» »

Tesla predstavila futuristični električni poltovornjak

Tesla predstavila futuristični električni poltovornjak

CNet - Tesla je na novinarski konferenci v Los Angelesu predstavila svoj pogled na moderni električni poltovornjak. Koncept, ki predstavlja pomembno stalnico v ameriški kulturni identiteti, je Tesla močno predrugačila. Izvršni direktor Elon Musk je na dogodku dejal, da se v zadnjih 100 letih poltovornjaki niso bistveno spremenili, zato so želeli v Tesli narediti nekaj drugačnega. Rezultat je novo vozilo Cybertruck, ki je videti, kakor da je ušlo iz kakšnega filma.

Cybertruck je sicer enako širok in dolg kakor Ford F-150 (dolg bo 588 centimetrov, širok pa 202 centimetra), a je videti povsem drugače. Na zadnjem delu ima 2 metra dolg nosilni prostor, ki je lahko odprt ali zaprt. Nanj lahko naložimo poldrugo tono tovora, v zaprti inačici pa meri 2831 litrov. Električna karakteristike so predvidljive. Ob obremenitvi 3,4 tone naj bi bil domet 400 kilometrov. Varianta z dvojnim motorjem (pogon na vsa šitri kolesa) zmore peljati (vleči) 4,5 tone in od 0 do 100 kilometrov na uro pospeši v treh sekundah. Še močnejša, tromotorska različica pa ima nosilnost 6,4 tone in z večjim baterijskim paketom 800 kilometrov dosega. Najdražja verzija bo stala 70.000 dolarjev, najcenejša pa 40.000 dolarjev.

Kar nekoliko neresno Tesla naročila pobira z vplačilom kavcije 100 dolarjev. Proizvodnja bo stekla leta 2021.

99 komentarjev

«
1
2

oo7 ::

Neprebojna stekla :))

Vazelin ::

Nor design. Kot iz random 80s filma
Big support
I got 99 problems but 4 usd XTZ ain't one...

spam321 ::

Sem definitivno na strani tistih, ki se jim to zdi en velik neposrečen zmazek od poltovornjaka.

Utk ::

Jaz si težko predstavljam karkoli podobno tovornjaku, da bi imelo smisel in ne bi bil zmazek. Če pa že mora bit tesla tovornjak, je to top shit. V čem bi bila fora naredit še eno kopijo forda.

MrStein ::

Zgleda kot kaki 3D model, ki ga je neki triletnik na hitro spacal.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

mrTwelveTrees ::

Ampak kot je bilo že rečeno ali ga boš oboževal ali pa ga boš sovražil. Nekaj vmes ne šteje.
Mislim da jih bo dosti na Ameriških cestah.

Ghost7 ::

Vazelin je izjavil:

Nor design. Kot iz random 80s filma
Big support

Delorean? :D

Ampak Delorean je bi lepotec proti tej grdobi :)

filip007 ::

Če so H2 nehali delati, zakaj bi s tem začeli?
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

husky1 ::

Stop making crappy cars famous!

WhiteAngel ::

Ma saj ni napčen glede na to, da so pickupi po definiciji grdi (kot da bi hotel narediti "lep" šlepar). Sam kva majo s temi škatlastimi oblikami dizajnerji?! To je prav fama za 2019/2020 al kaj?

 hyundai concept car

hyundai concept car



Sam še Apple mora narediti tak iphone ali imac;((

Zgodovina sprememb…

Ganon ::

Tako obupno izgledajočega vozila še nisem videl. Tudi predstavitev je bila pravi polom. Za trenutek si šokiran, potem se samo še krohotaš.

