» »

Čakanje na avto

Čakanje na avto

Temo vidijo: vsi
«
1
2

Pika na i ::

Ne vem koliko vam je znano (ne, tudi meni ni), kaj in kako so včasih počeli - da so prišli do avta. Menda cele procedure. In potem čakanje, da si prišel do avta. No, to je bilo včasih.
Ampak danes, bi pa človek pričakoval, da čakanj ni več. Pri vsem tem plehu.
Ampak so. Za avtek, ki si si ga zamislil, da mora stati v tvoji garaži.
Slovenski kupec nameni do 40% mesečnega prihodka za avto, uporablja pa ga manj kot uro na dan. In nakup avtomobila je še vedno pretežno čustvena odločitev.
Lubijezus, za en kup pleha pa plastike.

V glavnem, Škoda kodiaq (iz 7 na tri mesece čakanja), Suzuki ignis in Toyota C-HR - imajo čakalno listo.
Pri vsem tem plehu (35 znamk je zastopanih v Slo), mi ne gre zamerit, da nisem imela pojma kateri avti so to.
No, zdaj lahko rečem, da nanje čakala ne bi. Sploh na nobenega ne bi čakala.
Sicer je pa moj sanjski avto, (avto, ki ga sploh ne potrebujem in bo zato ostal sanjski), Volvo.

Na katerega bi čakali vi?

oiwedfhjweif ::

Če želiš avto, jih imajo na lagerju, brez skrbi. Če pa želiš avto s specifično opremo, po tvojih željah, potem pa ga je treba izdelat s točno takšno opremo in barvo. Tega ne razumeš?

Slovenski kupec nameni do 40% mesečnega prihodka za avto, uporablja pa ga manj kot uro na dan. In nakup avtomobila je še vedno pretežno čustvena odločitev.

Po drugi strani pa je to poleg doma (in službe, v kolikor je statična), 2 (3) prostor, v katerem preživiš največ časa.

mailer ::

Sem v postopku nakupa (novega) avtomobila. Predračun za Nisan Micro je bil 14700€ in to za tisto na lagerju, če mene vprašaš je to sramota za 0.9 litrsko mašino. Za manj denarja dobiš novo Toyoto Yaris z 1.5 litrskim bencinskim motorjem in to hibridno verzijo, ali Mazdo 3,... Za čakanje novega Škode spaceback in opremo po naročilu je cca 2 meseca, za Citroena C3 cca 3 mesece, da ne omenjam nekaterih drugih, kjer je čakalna doba od pol leta naprej. To si lahko privoščijo tisti, ki že imajo avtomobil in imajo dovolj denarja ostali kupijo rabljenega ali tistega, ki je na zalogi.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

Zgodovina sprememb…

• odbrisal: Mavrik ()

šernk ::

80% stroškov avta predstavljajo gorivo, na drugem mestu je nakupna cena avta, preostalo so stroški vzdrževanja in potrošni material.

si optimist ti mal? gorivo je cca 60%, 40% gre za vzdrževanje in amortizacijo in to če kupiš rabljen avto.

avtov se pač dnevno izdela tolk in tolk, če ga hočeš takoj ga dobiš ni panike. ampak ne bo imel take in take opreme. Mi smo novo octavio dobili v enem tednu, kar so rabili za zrihtat vse papirje pa jo prepeljati iz LJ. Oprema? več kot po želji in cenejša je bila. Ja manjka kakšen bonbonček, ki bi ga imeli če bi čakali avto pol leta ampak ker je bila ravno že na zalogi s precej opreme smo jo vzeli. Sam mal morš znat s trgovci in pokazat da si resen, pa bodo hitro dobili kaj podobnega na zalogi.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

blackbfm ::

Ljudje zarad opreme dejansko cakajo vec mescov na avto? In to citroene in skode? Wtf :p

Res me zanima kera oprema je tok hudo pomembna pri voznji da bi jo zelel cakat pol leta..

harvey ::

Skoraj vse kar je že min custom naročilo se čaka. Praktično je zelo malo avtomobilov brez čakanja, in to ne glede na znamko. Takšno je pač stanje, ko bi pričakoval, da je nakup ob vsem tem plehovju enostaven.:)
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

Baja ::

Pika na i je izjavil:

jaz sem lani kakšen mesec čakal na golfa 4, karavana, letnik 2000 :)

kingsix ::

Back on topic...

