» »

Delo in izkušnje

Delo in izkušnje

Sasa ::

Oj.

Sem studentka s FDVja in delam raziskovalno nalogo. Ker moram prej sestaviti anketo in dobiti malo podlage o studentih FRI, vas prosim za pomoc in mnenja. Aja, da bo stvar še bolj smotana - mudi se mi (itak!). :P

A na fakulteti lahko dobite dovolj praktičnega znanja? Ce ne, kako to nadomestite?

Kako delo vas zanima?

Kaj vas najbolj motivira za delo? Denar, izkusnje, izzivi, pridobivanje zvez ... ?

Vesela bom vseh konkretnih odgovorov in upam, da bom dobila nove ideje za nadaljna vprasanja, ker mentalitete racunalnicarjev pa res ne poznam dovolj dobro. 8-O

Matev ::

A na fakulteti lahko dobite dovolj praktičnega znanja? Ce ne, kako to nadomestite?
Odvisno kaj je zate praktično znanje.


Kako delo vas zanima?
Košnja trave in molža krave.


Kaj vas najbolj motivira za delo? Denar, izkusnje, izzivi, pridobivanje zvez ... ?
Osebna izpopolnitev ter služenje višjemu ciju.

Sasa ::

Matev:
Klinc, ne bom te kregala. Nisem ti mama - na sreco. :\
Sam koristen pa tud nisi glih.

Prakticno znanje ja zame to, da nisi ko lolek, ko prides s faksa, ampak da te tam kaj naucijo.
No, kaj je pa zate visji cilj??

Matev ::

sasa
ne se jezit

saj se bo kdo nasel ki bo resno odgovoril na vprašanja

sicer pa raziskave se mi zdijo pogojno super
samo so na žalost ponavadi preveč banalno sestavljene (pa ne mislim s tem tvoje)

Sasa ::

Matev:
Sej je kul. :) Mal zajebancije mora bit. Se cist strinjam.

Jaz svojo raziskavo sele delam, zato pa malo tipam tukaj, da ne bo prevec banalna izpadla. Cakamo na resnoben in zagret folk.

Gandalfar ::

Poskusite biti resni...

Daedalus ::

Ne verjamem, da boš na tako zastavljena vprašanja dobila kak odgovor. Raje pejd s kakim računalničarjem na kavo, da ti malo razloži stvari glede študija, prakse, službe... Precej nesmiselno je delat raziskovalno nalogo kar tako na pamet, bo že kar pač bo...

BTW, za ker predmet delaš raziskovalno?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

ABX ::

A na fakulteti lahko dobite dovolj praktičnega znanja? Ce ne, kako to nadomestite?
Da

Kako delo vas zanima?
Porno zvezda

Kaj vas najbolj motivira za delo? Denar, izkusnje, izzivi, pridobivanje zvez ... ?
:)
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Poldi112 ::

V lepi luci se predstavljate, racunalnicarji...

PROTOTIP ::

\ A na fakulteti lahko dobite dovolj praktičnega znanja? Ce ne, kako to nadomestite?\

Na fakulteti dobim kar precej prakticnega znanja, sam ponavad ne takega, ki ga potrebujem na izpitu (pac dif). To prakticno znanje nadomestim s tisoc in enim izgovorom (tak kot vecina, da se razume).

\Kako delo vas zanima?\

Razgibano delo (brez enolicnosti), delo ki je dovolj tezko a ne nemogoce, delo z ljudmi s katerimi se da normalno komunicirat (po moznosti brez ljudi, ki znajo carat :). Drugace pa, delo v povezavi s sportom, seveda, niti nima logike bit na difu, ce te to ne zanima, drugac pa, mislm, kaksno vprasanje.

\Kaj vas najbolj motivira za delo? Denar, izkusnje, izzivi, pridobivanje zvez ... ?\

Ja, naj se tako iskreno govorim, kak mi denar nic ne pomeni, pa vsak otrok ve, da z lufta padlo nic ne bo. Naceloma se drzim pravila: Ustrezno placilo za kvalitetno delo. Za delo me motivira dejstvo, da imam pravico slediti svojim poklicnim zeljam in jih uresniciti, mislm, kako vprasanje. Ne razumem drugac, kak bi me kake izkusnje motivirale, sej izkusenj ne mors dobit prej predenj mas doloceno izobrazbo, razen ce preko studenta dobis tako delo, drugac pa, a ni prepovedano opravljati delo za katerega se nimas ustrezno izobrazbo? Potem je tu se opcija pridobivanje zvez, ki mi nekako ni prav na mestu, ker zveze lohk tud na drug nacin pridobivam, ne rabim ravno dokoncane izobrazbe.

p.s. Brez zmere, toda, anketa mi bila ravno pri srcu, prav zaradi povezave studij : delo. Sej vsi vemo, da je v Sloveniji stiska z izkanjem zaposlitve in se velikokrat zgodi, da delo ki ga dobis po opravljenem studiju ni bilo po tvoji volji a si vseeno srecen da si sploh dobil delo.

