» »

Obnova stare hiše, dober arhitekt?

Obnova stare hiše, dober arhitekt?

Gaius ::

Stvar je taka, da imamo 110 let staro hišo, ki je sicer kompletno obnovljena in v njej živimo. Smo se pa odločili, da bomo na starem delu hiše, ki ima še lesene strope oz. tla, le te zamenjali, saj vse skupaj že konkretno škripa. Hkrati z menjavo le teh smo se odločili, da bomo kompletno preuredili tudi prostore v tem delu hiše, premaknili stopnišče itd.
Zato se obračam na vas za predlog, za kakšnega res dobrega arhitekta, ki je že imel opravka s starimi hišami obenem pa je moderen pri načrtovanju prostorov. Če ima kdo kakšno izkušnjo, predlog.. Hiša pa je v severno primorskem koncu.

harvey ::

tile so prenovili hišo Raduha in njihov star kozolec: Janko Rožič, Gaš­per Drašler, Matjaž Suhadolc

drugače pa poglej projekte na odprte hiše, če ti kaj pade na misel in kontaktiraš biro
http://www.odprtehiseslovenije.org/
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

SimplyMiha ::

Sploh pa dostikrat velja, da se bolj splača zgraditi novo hišo, toliko namreč čestokrat znesejo stroški obnove. Naj vam kak mojster pogleda bajto in pripravi predračun, najbolje da sedete preden ga preberete, potem pa se odločite.

Zgodovina sprememb…

Gaius ::

Gradnja nove hiše sploh ne pride v poštev. Hiša je praktično komplet prenovljena, ta menjava lesenih tal pa zajema le polovico hiše, polovica je namreč že prenovljena bila pred slabimi 20 leti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gaius ()

Magic1 ::

Ali nebi preje govoril s kakšnim statikom, kot pa arhitektom? Sej možno je vse, sam dvomim, da so finance za neke fantazije.
Magic

konspirator ::

Ti potrebuješ gradbenika (betonerja) in statika, ne arhitekta.
Trenutne lesene strope/tla daš ven, železno armaturo (mreža) bo potrebno nekako vpeti v obstoječo konstrukcijo (vertikalne stene), narediti model iz desk (opaž), podpreti vse skupaj od spodaj, da boš z betonom zalil skupaj armaturo in počakati 30 dni, da beton dobi končno trdnost.
--

Zgodovina sprememb…

kixs ::

Marsikaj se da narediti in ni potrebno nic betonirat. Je pa odvisno v kaksnem stanju so nosilni trami.

LuiIII ::

Hm kaj pa zamenjava lesenega stropa z novim ustrezno izvedenim lesenim stropom? Jaz imam v mansardi lesen strop, pa zaenkrat nič ne škripa. Potrebno je med lesene plošče dat izolacijsko peno in na spodno stran ustrezno izolacijo, ki deluje tudi kot zvočna izolacija.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LuiIII ()

Rok Woot ::

Mi imamo še starejšo hišo. Pa tudi nič ne škripa. Med nadstopij je pa pesek, slama ... Čez pa hrastov parket ene 3cm debel. Pomojem je treba sam parket dat stran pa lepo uredit, ter nazaj položit? Samo mnenje laika.

AvtoR ::

Obstojece trame se lahko uporabi kot opaz za novo AB ploščo. Leseno konstrukcijo se lahko naknadno odstrani, lahko pa tudi ostane. Zdaj vprašanje je če je to izvedljivo zaradi višin. AB plošča s tlakom je višine cca 25 do 30 cm.

Šmorn ::

- hiša staršev je stara cca 65 let. Vse leseno, nič ne škriplje.
- hiša daljne žlahte je bila stara od oka 130 let. Vse leseno, malo škripalo. 20 let nazaj so zamenjali dva tramova in na novo naredili poden in to je bilo to. Če ne bi hiše kupil nekdo drug in jo podrl, bi bilo dobro še za najmanj 20 let.