Stric je čakal na novo Mazdo dobre 4 mesece. Baje normalno.

DOOM_er ::

Moja mati so čakali na Dacio Sandero tudi 4 mesece.

Sicer pa ljudje se preveč obremenjujejo s tem kaj vozijo, pogledaš na ceste vsi neke napol podrte passate, BMW-je ipd traktorje. Ko pogledaš pa samo gume od blizu pa vse zlizane, ko pritisne na gas se kadi črno, ampak dokler je avto boljši od sosedovega je vse super. Interesanten je naš blok kjer imamo vozni park tak kot da bi živel v nevem kako ugledni soseski, potem jih pa v trgovini srečam ko kupujejo s-budget svinjarijo in sitnarijo če dobijo dve deki preveč salame, doma pa tudi trije ali štirje v 30m^2 veliki garsonjeri :D , tipični slovenčki.

Ne razumem zakaj ljudje ne kupijo avtomobila na fertik denar, in vmes šparajo za novega. Sam sem si kupil cliota II za 1kEUR in odkar ga imam imam našparanih skoraj 25kEUR za nov avto, s tem da sva z punco prevozila pol evrope.
Robots will steal your job. But that's OK

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DOOM_er ()

....ebalvasvrag. Piše lepo zgoraj, do 40%.

Verjamem, da zaboli(ja ja, itak da le kratkotrajno zaboli, potem pozabiš in furaš dalje), ko na neki stopnji ugotoviš, da pleh (ja, pleh) stoji 8 ur (ko/če delaš in ni avto tvoj del. pripomoček), nadaljnih 8 ur stoji, ker ti takrat spiš...ostalih 8 ur pa - vsak po svoje. Nekdo ga uporablja 8 ur, nekdo pa niti uro ne na dan.

@pegasus...20km/h...optimist si. svet ne bo šel tako nazaj, žal.
@Harvey...hvala lepa za razumevanje napisanega ;)
@Baja...ljubezen do Golfov očitno ne bo nikdar izumrla. si lahko misliš, da je ne razumem. :)
@kingsix...jaz sem bila hitrejša od tebe...:)

Nek starejši gospod je razlagal - čakal na ignisa, potem pride in ugotovijo napako (ponovno so morali nastavljati sistem za preprečevanje naleta), čaka še nadaljna dva tedna, da so napako odpravili.
Nov avto z napako? Kar imejte ga

V glavnem pa...nehajte se kregat. Vsak ima svoje prioritete.
Za 25K imam jaz že lepo število let. kart in ogromno zelo čustveno prevoženih trenutkov.

NikolormousB ::

Ljudje zarad opreme dejansko cakajo vec mescov na avto? In to citroene in skode? Wtf :p

Zakaj ne? Jaz sem citroena čakal ene 4 mesece oz. nekaj takšnega.

Greš v salon, naročiš avto, ki ti je všeč in počakaš, da ga v fabriki sestavijo. Do takrat se pa voziš s starim. Jaz sem hotel črno streho in eno malo bolj redko barvno kombinacijo usnja.

Če bi se mi mudilo, bi pač izbral avto iz zaloge. V čem točno je problem?

Nov avto z napako? Kar imejte ga

Za take primere je garancija. Masovna proizvodnja sicer precej lepo zmanjša možnost napak, ampak občasno pa vseeno pride do njih. Če lahko prihaja do napak pri telefonih in računalnikih, je logično, da bo tudi kak zanič avto kdaj prišel do kupca.

