» »

Youtube TV vendarle ugledal luč sveta

Youtube TV vendarle ugledal luč sveta

The Verge - Googlov Youtube od danes naprej (zaenkrat le v petih ameriških mestih) ponuja več kot 40 kanalov z novičarskimi, športnimi in zabavnimi vsebinami za 35 dolarjev na mesec v storitvi poimenovani YouTube TV. Ta je sicer še daleč od popolnosti, a ima potencial, da navduši celotne nove generacije gledalcev za plačevanje televizijskih vsebin.

Youtubov podpredsednik za vsebinska partnerstva Kelly Merryman je ob splavitvi YTV tako dejal, da je “veliko milenijcev, ki nikoli ne gledajo kabelske televizije. Da pa imaj radi televizijsko vsebino, a jih ne prepriča način distribucije.” In rešitev je seveda YouTube TV. Ta uporabnikom nudi dostop do televizijske vsebine na vseh napravah, kjerkoli in kadarkoli. Da bo Youtube TV uspeh, vsaj tako meni Google, pa zagotavlja tudi armada dosedanjih uporabnikov spletne platforme. Teh naj bi bilo že za več kot milijardo. Posledično, tudi če Google s televizijo prepriča le par odstotkov dosedanjih uporabnikov, so številke še vedno milijonske.

Googlovi aduti

In kaj ponuja YouTube TV? Z enim naročniškim računom bo do storitve lahko dostopalo šest različnih ljudi. V istem času pa bodo lahko z istim računom uporabniki lahko gledali vsebino na največ treh različnih napravah.

Zaenkrat lahko uporabniki prek YouTube TV dobijo naslednjo vsebino:
- vso vsebino Youtube Reda
- televizijske kanale ABC, CBS, FOX, NBC, ESPN in Fox Sports Network
- določene TV serije

Takoj po objavi so se pojavile kritike, da je seznam programov malo kratek. Manjkajo vsaj še CNN, TBS in Discovery Channel, poudarjajo prvi naročniki. Ki pa so pohvalil možnost snemanja in shranjevanja vsebine. Ta omogoča neomejeno količino shranjene vsebine, ki ostane v oblaku za obdobje devetih mesecev.

Ob podrobnem pregledu storitve pa so prvi uporabniki našli še kar nekaj manjših napak. Gledanje vsebine ni nemoteno, brskanje pa daleč od intuitivnega. Težave imajo tudi z avtorskimi pravicami, saj so določene serije na voljo v omejenem številu epizod in sezon. Tako Američani priljubljenih NFL iger ne morejo gledati preko telefona, ker ima Verizon ekskluzivne pravice. Kar se tiče dostopa do vsebin na lokalnih ravneh, bo vse odvisno od posameznih regij in držav.

Konkurenca je, ampak ...

Na trgu, ki ga želi Google pokoriti, pa obstaja že kar nekaj konkurence s podobno vizijo. Dishev Sling TV, Sonyjev PlayStation Vue, AT&Tjev Direct TV in Hulu so le nekatera od imen. A noben od naštetih se na trgu ni uveljavil kot resen igralec. Najbolj popularni Sling TV ima približno milijon naročnikov, kar daje Youtubu veliko prostora za osvojitev tržnega deleža.

Trenutno je Youtube TV na voljo v New Yorku, Los Angelesu, San Franciscu, Chicagu in Filadelfiji. V ostala mesta po Ameriki bo storitev prišla v bližnji prihodnosti. Kdaj bo Youtube TV prišel v Evropo in še pomembneje v Slovenijo, še ni znano.

3 komentarji

MrStein ::

In kako je to drugače od DVB-C ?
Tam je tudi on-demand.
Kje je razlika?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

mtosev ::

wake me up ko bo to v euju/SLO
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

stara mama ::

Medtem pa pri nas dražimo internetne pakete, da sami po sebi nimajo smisla če nimaš trojčka. Tisti pa tud niso poceni.
Ekologija™ in Trajnost™


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novi varni pristan, tretjič: Youtube Content ID

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
2914179 (11511) jype
»

Google pripravlja prenovo YouTuba

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
124973 (3488) PARTyZAN
»

Microsoft vlaga pritožbo zoper Google pri Evropski komisiji (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
7120926 (19462) dela
»

Italija: YouTube je televizija

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
2310499 (8726) BlueRunner

Več podobnih tem