» »

Tesla presenetila z nizkimi cenami električnega tovornjaka

Tesla presenetila z nizkimi cenami električnega tovornjaka

Slo-Tech - Ko je Tesla pred dvema tednoma napovedala prvi električni tovornjak, ni razkrila cene. Špekuliralo se je, da bo tovornjak skupaj z baterijo stal okrog 300.000 dolarjev, kar bi bilo trikrat več od običajnih dizelskih tovornjakov. Omenjale so celo višje številke, zato je Tesla ta teden vse presenetila z oceno, da bo najcenejši model pol cenejši.

Tesla Semi s 500-kilometrskim dometom naj bi stal 150.000 dolarjev, takšen z 800-kilometrskim dometom 180.000 dolarjev, medtem ko bo najboljši model stal 200.000 dolarjev. To so sicer še vedno višji zneski od cene običajnih tovornjakov, a so zaradi nižjih cen elektrike in obljubljenega cenejšega vzdrževanja že zelo zanimivi. Tesla, seveda nekoliko reklamno, ocenjuje, da bo njihov električni tovornjak v svoji življenjski dobi za 200.000 dolarjev cenejši od dizelskega. Prihranek naj bi šel vglavnem na rovaš cenejšega energenta, nezanemarljivo pa je tudi dejstvo, da so električni motorji preprostejši in imajo manj delov, ki se lahko pokvarijo. Edini res problematični del je baterijski paket.

Trenutne cene Tesla imenuje predvidene cene (expected prices), izid tovornjaka pa je načrtovan za leto 2019. To pomeni, da se zlahka zgodi, da se Semi zamakne v leto 2020, cene pa povišajo. A trenutno Elon Musk verjame, da bo šlo poceni. To je zanimivo, če razmišljamo o ceni baterij. Tesla trenutno pravi, da Semi porabi manj kot 1,2 kWh na prevožen kilometer, kar bi za 800 kilometrov pomenilo okroglih 1000 kWh. Cena baterij za Teslo je okrog 200 dolarjev na kWh, kar bi pomenilo, da bo samo baterijski paket za Tesla Semi stal 200.000 dolarjev. Kako torej Tesla oglašuje 180.000 dolarjev za celotno vozilo? Možnosti sta dve - baterije bodo cenejše, vozila pa varčnejša. Razlika 30.000 dolarjev v ceni za razliko v dometu 300 kilometrov pomeni, da Tesla načrtuje 100 dolarjev na kilometer dometa. Ali drugače - tovornjak z dometom 800 kilometrov bi imel za 80.000 dolarjev baterij. K tem prištejemo še 100.000 dolarjev za vozilo, pa smo pri obljubljeni ceni. Sedaj mora Tesla le še izdelati baterije dovolj poceni. In zagotoviti, da bodo zdržale milijon kilometrov ali 1250 ciklov, kar tudi ni preveč težko.

118 komentarjev

«
1
2 3

feryz ::

Seveda, ker zadnji cikli bodo, po zmogljivosti, enaki prvim. Po 1250-em ciklu bodo pa crknile.

fikus_ ::

Sicer malo star podatek, na splošno, kapaciteta baterij pade nekje na 80% po ~1000 ciklih. Pri tovornjakih zna biti to problem, ker se bodo praktično dnevno polnili. Verjetno že obstaja boljša kemija z boljšimi izkoristki in verjetno višjo ceno.

So pa takšne baterije še vedno uporabne za stacionarne zadeve.

win64 ::

Pri 800 km dosega se bodo 2x dnevno morali polniti, ali pa imeti drugo polno baterijo zmeraj na voljo, da se jo hitro zamenja.

billy ::

Po domače povedano, semi bo prišel na trg, ko bo cena baterij primerno padla. Tesla odpira neko največjo tovarno baterij in verjetno planirajo da bodo tam 2020 znižali stroške proizvodnje, s tem pa ko bodo delali direktno sami baterije, se izognejo provizijam prodajalcev.

Musk je sicer gambler, ampak vseeno dela po pameti.

bbf ::

2x dnevno polnit pa pomeni življensko dobo baterij 2 leti. Se pravi recimo 80.000$ stroška za baterije na 2 leti, minus recimo 70.000$ na račun manjše porabe. za USA so to komaj splača. v EU bi še šlo, zarad večje razlike v ceni elektrika/nafta.

