» »

Slovenski blockchain projekt za trgovanje&energijo

Slovenski blockchain projekt za trgovanje&energijo

hrbt ::

Slovenija vse bolj postaja pomembna valilnica novih projektov na področju verig podatkovnih blokov. V preteklosti smo vam že predstavili nekaj projektov, ki so že v različnih razvojnih fazah, ali pa imajo v kratkem namen stopiti pred vlagatelje. Tej skupini se bo v kratkem pridružila platforma za trgovanje z energijo SunContract.

Novoizvoljeni predsednik Slovenskega Bitcoin društva Jure Pirc je na svojem blogu o projektu zapisal naslednje:

''Slovenija praktično že od samega začetka velja za deželo pionirjev decentraliziranih verig blokov (blockchain). Kamorkoli se obrnem: vrhunske ideje, vrhunski umi ter ideje in projekti, ki spreminjajo svet. Tudi tokrat vam bom na kratko ponosno predstavil rešitev, na katero po tihem čakam že dobro desetletje in mi jo je predstavil sam CSO (chief security officer), ki sodeluje pri projektu.''




Projekt decentraliziranega energetskega trga se bo zanašal na Ethereum tehnologijo, kjer bodo izdali tudi svoj ERC20 žeton SNC. Število izdanih žetonov med javno ponudbi žetonov (ICO) bo omejeno na 1 milijardo. Novih žetonov kasneje ne bodo izdajali. S takšno ponudbo želijo narediti zaprt ekosistem s končno ponudbo žetonov, katerih namen bo trgovanje na njihovi energetski platformi.

Namen žetona je kupovanje ter prodajanje energije na platformi. Ekipa SunContract tako računa, da se bo vrednost žetonov povečevala glede na povišano povpraševanje po energiji na njihovi platformi. Zato računajo pozitivno korelacijo med velikostjo SNC trga in velikostjo omrežja SunContract. Energetski sektor se vrednosti na več bilijonov USD, zato pričakujejo konstantno povečevanje povpraševanja po njihovih žetonih.

Vodja projekta in soustanovitelj podjetja je magister Gregor Novak ima več kot 20 let izkušnj na področju elektro industrije (BORZEN, ELES, SONCE Group). Ekipa je sestavljena iz širokega spektra kadrov s področja Blockchain tehnologije, inženirjev različnih smeri, strokovnjakov za varnost ter profesorja iz ljubljanske univerze. V časovnem načrtu ima ekipa zastavljeno, da bo platforma postavljena v prvem četrtletju 2018.

Primarni cilj projekta je postavitev trgovalne platforme, kjer bodo lahko kupci kupovali elektriko brez potrebe po vmesnem členu (angl. middle man), saj bodo za to skrbele kar verige podatkovnih blokov (Ethereum). Pri temu ekipa računa, da se bodo stroški pri prodaji elektrike pomembno znižali, kar bo pocenilo končno ceno kilovatne ure. Prednost na platformi bo imela zelena energija, pridobljena iz obnovljivih virov energije, kot so sonce, veter, voda, biomasa ali geotermalna energija, bo pa možno trgovati tudi z drugimi viri energije.



''Zemlja je stara 4,6 milijarde let. Sedaj pa to skrajšajmo na 46 let. Človeštvo obstaja 4 ure. Industrijska doba se je začela pred eno minuto. V tej eni minuti nam je uspelo uničiti kar 50% celotnega deževnega pragozda na Zemlji (Greenpeace).''

V razvojnem dokumentu so nam predstavili kar nekaj zanimivih podatkov. Do leta 2040 naj bi šlo 60% sredstev za investicije v obnovljive vire energije, do leta 2050 pa naj bi se poraba po elektriki podvojila glede na današnje stanje. Problem predstavljajo predvsem visoki stroški prenosa energije, ki so posledica trenutnega centraliziranega sistema. Obnovljivi viri energije pa naj bi industrijo energije decentralizirali. V eni od ameriških raziskav so ugotovili, da bi do leta 2050 lahko predstavljala energija, proizvedena iz obnovljivih virov, kar 80% celotne proizvodnje v ZDA.

Za uporabo tehnologije verig podatkovnih blokov so se odločili zato, ker omogoča direktno storitev, kar je perfektno za decentraliziran obnovljiv energetski sistem. Storitev je bližje potrošniku in proizvajalcu ter omogoča transparentnost. Proizvodnja lahko poteka lokalno, kar naredi skupnosti samovzdržne. SunContract ima cilj transformirati energijo v digitalni proizvod, omogočiti osebni prispevek k izboljšanju svetovne situacije, vzpodbujati samovzdržnost in samoproizvodnjo, izrabiti možnost lokalnih obnovljivih virov, uporabiti blockchain tehnologijo, vzpostaviti transparentnost pri transakcijah med proizvajalcem in potrošnikom preko pametnih pogodb, zmanjšati stroške, krepiti kriptovalutno omrežje, povezati ljudi po svetu brez meja ter narediti odločen korak k zmanjšanju učinkov svetovnega segrevanja.



