Forum » Loža » Borzno trgovanje
Borzno trgovanje
jakan123 ::
trgovec35 ::
Tu sem moj dnevnik:)
Nekaj časa se nisem javljal, pa bom spet kakšno napisal. Nekaj ljudi pa vseeno vidim, da prebere moje pametovanje:)
Od zadnjega javljanja mi je ena pozicija zletela ven, stop loss se je sprožil, zabeležil izgubo.
Ostalo se mi nekak drži, tri pozicije v rdečem, ena v kolosalnem minusu, ker namenoma nima stop loss limita. Vedno je ena kot loto listek, če se izide, odpiram šampanjec, če ne, pa se da preživet s krvavimi koleni.
Ostale pozicije v plusu, spet nič da bi ploskal, vseeno pa sem z izborom pozicij zadovoljen. trenutno jih je 11. Pod črto sem zelen. Med drugim še vedno držim BABA, kupil po 139, računal, da bo konec leta šla proti 200, pa me nekako ne uboga. Še vedno pa računam na Božička in dobre decembrske novice o rekordni prodaji.
V pravi smeri mi napreduje tudi CRTO.
Budno spremljam močnega Kitajca, JD, kup negativnih napovedi, negativni trend, počasi pa se očitno stabilizira. Če se obrne navzgor, kupujem ko preseže 25$, prej ni teorije. Morda še nekoliko višje.
Nekaj časa se nisem javljal, pa bom spet kakšno napisal. Nekaj ljudi pa vseeno vidim, da prebere moje pametovanje:)
Od zadnjega javljanja mi je ena pozicija zletela ven, stop loss se je sprožil, zabeležil izgubo.
Ostalo se mi nekak drži, tri pozicije v rdečem, ena v kolosalnem minusu, ker namenoma nima stop loss limita. Vedno je ena kot loto listek, če se izide, odpiram šampanjec, če ne, pa se da preživet s krvavimi koleni.
Ostale pozicije v plusu, spet nič da bi ploskal, vseeno pa sem z izborom pozicij zadovoljen. trenutno jih je 11. Pod črto sem zelen. Med drugim še vedno držim BABA, kupil po 139, računal, da bo konec leta šla proti 200, pa me nekako ne uboga. Še vedno pa računam na Božička in dobre decembrske novice o rekordni prodaji.
V pravi smeri mi napreduje tudi CRTO.
Budno spremljam močnega Kitajca, JD, kup negativnih napovedi, negativni trend, počasi pa se očitno stabilizira. Če se obrne navzgor, kupujem ko preseže 25$, prej ni teorije. Morda še nekoliko višje.
azvik ::
Lep pozdrav trgovec 35, z veseljem prebiram vaše komentarje. Vse pohvale!!! in veliko dobičkov še naprej. Moja situacija je sledeča, star sem 33let in odločil sem se , da začnem sam upravljati premoženje, pri tem bi dal delež denarja v delnice. V sklade in podobne zadeve v bodoče nebi vlagal, predvsem zaradi provizij, ki so prav oderuške. Poleg redne službe, sem 5 let trgoval forex, na koncu končal v plus 70%, vendar preveč neprespanih noči, buljenja v ekrane in stresa- enostavno ni vredno zdravja,zato sem zadevo opustil. kot ste ža sami povedali iščem nekaj bolj "umirjenega". Trenutno sem v fazi prebiranja in kopičenja znanja nato pa v akcijo. Zanima me pa, če priporočate kakšnega brokerja, kjer bi zadostovalo za začetek 8000-10000€? Hvala za vse nasvete in informacije. V kolikor bo prilika z veseljem kdaj na kavo z vami:) P.S. ste morda tudi na forumu med.over.net-dadas investitor?
@azvik
No lepo. Forex sem pred leti tudi sam sprobal, a ni za mene. Prestresno.