Gaius ::

Vidim da je treba bit na tem forumu zelo specifičen, v nasprotnem primeru se tukej iz niča ustvarijo zgodbe.

Seveda ne škripa hiša, škripa palket, ki se je v nekaj desetletjih tolko zjahal, da ni več trdno pritrjen na lesen pod, ki je pod palketom. Z obnovo pa seveda nameravamo zamenjati le to, pod, ki je na tramovih in nov palket. Samo tramovje bomo pregledali, in če je še v dobrem stanju ga ne bomo tikali, v nasprotnem primeru se zamenja tudi trame. Arhitekta pa smo iskali za to, da nam izriše kako oblikovat prostore po prenovi. Kot sem rekel bomo hkrati s prenovo poda, zrušili še vse stene in stopnišče in preoblikovali ta del hiše. Prenova pa bo zaobjemala prvo nadstropje in kaščo.
Vprašanje je bilo, če kdo pozna kakšnega dobrega arhitekta, ne kako prenavljat hišo ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gaius ()

AvtoR ::

če imas leseme stropove, potem ne boš mogel prestavljati sten...
Pa za tak poseg rabiš gradbeno dovoljenje.

[SkA] ::

Gaius je izjavil:

Vprašanje je bilo, če kdo pozna kakšnega dobrega arhitekta, ne kako prenavljat hišo ;)

Izbrati arhitekta je po mojem rahlo stvar osebnih preference, ker ima do neke mere vsak arhitekt svoj stil, četudi posluša stranko in njene želje. Tako da ti pri iskanju predlagam, da pogledaš njihove referenčne projekte, ki jih izpostavijo, pa se določiš, če ti je njihovo delo všeč. Zakaj? Zato ker imajo ponavadi že oblikovan nek ožji izbor proizvajalcev materialov (ploščic, parketa) in opreme, ki potem vpliva na njihove predloge za rešitve. Razen seveda, če si pripravljen plačati vse ure, ko jih boš s seboj po izbranih salonih in trgovinah vlačil in ugotavljal, kaj bi. Če dam na primer izbiro luči - če hoče sodelovati pri izbiri, mora poznati asortiment dobavitelja, ki ponavadi ni majhen. Če nekomu vržeš pred noge nepoznan katalog in proizvajalce, .. ne vem, kako bo znal kaj predlagati, ampak verjetno ne bo poceni, da vse preuči.

Sam sem bil s Špelo Modic (Prostorama) več kot zadovoljen in jo lahko z veseljem priporočam, če ti to kaj pomeni. ;) Je bila skupaj s svojo ekipo vedno na voljo za dodatna vprašanja in moje mnoge dileme pri izbiri tega in onega, tudi po tem, ko mi je že zdavnaj predala mapo projekta. Tudi leto in več kasneje, ker ji je jasno, da redko kdo iz 0 vse na enkrat naredi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: [SkA] ()

jype ::

Gaius> Vprašanje je bilo, če kdo pozna kakšnega dobrega arhitekta, ne kako prenavljat hišo ;)

Dobri arhitekti žal niso niti približno poceni. Če te res zanima, ti lahko dam kontakt enega ateljeja, ki se za resen denar tudi precej potrudi.

Mavrik ::

jype: Kaj je "resen denar" v smislu prenove stanovanja / hiše? Rang?
The truth is rarely pure and never simple.

jype ::

Med 5 in 10 jurji, če prav razumem, kaj vse je treba narisat.

Pri tem je zelo pomembna (cenovno in s stališča nabora možnosti za prenovo) tudi morebitna spomeniška zaščita objekta.

Sharp999 ::

Zanima me, kdo mi lahko pri stari hiši preveri ali so zunanje stene dobre? Gre za staro hišo, kjer bi zunanje stene pustil, vse ostalo porušil, zamenjal streho, novi estrihi, plata,.... itd. Tako da bi samo pozidana ˝kocka˝ ostala.