Markoff ::

Zaenkrat je tole vaporware. Bomo videli, sta rekla kitajski filozof in slepec.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Utk ::

Dvakrat na dan polnit pomeni 1500 km dnevno, 450,000 letno. Kamioni res delajo veliko km, ampak pretiravat pa ni treba. Te baterije bojo pač zdržale 1 mio km, potem jih boš vrnil in kupil nove za pol cene. Težko da se ne bi izplačalo.

bbf ::

1500km dnevno pomeni 17 ur vožnje, ostane 7 ur za polnjenje. To je samo 70% izkoriščenost. 3,5 ure za poljnejne 1000kwh, torej 300kw polnilnica, recimo da je to doable.

Ampak, recimo:
Webere's ima floto 3550 vozil ob 90% izkoriščenosti, če želi pokrit izkoriščenost za čas filanja (70% časa), rabi dodatnih 710 vozil, skupaj 4260 vozil.
Ob optimalni distribuciji filanja je to 1420 konstantno na štrom priklopljenih tovornjakov, torej 426MW konstantne porabe. Več kot pol JEK za eno izmed večjih prevoznih podjetij.

J.McLane ::

Nova Teslina polnilnica bo imela vsaj 1 MW moči, če ne še več.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Webmojster ::

Življensko dobo baterije podaljšaš tudi tako, da ne napolniš vedno do 100% in ne sprazniš vedno do 0%.

Veliko bolje je že da jo polniš med 20% in 80%. Tovornjakarji pa tako ali tako počivajo 45 minut na 4 ure in 30 minut vožnje (v tem času lahko polnijo baterijo) - torej se mi zdi zadeva izvedljiva.

codeMonkey ::

Seveda so presenetili, če pa obljubljajo nekaj na podlagi optimističnih ekstrapolacij stanja tehnike: Tesla’s Newest Promises Break the Laws of Batteries

These claims are so far beyond current industry standards for electric vehicles that they would require either advances in battery technology or a new understanding of how batteries are put to use, said Sam Jaffe, battery analyst for Cairn Energy Research in Boulder, Colorado. In some cases, experts suspect Tesla might be banking on technological improvements between now and the time when new vehicles are actually ready for delivery.

Zgodovina sprememb…

pegasus ::

To je zabavno BS branje ... še par dni pred tem člankom je bil cel net poln drugih strokovnjakov za baterije, ki so trdili, da so Tesline napovedi smiselne in številke realne. Sam se odloči, komu hočeš verjet.

nekikr ::

Če Model 3 delaš na roke, potem vržeš dimno bombico kako hude pospeške bo imel novi Roadster in kako hud bo tovornjak. To je vse kar sedaj še kaj pomeni, realni podatki nikogar ne zanimajo.

codeMonkey ::

pegasus je izjavil:

To je zabavno BS branje ... še par dni pred tem člankom je bil cel net poln drugih strokovnjakov za baterije, ki so trdili, da so Tesline napovedi smiselne in številke realne. Sam se odloči, komu hočeš verjet.


Nihče ni rekel, da niso realne. Govori se o tem, da trenutno javnosti poznana tehnologija tega ne omogoča. Relativno verjetno pa je, da kmalu bo. Vprašanje sicer kaj je realno pri napovedovanju prihodnosti :)

Marketing danes praktično povsod nekoliko pretirava. Jaz enkrat nisem mogel preprečiti marketingu, da so na nekem dogodku leto prezgodaj javno predstavili demo softver. Potem je pa bila slaba volja celega vodstva čez eno leto, ko ni bilo nič novega za pokazati, čeprav je bilo v vmes ogromno narejenega, pričakovanja kupcev po enem letu normalno velika in do izida realno gledano še eno leto dela.

Tip je car. Tega v tej industriji nismo še videli. Sem pa prepričan, da mu ni lahko. Težko se rešiš, ko enkrat začneš s tako strategijo, ker se ti vleče naprej. Ker je prezgodaj najavil Model 3, je zdaj prezgodaj najavil tole čudo. Bo zanimivo spremljati. In predvsem zaradi preboja električnega vozila v splošnem smislu upam, da mu uspe (ostali proizvajalci tudi tako gledajo).

Zgodovina sprememb…

oxyuranus ::

pegasus je izjavil:

To je zabavno BS branje ... še par dni pred tem člankom je bil cel net poln drugih strokovnjakov za baterije, ki so trdili, da so Tesline napovedi smiselne in številke realne. Sam se odloči, komu hočeš verjet.


