» »

NLB - kolaps informacijskega sistema?

NLB - kolaps informacijskega sistema?

«
1
2 3 4

asPeteR ::

Ze kar lep cas spremljamo v medijih raznorazne prigode, bajke in legende o dogajanju v nasi najvecji banki - NLB.

Prvo kot prvo je zelo grdo od NLBja, da nam klientom le-te ni poslala nobenega obvestila, da se moj racun kakoli spreminja. Toda dobro, saj imamo medije ...

Potem naslednja stvar je bancna kartica. Ze pred nekaj casa sem vprasal NLB kdaj bom dobil novo, odgovor, kmalu ...

Nakar danes dobim posto od NLB, kjer mi prijazno sporocajo, da naj bi prejel dve kartici BA/Maestro ter, neverjetno, tudi dve osebni (PIN) steviki ...
Hec vsega tega pa je da nisem videl niti prve kartice ter pina, kaj sele druge kartice in pina ...

Torej v mojem primeru so se kar trikrat(3!) zmotili pri enem uporabniku(meni). Res neverjetno.

Torej lahko samo zakljucim, da so izjave tipa "zadeva se pocasu umirja" ... Navaden blef.
http://blog.stegnar.com

b0j3 ::

1. Vedno lahko zamenjaš banko!
2. Jebi ga, so se pač zajebal.
3. V delu slovenskih bank (vem za 3, oz. sedaj 2) je IT bolj v kurcu, oz. dela tam totalna ološ, ki samo nateguje vodstvo.
4. NLB je pošiljala obvestilo, da se spremeni račun in številko novega računa.

Thomas ::

Ma veš kdo je ološ? Voljč. On jeodgovoren za vse, tudi podrejene. Pozer smotani, namenjen za "kader", ki vleče "managersko plačo".

|O
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

asPeteR ::

->Vedno lahko zamenjaš banko!

Mislis, da imam se za to cajt, da se bom preganjal okoli bank.

->Jebi ga, so se pač zajebal.

Preveckrat!(pa kar se je meni zgodilo, ni nic v primerjavi z nihanjem denarja na racunu, nezmoznost dviga ...)

->V delu slovenskih bank (vem za 3, oz. sedaj 2) je IT bolj v kurcu, oz. dela tam totalna ološ, ki samo nateguje vodstvo.

Kolikorvem je slo celi 15 milijard sit ja prenovo njihovega ITja. Pa nic.

->NLB je pošiljala obvestilo, da se spremeni račun in številko novega računa.

Morda res, toda kot sem rekel, jaz ga nisem prejel.
http://blog.stegnar.com

asPeteR ::

->Ma veš kdo je ološ? Voljč. On jeodgovoren za vse, tudi podrejene. Pozer smotani, namenjen za "kader", ki vleče "managersko plačo".

Sigurno je on 100% odgovoren za nastalo situacijo. Ma jaz tega res ne razumem. Tezke miljarde za IT, rezultata pa ni. Sicer je pa bilo v zadnji SP malo "zivljenjepisa" Voljca, ker so ga prikazali v kar dobri luci, ma karkolikoli njega ne poznam. Lahko pa se ga sodi po (ne)dejanjih.
In sploh to, da v (zdaj ze) zreli dobi ITja se lahko tako ustejejo. Ma magari bi si dali nardit kaksen program, simulacijo, poteka prehoda na novo racune 100 moznosti kako to predvideti.

Cesar pa nic.
http://blog.stegnar.com

krneki0001 ::

He he samo smejem se komentarjem. Vse banke imajo probleme, samo v NLB pa je potrebno politično zamenjat vodstvo in so ta problem malo bolj predstavili v javnosti. Sam imam račun na Gorenjski banki, pa mi ga do 3 avgusta niso migrirali v transakcijskega, šele po teženju da naj to že enkrat naredijo, so to nardili 2X - odprli so mi 2 računa. Kje je zdej logika, vsi majo probleme, samo enis o bol tiho in imajo komitente, ki ne nesejo vse takoj v medije ampak malo potrpijo.

LP
Nebivedu

BigWhale ::

Pri Abanki imam TRR ze od srede julija ;)

V NLB je pa problem zato, ker so se spravili menjavat tri sisteme na enkrat :) Bad timing bi se temu lahko reklo.

kopernik ::

Pri KBM sem dobu kartico že začetek junija, pri NLB pa še sedaj ne (obvestilo o transakcijskem sem sicer dobil enkrat sredi junija).

darh ::

a mi lahko nekdo pojasni razlog za tako nerazvitost v našem bančnem sistemu. Predvsem tukaj ciljam na bankomate, na delaye pri odbijanju denarja pri nakupih z bančno kartico...
A je povsod po svetu tako?