ABX ::

V Sloveniji je čisto dovolj dela, problem je v tem da je folk razvajen.

Ta teden sem poklical dva kolega, če bi prišla delat en zelo zanimiv job po skoraj 3.000Sit (bruto) na uro. Oba sta job zavrnila, ker se bojit odselit v drugo mesto.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

kopernik ::

Ona želi odgovore od FRI študentov, ne difovcev, če sem pravilno razumel.

>A na fakulteti lahko dobite dovolj praktičnega znanja? Ce ne, kako to nadomestite?
Nisem dobil dovolj praktičnega znanja. To sem nadomestil predvsem z delom na različnih firmah.

>Kako delo vas zanima?
Programiranje, reja domačih živali in sirarstvo.

>Kaj vas najbolj motivira za delo? Denar, izkusnje, izzivi, pridobivanje zvez ... ?
Nova znanja, denar.

PROTOTIP ::

V Sloveniji je dovolj dela, problem je v tem da je folk razvajen...


Kokr gledaš, pri nas, torej Posavska regija je bolj švoh, kar se tiče odprtih delovnih mest. Kar se pa tiče razvajenosti, ne posplošuj tvojega primera na večino ;(

Sasa ::

kopernik:
Prav si dojel. In hvala za odgovore.

PROTOTIP:
Vseeno hvala, ceprav me res bolj zanimajo nadebudni IT-jevci. Ampak si bil res izcrpen. Hudo!

ABX:
Glede zapeckarskih kolegov: Ne stekam. Ne recem, ce sta premlada in bi slo za delo v tujini, ampak taka ponudba je kar kul. Jaz bi sla tudi v tujino z veseljem, prec ko se znebim faxa.

Daedalus:
Mas prav, pa jih res ne poznam glih. Tako da pac tukaj poskusam, a ne? :\ Sploh pa me samo zanima, kako naj optimalno zastavim anketna vprasanja, da cesa ne pozabim. Rabim malo razlicnih mnenj, da ne zasrackam ze na zacetku.
Delam jo na sociologiji, pa bi jo rada morda ponucala se za kaj drugega kasneje.


Sicer pa se nisem obupala in me zanimajo vase izkusnje.

Poldi112 ::

A mi iz elektro-telekomunikacije pa ne spadamo pod nadobutne IT-jevce?

hruske ::

A na fakulteti lahko dobite dovolj praktičnega znanja? Ce ne, kako to nadomestite?

Ne. Na fri je učni proces čist mem. Edino kar je pametnega in koristnega je matematika, programiranje 1 in 2 sta za moje pojme bolj zgrešena. Zakaj? Ni nekega predmeta, ki bi povezoval to dvoje, ni nekakšnega praktičnega predmeta, ki bi te naučil osnove omreževanja (to je zdaj že nujno), potem pa vidiš kako si en frijevec nastavi za notranji ip eno 193.66.77.1. Premalo je seznanjanja z veljavnimi standardi, potem pa ljudje bluzijo nekaj po svoje, ko se se frugi že vse domenili ravno za njihovo dobro. Mislim halo...
Aja, kako nadomestim... z branjem howstuffworks.com, wikipedia.org in podobnega. Rfc bolj redko berem, ker je dokaj zahteven tekst.

Kako delo vas zanima?

Nisem prepričan. Tole programiranje ni ravno tisto... preveč je vse preprosto. Edino za kar se je treba trudit, je algoritem, ki bo pa itak patentiran še preden ga bom do konca razvil. Zanima be bolj kako priložnostno, projektno delo z velikimi začetnimi investicijami in malo vzdrževanja. Mogoče nekoč poučevanje, tud o tem sem že razmišljal.

Kaj vas najbolj motivira za delo? Denar, izkusnje, izzivi, pridobivanje zvez ... ?

Pridobivanje novih prijateljev, izkusnje. Morda včasih tudi kak višji cilj. Tile patenti so mi prav zagnojili vse ideje o denarju.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: hruske ()

Sasa ::

Poldi112: Valda, da spadas, ce si po srcu IT-jevec. Se mi je kar zdelo, da niso vsi racunalnicarji na FRI. Tako da zeljno pricakujem tvoj odgovor.

mk-klavz: Kul. Hvala. Lepo si to napisal. Poucevanje - tocno. Pa problem patentov. Si prvi, ki je te stvari sploh omenil.

