» »

Dohodnina in dvojno obdavčevanje

Dohodnina in dvojno obdavčevanje

orbitairways ::

Je v primeru plačanega praktičnega usposabljanja v tujini mogoče uveljavljati oprostitev plačila razlike davka Sloveniji brez odjave stalnega bivališča?

Zasledil sem namreč, da je s 1.1.2017 začel veljat dopolnjen zakon o dohodnini. Novela naj bi omogočala ugotovitev residentskega statusa izključno na podlagi mednarodne pogodbe o izogibu dvojnega obdavčevanja, ne glede na status stalnega bivališča v slo:

Drugi odstavek 7. člena ZDoh-2 dodatno določa, da ne glede na 6. člen tega zakona se
zavezanec šteje za nerezidenta Slovenije v času, v katerem bi se štel za rezidenta po tem
zakonu, če se v tem času po mednarodni pogodbi o izogibanju dvojnega obdavčevanja
dohodka, ki jo je sklenila Slovenija, šteje samo za rezidenta druge države pogodbenice.


vir:http://www.fu.gov.si/fileadmin/Internet...
stran 20, vprasanje 3.

Če vzamemo kot primer slo-svica in pripadajoco pogodbo o izogibanju dvojnega obdavčevanja, se clen o opredelitvi rezidenstva glasi:
1. V tej konvenciji izraz ;rezident države pogodbenice; pomeni osebo, ki mora po zakonodaji te države plačevati davke zaradi svojega stalnega prebivališča, prebivališča, sedeža uprave ali katerega koli drugega podobnega merila, in vključuje tudi to državo in katero koli njeno politično enoto ali lokalno oblast. Ta izraz pa ne vključuje osebe, ki mora plačevati davke v tej državi samo v zvezi z dohodki iz virov v tej državi ali od premoženja v njej.
2. Kadar je zaradi določb prvega odstavka posameznik rezident obeh držav pogodbenic, se njegov status določi tako:
a) šteje se samo za rezidenta države, v kateri ima na voljo stalni dom; če ima stalni dom na voljo v obeh državah, se šteje samo za rezidenta države, s katero ima tesnejše osebne in ekonomske stike (središče življenjskih interesov);
b) če ni mogoče opredeliti države, v kateri ima središče življenjskih interesov, ali če nima v nobeni od obeh držav na voljo stalnega doma, se šteje samo za rezidenta države, v kateri ima običajno bivališče;
c) če ima običajno bivališče v obeh državah ali v nobeni od njiju, se šteje samo za rezidenta države, katere državljan je;
d) če je državljan obeh držav ali nobene od njiju, pristojna organa držav pogodbenic vprašanje rešita s skupnim dogovorom.
3. Kadar je zaradi določb prvega odstavka oseba, ki ni posameznik, rezident obeh držav pogodbenic, se šteje samo za rezidenta države, v kateri je njen sedež dejanske uprave.
4. Osebna družba se šteje za rezidenta države pogodbenice, v kateri ima sedež dejanske uprave. Vendar pa se 6. do 22. člen te konvencije uporabljajo samo za dohodek ali premoženje osebne družbe, ki je obdavčeno v državi pogodbenici, za rezidenta katere se šteje.


vir: https://www.uradni-list.si/glasilo-urad...
4. člen.

Torej plačevati davke v državi gostiteljici in imeti bivališče tam naj bi zadostovalo za opredelitev rezidentskega statusa.

To good to be true?

p.s. sem prasal na FURSU pa pravjo da zaenkrat ne vejo.8-O

PandaFlow2 ::

Seveda ne vedo, kaj si pa mislil, da jih sprasujes o najbolj pomembnem zakonu, ki zadeva FURS. Pa sele 1 mesec je odkar je v veljavi.

Kolikor si jaz predstavljam to, bos moral v vsakem primeru izpolniti vlogo za ugotovitev davcnega nerezidentstva v Sloveniji, ki ji bos prilozil potrdilo druge drzave, da si tam dejansko davcni rezident in obdavcen od svetovnega dohodka. In potem bos moral v drugi drzavi za to leto oddati tudi davcno napoved.

Ce gre za krajse obdobje, se najbrz ne splaca...

orbitairways ::

PandaFlow2 je izjavil:



Ce gre za krajse obdobje, se najbrz ne splaca...


Gre za obdobje skoraj enega leta,kar ne bi uposteval kot krajse obdobje.

Catch je pa v tem,da bo furs itak prejel podatke o bancnem racunu v tujini zaradi nedavno uvedenega zakona o mednarodni izmenjavi podatkov,tako da se ni za igrat.

PandaFlow2 ::

Pod "ne splaca" sem mislil, da prijavis tisti dohodek iz tujine v Sloveniji in doplacas slovensko dohodnino, ce je treba...

orbitairways ::

Tezka bo,ker bi bil znesek v rangu nekaj bruto plac inzenirja v slo.razlog zato je bistvena razlika v davcni stopnji med drzavama (35 posto) in dokaj visoka bruto placa za slovenski standard.

Lonsarg ::

Če gledam avstrijsko lestico:
http://europa.eu/youreurope/citizens/wo...
je tam tam s slovensko, oziroma slabša:
http://www.racunovodja.com/clanki.asp?c...

Skratka ti si najprej izračunaj če boš SPLOH moral kaj doplačati zaradi slovenske dohodnine.đ, da ne boš na koncu menjal rezidentstva zaradi 100€ razlike...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Degiro online broker (in alternative) - ima kdo izkušnje? (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Loža
547144405 (9108) Thomxy
»

Davčno svetovanje - delo/selitev v tujino (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12130392 (15028) SmeskoSnezak
»

Davki, davki davki. (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12821239 (7734) nurmaln
»

Delo v tujini nasveti (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18749808 (19944) DOOM_er

Več podobnih tem