Pri vlaganju oz. varčevanju v delnicah, pa je prav tako potrebno biti zelo pazljiv. Jaz se varujem s stop lossom, da vsaj omejim tveganje in izgubo. Ker trgujem.
Če pa bi imel drugačno strategijo, torej zelo dolgoročno, potem pa je to nekaj drugega. Takrat je treba svojim delnicam pustiti, da se ob korekcijah tudi spustijo globoko v minus in bit potrpežljiv.
Jaz sem trgovec na srednji rok, mesec, dva ali tri držim pozicije. V bistvu swing trejder.
Ja, tudi na med.over.net sem nekoč pisal a opustil. Začel vlagat v Dadas ja, oh kje je že to:)
Jaz trgujem preko Cap Trader, v bistvu je to Ineractive Broker. Zelo nizka provizija, 2 usd plačujem po trejdu, praktično brez drugih stroškov. Minimalni polog se mi zdi da je 1000 eur.
Je pa res, da če se greš resen day trading, potem pa je minimum na računu 25.000 usd. Sam se day tradinga ne grem, zato mi povsem zadošča.
In 99% zadnje čase trgujem vse preko aplikacije na telefonu. Je res odlična. Priporočam. Preko računalnika sploh več ne dostopam do svojega računa oz. zelo redko.
No lepo. Forex sem pred leti tudi sam sprobal, a ni za mene. Prestresno.
Pri vlaganju oz. varčevanju v delnicah, pa je prav tako potrebno biti zelo pazljiv. Jaz se varujem s stop lossom, da vsaj omejim tveganje in izgubo. Ker trgujem.
Če pa bi imel drugačno strategijo, torej zelo dolgoročno, potem pa je to nekaj drugega. Takrat je treba svojim delnicam pustiti, da se ob korekcijah tudi spustijo globoko v minus in bit potrpežljiv.
Jaz sem trgovec na srednji rok, mesec, dva ali tri držim pozicije. V bistvu swing trejder.
Ja, tudi na med.over.net sem nekoč pisal a opustil. Začel vlagat v Dadas ja, oh kje je že to:)
Jaz trgujem preko Cap Trader, v bistvu je to Ineractive Broker. Zelo nizka provizija, 2 usd plačujem po trejdu, praktično brez drugih stroškov. Minimalni polog se mi zdi da je 1000 eur.
Je pa res, da če se greš resen day trading, potem pa je minimum na računu 25.000 usd. Sam se day tradinga ne grem, zato mi povsem zadošča.
In 99% zadnje čase trgujem vse preko aplikacije na telefonu. Je res odlična. Priporočam. Preko računalnika sploh več ne dostopam do svojega računa oz. zelo redko.
azvik ::
Hvala trgovec35. joj,joj marsikateri račun bi rešil SL, kaj vse sem doživel pri forexu, jau, jau,jau . Nikoli več brez.
Dolgoročno, bi raje nekaj denarja vložil v kakšen index sklad (10,15,20 let). Pri trgovanju pa iščem nekaj srednjeročnega, kot ste sami napisali, mesec ,2 ali 3. Dnevno trgovanje, zaenkrat ne,ker ob redni službi(3 izmene), še počnem ogromno drugih stvari, pa tudi nimam zajetnega kupčka viška za igranje. Težko prigaran denar, pa bi raje plemenitil tako kot vi. Če sem vas prav razumel? primer: vsakodnevno namenim uro, dve, preveriš situacijo, narediš analizo kake delnice, ki ti pade v oči itd. No seveda vem, da mi bo na začetku vzelo več časa, ampak z izkušnjami najvrjetneje postane to kar rutina? Hvala za info., prosim poročajte tudi v bodoče, ker z veseljem berem članke, komentarje od ljudi, ki povedo 90% stvari, ne pa od ostali 90% ljudi, ki samo neki nakladajo in pametujejo brez izkušenj. Pa vesele praznike vam želim.