Tomas 33 ::

Marketingarji nas pripravljajo, da bo prihodnost brez avtov lepša :))

husky1 ::

Jaz mislim, da je ta dizajn ter tista ponesrečena finta z razbitim neprebojnim steklom vse dobro premišljena reklama. Imaš nahypan brand, vsi pričakujejo hipsterski izdelek, pol pa tole vn dajo. Še več se bo govorilo o Tesli. Če se pa prodaja tole, pa še toliko bolj za njih...Da pa podjete, kjer ima lastnik tudi podjetje, kjer letijo v vesolje!!, naredijo tak fail s steklom, resno? :D

gazibo ::

Delnica pada, Musk kupuje...

Ganon ::

roli ::

Tale članek (in komentarji) na to temo je kar zanimiv:
https://jalopnik.com/a-deep-look-at-the...

Od špekulacij, da je tak dizajn posledica heavy cost cuttinga, do tega, da bi tak dizajn bil lahko zelo problematičen za homologiranje (nična vidljivost nazaj (brez kamer), problem varnosti pešcev, ...) in ostale stvari.

Internet pa ima tako ali tako field day z šalami na to temo.
http://www.r00li.com

Key Quest ::

No, pustimo ob strani vsecnost oblike; pri avtomobilih kjer je doseg vedno pod drobnoglednom ima taka neaerodinamicna oblika zelo neugodne posledice, ceprav je res kamjoncin s katerim pac tako al tako najveckrat vozis predvsem lokalno, se se vedno zdi nizek koeficient upora kr pomemben faktor in ne vem zakaj so sli tle cisto v drugo smer. Mogoce res zato da se prikupijo tem ameriskim psevdo domoljubom.

codeMonkey ::

Musk prezira tudi matematiko, ki je posledica "dinozavrov", zato je oblikovalcem prepovedal uporabljati 3D orodja na osnovi krivulj NURBS. Jaz druge razlage za to cudo ne vidim.

bluefish ::

Pa ne samo 3D orodja. Tole je direkt iz Painta.

...


Kot bi preizkušali, s kako malo truda še lahko napihujejo vrednost delnice.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

shadeX ::

Očitno se širi dost različnih verzij te slike :))

Tole je direkt iz Painta.


mtosev ::

meni je tale dizajn zanimiv. zanimiv je tudi kitt (trans am) samo kitt kot je bil v knight riderju niso nikoli prodajali. tisti avto mi je bil zelo kul. spomini
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

shadeX ::

Why did the Tesla Cybertruck's window break?

It was meant to brake

How can anyone honestly believe this wasn’t premeditated? In an ordinary business conference meeting, we make sure there are two microphones, we make sure there are spare batteries, etc. A multi-billion dollar enterprise launching a product that can make or break the company, where hundreds of people prepared the event over several months. Such an iconic act, and you believe this was a mistake? You can be damn sure if this was not intended, that glass would not have broken.

Then why would they do this? Its called guerrilla marketing. Give the world something to talk about, and what’s more tasty than a super succesful CEO getting his pants pulled down live on stage? People will swallow it whole. Look at twitter, youtube, its over the whole internet. And not only the window stunt was marketing brilliance, the whole car is part of a marketing strategy. Look at it, it’s single objective is to make a fuss, to stand out, to make sure it will be talked about. Now imagine they would have shown one of the predicted boring ‘anal’ designs, imagine no window would have gone broke, it would have been the whiff of the day. Now, they have the world's attention, and people will be talking about it for a long time. You don’t think they would go this far? Think again, these marketing folks at Tesla dont earn 6 to 7 figure salaries for nothing..

Raptor F16 ::

WhiteAngel je izjavil:

Ma saj ni napčen glede na to, da so pickupi po definiciji grdi (kot da bi hotel narediti "lep" šlepar). Sam kva majo s temi škatlastimi oblikami dizajnerji?! To je prav fama za 2019/2020 al kaj?

 hyundai concept car

hyundai concept car



Sam še Apple mora narediti tak iphone ali imac;((


Osemdeseta BEGONE !!!

Oblikovalski smisel med 70. in 80. leti prejšnjega stoletja je bilo ravnilo, dobesedno.

