» »

Misicna masa in diabetes

Misicna masa in diabetes

«
1
2

harmony ::

Pozdravljeni.

Na zalost sem se pred dvemi tedni moral soociti z novico, da bom najverjetneje do konca zivljenja moral jemati oziroma vbrizgavati si inzulin. Terapija je Diabetis Tipa 1, LADA.

Najprej moja terapija:
- zvecer 4 enote Insulatard
- ter NovoRapid pred oziroma po jedi, v kolikor je sladkor pod 100mg/dl

Pred diagnozo sem veselo 3-4x obiskoval fitnes, jedel na polno, v dobrem letu pridobil par kg lepe misicne mase. Zaradi osebnih razlogov, sem od decembra do sedaj prekinil s fitnesom.

Ko sem se koncno zelel vrniti nazaj, me je pa pricakala ta grozna diagnoza.

Sam ne zelim sedeti v stanovanju in se sam sebi smiliti, ker s tem ne bom nic dosegel. Zelim ziveti dalje in se ukvarjati s tistim, kar me veseli.

Rad bi pridobil ponovno na misicni masi, saj sem zal tistih par kg pridobljenih tudi izgubil, saj hrana v bolnisnici ni ravno "bodybuilder" hrana.

Potrebujem vaso pomoc okrog sestave jedilnika. Za profesionalno sestavo sem pripravljen tudi placati.

Na prvem mestu mora biti tudi prehrana, ki mi bo pocasi dvigovala sladkor in ne taksna, ki mi ga bo hitro dvignila in na koncu tudi hitro spustila. Zdravlje mi je sedaj najpomembnejse, zato ne bom sparal na kvaliteti prehrambrenih izdelkov.

Misicno maso zelim pocasi in kvalitetno pridobivati.

Trening bom moral omejiti na zalost tedensko samo 2x in 1x plavanje. Moji cilji niso nastopi, temvec kvalitetna masa, moc in zdravo telo.

O meni:
Starost: 30
Teza: 61.5 tesce
Visina: 166 (ja majhen sem)
Tip prebave:dokaj hitra, ce ne prehitra
Cilji: 65kg in to vzdrzevati, z nekaj mascobe saj ni lusno, ce bi si sprical direktno v misico, tako da malo podkozne mascobe okrog trebuha mora biti, da lazje iglo zapicim.

Zdravnik je rekel, da lahko zivim kvalitetno ce upostavam:
1.) Prehrano
2.) Gibanje ( tu je bolj misljeno na hojo, tek, plavanje...)
3.) Inzulin

Tisto, kar imam sedaj najvecji problem in izziv je konstantno merjenje sladkorja, pred jedjo, po jedi, po kaksni aktivnosti ipd. To bom upam, da resil z vgradnjo senzorja na roki, tako da bom imel vedno vsak trenutek podatke, kar pomeni, da tudi ce opazim, da bo prislo do padca sladkorja npr. ob kaksnem plavanju, fitnes vadbi, lahko na hitro kaj zauzijem.

Upam, da sem dal dovolj informacij in upam na vaso pomoc.

pegasus ::

Zmeni se za pogovor z Gašperjem Gromom. Tip zdaj pripraljva doktorat iz LCHF načina prehranjevanja, ki te utegne zanimati.

kogledom ::

pegasus je izjavil:

Zmeni se za pogovor z Gašperjem Gromom. Tip zdaj pripraljva doktorat iz LCHF načina prehranjevanja, ki te utegne zanimati.

Upam, da ima tip tudi doktorat iz medicine, kajti takšni zelo ozko usmerjeni jedilniki pri takšni bolezni lahko naredijo več škode kot koristi.
Če je tip je pro, bo to tudi izpostavil že na prvem sestanku.
Za sladkorno bolezen tipa 1 LADA je veliko specifik, ki se jih oboleli MORA naučiti, če želi živeti kvalitetno življenje. Jedilnik in fitnes sta samo 2 izmed mnogo faktorjev, ki jih je potrebno upoštevati.

Verjamem da LCHF prehrana marsikomu pomaga, je pa neizpodbitno da je takšna prehrana ekstremna in izkorišča alternativne presnovne procese, ne pa glavnih. Kako se telo na ta stres odziva je zelo različno, ob hkratni bolezni pa je lahko zelo nevarno.

Torej pazljivo s takšnimi nasveti. Na zaupaj ljudem, ki ne poznajo tvoje bolezni v detajle, ki ne poznajo vsega metabolizma telesa, ne pa da doktorirajo iz enega ekstremnega primera. PAZI: tip 1 te bolezni je POPOLNOMA drugačen kot tip 2, s temi bolniki pa verjamem, da ima dosti izkušenj.

Samo dobronamerni nasvet. Fitnes pride kasneje, zdaj te čaka nekaj mesečno izobraževanje, navajanje, in predvsem spoznavanje lastnih ovir, zmožnosti in predvsem sebe kot celoto.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kogledom ()

next3steps ::

harmony je izjavil:

Pozdravljeni.

Na zalost sem se pred dvemi tedni moral soociti z novico, da bom najverjetneje do konca zivljenja moral jemati oziroma vbrizgavati si inzulin. Terapija je Diabetis Tipa 1, LADA.


Ne boš! Medicina napreduje na tem področju.

pegasus je izjavil:

Zmeni se za pogovor z Gašperjem Gromom. Tip zdaj pripraljva doktorat iz LCHF načina prehranjevanja, ki te utegne zanimati.

A ta tip?
https://www.linkedin.com/in/gasper-grom...
Daj si sam blokiraj SloTech, da modom ne bo potrebno.

Zgodovina sprememb…

harmony ::

Stvari so mi jasne. Sladkor imam sedaj pod kontrolo in ne prihaja do hiperglikemij (mogoce 2-3 v zadnjih 2tednih, pa se to je bilo cisto na zacetku zaradi marmelade) niti hipoglikemij, saj le te pravocasno zaznam in pojem en koscek banane in kruha in je ze pod kontrolo. Jem priblizno enako kot prej z izjemo, da nimam vmesnih obrokov in prigrizkov ob filmu, kot je cips, pokovka, ceprav sem to vsekakor ze tako ali tako bolj redko jedel.

