Forum » Problemi človeštva » Global warming
Global warming
Temo vidijo: vsi
jest10 ::
NASA uporablja malo drugačen nabor merilnih mest in malo drugačno povprečenje in zato pride do manjših odstopanj. Podobno angleški HadCRUT. Kar se trenda tiče pa te minimalne razlike ne pomenijo nič, ker vsi pokažejo isti trend.2013 je bilo četrto najtoplejše leto (skupaj z 2003) odkar so meritve s termometri:
Aja? Novica pravi drugače:
NASA je izmerila, da je bilo leto 2013 sedmo najtoplejše leto...
http://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/v...
Aha. Če skrbno izbereš merilna mesta in malo po svoje povprečiš, dobiš toplejše leto
dstr17_ ::
lufthammer je izjavil:
Prisilno zorenje in zgodnja trgatev daje slabšo letino in očitno nisi s kmetov, ker tega ne veš in klatiš neumnosti. Se ne bi čudil, če misliš da hrana zraste na policah mercatorja.2013 je bilo četrto najtoplejše leto (skupaj z 2003) odkar so meritve s termometri:
In to pomeni točno toliko, kot tole:
ZIMA 1227/1228: Zelo topla zima in pomlad. V tistem letu so že konec julija imeli trgatev.
ali pa tole:
ZIMA 1708/1709: Najbolj mrzel januar v Evropi, zamrznilo je Jadransko morje. Povprečna januarska temperatura je bila -13,2 stopinj celzija!
Osebno imam raje zgodnejšo trgatev, ker nisem en utrgan mazohist.
Poleg tega še vedno ne razumeš, da topla zima v Evropi še ne pomeni, da je po celem svetu tako in da raznorazne podnebne anomalije v zadnjih 2000 letih niso nič v primerjavi s tem kamor gremo zdaj.
lufthammer ::
Prisilno zorenje .... Se ne bi čudil, če misliš da hrana zraste na policah mercatorja.
Prisilno zorenje??? Ti pa imaš pojma, ja. In ne kupujem v Mercatorju zato ne vem, kaj ti tam raste, sem redno v Sparu in stanujem na kmetih, ne morš verjet.
Poleg tega še vedno ne razumeš, da topla zima v Evropi še ne pomeni,...
Ravno to sem napisal. Nič ne pomeni ne topla in ne mrzla, kot tudi nič ne pomeni "sedmo najtoplejše od kar merimo".
Kako merimo, kje merimo, kje in kako so merili pred Kristusom, vse to smo že dali skoz. Pa ja ne bo treba še enkrat?
Nič ne pomeni ne topla in ne mrzla, kot tudi nič ne pomeni "sedmo najtoplejše od kar merimo".Sedmo najtoplejše leto (ali četrto) pomeni, da je bilo to leto povsem v skladu s trendom globalnega segrevanja. Če bi bilo nekje v povprečju 20.st. bi bilo čudno, ampak ni. Je povsem pri vrhu najtoplejših let.
Kako merimo, kje merimo, kje in kako so merili pred Kristusom, vse to smo že dali skoz. Pa ja ne bo treba še enkrat?Paleoklimatološke raziskave niso popolne, ampak vseeno lahko marsikaj uporabnega povejo. Če pa ti zanikaš rezultate teh raziskav pa je to tvoj problem.
Okapi ::
Še vedno čakam podatek, koliko bomo letos prihranili pri gretju.
Ker škode alarmisti vedno znajo hitro izračunati (ali "izračunati"), prihranki pa jim gredo hudo težko z jezika.
O.
Ker škode alarmisti vedno znajo hitro izračunati (ali "izračunati"), prihranki pa jim gredo hudo težko z jezika.
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Če pa ti zanikaš rezultate teh raziskav ....
Prav nič ne zanikam, le slepo verjamem ne, ker znajo biti marsikdaj rezultati prikrojeni trenutnim potrebam, kar sem pa tja kak znanstvenik celo prizna. Ti si pa nekritični vernik, vendar (s tvojimi besedami) je to tvoj problem.
O.
Te bo ignoriral, brez skrbi, še vedno je bilo tako, ali pa boš dobil kak poniglav odgovor.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: lufthammer ()
Prav nič ne zanikam, le slepo verjamem ne, ker znajo biti marsikdaj rezultati prikrojeni trenutnim potrebam, kar sem pa tja kak znanstvenik celo prizna. Ti si pa nekritični vernik, vendar (s tvojimi besedami) je to tvoj problem.97% znanstvenikov, ki se profesionalno ukvarjajo s klimatologijo, pravi, da se Zemlja segreva in da je vzrok človek. Vsi inštituti in vse akademije znanosti vseh industrializiranih držav pravijo enako. Več kot 97% člankov, ki so objavljeni in se izrečejo o vzrokih, to pripišejo človeku. Ampak ti boš seveda raje verjel tistim 3%, ker je to bolj v skladu s tvojimi ideološkimi predstavami in subjektivnimi občutki.