5 T-jev ter 5 D-jev:

Trust – zaupanje;
Transparency – transparentnost;
Traceability – sledljivost;
Time Stamp – časovni odtis;
Transaction – transakcija;
Digitalization – digitalizacija;
Decarbonization – dekarbonizacija;
Deregulation – deregulacija;
Decentralization – decentralizacija;
Democratization – demokratizacija.
50 procentov zbranih sredstev bodo pri projektu namenili za razvoj, četrtino sredstev bo porabljenih za promocijo in prodajo, 15% za operativne izdatke, ostalih 10% pa za legalna vprašanja. Od vseh izdanih žetonov bodo vlagatelji prejeli 80% SNC žetonov, petina žetonov pa bo namenjena ekipi in zunanjim sodelavcem. Za zgodnje vlagatelje imajo pripravljen tudi bonus program. Minimalno količino sredstev, ki jo želijo zbrati, je 20.000ETH (pri trenutni vrednosti približno 3 milijone EUR), maksimalna številka pa je 200.000ETH (približno 30 milijonov EUR). Glede na zbrana sredstva je projekt porazdeljen na 5 različnih razvojnih stopenj.

Ekipa bo pričela s prodajo žetonov (ICO) 28.junija.

ICO in več podatkov: http://www.suncontract.org


Diskusija dobrodošla!

jype ::

Splača se nekaj malega investirat, tako kot v vse te tehnologije. Velika večina jih bo propadla, nekatere bodo pa uspešne in prinesle znatne donose.

sivistol ::

Sledljivost hahaha japajade
binance referal ( 10% off ) https://www.binance.com/en/futures/ref/38134864

hamez66 ::

Super. Večina ICOtov v zadnjem času je uspeh. Ljudje lahko prodajo svoje coine po parkrat višji ceni, kot so zanje plačali. Ker se za vstop v ICOte potrebuje ETH, temu prav tako raste cena. Iz stališča praktičnosti idejo podpiram, ker pač denar je na voljo in zakaj ga ne bi vzeli, če ga lahko?

Ker po drugi strani vemo, da ni neomejenih fiat sredstev, ki bi bila vložena v kripto, lahko potem malo razmislimo: x ICO projektov, vsak vreden toliko in toliko, cena ETHja je toliko in toliko in vse "samo raste". Torej se moramo zavedati, da je tu veliko tveganje in da je nekoč pametno pobrat profite.

Je pa problem pri sodelovanju v ETH icotih, ker moraš imeti vse pripravljeno na pravilen način, da ti sploh uspe vstopiti. Včeraj sem poskusil vstopiti v bancor, pa sem bil za vse skupaj prepozen, omrežje pa je bilo tako zasedeno, da sem nekatere transakcije na svoj offline wallet dobil šele po 16ih urah. Na eni izmed spletnih strani s chatom je kar nekaj ljudi, ki so v zadnjem času sodelovali v takšnih in drugačnih icotih in zaslužili lepe denarčke. Imajo vse porihtano - na svojem PCju lavfajo ETH node ( eth program za denarnico in ostale stvari ), ki ga povežejo s https://parity.io/ , potem pa ko se ICO začne, pošljejo transakcijo na ICO naslov z bistveno višjo provizijo. Na ta način jim uspe "izigrati" eth network, da njihove transakcije omrežje zabeleži, medtem ko mnogih drugih ne in se zato ljudje, ki poskušajo poslati ETHje npr. iz exchangov, obrišejo pod nosom.

Glede na našteto se pridružujem jypetovemu mnenju. Če bi radi sodelovali v tem icotu, vam priporočam, da si čim prej naložite eth node na svoj pc, saj sinhronizacija lahko traja več dni.

Ps: kar se tiče long term investiranja v te tokene, se mi vse skupaj zdi vaporware, ki bo nekoč na podoben način izgubljal ceno, kot jo je pred leti LTC. No, morda na še bolj brutalen način. Nekateri drugi bodo pa uspešni tudi long term. Kar se točno te ideje tiče, nisem posebej optimističen, ampak samo kot priložnost za na hitro obrnit denar. Če pa jim uspe, pa toliko bolje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: hamez66 ()

rgornik ::

Darko je rekel, da bo predstavitev projekta na naslednjem Ethereum Meetup-u 27. junija: https://www.meetup.com/Ethereum-Sloveni...

blindb ::

rgornik je izjavil:

Darko je rekel, da bo predstavitev projekta na naslednjem Ethereum Meetup-u 27. junija: https://www.meetup.com/Ethereum-Sloveni...

Glede na to, da je naslednji dan zacetek prodaje ICO, bi bilo mogoce zanimivo narediti ICO presale na meetup-u za vse udeleznce. 8-)
Mislim da bi morali uvesti davek na idiotizem.

rgornik ::

blindb je izjavil:

rgornik je izjavil:

Darko je rekel, da bo predstavitev projekta na naslednjem Ethereum Meetup-u 27. junija: https://www.meetup.com/Ethereum-Sloveni...

Glede na to, da je naslednji dan zacetek prodaje ICO, bi bilo mogoce zanimivo narediti ICO presale na meetup-u za vse udeleznce. 8-)


Če se prav spomnem, so na AMA, ki so ga imel na ARK slacku, nekej govoril o PRE-ICO.