Kolicino ogljikovih hidratov merim v nulo. Sladkor merim tudi do 9x na dan, zato upam na senzor, kateri mi bo precej pomagal, saj bom vedel v vsakem trenutko stanje sladkorja.

Glede na izracune iz aplikacije je moj HbA1c trenutno 5.9. Ob prihodu v bolnisnico je bil 9.4. Seveda moram cez 3 mesece na kontrolo krvi, ki bo pokazal resnicno stevilko.

Moram se seveda pogovoriti s svetovalcem za diabetes. Sicer sva se v bolnisnici ze pogovarjala in je rekel, da ko grem v fitnes, da naj probam enostavno brez inzulina. Sladkor naj bi si izmeril pred zacetkom vadbe, tekom vadbe in na koncu. Ocitno bom moral to sam testirati, kot testiram tudi z inzulinom, saj potrebujem dokaj malo inzulina, da je sladkor pod kontrolo. 0.75 enot na 1 enoto OG.

Spajky ::

Doktorji znajo bit včasih malo "preveč Šolani" in prehitro znajo koga proglasit za hudega diabetika.

Mogoče s teboj ni strašno hudo, saj praviš, da ne rabiš velikih doz insulina, da držiš zadeve pod kontrolo. Malce pač paziš na prehrano (živila z nižjim glikem.indexom), drugače pa ješ manjše doze velikokrat na dan; vse po vrsti (ni se treba glih s Sacher torticami basat) ;) ...

Kar se tiče stalnega špikanja v prste (kontole) čez dan, je to v redu, da vidiš kako se ti cukr v plazmi obnaša na začetku. Ko pa ugotoviš prave doze, pa IMHO tega ni treba tako rigorozno, saj se hitro naučiš, kdaj prihaja npr. do hipoglikemij ali hudih skokov cukra navzgor že po občutkih!

To, da če poješ premalo ali greš fiskulturirat in da ne vzameš NovoraPida, pa je Ok, da ti ne zabriše cukra preveč dol (saj deluje Insulatard vmes vseeno).

To da si v dveh tednih bil parkat v hipoglikemiji, pa je malo preveč. Če se ti enkrat ali dvakrat v posebnih primerih (napor etc.) zgodi na mesec, ni hudega. Maš pri sebi "čokoladico" za vsak slučaj, pa je ...

V mišice se NE zabada igel z insulinom, vedno v salo !!!

To da imaš glikirani hemoglobin zdaj pod 6 je total OK! Tisto prej okoli 9 Hb1C (preveč) pa ne, ma ni še kritično, ker si mlad in se kot vidim dovolj giblješ.

Mogoče bi bilo dobro zmanjšati količino NovoRapid-a in povečat Insulatard (jest ga ne morem uporabljat več, ker sem alergičen nanj), pa se ti ne bodo tako pogosto pojavljale hipoglikemije.

Mogoče bi pri tebi dupla doza Insulatarda + pred vsakim večjem obroku ena pillula tega grenka-melona-in-krom
dovolj pomagalo, da ti ne bi bilo treba sploh jemati/špikat NovoRapid-a ! Mislim, da je za probat, saj je zadeva naravna (10€=60 pilul). Pač reskiraš enih slabih 50€ (v lekarni za 3 mesece), pa vidiš, če ti deluje (to lahko vidiš takoj po 2h po obroku, če ti deluje) -ni nujno da ja.

Ker se toliko špikat dnevno, če ni res nujno, je pa malo huda ... predvsem pa ne paničari :)

Povišan cukr dostikrat povzročajo kakšna vnetja, pa ni nujno, da se jih zavedaš, in je lahko (začasno) povišan Hb1C posledica čisto nečesa drugega. Si bil kaj bolan preden so ti ugotovili pa 1.5 diabetes ?

Mogoče bi bilo treba najti tudi drugo mnenje kakega drugega zdravnika, ki ni nujno, da se bo strinjal s tvojim trenutnim... mogoče bi tudi kakšne antidiabetes tablete pomagale iz družine sulfuniurej, da se rešiš stalnega špikanja NovoRapid-a ... lahko, pa da se motim, ma včasih si kakšni dohtarji tudi ne dajo kaj dopovedat, ker mislijo, da so boga primli za jajca, ker imajo belo haljo in monopol za izdajo receptov/zdravil ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

kogledom ::

Mislim, priporočat sulfonilureo pri tipu 1 je pa huda! Dajte se zavedat, da je to tehnični forum. Te stvari so, prvič, za moj okus preveč privatne za po forumu pisat, drugič pa enostavno preveč reskirane, da bi iskal nasvete in poskušal kar si nek šartalan izmisli.

Kaj ::

Glede hrane imaš na oddelku dietetika, mar ne? Poleg edukacije glede urejanja sladkorne imaš tudi pogovore glede prehrane. Vsaj pri meni, takrat še na pediatrični, je bilo tako (dr. Čampa). Brezveze tudi brskati za nasveti laikov. Sicer pa, če si mlad, suh, imaš normalen metabolizem in normalen OH faktor, boš sčasoma videl, da se ne gre tok grozno obremenjevati z jedilnikom. Morda le manj sladkarij in mastne hrane. In pa hrano z visokim glikemičnim indeksom jej v kombinaciji z vlakninami (po kmečko- eno jabolko zraven npr.). Sam jem dokaj normalno (običajno) in imam že deset let vse krasno urejeno (glikoziliran hemoglobin vedno pod 7, večinoma okol 6).
Srecno in čim manj dramatiziranja, življenje gre dalje ;)
Pa le čim prej na črpalko, je bomba.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kaj ()

harmony ::

@Spajky
Hvala za izcrpen odg.
Narobe si me razumel. Napisal sem da sem bil parkrat v visjih mejah. Hipo sem bil 1x, cukr 65mg/dl

Tisto kar mi je se malo tezko je uskladiti NovoRapid s svojimi dnevnimi aktivnostmi. Danes zjutraj sem imel na tesce sladkor 97, pojedel 5.5 enot, naspikal 3.5 Novo Rapida, cez 2h sladkor 82. Potem sem pojedel 125g malin in cez 1h meril in sem bil na 70, kar pomeni zacetek hipo.
Potem sem pojedel kosilo 5.5enot in cisto nic sprical, saj sem imel planirano aktivnost, kjer sem porabil cirka 330kcal. Test cez 2h je pokazal sladkor 133, torej normala.

