» »

NLB - kolaps informacijskega sistema?

NLB - kolaps informacijskega sistema?

1 2 3
4
»

Gh0st ::

Mogoče ste že omenil, ampak sam neki me zanima - kater sistem pa uporabljajo? Mogoče kdo ve? Novell, MS, Linux??

Vem samo to, da so prej bančne avtomate poganjali OS/2, nekje pa sem slišal da jih naj bi po prenovi Windows XP...meni se zdi to u ibr bedno in upam da ni res! Je res?:O
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

darh ::

Gh0st, in zakaj TOČNO je to bedno?
Excuses are useless! Results are priceless!

Thomas ::

Bedno je pluvanje čez Windowse ob vsaki (ne)priliki.

Beden je tudi bančni software - očitno.

Še najbolj bedno je pa iskanje krivde za lastno nesposobnost voditi evidenco tretjerazredne banke pri MS.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vice ::

Bedno je tudi to da je projekt SIGMA ni samo projekt, ampak pravna oseba ki je prvi dve leti živela od žurov ki so bili plačani s tujim - "bančnim" denarjem, sedaj ko pa jim primankujeta tisti dve leti pa banka Slovenije dodatno ščiti odgovorne.

Super Sonic ::

Kar je šokantno pri tem stanju v tistih drugih podjetjih je, da je v Sloveniji skupaj množica ljudi, ki bi lahko svoje znanje uporabili za kaj več kot vzdrževanje računalnikov, pa ni nikjer nobene ambicije (predvsem s strani ljudi, ki jih ''vodijo''), da bi se to res zgodilo.

Tako je bilo...
Tako je...
Tako tudi bo.

Nekaj takega kot Sholmayerjev odgovor, zakaj slovenski športniki kljub dosežkom, ki so primerjivi z športniki iz drugih držav ne dobijo iste (ali vsaj podobne) premije.
Odgovor: Slovenski trg je premajhen da bi vzdrževal toliko predobrih športnikov.
Nekaj takega se skriva tudi tukaj.

Ambicije pa vsekakor so, samo financerja ni.

Ko pridemo v Evropo...

:)
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Maria ::

Hmm, pogosto kadar se dogajajo določeni multidisciplinarni projekti, je rešitev IT sodelave v obliki, da je IT predstavnik človek iz neke zunanje, tuje firme.

Pa to v veliko primerih ne bi bilo potrebno zaradi znanja ali možnosti. Preprosto ta praksa je. Ob tem je seveda domač IT kader redno plačan, za to, da vzdržuje računalnike. Podjetje izgublja dvojno, ker tega človeka plača za malo opravljenega učinka in ker ta človek strokovno ne more napredovati, ker je odrinjen.

Zaradi tega ne morem sprejeti argumenta pomanjkanja finaciranja za izvajano prakso.

Če že mora biti tudi nekdo od zunaj, je smiselno, da se vzpostavi mešana IT skupina na projektu, z enakopravnimi kompetencami.

Maria

Vice ::

Poznam eno tuje podjetje, ki ima tukaj predstavništvo in je menjavalo svoj IS ravno okoli NY 2000, ko je njihov informatik (dobri prijatelj) moral delati cele noči in tudi za novo leto. Po končanem trudu je za dobro opravljeno delo dobil, poleg redne plače, za zvestobo NOVI Audi A4. Kdaj bodo naša podjetja tako cenila svoj kader? :\
Res je že zadnji čas, da pridemo v Evropo. 8-)

Super Sonic ::

"Ob tem je seveda domač IT kader redno plačan"... ... a ne dovolj!

pa vseeno reciva da je tako.

Toda če ima tvoj šef zelnato bučo imaš ti zvezane roke.đ

Žal
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

krneki0001 ::

He he "redno plačan" sam imam 127k sit osnovne plače, ostalo pa dobim kot dodatke(skrbništva, prevoz in prehrana).S tem živimo trije, ker punca ne dobi službe(še 3 izpiti do konca faxa). Če je to "redna plača", pol sm plačan manj kot so plačane snažilke u kaki veliki firmi, k morjo delat 4 ure na dan, s tem da sem bil tudi jaz tukaj za novo leto 2000 in še 2002, ker sem bil dežuren, tukaj sem dostikrat tudi ponoči in med vikendi, pa tud kak praznik se najde.