Me zanima kaj bi naredil če ti 97% zdravnikov reče da imaš raka, 3%, ki ima denarni interes v pogrebnih storitvah, pa da ni nič narobe. Komu bi verjel? Saj je jasno komu. Gre za preveč pomembno stvar da bi se zanašal na tiste 3%, ki imajo povrh vsega še denarni interes v ozadju.
Samo pri globalnem segrevanju, kjer posledice ne prizadenejo tebe, ampak v največji meri druge ljudi, v drugih krajih in v drugem času, je očitno lažje nasedati zanikovalski propagandi in se delati da problem ne obstaja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: dstr17_ ()
Še vedno čakam podatek, koliko bomo letos prihranili pri gretju.Prihranili bomo toliko kolikor je bila višja temperatura. Ampak očitno nisi sposoben razumeti, da globalno segrevanje ni le vprašanje cene. Pa tudi če bi bilo, celo najbolj konzervativni ekonomisti priznavajo, da smo na poti daleč preko točke, kjer bi imeli od tega koristi. Beri še enkrat: Gambling with Civilization
O.
jebiveter2 ::
Me zanima kaj bi naredil če ti 97% zdravnikov reče da imaš raka, 3%, ki ima denarni interes v pogrebnih storitvah, pa da ni nič narobe. Komu bi verjel? Saj je jasno komu. Gre za preveč pomembno stvar da bi se zanašal na tiste 3%, ki imajo povrh vsega še denarni interes v ozadju.
Misliš reči:
Kaj bi naredil, če bi ti 97% homeopatov reklo da imaš raka, in predlagalo njihove terapije.
3% dejanskih zdravnikov, ki jih financira država, pa ima na voljo vsaj x-ray, če ne še ostale pripomočke.
Me zanima kaj bi naredil če ti 97% zdravnikov reče da imaš raka,
Zdravnikov, ki imajo denarni interes v farmacevtski industriji in ti v preostanku življenja spulijo vse??
Sploh je pa ta procent že bilo ovrženo pretiravanje. Verjetno misliš da se bo prijelo, če boš dovolj dolgo ponavljal.
Sploh je pa ta procent že bilo ovrženo pretiravanje. Verjetno misliš da se bo prijelo, če boš dovolj dolgo ponavljal.Ne zmišljuj si. Številka 97% drži kot pribita.
Among abstracts expressing a position on AGW, 97.1% endorsed the consensus position that humans are causing global warming.http://iopscience.iop.org/1748-9326/8/2...
WarpedGone ::
u madona, kr 97,1% se jih strinja?
To je še bolje kot plebiscitarni Ja!
Dokler ne greš kopat v detajle in pogruntaš da niti sami ne vejo s čim točno se kao strinjajo.
Gdaj smo spet pršli na GW nazaj? A ni bil vmes popularen ACC?
To je še bolje kot plebiscitarni Ja!
Dokler ne greš kopat v detajle in pogruntaš da niti sami ne vejo s čim točno se kao strinjajo.
Gdaj smo spet pršli na GW nazaj? A ni bil vmes popularen ACC?
Zbogom in hvala za vse ribe
krneki0001 ::
97% znanstvenikov, ki se profesionalno ukvarjajo s klimatologijo, pravi, da se Zemlja segreva in da je vzrok človek.
Zemlja se ohlaja že od njenega nastanka, pa lahko pametujete ti in tvojih debilnih 97% znanstvenikov kolikor hočete.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster
Očitno niso podkupljeni, če vedo, da se zemlja ohlaja. To že v osnovnih šolah učijo, da je pred približno 4.6 miljarde let nastala zemlja in da je se ohlaja od takrat naprej.
Lahko da se segreva ozračje okoli zemlje, sama zemlja pa se sigurno ne segreva.
Lahko da se segreva ozračje okoli zemlje, sama zemlja pa se sigurno ne segreva.
donfilipo ::
O.
Ajde fuđinama sofistic:) na kratko:
tisti, ki so v zelenem alarmističnem valu:) nastavili izolacijo in začeli upoštevati števce, BODO prihranili. Ostali bomo dali, (ker smo bili že prej na min:) pa malo več. Ali kar nekaj več. Seveda ne zaradi mraza, ...ampak imajo korporativna gospoda tudi druge finte. In mafija seveda
In kaj bomo alarmisti prihranili?