Pozna 90-a so bila s stališča avtomobilskega dizajna renesansa. Ampak tole kar je tesla predstavila, je dobesedno degeneriranost.

Fak no... Še takrat so imeli več krivin.



Leva ... Leva ... leva desna ena dva

Zgodovina sprememb…

proto ::

The Hacker's Choice pravi: Welcome to Berlin, mr. Musk:

https://github.com/hackerschoice/thc-te...

TLDR
- Wifi password sekvencialen customer id, se ga ne da spremeniti, ssid se broadcasta (saj ne da to kaj dosti spremeni), wifi dosegljiv 50m stran
- baterijo se da preobremeniti
- tesla ima remote dostop do powerwalla,
- vecino api callov brez authentikacije, ostali imajo basic auth z wifi passwordom (ja, serijska stevilka)
- sistem se da trajno izklopiti, tudi remotely

Fiiino, kupovati salabajzersko narejeno sranje, po previsokih cenah, zaradi cesar ti lahko zgori hisa. Na ukaz. In zdaj naj bi kupovali njihove avtomobile... Navalite hipsterji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: proto ()

MrNighthawk ::

Kje ima brisalce?

carota ::

Šele čez 2 leti bo morda prišel na cesto, do takrat ne bo več revolucionaren kar se designa tiče.

So pa zagotovo prišparali z uporabo open-source CAD softwarea, youtube tutorialov tipa "how-to design a car from scratch in 1 h" ali pa na fiverrju našli pakistanca, ki je to naredil za $50. :))

Tomassi ::

Ne rabi brisalcev. Tej "lepoti" se voda sama umakne.

dexterboy ::

Ganon je izjavil:


:) :D 8-) :))
Make My Day!
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Dag ::

Pedestrian safety: 0

Itak pa obstaja samo en pravi* pickup: Toyota

*Testiran s strani milic in uporniških gibanj širom sveta

Andy9 ::

Jaz pa gledam na dizajn drugače...
Čemu je potrebno pri avtomobilih toliko zavihkov, raznih krivin in pritiklin. Tudi pri obliki luči več ne vedo kaj bi se spomnili.
Razvoj stane, orodja stanejo, plačamo pa mi.

Sp3m ::

Andy9 je izjavil:

Jaz pa gledam na dizajn drugače...
Čemu je potrebno pri avtomobilih toliko zavihkov, raznih krivin in pritiklin. Tudi pri obliki luči več ne vedo kaj bi se spomnili.
Razvoj stane, orodja stanejo, plačamo pa mi.


To je vse res, samo je celo razlog, zakaj so avtomobili oblikovani tako kot so in na Redditu nekdo zelo lepo to razloži.

Thoughts on the Tesla truck


Stainless steel here we see one of the biggest problems of the design. I am going to break this category of problems down into a couple of different areas.

the "exoskeleton" there is a reason that modern cars are not designed this way. one reason is due to safety cars are designed to bend and crunch in what most people know as crumple zones. crumple zones are designed to take the brute force of the impact and spread it to the frame of a vehicle to prevent the occupant from experiencing the most g force. Along with this, these zones allow for "easy repair of vehicles in the event of a collision.

The hard exoskeleton seems to be void of any crumple zones. and while this vehicle seems to be protected from penetration from vehicles it appears that a majority of the force will be sent directly to the occupants. In regular car design engineers spend hundreds of hours and using different alloys of material in specific locations in order to protect the occupants using softer materials in impact zones. while the exterior of the car may look like it is in better shape after a crash it will be interesting to see the true information regarding g force and loads that passengers take in collisions.

To put it lightly stainless steel cant is repaired after a collision. If these cars are produced the way that they look as seamless single-piece bodies I suspect that they will be totaled in any sort of wreck. body shops right now struggle to work with aluminum body panels. One of the problems that DeLorean owners found was that it was basically impossible to repair the stainless steel body panel of their vehicles. meaning any minor dent it may get cant to be buffed out and without paint, there is no way to handle flaws in production.