Kot je že marsokdo, ki me pozna slišal -- mojih fifti sentz:
- na mojem računu nebi imel rad zmetanega denarja v en koš.
- rad bi kreiral poljubne "folderje" z poljubnimi "lastnostmi".
- primer: kreiram "folder" Avto, v katerega iz "glavnega vira" vsak mesec, petnajstega, potegnem 20% celotnega zneska in ga (navidezno) prenesem v "folder" avto.
ipd ipd..

Mislm .. a je to res tak problem naredit? Ker neko alternativo si bodo mogli zmislit, ker tole ukinjanje Hranilnih knjižic res sux. A moram res odpret NOV račun in plačat 2x stroške vodenja, zato, da imam MOJ denar organiziran tako kot meni paše??



btw... res da pri gorenjski banki nisem imel nobenih zapletov pri prehodu na TTR (knock knock...), je bilo pa par drugih cvetk...
Excuses are useless! Results are priceless!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: darh ()

Zzzzzzz ::

Še en primerček, ampak ta je pozitiven.

Moja nova kartica in seveda nov TRR so bili pri meni že decembra lani. :D

PS: Pri Banki Koper.

b0j3 ::

Ja vse je odvisno o kateri banki govoriš.
Nekatere so se pač že prej pripravile, ker so tako ali tako že vse vedele dovolj zgodaj.
Vem za banko, ki je tudi dolgo pacala svoj centralni sistem, pa so vseeno zelo lepo prišli na TRRje. Mogoče so imeli srečo ali pa so delali cele dneve in noči, ampak na ven se to
ni poznalo.

Kar pa se Voljča tiče, pa je kvečjemu posredno odgovoren. Tako ali tako pa je tu še nadzorni svet, ki je nedolgo nazaj razpravljal o tem problemu (kaj so prej delali ne vem) in sedaj bodo še revizorje iz tujine klicali, čeprav so jim že enkrat eni svetovali, da naj gredo stran od Sigme, pa niso hoteli poslušati.

Sicer pa, če so tudi drugje problemi, potem naj tudi drugje odstopi vodstvo - to je pravi način razmišljanja. Ne pa, če so drugje problemi, potem je pa vseeno.

Hypno ::

Ne vem za druge banke ampak men so clo nastancal cifro starega racuna na zadnjo stran nove kartice s pripisom, da lahko brez skrbi ponucam stare ceke in jih ni treba menjat zarad novega racuna :)
Great are mysteries of the mind ...

madmitch ::

xbite:
ne ni povsod tako. delay se sicer pojavlja skoraj povsod. To kar bi pa ti rad, ima kar nekaj bank na zahodu (res da imajo račune urejene nekaj dlje kot pri nas). Jaz imam račune v bankah v UK in Švici. V vseh bankah imam omogočen E-banking. Povsod si lahko sam kreiram podračune (sub-accounts), lahko določim "trajnike" med glavnim računom in podračuni, lahko prenašam sredstva, lahko jih konvertiram med valutami, debetne kartice lahko vežem na podračune in blokiram stanje (ne morem porabiti več kot je na podračunu, ne glede na stanje osnovnega računa)...

Vse skupaj je izvedeno zelo enostavno in pregledno.

In za povrhu lahko vse to uporabljam ne glede na lokacijo, kjer se trenutno nahajam (pri Kliku imam probleme. če ga želim uporabljati iz tujine, razlog je lenoba enega od šefov IT v NLB).
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

darh ::

madmitch -- hvala za info.

Bi peticija pomagala?
Excuses are useless! Results are priceless!

kopernik ::

Kaj pa Belgijci? Ne morejo nič svetovati ali pa "vzpodbujati" NLB naj uvede kake nove storitve (npr. nekaj takega kot je omenjal madmitch? Mogoče jih pa sploh ne briga. Važno da teče denar.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

madmitch ::

xbite:
Peticija?! Ne verjamem. NLB misli, da je ena in edina in da ji nihče nič ne more.

Rešitev. Prehod na drugo banko. Jaz sem si izbral ProBanko, Vse špila k' šus.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

hruske ::

Abanka ma tud mal problema, sem dobu pin, pa je bila zelooo slabo natisnjena, tako da sem naročil novo, ki pa je še ni bilo.