Pa še to si me spomnil: Ali se udeležujete kakih nagradnih razpisov, ki jih (ce jih)razpisujejo racunalniska podjetja? Vas to sploh zanima?

jeti51 ::

A na fakulteti lahko dobite dovolj praktičnega znanja? Ce ne, kako to nadomestite?
Nikakor ne. Veliko preveč je vse teoretično usmerjeno (tudi v višjih letnikih), povezave s prakso pa je premalo. Kot je dejal (mislim da) Jaka Stele: "FRI daje namesto dobrih programerjev slabe teoretike." Se popolnoma strinjam.
Pomanjkanje praktičnega dela nadomeščam z rednim delom prek študenta v dokaj znanem in prespektivnem slovenskem podjetju. Delam polovični delovnik in tu se dejansko naučiš veliko stvari. Tu šele dejansko vidiš, koliko (ne) znaš in česa vsega te faks ni naučil.

Kako delo vas zanima?
Programiranje, načrtovanje in izdelovanje aplikacij. Pa ne toliko postavljanje raznih podatkovnih baz, temveč predvsem reševanje kakšnih zanimivih logičnih in matematičnih problemov, razvijanje algoritmov... Samo ne vem kaj bo sedaj, če se bo dalo tudi algoritme kar patentirati.;(

Kaj vas najbolj motivira za delo? Denar, izkusnje, izzivi, pridobivanje zvez ... ?
Rad imam logično razmišljanje in reševanje tovrstnih problemov. Če je možno s tem tudi precej dobro zaslužiti za neko normalno življenje brez prevelikega odrekanja in vsakomesečnih finančnih skrbi, pa sploh.:)

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jeti51 ()

jype ::

Tole je bolj o programerjih kot o drugih vrstah poklicev v IT, ampak vecina se aplicira tudi na administratorje, arhitekte, dizajnerje in podobne.

Po mojih izkusnjah (zaposlil sem ze par racunalnicarjev) so ljudje s FRI v dveh kategorijah:

- tisti, ki grejo na FRI zato ker je IT trenutno donosen posel

- tisti, ki jih IT zanima, in bi bilo vseeno ce bi sli na kak drug faks


Po vseh podatkih, ki so meni na voljo, so diplomiranci spet v dveh skupinah, z obema sem se ze srecal:

- eni so ze od osnovne sole sedeli pred racunalnikom, zanimajo jih nove tehnologije in so kompetentni v iskanju resitev. Programerske paradigme so spoznavali skozi svoje programerske podvige, zelo majhen delez uporabnih (vnovcljivih) znanj so dobili na faksu. Vecina takih diplomira na kaksni bolj teoreticni smeri na FMF, na FRI jih je bistveno manj, ker so si sluzbe poiskali ze preden so koncali faks.

- eni imajo racunalnik, znajo ga odlicno uporabljat in radi bi cimprej diplomirali, dobili sluzbo z dobro placo in cim manj dela. Ko diplomirajo imajo v roki papir da so diplomirali na FRI in pridejo v sluzbo. Razgovor obicajno zgleda tako: A: "Kolk ste ze delal z <ime tehnologije, ki se uporablja>?" B: "nic, tega nismo jemali." No, seveda ne rece da ne ve kaj to je, ampak iz odgovora je ocitno, da z omenjeno tehnologijo nima izkusenj. Vcasih kaksne take ljudi vseeno zaposlijo, pa se po poizkusni dobi izkaze, da se morajo se ogromno nauciti. V slabih podjetjih jih po poizkusni dobi ne odpustijo in potem tam delajo zgubo.

Pri vsem, kar sem napisal, obstaja kopica izjem. To je splosni vtis, ki ga je name pustil FRI kot ustanova, ki naj bi od sebe dajala kompetentne racunalnicarje. Jaz sem faliran fizik in v bistvu strokovnjak za IT, ceprav nimam nobenega certifikata (po moje reference stejejo vec kot certifikati, ampak ker sem na forumu kvazi anonimen jih ne bom nasteval :).