Za slovo od filozofiranja, ker se moj rok počasi izteka, ko bodo vnuki tole brali, bodo zlahka in načelno prekleli svojega dedka. Kakšno svečo torej
......
En znanec je vozil rešilca. Vedno počasi, vedno so ga klicali z malice in nikoli ni prižgal sirene. In res ni bilo bistvene razlike od ostalih šoferjev, ...samo če že debatiraš, ali voziš rešilca, pa tako vseeno ni prav.
In iz tistega mojega mita, ki ga je treba še oblikovati v knjižno obliko. Svetu sodi sto kraljev na videz in en klošar in berač na koncu. ON določi kdaj se sojenje začne. Mislim, da se že kar vidi kdaj približno to bo
Zoprno je ker kolektivnega nagona po samoohranitvi nekako ni, oziroma je preveč agresiven in na tanatos, da bi kaj pomagalo.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: donfilipo ()
Starodavni ::
Tvoji vnuki bodo prekleli tvoje preveč filozofsko in v neke modrosti in učeno napisan tekst, ki ga še normalen človek težko razume.
Pa tvoji vnuki (če sploh jih imaš) bodo uživali več energetskega bogastva kot pa revščine, ki danes vlada. Elektrika bo še cenejša in v še večjih količinah ter dostopna za tudi največje reveže.
Global warming pa ne bo nek bavbav in zakaj ne? Zato, ker bo človeštvo do takrat imelo več energije kot danes in bo s to energijo lažje reševalo probleme.
Varčevanje je dolgoročna smrt za človeško vrsto, edino potrošnja in prosperiteta sta edina smer, če hočemo kot celotna civilizacija uspeti in potovati med zvezdami ter razširiti nas same še drugje kot samo ta planet.
Če varčuješ in varčuješ, boš slej ko prej porabil vse surovine in na koncu boš propadel, ker nisi našel bolj učinkovite in oprijemljive rešitve, ne, raje kot to si izbral varčevanje za dolgoročno rešitev.
Pa tvoji vnuki (če sploh jih imaš) bodo uživali več energetskega bogastva kot pa revščine, ki danes vlada. Elektrika bo še cenejša in v še večjih količinah ter dostopna za tudi največje reveže.
Global warming pa ne bo nek bavbav in zakaj ne? Zato, ker bo človeštvo do takrat imelo več energije kot danes in bo s to energijo lažje reševalo probleme.
Varčevanje je dolgoročna smrt za človeško vrsto, edino potrošnja in prosperiteta sta edina smer, če hočemo kot celotna civilizacija uspeti in potovati med zvezdami ter razširiti nas same še drugje kot samo ta planet.
Če varčuješ in varčuješ, boš slej ko prej porabil vse surovine in na koncu boš propadel, ker nisi našel bolj učinkovite in oprijemljive rešitve, ne, raje kot to si izbral varčevanje za dolgoročno rešitev.
Če varčuješ in varčuješ, boš slej ko prej porabil vse surovine in na koncu boš propadel, ker nisi našel bolj učinkovite in oprijemljive rešitve, ne, raje kot to si izbral varčevanje za dolgoročno rešitev.Če ogrevaš pri odprtem oknu to ni znak napredka, ampak neumnosti. Obstaja razlika med varčevanjem in energetsko učinkovitostjo. Varčevanje pomeni, da pri odprtem oknu kuriš manj, energetska učinkovitost pa da okno zapreš.
Nihče pa ne pravi, da je energetska učinkovitost edina rešitev za globalno segrevanje. Je sestavni del rešitve, ker danes slabo upravljamo z energijo, ampak drugi sestavni del rešitve so tudi novi viri energije. Dolgoročno so obnovljivi viri energije edina opcija. So največji možni vir energije na Zemlji in edini lahko v celoti pokrijejo energetske potrebe, tudi če se povečajo še za nekajkrat.
pa jaz ne govorim o tem. Jaz govorim o energetski revščini, ko milijoni ljudi nimajo niti dostopa do elektrike.
Elekrika pa pomeni življenje, pomeni da napajaš s tem ogromno uporabnih stvari, ki močno spremenijo samo družbo.
Pralni stroj, zmrzovalna skrinja, računalnik, internet so samo ene od teh. da o morebitni prihodnosti elektirčnih avtomobilov ne govorim.
Elektrika in še poceni je edini ključ, da rešimo vse težave moderne civlizacije in dvignemo iz energetske revščine ostale, ki so prikrajšani za dostop do tega.
Elekrika pa pomeni življenje, pomeni da napajaš s tem ogromno uporabnih stvari, ki močno spremenijo samo družbo.
