» »

Toplotna črpalka vs. Peč na pelete

Toplotna črpalka vs. Peč na pelete

Joe123 ::

Drugo leto grem v adaptacijo hiše, nekaj prizidka in nekaj obnove in ureditve stanovanja v mansardi.

Sprašujem glede odločitve za toplotno črpalko ali peč na pelete? Kaj je boljše?

Ogrevalne površine bo 200m2, od tega bo kakšnih 70m2 talnega ogrevanja ostalo radiatorji. Trenutno imamo peč na trda goriva, katero bi zamenjali.

Glede elektrike imamo dvotarifno izbiro, se pravi ponoči in za vikend je cenejše.

Rad bi slišal mnenje in izkušnje z eno in drugo zadevo.

Kolikor vidim bi bilo za toplotno + 200l bojler, potrebno odštet z mojntažo 11000€, za peč na pelete pa tam kakšnih 4000€ če so moji izračuni pravi. Letno bi za toplotni porabil 1000€ za pelete pa slabih 1300€.
Moje mnenje je deljeno, prvo glede toplotne sem v zadregi ker se bo pomojem elektrika vedno dražila, tako da nwm koliko se to splača?

Kakšne so vaše izkušnje in mnenja, kaj vzeti?

Lp

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Glede na napisano nekako sklepam, da hiša ni izolirana po zadnjih standardih. Sam na pelete ogrevam enako kvadraturo, letno pokurim okoli 4000 kg peletov, kar znese ~900€. V to je vključeno tudi segrevanje sanitarne vode čez celo leto. Pol površine je greto z radijatorji, pol pa talno. Imam 15 cm stiroporne izolacije, kurim pa na staro, predelano peč na trda goriva (kupljena 1998).

Lp

Jože

ziga1990 ::

-Če imaš peč na palete moraš imeti tudi prostor za skladiščenje palet pri toplotni tega nimaš.
-Peč na palete je treba polnit med tem ko pa toplotno samo prižeš in pustiš.
Ryzen 1700, 16gb RAM, GTX1070, NH-D15, Bequiet Darkbase pro 900

NSA_Agent ::

Upoštevaj tudi na stroške gorilca za pelete. Pri meni menjam na sezono do dva vžigalna grelca (50eur/komad), nujno imeti enega na zalogi ker po izkušnjah te stvari crknejo čez vikend ali praznike :D. Ter menjava rešetke ter komore enkrat v 4. letih, kar pa mislim, da je bilo okoli 300eur. Imam pa Feroli Sun P7 gorilnik. Polnjene zalogovnika ne predstavlja takšnega problema, ker se dobijo dovolj veliki, da jih polniš enkrat na teden, ali pa če imaš prostor, dobiš tudi zalogovnike z več ton kapacitete. Ne moreš pa pozabiti na čiščenje peči vsak drug teden (odvisno od peči in peletov).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: NSA_Agent ()

konspirator ::

Nič ni povedal o izolaciji (fasade, strehe, horizontalnih plat).Kakšna okna so, starost oken in hiše ?

Koliko drv porabite po sezoni ?

Katero toplotno črpalko si gledal ?

Kje imaš talno, kje radiatorje (kakšne) ? Pomeni da boš moral imeti 2 ločena kroga, drugače se boš pri talnem skuhal, če boš noter dovajal enako temperaturo kot v radiatorje.
Mansarda je na vrhu, tople zrak se dviga, tako je to najbolj topel prostor.Upam da ni ravno tam talno.
--

Zgodovina sprememb…

shintaro ::

Joe123 je izjavil:



Kakšne so vaše izkušnje in mnenja, kaj vzeti?

Lp



Če ti kaj pomaga.. Mam na drva za kuhinjo in dnevno (nekje 20-25m2) in lahko je zunaj -9000C , in to segreje še skoraj preveč--- Nekje 700EUR je bil.. (izolacija je kar je, hiša je bla zgrajena 1970)
Drva mam zastonj.
Glede bojlerja in ostalega pa nevem , mam na elektriko bojler..

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: shintaro ()

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

OP je omenil, da računa, da ga bo segrevanje na pelete stalo okoli 1300€/leto, na toplotno pa okoli 1000€/leto. Iz tega podatka in iz kvadrature, ki jo bo grel, sem prišel do sklepa, da izolacija ni na ravni današnjih standardov, če sploh je (OP ni omenil lokacije hiše, o gretju katere govori).

Prav tako drži, da bosta verjetno potrebna dva grelna tokokroga, eden za talno gretje, drugi za radijatorsko. Sam ima narejeno na omenjen način. S pomočjo mešalnih ventilov reguliram temperaturo vode, ki jo spuščam v posamezen tokokrog.

Stroške, ki jih bo povzročal gorilnik skozi čas, je pa težko oceniti. Sam imam tudi gorilec Ferolli Sun P7, kot @NSA_Agent (dva, tri posta pred mano), ki sem ga spravil v zagon 05.01.2013 in je v rednem pogonu vse od takrat (poleti ga odstranim s peči za kaka dva meseca, ko kurim drva oz. les, ki je nastane z obrezovanjem sadnega drevja. Takrat grejem samo sanitarno vodo). Pri njem sem zamenjal samo en vžigalni grelec (lani jeseni) in je to - to. Priznam pa, da je veliko bolj muhast kot je bil oljni gorilec Finterm Joannes AZ 3 PR, ki sem ga uporabljal pred tem. Dokaj pogosto se mi zgodi, da se ob začetku kurjenja ustavi z napako A1 (to utripa na ekrančku gorilca). Vedno po resetu deluje normalno naprej tako, da še nisem uspel ugotoviti, zakaj se to dogaja. Samo to sem nekako vzel v račun, saj sem s prehodom na pelete (pred tem kurilno olje) stroške prepolovil.