Na zacetku je bil torej NovoRapid 0.75, sedaj pa ocitno prime ze 0,65 brez aktivnosti.

Sem pa povecal vceraj Insulatard iz 4 na 5 enot in danes je tudi prvic, da je sladkor pod stotko. Prej vedno do 120mg/dl.

Koliko casa pa deluje Insulatard? Zdravnik pravi 12h. Bom videl drug teden ko mu prinesem rezultate, mogoce bo res slo samo z Insulatardom.

Kaksno alergijo si pa imel? Jaz po 45 obcutim kuhanje v telesu, svicanje, ki potem mine. Prej sem ga dal ob 22:00 in sem okrog polnoci ze moral menjati pizamo. Sedaj je bolje in tudi svicanja je manj, je pa res, da ga sedaj dam ob 21:00.

@Kaj
Ne zivim v Sloveniji. Je pa podobno tudi v AT. Imam svetovalca za diabetes, zdravnik, ter seveda dietika - eno lepo prijazno, lusno :)

Spajky ::

Insulatard deluje do 24h ... špico ima nekje po osmih urah, začne malce delovati že po enih dobrih 2h ...

Če ti povzroča težave, ga jemlji namesto zvečer dopoldne ali popoldne; boš videl kaj ti najbolj odgovarja. Doze kot si jih videl zdej, ko si jih vzel, so zgleda Ok in s teboj ni hudo. S tkzv."zdravili" pa itak ni treba pretiravat; telo ti že pove, ko je kaj narobe! Čimmanj, samo toliko kot je nujno potrebno :) IMHO še posebej to velja za Insulatard po moje ...

Ja vem, da se marsikdo, posebej še mlajši malce prestrašijo pri kakšnih diagnozah, dostikrat brez veze. Ni treba, da se ti psihološko sesuje življenje zaradi malce pikanja ;) .. Ko se navadiš, ni tako hudo in živiš potem praktično normalno življenje. Pa naj se še telo malce matra pri reševanju težave (presnovne motnje); ne glih da se človek takoj zašopa z medikamenti do daske (lahko "potuha telesu dolgoročno škodi-zadeve se lahko poslabšajo prej kot bi se sicer po naravni poti) ...

Jest sem imel očitno alergijo na kakšno sestavino Insulatarda in sem stalno bil v nekem blagem bolezenskem stanju, ki ga z drugim tipom podobne stvari nisem imel. Zdaj se "čistim" od njega do poletja, potem pa Lantus_SoloStar dalje.

Drugače pa sem se uspešno upiral iti na insulin leta, saj smatram, da je to zadnja možnost (ko vse ostale ne pomagajo več). Jest imam malce čudno biokemijo in razni insulini enostavno niso hoteli delovat pri meni (brez dodatnih "kemikalij" iz linka zgoraj, ki ga je podal "kogledom" ... Samo včasih je težko določene dohtarje prepričat, da pomolijo glavo ven iz one škatle z napisom "ortodoksna medicina" :)) ...

Samo hrabro, ni (še) hudega s teboj in lahko da še desetletja ne bo, če se boš vsaj malce pazil!
Ja pač, diabetes ne boli, dokler po dolgih letih ne začnejo prihajat na plan njegove posledice.

.. je pa malo psihološko naporno/stresno iti mimo slaščičarne (če si bil prej sladkosned), pa ne se it pregrešit ;) ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

harmony ::

Ma sem pa tja sladoled, kaksen piskot, kos torte mogoce 1-2x letno...bolj ljubitelj milke, pa se to bolj poredko...

Skratka...kaj pa fitnes? Jaz sem mnenja, ko dobim senzor na roki, da bom lahko bolje vse skupaj kontroliral, tako bom vedel kaj se dogaja tekom treninga, vmes ce vidim da pada lahko zauzijem kaj...

Danes ponovno pojedel kosilo brez spikanja...cez 2h sladkor 110mg/dl. Ne vem kaj se dogaja, ampak pred dvemi tedni bi bilo brez inzulina cez 260mg/dl. Mogoce je to fora LADA diabetisa, da kar naenkrat slinavka zacne proizvajati inzulin.

Smrekar1 ::

Spajky je izjavil:


To da imaš glikirani hemoglobin zdaj pod 6 je total OK!


Ne ni, za diabetike se priporoča vrednosti 6.1-6.4%. Blaga hiperglikemija ne naredi posebne škode, medtem ko je vsaka hipoglikemija lahko usodna. Glikiran hemoglobin pod 6% je OK samo v primeru, da nima hipoglikemičnih epizod. Pravi, da je to pod kontrolo, tako da je zadeva še vedno lahko OK.

Tisto prej okoli 9 Hb1C (preveč) pa ne, ma ni še kritično, ker si mlad in se kot vidim dovolj giblješ.


Glikirani hemoglobin 9% je hudo kritično. Diabetik tipa 2 dobi inzulin če ga spravi na 7%. 9% HBA1c dobiš pri povprečni glukozi v plazmi ~12 mmol/L, kar je že čez mejo za nedvoumno diagnozo diabetesa pri enkratni slučajni meritvi.

harmony je izjavil:

Ma sem pa tja sladoled, kaksen piskot, kos torte mogoce 1-2x letno...bolj ljubitelj milke, pa se to bolj poredko...

Skratka...kaj pa fitnes? Jaz sem mnenja, ko dobim senzor na roki, da bom lahko bolje vse skupaj kontroliral, tako bom vedel kaj se dogaja tekom treninga, vmes ce vidim da pada lahko zauzijem kaj...


Brez senzorja se ne igraj fitnesa, sploh ne če si v fitnesu sam. Če ti enkrat sladkor malo preveč pade in se tega na zaveš - kar je pri treningu povsem možno - znaš oditi na oni svet.