Pralni stroj, zmrzovalna skrinja, računalnik, internet so samo ene od teh. da o morebitni prihodnosti elektirčnih avtomobilov ne govorim.
Elektrika in še poceni je edini ključ, da rešimo vse težave moderne civlizacije in dvignemo iz energetske revščine ostale, ki so prikrajšani za dostop do tega.
Starodavni je izjavil:
Tvoji vnuki bodo prekleli tvoje preveč filozofsko in v neke modrosti in učeno napisan tekst, ki ga še normalen človek težko razume.
Also nisi razumel, torej imaš glede tistega preveč v neke čudne modrosti zapleteno prav Ampak dobro, pišem za tistih 10, ki razumejo in ono je bilo pa specifično za Okapija. Okapi je namreč eden redkih (ima močno pisalno napravo:), ki dejansko lahko tudi kanček realno spremeni, oziroma vpliva močneje.
JAZ nimam vnukov. Na srečo, če se moje (in ne samo moje pesimistične in nekorigirane opcije realizirajo). Med te spada tudi GW, ki ga kot izgleda danes niti energetsko obilje ne more popraviti. In zdaj če rečeš, da je do danes energetsko obilje in znanje še vedno poravilo vse in nam omogočilo to kar je in praktično vse izboljšave civilizacije, ...potem odvrnem, da ni nujno da gre tako vekomaj naprej. Gre pod določenimi spremembami in pogoji! Brezpogojen optimizem vsaj v debati ni na mestu!
Zgodovina sprememb…
Kot tudi brezpogojen pesimizem in katastrofizem glede klimatskih sprememb, ki se med človeštvom dogajajo že tisočletja, kar se je ledena doba končala.
Smo pač trenutno v medglacialnem obdobju in mene bolj kot toplo obdobje skrbi novo glacialno (ledeno) obdobje, ko bodo temperature veliko bolj nizke in bo vse trpelo. Moderna civilizacija ne bo mogla glacialne dobe zdržati brez povečanja virov energije, če ne bo potem se večina človeške civilizacije, kar bo takrat ostalo na torpske predele, kjer bo klima kolikor znosna in ne bo večnega ledu.
Samo bodo tudi prisotne suše zaradi manjšega izhlapevanja padavin iz morij. Hladnejši planet pušča veliko posledic, ne samo toplejši.
In naša človeška vrsta je prilagodljiva, že 10 tisoč let obstajamo in vmes je bilo veliko padcev civilizacij, pa smo se pobrali in evo nas tukaj. Upam le, da bo razvoj konstanten in da ne bo potrebe po civlizacijskem kolapsu, preden bo prišla nova, boljša in efektivna civilizacija kot je zdajšnja.
Treba je biti tudi optimist, če si ti realist ali pesimist, to ni moj problem, tudi jaz lahko postanem realist ali pesimist, ampak bolj verjamem v to, da bo človeštvo se prilagodilo drugačnem podnebju kot je danes, tudi če bo 1 stopinja več kot je običajno.
Bolj kot to me skrbijo katastrofisti, ki bodo povzročili to, da se bodo ljudje preprosto vdali v usodo in ne bodo se sproti prilagodili na novi svet. Razmišljali bodo v stilu, nima smisla vztrajati, zafurali smo, ajmo, ulezimo se in umrimo.
To me najbolj skrbi, vdaja v usodo in propad.
Vendar glede na situacijo se to ne bo zgodilo, razen pri domnih, ki so že izgubljen primer.
Smo pač trenutno v medglacialnem obdobju in mene bolj kot toplo obdobje skrbi novo glacialno (ledeno) obdobje, ko bodo temperature veliko bolj nizke in bo vse trpelo. Moderna civilizacija ne bo mogla glacialne dobe zdržati brez povečanja virov energije, če ne bo potem se večina človeške civilizacije, kar bo takrat ostalo na torpske predele, kjer bo klima kolikor znosna in ne bo večnega ledu.
Samo bodo tudi prisotne suše zaradi manjšega izhlapevanja padavin iz morij. Hladnejši planet pušča veliko posledic, ne samo toplejši.
In naša človeška vrsta je prilagodljiva, že 10 tisoč let obstajamo in vmes je bilo veliko padcev civilizacij, pa smo se pobrali in evo nas tukaj. Upam le, da bo razvoj konstanten in da ne bo potrebe po civlizacijskem kolapsu, preden bo prišla nova, boljša in efektivna civilizacija kot je zdajšnja.
Treba je biti tudi optimist, če si ti realist ali pesimist, to ni moj problem, tudi jaz lahko postanem realist ali pesimist, ampak bolj verjamem v to, da bo človeštvo se prilagodilo drugačnem podnebju kot je danes, tudi če bo 1 stopinja več kot je običajno.
