» »

Kredit za stanovanje ali avto?

Kredit za stanovanje ali avto?

Temo vidijo: vsi
1 2
3
4

kixs ::

Ne, tipicno slovensko je: zivi pri starsih dokler ne umrejo :|

showsover ::

najbolj zgleda tako, da kupi en (rabljen pa preverjen) avto v gotovini (ali pa posojilo) v vrednosti zneska kredita fleta za pol leta, pol leta še bodi doma/v najemu, pol pa kredit za flet za 20 let, najbrž, če si kreditno sposoben, ti bo povedala banka, ne pa ulični posojilodajalec... je pa bolj smiselen kredit (ki ga preplačaš za ene 20-30% glede na flet), ker ti flet potlej ostane, avto pa je rajngla, v katero g'nar šaflaš in mu cena pospešeno fejst pade v parih letih po nakupu... pri najemu si sicer fajn moderno mobilen (kar je včasih še boljše), ampak po 20 letih nimaš nič, če te euro jackpot ne usliši. moja dva eurocenta pač.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: showsover ()

Invictus ::

janig je izjavil:

Kjeri posel zahteva njemacki avto? Prevazanje predsednika?

Prodajalci na terenu, npr...

Brez pravih nadomestkov falusov pač ne prideš do pravih informacij in strank...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Shegevara ::

Invictus je izjavil:

janig je izjavil:

Prodajalci na terenu, npr...

Brez pravih nadomestkov falusov pač ne prideš do pravih informacij in strank...

S svojimi avti se vozte po terenu? Ni službenih? Jeba... :8)

sparovcek2 ::

Nihče ne predlaga, naj poizkusi zaslužiti več 8-O

Vzameš kredit za stanovanje, namesto za stanovanje kupiš ADA kriptovaluto.

Če se slučajno načrt sfiži, se preseliš na podeželje in postaneš pastir >:D

janig ::

sparovcek2 je izjavil:

Zdaj se že finančne nasvete deli tukaj. Imam še jaz enega. Vzameš kredit za stanovanje in vržeš na ruleto.

sandmat ::

janig je izjavil:

kateri predsednik bi se vozil v opel vectri? :D

bbbbbb2015 ::

Invictus je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

njyngs je izjavil:

Naslov novele je: Bosanske sanje postanejo resničnost.

prej 'tudi slepa kura zrno najde'...

Vse odvisno od posla, kjer OP dela.

Nekateri posli pač zahtevajo nemški avto in Appla ;).

Mislim, da zdaj že v komentarjih je nekaj fovšije, nekaj pa nerazumevanja.
Posel, v katerem sem, vrti precej denarja. To je meni bilo jasno pa prvo sekundo, ko so me vzeli kot pripravnika.

Vprašanje je bilo samo, kako dobiti priložnost, da se tudi meni kaj zaupa, ne da bi na to čakal 10+ let.
Če hočete ali nočete, o vas govori vaša obleka, kaj poveste, kako se obnašate, kakšen avto vozite. Tudi družba, v kateri ste.

Plan A je, da pač na firmi pobirate neke ostanke z mize, ali kakor se je včasih tudi kdo našel, da si delal kot konj, marketing pa je naredil nekdo drug (in zasluge pobral nekdo drug).
To zame sploh plan ni.

Plan B (zame plan A++) pa je, da se izpostavite, implicitno nakažete, v kateri ligi bi igrali. Jaz sem bil o prvem kreditu za 36.000 evrov tiho ko grob. Moja punca je edina vedela, da je to na puf. Vse. Čisto vse je bilo na puf. Imel sem 5000 lastnega denarja (takrat v tolarjih) ampak ta rezerva je tudi šla skoraj na 0.

Avto je bil plačan do poroke v dveh letih. To je bil ves čas nekje plan. Priti do priložnosti, da se ti zaupa high profile projekt. Ko se projekt naredi in firmas zelo zasluži, potem, e potem je pa to čisto druga zgodba.

In za to se je ves čas tudi šlo.