Odgovori na tvoja vprasanja bi se torej glasili (ce bi odgovarjal tisti student FRI, ki bi ga jaz zaposlil, par takih celo poznam):

1. Ne, fakulteta ne daje ustreznih prakticnih znanj, daje pa dobro teoreticno podlago, ki je nujna za razumevanje tehnologij, a jo vecina studentov zanicuje in jo poskusi zdelat z minimalnim naporom in cim manj razumevanja. Fakulteta tudi ne ponudi znanj, ki so nujno pomembna za dobro trzenje IT znanj, saj veliko dobrih programerjev dela v slabih razmerah in za manjso placo, kot bi lahko, hkrati pa jim njihove sluzbe pogost omejujejo kreativnost, ki je glavni adut dobrega programerja.

2. Veseli nas vsako delo, pri katerem iz tehnologije iztisnemo cimvec (tu ne gre za performancn, ampak holisticni pogled na to kako dobro je dani problem resen). Zanimajo nas elegantne resitve, ki jih je enostavno vzdrzevat. V osnovi moramo biti cim vecje lenobe, saj to pomeni da bo postavljeni sistem moral dobro delovati.

3. Najbolj nas motivira (tole so razlicni tipi ljudi, vsi priblizno enako sposobni, a nasteti tako, da bi jaz rajsi zaposlil visje uvrscene kot nizje):
- delo in spoznavanje sodobnih tehnologij
- zelo fleksibilen urnik za delo
- dobri delovni pogoji
- zelja po slavi (predvsem za programerje free/open programske opreme)
- visok zasluzek



Zdaj pa se moja ideja o tem kako bi morali biti dobri programerji zaposleni (in pri meni so):
- visoka placa
- vikend je dolg tri dni
- en mesec na leto dolg sabbatical
- en mesec letnega dopusta

Zahteve:
- deadlines, deadlines, deadlines (tu seveda ni pomembno, kako hitro lahko programer proizvaja kvalitetno kodo, ampak kako dobro lahko oceni casovne okvirje, potrebne za dano nalogo).
- predanost delu (podobno kot v vojski, jaz recimo ne grem spat, dokler ne resim problema, ki ga resujem)
- smisel za humor in obvladanje dela v skupini (smisel za odgovornost do kolegov pri deljenju nalog in pri doslednem izpolnjevanju le-teh).

Zal FRI od sebe da samo kak % takih ljudi letno in vsi ob diplomi ze imajo sluzbo. Po mojem mnenju bi moralo biti takih vsaj 30% programerjev, ki diplomirajo, da bi faksu lahko rekel, da je dober.


Znanja iz tele knjigice so priporocljiva za vsakega programerja, zato si jo, Sasa, preberi:
http://samizdat.mines.edu/howto/HowToBe...

Poldi112 ::

A na fakulteti lahko dobite dovolj praktičnega znanja? Ce ne, kako to nadomestite?

Prakticnega znanja na fe-tk ne dobimo skoraj nic. Podrocje je tako blazno obsezno, da se vsega samo dotaknemo. Kar dobimo je pregled nad situacijo, potem se moras pa sam podati v smer, ki te zanima in dobiti potrebno znanje. Navadno kar v sluzbi.

Kako delo vas zanima?
Razniliko. Trenutno imam malo administracije, malo razvoja (mysql), malo fizicnega dela, malo zakonodaje (sovrazim da del:) in malo pomoci.

Kaj vas najbolj motivira za delo? Denar, izkusnje, izzivi, pridobivanje zvez ... ?
Zanimivo, raznoliko delo, ki nudi izzive.

CCfly ::

A na fakulteti lahko dobite dovolj praktičnega znanja? Ce ne, kako to nadomestite?

Ne. To moraš nadomestiti doma s kakšnim osebnim projektom ali pa sodelovanjem v kakšnih drugih npr. open source projektih. Nabiranje izkušenj v službi pa odpade, ker potem šolanje traja kakšno desetletje. Ni pa nič narobe s teoretičnim znanjem samo na FRI pa res malo pretiravajo.

Kako delo vas zanima?

Delo ki me zanima in mi predstavlja vsaj majhen izziv. Npr: pisanje skript v ASP-ju za stranko, ki ne ve kaj bi rada, pri firmi ki pozna samo besede SQL, ASP in MS hotfix, me naredi rahlo depresivnega. Dobro je tudi, če se lahko z delom tudi preživljam.

Kaj vas najbolj motivira za delo? Denar, izkusnje, izzivi, pridobivanje zvez ... ?

Da spoznavamo lepa dekleta :>
Največjo motivacijo imam pri delu, s kreacijo katerega imam osebno veselje in pri katerem se naučim nekaj novega. Trenutno pomagajo tudi končni roki za oddajo seminarskih nalog.

Sasa ::

Joj, zlati ste. HVALA VSEM! Izčrpno in informativno. :D

A so v SLO podjetja, kjer bi želeli delati?
Vas kaj vleče v tujino?

