» »

carplay / android auto naprave

carplay / android auto naprave

mtic ::

Glede na vse večjo prisotnost apple in android sistemov v novih avtih me zanima, kaj se da dobiti za starejše avte oz. tiste, ki tega sistema nimajo vgrajenega?

Malo sem pogooglal in vidim da obstajajo aftermarket avdio sistemi z androidom / appleom, sicer še zelo sveža zadeva: http://www.redmondpie.com/list-of-carpl...

 slika

slika



Ne izgleda slabo, vendar precej drago ter kolikor vidim so to dvojni DIN dimenzijsko, kar pa ni glih univerzalna velikost.

Ali obstaja varianta, da bi imel samo tablico z nameščenim carplay ali auto vmesnikom in bi priklopil na aux na obstoječ avtoradio. Verjetno kakšna DIY izvedba bi šla, kaj pa že izdelana takšna naprava?

Mavrik ::

Android Auto laufa tudi lokalno na tvojem telefonu (ali tablici), tako da v tem primeru vgrajevanje nekega hudega smisla nima. Namesti aplikacijo (v Sloveniji boš jo dobil na apkmirror) in daj telefon/tablico na držalo pa bo.

Drugače pa so verjetno vseeno najboljša opcija 2DIN radii od Alpine / Pioneerja.
The truth is rarely pure and never simple.

mtic ::

No, sej neko tablico sem imel v mislih, ki jo lahko namestiš in jo imaš za uporabo izključno za potrebe v avtu. Telefon mi ni ravno optimalna rešitev, malce premajhen ekran za dobro upravljanje (vsaj moj trenutni 5'telefon), plus stalno nameščanje na konzolo itd.

Alpine / Pioneer sigurno ni slaba opcija, vendar trenutno še predraga. Bom še malo počakal, mogoče se pa pojavi še kaj dodatne ponudbe na tem področju :)

bsslo ::

Jaz sem na Aliexpressu opazil rešitve za mojega Megana 3 (letnik 2010). Cene so cca 200-300 evrov.

Mavrik ::

Pač poanta je da nima smisla si tega rihtati ločeno če ne boš mel obvolanskih kontrol - če boš moral vseeno tapkati po zaslonu nisi naredil nič proti temu da si kupiš en magnetni nosilec za telefon in je to to. Poanta teh vmesnikov je da jih zlahka uporabljaš brez da uporabljaš touchscreen in so vezani na tipke v avtu.
The truth is rarely pure and never simple.

mtic ::

sicer še nisem preizkusil kakšnega tovarniško vgrajenega sistema a mislim da tudi takšni s obvolanskimi kontrolami nimajo celotnega upravljanja preko teh kontrol - ker če bi imeli potem ne vem, zakaj bi sploh imeli touchscreen vgrajen. Sigurno določene poglavitne funkcije se da upravljati vsega pa sigurno ne. Pa sej mislim, da to sploh ni problem, sedaj si šaril po gumbih radia, na tablici boš pa pač tapkal..

Predvsem pa bi imel nabor funkcij pri aftermarket vgradnji drugačen oziroma prikrajšan za funkcije upravljanja vozila (predvidevam, da tovarniški vmesniki prevzemajo tudi takšne funkcije?). Kar je bistvo zame, da imaš multimedijo gor, navigacijo ipd, skratka (precej) obogaten dodatek radiu.

f0cu5 ::

Ko ste ravno načeli tovarniške sisteme: si lastim fordov sync3 sistem in sem navdušen.
Na volanu imaš 5 gumbov: volume +/-, next/prev song (služi tudi kot answer/reject call) in gumb za glasovno upravljanje. S slednjim lahko izvajaš večino stvari, seveda lahko isto dosežeš preko toucha. Osnovne komande: call + ime-priimek iz imenika, play + ime izvajalca,... Zna tud brat sporočila in pisat po nareku, ampak ne pozna slovenščine.
Za polno funkcionalnost android auto moraš telefon priklopit s kablom - takrat dobiš na radiu vmesnik iz telefona. Jaz uporabljam bolj kot ne samo za google maps, je pa še par aplikacij ala spotify za glasbo pa nek app za športne rezultate.
Pomankjivosti:
1. vse je v angleščini
2. zaradi varnostnih razlogov so preprečli kakršnokoli video predvajanje (spoti, filmi) - tudi pri parkiranem avtu tega ne moreš početi

Glede tablic/teleonov je pomanjkljivost da ni komand na volanu. Za pioneere se dobijo vmesniki (kos kabla), ki priklopijo na radio volanske komande. Navadno so dragi - odvisno od znamke, ampak se znajo sukat tud po 100eur. Za določene modele se dobi daljinec, ki ga lahko pritrdiš na volanski obroč, kar pride bistveno ceneje (20-30eur). Tapkat po touchu med vožnjo je precej nerodno. Da se preživet pri navigaciji - to nastaviš pred vožnjo ali popraviš na semaforju. Za poslušanje glasbe in klicanje zna bit precej nerodno. Zato sem jaz prej prakticiral navaden 1DIN radio z BT (dost lažje gumb stisneš med vožnjo ko na touchu nekaj poiščeš) + Garmin za navigacijo.