Invictus ::

sandmat je izjavil:

A je Opel avto? Nisem vedel :)).
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

bbbbbb2015, precej drži, kar govoriš, da je pojava/nastop pomembna, ampak domnevati je, da op nima takšnega izhodišča.
če ti je zaupano na osnovi pojave nekaj, kar bi po zaslugah šele po 10 letih, pa je tudi vprašanje, kaj razlika 10 let potem sploh pomeni.
izkušenj najbrž ne.

Utk ::

To je odvisno kaj delaš. Če si nek pravnik ali ekonomist, avto najbrž nekaj pomeni. Če si bo delavec v tovarni po pol leta kupil avto za 5 letnih plač, bojo vsi vedeli, da je bedak. Pri programerjih boš itak najbolj kul, če se voziš z bicikljom - sicer se ti za hrbtom vseeno bojo smejali, ampak boš kul. Odvisno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

AnriK ::

MostWanted je izjavil:

tipično slovenceljsko!moje! moram imeti stanovanje! mojeeee!!!!

idioti.

Točno taki potem pri 40 jamrajo kako je vse drago - da si ne morejo privoščiti najemnine v Ljubljani itd. :D

če pravnik/ekonomist izključno na osnovi pojave ranga 11-21 jurjev (10-20k rabljen boljši avto+1k obleka) "dobi" projekt, vreden 500 ali več jurjev, potem je šefa tudi malo za po zdravju vprašat... nemogoče sicer res ni, zna tudi kje delovati, ampak res dvomim, da je to pravilo... op bi moral povedati, v kakšnem kontekstu je njegov primer...

Zgodovina sprememb…

Ne dobi zarad avta...ampak ko mi je prišel prodajat finančno svetovanje en tip v obleki, ampak v polnoletnem gnilem pežoju vrednem 200 evrov, sem si tudi mislil svoje. A tak mi bo finančno svetoval?
Po drugi strani pa, če bi mi hotel prodat kladivo, bi ga morda kupil, ker revež očitno prodaja poceni, če se s tem vozi.

Zgodovina sprememb…

no, še, če bi se warren buffet osebno pripeljal s helikopterjem samo zaradi mene, da ma na hitrico zategne do svojega private jeta, bi si jaz vzel kakšen teden za premislek :-) ampak pustimo to...

se torej op ukvarja s trženjem finančnih/pravnih produktov?
glede na samo vprašanje, domnevam, da ne...

Zgodovina sprememb…

KAVINSKY ::

showsover je izjavil:

se torej op ukvarja s trženjem finančnih/pravnih produktov?
glede na samo vprašanje, domnevam, da ne...

> registracija na isti dan, kot je ta tema bila odprta
> 1 odprta tema
> nobenega odgovora

Poklicno trola ;)

next3steps ::

sandmat je izjavil:

janig je izjavil:

Opel je francuski

Ah, pustite OPja. Naj se veže na en kraj. Ko bo našel boljši šiht, se bo lahko v miru depresiral za SVOJIMI štirimi stenami.

Zgodovina sprememb…

sirotka ::

habermas je izjavil:

Kredit za avto/stanovanje je v osnovi slaba ideja, ker kupujes nekaj cesar si ne mores privoscit in hkrati povzroca stroske.

Tvoja sposobnost v tem trenutku:
Avto: kupi v vrednosti 3-4 kratnika mesecne place. Tako ga bos lahko servisiral in zamenjal z lahkoto ce se kaj zgodi.
Stanovanje: ostani pri starsih dokler lahko, ce moras pojdi v najem za 6 mesecev in bos videl koliko se ti spremeni lifestyle in bilanca.

Razmisli raje kako bi ustvaril vecje prihodke, ki bodo pokrili tvoje zelje in potrebe.
Ce povecas prihodke na 2000 eur: lahko kupis avto za 6-8K brez tezav, najames stanovanje za 500 eur / kredit, pa se bos lahko dihal zraven.

