» »

Varnostno (safety) kritični sistemi v SLO

Varnostno (safety) kritični sistemi v SLO

codeMonkey ::

Opažam, da kar nekaj podjetij pri nas razvija naprave, ki opravljajo varnostno (v smislu safety in ne security kritične funkcije na področju procesne industrije, avtomobilske, medicinske itd. - skratka po standardih kot so IEC 61508, ISO 26262, EN 50128, IEC 62304 recimo. Imam občutek, da je tega tudi vse več. Po drugi strani zadeve niso enostavne. Sam opažam, da imajo pri tem izzive tako večja (uveljavljena) podjetja, kot (razumljivo) mlada oz. manjša.

Zanima me, če se je kdo tukaj sploh srečal tukaj s tovrstnimi zadevami. Koliko znanja na to temo sploh imamo pri nas, npr. na fakultetah (katerih in kdo so npr. profesorji oz. strokovnjaki).

FRI ne poznam dobro. Ker gre večinoma za vgradne (embedded) naprave v tem poslu, se po mojih izkušnjah s tem srečujemo pretežno inženirji z elektro ali strojnih fakultet, kjer ni niti malo tovrstne snovi. Sam pridobivam znanje izključno iz izkušenj, knjig ter standardov. Verjetno se lahko strinjamo, da je kader problem (pa pustimo kakšna je sploh ponudba oz. razumevanje s strani podjetij).

Razmišljal sem, da bi bila ena izmed možnih rešitev, ki bi izkoristila našo majhnost, ta, da se podjetja ter fakultete povežejo. Bi to lahko bil nek način, ki bi prispeval k šolanju več bodočih strokovnjakov na tem področju in tudi drugače pohitrilo ter pocenilo razvoj? Malo sem preveril na hitro in v tujini to recimo obstaja: Safety-Critical Systems Club @ Wikipedia


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zanimiva računalniška podjetja v Sloveniji ali nasičenost z enim in istim

Oddelek: Loža
389709 (7420) Matek
»

šola In varnost

Oddelek: Informacijska varnost
325077 (3925) poweroff
»

Ali imamo preveč diplomantov s fakultet? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15023011 (20693) BlueRunner
»

Šolski sistem in IT službe (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
9145788 (44548) Nejc Pintar
»

Delo in izkušnje

Oddelek: Loža
302390 (1786) CCfly

Več podobnih tem