V glavnem pa...nehajte se kregat. Vsak ima svoje prioritete.
Za 25K imam jaz že lepo število let. kart in ogromno zelo čustveno prevoženih trenutkov.

Zakaj potem odpiraš teme avtomobilske teme?

Mavrik ::

Dajte svoje hvalisanje z nizkimi stroški pustit v ustrezni temi prosim.
The truth is rarely pure and never simple.

bambam20 ::

Pika na i je izjavil:

Ne vem koliko vam je znano (ne, tudi meni ni), kaj in kako so včasih počeli - da so prišli do avta. Menda cele procedure. In potem čakanje, da si prišel do avta. No, to je bilo včasih.

Čakanje na avto, ki ni imel od dodatne opreme nič. Res, vrhunec zaostalosti sistema na višku.

pviran3 ::

1. sestaviš avto s konfiguratorjem
2. greš v trgovsko hišo in pogledaš ponudbo in zaloge
3. vzameš nekaj med konfiguratorjem in zalogo in probaš uveljavit popuste ker je avto iz zaloge itd...

pviran3 je izjavil:

1. sestaviš avto s konfiguratorjem
2. greš v trgovsko hišo in pogledaš ponudbo in zaloge
3. vzameš nekaj med konfiguratorjem in zalogo in probaš uveljavit popuste ker je avto iz zaloge itd...
Čakanje na telefon, ki bo zaostal že čez mesec, je pa višek
naprednega sistema, ane?
Z današnjega gledišča - takrat so čakali na avto zato, da so se peljali. Pa danes? Da imajo v njem vsegaboga, ki ga niti ne uporabljajo. Pa res, višek napredka.

@Invictus...a lahko še 1x link do strani napišeš?

Zgodovina sprememb…

• spremenila: Pika na i ()

Pika na i je izjavil:

Z današnjega gledišča - takrat so čakali na avto zato, da so se peljali. Pa danes? Da imajo v njem vsegaboga, ki ga niti ne uporabljajo. Pa res, višek napredka.

Noben ne gre naročat dodatne opreme, ki je ne bo uporabljal. kaj si tako omejena v svojem razmišljanju.

Pa danes? Da imajo v njem vsegaboga, ki ga niti ne uporabljajo.

Kaj je narobe s tem?

bambam20 je izjavil:

Pika na i je izjavil:

Noben ne gre naročat dodatne opreme, ki je ne bo uporabljal. kaj si tako omejena v svojem razmišljanju.

Mnogi avti jo že imajo, jo ne rabiš nič naročat.

Pika na i je izjavil:

bambam20 je izjavil:

Pika na i je izjavil:

Mnogi avti jo že imajo, jo ne rabiš nič naročat.

Imajo zgolj osnovno opremo. Klime z razširjenim delovanjem ni nikjer v osnovni ponudbi. Tudi LED žarometi niso. To sta recimo dve zadevi, ki močno olajšata vožnjo in bivanje v vozilu. Sicer ne vem kaj to tebi pišem, ker ti je vse enako.

mmcmmc ::

NikolormousB je izjavil:

Kaj je narobe s tem?

Keri luzerji so tisti ki si kupijo avto z zracnimi blazinami in nikoli nimajo karambola da bi izkoristili ta dodatek. Logika opja.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mmcmmc ()

NikolormousB je izjavil:

Kaj je narobe s tem?
Je kje slučajno napisano, da je s tem kaj narobe?

@rupsi...jaz ne bivam v avtu, zato klime z razširjenim delovanjem tam ne potrebujem.

Skozi celo temo namiguješ na to.

K0l1br1 ::

Pri moji ženi je bilo važno, da je avto rdeč. Prodali so ji nič dodatne opreme. Logika podobna kot tu gori. Šele če bi bivala v avtu, bi potrebovala tudi vlečno kljuko.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: K0l1br1 ()

NikolormousB je izjavil:

Skozi celo temo namiguješ na to.
Tako pač ti bereš, kar napišem.