Dolgoročno, bi raje nekaj denarja vložil v kakšen index sklad (10,15,20 let). Pri trgovanju pa iščem nekaj srednjeročnega, kot ste sami napisali, mesec ,2 ali 3. Dnevno trgovanje, zaenkrat ne,ker ob redni službi(3 izmene), še počnem ogromno drugih stvari, pa tudi nimam zajetnega kupčka viška za igranje. Težko prigaran denar, pa bi raje plemenitil tako kot vi. Če sem vas prav razumel? primer: vsakodnevno namenim uro, dve, preveriš situacijo, narediš analizo kake delnice, ki ti pade v oči itd. No seveda vem, da mi bo na začetku vzelo več časa, ampak z izkušnjami najvrjetneje postane to kar rutina? Hvala za info., prosim poročajte tudi v bodoče, ker z veseljem berem članke, komentarje od ljudi, ki povedo 90% stvari, ne pa od ostali 90% ljudi, ki samo neki nakladajo in pametujejo brez izkušenj. Pa vesele praznike vam želim.
@azvik
Evo, včeraj spet ropotalo na borzi, vse rdeče. Meni je portfelj relativno malo padel, slabih 60 eur:)
Ko na tak dan vidiš, da so nekatere tvoje pozicije zelene, potem si lahko vesel. CRTO recimo je ostal zelen kljub hudi razprodaji, kar je dober znak. BABA mi gre proti stop losu, upam, da ga ne doseže. Ostali malo rdeči, k sreči noben ni sprožil prodaje.
Ko sem tam v devedesetih kupil dve Dadasovi delnici po tečaju 150.000 sit in kmalu prodal po 230.000, sem mislil, da obvladam:) In da to lahko počne vsak.
Pa sem začel trgovat na nemški borzi, spet bil uspešen, potem pa se močno opekel s solarnimi delnicami.
Od takrat dalje zelo zelo preudarno kupujem, analiziram, izključim čustva, v delnico se ne zaljubim, iščem delnice v trendu in vedno po nakupu postavim stop loss,limit. Tega se držim. Še to: vedno razpršit v več delnic. Sam imam od 5 do 10% kapitala v eni poziciji, nič več.
Priporočam za začetek trgovanje z majhnimi zneski vsaj pol leta do enega leta. Pa boš videl če ti gre.
Evo, včeraj spet ropotalo na borzi, vse rdeče. Meni je portfelj relativno malo padel, slabih 60 eur:)
Ko na tak dan vidiš, da so nekatere tvoje pozicije zelene, potem si lahko vesel. CRTO recimo je ostal zelen kljub hudi razprodaji, kar je dober znak. BABA mi gre proti stop losu, upam, da ga ne doseže. Ostali malo rdeči, k sreči noben ni sprožil prodaje.
Ko sem tam v devedesetih kupil dve Dadasovi delnici po tečaju 150.000 sit in kmalu prodal po 230.000, sem mislil, da obvladam:) In da to lahko počne vsak.
Pa sem začel trgovat na nemški borzi, spet bil uspešen, potem pa se močno opekel s solarnimi delnicami.
Od takrat dalje zelo zelo preudarno kupujem, analiziram, izključim čustva, v delnico se ne zaljubim, iščem delnice v trendu in vedno po nakupu postavim stop loss,limit. Tega se držim. Še to: vedno razpršit v več delnic. Sam imam od 5 do 10% kapitala v eni poziciji, nič več.
Priporočam za začetek trgovanje z majhnimi zneski vsaj pol leta do enega leta. Pa boš videl če ti gre.
NapoleonIV ::
Katero platformo za trgovanje priporočate?
Želel bi začeti trgovanje z delnicami, ne poznam pa platform.
Katere platforme uporabljate, ter koliko stanejo in kakšne prednosti imajo?
