» »

Kako odstraniti dioptrijo?

Kako odstraniti dioptrijo?

«
1
2

pirx ::

Pozdravljeni!

Očala nosim zdaj že enih 12 ali 13 let, nisem povsem siguren. Sicer me ne motijo, vidim odlično z njimi in načeloma je vse OK. (kar se nošnje očal tiče)

No, nedolgo nazaj sem bil na očesnem pregledu (1x na leto ga opravim, zaradi rahlega astigmatizma) in počasi mi je že dovolj neprijazne in nestrpne zdravnice, površnega osebja in večno umazanih preizkusnih stekel. Čakalne vrste tudi niso nekaj, nad čemer bi se navduševal.

Že sem se odločil, da bom zamenjal ortoptično ambulanto, ampak čez misli mi je šinila ideja, da pa bi mogoče bilo celo vredu, da bi se poskusil znebiti dioptrije in narediti križ čez te "nadloge".

Malo sem brskal po internetu za različnimi kirurškimi in "naravnimi" oz. alternativnimi rešitvami.

Torej, pod standard spadajo različne operacije (v mojem primeru bi bil laser ustrezen, se mi zdi), med alternative pa različne "self-help" metode, s kombinacijo vaj.

Da si bo lažje predstavljati (nočem delati reklam, ampak te stvari so ponavadi plačljive, zato bom podal ta dva linka):
Standardna metoda
Alternativna metoda

Zanima me, ali je kdo takšen tukaj, ki je že dal skoz eno od teh metod in če bi lahko malo povedal, kakšne so izkušnje. Fajn bi bilo, če bi tudi ostali malo povedali vaša mnenja okoli tega, ker verjamem, da bi se to marsikomu utegnilo zdeti zanimivo in uporabno.

Hvala!

tratto ::

WTF?

Ne, da sem kak super ekspert, toda vaje za korekcijo vida?? 8-O
Standardna kratkovidnost je posledica podaljšanja očesnega zrkla, astigmatizem pa posledica neprevilne ukrivljenosti roženice. In če ti to uspe odpraviti z vajami - si čarovnik. To je isto, kot povečanje penisa ali jošk z masažo - pa še za to dvoje je več možnosti.
Že to, da je so zadeve plačljive, je sumljivo. Najbolje je, da se - če ti je zadeva nadležna - odločiš za operacijo. Metoda LASIK je danes najbolj oglaševana (glej LINK_1 ali pa LINK_2).

archer ::

pirx, malo si poglej tole:
Google - Bates method

Pa tole knjigo ti priporočam, če je v kateri tvoji bližnji knjižnici:
Cobiss - Bates

Naravna metoda izboljšanja vida

stran na www.altermed.org

Ta metoda deluje, če si vzameš res dovolj časa, moraš pa biti vztrajen. Poizkusi.

pirx ::

Oj! Obema hvala za odgovor.

archer: za Batesa sem že slišal, baje je res zelo učinkovita metoda zdravljenja. Hvala za linke, bom jih pregledal.

karafeka ::

Moraš upoštevati, da je Bates napisal knjigo okoli 1930. Vprašanje, če so vse njegove ugotovitve pravilne. Drugače pa tako, na forumih kar nekaj ljudi piše, da se jim je vid popravil, zaradi vaj. Vendar moraš biti prekleto vztrajen. Pa verjetno ne smeš veliko uporabljati računalnika, kar je danes, če delaš v pisarni, nemogoče.

pirx ::

Verjetno je res uporaba računalnika čim manj zaželjena, ampak če se držiš nekih osnovnih pravil, kako pravilno sedeti za računalnikom, ne bi smelo biti težav.

Odkar se držim tega, da na vsake 3-4 minute pogledam nekam proč od zaslona (npr. v kot stene, kjer se dotikajo robovi in je "ostra" slika), da nisem osredotočen samo na zaslon, temveč tudi okolico, da pravilno sedim pred računalnikom in da na vsaj 3-5 sek. mežiknem, imam ustrezno osvetljen delovni prostor - utrujenosti, zaradi dela z računalnikom, praktično ne poznam več.

Če je možno, potem vsaj za doma priporočam kak dober ergonomski stol. Čudežne so te reči :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pirx ()

pirx ::

No, ena dobra novica v zvezi s temi rečmi.

Jaz sem se odločil za Alternativno metodo in kupil program v e-obliki, ki se ga najde na linku, podan v mojem prvem sporočilu.

Zaradi pomanjkanja časa sem takrat knjigo na hitrico samo prebral in jo dal enemu bolj open minded kolegu, ki je bil pripravljen eksperimentirati z opisanimi metodami.

