» »

Sony se s PlayStation Vue podaja v svet televizijskih storitev

Sony se s PlayStation Vue podaja v svet televizijskih storitev

Polygon - Sony se je odločil pomešati štrene velikim in je v četrtek napovedal novo storitev za predvajanje videovsebin (online streaming video) PlayStation Vue, ki bo v beta verziji na voljo še ta mesec. V glavnem bo šlo za možnost spremljanja televizijskih programov prek PlayStationa 3 in 4 (kasneje tudi na drugih napravah), za začetek kakopak omejeno na dele ZDA.

Ameriški trg so kar dobro pokrili, saj bodo vključevali Viacomove programe, Fox, NBC, Scripps, CBS in Discovery, čeprav manjkajo programi ESPN-Disney (ESPN, ABC ...) in Time Warnerja (Cartoon Network, CNN ...). Zaradi tega bo Vue ta hip težko postal prava zamenjava za kabelsko televizijo, čeprav bo ponujal okrog 75 kanalov, med njimi tudi sicer plačljive. Prav tako še ni jasno, kolikšna bo cena.

Sony je dejal, da bo Vue nudil večjo prilagodljivost od kabelskih operaterjev, saj si bo mogoče vsebine ogledati tudi za nazaj in jih prefiltrirati glede na preference. Oddaje bodo vidne za nazaj za tri dni, podobno kot naš časovni zamik. Mogoče pa jih bo tudi 'shraniti' v oblak, kjer bodo ostale 28 dni. Snemanje na kasete in DVD-je torej umira.

Geografska pokritost v beta verziji bo slaba, saj ne bo omejena niti na ZDA, kot je to običaj, temveč samo na New York, ki mu bodo sledili Chicago, Philadelphia in Los Angeles. Večjo pokritost pričakujemo prihodnje leto, kdaj (če sploh) bo Vue v Evropi ali celo Sloveniji, pa še ni znano. Bo pa prihodnje leto izšla tudi aplikacija za iOS za gledanje na iPadih. Glede na 35 milijonov uporabnikov PS3 in PS4 ter ambiciozni načrt ima Vue velik potencial.

Vue je pomemben zato, ker gre za eno prvih storitev, ki nudi celotni večprogramski TV-paket izključno prek interneta, s čimer odpadejo naročnine in priključnine za kabelsko ali satelitsko televizijo. To ni isto kot naša IPTV, ker v Sonyjevem primeru ponudnik storitve ne upravlja komunikacijske infrastrukture do uporabnika, temveč nudi zgolj podatkovno storitev. V tem pogledu se tudi razlikuje od na primer storitve Hulu, ki ponuja ogled vsebin, ne pa celotnih programov. Prav tako vsebine na Hulu prispejo z minimalno zamudo enega dne, na Vue pa bodo na voljo v realnem času.

2 komentarja

MrStein ::

Kje pa bodo našli kabel/DSL, ki bo dovolj hiter? In dovolj "fer juziđ" kapacitet?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

wungad ::

Pogodil se bodo s providerji, da gre njihov promet mimo FUP in jim v zameno dal košček potičke. Tako kot Netflix s Comcastom.
.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Igre za PlayStation 3 prihajajo na osebne računalnike

Oddelek: Novice / Konzole
257794 (4855) Machete
»

Star skener in win. 8

Oddelek: Strojna oprema
13855 (655) lebang1
»

CES 2014: Sonyjev PlayStation Now za igranje iger kjerkoli

Oddelek: Novice / Igre
86470 (5612) BlackMaX
»

PSN se vrača šele 31. maja?

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
319180 (8366) XsenO
»

Sony predstavil Music Unlimited Qriocity

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
73573 (3000) Okapi

Več podobnih tem