» »

Gradnja hiše

Gradnja hiše

«
1
2 3

jakan123 ::

Ima kdo tukaj izkušnje z gradnjo hiše? Imam zazidljivo parcelo in možen priklop na cesto in ostalo infrastrukturo. Sedaj pa ne vem kaj izbrati. Zidati hišo, montažna, ytong? Kakšne so vaše izkušnje, kaj se najbolj splača? Želja je imeti čim bolj energetsko varčno hišo ali pa kar pasivno. Velikost bi imel med 100 in 130m2, pritličje+mansarda.

dj_uro ::

Imam, vendar če želiš koristne informacije, raje na ZS; ker bo tu sama štala ratala...

od ''strokovnjakov'' pa vse do tistih teoretikov, ki hiše niti od blizu niso videli :))
vw-klub.si

Aston_11 ::

Čim manjšo, za čim manj časa gradit za čim manj denarja.

l0g1t3ch ::

To tudi mene zanima kakšno. Sam sem skoraj gotov, da zidal ne bom.
Montažna ali mogoče celo lesena/skeletna. Malo sem tudi gledal rabljene, pa je loterija :/

korenje3 ::

čim večji tlorisni profil, zaradi kasnejšega višanja. po možnosti enoetažno z betonskim stropom. pa navaden cigu zaradi zvočne izolacije.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: korenje3 ()

konspirator ::

--

Zgodovina sprememb…

HotBurek ::

V katerem delu Slovenije? Prijatelj je pri Celju naredil obnovo hiše (stare nekje 50 let), trajala je nekje 2 leti in ima kar nekaj kontaktov, dosti praktičnih izkušenj, ter žilico za ugodne nakupe materialov in mojstrov. :)
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

čuhalev ::

korenje3 je izjavil:

čim večji tlorisni profil, zaradi kasnejšega višanja. po možnosti enoetažno z betonskim stropom. pa navaden cigu zaradi zvočne izolacije.

Tudi jaz, če bi gradil, se bi odločil za pritlično izvedbo do 90 kvadratnih metrov uporabne površine (brez garaže). Kar je več, služi zgolj za zbiranje krame. Gradnja takšne bo poceni in končana s fasado.

Betonski strop ni povsod nujen, dovolj so spuščeni stropi. Gradnja klasična z modularnim zidakom, debeline 30 cm, notranje so lahko tudi montažne.

Pri rabljenih pač v večini primerov nisi srečen z razporeditvijo ali pa je gradnja "podomače" za časom.

Stari maček ::

Ytong plus 20 cm stirodura....

Aston_11 ::

Ytong ne rabi nič. Je čisto samo sebi dovolj.

vostok_1 ::

Ytong+stirodur je res metanje dnarja stran. Ali daš klasiko+izolacija, ali samo ytong.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vostok_1 ()

M-XXXX ::

vostok_1 je izjavil:

Ytong+stirodur je res metanje dnarja stran. Ali daš klasiko+izolacija, ali samo ytong.

Realno gledano ni čisto nobenega razloga za Ytong.

Vzame se navadno steno + fasado na njo.

Najceneje in najboljši efekt.

K0K0 ::

Predvidevam da je pri ytongu dosti lažje naredit notranje omete in fasado. Al ne ?
Ima kdo kako primerjavo koliko pride m2 zunanje stene iz ytonga in cegli ? Oboje z notranjimi ometi in fasado.

mtech7 ::

Oboje je malo enostavneje, tudi če se prvič srečaš z gradnjo.
V kolikor ti vse delajo izvajalci mislim da ni računice.
Imam samograditeljski primer (ytong) in veliko nabranih izkušenj iz prve roke, če bi koga zanimalo na ZS.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtech7 ()

Aston_11 ::

K0K0 je izjavil:

Predvidevam da je pri ytongu dosti lažje naredit notranje omete in fasado. Al ne ?
Da.

K0K0 je izjavil:

Ima kdo kako primerjavo koliko pride m2 zunanje stene iz ytonga in cegli ? Oboje z notranjimi ometi in fasado.

Na portalu podsvojostreho so tole na dolgo in široko računali.

Val202 ::

Moji starši so zgradili dve hiši. Moj brat eno. In v obeh primerih ti lahko povem, da je to zelo težko, da ti "pobere" kar nekaj zdravja, in predvsem je zelo drago.
Ne glede na to koliko misliš, da te bo prišlo na koncu, dodaj še vsaj 30% zraven (€€€). In če boš gradil od začetka, si lahko prepričan, da te bo stalo vsaj eno leto življenja.