Bolj kot to me skrbijo katastrofisti, ki bodo povzročili to, da se bodo ljudje preprosto vdali v usodo in ne bodo se sproti prilagodili na novi svet. Razmišljali bodo v stilu, nima smisla vztrajati, zafurali smo, ajmo, ulezimo se in umrimo.
To me najbolj skrbi, vdaja v usodo in propad.
Vendar glede na situacijo se to ne bo zgodilo, razen pri domnih, ki so že izgubljen primer.
A ne....ni katastofizem če se bodeš z nekom, ki trdi da se led ne premika,...privat pa trobi da bodo čez 12 let električna nabesa najkasneje, ker smo tako ali tako vse drugo zajebali
Treba se je NAJPREJ zavedati kje in kaj smo zajebali, torej da to JE in potem pa kako popraviti. Ne popravi se samo. Ne bomo niti mi s tapkanjem po forumu...samo misel je tako pravilnejša.
Zanikanje je tu, ki se križa z optimizmom in potem tolčete po ubogem Domnu, ko butalci napredovali v sofizmih:) Je pa resnično zanimivo od kod in kje pa ravno Domen predstavlja nekakšno elitno mnenje, ki se počasi uveljavlja in bi se seveda še daleko prej, če ne bi bilo vpliva korporacij. Ampak to je druga tema...za drugam.
Treba se je NAJPREJ zavedati kje in kaj smo zajebali, torej da to JE in potem pa kako popraviti. Ne popravi se samo. Ne bomo niti mi s tapkanjem po forumu...samo misel je tako pravilnejša.
Zanikanje je tu, ki se križa z optimizmom in potem tolčete po ubogem Domnu, ko butalci napredovali v sofizmih:) Je pa resnično zanimivo od kod in kje pa ravno Domen predstavlja nekakšno elitno mnenje, ki se počasi uveljavlja in bi se seveda še daleko prej, če ne bi bilo vpliva korporacij. Ampak to je druga tema...za drugam.
Zgodovina sprememb…
gzibret ::
starodavni> Moderna civilizacija ne bo mogla glacialne dobe zdržati brez povečanja virov energije, če ne bo potem se večina človeške civilizacije, kar bo takrat ostalo na torpske predele, kjer bo klima kolikor znosna in ne bo večnega ledu.
No, ja.. tudi glacial ni bil tako hud, kot ga prikazuje Holivud. V SLO tudi v času najhujših ledenih dob ni bilo večnega ledu. Bohinjski ledenik je segal do Radovljice, Soški pa malo naprej od Tolmina. V resnici je bilo takrat ponižinah Slovenije klima podobna, kot je danes na Pohorju, ali pa Pokljuki.
No, ja.. tudi glacial ni bil tako hud, kot ga prikazuje Holivud. V SLO tudi v času najhujših ledenih dob ni bilo večnega ledu. Bohinjski ledenik je segal do Radovljice, Soški pa malo naprej od Tolmina. V resnici je bilo takrat ponižinah Slovenije klima podobna, kot je danes na Pohorju, ali pa Pokljuki.
Vse je za neki dobr!
ja samo, vseeno to terja porabo za ogrevanje in tudi rastna sezona je krajša, če so zime daljše in trše kot so današnje.
Pa ne smeš pozabiti na to, da postane večji del severa nova tundra ali tajga. Neprijetno je bilo živeti v tistemu času.
Pa ne smeš pozabiti na to, da postane večji del severa nova tundra ali tajga. Neprijetno je bilo živeti v tistemu času.
V resnici je bilo takrat ponižinah Slovenije klima podobna, kot je danes na Pohorju, ali pa Pokljuki.Ja, in ko se vprašaš, kaj lahko pridelajo za preživetje na Pokljuku, poleg lesa, ki ga ljudje ne moremo jesti, se lahko čudiš, kako smo ljudje preživeli.
O.
V resnici je bilo takrat ponižinah Slovenije klima podobna, kot je danes na Pohorju, ali pa Pokljuki.Ja, in ko se vprašaš, kaj lahko pridelajo za preživetje na Pokljuku, poleg lesa, ki ga ljudje ne moremo jesti, se lahko čudiš, kako smo ljudje preživeli.
O.
Pridelajo na pokljuki res bolj malo. Že zato, ker je to triglavski narodni park in se ne sme nič takega pridelovati gor. Lahko pa dobiš "gozdne sadeže", ki jih narava sama daje. Gobe, borovnice, maline, robide, jagode in zelišča. Poleg sira in mleka, ki ga dobiš od krav, ki se pasejo gor.
Pa da o divjačini ne govorimo.
Ni vse tako slabo kot hočete nekateri pokazat.