Ce si iznajdljiv lahko v nekaj letih prihranis denar, potem pa najdes stanovanje na drazbi, ga obnovis postopoma in postanes lastnik z bistveno manjsim vlozkom, ker banki ne bos placeval obresti 20 ali 30 let.

Ne bos imel najemnine ce bos zivel v njem, oz. lahko stanovanje oddajas v najem, na banki pa vzames kredit za novo stanovanje in ga odplacujes z najemnino tistega ki ga oddajas.

Evo, to sem čakal, pametovanje tipičnega ST-ovca:)

Webmojster ::

sirotka je izjavil:

habermas je izjavil:

Kredit za avto/stanovanje je v osnovi slaba ideja, ker kupujes nekaj cesar si ne mores privoscit in hkrati povzroca stroske.

Tvoja sposobnost v tem trenutku:
Avto: kupi v vrednosti 3-4 kratnika mesecne place. Tako ga bos lahko servisiral in zamenjal z lahkoto ce se kaj zgodi.
Stanovanje: ostani pri starsih dokler lahko, ce moras pojdi v najem za 6 mesecev in bos videl koliko se ti spremeni lifestyle in bilanca.

Razmisli raje kako bi ustvaril vecje prihodke, ki bodo pokrili tvoje zelje in potrebe.
Ce povecas prihodke na 2000 eur: lahko kupis avto za 6-8K brez tezav, najames stanovanje za 500 eur / kredit, pa se bos lahko dihal zraven.

Ce si iznajdljiv lahko v nekaj letih prihranis denar, potem pa najdes stanovanje na drazbi, ga obnovis postopoma in postanes lastnik z bistveno manjsim vlozkom, ker banki ne bos placeval obresti 20 ali 30 let.

Ne bos imel najemnine ce bos zivel v njem, oz. lahko stanovanje oddajas v najem, na banki pa vzames kredit za novo stanovanje in ga odplacujes z najemnino tistega ki ga oddajas.

Evo, to sem čakal, pametovanje tipičnega ST-ovca:)

In kaj je v tem "pametovanju" narobe?

Predlagal mu je, naj živi pod svojimi finančnimi zmogljivosti, naj varčuje in naj poviša prihodke.

Veš koliko manj stresno je življenje in bolj kvaliteten spanec, ko veš da nimaš kreditov in ti ni treba trepetati vsak mesec, če boš lahko plačal položnice in imel za hrano - bog ne daj, da imaš še kakšno nesrečo, ipd..

Webmojster je izjavil:

Predlagal mu je, naj živi pod svojimi finančnimi zmogljivosti, naj varčuje in naj poviša prihodke.

Veš koliko manj stresno je življenje in bolj kvaliteten spanec, ko veš da nimaš kreditov in ti ni treba trepetati vsak mesec, če boš lahko plačal položnice in imel za hrano - bog ne daj, da imaš še kakšno nesrečo, ipd..

To je res - ko si v penziji ali pred penzijo.

Ko si mlad, je pa čas za fajt. Ker če se takrat ne boš fajtal, pol se nikoli ne boš. Kdor misli, da stvari v življenju pridejo, da se stiskaš za štirimi stenami (najetimi, tvojimi, whatever). Ker življenje je kratko, (dobrih) prilik pa malo.

In ko pridejo, je treba biti pripravljen. Krasna punca, krasen avto, projekti v nulo.

Pol imaš nekaj za pokazat.

Zgodovina sprememb…

NikolormousB ::

Stres in strah sta dobra motivatorja.

showsover je izjavil:

če pravnik/ekonomist izključno na osnovi pojave ranga 11-21 jurjev (10-20k rabljen boljši avto+1k obleka) "dobi" projekt, vreden 500 ali več jurjev, potem je šefa tudi malo za po zdravju vprašat... nemogoče sicer res ni, zna tudi kje delovati, ampak res dvomim, da je to pravilo... op bi moral povedati, v kakšnem kontekstu je njegov primer...