Moj predlog bi bil, da si zgradiš montažno hišo, ker se le-to zgradi najhitreje.

krneki0001 ::

Vsi papirji te pridejo nekje 25k evrov - načrt arhitekta, dovoljenja za gradnjo, priklop elektrike, priklop vode, priklop na komunalno omrežje.

Ko imaš načrt, najdeš enega majstra, ki ti izračuna in pove, koliko materiala rabiš in greš to nabavit, da se sam dilaš za popuste. Pri nabavi dveh ali treh kamionov robe naenkrat, se da dobiti zelo veliko popusta. Na majstrov izračun dodaj še 20% takoj in vsaj 10% proti koncu gradnje.

Pa veliko se prišpara, če se zmeniš s firmo, ki vozi s hruškami naokoli beton, da se zmeniš recimo za 10 hrušk, vendar boš ti poklical, kdaj jih pripeljejo (ne vse naenkrat) ampak pa plačaš v naprej - se dobi tudi do 40% popusta.


Sama postavitev hiše iz ceglov nekje 2x 80 kvadratnih metrov življenjskega prostora - klet, pritličje in mansarda, zgrajena do tretje gradbene faze (torej postavljena streha in stene, brez oken, fasade in notranjih inštalacij) pride nekje med 25.000 in 30.000 evrov (izkop, nabava materiala in postavitev).

Šele potem se začnejo drage zadeve, kot so fasada, okna in vrata, notranje inštalacije, ogrevanje,.... Ravno sem zamenjal vsa okna in vrata na taki hiši. Cena - 10k evrov. Fasada, če je nebi sam delal, bi prišla okoli 14k, tako me je prišla 6k.
Vodo, elektriko in ogrevanje sem tudi sam naredil, vendar je bil samo material okoli 10k (vključno z dvokuriščno centralno pečjo). Hiša je 9x10m (klet, pritličje in mansarda), končna cena za kompletno je bila malo čez 100k (brez notranje opreme).

Pa nič ti ne vzame zdravja to delo, samo vzeti ga moraš pač kot tako. Moraš sicer vsak del pregledat, če so ga delavci dobro naredili, ker drugače lahko zelo slabo naredijo, ampak ...
Sam sem delal večino stvari ravno zato, da sem se umaknil od računalnika in od vsakodnevnih problemov, pa ker me tako fizično delo sprošča, ker se takrat lahko "odklopiš" za vse ostalo.

Zgodovina sprememb…

fikus_ ::

Pa ne pretiravati s "fensi" pasivnimi hišami! To je moda in direkt metanje denarja vstran, kateri se ti doooooolgo ne povrne. Zadostite predpisom, pa bo OK. Če je možno, si omislite toplotno črpalko zrak-zrak za talno ogrevanje in sanitarno vodo, pa mogoče kakšen kamin. Investicija je sicer draga, ampak potem je poceni in brezskrbno ogrevanje.

Kinetic ::

Uf široka tema.
Najprej je treba en dober načrt narediti, prilagojen tvoji lokaciji, parceli, priključke zrihtat, plačat komunalni prispevek, potem pa akcija.
To urediš v cca 3 mesecih, če imaš jasno idejo kaj bi rad in jo z arhitektom dobro razdelata. Kot je en omenil popis del - to je idal del pzi projektne dokumentacije, ki je obvezna.
Ja pa najprej si je treba naliti čistega vina in določiti en budget koliko bo hiša stala. Sej je preprost izračun, da je nekje cca 1000eur/m2, ampak se da tudi to številko fino oklestiti, ali pa napihniti, če se gre v neko pasivno gradnjo in divje materiale.

Podsvojostreho nekak odsvetujem, ker tam lahko naletiš na popolnoma nasprotujoča si mnenja in pišejo večinoma samograditelji in laiki, ki marsikaj delajo "po domače".