@hvala Invictus, mi je uspelo videt pred ekspresnim radiranjem ;)

nekikr ::

Zakaj pa sploh bluziš o avtomobilih, če jih niti ne uporabljaš, niti ne potrebuješ? Hočeš razumeti, s psihološkega vidika, tiste, ki jih? Samo trolaš, ker se nimaš kam dati?

Pika na i je izjavil:

NikolormousB je izjavil:

Kaj je narobe s tem?

@rupsi...jaz ne bivam v avtu, zato klime z razširjenim delovanjem tam ne potrebujem.

Ko se voziš bivaš v avtu.

Mislim, da si ti v življenju nisi lastila avta z napredno klimatsko napravo.

No, roko na srce, jaz klimo uporabljam "ročno", čeprav je 2 področna (oz. celo 3 področna, če se ne motim, za zadnjo klop je mogoče nastaviti ločeno temperaturo) in ima kup enih senzorjev.

laser ::

Na fičota so včasih čakali 2 leti - po vplačilu celotne kupnine - in barve načeloma nisi mogel izbirati. To so bili časi za katerimi ogromno ljudi ( večina) žaluje in tega preprosto ne morem dojeti. Lahko si kupil tudi avto iz tujine. Zanj si plačal kolikor pač je bila cena in še enkrat toliko carine. Obstajal je tajni uradni list ( za katerega je vedela samo posvečena elita) v katerem je pisalo kateri dan se lahko uvozi dobrina za katero NI potrebno plačati carine. No to je bilo včasih.
Jutri grem po avto na katerega sem čakal 5 mesecev na mojo željo in z opremo ki sem si jo želel ( in jo polovico dobil zastonj ), ker sem zaradi čakanja dobil ugodnejšo ceno.
Oprema za katero verjetno še nisi slišala:
- ABS - zavorna avtomatika ki skrajša zavorno pot - znanje ni potrebno,
- prilagodljivi žarometi ( 30% izboljšava vidljivosti) - znanje ni potrebno,
- pomoč pri speljevanju na strmini,
- vzvratna kamera - znanje ni potrebno ,
da o senzorjih za dotik in za dež itd, itd ne govorim.
S testnim avtom sem se vozil čez vikend in da lahko bi kupil avto tudi iz zaloge praktično isti dan, seveda z opremo ki je bila pač v tem novem avtu.
Nekateri modeli se prodajajo kot sveže žemljice in pri teh je pa potrebno počakati, ker jih enostavno ne morejo tako hitro proizvesti.
In ne nazadnje če si že bolj čustvena pojdi na bolj čustvene forume in lepo prosim ne nabijaj o stvareh, ki te sploh ne zanimajo.

Hvala za čustven izliv @laser. Pa srečno in varno vožnjo želim.

blackbfm ::

@laser nic posebnega od opreme

Pa abs ima vsak nov avto:))

blackbfm je izjavil:

@laser nic posebnega od opreme

Pa abs ima vsak nov avto:))

To pa zato, ker je zakonsko obvezen. Mislim, da od leta 2004. Nadzor za stabilnost vozila (ESP) pa morajo imeti vsa vozila narejena po letu 2011 serijsko.

A110 ::

Cakamo na novega spacebacka ze skoraj mesec in verjetno bomo 1 mesec se cakali. V hisi ni bilo nobenega ki bi ustrezal zeljam in pac moramo pocakati da ga naredijo v tovarni. je pa res da je tezko shajati z 1 avtom tacas ce se 2 vozita v slozbo vsak na drugo smer

sandmat ::

Pika na i je izjavil:

Sicer je pa moj sanjski avto, (avto, ki ga sploh ne potrebujem in bo zato ostal sanjski), Volvo.