NapoleonIV je izjavil:
Že napisal zgoraj, Cap Trader, priporočam zaradi nizkih provizij in odlične mobilne aplikacije. Vse dela v nulo.
chrush ::
Če sem pripravljen vložiti nekam denar, mi je pomembno marsikaj, med drugim tudi slovnica in zato takoj obvozim stran, kot je athicus
https://www.facebook.com/OverMuraMuviMejkers
metalc ::
NapoleonIV je izjavil:
Težko ti karkoli priporočimo, če ne vemo nič o tvojih preferencah. Moral si boš razčistiti predvsem naslednje:
* Nameravaš biti "mali vlagatelj" (vložiš samo nekaj tisočakov) ali "velika riba"?
* Nameravaš biti dolgoročni vlagatelj (vr. papirje kupuješ na dolgi rok, vsega skupaj narediš največ nekaj tradov na leto) ali short term trader?
* Nameravaš klasično trgovati (samo "dolge" pozicije brez vzvoda) ali se iti še "naprednejše" tehnike ("shortanje", vzvodi...)? Nekateri brokerji morda ne ponujajo slednjega ali pa boš moral izpolniti še dodatne pogoje.
* Na katerih borzah bi rad trgoval? (zaradi mnogih tehnoloških ovir, o katerih na tem mestu ne bi, namreč številni brokerji ponujajo samo neko omejeno št. borz in boš težko našel kakšnega tujega, ki to bo npr. ponujal trgovanje z našo "družinsko srebrnino" na LJSE)?
* Nameravaš trgovati samo z delnicami ali te zanimajo tudi ETFji (nekateri ETFji se namreč trgujejo na drugih platformah in smo že pri prejšnji točki)?
* Tvoje tehnološke preference: zahtevaš poleg spletne tudi mobilno aplikacijo, kakšne vrste avtomatskih naročil bi rad, katere tehnično analitične kazalce (pomembno predvsem za kratkoročne trgovce) si želiš...
Poleg samih provizij (za posamezno transakcijo, "ležarine", za dvig in nakazilo denarja, valutne pretvorbe...) naj ti bo kriterij še naslednje:
* V pogojih dobro preveri "droben tisk", če računajo "inactivity fee" za premalo frekventne traderje in če kako penalizirajo "reveže" s premajhno povprečno letno vrednostjo portfelja.
* Če nameravaš trgovati z ameriškimi delnicami, preveri, ali ti broker ponuja obrazec W8. Z njim ti bo namreč ameriška davkarija avtomatsko trgala znižan davek (kot je specificirano v meddržavnem sporazumu o izogibanju dvojnega obdavčevanja). Mmg., mnoge druge države ti namreč kar brez nadaljnega odbijejo nek astronomski davek, potem pa imaš nekaj časa, da izpolniš obrazec z zahtevkom za povračilo preplačanega, ga neseš štempljat na FURS in jim ga nato skupaj z vso dokumentacijo pošlješ po klasični pošti. FURS pa ti bo pri odmeri davka kot "že plačano" priznal max. toliko, kot je določeno v meddržavnih pogodbah, ne glede na to, če si v resnici plačal več.
* Zelo dobro je vedeti, ali so tvoje delnice v času "držanja" res ves čas tvoje ali pa si broker morda pridržuje pravico, da si jih od tebe izposodi za svoje "čarovnije" (npr. posojanje "shorterjem"). Iz prve roke lahko povem, da npr. švicarska dacarija v obrazcu iz prejšnje točke buzerira tudi s takšnimi podrobnostmi.
* Dobro se pozanimaj, ali se trguje s pravimi delnicami ali s CFDji. Vsaj za FURS to dvoje namreč ni eno in isto in moraš izpolnjevati drug obrazec, za nameček so dobički kratkoročnih (krajše od enega leta) pozicij IFI (sem sodijo tudi CFD) obdavčeni s strahotnimi 40%, dobički od trgovanja s pravimi delnicami so po trenutni zakonodaji z max. 25%.