Bom čisto na kratko povedal, ker pač to je zgodba, ki je bila odlična, v konterkstu.
Firma, za katero sem delal, je imela več kot 100.000 strank v Sloveniji. Takih je zelo malo, zato dosti ne morem povedati.
Del dela je bila investicijska dejavnost. Tukaj je bilo 100+ mio denarja. Letno.

V časih, ko sem jaz bil pripravnik, so punce ročno preračunavale plahte (A0 format in večji), za kaj je šel denar. Konkretno na mojem projektu je bilo 7+ punc, ki so dnevno samo računale. Jaz sem uvedel Lotus 123 in ena punca je vnesla podatke in na koncu dneva so točno vedeli, kako firma stoji z denarjem in vsem.

Direktor je mislil, da si je Marija vzela natanko 7 minut časa in se je točno njemu prišla pokazat. Ne komurkoli. Njemu osebno.

V mreži je bilo 6 računalnikov in za to je IBM kasiral take obscene denarje, da si vi to ne morete predstavljati. To je bil 4 megabiten token-ring.

Firma je kupila (na mojo pobudo) 20 računalnikov in smo jih povezali v ethernet, kar je bilo 3x hitreje in kakih 700x ceneje.
40 sodelavcev (po dva na PC) JE VNESLO VSE delovne naloge za 20 let nazaj in smo lahko natančno skalkulirali določene elemente investicije, kar so prej delali "od oka" ali "na pamet".

Direktor je mislil, da si je Marija vzela orenk časa samo zanj, in ne samo da se mu prikazuje, tudi plesala bo ob drogu, če bo treba.

Samno zaradi tega smo prišparali 10+ mio plus denarja.

In jaz se naslikam na službenem parkplacu z najfinejšim nemačkim avtom. In tehnični direktor je zame rekel, da pa sem res "kapaciteta".

To je bilo to.

Zgodovina sprememb…

Ja, 20-25-30 let nazaj, ko si dobil goro denarja, če si znal tipkovnico v računalnik vštekat.

Zgodovina sprememb…

Sepravi, ko si ti prišel v službo s svojim "jako dobar njemačkim autom", ti je direktor rekel, da si "kapaciteta"? To je to?

janig je izjavil:

Sepravi, ko si ti prišel v službo s svojim "jako dobar njemačkim autom", ti je direktor rekel, da si "kapaciteta"? To je to?

Glej, ko jaz kaj napišem, to preberi. Tehnični direktor, sem rekel.
Ne direktor.

Na naši firmi takrat, če je tehnični rekel, da je 30+ mio denarja za nekaj v redu, potem je bilo v redu. Če je rekel, da je meni treba količnik za plačo popraviti, je to punca do malice naredila. Na najjači količnik, ki je sploh bil v knjigici. To je pomenilo biti "kapaciteta".

Jaz sem nekaj hudo koristnega naredil in nastavil pisker. V bistvu lonec ali vedro, če hočete.

Zgodovina sprememb…

AnriK ::

Webmojster je izjavil:

"Comfort zone" je nekaj najslabšega kar lahko doleti človeka. Zase vem, da če bi zadnje 2 leti živel doma in imel isti prihodek, ne bi mel niti 10€ več privarčevanih kot jih imam sedaj. Tako pa imam že skoraj 1/3 stanovanja že odplačanega - če zagušti pač prodam in kupim manjše stanovanje ali pa v najem.

odlično, še posebej, da si takrat lahko bil osebni odposlanec Marije osebno, ker je tehnični direktor bil nek nesposobnež, tebi se je odlično izteklo s tistim faktorjem (si še tam?)... ne vem, morda ima tudi op dandanes enakovredno (in edinstveno) izhodišče kot si ga imel ti takrat... ampak taboljši avto in gvant si kupil, predvidevam, po tem podvigu? potem si postal namestnik tehničnega ali pa vsaj vodja oddelka?

AnriK je izjavil:

"Comfort zone" je nekaj najslabšega kar lahko doleti človeka. Zase vem, da če bi zadnje 2 leti živel doma in imel isti prihodek, ne bi mel niti 10EUR več privarčevanih kot jih imam sedaj.

gtfo! kaj bi zapravil direktno vse do zadnjega euro ali kaj?