The Weight of stainless steel will be another interesting thing to look at when this vehicle goes into production teslas are already significantly heavier than traditional vehicles. by adding massive batteries and incredibly heavy body material it will be interesting to see how this affects the vehicle in terms of wear on components. to put it in perspective 2019 f150 weighs less than the current model s.

tesla needs to be careful with how they determine towing capacity one huge red flag to me is the inclusion for tesla of over X amount of weight. if you may be able to "pull near-infinite mass" the safety of a vehicle being able to safely tow and stop a vehicle become a question especially from a company that has no experience designing vehicles that are made for towing.

Poleg tega, imaš celo pravilo kakšni morajo biti ostri koti na vozilu, da ne poškodujejo pešcev v primeru nesreče in tale Tesla truck jih zelo očitno krši, tako da je zelo dobro vprašanje, kako bodo tole spravili čez pravila!

Raptor F16 ::

Andy9 je izjavil:

Jaz pa gledam na dizajn drugače...
Čemu je potrebno pri avtomobilih toliko zavihkov, raznih krivin in pritiklin. Tudi pri obliki luči več ne vedo kaj bi se spomnili.
Razvoj stane, orodja stanejo, plačamo pa mi.


V grobem smislu osnovne oblike zaradi aerodinamike. Svojčas je bil "streamlining" oz. oblikovanje avtomobilov po vzoru aeroprofilov, ki se uporajajo v letalstvu svojevrsten trend. Ampak zaradi dela čez palec je bilo vseskupaj mičken mimo.

Groba oblika definira aeroprofil (slednji ima nek koeficient upora). Mali detajli so tu samo iz dizajnerskega razloga, da je stvar malo bolj zanimiva za pogledat. Še najbolj čist dizajn so imela vozila konec 90ih. Danes pa je vse nekaj nakičeno in oktancljano s "sporty" linijami.

In največja hiba tega kamioneta od tesle je verjetno tist oster vrh strehe. Ni nobenega dobrega razloga, da bi ta dizajn bil kakorkoli upravičen.

Še največja štorija bo "crash test". Zakaj tako oster prevoj? Kako bo streha prenesala obremenitve ob čelnem trku? Saj se bo še prelomila navzgor. Danes se avtomobili brez izjeme delajo po principu monokok (monocque) kar pomeni, da je karoserija sama po sebi nosilni element.

Kletka avtomobila je zvezno krivljena tudi zaradi trdnosti strukture, zato da je prenos obremenitev kontroliran in ne prihaja do kritičnih mest, kjer bi notranja napetost silovito narasla zaradi zareznih učinkov ali prirasta notranjega momenta.
Leva ... Leva ... leva desna ena dva

Zgodovina sprememb…

BT52 ::

Jaz ne vem. Kaj pri Tesli kadijo samo tole je res čudno. Dejansko so imeli šanso, da se izprsijo na ameriškem trgu zdaj pa Imajo tolE KLADO??? Že model Y je po mojem mnenju zgrešena priložnost, ker dejasko razen proporcev ni razlike proti setrskemu modelu. Hmm dejansko norčevanje iz strak khmmm ovc.

Mi je malce smešno kako ljudje komentirajo v stillu Apple fanov, češ ni tako slabo in se človek navadi. Ljudje bi še kupili Muskov drek, če bi bil na razpolago. Ehh čudaki z Franzom in Muskom vred. Škoda, ker tehnike nimajo slabe samo delat take bedarije pa res ne razumem. Mindblown. Četudi gre za PR stunt take spake že iz principa nebi smeli podpisat. Ha ha jajca pa majo. To pa jim dam +1 :D

gazibo ::

Tole je vse skp en stunt, nc druzga. Mark my words!