Še moja pozicija: sem bolj vlagatelj dolgoročnejše sorte in mi nizozemski Degiro kar ustreza, slišim pa, da se zadnje čase menda nekaj otepajo novih strank iz Slovenije.
Kako kaj trgovci?
Jaz dobro, decemberski šok preživel malo opraskan, nekaj pozicij mi je ven zmetalo, pri nekaterih so se mi zmanjšali dobički, ampak se je zadeva že kar dobro popravila.
Gremo dalje.
Malo več sem v kešu, še vedno med drugim držim $BABA $CRTO $C, kupil $VRAY pa še kaj, en dan pa day trejdal $MBOT. To je bila veselica!!! 30% plusa v dveh urah, žal nisem upal z velikim vložkom, ampak sem kljub vsemu zelo zadovoljen.
Danes ne kaže na posebej slab dan, morda kaj kupim.
Jaz dobro, decemberski šok preživel malo opraskan, nekaj pozicij mi je ven zmetalo, pri nekaterih so se mi zmanjšali dobički, ampak se je zadeva že kar dobro popravila.
Gremo dalje.
Malo več sem v kešu, še vedno med drugim držim $BABA $CRTO $C, kupil $VRAY pa še kaj, en dan pa day trejdal $MBOT. To je bila veselica!!! 30% plusa v dveh urah, žal nisem upal z velikim vložkom, ampak sem kljub vsemu zelo zadovoljen.
Danes ne kaže na posebej slab dan, morda kaj kupim.
Precej pozitivnih impulzov z USA borze, včeraj lep dan. Tudi danes kaže, da bo zeleno. Zaenkrat torej ne kaže, da bi tečaji ponovno močno padli kot decembra.
Rezultati poslovanja so bili dobri v zadnjem kvartalu. Apple je malo pojamral, padel, zdaj pa spet spustil nekaj optimističnih izjav in evo. Delnica spet raste.
Trend se še ni obrnil. Zato vse pozicije držim. Ni pre(o)daje:)
Rezultati poslovanja so bili dobri v zadnjem kvartalu. Apple je malo pojamral, padel, zdaj pa spet spustil nekaj optimističnih izjav in evo. Delnica spet raste.
Trend se še ni obrnil. Zato vse pozicije držim. Ni pre(o)daje:)
V petek le prodal BABA +15%, CRTO +17% in CLDX +57%. Ostajajo pa vse tri na radarju, če naredijo dober nihaj navzdol, spet skočim noter.
Pričakoval sem rast tečejav po padcu v decembru. In se uresničuje. Do aprila in maja predvidevam stabilno rast. Potem bo treba v cash in spremljat rezultate poslovanja za prvi kvartal. Takrat se zna obrnit. Če pa bodo rezultati v skladu s pričakovanju, pa zna do poletja bit luštno.
Držim med drugim SONO po 10.50, JD po 22.90, AAPP po 157, NFLX po 320. Kak dan ali dva dobre rasti, pa znajo ciljni profiti bit doseženi. Morda joh bo potrebno dvignit...Danes kaže na zelen dan.
Držim med drugim SONO po 10.50, JD po 22.90, AAPP po 157, NFLX po 320. Kak dan ali dva dobre rasti, pa znajo ciljni profiti bit doseženi. Morda joh bo potrebno dvignit...Danes kaže na zelen dan.
Matejjjjj ::
trgovec35, se mi zdi, da edini realno ocenjuješ situacijo. Na drugih nitih (Kdo kaj služi z delnicami?) predlagani "sistemski" shorti in scenariji konca sveta bi tiste, ki bi oz. so sledili takšnemu pristopu že uničili do temeljev. V realnosti pa smo na marsikateri delnici od novega leta že čez 20% v +.
trgovec35, se mi zdi, da edini realno ocenjuješ situacijo. Na drugih nitih (Kdo kaj služi z delnicami?) predlagani "sistemski" shorti in scenariji konca sveta bi tiste, ki bi oz. so sledili takšnemu pristopu že uničili do temeljev. V realnosti pa smo na marsikateri delnici od novega leta že čez 20% v +.