Zgodovina sprememb…

sirotka ::

p5901641 In kaj je v tem "pametovanju" narobe? Predlagal mu je, naj živi pod svojimi finančnimi zmogljivosti, naj varčuje in naj poviša prihodke. Veš koliko manj stresno je življenje in bolj kvaliteten spanec, ko veš da nimaš kreditov in ti ni treba trepetati vsak mesec, če boš lahko plačal položnice in imel za hrano - bog ne daj, da imaš še kakšno nesrečo, ipd..[/st.citat naj bi izjavil:

če gre v najem, ne pomeni, da živi nad svojimi zmožnostmi. Isto kredit, doma lahko še 20 let ždi v svoji sobi in špara, življenje pa bo šlo mimo. Potem tisto o povečanju plače iz 1000 na 2000, to je tko *tlesk* v Slo? Sam imam kredit za bajto, ostane za hrano, položnice in še nekaj za

če gre v najem, ne pomeni, da živi nad svojimi zmožnostmi. Isto kredit, doma lahko še 20 let ždi v svoji sobi in špara, življenje pa bo šlo mimo. Potem tisto o povečanju plače iz 1000 na 2000, to je tko *tlesk* v Slo? Sam imam kredit za bajto, ostane za hrano, položnice in še nekaj za prišparat.

showsover je izjavil:

odlično, še posebej, da si takrat lahko bil osebni odposlanec Marije osebno, ker je tehnični direktor bil nek nesposobnež, tebi se je odlično izteklo s tistim faktorjem (si še tam?)... ne vem, morda ima tudi op dandanes enakovredno (in edinstveno) izhodišče kot si ga imel ti takrat... ampak taboljši avto in gvant si kupil, predvidevam, po tem podvigu? potem si postal namestnik tehničnega ali pa vsaj vodja oddelka?

Delal sem 10 let za to isto firmo. Zadnjih 5 let v Ljubljani, ker pač firmo so reorganizirali centralistično. Potem sem šel privat in nekaj kasneje v tujino.
Nikoli mi ni bilo žal za čisto nič, kar sem probal in naredil.
Od vsega, kar sem naredil, mi je edino bilo žal, da sem enemu poznanemu pomagal do službe na tej isti firmi. To edino obžalujem. Do službe pa sem pomagal mislim da 45+ ljudem, večinoma so delali v IT razvoju. Večini sem bil tudi mentor.

Gvant in avto, predvsem avto pa sem kupil pred zaključkom projekta. Saj sem rekel, na puf. Čisti.

Več pa ne morem povedati, ker takih firm je zelo malo v Sloveniji.

In koliko berem, imajo sedaj raznorazne težave. In ker ta posel poznam, bi se te težave dalo preprečiti. Samo to zdaj pač ni več moja vojna in ne več moja firma.

Zgodovina sprememb…

lahko sicer pokličeš tehničnega direktorja, pa ga malo povprašaš po zdravju in če rabi kakšno pomoč...
misliš, da bi tudi op bil dober kandidat za to delovno mesto? tudi jaz ne vem...
jaz bi pa rad menjal šiht (saj se ne pritožujem za količnike, ampak po 25 letih mi je že to čisto dolgčas)...
če le utegnem, sem na jadranski obali ali pa pod njo...
ampak mi še vedno ne gre v račun, da je gvant in avto naredil razliko med tvojim inputom...
hmm, mogoče bo res kaj na tem, ker mene pa vsi zafrkavajo zaradi nečesa drugega :-)

kaj pa je to za ena panoga, po denarjih (in nesposobnosti tehničnega direktorja) se sliši kot neka finančna zadeva, banka/zavarovalnica...
ja, kaj naj rečem, odlično, no, eni znate navdušit...

Zgodovina sprememb…

ginekk ::

Truga je izjavil:

Ma zapufaj se do daske, kupi bajto, avto, bazen.