Phantomeye ::

Meni je retro futurism stil ful všeč, ampak tole je pa poden - lej kok navdiha je na voljo:

https://www.google.com/search?q=retro+f...

blackbfm ::

gazibo je izjavil:

Tole je vse skp en stunt, nc druzga. Mark my words!


Ko vidiš internet poln memov in debat po forumih ti je takoj jasno, posledično bo prišlo v klasične medije, kakšn film, glasbeni spot, posledično do nekega random janeza iz bohinja, ki sicer niti približno ne bi nikoli slišal za teslo in videl tega avta.

Kot talking tom, ko je folk kazal aplikacijo okoli češ lej kok glupa aplikacija:)) tu pa lej kok je grd škatlast avto

(dejansko pa ko ga pogledaš večkrat sploh ni tok slab:)))

Ganon ::

blackbfm je izjavil:

(dejansko pa ko ga pogledaš večkrat sploh ni tok slab:)))


Dalj časa, kot ga gledaš, slabše postaja.

Pro_moted ::

Rivian je predstavil elektro SUV in pickup, kot se spodobi.
https://www.cnbc.com/2019/04/24/photos-...

Tole je pa slaba šala in seveda PR poteza. Predstavitev pa kot prestavitev kakšne neposrečene seminarske naloge v 2 letniku srednje strojne šole. Čisto razumem kak bolj retro dizajn, ampak tole je pa brezveze.
AMD FX8120;GB 990FXA-UD3
FirePro V4900 ;Corsair Vengance 16Gb
XFX 650W;Corsair Force GT, Asus Xonar DGX

darkolord ::

IMO je bolj stunt iz obupa kot PR stunt.

Tesla očitno spet rabi novo rundo denarja - do sedaj so to počeli, da so releasali nove modele in pobrali denar od (pred)naročil, da so lahko financirali tekoče poslovanje.

Sedaj počnejo isto, samo da jim je zmanjkalo časa in denarja in so uspeli narediti edino ... to.

Utk ::

Se pravi bo v letu 2020 četrti banktrot ali že peti, ne štejem več?

jype ::

Če vsi pravjo, da je zanič, bo najbolš, da jih hitr ene par naročim. A bi še kdo, da pršparamo na poštnini?

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: jest10 ()

mailer ::

Tesla dela fizično kriptovaluto. Ko ji bo cena narastla ga bodo hoteli vsi. Še jype je zavohal priložnost da nabavi par kosov. Čez 10 let ga boš lahko zamenjal za stanovanje v centru Pariza ali Manhattnu.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

OrkAA ::

darkolord je izjavil:

IMO je bolj stunt iz obupa kot PR stunt.

Tesla očitno spet rabi novo rundo denarja - do sedaj so to počeli, da so releasali nove modele in pobrali denar od (pred)naročil, da so lahko financirali tekoče poslovanje.

Sedaj počnejo isto, samo da jim je zmanjkalo časa in denarja in so uspeli narediti edino ... to.


Glede na to, da poslujejo s profitom, dvomim da je tole nacin za financiranje obstojece proizvodnje - https://www.theverge.com/2019/10/23/209...

Musk je pa tudi tvitnil tole - https://twitter.com/elonmusk/status/119...

146k Cybertruck orders so far, with 42% choosing dual, 41% tri & 17% single motor


To je ... ogromna stevilka. Dvomim, da bo tole flop, kot nekateri napovedujete. Meni osebno je sicer brezvezna igracka, ki jo bodo upam da, prepovedali v centrih mest. Se mi pa fajn zdi, da si vsaj nekdo upa pretrgati to dolgocasnost v dizajnu in ponudit nekaj novega.

MrNighthawk ::

OrkAA je izjavil:

darkolord je izjavil:

IMO je bolj stunt iz obupa kot PR stunt.

Tesla očitno spet rabi novo rundo denarja - do sedaj so to počeli, da so releasali nove modele in pobrali denar od (pred)naročil, da so lahko financirali tekoče poslovanje.