Ja hvala no:) Saj ne da bi bil večni optimist, skušam pač realno ocenjevat stanje. Danes je še kar realno, da znajo do poletja tečaji doseči nove rekorde. Korekcija enkrat zagotovo pride. Kako močna in dolga ne ve nihče. Takrat je treba zapret pozicije in čakat v kešu, da se prah poleže. Ni vredno držati delnice, ko vse pada, četudi imaš recimo Apple. Res se bo skoraj zagotovo čez čas (leto, dve recimo) pobral in dosegel spet nivoje pred krizo. Ampak je škoda tega časa, ko lahko vmes fino služiš, če imaš keš.
Ker pa so za oceno smeri ključni podatki o kvartalnem poslovanju glavnih podjetij (tehnološki velikani, banke, proizvajalci čipov, glavni proizvajalci investicijske opreme in podobno), je treba skrbno spremljat kakšni bodo podatki prvega kvartala in se temu prilagajat. Do takrat držim in kupujem, kar zadnji kvartal 2018 je bil dober. Pred sezono objav v aprilu in maju pa znam kakšne pozicije iz varnostnih razlogov raje zapret in čakat. Slab kvartal ti lahko v dnevu odnese 10 ali 20% cene delnice.
Kot primer v drugi smeri: CRTO, jahal do 15%, vendar pred objavo rezultatov prodal po 26$ in bil zadovoljen z donosom. Podatki kvartala so se izkazali za zelo solidne, delnica skočila za kratko vse na 31$. Nisem se preveč sekiral, po takšnem stampedu ponavadi pride do unovčevanja dobičkov. Čakal sem, da pride do korekcije navzdol. No, delnica je zdaj spet na 27$, fundamenti so potrjeno dobri, napovedi solidne, nekih negativnih pretresov v kratkem ne bo, zato spet kupujem. Potrditev imam, da bo velika verjetnost, da bo cena rastla. Torej več kot 50% ziher, da gremo gor in ne dol:) To je vse kar rabim.
Lep teden je to bil. Ponovno kupil CRTO, ostalo držim, danes kaže na zeleni dan, zato mi zna AAPL, JD, NFLX doseči željene profite. Morda jih bo treba dvignit, da poberem še malo smetane.
Nekaj časa držim že VRAY in QUAD, tu nameravam ostat bolj dolgo. Na radarju veliko potencialnih, a ne denarja za vse:)
Nekaj časa držim že VRAY in QUAD, tu nameravam ostat bolj dolgo. Na radarju veliko potencialnih, a ne denarja za vse:)
Malidelničar ::
Je še kaj trejderjev na forumu ali bolj buy & hold?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
chrush ::
Jaz dokupujem na kvartale po 5k€ slo delnice.
Crypto samo drzim.
Forex dnevno trgujem
CFD obcasno kak BTC/USD.
V sklade ne vlagam.
Nepremicnine pa kupim, ko se pojavi kak gozd v blizini.
Crypto samo drzim.
Forex dnevno trgujem
CFD obcasno kak BTC/USD.
V sklade ne vlagam.
Nepremicnine pa kupim, ko se pojavi kak gozd v blizini.
https://www.facebook.com/OverMuraMuviMejkers
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Izbira on-line brokerja (strani: 1 2 3 4 … 13 14 15 16 )Oddelek: Loža | 204759 (1924) | Vaseer |
» | Degiro online broker (in alternative) - ima kdo izkušnje? (strani: 1 2 3 4 … 8 9 10 11 )Oddelek: Loža | 152607 (17310) | Thomxy |
» | Kako se naučiti trejdanja z delnicami?Oddelek: Loža | 7545 (6374) | PreviousUser |