Šmenta ane.

drgač pa :
Vse banke imajo probleme, samo v NLB pa je potrebno politično zamenjat vodstvo


Se strinjam, nebivedu!
Rad imam tole državico. <3

BigWhale ::

mk-klavz:

To se je tudi meni zgodilo, pin se ni videl, so se mi lepo opravicli, povedali, da bodo pini prisli cez en teden priblizno. Hkrati sem si dal narest se kreditno kartico, odprl sem hranilno knjizico (zakaj NLB to ukinja ne vem, abanka mi je cisto lepo odprla knjizico) in prosil za kredit. Knjizico so odprli tako, cez en teden sem dobil kredit, kreditno kartico.

xbite:

Za razne sub-accounte si instaliraj GNUCash in tam vodi zadeve... much easier. Vsaj meni je lepse, ce imam en sam 'pool' denarja iz katerega crpam zadeve in jih mecem v druge manjse poole, sele takrat ko zadevo dejansko porabim. Takrat je pa denar v enem samem velikem poolu.
Banki bi tako storitev moral se placevati :P

Ebanking od Abanke je pa narejen v bistvu direkt za moje potrebe... Lahko prenasam denar med racuni, lahko ga dam na knjizico (iz knjizice ga NE morem dvignit na netu, se moram tja peljat in to se mi zdi FEATURE :PP ), pogledam stanje kredita, kolk denarja je v queue za posamezno kreditno kartico.... Thumbs up for this... :)

PS: Vsec mi je tud sistem ki ga ima petrol za svojo magno, kjer imas izpiske in vidis za vsak prdec ki si ga kupil na petrolu. Vsaka transakcija je clickable in izpise se ti racun, ki so ti ga dali na pumpi... nice...

vasquez ::

Za banke so bolj kot osebni računi pomebne druge zadeve (podjetja, investicije, posojila). Morda pa je Voljč tam bolj uspešen in ga zato ne odstavijo?

Cokolesnik ::

Bo kdo lahko izvohal, kdo je avtor inf. sistema in kdo jih je postavil v tak položaj s svojo informatiko? Ali so se postavili kar sami informatiki na banki sami? Kakor sem gledal po tv, ima avtor inf. sistema, ki je pokasiral goro denarja na račun Sigme, bančni račun kar na Cipru in so vsi najprej mislili, da imamo sistem iz vzhoda, namesto da bi si ogledali zahodnoevropske rešitve.
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

asPeteR ::

Ja Cokolesnik, dobro vprasanje. Tudi sam sem se isto spraseval, toda potem nekako nisem izpostavil vprasanja.

Ce bi sodil po prejsnjih IT projektih NLB bi rekel, da Zaslon oz. HermesSoflab. Toda, kot poznam Hermes, mislim, da kaj takega nebi dali iz rok, no, pod vodstvom francoza pa ne vem kaksna je situacija ...
http://blog.stegnar.com

kopernik ::

Kolikor vem, v Sloveniji ni firme, ki bi bila sposobna vzpostaviti celoten informacijski sistem banke NLB. Kolikor se spomnim je to ena tuja firma, ki pa ima čez bolj svetovanje kot pa samo izvedbo.

Maria ::

A ni to neka novozelandska ali avstralska firma?

Maria

Vice ::

Osnovno pogodbo o dobavi integralne programske podpore za programski paket Bancs je banka podpisala z Avstralskim Financial Network System za katerega je odštela borih 25 miljonov dojče mark. Ker sam programski paket ni mogel pokriti vseh potreb banke je sklenila še pogodbo z Britanskim Temenos-om za programski paket Globus. Se mi zdi da sta ta dva paketa tudi najbolj pomembna pri inf. sistemu banke.

Sgt. Lipnikar ::

No bom še jst nekaj povedal: Kolikor je meni znano ima NLB zaposlene svoje programerje.

kopernik ::

Ja, seveda ima vsaka banka svoj IT oddelek. Ampak navadno je tako, da oni samo nadzirajo ali popravljajo rešitve drugih, bolj specializiranih podjetij. Sklepam, da nekatere stvari naredijo tudi sami, ampak celoten informacijski sistem banke je pa kar velik zalogaj.

krneki0001 ::

V sloveniji je IT od NLB-ja sposoben narest kakršenkoli sistem za banke, samo vodstvo tega noče, ker ni provizije dovolj velike. To bi pa zdej že vsi moral vedet. Nas 150 tukaj na NLB nima nobene besede kaj bomo kdaj delali. Lahko si samo tiho in delaš, kako boš pa kako stvar izvedel je pa drugo - to ti prepuščajo da se sam odločiš kako boš kaj izvedel.