Obvezno ti svetujem da najprej sam pri sebi razčistiš kaj bi rad, potem pa daš tri povpraševanja naokoli za projektno dokumentacijo in vidiš s katerim arhitektom se zaštekaš in je to to :)

jakan123 ::

Bolj se nagibam k montažnim hišam. Tukaj je zdaj na voljo ogromno ponudnikov. Kateri so dobri in ugodni? Moram še naštudirati do katere gradbene faze bi naročil. Polni ključ sigurno ne, ker so cene napihnjene, pa poznam nekaj obrtnikov pri katerih bi dobil nekaj popusta na delo in tudi materjal (elektro, kopalnica...) Za ogrevanje imam pa v mislih toplotno črpalko za talno gretje in vodo in pa en kaminček.

Hammer123 ::

fikus_: tč zrak-zrak in talno pa ne gresta skupaj :)

Jaz bi ti predlagal montažno hišo z rekuperacijo in lesenimi okni. Na ta način prideš do 15k€ subvencije, ki jih porabiš tudi v ta namen, naprej pa imaš cenejše ogrevanje.

Kakor je bilo že zgoraj omenjeno, plačaj za dober popis. Če v popisih kaj manjka, te potem izvajalci tam privijejo s ceno. Vem iz prve roke, ker tudi pri nas v firmi tako delamo(ukvarjamo se z določeno gradbeno fazo).

Privatno sem ravnokar(pred cca 3 meseci) zaključil z gradnjo hiše. Klet zidana, zgoraj masivna montaža. Tako zidana, kot masivna montažna imata svoje prednosti in slabosti(izolativnost, zvočna prevodnost, fazni zamik,...). Instalacije se izvedejo popolnoma enako, obdelava notranjih sten/stropov pa je nekje mavčna, drugje omet.
Kakor povsod drugje je kvaliteta odvisna tako od materialov, kot tudi od izvajalcev. Dobro izveden knauf ne bo pokal, dober omet se ne bo luščil,...

S skeletno gradnjo pa se zaenkrat še nisem posebej ukvarjal v praksi, zato mi delo z njo ni detajlno poznano.

DeeJay ::

@Hammer123: ??? Moj brat ma TČ zrak-zrak + talno gretje 70m2 stanovanja in čist lepo vse dela. Kaj nej bi bil problem?

Hammer123 ::

Tvoj brat ima tč zrak-voda, ne zrak-zrak kar je bistvena sprememba. TČ zrak-zrak se uporablja samo z prezračevanjem...

DeeJay ::

Hammer123 je izjavil:

Tvoj brat ima tč zrak-voda, ne zrak-zrak kar je bistvena sprememba. TČ zrak-zrak se uporablja samo z prezračevanjem...

čist mogoče, da sem se zmotil in se posipam s pepelom.

Hammer123 ::

Ni problema, velikokrat prihaja do napačnega navajanja. Malo sem alergičen samo zato, ker smo določeni stranki v preteklosti izdelali vso dokumentacijo(vključno s projekti) za Eko Sklad v povezavi s toplotno črpalko zrak-zrak(vztrajanje stranke), ki pa potem ni bila veljavna in smo vsi naredili ogromen minus.

U-boat ::

Danes sem bil na sejmu Dom v LJ in si ogledal od zidakov do montažnih hiš, od stavbnega pohištva do ogrevanja. Pa smo tam.... kaj izbrati?

Go-ahead ::

Najprej se vprašaš v kakšnih zidovih je več podgan, nato s čim so prepojene stene, koliko mulcev in onemoglih staršev boš gostil pod streho, nato ali uživaš v čiščenju, potem ali boš tudi urejal okolico, ali samo gledal tv, boš prirejal zabave, imel domače salame in 3hekte vina. To bi bili glavni kriteriji.

Itak boš naredil preveliko!

Tody ::

Poglej mphisa.si, drugace pa ce si noces nabirat frustraciji, kot nekateri tukaj se zmeni z nekim podjetjem kot je ta. Zmenta se za ceno in potem gas

energetik ::

U-boat je izjavil:

Danes sem bil na sejmu Dom v LJ in si ogledal od zidakov do montažnih hiš, od stavbnega pohištva do ogrevanja. Pa smo tam.... kaj izbrati?
Najceneje glede na učinek je navaden modularec 29cm z EPS fasado. Debelina EPS odvisna od želene dobe vračila investicije ter izbranega energenta. Jasno se lahko izdela tudi pasivno na ta način. Minus - debelina sten, če greš v pasivne standarde, če te to sploh moti (bunker efekt).
Izgube na 1m2 stene te npr. pri 15cm EPS in ogrevanju s TČ Z/V stanejo cca. 0,5EUR/let; pri 20cm EPS pa 0,4EUR/leto za npr. LJ področje (primorska manj, gorenjska več).
No potem greš gledat ponudbo za fasade 15cm vs 20cm in se odločiš, v koliko letih hočeš ROI.