Sedaj počnejo isto, samo da jim je zmanjkalo časa in denarja in so uspeli narediti edino ... to.


Glede na to, da poslujejo s profitom, dvomim da je tole nacin za financiranje obstojece proizvodnje - https://www.theverge.com/2019/10/23/209...

Musk je pa tudi tvitnil tole - https://twitter.com/elonmusk/status/119...

146k Cybertruck orders so far, with 42% choosing dual, 41% tri & 17% single motor


To je ... ogromna stevilka. Dvomim, da bo tole flop, kot nekateri napovedujete. Meni osebno je sicer brezvezna igracka, ki jo bodo upam da, prepovedali v centrih mest. Se mi pa fajn zdi, da si vsaj nekdo upa pretrgati to dolgocasnost v dizajnu in ponudit nekaj novega.


Order narediš za 100$ ki je v celoti refundable...

OrkAA ::

To je sicer res, ampak izkusnje ne kazejo, da bi ljudje masovno odstopali od narocil tesle.

freezby ::

Vsaj Multipla ni več najgrši avto. Ali je to zakonitost pravih 6-sedeznih avtov, kar ravno rabim? Pač enim prav pride en stroj za v hosto in pravi teren, a tole je prevelika pošast za slovenske gozdne ceste.

A kaj ko Elon dela še druge hude neumnosti. Rastoča afera - Tesla se je poslužil swattinga svojega odpuščenega delavca, kateremu je sam Elon pisal mail, da je evil human being. Tako je vsaj podano v policijskem zapisniku v sodnem spisu, ki ga razkriva Plain Site.

Rivian iz the way ;-)

Evolve ::

Ovce bojo kupovale..

pa tut če bi kepo dreka na 4 kolesa namestili

zmaugy ::

Ghost7 je izjavil:

Vazelin je izjavil:

Nor design. Kot iz random 80s filma
Big support

Delorean? :D

Ampak Delorean je bi lepotec proti tej grdobi :)


Moja prva misel je tudi bila, da je tole variacija na temo De Loreana.

Drugače je pa tole pametna poteza, ker so tile poltovornjaki zelo popularni v ZDA. Pa mogoče jih uspe prodati tudi Evropejcem in. Kitajcem.
Odlična ideja z rostfrajem, sam sem se velikokrat spraševal, zakaj ni takšnih avtov več. Glede na to, da bo delel tudi rakete iz enakega materiala, bo lahko dosegel kakšne sinergije. Plus morda ne bo treba barvati, trajnost itd. Tak neuničljiv dizajn se bo splačalo dolgo časa popravljatii in vzdrževati.
Obetavno in zelo domiselno. Medtem pa mainstream proizvajalci še vedno korakajo na mestu brez idej. Sem v nevarnosti, da mi Tesla postane všeč - če bo tole apliciral tudi na bolj običajne dizajne (poltovornjaki mi niso všeč)...:O

Bo pa zanimivo, kako bo s težo prišl skozi. Pa definitivno je vzbudil pozornost.
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zmaugy ()

Raptor F16 ::

mailer je izjavil:

Tesla dela fizično kriptovaluto. Ko ji bo cena narastla ga bodo hoteli vsi. Še jype je zavohal priložnost da nabavi par kosov. Čez 10 let ga boš lahko zamenjal za stanovanje v centru Pariza ali Manhattnu.


Špekulanti tapravi :D

Zdej boste te "piramide" kšeftal.
Leva ... Leva ... leva desna ena dva
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tesla predstavila futuristični električni poltovornjak (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
9914826 (9440) shadeX
»

Tesla presenetila z nizkimi cenami električnega tovornjaka (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
11834024 (28089) Jupito
»

Tesla obljublja električni tovornjak in dirkalnik (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
24148240 (40917) nekikr
»

Iz Tesle: vpoklic X, prenova S, napoved 3

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4311422 (8867) Manu

Več podobnih tem