načrtovanjem prenove.
Kdo nastrada:
Bančniki NLB očitno ne, zgleda da je vse kar so naredili cool, vsaj tako po medijih izjavljajo. Verjetno so krivi Marsovci. Da, tako je, marsovci so vsega krivi.
-----------------------------------------------------------------------------
Najhuje je to, da se NLB ker je tako velika banka v SLO očitno j*** za uporabnike
in nihče jim nič ne more.
Ma se bo tudi to spremenilo.Upam.

kopernik ::

Ja, v NLB so očitno delali nekaj narobe. To je jasno. Jaz jih ne zagovarjam, da ne bo pomote.:) Jaz sem bolj razpravljal o tistemu, kako je možno v enem letu narediti IS za NLB iz nule.

marS:
Vse banke imajo različno zmogljive inf. sisteme. Poglej na banko slovenije in preveri, kake storitve določena banka sploh ponuja. Pri večini manjših boš lahko za večino storitev opazil rdeče križce namesto zelenih kljukic.

xbite:
Ravno včeraj sem moral dvigovati denar tako iz NLB kot KBM kartice. Pri obeh je delalo OK.

Thomas ::

Če bi Belgijci postali več kot 50% lastniki, bi lahko spucali Voljča in tudi postavili pod vprašaj nekatere plasmaje NLB.

Tako pa imamo še vedno socialistično banko s socialističnim direktorijem.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Sergio ::

Naka, socialistično banko bi moral uporabljati. Tebi je ni treba :)
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Thomas ::

To je več ali manj edina razlika. Pa da Voljč ni tovariš generalni direktor, pač pa je manager.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

marS ::

Kopernik:
Sem pogledal na BS, od oka: neke bistvene razlike med dovoljenji ki jih imajo bankei ni, največ dovoljenj BS ima SKB banka, najmanj Kaestner Sparkasse, vse ostalo je tam-tam. Mislim da se ta dovoljenja lahko spreminjajo, glede na to, koliko banka zadosti nekim pogojem in lastnim interesom.

btw: npr. to, kar se zdaj dogaja z NLB bi moralo tudi vplivat na kak križec ali krožec pri BS. Pa se to na tistem spisku vidi?

Mislim pa, da je NLB toliko velika v SLO, da bodo pač vsi morali potrpeti. Mogoče bi lahko bila za primer za kaj, npr. načrtovanje, odločitve...Nimam dovolj podatkov da bi lahko sploh analiziral, vse kar vem, je iz medijev.
Res je tudi, da so infsistemi bank kompleksni, ma toliko pa spet niso.

BigWhale ::

Hm, na NLB so delali prenovo treh razlicnih sistemov in prehod n a TRR naenkrat.

To jih je ubilo... nic drugega...

--
Typos typos everywhere... ;>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

Thomas ::

Četudi bi zraven še belili in spravljali krompir v klet, se ne bi smelo dogajati, kar se je.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

noraguta ::

tipicno po nase, namest da bi zamenjal banko se hoce folk it upravitelja lete.

Thomas ::

Ja če je pa v državni lasti. Pomeni, da smo lastniki v tem smislu, da gredo naši davki za NLB, če treba. Je trebalo že.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

noraguta ::

eni vedno najdejo razlog za jamrat. Zamenji drzavo , pa je problem resen.

Thomas ::

Če bomo jamrali še naprej, pa ne bomo zadovoljni z modrimi možmi in ženami na vrhu največje slovenske banke (ali zavorovalnice ...) nas bo noraguta še izselil!

Hehe ...
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

noraguta ::

ce bi izgubili polovico komintentvo. Bi se hitro tudi v NLB kaj z godilo. Ce pa vsi samo jamrajo(in pri tem izgubijo ves casa kot bi prenos racuna na drugo banko). Kaj naj ti recem, drugega. Podobno kot na volitvah vsi jamrajo vlada je zanic , nakar jo volijo ker kao ni bolsega. Hja enim so vedno drugi krivi, zraven pa imajo za vse stvari odgovore.

Bi se kar strinjal z BW ,da je vse skupaj najbrz prehitro izvedeno.

Thomas ::

Samo jamraš nad stokanjem drugih, ne narediš pa nič!