A ni nekako tako, da ne verjames tistemu, ki je ze veckrat nalozil? :D Ali pa se ti zdi cudno, da ob vsakem padcu delnice / objavi novih izgub pride z novo revolucionarno idejo? :D Ali pa si fanboy in dogmaticno verjames zato ker si pac fanboy. Potem je pa tako ali tako vseeno kaj ponuja.
Those who do not understand UNIX are condemned to reinvent it, poorly.
(hint: linux)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: oxyuranus ()

oxyuranus ::

J.McLane je izjavil:

Nova Teslina polnilnica bo imela vsaj 1 MW moči, če ne še več.


Ok, se pravi rabimo samo nekaj polnilnic, pa lahko elektrarne izklopimo in porusimo, ker jih ne rabimo vec. Pa daljnovode tudi. Matr, hebes fotovoltaiko, saj elektrike sploh ne rabimo vec proizvajati ali transportirati, dovolj je Teslina polnilnica, ta teleportira odvecne zaloge elektricne energije iz vzporednih vesolij :)) :)) :))
Those who do not understand UNIX are condemned to reinvent it, poorly.
(hint: linux)

Oberyn ::

Jaz samo še čakam, kdaj bo Musk najavil warp drive za poletje 2022 in začel pobirati prednaročila.

Looooooka ::

Ah ja negativci.
Če ni električnih vozil potem ni potrebe po povečanju proizvajanja elektrike.
Če resno mislite, da bomo šli prvo v povečanje proizvodnje iz dolgčasa tko, da se bo presežke stran metalo....pa pol mogoče naredili baterije, ker imamo presežek...pa potem počasi začel proizvajat avtomobile, ker imamo dovolj elektrike ste rahlo smešni in vam ni čist jasno kako deluje ekonomija.
Če se bo povečala potreba se bodo zadeve premaknile bistveno hitreje.
Ko bo država "nategnila" kupce električnih vozil bo prisiljena tudi v korake za povečanje električne energije. Če se izkaže, da je zelena energija lari fari se bo pač prešaltalo na jedrsko energijo.
V vsakem primeru se bo povečala proizvodnja.
Ampak ok...vi kar čakajte na "popolne razmere". To definitivno ni nekaj, kar bi zelo razveselilo naftno industrijo, ki je bila vsa ta leta oh in sploh zelo fer do nas še posebej, kar se tiče cen. Definitivno niso nikoli omejevali/večali dobavo in umetno dvigovali cene.
Ampak ja...jebeš eletrične avtomobile. Ni še čaš. Mogoče čez ene 70 let, ko bomo že na smrtni postelji =)

fikus_ ::

Nekje od leta 2009 sem bolj podrobno spremljal razvoj LiPo baterij in kaj so takrat obljubljali. Kaj se je do danes spremenilo?!
Cene so malo padle, potem so Kitajci zavrli izvoz, so spet narastle. To je pa tudi bolj ali manj vse. Kemija ostaja enaka, kapaciteta na kg se je malo spremenila (optimizacija). O kakih revolucionarnih spremembak, kot so jih obljubljali pa ni ne duha ne sluha.
Zato Musk lahko samo sanja, da bo v letu dni padla cena baterij, da bo lahko delal tovornjake za 200 k$.

Looooooooka, ne se razburjat. Proizvodnja el. energije bo sledila povpraševanju. Če bo povpraševanje precej večje, bo narasla tudi cena (in tedaj bo TEŠ6 delal v plusu).

Magic1 ::

Zanimivo bo še to. Tesla ima dva dela, ki še vsaj desetletje ne bosta prinašala dobička. Solar in gigafactory. Ostali deli pa tudi ne nosijo pretirano glede na Muskovo politiko. On res računa, da bodo delničarji še dolgo časa financirali vse.
Magic

billy ::

Webmojster je izjavil:

Življensko dobo baterije podaljšaš tudi tako, da ne napolniš vedno do 100% in ne sprazniš vedno do 0%.

Veliko bolje je že da jo polniš med 20% in 80%. Tovornjakarji pa tako ali tako počivajo 45 minut na 4 ure in 30 minut vožnje (v tem času lahko polnijo baterijo) - torej se mi zdi zadeva izvedljiva.


