» »

Laserske operacije oči

Laserske operacije oči

dunker ::

Ni sicer povsem standarna tema za v Tehnologijo, kjer se kregate o bolj abstraktnih zadevah (jako zanimivo, keep up the good work).
Močno me zanima, kaj je v Sloveniji na stvari z laserskimi operacijami oči. S tem mislim na operacije kratkovidnosti - imam dioptrijo -4'50 in se mi ne ljubi vsak dan uporabljat leč ali se mučit z očali, zato bi rad čimveč zvedel o teh operacijah.
Je to v Sloveniji mogoče? Koliko stane? Kakšni posebni pogoji? Izkušnje?
Najlepša hvala vsem za odgovore!
Anže

Primoz ::

cca 200-300k na oko :))
There can be no real freedom without the freedom to fail.

Vesoljc ::

zadevo nekak priporočajo po 25 letu (prenehanje rasti). pa zdravnica mi je tudi rekla, da je ta postopek dokaj mlad, tako da še nimajo konretnih dokazov o tem, kako se zadeva obnaša po recimo 50 letih... ti uč vun pade? :) bolj kot to me skrbi cena :\
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

dunker ::

The money's not important, only time is important. ;)

Em... Glede cene ni problem, večji problem je s tistimi 25 leti. Jest sem nekje bežno slišal 18 let...??? A je tisto glede 25 čisto res? Faaak, pol se bom pa še fino načakal...
Vseeno hvala za odgovore.
Če še kdo kaj ve, prosim, TELL ME!

Alec999 ::

cool pocenil se je .. se mi zdi da je ucasih 500k na uc .. no jocke
drgac pa kokr so ze napisal priporoceno sele po 25 letu starosti .. ponavad se do takrt tud slabsanje vida ustavi ali zelo upocasni.

Neki je blo govora da bo to tud v Slo pred leti .. vem pa da so takrt posiljal v Avstrijo.

nazalost sm nehu spremlat to zadevo tko da mam svoh informacije.

GapsoN ::

Vpraši na očesni kliniki v Lj (zaloška). Mislim, da mojo že vso tehnologijo za operacijo, sam ne vem, če operacije že (še) izvajajo. Imeli so neke težave...

BLaCkEnED ::

Poznam enga, ki je sel na tako operacijo pri 18ih letih, sam je pol mel neke probleme.

Zgodovina sprememb…

dunker ::

In kaj je zdej z njim? In kakšni problemi so bili to?

Slowenc ::

Mene tut mika, da bi šel na tako operacijo, sam kaj ko je uč nenadomestljiva stvar. Kaj če ti kej narobe nardijo? Lahko jih tožiš, ampak brez uča boš pa še zmer. Me pa zanima kako je pol s tem pri malo večji starosti >50.

Na dan z informacijami.
Skiny gate.

Marjan ::

To področje se zelo hitro razvija. Mogoče bi bilo pametno še par let počakat?!

TESKAn ::

Obstajajo tudi alternative - na primer ti v oko vsadijo drobno lečo, ali pa ti dajo v oko tak obroček, ki ti spremeni ukrivljenost zrkla in ti tako odpravijo dioptrijo...plus če se ti dioptrija spremeni ti lahko obroček zamenjajo. Pri laserju ti pa dobesedno pobrusijo oč, tako da ko je enkrat narejeno, ostane za večno...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Alec999 ::

TESKAn >> mene pa zanima mal vec o teh obrockih obročkih ...
a je to kirurski poseg ... kam tocen ti ga "namontirajo" kako je priterjen in pa
seveda, kje se ga lahko vgradi in koliko stane? :D

Marjan ::

V očesu imamo lečo in to lečo se da zbrusit, popravit, mogoče celo zamenjat, ampak to ne verjamem da ŠE.
No in čez to lečo je povrhnjica. Podnjo se da pa verjetno vgradit druge leče, ki se prilegajo spodnji in popravijo gorišče...

slon ::

ponznam punco ,katera je šla na operacijo oči v žalcu , privat ordinacija. Prej je mela tak minus, da brez očal še spostle ni zapustila. Sedaj je brez očal, vendar v roku enega leta po operaciji ima pregled , kateri pove kolk je opreacija uspešna. rekla pa je da dohtrji najprej preverijo tvoje oči, očesni pritisk, vlažnost in če to ni v parametrih pol ni operacije. cena je bla 300ksit po očesu. Pravi da ji ni žal niti tolarja in da to priporoča tudi drugim , seveda če lahk plačajo.
lp
AMD Ryzen7 5900x & MSI MAG 570x TOMAHAWK
& Asus TUF 3080 & 32 GB 3200MHz@3600MHz
& Samsung 970 Evo plus 1TB & LG 27GL850

Tomi ::

Če koga zanima, to je optika Irman (sem domačin, recimo). Samo mislim, da se celo pri Irmanu kar lepo načaka, ker ima veliko strank, postopek je pa povsem ambulanten.
metrodusa.blogspot.com

BaRtMaN ::

Kako se tole v starosti obnese ne vem, nas je pa profesorca biologije učila, da se zrklo v starosti daljša, torej daljnovidni postanejo še bolj daljnovidni, kratkovidnim se pa vid izboljšuje.