Noraguta v kotu.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

noraguta ::

a tej spet jerry po glav uzgal ?

jaz z nlb nimam problema.:~>>>
z nergaci pa in ti se celo upirajo deportaciji.
ccc

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: noraguta ()

Thomas ::

> nergaci pa in ti se celo upirajo deportaciji

Kaj boš nergal. Izženi jih!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gappee ::

Men se pa tega vsega ne da brat, samo reku bi to, da mam račun pr NLB, pa k sreč nimam nobenih težav(razn enkrat mi je kartico brezveze pogovtnu avtomat), pa ti problemi naj bi neki časa trajal(mogoče kak mesc, vsaj tko prav ena, k dela tam, k jo poznam), dokler se zadeva ne pomiri in uredu.

No sj, lohk, da nism nč novga povedu.:)

Gandalfar ::

Thomas, noraguta .. umirita se malo.

Mr.B ::

Fantje , gre za vaš denar, če jim zaupate pustite tam denar , čene pa je celo morje bank, ki vas brz težav sprejmejo. Če jaz nebi mogel iti na dopust, bi se zelo potrudil in najdel tiste, ki tudi niso mogli iti, in bi lepo tožbo povzročil, pa nebi NLB-ja z bistveno manj procenti prodali.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

gazda ::

No ja, pa da ne bo pomote, vecina "vecjih" slovenskih bank je imela tezave. Pri vseh se najdejo komitenti s tezavami. Ze ce bi isti procent komitentov NLB in npr. SKB jokal za tezave bi SKB komaj slisal, tako ko ima pa se NLB vec tezav pa sploh.

Da ne bo pomote, se strinjam z vsemi kritikami NLB....

Thomas: prej ko si pljuval Oracle bazo... NLB ima DB2 ;), kar je se huje. Poleg tega, pri bazi take velikosti imas probleme z navadnim insertom zaradi updatea indexov in podobno in jih bos mel ne glede na to katero bazo imas. Zdej pa ti postavi bazo iste velikosti na 50 let starih sistemih o katerih si prejle govoril in probaj kaj naresti. Dvomim da so imeli tako ogromne baze takrat (ali pac?)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gazda ()

kopernik ::

Tako Oracle kot DB2 sta robustni in hitri bazi. Samo... se je potrebno precej poigrati z administracijo in poiskati prave nastavitve. Ker razlike med zrihtano in default nastavljeno bazo so lahko zelo veliko (tako pri hitrosti kot pri funkcionalnosti).

gazda ::

Ja no, sklepam da imajo na NLB vsaj dovolj sposobne DBAje da nastavijo bazo tako kot je potrebno. Ali je tako sklepanje napacno?:)

kopernik ::

Hmm, upam:)

Drugače pa imata oba, tako Oracle kot IBM, tudi svetovanje in podporo. Sklepam, da so kaj tega svetovanja pri NLB izkoristili.

BigWhale ::

> Zdej pa ti postavi bazo iste velikosti na 50 let starih sistemih o katerih si prejle govoril in
> probaj kaj naresti. Dvomim da so imeli tako ogromne baze takrat (ali pac?)

Ja, lahko da so jih imeli. Cisto verjetno, ampak vcasih so tudi obdelave potekale precej drugace. Vec je bilo rocnega posla, vcasih se je tisto premetavanje pocelo z zakasnitvijo, danes gre to v (kolikor toliko) realnem casu.

krneki0001 ::

Vse banke, ki so delovale pred 30 leti in so imele IBM-ove mašine so imele Total-ove baze. Tako na ostalih kot na NLB se še vedno najde kakšna taka baza. Premiki so se začeli pred kakimi 13 do 15 leti nazaj, ko so se začele uveljavljati baze kot so Oracle ali pa DB2. Oboje je dovolj hitro in dovolj robustno za tako količino podatkov, vendar samo ob primerni administraciji. Tako da sam DB2 ni problem. Problem tudi niso administratorji.

Thomas: Vprašanje zate kaj pa online prenosi žetončkov iz kupa na kup? - to ni tok simpl, kot si ti misliš. Sto igrc je velik lažje narest, kot pa narest en sistem, ki ti bo v online-u delal v najmanj 200 poslovalnicah in to z eno veliko bazo podatkov + še dodatno full ljudi v zaledju, ki dela s to isto bazo.