LP
Nebivedu

BigWhale ::

nebivedu:

Ja, jaz sem tudi delal v 'ITju'... S placo 120k in od nje sva zivela dva, strosek za najemnino je pa bil takrat 500DEM, torej 50k SIT.

Potem sem sluzbo menjal. V ITju ponavadi sefi ne znajo ceniti dela, ki ga IT staff opravlja. Problem tega pa je, da dober IT team stvari uredi tako, da sistemi delajo 'sami od sebe'. Takrat noben ne ve, da IT obstaja. Nergajo samo takrat, ko kaj crkne. ;>

krneki0001 ::

BW poznam to. Naredil sem sistem, ki je delal 6 mesecev, brez da bi kdo vedu, da dela, vsi so bili veseli, da so podatke dobival, pol se je pa enkrat neki obesl(hardware kriv), so me pa zarad tega k enkrat niso dobil podatkov skor za jajca obesl, pa še ni bila moja krivda.

LP
Nebivedu

P.S. Če kaka firma rabi kakega programerja analitika, PC sistemca al pa kej podobnega se za 5k večjo plačio kokr jo imam tuki nalimam že jutri v tisti firmi in sem sploh ne pridem več, razen po delovno knjižico.

Komi čakam, da gremo v evropo, kjer se mi bo odprlo malo več možnosti v programskih jezikih, ki ji hobvladam - imam namreč problem, ne znam nemško - v Nemčiji pa rabijo približno 15.000 programerjev, ki pišejo programe v cobolu in asemblerju.

Cokolesnik ::

Nebivedu: kakšno formalno stopnjo izobrazbe pa imaš tarifirano za omenjen znesek plače? Je to V. stopnja (srednja šola) ali kaj več?
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

krneki0001 ::

Mam V. stopnjo(vegova) in prvi letnik FRIja zaključen, počasi delam pa naprej še fax.

LP
Nebivedu

Gh0st ::

xbite: Ja nevem, pač je, ker Windowsi pa take odgovornosti med delovanjem... nevem, nekak mi ne sede skupi. Pomoje majo več dela z vzdrževanjem in administracijo (oziroma "keeping the system in best shape") kakor da bi končno vzpostavili razne njihove storitve (teledom, klik,...).

Ful smešno, ne razumem teh IT inženirjev. Vidijo, da je že na PCju težko imet stabilne Windowse, ampak potem grejo še tako komplexne sisteme opremljat z njimi...nizkotno. :)
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

krneki0001 ::

Ghost: IT je razdeljen na več skupin in ena od teh dela s pc-ji ena s serverji in mrežami spet tretja deluje kot sistemska za velike mašine itd.
Vsaka skupina deluje na svojem področju, tako da tista ki ima čez sodobne tržne poti deluje samo na tem področju.

LP
Nebivedu

Thomas ::

Kot da ni nihče opazil, da je na razpolago Giga RAMa. V katerega gre celo dnevno poslovanje vseh komitentov banke, skupaj s prejšnjim stanjem.

CPU obleta in opedena tak string - in no time.

Vi se pa obnašate, kot da bi banka še zmeraj imela Superračunalnik z 8 MB RAMa in 1 Giga diskov.

To je po mojem glavna tegoba.

Zdej pa še revizorji! Ene knjigovodje, ki so tudi ostali z možgani v času luknjanih kartic - bržkone? Pa tudi če niso. Kaj pa oni vedo, koliko bitov zahteva kakšna transakcija in koliko opcode izvedb?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

krneki0001 ::

Thomas računalnik ima čez 100 tera diskovja in malo čez 100Giga rama, sam online že deluje hitro, kaj pa linije iz najbolj zakotnih bank v sloveniji in delovanje vsega - malo moraš tut na to gledat, da je na ta host priklopljenih čez 20.000 računalnikov, tudi to je že dost velik podatek.

LP
Nebivedu

P.S. Večina stvari je res hitrih, največji problem pa je v počasnosti vodstva.