LP

Jože

Joe123 ::

ja res je izolacije ni nekaj in jo imam v naslednjih letih namen nadgraditi fasado. Izolacije je samo tistih 5cm ometa al kaj so dajali 30 let nezaj. So pa na objektnu nova okna in vrata katera so dobra izolacija, to se čuti že zdaj.

Menjal bi peč iz drv ravno zaradi talnega gretja, sicer najbrš ni potrebno. Nimamo svojih drv, ampak jih tako napravlamo kjer nam kdo kaj pusti, vendar to z leti ne bo več tako mogoče ker sam sem v službi in me ne bo doma skoraj celi dan, oče pa tudi ne bo vedno v dobri kondiciji. Zato sem razmišljal o toplotni ali peči na pelete.

konspirator ::

Če misliš kdaj iti v projekt "fasada" je bolj smiselno, da se odločiš za pelete.
btw, če imaš sedaj okna na sredi zida, potem bo po fasadi občutek "strelska luknja", v takem primeru se okna montirajo na zunanji rob.

Kajti pri tč vzameš tisto, ki najbolj ustreza izgubam objekta, beri če imaš 20 cm fasade s talnim povsod ne vzameš daikin ht 11 kW temveč nekaj z lt 5-6 kW.
Pri peletih je samo poraba manjša, v primeru premočne tč slednja 99% časa taktira (in zanjo si dal velike denarce).
--

Zgodovina sprememb…

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Iz tega, kar je OP napisal, bi predlagal malo drugačen scenarij. Ni navedeno, če je sedanja peč na trda goriva dotrajana. Če ni, bi jo predelal na peletni gorilec (peči na trda goriva so običajno primerne za tovrstno predelavo, ker imajo pepelnik in imajo dovolj globoka kurišča). Predelava sama je dokaj enostavna, gre običajno za izrez primerne luknje v vratih kurišča in pa izdelavo pritrditvenih točk (običajno kar navojne luknje na ustreznih mestih). V bližnji bodočnosti bi se skoncentriral predvsem na izolacijo hiše. S tako rešitvijo lahko prestaneš kar nekaj let, dokler spet ne nabereš dovolj sredstev za generalno rešitev kurjave. Takrat se boš veliko lažje odločil za izbor toplotne črpalke, kot je pred menoj že napisal konspirator.

LP

Jože

Magic1 ::

Narobe svet! Ne moreš prvo zamenjat ogrevanje, nato pa fasado... Za pol fasade boš preplačal TČ. Izoliraj bajto in nabavi TČ za 6k€.
Magic

morosito ::

Jaz tudi ne razumem to slovenijo:
Hoces centralni kotel na pelete novejse generacije...bam 4k €.
Hoces toplotno 5kw na 60 stopinj bam 6k €.

90% dobri kotli na pelete prihajajo iz srbije..isti kotel cena v fabriko 1.300€ z davkom.
Mitsubishi toplotne crpalke pa v glavnemu skladiscu v Bari (italija) 2.700€ z davkom.

Samo ker je vmes voletena evropska unija, skladi in take druge fore za prat denar pa cene poskocijo za 300%....kako mucijo ljudje ej...cela mafija

Invictus ::

Da ne govorim, da za zadeve, ki dobijo subvencioniranje eko sklada (če si dovolj hiter), pus 300%.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

kixs ::

Sosed ima tretjo sezono 18KW toplotno on/off - neki noname kitajska rec. Samo za pec je dal 1800€ pred tremi leti. Priklopil jo je sam, zaporedno vezano na pec na olje/drva. Brez bojlerja. Porabi pa cca 300€ na sezono - ima stevec porabe direktno samo za toplotno. Ogreva cca 200m2 na 22stC. Izolacija 12cm in dvoslojna PVC okna - menjano pred cca 10 leti.

Zdej razmisljam tudi sam o enaki zadevi. Ce bi dal se boljler, pa da nekdo vse priklopi - bo verjetno koncna cena med 3500 in 4K€.

kixs ::

Se dopolnim:
ogreva samo na radiatorje. Pred vgradnjo toplotne je porabil cca 1000L kurilca.

Gambino ::

Peč na pirolizo pa zalogovnik, pa si zmagu :)

c3p0 ::

morosito je izjavil:


90% dobri kotli na pelete prihajajo iz srbije..isti kotel cena v fabriko 1.300€ z davkom.


Dobri kotli na pelete prihajajo iz Avstrije, iz Srbije prihajajo pač neki kotli.

WhiteAngel ::

Peleti smrdijo. Vzemi TČ.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katere in kje kupiti pelete (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22645159 (1780) Assass1n
»

Centralna peč predelava drva-peleti (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17241549 (15785) feryz
»

Ogrevanje v neizolirani hiši (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14042858 (34840) kixs
»

Ogrevanje, kurilno olje vs. plin (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5620133 (18254) zrataj4201
»

Ogrevanje:razmerje porabljene energije (UNP)

Oddelek: Znanost in tehnologija
266256 (5073) sidd

Več podobnih tem