Cilj je itak avtonomna vožnja, brez postanka. Voznik bo samo začel in končal, tako kot pilot.

oxyuranus ::

Looooooka je izjavil:

Ah ja negativci.
Če ni električnih vozil potem ni potrebe po povečanju proizvajanja elektrike.
Če resno mislite, da bomo šli prvo v povečanje proizvodnje iz dolgčasa tko, da se bo presežke stran metalo....pa pol mogoče naredili baterije, ker imamo presežek...pa potem počasi začel proizvajat avtomobile, ker imamo dovolj elektrike ste rahlo smešni in vam ni čist jasno kako deluje ekonomija.
Če se bo povečala potreba se bodo zadeve premaknile bistveno hitreje.


Ves kaj je samo zoprno? Jaz el. avtomobila ne bi kupil primarno zaradi tega, ker bo zaradi njih sla cena el. energije najprej strmo gor, potem bo dosegla kriticno tocko, ko se bodo zaceli resno pogovarjati o nuklearki, jo bodo po 10 letih kreganja zgradili, vmes pa bo cena lepo rasla. Splacali se bodo neko kratko obdobje, ko bo vecina se vedno na fosilnih gorivih, ko bo pa to postalo trend bo postal hudic. Pa niso tu samo elektrarne, bo treba tudi nove elektricne vode potegnit, da se bo dalo taksno hitro povecanje potrebe tudi transportirati do end userjev (ali pa polnilnih postaj). Tako, da toplo priporocam vsem, ki hocete nabavit el. avto, cimprej povecate dovedeno moc v hiso, pa ceprav, mislite el. avto kupiti sele cez 10 let ker bo v nekem trenutku eles zaprl pipico in ne bo vec dovolil vecje priklopne moci razen za industrijo. Ker svetlobnega onesnazenja po celi sloveniji zaradi zarecih zic daljnovoda si prav zagotovo ne zelijo.

Danes se vsa tezava el. avtomobilov reducira na baterije. Te so minoren problem napram od kje jih polniti. Aja tocno, od fotovoltaike :D :D :D

(p.s.: v ZDA elektricno omrezje zaradi desetletij nevlaganj razpada ze sedaj, kje bodo oni dobili nove daljnovode mi pa ostaja vecna uganka)
Those who do not understand UNIX are condemned to reinvent it, poorly.
(hint: linux)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: oxyuranus ()

Vitamin-B ::

billy je izjavil:

Webmojster je izjavil:

Življensko dobo baterije podaljšaš tudi tako, da ne napolniš vedno do 100% in ne sprazniš vedno do 0%.

Veliko bolje je že da jo polniš med 20% in 80%. Tovornjakarji pa tako ali tako počivajo 45 minut na 4 ure in 30 minut vožnje (v tem času lahko polnijo baterijo) - torej se mi zdi zadeva izvedljiva.


Cilj je itak avtonomna vožnja, brez postanka. Voznik bo samo začel in končal, tako kot pilot.

Zato pa razvijajo (in nekateri ze testirajo) indukcijsko polnjenje preko ceste.

billy ::

Vitamin-B je izjavil:

billy je izjavil:

Webmojster je izjavil:

Življensko dobo baterije podaljšaš tudi tako, da ne napolniš vedno do 100% in ne sprazniš vedno do 0%.

Veliko bolje je že da jo polniš med 20% in 80%. Tovornjakarji pa tako ali tako počivajo 45 minut na 4 ure in 30 minut vožnje (v tem času lahko polnijo baterijo) - torej se mi zdi zadeva izvedljiva.


Cilj je itak avtonomna vožnja, brez postanka. Voznik bo samo začel in končal, tako kot pilot.

Zato pa razvijajo (in nekateri ze testirajo) indukcijsko polnjenje preko ceste.


Mamo že nekaj podobnega, reče se ji elektrificirana železnica.

Magic1 ::

oxyuranus je izjavil:

Looooooka je izjavil:

Ah ja negativci.
Če ni električnih vozil potem ni potrebe po povečanju proizvajanja elektrike.
Če resno mislite, da bomo šli prvo v povečanje proizvodnje iz dolgčasa tko, da se bo presežke stran metalo....pa pol mogoče naredili baterije, ker imamo presežek...pa potem počasi začel proizvajat avtomobile, ker imamo dovolj elektrike ste rahlo smešni in vam ni čist jasno kako deluje ekonomija.
Če se bo povečala potreba se bodo zadeve premaknile bistveno hitreje.