Brane2 ::

My 2%:
Zamenjava sistema:

Nikoli nisem dojel, v čem je catch. Saj NLB nima ravno toliko komintentov. Tudi velika večina je navadnih smrtnikov, ki ne počne drugega kot to da nakapljano plačo, štipendijo itd cuza na bankomatih ne more bit tak problem. Kje je vsa kompleksnost ? O.K. razumem da banke pač potrebujejo določeno redundanco, a vse tiste zgodbe o težki artileriji bančnih mainframeov se mi zdijo naravnost patetične.

Vtis imam, da smo ravno tako v bančništvu kot drugje dresirane opice ki slepo kopirajo ameriške rešitve. Slednje niso nujno slabe, a so penaljene na ameriški optimum, ne pa našega.
Tako zabijamo žeblje z medcelinskim izstrelki namesto s kladivom. Way cool in ziher sem, da bi bančni hardveraši in softveraši vedeli povedati marsikako zanimivo zgodbo, a povsem nepotrebno in predimenzionirano.

Današnji (pravzaprav včerajšnji) utrinek na mojem Proklik + accountu, ki mi je dal mislit:

Včeraj sem med pregledom prometa na računu svojega doo-jčka ugotovil zanimivo stvar. Baje sem vplačal nek znesek neobstoječi firmi. Stvar je zanimiva, ker tega plačila sploh nisem izvršil.
Zanimivo je tudi to, da se znesek (in VSI ostali podatki, razen imena nalogodajalca) NATANKO ujemajo s plačilom ene od naših strank na ta dan.

Do tu vse lepo in prav. Pač napaka banke. Pokličem svojega zastopnika in ga povprašam o zadevi. Po parih minutah mentalnega polaganja rok po telefonu tip dovoli možnost, da nisem 100% cepec in gre pogledat na moj account z obljubo da me pokliče nazaj.

Pokliče me nazaj in skupaj ugotoviva, da:

-stranka, ki mi je plačala znesek X tudi komitent NLB (IIRC enota Domžale)
-ljerka, na šalterju NLB je pri vtipkavanju obrazca doživela spolni napad (se je za*ebala):
Namesto da bi denar pri transakciji potegnila s strankinega računa, GA JE POTEGNILA Z MOJEGA. Torej, efekt je bil, kot da bi znesek X plačal sam sebi.

Do tu lepo in prav. Napaka, ki jo je moj desnoroki zastopnik s hitri hackom odpravil (= Plačal sem si naslednji dan negativen znesek X, ki je izginil z mojega racuna, ni se pa pojavil na njem. Don't ask me how&why - it's quantum mechanics :\ )

Mene pa zanima, KAKŠNO JE TO VAROVANJE PODATKOV KOMITENTA ?

Mislim, vsaka ljerka kjerkoli v NLB IN IZVEN ENOTE, S KATERO SEM PODPISAL POGODBO:

-zve, koliko imam trenutno na accountu
-potegne poljuben znesek dol

Do sedaj sem mislil, da za moj account skrbi moja enota in da gredo vsi nalogi za placilo k njej v odobritev in da samo ona lahko bremeni moj račun.

Zakaj se mi zdi to tako pomembno ?

Nekaj let nazaj, ko smo pač vsi še poslovali preko SDK, so mi grozili po telefonu in eden od argumentov grozečih je bil:

"Jaz VEM koliko imaš v tem trenutku na računu. Se bom oglasil, ko boš imel X miljonov..."

Danes je tip v zaporu, kjer bo naredu se kariero, a takrat se mi stvar sploh ni zdela zabavna. Vem, da je tip mislil resno. Cepal je pač neko ljerk, ki dela na SDKju in ona je opravila vpogled zanj. Čista rutina.Ljerkam na SDKju so se zdeli moji problemi takrat bolj zabavni kot ne, čeprav so se malo mnogo zresnile denimo ob ukinitvi vlog SDKjev pri vodenju računov, ko jih je precej zgubilo službo.
Palica najbolj zaboli na lastni riti in določen folk vedno razmišlja z ritjo.