LP
Nebivedu

Maria ::

Nebivedu

Nekaj tvojih pripomb na temo

> V Sloveniji je IT od NLB-ja sposoben narest kakršenkoli sistem za banke, samo vodstvo tega noče, ker ni provizije dovolj velike. To bi pa zdej že vsi moral vedet. Nas 150 tukaj na NLB nima nobene besede kaj bomo kdaj delali. Lahko si samo tiho in delaš, kako boš pa kako stvar izvedel je pa drugo - to ti prepuščajo da se sam odločiš kako boš kaj izvedel.

in primerjava s pozicijo IT v nekaterih drugih naših podjetjih, me navaja na zaključek, da je ta segment podjetniške sfere dejansko marginaliziran oz. odrinjen na nivo vzdrževalcev osebnih računalnikov za zaposlene.

Na enega od vzrokov (provizije) si že nakazal, sama menim, da na to averzijo najbolj vpliva strah pred nezmožnostjo ''kontroliranja'' IT ljudi. Menim, da je dejansko stanje v IT v Sloveniji dokaj podobno in torej mnogo sposobnih ljudi dejasko ne opravlja dela za katerega so plačani in učeni.

Se motim?

Lahko še kdo iz katerega drugega podjetja komentira stanje (ni potrebno navajati imen ali prepoznavnih značilnosti podjetij).

Maria

Thomas ::

nebivedu,

Meni se zdi, da update Giga velikega stringa in njegov update ne bi smel biti problem.

Tudi varnost pred sfiženjem ne.

Ne bi smelo biti problem. IMHO.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Super Sonic ::

ja tole je sedaj že prava nočna mora.
nej se gredo solit že. stanje na računu mam vsak dan drugačen, denar težko dvignem (bankomat kar ne da, pa ne da???), kartico mi je požrl (mel sm na računu KREPKO čez 100.000,00 pa mi je kartico požru zarad praznega računa), itd., itd.

tožit banko se mi zdi traparija (itak ne bo nič), kartice pa nimam, Čakam novo.
vse bi dal na čevelj.
z vrhovnimi pocarji na čelu>:D


p.s.
prijatelj dela na banki in verjemite mi, že marca sem bi obveščen da bo kaos. In to od človeka ki dela na "šalterju". NORO!
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Zheegec ::

Moja mt je dobila 2 kartici in 2 pina, pa na novi kartici ima 100K več kot pokaže stara.
Jaz sem bil pa zadnjič na morju in sem hotel dvignit 1K, pa mi je napisalo "vneseni znesek previsok" in to na 4 bankomatih, sreča da je imela moja draga še staro bančno s sabo in sem si lahko sposodil 5K :D
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Super Sonic ::

"sreča da je imela moja draga še staro bančno s sabo in sem si lahko sposodil 5K "

edino pošteno :D
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

kopernik ::

Maria:

Absolutno se ne strinjam. Vsaj ne tam, kjer jaz delam (izrazito softverska firma). Razen če si ciljala na velika podjetja, kjer je IT oddelek le del neke cdelote in je bil mogoče ustanovljen celo naknadno (tovarne, banke, zavarovalnice, slovenske železnice, itd.) Tam je mogoče res, da so ljudje zaposleni bolj za vzdrževanje kot pa kaj drugega.

BigWhale ::

kopernik:

V takih podjetjih IT vcasih tudi kaj dela, samo tega je bolj malo... Razvoj tam je nicen ali pa je namenjen izkljucno lokalnim potrebam, lotevajo se ga pa ponavadi kar ljudje v IT oddelku, brez nekih vecjih odlocitev vodstva...

:)

Maria ::

Kopernik

Mislim, da je skoraj očitno, da nisem mislila firm, ki živijo od ustvajanja računalniških aplikacij in storitev.

Kar je šokantno pri tem stanju v tistih drugih podjetjih je, da je v Sloveniji skupaj množica ljudi, ki bi lahko svoje znanje uporabili za kaj več kot vzdrževanje računalnikov, pa ni nikjer nobene ambicije (predvsem s strani ljudi, ki jih ''vodijo''), da bi se to res zgodilo.

Na koncu se pogosto zgodi, da se ti IT ljudje sprijaznijo z neaktivnostjo, kar je dvojna škoda.

In posledica je tudi NLB situacija (tudi kakšni drugi primeri, ki niso tako medijsko znani).

Maria
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sparkasse ali SKB? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7931676 (21185) Invictus
»

Probanka in Factor banka v likvidacijo (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20251614 (35949) ZaphodBB
»

Banke dražijo storitve! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14413170 (9653) dimko
»

Dvig gotovine bo za komitente NLB po novem stal 80 SIT (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10511127 (8856) CaqKa
»

NLBjeva svninjarija (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12914034 (10158) asPeteR

Več podobnih tem