Ce pufi propadejo bomo pac spet dokapitalizirali banko, big deal. Ce lahko "miljonarji" zvijo na ta nacin, lahko tud ostali.

:) Dokapitalizacija špila samo za velike playerje, ne individualno. Bolj verjetno da bi banka takoj prodala puf z dobrim diskontom in bi potem "izterjevalsko" podjetje rubilo vse kar lahko ter drago prodalo naprej na dražbi spet malim zapufanim individualcem.

Truga ::

Ja, pa saj gres v bankrot, pol se pa preselis, zamenjas banko in jovo na novo. Tako dela vecina miljonarjev.

Utk je izjavil:

Ja, 20-25-30 let nazaj, ko si dobil goro denarja, če si znal tipkovnico v računalnik vštekat.

Ne sanjaj. Plača prišlekom v Softlabu je bila pod 100k SIT torej 400 EUR. In to na produktih ki jih je prodajal HP na svetovnem trgu. Omniback recimo, HP backup rešitev je bil totalno outsourcan (development + tech. support) v Softlab. In razvijalci so dobival okol 80-100k, pri čemer je bilo vsaj pet različnih OS platform za hendlat.

bbbbbb2015 je izjavil:

In jaz se naslikam na službenem parkplacu z najfinejšim nemačkim avtom. In tehnični direktor je zame rekel, da pa sem res "kapaciteta".

To je bilo to.

Ma dobro no. Prvi del gre skozi, ne prvi ne zadnji. Glede avta pa je preprosto napačno sklepanje, ker potem vse kar bi rabila ena od onih sedmih deklin, se pripeljat s finim nemškim avtom. Obleka in avto lahko nekaj povesta, ampak če se to ne sklada z možgansko kapaciteto subjekta in pričakovanim psiho profilom, bo prej ko slej spregledan pa če se vozi z nevem čim. Stereotip deluje dobro za prvi vtis.

Machete ::

Ha, pri nas mormo pa že pazit, da ni preveč nemških avtov (ne oplov) pred firmo, da se strank ne prestraši :] Ena je bla enkrat zelo konkretna, sicer je bilo naklučje, da je bil spredaj še en obisk s poršejem in en x6, in je rekla, veste zlo lepo delate, sam glede na avte zunaj, si jaz to ne bom mogla privoščit.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Webmojster ::

AnriK je izjavil:

Webmojster je izjavil:

"Comfort zone" je nekaj najslabšega kar lahko doleti človeka. Zase vem, da če bi zadnje 2 leti živel doma in imel isti prihodek, ne bi mel niti 10€ več privarčevanih kot jih imam sedaj. Tako pa imam že skoraj 1/3 stanovanja že odplačanega - če zagušti pač prodam in kupim manjše stanovanje ali pa v najem.

To se strinjam. Ker te že odplačevanje kredita prisili v to, da ne zapravljaš denarja na kakšnih nepotrebnih stvareh.

Edino preden greš v kredit je dobro imeti našparano vsaj za 1 leto življenskih stroškov (bolje 2).

ginekk je izjavil:

Utk je izjavil:

Ne sanjaj. Plača prišlekom v Softlabu je bila pod 100k SIT torej 400 EUR. In to na produktih ki jih je prodajal HP na svetovnem trgu. Omniback recimo, HP backup rešitev je bil totalno outsourcan (development + tech. support) v Softlab. In razvijalci so dobival okol 80-100k, pri čemer je bilo vsaj pet različnih OS platform za hendlat.

Odvisno katerega leta točno. 25 let nazaj so imeli učitelji 50 jurjev plače, takrat je bla 100 jurjev (zelo) dobra plača, ker že učiteljska ni bla slaba. Par let kasneje pa 100 jurjev ni bilo več ne vem kaj.

MihaK3 ::

RegulusDraco je izjavil:

z dobrim avtom ne bo pritegnil pozornost pozornosti vredne ženske.

Lahko komot voziš Peugeot 106 letnik 1998 in si alfa. Ali pa voziš Fiesto ST in si zanimiv glih tolk kot sosedov otrok z novim yoyotom.