Poldi112 ::

So. V tujino bi sel primarno zaradi denarja, ampak denar mi ni na prvem mestu pri sluzbi.

Vice ::

ABX zadnjič je bil oglas na mojakariera.com za mesarja v Kanadi plača 500k sit. Bi šel? :D

CCfly ::

A so v SLO podjetja, kjer bi želeli delati?

Ja. Izmed množice podjetij, ki se ukvarjajo samo z informacijskimi storitvami je tuki nekaj takih, ki se ukvarjajo z meni zanimivmi področji.

Vas kaj vleče v tujino?

Samo razlogi, ki sem jih naštel prej, pa morda bi šel še na kakšen obisk v tujino. Drugače sem pa bolj zapečkar :\.

ABX ::

Vice: Ne, ker me delo ne zanima.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

jype ::

Jaz bom ziher pobegnil v tujino, ker me kot IT strokovnjaka ne veseli imet velike trinadstropne hise, ogromnega avtomobila in prenatrpanega in neorganiziranega delovnika.

Verjetno nekam v skandinavijo, kjer bom lahko varno hodil z biciklom v pisarno, imel majhno hiso in bom lahko vzel porodniski dopust, ce bom kdaj pricakoval narascaj.

Denar je pri vsej stvari popolnoma nepomemben, je pa dejstvo, da moram tu za 300.000 SIT place drzavi odrinit 450.000 SIT dajatev, ki jih zapravi za po mojem mnenju popolnoma zgresene investicije. Tudi drugje so take dajatve, vendar za to dobim bistveno bolje urejeno socialno varstvo, boljse sisteme solanja in boljse pokojninsko varstvo, da varnejsega in cistejsega okolja sploh ne omenjam.

dr.J ::

Ni samo FRI tista, ki daje premalo uporabnega znanja za službo. Bi lahko tudi druge naravoslovne in tehnične fakse šteli zraven.

Po drugi strani dajejo naši faksi zelo solidno teoretično osnovo (govorim za naravoslovje), tako da se naši diplomanti zlahka kosajo s tujimi.

Dejansko pa manjka "tuning" za delo v podjetjih. To pa je na faksu težko doseči, saj ena firma rabi bolj eno področje (npr programiranje v javi), druga drugo (npr database) in tretja spet nekaj tretjega. Kljub vsemu mislim, da se da tu narediti bistveno več. Nekaj se bo spremenilo v kratkem, saj se ravno zdaj spreminja visokošolska zakonodaja in uvaja t.im bolonjski proces. Nisopa za tako stanje krive samo fakultete, pač pa tudi podjetja.

Ja, Skandinavija je kar cool! Priporočam - jype, pa malo je prinesi na sončno stran Alp! :D
Samo se žal tudi počasi amerikanizira. :'(

Sasa ::

Poldi112:
Sorry, ampak ves cajt si mal skrivnosten. Torej; ne vlece te denar, ker ti no ni bistveno, ampak te zanimajo nove izkusnje. To pomeni, da je vseeno, kje jih pridobivas - doma ali v tujini. Torej se ti zdi, da so moznosti enake?

CCfly:
Kaj pa so tebi zanimiva podrocja, ce ni to ze prevec osebno? :\

Poldi112 ::

Pojma nimam kako je v tujini, ker nimam interesa iti delat v tujino. Sem navezan na svoje okolje in znance. Verjetno je pa enako tezko dobiti delo tu ali tam, ce nimas vez in ce pozabis na to da ni prostega pretoka delovne sile.
Denar je pomemben, ni pa na prvem mestu. Trenutno delam za manj kot prej, ampak je tudi delo bolj zanimivo in raznoliko, plus da mi team bolj odgovarja. Prejsnja sluzba mi je se vedno na voljo, samo jaz nisem njej, ker razen denarja nima nobenega plusa.

CCfly ::

Računalniški vid, grafika, uporabniški vmesniki, pa tudi strojno učenje mi je zanimivo. Skratka najpomembneje je da mi ni treba pisati česa za možgansko mrtve.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Študent naj bo ali Kako in kam na fakulteto!!! (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Šola
466343556 (5748) nejc_nejc
»

IŠRM/FRI nasvet

Oddelek: Šola
93709 (3341) AndyS
»

FRI vs. Ekonomska fakulteta - Poslovna informatika

Oddelek: Šola
3613549 (7589) barb99
»

IT industrija in vrednost diplome (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
14224174 (22136) noraguta
»

FRI in zaposlitev (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
8018534 (16614) detroit

Več podobnih tem