Avenger ::

Jaz se ne bi spustil v nobeno operacijo oči, ki ni reverzibilna ali vsaj n-krat ponovljiva. Pri laserju ti ne morejo, ponavljam, NE MOREJO popravit vida na 100%. Sicer se to lahko zgodi, ampak verjetnost je majhna. Na koncu boš imel morda dioptrijo -0.25 na en uč in +0.25 na druzga. Z očali ali pa z lečami mam pa korigirano dioptrijo +/-0 na oba. Tisto z lečastim obročkom se mi zdi kul, pred kar nekaj časa sem to po tv gledal... samo bom kljub temu raje konzervativen in bom počakal še ene par let... potem bom pa nekaj izbral. Do takrat se bom pa igral z raznobarvnimi lečami. 8-O 8-)
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Iztirjenec ::

Pri tistem obročku so možne komplikacije, ker se zna zgoditi, da ga telo zavrača... Laser je glede tega zanesljivejši...

Iztirjenec ::

Kako se tole v starosti obnese ne vem, nas je pa profesorca biologije učila, da se zrklo v starosti daljša, torej daljnovidni postanejo še bolj daljnovidni, kratkovidnim se pa vid izboljšuje.

Hja to pa ne drži...
Daljnovidni postanejo še bolj daljnovidni -to drži.
Kratkovidnim se pa vid izboljšuje -to pa ne drži. Morate vedeti da je oko pri gledanju na blizu drugače skrčeno kot pa na daleč... Torej boste kratkovidni postali še slabovidni od blizu... Ne boste videli brati. Na daleč pa se vam vid takisto ne bo izboljšal.

BaRtMaN ::

Hvala za popravek!

hokuto ::

Tudi pri laserju znajo bit kar zoprne komplikacije, ki so žal nepopravljive. Pogostnosti ne poznam, sem pa gledal oddajo z ljudmi, ki imajo težave z vidom po laserski operaciji in niso bili nič kaj zadovoljni. IIRC so bili problemi seveda z vidom, ki ne le da ni bil popravljen, ampak so imeli še dodatne probleme kot recimo dvojni vid (pred operacijo samo slab fokus) - posledično glavoboli, precejšnja občutljivost oči in zelo močno solzenje. Predvidevam sicer, da so take komplikacije redka izjema, so pa kot rečeno nepopravljive in jih je kot take treba resno vzet v obzir pred operacijo.

AlienGT ::

TESKAn: Pri laserju ti pa dobesedno pobrusijo oč, tako da ko je enkrat narejeno, ostane za večno...

Tole ne bo držalo. Kar naredijo pri laserju je to, da ti zarežejo površino očesa (beri mikroskopsko tanke črtice), ki ti omogočajo da svetloba pada pod drugačnim kotom in s tem bližje rumeni pegi. Kot omenjeno je rezultat 0.00 težko doseči, vendar bo nekdo ki je imel -4.5 kar precej zadovoljen z npr. 0.25 Res je tudi da niso vse kombinacije možne, npr. če imaš -11.0 ne moreš pričakovati 0.25, temveč je realno npr. 1.0 ali 1.5 Pri tem seveda obstajajo detekcije premikov očesa, da ti zareže seveda na pravem mestu. Komplikacijo so sicer vedno možne, vendar so v tem že tako dobri da je ta možnost že precej majhna (nekaj promilov).

Kar se tiče starosti sem se tudi sam spraševal, saj se prav tako kot vse telesne mišice tudi napetost očesnega zrkla z leti prav gotovo spremeni, vendar je vprašanje za koliko (nisem še vide kakšne babice z zgubanim očesnim zrklom, s kožo drugje pa seveda že.)

Tale ordinacija iz Žalca ima mislim da pri nas najdaljšo tradicijo, kar je tudi pomembno glede izkušenj. Seveda tudi nove aparature. Menda delajo to tudi v UKC. Cena 300k pa bo kar držala. Zaenkrat dosti, torej kaj pravite?

darian ::

Hm.... ne vem kako je kaj z ordinacijo v žalcu .... vendar obstaja ena tudi v Mariboru, in sicer pod pohorjem (radvanje.... kak kilometer, dva stran od mene). Glede priporočene starosti pred posegom pa je povsem odvisno od osebe same.... vendar mislim da je priporočljivo nad 20 let, saj oko vsaj do tega leta še raste, kar pomeni da se zna zgoditi da vam oko po posegu zraste in dioptrija se spet poveča .... potrebn je torej še en poseg za ponovno izravnavo dioptrije ... Stvar se mi zdi dokaj varna, vendar še vedno precej draga.... Če ste zainteresirani se pač obrnite na njih!:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: darian ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nosite očala? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1286867 (588) Pithlit
»

Laserska operacija oči (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Loža
809268841 (21015) trancer01
»

Očala za izboljšanje vida

Oddelek: Loža
3714982 (13932) roginc
»

Kako odstraniti dioptrijo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7921783 (15940) Bananovec
»

Očala-špegli (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
885522 (4521) c0Rp_

Več podobnih tem