Še bolj zabaven se mi zdi predlog mojega NLB komintenta, naj pokličem kar sam ljerko v drugi bančni enoti, ki je naredila napako. Nakar sem ga spomnil, kdo je moj bančni zastopnik, s kom sem podpisal pogodbo itd. Če bom kdaj klical drgo banko, bo to zaradi spremembe računa.


Moj hat trick answer: "Saj mi ni toliko za tistih 50kSIT (bom že počakal dan ali dva). A kaže da hack unga kranjčana, ki se je ubil par dni nazaj res dela.

Denar se nakazuje kar sam- neobstoječim firmam". Moral bi slišat kašljanje z druge strani žice... >:D >:D

BigWhale ::

V bistvu je hecno tole vse skupaj... Nerganje gor in dol... Prav rad bi videl banku in ustanovo, kakrsno koli, ki nima problemov. ;>

Gh0st ::

Hehe, po moje je vse skup sam Murphyev zakon. Sej lahko da res ne gre za tako zelo zahteven sistem, ampak po moje je dejstvo, da admin oziroma inženir nosi zelo veliko odgovornost za nemoteno delovanje, sploh pa v tako izpostavljeni in občutljivi vstanovi kot je banka.

In potem so vsi na trnih a bo delal al ne bo in že sama psiha nardi svoje :P "Če gre lahko kaj narobe, karkoli, se bo to tudi zgodio ob najbolj nepravem trenutku" Murphy :\ :)

Hec!
you might start believe in Gh0st stories. you're in one. :)

Mr.B ::

Hm če nebi bila to Slovenija , bi vsi ki jim je kaj do denarja, lepo zaprli račune na Ljubljanski Banki, in bi bilo konec. Seveda pa SI Vlada=LDS, rabi procente prodaje NLB, zato jo bodo kar hvalili!
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

gazda ::

Že vidim, kako bi potem imele težave SKB, GBKR, SZKB, itd. zaradi preobremenjenosti... ni samo NLB v težavah (ima pa jih več kot očitno trenutno največ).

Thomas ::

Gazda se je mau umiru. Ni več tako agresiven. Zdaj pravi da so tudi druge banke na podobnem.

Vse, po mojem ne. NLB so pa zašuštrali mega. Posipa se jim še naprej, po mojem občutku.

Aja - pa to tudi. Bančni software je enostavna zadeva. Poleg vsega.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

gazda ::

V moji stroki poznam delovanje vecine trenutnih slovenskih bank in lahko z zagotovostjo trdim, da imajo vse podobne tezave, res pa v manjsih obsegih, zaradi ocitne slabe odlocitve NLB vodstva. Saj se bodo pobrali... počasi.

Sem se umiril? Morda pa res :)

Glede enostavnosti se pa se vedno ne strinjam cisto s tabo Thomas. Kot sem ze dejal, logika delovanja res ni zapletena. Problem je obseg celotnega sistema.

Thomas ::

Tudi obseg ni tako strašen. Milijon transakcij, ki jih opiše kilobyte vsako - na dan. Tops.

Malenkost. Giga prometa.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vice ::

Se mi zdi da posti postajajo počasi identični postom na 2 strani. Zakaj se še kar vrtite v istem krogu?:\

Cokolesnik ::

Kot je razvidno iz 24ur.com, so v Banki Slovenije mnenja, da gre pri težavah z informacijsko tehnologijo le za del problemov, ki jih ima banka s poslovanjem, bojda gre za vrh ledene gore vseh težav, ki jih ima in jih bo imela NLB pri nadaljnem poslovanju. Zveni kot resno opozorilo za selitev računov h konkurenci. Kaj pravite?

Še vir...
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.
1 2 3
4
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sparkasse ali SKB? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7931676 (21185) Invictus
»

Probanka in Factor banka v likvidacijo (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20251616 (35951) ZaphodBB
»

Banke dražijo storitve! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14413170 (9653) dimko
»

Dvig gotovine bo za komitente NLB po novem stal 80 SIT (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10511127 (8856) CaqKa
»

NLBjeva svninjarija (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12914035 (10159) asPeteR

Več podobnih tem