Valjda bi čakali volvota. V tem času pa bi se naokoli vozili z drugim volvotom. :)
V ostalih avtih se ne počutim več varno odkar sem preizkusil švedski pleh

next3steps ::

Stingerja. Preprosto, če bi imel možnost ga kupiti, bi bil moj nedeljski avtomobil.

borisk ::

Vsak avto se mora čakati, ker dandanes nihče ne dela avtov na zalogo. brez čakanja dobiš tisto kar je pred pol leta ali še več šef salona mislil, da bo lahko prodal. Ford ranger se naprimer čaka 7-9 mesecev.

TheBlueOne ::

Smo ravno kupovali za mamo in je res, da se pogosto caka. Najboljse je najti iz zaloge ter se pogajat za ceno. Moram pa opozoriti, da obstaja ena velika razlika, ki pa je zame kljucna. Ce ima Touchscreen, potem pricakujem tudi Apple Carplay in Android Auto. To sta zame nujni funkciji, ki pa jih pri naprimer Toyoti ne nudijo in zelijo za navigacijo 600€. Moja Mama za glasbo, navigacijo, Telefon uporablja izkljucno android Auto, kar pove dosti o preprostosti glede na to, da steje skoraj 60 let.

Matko ::

borisk je izjavil:

Vsak avto se mora čakati, ker dandanes nihče ne dela avtov na zalogo. brez čakanja dobiš tisto kar je pred pol leta ali še več šef salona mislil, da bo lahko prodal.

bistvo teme v enem stavku ;)
Seveda govorimo o NOVIH avtomobilih.

sandmat je izjavil:

Pika na i je izjavil:

Valjda bi čakali volvota. V tem času pa bi se naokoli vozili z drugim volvotom. :)
V ostalih avtih se ne počutim več varno odkar sem preizkusil švedski pleh

XC90 je v akciji...;)

next3steps je izjavil:

Stingerja. Preprosto, če bi imel možnost ga kupiti, bi bil moj nedeljski avtomobil.
Črn ali moder?

Zgodovina sprememb…

• spremenila: Pika na i ()

nekikr ::

In kateri avto ni v akciji? :)

Is there ever a day that mattresses are not on sale?

Arctander ::

Kar bom napisal, velja za Renault, ampak verjetno je pri ostalih podobno. Prodajalec dobi na toliko-in-toliko proizvodnih slotov za določen model. Te slote mora zapolniti z naročili. Če ni dovolj naročil strank, šefe prodaje naroči neke nevtralne, ne predrage konfiguracije, za katere predvideva, da jih bo lahko prodal na način "iz zaloge". Hkrati pa do 30 dni preden gre avto v proizvodnjo, lahko še vedno spreminja konfiguracijo. Tako da če se vmes najde kupec, prodajalec za enega od teh avtov, ki so že v čakalni vrsti za proizvodnjo, spremeni konfiguracijo in ga naroči po željah kupca. Zato tudi nimajo vsi prodajalci enakih dobavnih rokov. Odvisno od tega, kako ima posamezen prodajalec rezervirane slote, koliko jih ima, koliko avtov ima že naročenih ...

To je lahko tudi eno od pogajalskih orodij kupca. Če domnevaš, da ima prodajalec na razpolago še veliko proizvodnih slotov, bo pripravljen dati več popusta, ker raje tebi za sigurno proda avto s konfiguracijo po naročilu, kot pa naroči nekega generično opremljenega na zalogo in se potem matra najti kupca zanj.

Pri Škodi pravijo, da bi, zgoraj omenjenih kodiaqov, letos prodali še trikrat toliko (dobavili naj bi jih pa nekje do 400).
Zan bit, da bo tudi karoq povzročil podobno evforijo v Slo.