Drugo vprašanje pa je, koliko bi stal arhitekt, da bi mi pametno razporedil prostore znotraj stavbe in zunaj (kje bi bil nadstrešek, lopa, garaža).
Ne potrebujem nobenih papirjev, da bi mi to arhitekt urejal.

Hvala.

AvtoR ::

Za tak poseg rabiš gradbeno dovoljenje! Se pravi rabiš arhitekta, da ti naredi idejni projekt in dokumentacijo za gradbeno dovoljenje in pridobi vsa potrebna mnenja.
Ko imaš gradbeno dovoljenje se izdela projekt za izvedbo, ki vsebuje tudi projekte elektro in strojnih inštalacij, ter seveda najpomembnejše v tem primeru, projekt gradbenih konstrukcij. Dober arhitekt bo statika vključil že v fazi idejnega projeta!

Sharp999 ::

Zakaj gradbeno dovoljenje? Okej za streho vem da rabim dovoljenje, ostalo se pa ne bo zidalo. Inštalacije so vse že narejene.

nejc_nejc ::

Ko enkrat podiraš vse razen 4 zidov podreš še te 4.
Stene ajde, kakšni so pa temelji?

Aja,PRVO, pripelji si statka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nejc_nejc ()

ginekk ::

Sharp999 je izjavil:

Zakaj gradbeno dovoljenje? Okej za streho vem da rabim dovoljenje, ostalo se pa ne bo zidalo. Inštalacije so vse že narejene.


Statika pa arhitekta rabiš, žal nimam priporočila, morda še najbolje nekoga iz obale, kjer so v starih mestnih jedrih take zadeve njihov vsakdanjik.

Ne poslušaj teh ki vpijejo da rabiš gradbeno; od lani je zakonodaja precej milejša in tudi za izdatnejše rekonstrukcije gradbeno dovoljenje ni potrebno. Recimo lahko vgradiš dvigalo in delaš nove preboje (vrata/okna) povsem brez gradbenega, takisto statične ojačitve.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ginekk ()

Jure14 ::

Če ti uspe dobit statika, da se bo pod to podpisal, potem kar.
Da bo dal betonsko ploščo na vprašljive stene, na neznanih temeljih,...

Utk ::

Sharp999 je izjavil:

Zakaj gradbeno dovoljenje? Okej za streho vem da rabim dovoljenje, ostalo se pa ne bo zidalo. Inštalacije so vse že narejene.

Za streho je ne rabiš, če bo enaka. Tudi za drugo ga v bistvu ne rabiš, če bo hiša od zunaj enaka. Je pa dobro imet statika. In predvsem, ne delaj tega. Poruši do konca.

AvtoR ::

Ok vidim da ste sami strokovnjaki na kupu. Ce posegaš v fasadne odprtine in v konstrukcijo objekta rabiš gradbeno dovoljenje, pika. Pustimo koliko je smiselno za vsako malenkost iskati novo GD, po veljavni zakonodaji ga rabiš.
Brez gradbenega lahko delaš novo fasado, menjaš okna, menjaš steho.
Nova zakonodaja predvideva tudi manjšo rekonstrukcijo, (npr zunanje stopnice ali strešna konstrukcija v enakih dimezijah), ki pa mislim da začne veljati leta 2024, nisem čisto siguren...
Če obdržiš samo zunanje stene gre verjetno za rekonstrukcijo objekta. V tem primeru je potrebno celoten objekt statično sanirati. Kako, bo povedal statik. Potem je tu še energetska sanacija.
Velikokrat je ceneje podreti in zgraditi na novo kot to sanirati.
Odvisno v kakšnem stanju je objekt, temelji itd.
Problem naše zakonodaje je če želiš uradno narediti manjšo spremembo na objektu, moraš praktično obnoviti cel objekt po trenutno veljavnih standardih. Ti standardi so pa vedno bolj strogi in neživljenski, kot npr zadnji PURES 3.
Ni logike, zato pa imamo toliko črnih gradenj...