To make a long story short - stvar deluje. Torej on je imel nekaj minusa na obeh očeh in je najprej nosil očala, potem pa je želel očala zamenjati za leče. Ravno v tem času sem mu dal knjigo in uganite kaj - zdaj sploh ne rabi očal in niti leč :)) Še malo in bo mu vid najverjetneje povsem normalen.

Zdaj pa je čas, da začnem tudi sam s temi vajami. Se oglasim še kaj.

Yoda Master ::

pirx kako hitro pa je bil napredek opazen?
There is no emotion, there is peace. There is no ignorance, there is knowledge. There is no passion, there is serenity. There is no death, there is the Force.

pirx ::

Po treh tednih so bili že vidni rezultati, pa treningov sploh ni redno delal. Zdaj se jim je resno posvetil in čeprav še ne vidi povsem brezhibno, pa vidi dovolj dobro, da ne rabi očal ali leč. Minusa je imel mislim da 1.25.

Sem pa zasledil kar nekaj pričanj, da so si ljudje uspeli bistveno izboljšati dioptrijo iz npr. -8 ali -6 ipd. na -1 ali -0.50. Pri enih tako ostane, drugi pa potem uspejo še to urediti.

V glavnem, bistvo je takšno - če oko ni kakorkoli poškodovano, lahko vsak uspe popraviti vid do neke mere - ali pa celo popolnoma.

Ful dober občutek, ko to veš in imaš real life dokaz za to :D

Yoda Master ::

Zanimivo, kak mesec bi bil pa pomoje sposoben prakticirati tele vaje, sam knjigo moram nekje staknit. Sicer nisem prepričan, da bo pri meni delovalo, ker imam na enem očesu poleg dioptrije še nekaj cilidra, ampak probat ni greh. Bom poročal o rezultatih.
There is no emotion, there is peace. There is no ignorance, there is knowledge. There is no passion, there is serenity. There is no death, there is the Force.

pirx ::

Cel program (First Stage) traja 8 tednov, potem pa še imaš Second Stage.

Cilindri, po zagotovilu knjige, tudi niso problem. Jaz ti močno priporočam nakup knjige - strošek je res minimalen (okoli 6k SIT) za nekaj tako pomembnega, kot so oči.

Poglej malo kaj na Amazonu pišejo o tem programu.

Sicer pa, če lahko kje sprejmeš 56 MB fajlov, mi sporoči...

ajin ::

BIoenergija, sestra je sla in voila ne rabi ocal!

OmegaBlue ::

OJ! brez govora in razširjanja avtorsko zaščitene vsebine - pa kaj vam je? Še malo pisnite o tem pa mate nov naziv razumete?
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

pirx ::

@ajin: Kam pa je pa šla tvoja sestra? Mogoče veš, koliko je imela dioptrijo?

pirx ::

No, OmegaBlue je pravkar pobrisal nekaj sporočil in izgleda, da niti preko ZS se ne bo dalo nič narediti.

Na toliko mailov pa žal ne morem razpošiljati 56 MB.

Poskusite nabaviti program, če je možno in če mislite, da bi vam koristil... prosite prijatelja/prijateljico, starše ali pa sami pošljite money order preko banke (če nimate kartice) k njim.

ivanuscha ::

Jst mam tud dioptrijo cca. -1 na oba očesa, pa sem se odločil da sprobam tole alternativno metodo. Knjigo sem naročil danes, mogoče kdo ve koliko časa kaj hodijo stvari iz Amerike?

pirx ::

Sodeč po Amazonu - tudi do mesec dni. Ampak verjetno boš prej dobil.

No, jaz počnem te vaje dokaj redno (sem v Second Week) in zaenkrat je dioptrija ista, se pa je konvergenca izboljšala! Bom poročal kako in kaj.

ripmork ::

te metode so mi jako zanimive in bom še kako preizkusil, bom pa le povedal svoje izkušnje:

Nikoli nisem maral nosit očal...dobil sem jih v OŠ in jih po navodilih zdravnic pridno nosil da bi si "izboljšal vid" in bolje videl...a dioptrija se mi je slabšala iz leta v leto...počasi a konstantno.
Bolj kot sem jih mel gor, slabše je šlo.
In ker jih zares nikoli nisem maral nosit mi je v enem obdobju vse skupaj dopizdilo, in vse manj sem jih nosil in trmasto vztrajal pri mnenju da lahko tut brez nijh živim, vsaj v veliki meri...in glejte "čudež", dioptrija se mi je konkretno izboljšala.