V bistvu sem hotel povedati, da se ljudje znajdemo v najrazličnejših pogojih, in to že milijon+ let. Pogledaš Inuite na eni strani in recimo Tuarege na drugi, pa ti je jasno, da je vsaka panika in alarmizem odveč.
O.
O.
V bistvu sem hotel povedati, da se ljudje znajdemo v najrazličnejših pogojih, in to že milijon+ let. Pogledaš Inuite na eni strani in recimo Tuarege na drugi, pa ti je jasno, da je vsaka panika in alarmizem odveč.Torej ker bo nekje neka skupina ljudi preživela je vseeno če milijoni umrejo in obsežni deli planeta postanejo nenaseljivi? Ker to je pot na kateri smo zdaj.
O.
V bistvu sem hotel povedati, da se ljudje znajdemo v najrazličnejših pogojih, in to že milijon+ let. Pogledaš Inuite na eni strani in recimo Tuarege na drugi, pa ti je jasno, da je vsaka panika in alarmizem odveč.Torej ker bo nekje neka skupina ljudi preživela je vseeno če milijoni umrejo in obsežni deli planeta postanejo nenaseljivi? Ker to je pot na kateri smo zdaj.
O.
Obratna pot je še slabša.
Ja, res bi bilo grozno če bi nehali uporabljati fosilna goriva, počistili zrak, pocenili energijo, ustvarili nova delovna mesta in zanamcem pustili spodoben planet.V bistvu sem hotel povedati, da se ljudje znajdemo v najrazličnejših pogojih, in to že milijon+ let. Pogledaš Inuite na eni strani in recimo Tuarege na drugi, pa ti je jasno, da je vsaka panika in alarmizem odveč.Torej ker bo nekje neka skupina ljudi preživela je vseeno če milijoni umrejo in obsežni deli planeta postanejo nenaseljivi? Ker to je pot na kateri smo zdaj.
O.
Obratna pot je še slabša.
Obsežni deli planeta nenaseljivi. A si ti padel na glavo?
Praktično celoten planet smo poselili, tudi puščave imajo sledove človeka, še ob akrtičnih obalah najdeš inuite, ki lovijo kite in tjulnje.
Edino Antarktika je mogoče malo nenaseljiva, ampak verjetno ne bi bila niti nenaseljiva, če bi bil interes in bi se lovilo morsko hrano pa pingvine na kopnem.
seveda pa ne bi bil to visok življenjski standard in tudi življenjska doba bi bila krajša.
A to je še zdaleč od tega, da bi bil predel nenaseljiv, kjer je hrana, voda in interes postane naseljivo, pa četudi za par družin, ki se premika od točke do točke.
@nebivedu, tak sistem življenja ne more prehraniti 2 milijonov slovencev, ampak mogoče največ 100 tisoč, ker je hrana v divjini močno omejena po količini in energiji kot tista, ki jo pridelamo in je produkt selektivne vzgoje in križanj.
Da, slovenci bi še obstjaal in živeli na račun divjine, ampak ne pričakuj, da jih bo tam živelo 2 miljona, največ 1 miljon bi jih živel, kolikor jih je bilo takrat preden smo vstopili v industrializacijo.
Praktično celoten planet smo poselili, tudi puščave imajo sledove človeka, še ob akrtičnih obalah najdeš inuite, ki lovijo kite in tjulnje.
Edino Antarktika je mogoče malo nenaseljiva, ampak verjetno ne bi bila niti nenaseljiva, če bi bil interes in bi se lovilo morsko hrano pa pingvine na kopnem.
seveda pa ne bi bil to visok življenjski standard in tudi življenjska doba bi bila krajša.
A to je še zdaleč od tega, da bi bil predel nenaseljiv, kjer je hrana, voda in interes postane naseljivo, pa četudi za par družin, ki se premika od točke do točke.
@nebivedu, tak sistem življenja ne more prehraniti 2 milijonov slovencev, ampak mogoče največ 100 tisoč, ker je hrana v divjini močno omejena po količini in energiji kot tista, ki jo pridelamo in je produkt selektivne vzgoje in križanj.
Da, slovenci bi še obstjaal in živeli na račun divjine, ampak ne pričakuj, da jih bo tam živelo 2 miljona, največ 1 miljon bi jih živel, kolikor jih je bilo takrat preden smo vstopili v industrializacijo.
pocenili energijo
Ni problema, samo ukinemo subvencije in garantirani odkup panelom in veternicam
počistili zrak
Komot. Samo to nima veze s CO2.