Danes ponovno pojedel kosilo brez spikanja...cez 2h sladkor 110mg/dl. Ne vem kaj se dogaja, ampak pred dvemi tedni bi bilo brez inzulina cez 260mg/dl. Mogoce je to fora LADA diabetisa, da kar naenkrat slinavka zacne proizvajati inzulin.


Si pojedel enak obrok?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smrekar1 ()

kogledom ::

Smrekar1 je izjavil:

Si pojedel enak obrok?

Tudi če je pojedel enak obrok je drugih spremenljiv preveč. Že sama fizična aktivnost ima podobne učinke kot insulin, kar je tudi glavni razlog, da diabetikom tipa 2 v prvi fazi pred medikamenti priporočajo povečanje aktivnosti, saj ob resnem pristopu ponavadi zadostuje. Pri tipu 2 tudi ekstremno povečana aktivnost praviloma ne povzroči hipoglikemije.
Pri tipu 1 je seveda vse drugače. Vsaka povečana aktivnost mora biti vedno strogo nadzorovana. Zato pa pravim, da ne se igrati s fitnesom in/ali ekstremnimi dietami dokler dovolj dobro ne poznate svoje bolezni (in razlik med tipom 1 in tipom 2 - večina splošnih nasvetov in literature je o tipu 2!)

harmony ::

Enak obrok kot vceraj dejansko. Prej (pred 2 tedna nazaj) mi je sladkor zrastel ze po enem zauzitem jabolku iz 85 na 232mg/dl brez inzulina.

Mena kar najbolj skrbi je noc, ker ne vem kako sladkor tendira. Danes zjutraj je bil sladkor 82mg/dl, pojedel 5.5 enot in dal 2 enoti inzulina. Ob 11:15 sem imel zal hipo :( 66mg/dl.

Ne razumem, da kar naenkrat potrebujem manj inzulina oziroma skoraj nic. Prej sem npr. nasprical 0,75 enot na eno enoto OH, imel 2-3km sprehoda, izmeril in je bil v normali, sedaj pa dejansko 0,4enot, enak sprehod, rezultat hipo. Zajtrk pa popolnoma enak. No ja, bom pac probal enostavno brez inzulina in meril vsake 3h pa je.

Smrekar1 ::

harmony je izjavil:

Enak obrok kot vceraj dejansko. Prej (pred 2 tedna nazaj) mi je sladkor zrastel ze po enem zauzitem jabolku iz 85 na 232mg/dl brez inzulina.

Mena kar najbolj skrbi je noc, ker ne vem kako sladkor tendira. Danes zjutraj je bil sladkor 82mg/dl, pojedel 5.5 enot in dal 2 enoti inzulina. Ob 11:15 sem imel zal hipo :( 66mg/dl.


Bi se lahko navadil na SI enote? Za glukozo je to mmol/L oz. mM.

harmony ::

Smrekar1 je izjavil:

harmony je izjavil:

Enak obrok kot vceraj dejansko. Prej (pred 2 tedna nazaj) mi je sladkor zrastel ze po enem zauzitem jabolku iz 85 na 232mg/dl brez inzulina.

Mena kar najbolj skrbi je noc, ker ne vem kako sladkor tendira. Danes zjutraj je bil sladkor 82mg/dl, pojedel 5.5 enot in dal 2 enoti inzulina. Ob 11:15 sem imel zal hipo :( 66mg/dl.


Bi se lahko navadil na SI enote? Za glukozo je to mmol/L oz. mM.

Lahko napisem tudi v teh enotah. V Avstriji je standard mg/dl, zato nisem pisal mmol/L.
Torej po zauzitem jabolku je sladkor iz 4.5 zrastel na dobrih 12 mmol/L.
Na tesce, ko sem odkril, da imam sladkorno je bil sladkor 14.2

Spajky ::

harmony je izjavil:

... po zauzitem jabolku je sladkor iz 4.5 zrastel na dobrih 12 mmol/L.
Na tesce, ko sem odkril, da imam sladkorno je bil sladkor 14.2
Da, zato ker so ti odkrili, da to ni bila izjema (zaradi bilokaterega vzroka) ampak se ti je zgleda večkrat dogajalo, so te tudi proglasili za diabetika; normalno ...

Jest prej ko grem na fiskulturo, tudi spijem kofe in kaj pojem, da se mi ne zgodi, da ko stopim iz avta doma po njej, da se ne začnem trest ko šiba na vodi (hipoglikemija), ker potem rabim par ur, da pridem k sebi pa še preveč pojem potem. Saj pravim, se pač navadiš živet z diabetesom in kako se obnašat, pa je ...

Jest se bolj bojim hujše hipoglikemije kot malce več cukra v plazmi ... in če ne doživljam hipoglikemij, sem zadovoljen ... Če pa že kdaj pride do tega, pa imam na zalogi vedno kakšen medenjak, pa si privoščim pregreho vsaj takrat ;) ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Smrekar1 ::

Spajky je izjavil:

Da, zato ker so ti odkrili, da to ni bila izjema (zaradi bilokaterega vzroka) ampak se ti je zgleda večkrat dogajalo, so te tudi proglasili za diabetika; normalno ...


Nak, glukoza 14.2 mM kadarkoli, tudi po obroku, je že diagnoza diabetesa. Morda bi v diagnozo podvomil, če bi bil zelo bolan, sicer sladkor pri nediabetiku nikoli ne gre tako visoko.

Jest se bolj bojim hujše hipoglikemije kot malce več cukra v plazmi ... in če ne doživljam hipoglikemij, sem zadovoljen ... Če pa že kdaj pride do tega, pa imam na zalogi vedno kakšen medenjak, pa si privoščim pregreho vsaj takrat ;) ...


Pred leti je bila meja sladkorja 8.0 mM. Do te meje je rahla hiperglikemija še dokaj neškodljiva. Ko se je tehnologija izboljšala in je omogočala boljši nadzor se je meja spustila.

beta1 ::

Tak je na stvari.

Daj fitnes na pavzo za nekaj časa. Ko pa boš se odločil za trening, pa nikoli sam in zmeraj imet hitre OHje pri sebi (glukotabs...).