Zgodovina sprememb…

krneki0001 ::

A ni sedaj tako, da nad 20cm fasade država vrne nekaj (ekološki sklad)

sift ::

jaz mam dve stvari za uredit... eno stanovanje v hiši k stoji, kjer nbeden ne žvi. in en precej velike neizkoriščen prostor v trenutni hiši kjer živim. (mel bi studio in spalnico tam)

Js bi to slikal in pokazal, bi mi vedel kdo povedat približno ceno da bi blo vse dokončano?

Al odprem novo temo? Al pa se kr zmenim z majstorjem kakšnim še najbolje. Sam me zanima približno cena

Spajky ::

... če bi jest delal bajto, bi šel v verzijo visokopritlične enodružinske - podkletene ! Mogoče zgoraj še mansarda (nizka) ... nikakor pritlične direkt na tleh ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

U-boat ::

energetik je izjavil:

U-boat je izjavil:

Danes sem bil na sejmu Dom v LJ in si ogledal od zidakov do montažnih hiš, od stavbnega pohištva do ogrevanja. Pa smo tam.... kaj izbrati?
Najceneje glede na učinek je navaden modularec 29cm z EPS fasado. Debelina EPS odvisna od želene dobe vračila investicije ter izbranega energenta. Jasno se lahko izdela tudi pasivno na ta način. Minus - debelina sten, če greš v pasivne standarde, če te to sploh moti (bunker efekt).
Izgube na 1m2 stene te npr. pri 15cm EPS in ogrevanju s TČ Z/V stanejo cca. 0,5EUR/let; pri 20cm EPS pa 0,4EUR/leto za npr. LJ področje (primorska manj, gorenjska več).
No potem greš gledat ponudbo za fasade 15cm vs 20cm in se odločiš, v koliko letih hočeš ROI.



Definitivno ne pasivno hišo, drugače pa zelo varčno.
Kaj pa Ytong? Zanima me primerjava z modularcem plusi in minusi? Ogrevanje bo s TČ, seveda talno ogrevanje, LJ področje...

M-XXXX ::

Zadeva je čisto enostavna: ČIM CENEJŠA stena po kvadratnem/kubičnem metru. Na njo pa čim več izolacije. Nobene porotherme ali pa ytong jajca. Čisto metanje denarja stran.

čuhalev ::

Več kot 20cm stiropora za fasado je tudi metanja denarja stran.

M-XXXX ::

čuhalev je izjavil:

Več kot 20cm stiropora za fasado je tudi metanja denarja stran.

Sredi Sibirije niti kjer rabiš v stavbi vzdrževat konstantnih 35C? Je še premalo.
Na primorskem? Je pa definitivno.

Navk te zgodbe? Treba preračunat, energent, njegova cena, povprečna temperatura, investicija,...

V vsakem primeru pa velja: poceni stena, razlika v ceni pa v izolacijo.

Magic1 ::

Eko sklad ti povrne 1500€ (v Lj in še nekaterih občinah 3000€), to je na 200m2 fasade in toliko je tudi maksimum. Če imaš več ti ne dajo več, če imaš manj ti dajo proporcionalno manj. Brez cokla ti naredijo tako kvadraturo za okoli 10k€ za 15cm grafitnega, ali primerljivo 20cm navadnega.
Pri oknih trislojnih PVC pa cena zelo varira od različnih ponudnikov. Ko sem jaz predračune zbiral, so se ponudbe razlikovale tudi za 30%+ za iste opcije. Tako da sem na začetku mislil, da me bo menjava stala 10k€+ pa sem na koncu prišel čez konkretno pod 10k€.
Magic

krneki0001 ::

3 slojna okna sem jaz vgradil novenmbra od AJM. Cena za ena alu vhodna vrata, enkrat normalna balkonska vrata, enkrat dvojna balkonska vrata in 8 oken je bila z delom vred malo čez 8k evrov. In so bili od 20 do skoraj 100% cenejši od vseh ostalih, kamor sva poslala ponudbo, da nama izstavijo predračune. Pa sva vsaj na 15 koncev poslala.

sift ::

kok bi me prišla stat ena kopalnica, majhna ... približno? rad bi čim bolj cheap in bi jo kasneje nadgradil,. rabil bi za silo nekaj da se čimprej spokam v drugo bajto.