Utk ::

Če ostane od zunaj hiša enaka, kdo bo po katerih papirjih lahko ugotovil, da je sploh karkoli spreminjal? Verjetno hiša sploh nima gradbenega, ker jih takrat še ni bilo.
Je pa dobro dobit statika, ki bo stvari preračunal, ne zarad papirjev, ampak zarad sebe. Tudi če greš po gradbeno, to ne bo nek problem.

Vseeno mislim, da je to slaba ideja. Če greš tako daleč, poruši do konca. Še posebej, če boš itak plačal arhitekte, pa tudi vse ostale mojstre za celo obnovo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

Jure14 ::

Severno primorski konec? Koliko je to potresno?
Ker 110 let stara stena je bila "preračunana" na lesen strop.
Nova betonska plošča 50m2, debeline 20cm je pa takoj 25+ ton.

nejc_nejc ::

Utik, energetska izkaznica. Verjetno je pa pojerbano.

Utk ::

Kaj je z energetsko izkaznico?

nejc_nejc ::

zunaj hiša enaka, kdo bo po katerih papirjih lahko ugotovil, da je sploh karkoli spreminjal

V-i-p ::

nejc_nejc je izjavil:

zunaj hiša enaka, kdo bo po katerih papirjih lahko ugotovil, da je sploh karkoli spreminjal

Sam bo, ko bo strop dol padel :)
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Utk ::

nejc_nejc je izjavil:

zunaj hiša enaka, kdo bo po katerih papirjih lahko ugotovil, da je sploh karkoli spreminjal

In kdo bo šel gledat not ali je plošča betonska ali lesena?

V-i-p je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

zunaj hiša enaka, kdo bo po katerih papirjih lahko ugotovil, da je sploh karkoli spreminjal

Sam bo, ko bo strop dol padel :)

A papir strop gor drži?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

TheBlueOne ::

Stropi so menda pri takih projektih kar problem, ker jih pri teh retrofitih pogosto samo vlijejo in sedijo na obstojecih sediscih. Problem pri potresih.

PacificBlue ::

Sorodnik je najel absolventko arhitekture. Gre tudi za staro hiso, mansarda je ze urejena, hiša ima lesen strop(tramovi+osb plosce). Dodatno se bo strop ojacal z zeleznimi traverzami vgrajenimi v zidove. V spodnjem, osrednjem delu hise so ostale samo nosilne stene,vmesne stene so se podrle. Tako bosta kuhinja in dnevna en velik prostor, vmes bo postavljen tudi se en nosilni steber. Stene oz stari ometi so se ze počistili, trenutno so samo gole stene. Zidovi so zelo debeli , na oko nekje 80cm. V pritlicju pridejo tudi novi tlaki, lesen pod se bo odstranil in spodaj bo prenovljena tudi klet. Strop kleti se bo znizal ker pride zgoraj plata + talno gretje.
Arhitektka mu je narisala nacrt+ podala nekaj resitev pri ureditvi prostorov.

TheBlueOne ::

Sharp999 je izjavil:

Zanima me, kdo mi lahko pri stari hiši preveri ali so zunanje stene dobre? Gre za staro hišo, kjer bi zunanje stene pustil, vse ostalo porušil, zamenjal streho, novi estrihi, plata,.... itd. Tako da bi samo pozidana ˝kocka˝ ostala.

Drugo vprašanje pa je, koliko bi stal arhitekt, da bi mi pametno razporedil prostore znotraj stavbe in zunaj (kje bi bil nadstrešek, lopa, garaža).
Ne potrebujem nobenih papirjev, da bi mi to arhitekt urejal.

Hvala.


Sem radoveden zakaj bi puscal zunanje stene? Ti pa verjetno tezko kdo naredi neko 100% analizo, posebej, ce je zadeva kamnita.