Problemi so drugje - PRIMER; Rok za narest kako stvar je 3 mesece, 2 meseca in pol se dogovarjajo kako bodo naredili, potem en teden pišejo zahtevke in specifikacije, pol pa jst to dobim u roke in moram u enem tednu spacat vse kar so si izmislili. Po tem ko je izdelek narejen, naj bi ga testiral in popravljal ter odpravil vse buge - samo kaj ko je časa za izvedbo že zmanjkalo in moram stvar oddati. Popravim pa potem program, ko se pojavijo prve napake, ker prej ni bilo časa. Delam pa tudi po 16 ur zaradi napak drugih, potem pa tega še ne plačajo, ker mi plačajo samo 8ur na dan in 20 nadur na mesec.

LP
Nebivedu

BigWhale ::

Banks, Globus, ... Ne, pri nas ni podjetja, ki bi delalo take sisteme.
Hermes pa bankam ponuja v glavnem e-banking... :)

krneki0001 ::

Tak sistem smo sposobni sami narest, samo ker bi bila provizija premajhna, ga nebi nobena firma kupila.

LP
Nebivedu

kopernik ::

Ne verjamem.

Thomas ::

Narest tko, kot je zgoraj napisal xbite, da si predstavlja ... celo konditerijo bonbončkov zraven ... se za 10 milijard da, v enem letu.

IMHO.

p.s.

Ni ponudba.



:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kopernik ::

Saj pri takih aplikacijah ni toliko problem narediti funkcionalnost (čeprav je tudi to kar težko), ampak predvsem je potrebno zagotoviti non-stop delovanje (fail-over in clustering), varnost podatkov in njihovo trajnost oz. obstojnost. Za izpolnitev vseh zahtev pa je potrebno imeti VELIKO znanja. Zato pravim, da v Sloveniji ni firme, ki bi bila sposobna kaj takega narediti (mogoče, če bi se dogovorili in vsi skupaj vrgli na en tak problem... potem mogoče.) -> seveda tukaj mislim predvsem na zagotovitev celotnega informacijskega sistema. Sestavljati po (kupljenih) delih pa ni tako zelo težko.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

b0j3 ::

Ni problem v firmi. Če imaš dobro ekipo, potem stvari funkcionirajo. Problem pa je ekipa. Predvsem pa zaposlovanje ljudi, ki so nori na novosti. Če že med razvojem spreminjaš osnovni koncept, potem pač ne moreš pričakovati dobrega izdelka.

Vice ::

Se je mogoče že kdo uprašal koliko stane razvoj takšnega inormacijskega sistema? Se mi zdi da to ni tako enostavna stvar, da malo v kodi načačkaš pa zadeva špila. Že s samo izvedbo tega projekta se banka ukvarja 5 leto.

krneki0001 ::

Ukvarja se že 5 leto, s tem da je dosedanji sistem zagotavljal 24 urno podporo kliku in teledomu, sedanji ("novejši, boljši") pa tega ne zmore oziroma bo zmogel v prihodnosti.

LP
Nebivedu

krneki0001 ::

Sam vam zagotavljam, da s skupino s katero delam, smo sposobni v enem letu nareditin kompleten sistem IT za katerokoli banko.

LP
Nebivedu

kopernik ::

Potem pa ustanovte firmo in ga v enem letu naredite (investitorje se da najti, še posebej ko gre za tako kratko obdobje). Kajti prodajali ga boste lahko za mastne denarce.

Vice ::

Vrjamem da bi naredili dokler nebi prišel kakšen Škulj (na žalost je fant pokojni).

Cokolesnik ::

Ja, pa je res. Samomor je naredil. Bojda. Več...
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

Tr0n ::

Tu nekaj smrdi.

asPeteR ::

Ja kje pa pise, da ima vezo njegov samomor z NLB?:\

Lahko je kaj cisto tretjega ...
http://blog.stegnar.com

Apple ::

V vednost:

banka ne uporablja Visual Basic aplikacij in Accessove baze. Programi in baze ne laufajo na windovsih...


LP

Highlag ::

NLB je uspelo mene preimenovati. Tako sem bil nekaj časa Anica :D
Ime so mi spremenili nazaj šele po osebnem obisku banke.