Koji k.... kar naprej notri tlačiš ravno Fiesto ST, ki je ni omenjal nihče drug? Si se sam opekel na njej?

NikolormousB ::

Meni se zdi zanimivo, da vsi takoj domnevajo, da se želiš z avtom pokazati pred drugimi.

Sploh pa je neumno pričakovati, da se boš ven metal z avtom za 20 jurjev.

jero_no1 ::

gruntfürmich je izjavil:

njyngs je izjavil:

Telenovele, v katerih so morali starši dovolit, da se njuna hčerka poroči z nekom, so izpred 100 let ali pa od tam daleč iz vzhoda :)

jero_no1 je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

njyngs je izjavil:

Telenovele, v katerih so morali starši dovolit, da se njuna hčerka poroči z nekom, so izpred 100 let ali pa od tam daleč iz vzhoda :)

Tudi ti bereš bolj slabo. Morda si pismen, ne pa funkcionalno pismen. Strinjati se ni enako dovoliti.
Ko se mladi poročijo, imajo stari naslednje možnosti:
- s poroko se strinjajo, jo najmanj v celoti plačajo, kupijo lepo darilo mladoporočencema, lahko jima kaj finega podarijo, avto, hišo, lahko zetu ali snahi pomagajo (vedno je kaj: služba, ipd.)
- do poroke so indiferentni, mogoče kaj plačajo, lahko pa tudi ne. Mladoporočenca dobita kot darilo jedilni pribor za 100 evrotov.
- menijo, da bodoči zet/snaha ni primerna partija. Lahko je čisto kaka osebna zdeva, lahko predsodek, lahko kaj vejo, kar mladi ne vejo.

Vedno je najboljša opcija a. Zdaj o moji poroki ne bi, hočem pa povedati, da če se nekdo strinja, lahko implicitno kaj pomaga.

NikolormousB je izjavil:

Meni se zdi zanimivo, da vsi takoj domnevajo, da se želiš z avtom pokazati pred drugimi.

Sploh pa je neumno pričakovati, da se boš ven metal z avtom za 20 jurjev.

Res je. Tega sploh ne razumem. Praktično vsak lahko vzame na leasing tak avto? Ali ne?
Drugo je, če uletiš z Lambotom na parkirišče podjetja, ali pa vržeš ključe od Ferrarija na mizo pri kosilu s tastarimi.
Je pa tale OP sposoben troll. Tip vrže kost in mi jo glodamo.:)

Bianco ::

Sem gradbeni inženir, rednih dlovnih izkušenj imam cca 1,5 leta. Prej še pa preko študenta. Sem s štajerskega konca, kjer plače niso bog ve kaj, že če imaš šiht, si lahko hepi. Tudi cene stanovanj niso tako visoke kot v LJ.

Sem še razmišljal v tej smeri, da dajem kako leto na stran minimalno mesečno 700 eur, da pridem do vsaj 14000 eur, s temi prihranki, ki jih že imam. Vozim še star avto, dokler gre. Potem pa ko našparam to cifro, grem se pozanimat za kredit. Če bo šlo skozi, super, kupim flet, dam noter podnajemnike za kako leto ali dve, medtem časom dajem najemnino na stran in iz tega si kasneje kupim avto.

Pač slabost tega je, da bom moral to leto krepko stisnit z dnarjem, saj ne vem če bo vsak mesec plača 1200eur. Pa še s starši bom živel nekaj časa, pa ok, se bomo že prenesli.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Bianco ()

xardas ::

Nekaj ljudi ti je že svetovalo, pa ti bom še jaz. Emergency fund.

sparovcek2 ::

janig je izjavil:

sparovcek2 je izjavil:

Zdaj se že finančne nasvete deli tukaj. Imam še jaz enega. Vzameš kredit za stanovanje in vržeš na ruleto.

Na ruleti imaš manj kot 50% možnosti da zadaneš, in v kolikor zadaneš, podvojiš.