Torej ker bo nekje neka skupina ljudi preživela je vseeno če milijoni umrejoV naslednjih 100 letih bo umrlo praktično vseh 7+ milijard ljudi, ki sedaj živijo na Zemlji, ne glede na to, koliko izpustov bomo omejili, in tudi če začnemo jutri vso elektriko pridobivati iz vetrnic in sončnih celic. Če ti je toliko do življenja ljudi, začni zagovarjati, da gre VES denar, ki se sedaj vlaga v sončne celice, vetrnice, obnovljive vire energije, preprečevanje izpustov CO2 ... v razvoj medicine.
O.
Zgodovina sprememb…
Obsežni deli planeta nenaseljivi. A si ti padel na glavo?V scenariju business as usual se na vedno večjih območjih začnejo pojavljati temperature, ki presegajo fiziološko mejo ko človek lahko preživi. Sicer še ne leta 2100, ampak 2200 ali 2300. Težko si je predstavljati adaptacijo na takšne pogoje in težko si je predstavljati zakaj bi sploh planet potiskali v takšno stanje.
Aha, in s holokavstom ni nič narobe, ker bi te ljudje tako ali tako umrli. Briljantna logika.Torej ker bo nekje neka skupina ljudi preživela je vseeno če milijoni umrejoV naslednjih 100 letih bo umrlo praktično vseh 7+ milijard ljudi, ki sedaj živijo na Zemlji, ne glede na to, koliko izpustov bomo omejili, in tudi če začnemo jutri vso elektriko pridobivati iz vetrnic in sončnih celic. Če ti je toliko do življenja ljudi, začni zagovarjati, da gre VES denar, ki se sedaj vlaga v sončne celice, vetrnice, obnovljive vire energije, preprečevanje izpustov CO2 ... v razvoj medicine.
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: dstr17_ ()
V resnici ima. Največji del onesnaženja zraka pride od termoelektrarn in transporta. To pride v paketu skupaj z izpusti CO2 in se lahko skupaj rešuje.pocenili energijo
Ni problema, samo ukinemo subvencije in garantirani odkup panelom in veternicam
počistili zrak
Komot. Samo to nima veze s CO2.
Tvoja logika pa je, da bi problem holokavsta reševal z vetrnicami.Holokavsta ne, globalnega segrevanja pa ja. Vetrnega potenciala je tako veliko, da se lahko večkratno napaja cel svet. Enako za sončno energijo. Cena je že zelo nizko in gre vsako leto samo še nižje. Noben drug vir nima toliko potenciala in noben drug vir ni kos tako obsežni nalogi.
O.
Energije je dovolj za vse potrebe (tudi nerazviti svet), ustvari se nova delovna mesta in izboljša ekonomijo, počisti se zrak, popravi ogljikov cikel in zanamcem pusti spodoben planet. Ne gre za korak nazaj, ampak korak naprej - na boljše.
domen
človeštvo business as usual fura že tisočletja, veliko je bilo propadov civilizacij, pa so se prilagodili, ustanovile so se nove civilizacije in nadaljujejo našo vrsto in naše probleme.
Če bo 6 stopinj višja klima se bo pač človeštvo prilagodilo in pozabljaš na en pomemben faktor - izhlapevanje oceanov je večje, posledično bo tudi več padavin po vsem svetu, kako bodo porazdeljene pa bo odvisno od številnih faktorjev.
Dinozavri so prosperirali in živeli pri toplem vremenu, pa niso propadli. Hell, še naši predniki sesalcev so obstajali ob dinozavrvih, pa navkljub toplejšem podnebju niso propadli.
Malo preveč arogantno in katastorfično gledaš na vse to. Sicer pa smo že dokazali, da je bil dvig temperature v 100 letih le minimalen in ne poskočen. Kje piše in kje je jamstvo za to, da bo dvig temperature v letu 2100 kar 6C kot je zdajle? Če je do zdaj se temperatura dvignila za ubogih 0.05C ali nekaj takega, še 0.1C tudi ni neka sila.
Kje? Aja, ni ga, so samo neki modeli, ki so se že velikokrat izkazali za zgrešene, ker upoštevajo samo eno spremenljivko, količno CO2, ignorirajo pa še ostale.
In dokler bo tako ostalo pri tem je vsakršen alarmizem in katastrofizem odveč in škodljiv, ker se omejene surovine preusmerja v potratne projekte, ki na koncu naredi oveč škode kot koristi.
človeštvo business as usual fura že tisočletja, veliko je bilo propadov civilizacij, pa so se prilagodili, ustanovile so se nove civilizacije in nadaljujejo našo vrsto in naše probleme.
Če bo 6 stopinj višja klima se bo pač človeštvo prilagodilo in pozabljaš na en pomemben faktor - izhlapevanje oceanov je večje, posledično bo tudi več padavin po vsem svetu, kako bodo porazdeljene pa bo odvisno od številnih faktorjev.