Še vedno nimam nove kartice, pri pregledu stanja pa imam v prometu toliko smeti da samo gledam. Eno vsoto so knižili/razknižili tudi po 5x

Sploh se mi zdi pregled v Kliku strašno nepregleden.

Samo stanje je pa še vedno pravo. Zaenkrat še držim pesti.

Xbite ima nekaj strašno zanimivih idej:D .

BigWhale ::

thomas:

Hm, v enem letu? Ja mogoce v najboljsem moznem vseh scenarijev. Denar tukaj ne pomaga kaj bistveno. Vecje stevilo hackerjev in dobrih coderjev ti ne pomagajo, ker jih enostavno ne mores skoordinirat in jim uspesno razdelit dela. Do neke mere lahko sistem drobis na posamezne se smiselne celote. Manj pa ne gre.

Ce zacnes iz 0 in od ponudnika dobis natancne zahteve kaj rabi, torej de facto requirements in pri tem vzames v obzir, da se zadevo da implementirati tocno tako kot bi oni radi imeli. Moras najprej organizirat ekipo, ki bo to delala jim razdelit delo in potem to zacet delat.

Ko je stvar narejena mora it v test, ki pa pri takem sistemu traja, bi si upal rect, vec kot kako leto :)

Brez testiranja oziroma samo z internim testiranjem, ki ga opravi vsak coder mogoce v enem letu, mogoce. Ampak tak izdelek ni stestiran in ne bo delal. Noben ne pise bugless kode. Se najmanj pa tisti, ki verjame, da jo. ;>

b0j3 ::

Hec je ta, da od stranke težko dobiš specifikacije in se moraš najprej z njimi lepo usesti in zadeve zapisati.
Potem je problem tudi ta, da je veliko hackerjev/coderjev/programerjev močno prevzetnih in so prepričani, da stranka nima pojma (kar je sicer velikokrat res) in jo ignorirajo (no, tu je pa napaka) - torej naredijo po svoje, ne pa kot so se na sestanku zmenili (spet pa je problem, da se običajno pogovarjajo drugi ....).

Torej problemov kot solate in brez pametnega sodelovanja vseh vpletenih ne prideš skozi.

krneki0001 ::

Kopernik, večina teh ljudi je samo še par let pred pokojem in težko verjamem, da bodo šli delat sedaj na svoje. Zadovoljni so s tem kar sedaj delajo.

LP
Nebivedu

P.S. V enem letu sem misli na kompletno kodiranje in programiranje, ko poznaš zasnovo kako naj bi zgledalo - noben ne more it delat sistema brez tega da bi vedel kako naj zgleda.
Vsi taki sistemi pa delujejo na IBM-ovih mašinah in sistemu s/390

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

nebivedu:

Kolk vas pa je v ekipi? In kaj bi naredili za banko v enem letu. Cel banking system, kot je globus? Hihi...

kopernik ::

nebivedu:
Točno to pravim. Potrebno je veliko znanja, da lahko sploh začneš. Večji kot je sistem, bolj je pomembno načrtovanje in organizacija. Sicer bančnih infor. sistemov niti približno ne poznam, ampak prepričan sem, da imajo podjetja, ki se s tem ukvarjajo, veliko izkušenj tako iz sveta financ kot tudi informatike. V bistvu si sploh ne predstavljam, kaj vse bi razvoj takega sistema potegnil za sabo.

krneki0001 ::

BigWhale: Globus ni nevem kok velik sistem, če mora delat na pc-ju.

Kopernik: Zraven tega projekta sem že od začetka - tukaj že skoraj 6 let programiram in vem kok kej povleče za sabo, zato pravim da ko bi se zmenili kaj hočejo in to spravili na papir, bi to imeli v enem letu.

LP
Nebivedu

Gandalfar ::

Dobu kartico od NLB .. v pismu pise, da je zadeva Maestro kartica ampak sama kartica ne kaze nobenih znakov, da je sposobna cesa taksnega.

PIN pa ze ene 14dni cakam..
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sparkasse ali SKB? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7931746 (21255) Invictus
»

Probanka in Factor banka v likvidacijo (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20251756 (36091) ZaphodBB
»

Banke dražijo storitve! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14413196 (9679) dimko
»

Dvig gotovine bo za komitente NLB po novem stal 80 SIT (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10511153 (8882) CaqKa
»

NLBjeva svninjarija (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12914057 (10181) asPeteR

Več podobnih tem