Izvajaj FIT - Funkcionalno inzulinsko terapijo. Prečitaj vse.
Poglej stran 19:
http://www.zaloker-zaloker.si/assets/Up...

Upoštevat moraš maščobe (potrebuješ dodatne boluse inzulina, po 4-5h po zaužitju obroka, če nič ne migaš). Oz. 3-4 ure pred fitneseom je fajn pojest nekaj beljakovin in maščob, da med vadbo sladkor počasi narašča, vadba ga pa zbija.

Probaj dobit inzulinsko črpalko in minilink senzor (Zaloker in Zaloker). S tem je lažje trenirat, ker lahko odmerke zmanjšaš in ustaviš.

lp

harmony ::

beta1 je izjavil:

Tak je na stvari.

Daj fitnes na pavzo za nekaj časa. Ko pa boš se odločil za trening, pa nikoli sam in zmeraj imet hitre OHje pri sebi (glukotabs...).

Izvajaj FIT - Funkcionalno inzulinsko terapijo. Prečitaj vse.
Poglej stran 19:
http://www.zaloker-zaloker.si/assets/Up...

Upoštevat moraš maščobe (potrebuješ dodatne boluse inzulina, po 4-5h po zaužitju obroka, če nič ne migaš). Oz. 3-4 ure pred fitneseom je fajn pojest nekaj beljakovin in maščob, da med vadbo sladkor počasi narašča, vadba ga pa zbija.

Probaj dobit inzulinsko črpalko in minilink senzor (Zaloker in Zaloker). S tem je lažje trenirat, ker lahko odmerke zmanjšaš in ustaviš.

lp

Ej hvala ti za tale link. Bom zacel z branjem.

grandioso74 ::

Pojdi v referenčno ambulanto in ti bodo pomagali oz. takole, vse skupaj je lahko velik problem, prevelika aktivnost posledično tudi hipo in prehrana, vse boš moral uskladiti. Aktivnost dobro vpliva na diab., lahko se na tak način znebiš inzulina, seveda tudi prehrano boš uskladil, vprašanje pa je,če je ravno bb primeren za diabetika, pojdi in vprašaj. Stane te nič......
Človek je sam svoj največji sovražnik.

grandioso74 ::

Pa sadje, če ga ješ, GA jej a nikoli v celem kosu za obrok, vedno v rezinah oz. majhnih koščkih,,,,se še boš moral najprej naučiti prehrano diabetika, šele potem sanjaj o fitnesu, če sploh še kdaj.
Človek je sam svoj največji sovražnik.

beta1 ::

grandioso74 je izjavil:

Pa sadje, če ga ješ, GA jej a nikoli v celem kosu za obrok, vedno v rezinah oz. majhnih koščkih,,,,se še boš moral najprej naučiti prehrano diabetika, šele potem sanjaj o fitnesu, če sploh še kdaj.


Ne upoštevaj tega. Ni relavantno na TIP1 diabetesu. Važno je edino, da pravilno ugotoviš in preračunaš OHje.

harmony ::

beta1 je izjavil:

grandioso74 je izjavil:

Pa sadje, če ga ješ, GA jej a nikoli v celem kosu za obrok, vedno v rezinah oz. majhnih koščkih,,,,se še boš moral najprej naučiti prehrano diabetika, šele potem sanjaj o fitnesu, če sploh še kdaj.


Ne upoštevaj tega. Ni relavantno na TIP1 diabetesu. Važno je edino, da pravilno ugotoviš in preračunaš OHje.

Vem. Mogoce ni razumel, da imam diabetes tip1.

Jaz lahko jem vse. Ja, tudi sacher torta je lahko na mojem jedilniku, saj imam za to inzulin, ki ga naspricam pred jedjo.

Da se ne bi sel nikoli fitnesa, je pa tudi bosa. Veliko pro BB so diabetiki tipa1, pa ce njim uspe, zakaj ne bi meni 2x na teden nek normalen trening spucat. Enostavno med fitnesom merim glukozo. V kolikor vidim, da cuker tendira proti nazvdol, zauzijem OH-je. Problem pri fitnesu nastane takrat, ko si cukra med vadbo ne meris. Takrat je pa lahko nevarno, da clovek pade v hipo, ne da bi se zavedal tega.

Smrekar1 ::

harmony je izjavil:


Da se ne bi sel nikoli fitnesa, je pa tudi bosa. Veliko pro BB so diabetiki tipa1, pa ce njim uspe, zakaj ne bi meni 2x na teden nek normalen trening spucat. Enostavno med fitnesom merim glukozo. V kolikor vidim, da cuker tendira proti nazvdol, zauzijem OH-je. Problem pri fitnesu nastane takrat, ko si cukra med vadbo ne meris. Takrat je pa lahko nevarno, da clovek pade v hipo, ne da bi se zavedal tega.


Na tvojem mestu bi fitnes izvajal le zmerno in pod nadzorom dokler stvari ne zaobvladaš - to je lahko teden ali dva, lahko pol leta, odvisno od tvoje osebnosti. Načeloma hipoglikemija ni tak problem, če imaš nekoga ob sebi, ki jo lahko spozna in ve kako ukrepati. Velik problem lahko nastane če vadiš sam. Tega ne delaj dokler ne boš imel v krvi kako pogosto si moraš meriti sladkor.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smrekar1 ()

FiReFTW ::

Nebi blo pametno se o vsem tem pogovorit z diabetologom, namesto da sprašuješ na javnem forumu?

harvey ::

FiReFTW je izjavil:

Nebi blo pametno se o vsem tem pogovorit z diabetologom, namesto da sprašuješ na javnem forumu?

ja precej bolj uporabno, glede na tvoje stanje in želje imaš tudi privat diabetologinjo Karin Kanc, ki je precej odprte glave.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

harmony ::

FiReFTW je izjavil:

Nebi blo pametno se o vsem tem pogovorit z diabetologom, namesto da sprašuješ na javnem forumu?

Kaj pa je narobe, ce sprasujem na javnem forumu? O cem pa bi se morali drugace na forumu pogovarjati? Mar ni tole delitev izkusenj, nasvetov. Saj nisem edini na svetu, ki ima diabetes in tudi na tem forumu sta ze dva, ki ga imata in sta mi dala nasvete, katere ali bom uposteval ali ne je seveda na moji strani.