Dinozavri so prosperirali in živeli pri toplem vremenu, pa niso propadli. Hell, še naši predniki sesalcev so obstajali ob dinozavrvih, pa navkljub toplejšem podnebju niso propadli.
Malo preveč arogantno in katastorfično gledaš na vse to. Sicer pa smo že dokazali, da je bil dvig temperature v 100 letih le minimalen in ne poskočen. Kje piše in kje je jamstvo za to, da bo dvig temperature v letu 2100 kar 6C kot je zdajle? Če je do zdaj se temperatura dvignila za ubogih 0.05C ali nekaj takega, še 0.1C tudi ni neka sila.
Kje? Aja, ni ga, so samo neki modeli, ki so se že velikokrat izkazali za zgrešene, ker upoštevajo samo eno spremenljivko, količno CO2, ignorirajo pa še ostale.
In dokler bo tako ostalo pri tem je vsakršen alarmizem in katastrofizem odveč in škodljiv, ker se omejene surovine preusmerja v potratne projekte, ki na koncu naredi oveč škode kot koristi.
Seveda obstaja. Zgoraj je bilo zaradi segrevanja toplo, zato je padal dež. Spodaj je bil pa mraz, ker segrevanje vseeno še ni dovolj močno. Čez 50 let takih problemov ne bomo več imeli, ker bo, upajmo, tudi spodaj dovolj toplo
Zgodovina sprememb…
Double_J ::
Da žled nastane... ni treba kakšnih posebnih pogojev, tko da se mi zdi čudno, da ni vsako zimo ene parkrat tkole. Sej rabiš samo padavine, pri čemer je zgoraj toplo, spodaj pa mrzlo. Samo v praksi pa ni pogosto.
Se mi zdi pa zanimivo, da sem sumil da se bo zgodilo nekaj neprijetnega, ko se bo končal tisti mesec toplega vremena. Sicer nisem napisal tle gor, ampak sem pričakoval nekaj. Torej nekaj podobnega kot poleti, ko po vročem obdobju pade toča.
Se mi zdi pa zanimivo, da sem sumil da se bo zgodilo nekaj neprijetnega, ko se bo končal tisti mesec toplega vremena. Sicer nisem napisal tle gor, ampak sem pričakoval nekaj. Torej nekaj podobnega kot poleti, ko po vročem obdobju pade toča.
Dve šivanki...
Sej verjetno je to razlog... tisti topli zrak se je dvignil, spodaj je postalo mrzlo in potem so prišle padavine. Nisem pa zasledil, da bi kdo to napisal od klimatologov.
Dve šivanki...
Malajlo ::
Talele ekstrem je Karin menda našlogala, ampak je v Lady pisalo, tako da ni ravno zanesljiva informacija.
Tako velike neumnosti pa upam, da res ne bodo napisali>:D
Tisti mesec toplega vremena, nima nobene povezave? In kako to veš?
Dve šivanki...
Prav nobene povezave.
(lahko pa ti "strokovno" razložiš, kako ima par tednov toplejšega vremena vezo s spustom hladnega zraka s severa 10 dni nazaj, ter dotokom toplega vlažnega zraka v višinah od prejšnjega četrtka dalje)
(lahko pa ti "strokovno" razložiš, kako ima par tednov toplejšega vremena vezo s spustom hladnega zraka s severa 10 dni nazaj, ter dotokom toplega vlažnega zraka v višinah od prejšnjega četrtka dalje)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jest10 ()
echo ::
V kaotičnem sistemu kot je vreme, je povezano.
Samo ne tako neposredno, kot bi nekateri radi.
To je po mojem tudi velik problem teme "globalnega segrevanja" ali kakorkoli bomo že rekli spreminjajočemu podnebju - poenostavljanje do te mere, da vsakdo razume in sodi.
Izguba konteksta in vsebine je neizogibna, rezultati pa skrajno poneumljeni (kar z redkimi izjemami kaže tudi ta tema).
Samo ne tako neposredno, kot bi nekateri radi.
To je po mojem tudi velik problem teme "globalnega segrevanja" ali kakorkoli bomo že rekli spreminjajočemu podnebju - poenostavljanje do te mere, da vsakdo razume in sodi.
Izguba konteksta in vsebine je neizogibna, rezultati pa skrajno poneumljeni (kar z redkimi izjemami kaže tudi ta tema).
Prav nobene povezave.
Pač zdi se mi tako. Tako kot se mi zdi, da par tednov vročega vremena poleti, prinese točo. Ne nujno, je pa dobra šansa.
Dve šivanki...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Double_J ()