MacLeod ::

hamez66 je izjavil:



Imajo vse porihtano - na svojem PCju lavfajo ETH node ( eth programza denarnico in ostale stvari ), ki ga povežejo s https://parity.io/ , potem pa ko se ICO začne, pošljejo transakcijo na ICO naslov z bistveno višjo provizijo. Na ta način jim uspe "izigrati" eth network, da njihove transakcije omrežje zabeleži, medtem ko mnogih drugih ne in se zato ljudje, ki poskušajo poslati ETHje npr. iz exchangov, obrišejo pod nosom.

Glede na našteto se pridružujem jypetovemu mnenju. Če bi radi sodelovali v tem icotu, vam priporočam, da si čim prej naložite eth node na svoj pc, saj sinhronizacija lahko traja več dni.

Kaj to moraš met za walleta? MyErherWallet bi bil ok? Sicer pa za to bo odprto 30 dni takega navala pa valda nebo. Kolko je pa Iconomi narastel?

Kolikšna je pa lahko vrednost tega ICOja po izdaji? Koliko iz tega razumem jih dobi vsak vlagatelj po 30 dneh glede na število vloženih ETHjev, po lestvici. Se pravi če nekdo vloži 1ETH dobi komaj čez mesec dni 11.500 SNCjev, ki bi naj imeli kakšno vrednost? Pa tu je vprašanje na katero borzo bi prišli. Zadeva se sliši dobro, vendar so nekatere stvari vprašljive.

rgornik ::

Načeloma je v Slacku vedno nekdo aktiven, tak da lahk tut tam malo vprašaš, ampak rabiš katerokoli denarnico, ki sprejema ERC20 tokne, torej myetherwallet, parity.

Iconomi je zrasel iz .13 centov na nekej okoli 2$, tak da so trenutne rasti kar lepe v kripto.

Drugače pa dela ena slovenska ekipa Smart Contract za tokensale, tako da bo zadeva avtomatizirana.

Zeitgeist ::

kaj lahko meni budali nekdo razlozi, kako bom jaz preko zetona kupil elektriko na ethereum blockchainu? ker klko jaz do zdaj razumem je to bolj scam in izkoriscanje trenutnega hypa

SosedMicka ::

Še en shitcoin v nastajanju. Družba bo namajnala del coinov preden jih bo dala na tržišče, nato pa na skrivaj vlekla ven vrednost.

Večkrat videno in popolnoma nič novega v svetu digitalnih valut.

Zgleda da je klasični trg z energijo premalo "hype-an" za te veleume.

sn0wball ::

Tudi mene zanima, kako bo ta projekt konkuriral glavnim in uradnim na področju trgovanja z električno energijo z blockchain tehnologijo.

https://www.bloomberg.com/news/articles...

gruntfürmich ::

ne se razburjat fantje. sem že povedal: pump & dump zadeva. kot v starih časih. le s to razliko da ste takrat nove coine rudarili danes pa jih 'preminirane' kupujete...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

SimplyMiha ::

Je vsaj domača pump & dump zadeva, tako da v primeru neuspeha lahko stopiš do odgovornega ter ga zgrabiš za kravato.

Lonsarg ::

Kaka nategancija pa je to. Če hoče ena oseba drugi dati elektriko mora kar lepo preko omrežnega operaterja. Omrežni operater se ne bo bavil z malimi ribami, torej bo moral tale SunContract v vlogo prodajalca elektrike in skrbeti za billing, izdajo napovedi porabe,....

Skratka ne vidim tu nič decentraliziranega, zgolj to da bo SunContract slučajno uporabil blockchain tehnologijo za poslovanje s strankami, skratka gre sper za neko pumpanje vrednosti.

gruntfürmich ::

trenuten hype v coinih da potegnejo keš. čisto nič drugega
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Spock83 ::

Kako je zdaj stanje? Spremlja kdo? Vidim, da nekaj ponujajo postavitev sončnih celic in toplotne črpalke. Kako to gre?

snake561 ::

vsi tako pametni, kje ste sedaj? Prvi že uporabljajo elektriko: https://medium.com/suncontract/how-slov...

gruntfürmich ::

Malo zadihaj in ne piši idiotij
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

neverlucky ::

Me je kar zacudilo, da pod glavnim postom noben ne komentira o vseh "uspesnih" slovenskih ICOtih, potem pa vidim, da je tema stara ze skoraj eno leto.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Cofound.it / ICONOMI (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Kriptovalute in blockchain
619138480 (16297) Tody
»

Alternativne kriptovalute (Altcoin-i) (strani: 1 2 3 488 89 90 91 )

Oddelek: Kriptovalute in blockchain
4505854027 (215517) Machete
»

EOS Blockchain in EOS Community

Oddelek: Kriptovalute in blockchain
435962 (2830) Jaki-1
»

ICO challenge 2018 (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Kriptovalute in blockchain
508117896 (71405) Vazelin

Debata o Ethereumu

Oddelek: Loža
4611270 (8948) Tilen

Več podobnih tem