_pobesneli_ ::

Jaz sem svojo octavio RS čakal 7 ali 8 mesecev. Ker sem kompliciral z dodatno opremo.
Prejšni avto sem čakal 3 dni, ker je bil tak n zalogi v skladišču in nisem imel nobenih posebnih želja.
Gregor

shintaro ::

klima, električne šipe... drugo ne rabim... ne razumem sploh kako eni dajo tolko več jurjev za neko 'opremo' lol

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: ALT ()

TheBlueOne ::

shintaro je izjavil:

klima, električne šipe... drugo ne rabim... ne razumem sploh kako eni dajo tolko več jurjev za neko 'opremo' lol

Za ca 2000€ se pri malih avtih ponavadi dobi kar nekaj dodatnih varnostnih sistemov, lepso notranjost, display na katerega se praviloma lahko projicira telefon, parksenzorji ali kamere, vcasih avtomatsko klimatsko napravo, gretje sedezev in se in se....

Poznam kar nekaj ljudi, ki naredimo 30.000+km/leto in se nekako vsi zavedajo koliko je vredna dobra oprema. Slabo opremljene praviloma kupujejo studenti in penzionisti, ki pac minimalno casa prezivijo v avtu, kar tudi razumem.

toSMpaJS ::

Jaz sem cakal na avto cca. 5 mesecev, podaljsali cakalno dobo za 2 tedna, potem pa se za en teden in mi dali testni avto za ta cas.

Z dodatno opremo (vrednost 14k) in vsemi popusti zraven sem dobil avto za isto ceno kot na konfiguratorju najcenejsi paket opreme in ne tako mocen motor kot ga imam sedaj. Se pravi po kateri logiki nebi vzel vse dodatne opreme, ce sem dobil vecji popust kot je bila dodatna oprema vredna?

#Brezpoznanstev
Life is a series of choices between bad and worse.

shintaro je izjavil:

V teh hladnih dneh zelo prav pridejo ogrevani sedeži in volan, sploh, če se gretje vklopi avtomatično, ko je pod 5 stopinj. Sončna streha je tudi super, občutek v avtu je odličen, pa večino časa se lepo hladi brez klime. Bluetooth nepogrešljiv, da se lahko normalno po telefonu kaj zmeniš med vožnjo, brez, da bi ogrožal sebe in okolico. Da o asistenčnih sistemih niti ne govorim.

Da se preživeti brez, so pa takšne in podobne stvari super.

mailer ::

Verjamem, da je cena dodatne opreme 14k€ pri avtu za vsaj 30k€, jaz bom kupil avto za manj, kot je "vrednost vaše dodatne opreme" pa bom imel še vedno dokaj udoben in ugoden avto samo brez "nemške značke" ali kakšne druge za tak denar. Če imaš denarja veliko se ti smisel za racionalnost zmanjšuje exspoentno z naraščanjem finančnih stredstev. Zvedel pa včeraj, da je od kolega žlahta čakala na cliota karavan 3 mesece z opremo po želji. Če naročite navadnega cliota ali twingota ga v revozu sestavijo in dostavijo kupcu v 8h dneh.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

qwea ::

mailer je izjavil:

jaz bom kupil avto za manj, kot je "vrednost vaše dodatne opreme" pa bom imel še vedno dokaj udoben in ugoden avto samo brez "nemške značke" ali kakšne druge za tak denar.

Kaj pa boš kupil?

cekr ::

Če kupiš avto z osnovno ceno npr. 25k €, nima dodatno oprema za stati več kot 2k€.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

A110 ::

no, ni res. tempomat, parking senzorji, touch radio, avtomatska klima in si ze na skoraj 1000e. potem pa dodas se morda drugo barvo ali pa drugacno notranjost in si takoj na 2000e.
«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Podivjane cene novih avtomobilov (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Na cesti
33357608 (20274) m0LN4r
»

Cene avtov zadnje čase (strani: 1 2 )

6013635 (11052) bambam20
»

Padanje vrednosti avtomobila. (strani: 1 2 )

5314132 (11825) bambam20
»

Avto nižjega srednjega razreda (strani: 1 2 )

8425708 (21615) dj_uro
»

Nov VS rabljen avto (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

45496474 (81461) Red_Mamba

Več podobnih tem