Ves kaj je samo zoprno? Jaz el. avtomobila ne bi kupil primarno zaradi tega, ker bo zaradi njih sla cena el. energije najprej strmo gor, potem bo dosegla kriticno tocko, ko se bodo zaceli resno pogovarjati o nuklearki, jo bodo po 10 letih kreganja zgradili, vmes pa bo cena lepo rasla. Splacali se bodo neko kratko obdobje, ko bo vecina se vedno na fosilnih gorivih, ko bo pa to postalo trend bo postal hudic. Pa niso tu samo elektrarne, bo treba tudi nove elektricne vode potegnit, da se bo dalo taksno hitro povecanje potrebe tudi transportirati do end userjev (ali pa polnilnih postaj). Tako, da toplo priporocam vsem, ki hocete nabavit el. avto, cimprej povecate dovedeno moc v hiso, pa ceprav, mislite el. avto kupiti sele cez 10 let ker bo v nekem trenutku eles zaprl pipico in ne bo vec dovolil vecje priklopne moci razen za industrijo. Ker svetlobnega onesnazenja po celi sloveniji zaradi zarecih zic daljnovoda si prav zagotovo ne zelijo.

Danes se vsa tezava el. avtomobilov reducira na baterije. Te so minoren problem napram od kje jih polniti. Aja tocno, od fotovoltaike :D :D :D

(p.s.: v ZDA elektricno omrezje zaradi desetletij nevlaganj razpada ze sedaj, kje bodo oni dobili nove daljnovode mi pa ostaja vecna uganka)

Preprosto, uvedli bodo trošarine na prevožen kilometer preko satelitskega cestninjenja in bo denar za nadgradnjo električnega omrežja. Malo bolj bo problem bo v EU, kjer že imamo konkretne trošarine in financirajo z njim države. Seveda se da vedno še bolj dvignit.
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

oxyuranus ::

Magic1 je izjavil:

Preprosto, uvedli bodo trošarine na prevožen kilometer preko satelitskega cestninjenja in bo denar za nadgradnjo električnega omrežja. Malo bolj bo problem bo v EU, kjer že imamo konkretne trošarine in financirajo z njim države. Seveda se da vedno še bolj dvignit.


Eeeee, a ti ves koliko casa traja kreganje s kmeti za en postavljen steber? Pa koliko casa traja kreganje za postavit en industrijski objekt, da o nuklearki sploh ne govorim? Pa da bo 3/4 denarja na cudezen nacin poniknilo za nacrtovanje tras? Nisem preprican, ce ziviva v isti drzavi :D
Those who do not understand UNIX are condemned to reinvent it, poorly.
(hint: linux)

roCkY ::

Kmet se krega cca. tolko časa kolkor mu v preteklosti država ni dala dovoljenj za štalo ali strojno lopo podalšat. 10+let.

bbf ::

Vmes bo pa vole vpregel, ko bo nafta predraga ratala?

smrko ::

Res je fascinantno, kako malo komentarjev (pa ne samo na tem forumu) je na temo, od kje vse dobiti elektriko za tele igračke in kako jo dostaviti do končnega uporabnika.

Veter in sonce sta bolj kot ne jebiveter, hidroelektrarn praktično ni več kam postavit, termoelektrarn seveda nočemo, sicer pa itak vse skupaj ni omembe vredno glede na to, koliko štroma bo potrebnega. Ostanejo edino jedrske v vsako vas, ki jih tudi nočemo, pa še gradijo se celo večnost. Distribucijsko omrežje je že danes na kolenih, kako se bo umestilo v prostor neskončno polnilnic (blokovska naselja, administrativna, storitvena, proizvodna središča s stotinami avtomobilov na kupu...). Na koncu pa še proizvodnja in predelava baterij.

Takšna revolucija v tako kratkem času, kot poslušamo v medijih, ni mogoča in pika.

Sicer mi pa cela zadeva izgleda nekako v smislu 'glavno da šparamo, pa naj stane kar hoče', posledice za okolje bodo verjetno precej hujše od tega, kar imamo danes.

pegasus ::

oxyuranus je izjavil:

A ni nekako tako, da ne verjames tistemu, ki je ze veckrat nalozil? :D
Ni treba verjeti, znanstvena dejstva lahko sam preveriš. Vse, kar moraš storiti je ignorirati novinarsko rajo, ki tega ni sposobna in samo meša drek. Ampak ker se večini preostale raje tega ne da, z veseljem golta novinarski drek ...

oxyuranus ::

pegasus je izjavil:

oxyuranus je izjavil:

A ni nekako tako, da ne verjames tistemu, ki je ze veckrat nalozil? :D
Ni treba verjeti, znanstvena dejstva lahko sam preveriš. Vse, kar moraš storiti je ignorirati novinarsko rajo, ki tega ni sposobna in samo meša drek. Ampak ker se večini preostale raje tega ne da, z veseljem golta novinarski drek ...


