» »

Praksa izven faksa

Praksa izven faksa

eric_cartman ::

Živjo!

Zanima me, ali je se je možno praktično izobraževat izven praktičnega usposabljanja na fakulteti? Torej sam se srečujem s prekvalifikacijo. Trenutno sem v grafično/dizajnerski stroki in se podajam v vode elektrotehnike oz. ponovno študiram. Glede na to, da imam službo sem pripravljen ali delat zastonj oz. v kolikor bi bilo mentorstvo pravo, plačat mentorju, da me uči oz. da dobim nekoga, ki se bo kljub službi ukvarjal z mano in mi določene stvari razložil.

Če to pogledam z mojega vidika. Tudi mi dobimo študente v službo k nam na uvajanje in včasih ni časa, da bi se lahko samo z njimi ukvarjal. Ampak če bi bilo pri nas to urejeno tako, da imaš višjo urno postavko/dodatek zaradi mentorstva bi ostal s študenti brez problema kdaj po službi.

Nekako to pa bi sedaj pričakoval tudi sam. Kot pravim mi ni problem niti plačat, ker to je le storitev.

Imate kakšne izkušnje s tem? Ste kaj takšnega že naredili?

bluefish ::

Alternativen predlog. Do kakega laboratorija na faksu si že stopil?

eric_cartman ::

Nekako sem dobil občutek, da se v laboratoriju dokler nisi vsaj na magisteriju oz. absolvent s tabo sploh ne želijo ukvarjat?

Saj ne pravim, da je tako. Vendar občutek je pa vseeno tak, kot da si po koncu 1. letnika faksa še vedno tako zelen, da ti ne morejo nič dat za delat. Kar se nekako strinjam. Vendar vaja dela mojstra in vem, da sem pri tem, da se nekaj naučim ravno zadosti trmast in vztrajen oz. nekaj na način trial and error.

Mi bi resno rabili tisti nemški dualni način izobraževanja ko ob faksu dejansko delaš v nekem podjetju že od začetka. Mislim, trenutno bi bilo to za mene super.

Zgodovina sprememb…

bluefish ::

Sicer je odvisno od laboratorija, vendar se lahko dobi kako delo tudi bolj zgodaj. Dovolj je že, da pokažeš nekaj samoiniciative in zanimanja za stvar.

Skratka, če imaš približno idejo o tem, kaj bi rad počel (sploh v povezavi z nadaljnjo smerjo študija), stopi do asistentov in povprašaj. Stane te ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

KraitPay ::

Si kar prav ugotovil @eric_cartman. 1. letnik je malo prehitro za kakšno resno delo pri raziskovanju v laboratoriju. To ni neka informatika ali pa osnovno programiranje. Na žalost moraš povezovati več področij skupaj in v 1. letniku pač nimaš nekih izkušenj, sploh, če si iz druge smeri.
Smem vprašati, katero smer obiskuješ? Namreč tudi smer ima velik vpliv na delo v laboratoriju. V laboratorju so ponavadi zelo specifična razikovalnja, ponavadi res povezana z industrijo, a kaj ko moraš imeti že kar zajeten kup znanja (tako teoretičnega (tega še največ), kot praktičnega), saj se ponavadi izumlja topla voda.
V 1. letniku imaš tako ali tako samo neke splošne predmete in bolj kot ne malo še nadgradnje srednje šole. Če nisi že prej delal v teh vodah, bo težka. Ni problem, da te nebi sprejeli, problem je, ker bi imeli ogromno dela, da se določenih stvari priučijo, sploh teorije.
Predstavljaj si namreč, da ti dajo za nalogo, da izdelaš sistem, ki deluje točno na določenem frekvenčnem pasu. Ti moraš izdelati shemo, izdelati prototip, antena + driverji, programiranje sistema, test in potem začarani krog. Seveda ti veliko pomagajo zaposleni v lab. ampak znanje moraš imeti tudi sam. Delo je namreč zelo specifično.

Če poveš katero smer študiraš, ti lahko tudi malo bolj pomagam, saj sem tudi sam iz te stroke.

eric_cartman ::

Hvala za odgovor. Po temeljitem premisleku bi bil laboratorij res še najmanj primeren zame. Verjetno bi bilo še najboljše če bi se za to pozanimal pri kakšnem podjetju.
Sicer pa smer Avtomatika in robotika. Predpostavljam, da je kar nekaj podjetij, pri katerih to znanje pride v poštev, lahko pa se tudi motim. Koliko že znam? Glede na to, da si šele izbiram smer, malo.

Si pa res težko predstavljam kako je v podjetjih v tej stroki. Pri moji smeri se teorija v primerjavi s prakso kar razlikuje oz. vidiš, da služba predstavlja tisti razhod med tem kar so te učili na faksu in kako je v realnosti.

Ampak ja.. Najbolj kar se bojim je to, kar se mnogim na naših fakultetah zgodi. To je, da po 3. letniku nimajo pojma kako stvari delujejo v realnosti in pravzaprav za podjetja ne predstavljajo dodatne vrednosti ampak strošek z učenjem. Glede na to, da sam opravljam prekvalifikacijo bi pri svojih skoraj tridesetih, ko končam drugo fakulteto rad bil pripravljen tudi na to plat.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

FRI ali FE (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
11619335 (14106) 7982884e
»

FRI vs FE (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
10123972 (18763) Invictus
»

Fakulteta za strojništvo ali elektrotehniko??? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Šola
16449888 (28399) Unknown_001
»

FKKT LJ ali FMF (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6418843 (16311) foxigirl
»

Fakulteta za kemijo in kem. tehnologijo

Oddelek: Šola
4211908 (11256) ChraseR

Več podobnih tem