» »

Kdo je lastnik?

Kdo je lastnik?

todman74 ::

Od znanca bi kupil, 5 let star stroj malo večje vrednosti. Štos pa je v tem, da ga je uradno kupil nekdo, ki je davčni zavezanec, ta je kasneje vrnjen davek dal kolegu na roke, med sabo pa sta naredila kao neko pogodbo o lastništvu. Zdaj me pa zanima, če ima takole doma spisana pogodba kakšno "pravno" vrednost, oziroma, kdo je dejanski lastnik stroja, znanec, ali davčni zavezanec?

jtothek ::

Davcni zavezanec je lastnik. Uradno.

Tisto z vracilom davkom na roko pa je tehnicno utaja davka. Tako da ne ravno kaksnim javnim organom tega razlagat.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jtothek ()

jtothek je izjavil:

Tisto z vracilom davkom na roko pa je tehnicno utaja davka. Tako da ne ravno kaksnim javnim organom tega razlagat.

To, da je utaja davka, mi je jasno. Mene je samo zanimalo, kdo je dejanski lastnik, oziroma, če ima tista pogodba med njima sploh kakšno veljavo. Glede na to, da davčnega zavezanca niti ne poznam, ne nameravam kupiti stroja. Me pa vseeno zanima, kakšno je tveganje za nekoga, ki kupi nek malo dražji predmet, s "sumljivim" računom, oziroma brez.

Tilen ::

Davčni zavezanec lahko kot lastnik prijavi krajo in boš moral avto vrniti. Sicer pa ne vidim problema - na prometnem dovoljenju je zapisan lastnik vozila in s tistim moraš narediti pogodbo o nakupu.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tilen ()

@Tilen

Ni avto. Gre se za delovni stroj...

St235 ::

todman74 je izjavil:

jtothek je izjavil:

To, da je utaja davka, mi je jasno. Mene je samo zanimalo, kdo je dejanski lastnik, oziroma, če ima tista pogodba med njima sploh kakšno veljavo. Glede na to, da davčnega zavezanca niti ne poznam, ne nameravam kupiti stroja. Me pa vseeno zanima, kakšno je tveganje za nekoga, ki kupi nek malo dražji predmet, s "sumljivim" računom, oziroma brez.

"Uradno" lastništvo ima zelo malo stvari. Zgolj to, da je bil stroj kupljen na podjetje ne naredi lastništva nič bolj uradnega, kot ga naredi na roko napisana pogodba o predaji tega stroja tretji osebi.

Takšen papir vsekakor ima pravno veljavo. Drugo pa je kaj bi se dejansko v praksi zgodilo. Teoretično bi lastnik stroja lahko prijavil krajo ampak bi s tem tudi sebe resno izpostavil kazenski ovadbi. Namreč če obstaja zapis in bi po možnosti o tem še pričal podpisnik (tvoj kolega) bi zelo hitro šlo za krivo ovadbo. Seveda pa bi v sodnem postopku ta pravna oseba, ki je stroj kupila lahko dokazovala, da je pogodba lažna in da je stroj dejansko njegov. Potem se gre pač na to kdo je sposoben kaj dokazat. Dejansko pa je (če obstajajo pisni dokazi oziroma pričanja) orginalni kupec/lastnik v zelo slabi poziciji, ker bo zelo težko dokazal krajo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: St235 ()

Furbo ::

Zdaj po 5 letih komot pravi lastnik proda stroj tebi/kolegu za drobiž(uradno), saj ga je verjetno že amortiziral.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple bo Italiji po dogovoru plačal 318 milijonov evrov zaostalih davkov (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Tožbe
15540068 (36580) Invictus
»

Remote programiranje - prejetje plačila (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
5115211 (12561) M.B.
»

Najemna pogodba (ni zavezanec za DDV)

Oddelek: Loža
145351 (5042) Vikking
»

nakup komponent v tujini

Oddelek: Kaj kupiti
154995 (3954) theBill
»

Elektronika.si propadla? (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Kaj kupiti
50945796 (20865) Brane2

Več podobnih tem