Z vstopom na borzo so dolzni objavljati podatke o profitu (ehm... v bistvu pri Tesli lahko govorimo samo o izgubi). Koreliraj objavo teh z datumi napovedmi novih revolucionarnih izdelkov, pa ti bo vse jasno. Ne rabis nobenih novinarjev :)
Those who do not understand UNIX are condemned to reinvent it, poorly.
(hint: linux)

konspirator ::

smrko
Saj JE je v bistvu TE, samo da ne kurijo premoga.


oxyuranus je izjavil:

Magic1 je izjavil:

Preprosto, uvedli bodo trošarine na prevožen kilometer preko satelitskega cestninjenja in bo denar za nadgradnjo električnega omrežja. Malo bolj bo problem bo v EU, kjer že imamo konkretne trošarine in financirajo z njim države. Seveda se da vedno še bolj dvignit.


Eeeee, a ti ves koliko casa traja kreganje s kmeti za en postavljen steber? Pa koliko casa traja kreganje za postavit en industrijski objekt, da o nuklearki sploh ne govorim? Pa da bo 3/4 denarja na cudezen nacin poniknilo za nacrtovanje tras? Nisem preprican, ce ziviva v isti drzavi :D

Za nov blok nuklearke* jaz nebi pretirano skrbel, kako so malodušno okoliški prebivalci, bi lahko postavili tri Černobile in bi mogoče prišlo 10 ljudi demonstrirat pred vlado.
Za * ni vprašanje kje (bo zraven sedanje, skupaj z skladiščem nizko/srednjo radioaktivnih odpadkov), temveč kdaj.
--

smrko ::

Tesla ima domet 500km, baterija ima 85kwh, mislim da lahko vzamemo porabo 10kwh na avto na dan (nekateri samo v nedeljo k maši, nekateri več sto km na dan, računamo vsa vozila, tudi kamione, ki porabijo več). Če vzamemo milijon vozil za Slovenijo (registriranih je več, dejansko v dnevni uporabi manj, prištejemo še tranzitno promet, pomoje ni daleč od resnice) in porabo 10kwh na vozilo, dobimo 10 gwh na dan.

Krško proizvede 15 gwh na dan, se pravi bi potrebovali še en blok samo za elektrificiran promet. Zdaj pa če se vam da, poguglajte za ostale evropske države in mi povejte, če lahko v Evropi v naslednjih 20-30 letih zgradimo 100 ali več (recimo da bi bile precej močnejšpe od zdajšnjih) jedrskih elektrarn? Ob tem, da bi povsod radi še obstoječe zaprli.

Utk ::

Še stotič, povprečna starost avta pri nas je 10 let. Se pravi, če od jutri naprej prodajajo samo še električne avte, imamo 20 let časa za še en blok NEK. Ker to ni realno, in se bojo samo električni avti prodajali kvečjemu po 2025, imamo cca vsaj 30 let časa.
Če ne moremo v 30 letih zgradit še enga bloka, potem najboljše, da poderemo tudi vse avtoceste in ceste in se pogreznemo v zemljo in jame od koder smo prišli.

oxyuranus ::

Utk je izjavil:

Še stotič, povprečna starost avta pri nas je 10 let. Se pravi, če od jutri naprej prodajajo samo še električne avte, imamo 20 let časa za še en blok NEK. Ker to ni realno, in se bojo samo električni avti prodajali kvečjemu po 2025, imamo cca vsaj 30 let časa.
Če ne moremo v 30 letih zgradit še enga bloka, potem najboljše, da poderemo tudi vse avtoceste in ceste in se pogreznemo v zemljo in jame od koder smo prišli.