Mavrik ::

sicer še nisem preizkusil kakšnega tovarniško vgrajenega sistema a mislim da tudi takšni s obvolanskimi kontrolami nimajo celotnega upravljanja preko teh kontrol - ker če bi imeli potem ne vem, zakaj bi sploh imeli touchscreen vgrajen. Sigurno določene poglavitne funkcije se da upravljati vsega pa sigurno ne. Pa sej mislim, da to sploh ni problem, sedaj si šaril po gumbih radia, na tablici boš pa pač tapkal..


Tapkanje po touchscreenih med vožnjo je bistevno večji problem za varnost kot uporaba fizičnih gumbov (ki jih dosežeš na slepo zlahka). Velikokrat avti touchscreen ugasnejo med vožnjo (npr. Mazde) oz. bistveno omejijo funkcionalnost vmesnikov ko se avto dejansko premika.

Pomankjivosti:
1. vse je v angleščini
2. zaradi varnostnih razlogov so preprečli kakršnokoli video predvajanje (spoti, filmi) - tudi pri parkiranem avtu tega ne moreš početi


Ima pa Android Auto prepoznavanje govora bistveno bistveno kvalitetnejše od vgrajenih sistemov in praktično vse lahko upravljaš z glasom.
The truth is rarely pure and never simple.

damjan1980 ::

Uporabljam Android auto že par mesecev in lahko rečem da je zadeva za moje pojme fenomenalna. Uporabljam pa VW rešitev, ne aftermarket. Te bi naj bile slabše, zato si je nujno kakšne teste potrebno pogledat pred nakupom.
Ne dela pa to na principu obvolanskih komand, ampak preko voice control in seveda touchscreen. Obvolanske, kot je že nekdo napisal, uporavljajo samo telefon in glasbo.
Za angleško govoreče je recimo dobra funkcija da ti prebere whatsapp sporočila in lahko pišeš nazaj preko zvočnega upravljanja.
Ima pa zadeva za slovenijo en precej butast kiks. Namreč lahko kupiš naprave, aplikacija pa v sloveniji še ni podprta. To je fail na kubik. Lahko si jo seveda ročno namestiš, ampak ko je zunaj nova verzija, stara kmalu za tem neha delovati. V sloveniji to ni problem, če imaš prenos podatkov, si hitro nov apk potegneš in inštaliraš. Ko pa si v tujini pa je to lahko velik problem.

dunda ::

Kateri radio pa imaš na VW? Verjetno kaj novejšega?
https://www.kacnje.eu

Mavrik ::

dunda je izjavil:

Kateri radio pa imaš na VW? Verjetno kaj novejšega?


VW, Škoda in Seat rečejo paketu "SmartLink" pri nakupu (cca 150 EUR doplačila). Dobiš Android Auto, CarPlay in MirrorLink.
The truth is rarely pure and never simple.

dunda ::

Ja, to je za novejše naprave ... starejše RNS 510 in podobne tega žal nimajo.
Tale MirrorLink res pogrešam, ker tista navigacija na RNS 510 ni vredna pogleda nanjo.
https://www.kacnje.eu

sulaco ::

Mirror link v citroenu je popolnoma neuporaben...sam rečem :(

Programi, ki delujejo v mirror linku so neuporabni...vključno s Sygicom.

Totalno neužitno vseskupaj

St235 ::

Android Auto v VW odlično dela. Edini minus je že omenjeno ročno nameščanje aplikacije. Je pa celoten catch v glasovnem upravljanju zaradi katerega ne šariš po zaslonu.

Drugače pa za nexuse najdeš prilagojen karnel in rom namenjen uporabi tablice namesto avtoradija. Z malo igračkanja narediš povsem funkcionalen avtoradio z ob-volanskimi kontrolami in vsem kar sodi zraven.

primo ::

