» »

Scrum & itil

Scrum & itil

harmony ::

V podjetju kjer delam je pred dobra pol leta prisel nov direktor za infrastrukturo in programiranje.

Do sedaj seveda ni nic spremenil, ceprav je obljubil veliko...ampak sem ze navajen na te obljube...no uspel je odpustiti obe vodji oddelka na dveh lokacijah ter namesto njiju postavil 2 vodji tima...
Skratka...v podjetju je ze nekaj casa cela stala, se ne ve kdo pije in placa, zato vodilni kao nekaj delajo na to temo, ampak klima med sodelavci je na najnizjem nivoju odkar sem prisel v podjetje. Pa se sodelavec je dal odpoved, to tudi mene caka, ampak vsi imamo razloge zakaj ne in zakaj ja dati odpoved...

Tisto kar mene zanima kake so vase iskusnje v firmah kjer delate. Novi vodja tima (ki je "napredoval" iz nase skupine) zeli delati po SCRUMU in sicer ena stva je, da imamo vsak dan 10minutne sestanke, ki se seveda razvlecejo v 30minutne, kar mi ze najeda, ceprav je sele drugi teden odkar je zacel s to metodo.

Jaz resnicno ne vem kaj naj clovek za vsak dan govori, ce delas v supportu oziroma v vzdrzevanju lokalne infrastrukture. Ne vem kako naj bi nam scrum sploh pomagal? Kaj ni to bolj vezano za neko projektno delo? Vzdrzevanje infrastrukture ni projekt (lahko bi bil, ce bi bilo vse tocno definirano, ampak pri nas je to se svetlobna leta dalec).

Podjetje tudi zeli od nas, da naj se udelezimo itil tecaja, kar me ne moti, dokler se ne vezem za firmo. Zal tudi pri tem ne vidim nobene dodatne vrednosti, saj je kot prvo tim premajhen, drugo, vsi delamo vse ter kot tretje bi morali uporabnike navaditi na taksen nacin dela, tako da razna uletavanja, motnje pri sestankih, konstantno klicaranje bi morali odpasti.

Kaj menite okrog tega scruma in itila v taksnem okolju?

Šmorn ::

Pri nas se sestanki tudi zavlečejo na 30 min iz predvidenih 10. Vedno se dobi en idiot, ki zapne za vsako malenkost. Ne delamo po SCRUMu, ampak imamo redne jutranje sestanke.

jype ::

je izjavil:

Jaz resnicno ne vem kaj naj clovek za vsak dan govori, ce delas v supportu oziroma v vzdrzevanju lokalne infrastrukture.
"Support, maintenance." ob ponedeljkih, sredah in petkih, ter "Maintenance, support." ob torkih in četrtkih.

kingsix ::

uh...ded implementira dnevne sestanke in je to že SCRUM. Classic.

harmony ::

kingsix je izjavil:

uh...ded implementira dnevne sestanke in je to že SCRUM. Classic.

Ja, zal. Pa nek retro ob petkih, ki je zadnjic planiranih 30minut trajal 90.

Vodja tima pravi, da naj bi to bila za nas motivacija. Meni to samo stres naredi. Nemaram dnevnih sestankov, kjer moram govoriti kaj bom ta dan pocel. Ne vem kje je tu dodana vrednost.

hojnikb ::

naj šef naredi analizo zapravljenega časa in produktivnosti (in s tem zapravljenega $$$) na račun sestankov :)
#brezpodpisa

kingsix ::

SCRUM ima veliko overheada, ki pa še se znatno poveča zaradi napačne implementacije. Sestanki pa se znajo zavlečt ker folk čuti obligacijo, da morajo povedat ne vem kaj vse..češ koliko so delali. Sploh če je šef kretenski. Sestanki tako postanejo nek strah zaposlenih.

Sam imam cert. za SCRUM masterja (no pravzaprav dva) in v naši firmi mi ekipa fura nek hibrid med kanban in scrum.
Ne moreš kar v vsako situacijo vsilit neke metodologije oz. v tem primeru frameworka. Najboljše je če z ekipo prideš do neke rešitve, ki bo primerna v danem kontekstu.
Prav tako bi morala biti naloga vašega "leaderja" da poskrbi da so sestanki res kratki in so v njih vključeni le ključni akterji.
Pri nas sem na začetku katerega hitro ustavil pri nakladanju na sestanku in so res vedno kratki. Folk je treba naučit kaj je pomembno in kaj ne. Največkrat se zgodi, da dva razvijalca na seatanku začneta govorit med sabo glede zadeve, ki se tiče le njiju..to je pač takoj treba prekinit in se naj pogovorita sama po sestanku.
Jaz bi na tvojem mestu izrazil skrbi leaderju ali nekomu in to je to. Jaz bi vsekakor prisluhnil.