Celo danes je bil diabetolog presenecen, ko sem mu prinesel vse meritve, do pike natancen vnos OH, ter moj izracunan faktor, ki ni vec enak tistemu, katerega sem dobil ob izpusti iz bolnisnice.

Pa tudi napravo sem dobil, s katero resnicno upam, da si bom olajsal zivljenje. Trenutno se ne kaze ravno tako kot bi moralo. Baje je potrebno pocakati 24h...takrat, pa upam da bojo tudi odstopanja nizja.

Ce sem si sladkor meril zadnje 2 tedna v povprecju 9x na dan, potem je zagotovo jasno, da sem zadevo resno vzel v svoje roke in da spremljam ter sproti ugotavljam koliko inzulina je dejansko pri meni potrebno.

Invictus ::

FiReFTW je izjavil:

Nebi blo pametno se o vsem tem pogovorit z diabetologom, namesto da sprašuješ na javnem forumu?

Včasih se j dobro pozanimat o čem ti ti tako zvani strokovnjaki bluzijo.

Zaradi napak takih strokovnjakov je marsikdo pod rušo...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: </head> ()

Kaj ::

Prosim, vsi, ki imate Diabetes tip 2 ali imate stare starše s tem tipom 2, vedite, da je tip 1 popolnoma druga pesem in ima le dokaj malo vzporednic s tipom 1 pri urejanju sladkorne in načinu življenja.

Spajky ::

Invictus je izjavil:

...Včasih se j dobro pozanimat o čem ti ti tako zvani strokovnjaki bluzijo...
Ja ker se dogaja, da vsakemu s prvotno diagnozo tipa 2 kasneje enemu od 20-ih ugotovijo tip 1 LADA ter se enako enemu od 20-ih kasneje "zgodi" tkzv.tip 3 (ups, to pa ne obstaja baje ;); obstaja, obstaja! ) . Torej tip 2 narobe diagnosticirajo enemu od desetih - najnovejše raziskave! Diagnostika se razvija in se odkrivajo izjeme v sistemu ortodoksne medicine, pa tako postaja vsaj pri mlajših zdravnikih vse manj ortodoksna na srečo :) ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

hator ::

Upoštevaj nasvete zdravnikov! Ne poslušaj "kvazi strokovnjakov". Ne nasedaj bioenergetikov, homeopatom,...Trudi se imeti bolezen pod nadzorom. Samo tako boš lahko zaplete spravil na minimum.

Za sladkorno boleznijo tipa 1 zbolijo večinoma mladi. V osnovi gre za avtoimunsko bolezen. Imunski sistem uniči celice beta Langerhansovih otočkov. Da se izrazi bolezen je potrebno,da se uniči zelo veliko celic beta otočkov. Zdravi se z inzulinom. Tukaj pride v poštev tudi uporaba inzulinske črpalke. Možna je tudi transplantacija beta langerhansovi otočkov. Zadnjo se skoraj nikoli ne dela. Akutni zaplet je diabetična ketoacidoza. Kronični pa mikro in makro angiopatije.

Sladkorna bolezen tipa 2 se pojavi kasneje v življenju, čeprav zgodnji pojav ni izključen. Za SB tipa 2 je značilna inzulinska rezistenca. Glavni dejavnik tveganja je debelost. Zdravi se lahko tudi z zdravil. Niti ne mislim naštevat vseh terapevtskih skupin zdravil. Kasneje pride v poštev inzulin. Akutni zaplet je diabetični aketotični hiperosmolarni sindrom. Kronični pa so mikro in makro angiopatije.

Hipoglikemija je akutni zaplet obeh tipov. Nastane zaradi prevelikega odmerka inzulina glede na potrebe. Predvsem če se odmerja dolgo delujoči inzulin.
Sulfonilsečnine povečajo izločanje inzulina. Predvsem prva generacija lahko povzroči hipoglikemije.

Mikroangiopatije pomenijo okvaro majhnih žil. Torej ledvice, oči,..
Makroangiopatije pa okvara velik žil. Problem so prevsem aa. coronarie oz. venčne žile(koronarke) Verjetnost nastanka srčnega infarkta je bistveno povečana pri sladkornih bolnikih. Razlogi zato so med drugim tudi v glikiranih produktih in pri SB tipa 2 tudi v debelosti. Pri sladkorni bolezni se pogosto pojavi tudi t.i. nemi srčni infarkt. Torej infrakt, kateri ne boli. (zaradi okvare živcev). Diabetična noga tudi ne boli, če je pridružena okvara živcev(nevropatije)- takrat se govori o nevro-ishemični diabetični nogi.

Človek ima samo en hormon za zniževanje sladkorja (inzulin) in več za zvišanje sladkorja. To izhaja še iz pradavnine. Tukaj teči glavni problem. Torej preveč visoko kalorične hrane na dosego roke in premalo gibanja!

harmony ::

@hator
Kaj ima tvoje besedilo veze z mojim vprasanjem? Kot, da tega ne bi vedel, kar si napisal. Glede zdravnikov - zdravniki so na koncu samo svetovalci. Mar se ni potrebno pri vsaki operaciji podpisati, da prevzemas vso odgovornost pri morebitnih zapletih? Toliko o slepem poslusanju zdravnikov. Jaz jih lepo poslusam, povem svoje mnenje in zelje, ponovno poslusam odgovore, ter se na koncu sam odlocim ali mi bo taksna terapija ustrezala ali ne.

Glede bioenergetikov, homeopatov to niti ne povoham, kaj sele da bi nasedel temu...tudi ne nesedam raznim cajckom in prahom, ki naj bi sladkor znizevali...trenuno moj sladkor zniza samo inzulin.

@za ostale
Vceraj opravljen prvi trening v fitnesu. Zacel sem z lepo stevilko pred treningom, nadaljeval z lepo stevilko med treningom, ter koncal z normalno stevilko po treningu, ter nekaj ur za tem imel sladkor popolnoma v mejah normale brez odstopanj. Tako, da sem bil resnicno zadovoljen.

