» »

Tobak v Sloveniji prepovedan do leta 2030

Tobak v Sloveniji prepovedan do leta 2030

1
2
»

zavajon ::

@Glugy:
Pa saj ti je Machete obrazložil, da se ne da ovrednotiti stroškov zdravljenja zaradi kajenja.

jype ::

Seveda se jih da, ampak bistveno v tej temi je izključno to, da si nekateri želijo trdo roko države, da "se bodo ljudje malo zresnili", potem pa trda roka države udari po mizi, pa je takoj vse narobe.

Sprijaznite se, motili ste se glede trde roke države. Želite si liberalno državo, kjer lahko vsak počne vse, kar si želi, če s tem ne dela znatne škode drugim.

tikitoki ::

Glugy je izjavil:

Machete je izjavil:

Določiti ali je bolezen nastala dejansko zaradi kajenja bo zelo spolzek teren.
Tdui nekadilci dobijo pljučnega naprimer. Torej lahko ga tudi kadilec dobi in bi ga četudi bi bil nekadilec. Veliko čejev, predvsem pa statistika. Statistika pa ni primerna za določanje kdo bo plačal kaj. Vsaj fer ni.


Res je lahko kdo zboli tud od pasivnega kajenja, in bi se znala stvar zakomplicirat. Zato pa sem bolj za prvo možnost torej da se če je treba trošarina zviša. Ampak ne tko k je zdej k je kr neki na pamet..pač kokr država rab. Ne. Tako da se stroške zdravljenja zaradi kajenja tako pasivnega kot aktivnega prenese v trošarine; ki se namesto v proračun prenesejo direktno v programe zdravljenja. Pa da niso trošarine nič višje od dejanske potrebe po plačevanju stroškov zdravljenja. Naj se trošarina dviguje in niža glede na to koliko so bili stroški zdravljenja povezanega z takim ali drugačnim kajenjem. Če so bili kakšno leto nižji naj se trošarina ustrezno zniža za naslednje leto.

Seveda bi lahko podobno naredil za pretirano sladkosnede, pretirane alkoholne ljubitelje, ipd. Ne bi imel nič proti če se zračuna po dejanskih stroških ki so potrebni za zdravljenje. Ne da je to politično vprašanje al pa vprašanje krpanja proračuna ampak zgolj matematično vprašanje. Več zdravljenje večja trošarina, manj zdravljenj manjša trošarina.
Če bi se sistem dobr vzpostavil bi bilo to to..sam dvomim da bi se naši "vrli" politiki zadeve lotil na ustrezno pravičen natančen in poglobljen način.


Kaksna uteha umirajocemu nekadilcu, da mu bodo tisto, verjetno neefektivno zdravljenje placali iz trosarin. Kaksna logika. Bolj fer je mocna omejitev kajenja, kjer nekadilci ne postanejo zrtve-+.

JanKores ::

hojnikb je izjavil:

najbolje da še alkohol prepovedo, bo še največ haska.


Samo dobro pivo z žitom ne. :D

SeMiNeSanja ::

Glede na prepoved kajenja v zaprtih prostorih, me zanima, kje se bo nekadilec tako zelo 'zastrupil' s cigaretnim dimom, da ga bo kar pobralo.

Manu ::

@SeMiNeSanja

Spomni se vika in krika ob zakonu, ki je prepovedal kajenje v zaprtih prostorih. To je bilo enega ognja po forumih in debatah.

Enako bo ob vsakem novem zakonu.

Na koncu se bo naslednja generacija čudila nad ljudmi, ki so nekoč kadili cigarete.

Človeštvo tako napreduje in se izboljšuje. Danes je na primer športna kultura na visokem nivoju v primerjavi izpred 100 in več let. Danes je človeštvo bolj izobraženo kot včasih. Včasih je bila pričakovana življenjska doba veliko nižja kot je danes. Itd...

Napredek človeštva zahteva svoj davek pri ljudeh, ki so najnižje na lestvici. Morajo se prilagajati novih standardom in to boli.

Bolj napredni ljudi so sposobni samoiniciativno spremeniti svoj slog življenja in si sami naložiti 'bolečino' spreminjanja starih navad. Pozneje se jih novi zakoni (aka kadilski zakon) ne dotaknejo popolnoma nič.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

zavajon ::

Manu je izjavil:


Človeštvo tako napreduje in se izboljšuje.

Ja, napreduje predvsem v širino, zato je danes že večina predebelih. Ne vem, če je to ravno napredek, a ne mešajmo tega s tobakom. Ker bi se lahko nekoč kdo spomnil, da bi prepovedal hranjenje na javnih mestih ;)

Manu ::

Jest moraš, kadit pa ni treba. Neprimerljivo.

Drugače pa se ne 'preganja' samo kajenje tobaka, ampak tudi dodan sladkor v hrani (včasih so se maščobe), alkohol, droge, .... ampak to je druga tema.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

nekikr ::

Še nekaj je. Če nekdo je sendvič na javnem kraju me z njim ne zastruplja. Načeloma mi je prav vseeno s čim je kdo zasvojen, nikotin ali pa poli, počni kar hočeš. Dokler s svojo zasvojenostjo ne škoduješ meni. Sladkor v prehrani in alkohol sta pa že tako obdavčena, tako da ne paše v debato.

nevone ::

Either we will eat the Space or Space will eat us.

next3steps ::

SambaShare je izjavil:

next3steps je izjavil:


Razlika je. Od đointa nekaj imaš, od cigareta pač ne.


Seveda imaš, nikotin pomirja.

Pomirja tisto, kar povzroči. Enako kot pri težkem alkoholizmu ali zasvojenosti od drugih drog.
Če se treseš, ker že dolgo nisi fasal šusa in se zatem zadaneš, težko rečeš, da ta stvar pomirja. Pomirja stanje, ki ga je droga povzročila ja ...
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Škodljivost kajenja vs škodljivost alkohola (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
12118676 (15772) Master_Yoda
»

Cena kajenja za državo

Oddelek: Loža
448877 (7681) Manu
»

Nove trošarine na alkohol in tobak? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7717585 (16440) Phil
»

Podražitev cigaret (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
927650 (5262) poweroff
»

Kajenje in "sporne" grožnje na cigaretnih škatlicah (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
787018 (5241) BigWhale

Več podobnih tem