Invictus ::

Folk preveč sledi standardom kot so SCRUM in ITIL. Dobesedno po vsakem členu.

Vendar so pravila zato tam, da tista, ki jih ne maraš, izločiš. Saj te nihče ne preverja ali res vse upoštevaš.

Sam sem že bil SCRUM Master, pa je glavna stvar le tega, da narediš zapisnik, in ubiješ nepotrebne debate. Če folk začne debatirati, jih prekineš, rečeš naj se zmenijo kasneje (ponavadi 2-3, ne več) in naj uredijo zadevo. Naslednji dan preveriš stanje. Seveda, če nekdo v ekipi nič ne dela, na teh sestankih bluzi. To se bo dogajalo vedno bolj pogosto, ker bo vedno več SCRUM certified managerjev, ki nimajo pojma o čem developerji govorijo.

ITIL je isto sranje, narediš tisto kar ti je všeč in zanemariš ostalo. Predvsem pa ITIL prinese cel kup papirjev, postopkov in posledično sledljivost ter hierarhijo potrjevanja sprememb. Kar potem pomeni, da mora šef non-stop nekaj brati in potrjevati, in se tega prej ali slej naveličajo.

SCRUM je kul za male firme, ITILa bi se pa jaz na dolgo izognil... Nepotrebno... Je pa fajn kaj vedeti, da sploh več kaj o delovnih procesih v infrastrukturi, sploh v produkciji.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

harmony ::

Dobro. Bom v petek na tem retro sestanku povedal kaj je bilo pozitivnega in kaj je bilo negativnega v tednu. Definitivno mi je pol ure vsak dan prevec. Zakaj je pol ure? Zato, ker vsak pove kako se pocuti ta dan in potem to traja, plus poves kaj bos delal danes itd...meni brezveze, ampak ok...da ne bom edini tisti v timu, ki vse vidi negativno. :|

Besna Glista ::

Kako se pocuti?! Wtf, kaj mene briga, ce nekoga srat tisci, pa ne more?

Zgodovina sprememb…

harmony ::

Besna Glista je izjavil:

Kako se pocuti?! Wtf, kaj mene briga, ce nekoga srat tisci, pa ne more?

Zato pa imam od vceraj na vseh zaposlitevenih portalih cv na "javno"...

harmony ::

Danes napredek. Jutranji sestanek je trajal 12min...seveda nisem kaj veliko povedal, kaj bom delal. Sem pa uposteval kar je rekel "jype". Danes bom delal support na streznikih. :)
Jutri bom povedal isto. Kaj pa naj pove nekdo, ki je v 2nd level suportu...

Drug teden imamo prvi uradni sestanek z novimi vodji, kjer bo kao predstavljeno kaj bo kdo v prihodnosti pocel. Meni bo dana tema IT Security, to sem tudi opisoval v eni od tem, ter Linux tema.

Vse lepo in prav, ampak vodje so ocitno nesposobne tocno definirati naloge v teh podrocjih. Na koncu bo tako, da si bom moral sam izmisliti delovne naloge. Moram trpeti, dokler ne pridem do novega joba...Razmisljam, da bom drug teden na sestanku "tecnoba" in samo spraseval in moril okrog zadev, namrec sodelavec gre (to vemo vsi ze pare mesecev), firma pa v tem casu ni poskrbela za ustrezno zamenjavo, temvec bo v tem prehodnem obdobju razdelila njegove naloge nam...

Gre se pa za podjetje, kjer imamo na eni lokaciji preko 200 uporabnikov, v supportu smo pa samo trije ter ucenec in vodja tima. Eden gre, torej ostane nas efektivno 2 in ucenec, ter vodja tima, ki poleg "vodenja" dela se tisto, kar je prej pac delal...

windigo ::

Kakšne sprinte pa imate v podpori, da se greste scrum?
Ker namen sestankov je odpraviti ovire, ki bi preprečevale, da dosežete cilj, ne osebnim izpovedim, kaj bo kdo tisti dan počel. (Kdo ni naredil svojega pa se najbolje vidi na koncu sprinta.)

Kar se ITIL tiče, kam zapisujete probleme, te zapise še kdaj pogledate in kaj naredite, ko naletite na težji problem, ki ga nihče ne zna takoj rešiti? (nekako nakazujem, da je določena specializacija v heterogenih okoljih neizogibna, podatki pa osnova za izboljšave)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali so v Sloveniji sploh še kakšni developerji? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
28057500 (27097) LeQuack
»

Sistem za delo od doma in remote sodelovanje

Oddelek: Loža
484691 (3546) Tear_DR0P
»

Preobremenjenost delovnega tima (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6310522 (7163) Mato989
»

Programiranje - plačilo po učinku

Oddelek: Pomoč in nasveti
122104 (1549) xardas
»

Medosebni odnosi v IT podjetjih & roki & nadure (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8817357 (13641) Tody

Več podobnih tem