Seveda to ne bi niti slucajno uspel, v kolikor ne bi imel senzorja za merjenje glukoze na roki, tako da vsaka cast ljudem, ki so ta senzor naredili, to so resnicni strokovnjaki.

Spajky ::

Kaj imaš to zaeno čudo za sprotno merjenje glukoze; kakšen gadget z bluetooth app-om za smart phone ali kaj podobnega?
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

harmony ::

Spajky je izjavil:

Kaj imaš to zaeno čudo za sprotno merjenje glukoze; kakšen gadget z bluetooth app-om za smart phone ali kaj podobnega?

Ne. Uporabljam FreeStyle Libre merilnik. Senzor se menja na vsake 14 dni in le ta stane 65€/kos.

DarwiN ::

Evo, harmony, malo za spodbudo: UT Health diabetes breakthrough increases insulin-producing cells

The strategy has cured diabetes in mice.
"It worked perfectly," Dr. Doiron, assistant professor of medicine at UT Health, said. "We cured mice for one year without any side effects. That's never been seen.


No, nazadnje bo najbrž uporabljen kak CRISPR, matične celice ali katera druga metoda. In seveda ne moremo vedet, ampak mislim, da ne gre več za slepljenje ali wishful thinking, če začneš odštevat leta do ozdravitve in na koledarju označiš leto 2030-2035.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Spajky ::

Lahko, da ima harmony (pri njegovem 1.5 diabetesu) problem z avtoimnunskim odzivom na pancreas celice (protitelesca?). Ne vemo. Doli pa z YT en 1,5h kao dokumentarec Simply Raw Reversing Diabetes in 30 Days
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

harmony ::

Po zadnjem testu, so zdravniki ugotovili, da le nimam diabetesa tipa 1 oziroma 1.5, temvec se bolj nagibajo k MODY tipu. Sedaj so koncno dobili rezultate krvi, kjer niso prisotna antitelesa.
Sedaj sem ze tretji teden brez inzulina in sladkor ni ekstremno povisan. Edino zjutraj mi se ni uspelo ga imeti pod 5.5. Zjutraj se zbudim med 5.5 in 6.6 odvisno kaj in kdaj jem zvecer. Cez dan po jedi enkrat cukr zraste na od 8 do 9.5 in tu obstane 20-30min nato se spusti na normalne vrednosti.

HbA1c je iz 9.4% v roku enega meseca prisel na 7.3%, kar je tudi vzpodbudno. Tisto kar me malo skrbi so spice po jedi. Zdravniki pravijo, da naj to ne gledam prevec, ter da je bolj pomembna vrednost cez 2 - 2.5h po jedi, katera je do sedaj vedno med 5 in 7.

Tako, da Spajky je imel s svojim prvim stavkom v prvem odgovoru zelo prav: Doktorji znajo bit včasih malo "preveč Šolani" in prehitro znajo koga proglasit za hudega diabetika.
Sedaj dejansko zivim normalno kot prej, izogibam se bele moke, prevelike kolicine OH na 1 obrok in vse kaze na to, da sem v neki normali.

Spajky ::

Super, torej so končno pogruntali ...
https://www.diabetes.org.uk/Diabetes-th...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

harmony ::

Spajky je izjavil:

Super, torej so končno pogruntali ...
https://www.diabetes.org.uk/Diabetes-th...

Potem sem najbrz tle...

Glucokinase. This gene helps the body to recognise how high the blood glucose level is in the body. When this gene isn’t working properly the body allows the level of blood glucose to be higher than it should be. Blood glucose levels in people with glucokinase MODY are typically only slightly higher than normal, generally between 5.5-8mmol/l. You don’t generally have symptoms of this type of MODY and so it’s often picked up through routine testing (eg during pregnancy). You don’t need any treatment for glucokinase MODY.


Nice.

Smrekar1 ::

harmony je izjavil:

Po zadnjem testu, so zdravniki ugotovili, da le nimam diabetesa tipa 1 oziroma 1.5, temvec se bolj nagibajo k MODY tipu. Sedaj so koncno dobili rezultate krvi, kjer niso prisotna antitelesa.
Sedaj sem ze tretji teden brez inzulina in sladkor ni ekstremno povisan. Edino zjutraj mi se ni uspelo ga imeti pod 5.5. Zjutraj se zbudim med 5.5 in 6.6 odvisno kaj in kdaj jem zvecer. Cez dan po jedi enkrat cukr zraste na od 8 do 9.5 in tu obstane 20-30min nato se spusti na normalne vrednosti.


Sladkor 8-9,5 po jedi je še povsem normalno. Do 11 mM je še sprejemljivo.

HbA1c je iz 9.4% v roku enega meseca prisel na 7.3%, kar je tudi vzpodbudno.


Ne samo vzpodbudno, temveč indikator, da se je v telesu nekaj drastično spremenilo. HbA1c potrebuje do tri mesece (povprečna življenska doba eritrocita) da pokaže novo normalo za telo. V enem mesecu ti je šel iz močno previsokega na zgolj visokega.

Tako, da Spajky je imel s svojim prvim stavkom v prvem odgovoru zelo prav: Doktorji znajo bit včasih malo "preveč Šolani" in prehitro znajo koga proglasit za hudega diabetika.


Tule bom malo kritičen in bom označil, da znajo biti tudi spletni forumaši dostikrat malo "preveč pametni" in označiti nekaj za "hud diabetes". Diabetesa tipa 1 ne moreš stopnjevati na foro "blag", "hud" in tako dalje. Ko je enkrat razvita in proizvodnje insulina ni več je samo še prisotna, do takrat se razvija.

harmony ::

Smrekar1 je izjavil:



HbA1c je iz 9.4% v roku enega meseca prisel na 7.3%, kar je tudi vzpodbudno.


Ne samo vzpodbudno, temveč indikator, da se je v telesu nekaj drastično spremenilo. HbA1c potrebuje do tri mesece (povprečna življenska doba eritrocita) da pokaže novo normalo za telo. V enem mesecu ti je šel iz močno previsokega na zgolj visokega.

Drasticna sprememba zato, ker je bil sladkor po odpustu iz bolnisnice vedno v mejah normale. Se kaksen mesec in glede na izracune iz aplikacije za vodenje sladkorja bo moj HbA1c med 5 in 6.