Na to temo imam kar nekaj izkušenj. Takoj ko sem kupil avto Chevrolet Captiva leta 2010 sem vgradil CarPC. Komponente za računalnik in GPS anteno sem nabavil tukaj: http://www.cartft.com/
Na mestu kjer sem je bil predal sem vgradil touchscreen monitor: https://linitx.com/product/linitx-7-inc..., takrat je bil precej dražji. Sedaj pa se dobi modernejše dobre in cenejše tukaj: http://www.lilliputuk.com/ Vgradil sem mikrofon za prostoročno telefoniranje in zvok iz računalnika speljal na AUX in na avtoradiu. Vse skupaj me je prišlo čez 1000 EUR. Takrat še ni bilo tablic in podobnih zadev in je bila ta varijanta edina možna. Računalnik sem imel pod sovoznikovem sedežem in na njem inštaliran program Centrafuse: https://www.centrafuse.com/us/centrafus.... To je program z raznimi meniji ki so se na monitorju avtomatsko pokazali ko si prižgal avto in s tem tudi računalnik. Glasba je začela igrat naprej od tam kjer si nazadnje poslušal. V menujih si potem izbiral prostoročno telefonijo (telefon se je avtomatsko povezal preko Bluetootha ) navigacijo ali karkoli si imel na računalniku inštalirano in vse upravljal na touchscreen monitorju. Navigacija je bila Garmin za PC. To sem uporabljal skoraj 6 let in bil zelo zadovoljen. V začetku niti ne , kasneje pa je bil problem navigacija. Namreč ni programov za Windows. Bil je edino Garmin varijanta za Win, ki pa so jo že takrat ustavili. Dobil si jo še, vendar ni bilo več posodobitev. Problem tiste verzije je bil, da je sprejel samo mape velike do 2MB. Nove mape pa so bile veliko večje. V začetku niti ni bil takšen problem, ker je bilo veliko uporabnikov CAR-PCjev, in so te velike mape razdirali na posamezna območja in si inštaliral tisto kar si rabil. No tehnologija je napredovala in decembra 2015 sem se odločil za nov sistem. Najprej sem razmišljal o tablici, kar se mi še vedno ne zdi slaba varijanta. Vendar ker moj avto za razne dopuste in dolge relacije uporabljajo tudi hči in sin sem se odločil za drugo varijanto, s katero se lahko bilo kdo z bilo katerim telefonom (Android ali Iphone) priklopi na že obstoječi monitor in uporablja svoje aplikacije. Nabavil sem tole: https://www.alibaba.com/product-detail/... skupaj z carino sem dal okoli 70 EUR.
Zadeva deluje dobro, z Androidom brez nobenih problemov, z Iphonom včasih prekinja, ma ni panike. Problem je edino, ker lahko upravljaš samo preko telefona, ker touchscreen ne dela. Z Androiodom lahko iskoristim tudi v avtu vgrajen mikrofon z posebnim razdelilcem za prostoročno telefoniranje. Tako da lahko recimo poslušam muziko in imam navigacijo in ko mi navigacija daje navodila se muzika stiša, prav tako če prejmem klic ali koga kličem in vse preko mikrofona in avtoradia. Pri Iphonu pa je problem ker pri povezavi AirPlay slika zgine čim vtakneš nekaj v vtičnico za slušalke. Namreč takrat j eekran črn in lahko poslušaš samo glasbo.
Sedaj imam namen zamenjati avto in kupiti novo Škodo. Razveselil sem se, ko sem videl da ima že vgrajen Smartlink s katerim lahko povežeš na monitor tako Android kot Iphone in vse upravljš preko touchscreena. Ko sem natančneje preštudiral sem videl, da to ni tako odlično. Namreč delujejo samo nekateri programi. Problem vidim edino pri navigaciji, saj pri Iphonu recimo menda deluje samo Maps in na srečo vsaj Sygic. Sam sem sicer navezan na Here maps, ki je brezplačen in dober, ki pa ga ni v tem sistemu.
Zgoraj je Sulaco napisal da je tudi Sygic neuporaben in me zanima zakaj to misli.
Če bi se zdaj odločal kaj bi vgradil v avto ki nima nobenega sistema (upal bi da ima vsaj radio z AUX vhodom) bi vgradil tablico.
Sem pa zasledil novost : https://www.kickstarter.com/projects/br... stane okoli 100 EUR + poštnina in carina. Je v bistvu tablica brez operacijskega sistem, skratka monitor na katerega povežeš bilo kateri telefon in upravljaš z touchscreenom. V bistvu kar imam jaz sedaj, samo da touchscreen deluje.Obstaja će
Obstaja še možnost prilagoditve mini PCja Raspherry Pi http://www.instructables.com/id/Raspber...
Ali pa če že imaš v avtu obstoječi sistem pa nisi zadovoljen z recimo Smartlinkom dokupiš vmesnik za določen avto in na monitor priključiš recimo napravo kot imam jaz in si neodvisen katere programe uporabljaš in menda deluje tudi v povezavi z komandami na volanu. V ta sistem se nisem dosti poglobil

Bil sem malo dolg vendar, da bodo te informacije komu koristile.
Lep pozdrav!
Ps: tako imam jaz trenutno: https://www.dropbox.com/s/y9nck5pn6a4sc...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: primo ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri DAB+ avtoradio kupiti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
779816 (4777) stratosD
»

navigacija v avtu

Oddelek: Pomoč in nasveti
275323 (4313) feryz
»

Prikazovanje zastojev v navigaciji-SLO (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
14619301 (15853) Mare2
»

Avtoradio (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
7814273 (8572) Trupl0
»

Android Auto na ogled

Oddelek: Novice / Android
2911234 (9512) PrimozR

Več podobnih tem