Za arhiteka v tem primeru kjer ni papirjev bi jaz predvideval med 500€ in 2000€. Drugace se lahko igras sam, imas SweetHome 3D, kjer si lahko postavis stene in se v hisi tudi sprehodis. Samo pri lutki s katero se sprehajas kakor v igrici spremeni zorni kot na cloveskega, ker je, ce se prav spomnem prevec sirokokoten in prostori izgledajo manjsi.

PacificBlue je izjavil:

Dodatno se bo strop ojacal z zeleznimi traverzami vgrajenimi v zidove.


Tako se menda to dela, samo si mislim, da so nove stene cenejse kot traverze.

Zgodovina sprememb…

floyd1 ::

TheBlueOne je izjavil:

Stropi so menda pri takih projektih kar problem, ker jih pri teh retrofitih pogosto samo vlijejo in sedijo na obstojecih sediscih. Problem pri potresih.

Ja in ne, ni vse črno-belo. Ustrezno vpeta (sidrana) nova AB plošča namesto tramovnega stropa ima lahko tako pozitivne učinke (poveže stene, ki sicer ne bi imele toliko opore, ker so zgoraj dobesedno "v zraku", brez venca, itd...) kot tudi negativne posledice (20+ tonska "utež" na neki višini lahko ob močnejšem horizontalnem nihanju naredi bistveno več škode, kot bi jo tramovni strop) na staro hišo.

fikus_ ::

Napačno razmišljanje. Resda betonska plošča poveže zidove (če se dela dobro, se izštema venec v zid in v to ulije betonsko ploščo), ampak je to kar nekaj ton dodatne mase, ki ob potresu razrahlja ali poruši obstoječe zidove.
Tako da, če so med etažami tramovi ter leseni pod/strop, se to pregleda v kakšnem stanju je in po potrebi zamenja, dodatno ojača.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: fikus_ ()

floyd1 ::

Tako so mi takrat razložili gospod statik. On pa pri svojih 30+ letih izkušenj že verjetno nekaj ve... :| Mi smo imeli precej tanke nosilce in bi morali zamenjati vse, kar pa mi ni dišalo. Pa tramovni strop je fajn zračit (na fasadi), kar pomeni spet možnost živalskega vrta med tramovi. Na eni strani smo ob nakupu imeli med tramovi nekaj m2 čebelnjaka, na drugi strani ogromno mravljišče. Ni bilo fajn.

Šmorn ::

Sharp999 je izjavil:


Drugo vprašanje pa je, koliko bi stal arhitekt, da bi mi pametno razporedil prostore znotraj stavbe in zunaj (kje bi bil nadstrešek, lopa, garaža).
Ne potrebujem nobenih papirjev, da bi mi to arhitekt urejal.


Generalno obnavljam hišo, trenutno 2 mesec izvedbe. Od montažne hiše je ostala streha in 3/4 zunanjih sten, vse ostalo je novo. Arhitekt + statik sta bil cca. 17000 EUR. Od tega je bila idejna zasnova 3k, statik 3k in projekt za izvedbo 11k.

toro69 ::

PacificBlue je izjavil:

Sorodnik je najel absolventko arhitekture. Gre tudi za staro hiso, mansarda je ze urejena, hiša ima lesen strop(tramovi+osb plosce).
Arhitektka mu je narisala nacrt+ podala nekaj resitev pri ureditvi prostorov.


Eno je absolventka, ki nekaj riše da je lepo. Drugo pa je projekt s štempljem, kjer ti zdraven še statik preveri.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Trenutna situacija pri Zidani vs. Montažni hiši? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14514943 (9791) Invictus
»

gradnja mansardnega stanovanja

Oddelek: Loža
244838 (1413) Twixz
»

stara hiša in prenova ter klimatizacija, prezračevanje, vlaga... (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16716801 (12098) IL_DIAVOLO
»

Gradbeno dovoljenje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5615988 (12833) Malajlo
»

Montažna vs. klasično grajena hiša (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13245183 (27329) Aston_11

Več podobnih tem