Spajky ::

"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Smrekar1 ::

Spajky je izjavil:

Evo še eno "izobraževanje" dalje :
The Myth about Blood Sugars and Diabetes 20min YT

Super Foods for Diabetic 7 min YT


Da ne bodo samo razna predavanja profesionalnih psevdoznanstvenikov in kiropraktikov, ki prodajajo sumljivo draga "čudežna zdravila", ki jih zavarovalnica ne krije:


Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smrekar1 ()

harmony ::

Saga se nadaljuje. Mogoce mi lahko se kdo tu kaj pomaga s kaksnim nasvetom. Torej v diabetesu obstajajo tako imenovane "honeymoon" faze. Te faze so vse drugo kot resnicni honeymoon.

Namrec v tem casu pankreas izloca cisto randomly inzulin. Pac v smislu "tu ga imas" enkrat prevec enkrat premalo.

Cisto na kratko da ponovim. Diabetes sem dobil marca 2017. Potem sem bil na inzulinu nekaj mesecev in potem se je zacela ta "honeymoon" faza. Zdravniki so rekli to je super, meni se je to cudno zdelo, ampak nekako je bila ta faza dokaj normalna, kar pomeni pankreas je dokaj normalno izlocal kolicino inzulina.

Ta faza je trajala ene 2-3 mesca potem so se sladkorji ponovno povisali in sem sel ponovno na inzulin. Od avgusta pa do pred par dni nazaj sem imel sladkor vecino casa pod kontrolo. Izvidi vsi normalni, ni bilo veliko nihanj.
No pred parimi dnevi kot obicajno sem nasprical inzulin in cez pol ure "hipoglikemija". Okej si recem wtf, a sem zajebal pri kolicini, a sem premalo pojedel...skratka nic jasno. Okej pojem se zraven nekaj da ga uravnam. Drug obrok enako. Okej wtf ponovno...pa se spomnim lahko da sem spet v tej "honeymoon" fazi. Tako da sem tretji obrok pojedel brez inzulina in vse je bilo normalno. Do vceraj, ko sem imel dokaj stresen dan. Zjutraj pojedel malo crnega kruha s salamo namazano s sirom. Do pol treh popoldne pa nisem nic jedel. Potem sem se nazrl resnicno "kot prasec" pojedel sem eno tipicno bosansko jed (moka+voda naredi se tekoce "testo" in se potem to prepece v ponovi, polije z maslom in s sirom") Tega je bilo IMO ene 8 enot.

Do 18:00 vse normalno, sladkor v normali in potem se je zacelo. Sladkor zacel na polno padati. Problem je, ker tega nisem obcutil dokler nisem prisel na kriticen nivo 2.5mmol/L.

WTF. Ocitno je slinavka spet random naspricala inzulin in me sfukala. Spil 2 kozarca kokakole in potem pojedel se en obrok in se celo noc boril in zbujal, saj sem se bal, da bom spet padel v hipo.

Ali ima kdo kaksne izkusnje s tem? To je nenormalno delovanje slinavke. Zdravnik mi je vceraj zvecer rekel (namrec odpravil sem se k dezurnemu za diabetes), da sem se pojedel prevec OH-jev in da je slinavka izlocila prevec inzulina, hrana se je prebavila ostalo je pa ostalo v telesu.

Danes zjutraj je sladkor v meji normal, ampak sem dejansko presran sploh kaj pozreti saj ne vem kako se bo vse skupaj obnasalo.

Ideje?

beta1 ::

Zdrava prehrana in redna prehrana. Brez izpuščanja obrokov in bosanskih jedi. Ko si spil kokakolo, bi zraven moral pojest še nekaj beljakovin. Imel si še veliko aktivnega inzulina. Čeprav matematično glede na OHje in FIT bi moralo štimat, ampak moreš štet zraven stres, glukagonske rezerve, počutje, pa da včasih tudi ko vse narediš prav, je narobe.

To je normalno delovanje slinavke pri tipu 1 in se boš mogel sprijaznit. Žage bodo gor in dol.

Pojej normalen obrok in danes si dajaj 10% manjše boluse, da boš videl če bo ti sladkor padal ali bo v normali. Če bo pa visok, pa daj na včerajše vrednosti.

harmony ::

beta1 je izjavil:


Pojej normalen obrok in danes si dajaj 10% manjše boluse, da boš videl če bo ti sladkor padal ali bo v normali. Če bo pa visok, pa daj na včerajše vrednosti.

Ampak jaz sem ze par dni popolnoma brez inzulina. Te zadnje mesece sem sprical samo NovoRapid.

Zato me je to vceraj na polno zaskrbelo. Kako, da sem padel pod 2.5mmol/L, brez da sem karkoli sprical. :(
Najbolj me skrbi ponoci.:(

anketar ::

ne vem, če maš kej dnarja, da bi si kupu psa al pa mačko ki zaznajo nizek sladkor pa te opozorijo tud ponoč https://forum.tudiabetes.org/t/diabetic...

harmony ::

To ni resitev, mislim ni slaba ideja. Meni ni jasno, kaj mi povzroca taksne hipoglikemije, ceprav ne jemljem nobenega dodatnega inzulina.
Zdej sem se presran, da je mogoce tumor v pankreasu. Se to mi manjka. Berem da v honeymoon fazah so hipoglikemije dokaj pogoste.
Sel bom do zdravnika in zahteval ultrazvok pankreasa, za kaj drugega pa ne vem kaj mi se preostane.

xmetallic ::

Predvidevam, da ti je zdravnik povedal, da se količina inzulina vbrizga glede na hrano, ki jo imaš namen pojest?
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

12 sladkorne, sladkorni bolnik

Oddelek: Loža
111050 (777) zee
»

Kaj je sladkorna bolezen?

Oddelek: Loža
192454 (1574) 6151
»

Moj jedilnik za nižanje holesterola (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13125229 (22646) stara mama
»

Sladkor je strup? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
22538568 (33851) energetik
»

dodatki v prehrani (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6212076 (10704) tikitoki

Več podobnih tem