Ni samo blok, a lahko prenehate s posplosevanjem, vmes je treba postavit nove trafo postaje, nove daljnovode. Predstavljaj si kot, ce bi sel se eno elektricno omrezje postavit. Kaj dobis, ce v vodovodno cev, ki je ze zdaj polna in vcasih malo pod tlakom probas stlacit se enkratno kolicino vode? Pocila bo. Pri elektricnih vodnikih to izgleda, da najprej zazari, potem pa *pling*. Pa kje bos pa vmes dobil elektriko, a bos nuklearko po procentih zaganjal? Vsako leto dogradil se nekaj kubicnih metrov in spustil v delovanje, ko se bodo potrebe vecale? Nehaj nakladat o stotic, ker ocitno ze prvic nisi razumel osnov.
Those who do not understand UNIX are condemned to reinvent it, poorly.
(hint: linux)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: oxyuranus ()

Utk ::

Če so od leta 47 do nekje 80 zgradili praktično vse kar obstaja omembe vrednega od elektrike, pa ne zmorejo v naslednjih zgradit v 30 letih še 30% več, potem se naj pač taki strokovnjaki ukinejo, vrnejo nazive in vse plače kar so jih kdaj prejeli. Pa pika. Sploh ker denar sploh ni problem.

oxyuranus ::

Utk je izjavil:

Če so od leta 47 do nekje 80 zgradili praktično vse kar obstaja omembe vrednega od elektrike, pa ne zmorejo v naslednjih zgradit v 30 letih še 30% več, potem se naj pač taki strokovnjaki ukinejo, vrnejo nazive in vse plače kar so jih kdaj prejeli. Pa pika. Sploh ker denar sploh ni problem.


A ves kako so to zgradili?! Ljudje so prijeli za krampe in lopate in se sli udarniske akcije, poleg rednih sihtov, ki so jih delali in to brez placila. Zastonj. Enako kot danasnje telefonsko omrezej! Bi te rad videl (in vso ostalo mularijo), kako boste sli zastonj cele dneve kopati in betonirati, ce vam ze kmete rata prepricati, da vam sploh pustijo kaj graditi na njihovi zemlji. :))
Those who do not understand UNIX are condemned to reinvent it, poorly.
(hint: linux)

Utk ::

Ne bomo nič zastonj, niti nihče drug ne rabi. Naj pošiljajo položnice vsak mesec kot do zdaj, samo da za razliko, naj še kaj naredijo za ta denar.
V 30 letih se cele države na novo zgradijo, pri nas je pa vsak drat posebej poseben problem.

ZloTech ::

Takrat se je gradilo predvsem zato ker je bilo vse državno. Sedaj imaš ogromno parcel ki nočejo imeti dalnovoda, saj jim to popolnoma zbije ceno.

Za toliko ev. rabimo še eno paralelno infrastrukturo kakor je sedaj. To so ogromne investicije.

codeMonkey ::

Utk je izjavil:

Ne bomo nič zastonj, niti nihče drug ne rabi. Naj pošiljajo položnice vsak mesec kot do zdaj, samo da za razliko, naj še kaj naredijo za ta denar.
V 30 letih se cele države na novo zgradijo, pri nas je pa vsak drat posebej poseben problem.



Ena možnost. Druga pa je ta, da bomo delali v dveh službah za položnice. No, vsaj tipkovnica je bolj prijetna od krampa :)

Zgodovina sprememb…

oxyuranus ::

Torej, ce dobro razumem, predlagate, da boste zastonj delali, zato, da boste dobili elektriko, ki jo boste morali placevati (pa se kredite drzave zraven), samo zato, da boste lahko vozili elektricne avtomobile za 30keurov :)) :)) :)) :)) :)) :)) :))

PODPIRAM!! PRIDEM POMAGAT! SAMO, DA TO VIDIM, JE VREDNO ZASTONJSKEGA DELA! :)) :)) :)) :)) :)) :)) :))



(prvi dan prideta dva, drugi dan eden, tretji dan ne dela vec nihce)
Those who do not understand UNIX are condemned to reinvent it, poorly.
(hint: linux)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: oxyuranus ()

fikus_ ::

Ni problem zgraditi omrežje, problem je ljudi prepričati, da bo šel daljnovod nad njihovo glavo oz. bo pokopan pod njihovimi nogami!

smrko ::

Ko se nabere dovolj komentarjev, se takoj dobi širša slika... večina pač ne premore in tudi nikoli ne bo premogla širine razmišljanja, ki je potrebno za kaj več od fejsbukanja po najnovejšem ajfonu.

Recimo, da imamo časa 30 let za novo nuklearko (kar seveda ne drži) in da drugega ne potrebujemo (kar seveda spet ne drži), kdo jo bo pa zgradil?