Z mojim, popolnim finančnim nasvetom je verjetnost, da izgubiš pomoje manj kot 10% verjetnost(v najslabšem primeru boš moral čakati par let), potencialni dobički pa so precej večji(večkratnik).

Mislim, da je vsakemu jasno, da če vzameš kredit za stanovanje, lahko ta denar porabiš samo za stanovanje. Denar od banke gre v escrow in escrow service plača za stanovanje. In banka da hipoteko na hišo. Vsaj v civiliziranem svetu.
Pa četudi bi dobil kredit in ga lahko vložil v kripto je to idiotizem prve vrste. Kot da vržeš na ruleto.

jero_no1 ::

bbbbbb2015 je izjavil:

Tudi ti bereš bolj slabo. Morda si pismen, ne pa funkcionalno pismen. Strinjati se ni enako dovoliti.
Ko se mladi poročijo, imajo stari naslednje možnosti:
- s poroko se strinjajo, jo najmanj v celoti plačajo, kupijo lepo darilo mladoporočencema, lahko jima kaj finega podarijo, avto, hišo, lahko zetu ali snahi pomagajo (vedno je kaj: služba, ipd.)
- do poroke so indiferentni, mogoče kaj plačajo, lahko pa tudi ne. Mladoporočenca dobita kot darilo jedilni pribor za 100 evrotov.
- menijo, da bodoči zet/snaha ni primerna partija. Lahko je čisto kaka osebna zdeva, lahko predsodek, lahko kaj vejo, kar mladi ne vejo.

Vedno je najboljša opcija a. Zdaj o moji poroki ne bi, hočem pa povedati, da če se nekdo strinja, lahko implicitno kaj pomaga.

Seveda vedno dopuščam možnost, da sem funkcionalno nepismen.
Meni osebno je mimo, da so dali njeni starši strinjanje glede poroke bolj kot ne zato, ker so videli, da imaš dobro službo in nov avto. (morda sem zaradi funkcionalne nepismenosti spet naredil napačen sklep, ampak iz zapisanega se mi zdi, da če bi prišel z avtom za 300€ in 'službo' preko študenta, ne bi bil tako dobra partija za njih)
Svaka čast, da si bil na pravem mestu ob pravem času in s svojo iznajdljivostjo izkoristu stvari v svoj prid, to je vedno težje,
Sploh pa midva nisva na ista valovni, ko berem opcijo a :) Me pa veseli, da se taki skupaj najdete.
Tako da iz moje strani over&out

Shegevara ::

Meni se zdi da bbbbbb2015 pooseblja en tak klasičen primer survivorship bias-a, ker v splošnem pač ne gre, da se ti bo izšlo samo zaradi avta.
Moj šef vem, da če bi ga že zanimale moje razmere, bi bil prej impresiran s tem, da imam lastno stanovanje, kot pa s tem, da se pufam za drage igrače in železne koničke sploh pa če poleg tega še kot odrasel moški pri 25-ih "živim pri mamici in očiju".

Utk je izjavil:

ginekk je izjavil:

Utk je izjavil:

Odvisno katerega leta točno. 25 let nazaj so imeli učitelji 50 jurjev plače, takrat je bla 100 jurjev (zelo) dobra plača, ker že učiteljska ni bla slaba. Par let kasneje pa 100 jurjev ni bilo več ne vem kaj.

Leta 98-2000. Jaz sem hotel ponazorit, da tud slučajno ni bilo dovolj da si znal miško in tipkovnico vtaknit.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ginekk ()

Takrat je blo ze malo pozno za res bajne zasluzke. 98 je imel racunalnik ze vsak doma, firme pa itak.
1 2
3
4

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nova pravila pri kreditih (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Loža
802112560 (78736) Baja
»

Nakup stanovanja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

30571899 (53140) Okapi
»

Mesečni stroški bivanja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
11224742 (20596) zobnik
»

Stanovanjski kredit - izračun (strani: 1 2 3 )

11134091 (31133) Ganon

Več podobnih tem