Invictus ::

Ker ne vemo, kaj boš imel notri, in ne velikosti, kristalna krogla pravi 23562 EUR...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

sift ::

Invictus je izjavil:

Ker ne vemo, kaj boš imel notri, in ne velikosti, kristalna krogla pravi 23562 EUR...


lol. Velikost bi bla nekje 6-7m2 in mel tuš in umivalnik+wc, steklo. neki kar vleče bolj na poceni. edino če bi dal v najem pol bi rabu malo bolj fancy sceno, to pa še nevem kako se bom zmenu.


Bom pa enkrat ob priliki šel mimo te hiše in slikal to stanovanje, da mi kdo svetuje kej glede tega. Bi dal eno v najem, ker da naredim še ostala 2 stanovanja- skupaj 3, bi blo preveč EUR naenkrat. vse skupaj je 260m2 ,to stanovanje k pa sprašujem je nekje 60m2, dvonadstropno. spodaj kuhinja+dnevna , zgoraj spalnica +terasa al extra soba.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sift ()

Aston_11 ::

sift je izjavil:

kok bi me prišla stat ena kopalnica, majhna ... približno? rad bi čim bolj cheap in bi jo kasneje nadgradil,. rabil bi za silo nekaj da se čimprej spokam v drugo bajto.

Za 300 se da. Čip ploščice, čim umivalnik, pipa, tuš improviziraš, pa tudi to bi lahko šlo v budžet.

Tody ::

Moka pa voda pa ti lahko služi kot lepilo!

Aston_11 ::

4 žaklje cenejšega bau bau lepila, ali pa se izpsiš za 3x dražjega.

koyotee ::

Aston_11 je izjavil:

sift je izjavil:

kok bi me prišla stat ena kopalnica, majhna ... približno? rad bi čim bolj cheap in bi jo kasneje nadgradil,. rabil bi za silo nekaj da se čimprej spokam v drugo bajto.

Za 300 se da. Čip ploščice, čim umivalnik, pipa, tuš improviziraš, pa tudi to bi lahko šlo v budžet.


Pa wc papir v lističih.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Aston_11 ::

Ne se zajebavat fantje - če nimate dveh levih rok in želja po zlatih kljukah, se da. Sicer pa je sift prvi začel oziroma v svojem slogu nadaljeval.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Aston_11 ()

Invictus ::

Aston_11 je izjavil:

4 žaklje cenejšega bau bau lepila, ali pa se izpsiš za 3x dražjega.

Ne šparaj pri lepilu, to ne stane nič ;).

Boš imel kasneje probleme, ko ti bodo ploščice dol letele...

sift je izjavil:


lol. Velikost bi bla nekje 6-7m2 in mel tuš in umivalnik+wc, steklo. neki kar vleče bolj na poceni. edino če bi dal v najem pol bi rabu malo bolj fancy sceno, to pa še nevem kako se bom zmenu.

Za oddajat ne rabiš fancy zadev, ker zaradi tega ne boš dobil višje najemnine. Jo boš pa zaradi lokacije...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

next3steps ::

Spajky je izjavil:

... če bi jest delal bajto, bi šel v verzijo visokopritlične enodružinske - podkletene ! Mogoče zgoraj še mansarda (nizka) ... nikakor pritlične direkt na tleh ...

Enoetažni studio bi izbral sam. Dobrih 50 m2

U-boat ::

M-XXXX je izjavil:

Zadeva je čisto enostavna: ČIM CENEJŠA stena po kvadratnem/kubičnem metru. Na njo pa čim več izolacije. Nobene porotherme ali pa ytong jajca. Čisto metanje denarja stran.


Lahko bolj konkretno utemeljiš zakaj?

M-XXXX ::

Saj niti ne vem kaj naj utemeljujem? Se mi zdi jasno napisano, ali še kaj za razložit?
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

stara hiša in prenova ter klimatizacija, prezračevanje, vlaga... (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16716360 (11657) IL_DIAVOLO
»

Nakup hiše (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
27152809 (28074) Matejjjjj
»

Staro neobnovljeno ali staro obnovljeno hišo? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12421263 (17569) borut_p
»

Montažna vs. klasično grajena hiša (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13244941 (27087) Aston_11

Več podobnih tem