Koliko firm gradi nuklearke? Koliko časa se gradi ena nuklearka? Kakšna bo cena ob eksploziji povpraševanja? Koliko jih bomo potrebovali (če vzamemo samo razviti svet in število vozil ob predpostavki da Slovenija potrebuje eno in da bodo vse močnejše, kot so današnje)?

Nekateri bi radi samo položnico, ostalo se bo že samo uredilo...

Utk ::

Poraba elektrike se bo v 30 letih zvišala za 30 procentov z EV ali brez. Če rabimo za 30 procentov večjo porabo novo omreže, ga itak v vsakem primeru rabimo.
Fantazije, da naj vzamemo kramp, so pa pač fantazije. Če elektrike ne bo priskrbel Elektro Ljubljana, jo bo pa pač kdo drug. Samo potem ne jokat.

oxyuranus ::

Utk je izjavil:

Poraba elektrike se bo v 30 letih zvišala za 30 procentov z EV ali brez. Če rabimo za 30 procentov večjo porabo novo omreže, ga itak v vsakem primeru rabimo.
Fantazije, da naj vzamemo kramp, so pa pač fantazije. Če elektrike ne bo priskrbel Elektro Ljubljana, jo bo pa pač kdo drug. Samo potem ne jokat.


Ja, ampak v naslednjih 30 letih se bo z EV zvisala za 60% :)) :)) :)) :)) :)) Pa saj ni nobenega problema, v eni drugi temi ti po se en tak idealist (naivec :D) razlozil, da bomo to tako ali tako pokrili s soncnimi paneli na hisah :)) :)) :)) :)) :))
Those who do not understand UNIX are condemned to reinvent it, poorly.
(hint: linux)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: oxyuranus ()

bbf ::

eh.. en vseslovensko obsežni žled, pa mamo enem letu x2 zmogljivejše omrežje.. al pa redni upgrade trenutnih prenosnih poti, pa bo. Trase so.

Utk ::

Če si neposoben prodat 30% več robe, tudi če ljudje mečejo denar vate, z državno prisilo, potem si tudi 60% več nesposoben prodat, tako da je čisto vseeno za kolk se poveča, nesposobnost električarjev pri nas je enaka.

oxyuranus ::

Utk je izjavil:

Če si neposoben prodat 30% več robe, tudi če ljudje mečejo denar vate, z državno prisilo, potem si tudi 60% več nesposoben prodat, tako da je čisto vseeno za kolk se poveča, nesposobnost električarjev pri nas je enaka.


Noben ne mece denar v njih, saj to je bistvo. 10% bodo dvignili ceno elektrike in omreznine, pa bodo elektrovozeci z vilami in cepci stali pred elesom, pa gnojnico polivali pred parlament.

Lahko pa kar zacnes tole studirat, http://www.teslasociety.com/tesla_tower... ali pa se malo pocakaj, ce Tesli se naslednjo cetrtletje pridela tako izgubo kot tokrat, bo Musk zagotovo napovedal prenos elektrike na daljavo preko zraka.
Those who do not understand UNIX are condemned to reinvent it, poorly.
(hint: linux)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: oxyuranus ()

smrko ::

Utk je izjavil:

Poraba elektrike se bo v 30 letih zvišala za 30 procentov z EV ali brez. Če rabimo za 30 procentov večjo porabo novo omreže, ga itak v vsakem primeru rabimo.
Fantazije, da naj vzamemo kramp, so pa pač fantazije. Če elektrike ne bo priskrbel Elektro Ljubljana, jo bo pa pač kdo drug. Samo potem ne jokat.


Se pravi elektrifikacija voznega parka ne bo imela nobenega učinka na porabo elektrike? Ti sploh veš kaj pišeš?

Seveda, mi bomo edini ki bi elekriko uvažali, vsi ostali bodo imeli jedrskih veš kot supermarketov in bodo stali v vrsti, da nam kaj pošljejo. Po 100 let starih daljnovodih seveda, ki po tvoje verjetno lahko prenašajo neomejene količine toka naenkrat. Aja, saj je vseeno, naj položnico pošljejo, bo že ...

Kako ste nekateri omejeni, to me res fascinira
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tesla predstavila futuristični električni poltovornjak (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
9914880 (9494) shadeX
»

Tudi Volvo pripravlja električne tovornjake (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
16953246 (47572) Jackass
»

Tesla obljublja električni tovornjak in dirkalnik (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
24148426 (41103) nekikr
»

Iz Tesle: vpoklic X, prenova S, napoved 3

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4311436 (8881) Manu

Več podobnih tem