Če bi že ves čas poslušal svoje mnenje in NE mnenje optikov in duhamorne dohtarske srenje bi morda danes sploh ne več rabil očal, kajti poznam tudi primer dobrega kolega, ki je kot otrok prav tako "fasal" špegle, a jih ni hotel nikoli nosit - dioptrija se mu je popravila in danes očal ne potrebuje več. Nasprotno pa poznam kar nekaj folka, ki so kljub majhni diptriji pridno nosili očala in jih še nosijo 24 ur na dan, potem se pa sprašujejo zakaj morajo vsako leto kupovat debelejše šipce...
:|

Vsekakor je situacija drugačna ko gre za nekoga ki ima bolezensko močneje prizadet vid, za tiste ki pa imate še kolikor tolikor v redu vid - zaboga vržte špegle dol čim večkrat!
PS. tole zdajle pišem brez očal pa sem daljnoviden ...8-)

Just do it:D

d0rK ::

Mene pa zanima, kako clovk dobi dioptrijo?


A recimo branje teksta ki se konstano premika (priblizuje in oddaljuje) poskoduje vid? Ker se mora oko skos prilagajati..

Pa kaksne vsakodnevne stvari lahka se recimo mogoce poskodujejo vid?

Imortales ::

Dioptrijo dobiš če predolgo fokusiraš kakšno stvar, npr. čitanje knjige, in se ti oko ne sprosti. Kar se tiče teksta ki se premika, hja... mogoče bi bilo celo boljše, kot pa če bereš na konstantni razdalji, ker se mora leča prilagajat spremembam. Je pa dobro vsake tolko za nekaj sekund nekam v daljavo pogledat pri branju.
Aja mogoče bi TOLE bilo za koga zanimivo. Mislim sem nekje prebral, da bi naj bila ta metoda edina učinkovita.
To sporočilo se bo samo uničilo čez 5 sekund.

Tody ::

Maš vsaj 2 vrste motnje. Eno je to da ti odpovejo mišice in potem oko nemore fokusirat zadeve prav drugo je pa da maš sfukano lečo. Leča ni čist gladka in se potem svetloba narobe lom. Potem maš pa še razne mrene in podobno.

Če se tekst premika je isto kot če stoji. Ne smeš držati mišico v enem in istem položaju predolgo. In to da gledaš okoli po ekranu ni premikanje mišice :)

Aja glede teh zadev... ODvisno kako okvaro imaš... Sem spraševal mojo okulistko če to kej pomaga vrtet oči sem in tja je rekla da pri meni ne. Njene besede: Ti imaš okvarjeno mišico, to je tko kot da bi vsak dan telovadil, seveda kondicija bi bila boljša ampak zrasel v višino pa nebi ker pač ne moreš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tody ()

ajin ::

Bom vprasal sestro, koliko je imelo dioptrijo. Mislim pa da se je ta clovek imenoval Marjan Knez, a nisem preprican, bil sem se majhen decek, ko sem to videl, kako jo je v roku 3-4 minutah "popravil", potem pa se nekaj casa preko telefona. A ni nikoli vztrajala do konca, in rekla da ji je vcasih med tem bilo neprijetno, prej bi rekel da se je ustrasila. Rekla pa je da je vsakokrat ga cutila v trebuhu, kot ogenj, nekaj takega..

Pyr0Beast ::

Read-in-lines

kako jo je v roku 3-4 minutah "popravil" .. A ni nikoli vztrajala do konca, Rekla pa je da je vsakokrat ga cutila v trebuhu, kot ogenj, nekaj takega..

XD *smehh*

kolikor jaz 'buljim' v računalnik, bi moral biti že slep.
Mjah, vid imam (zaenkrat) še vedno 100/100, torej tale BS je Bs
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Tody ::

Pyro da se ne boš prehitr zarekel. Ob rojstvu in v zgodnjem otroštvu se z tvojimi očmi ni nič posebnega zgodilo. Ker kot sam praviš da veliko buliš v ekran se bo to poznalo, seveda če aktivno športaš, če samo misliš da si dost pred ekranom pa si recimor 2-3 ure na dan (kar ni dost), če ne prej pa ko bo tvoje telo šlo navzdol oz kot posledica starosti

Aja tele zdravilci z bio energijo so pa tko tko...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tody ()

BigWhale ::

No, vse je odvisno od situacije, kako dobis dioptrijo. Jaz sem ocala fasal se preden sem zacel z racunalniki delat in se mi je konstantno slabsala. Sedaj sem na kakih -4.5 na obeh ocesih in s kar nekaj cilindra.

jype ::

Jaz pa zdaj že 20 let buljim v računalnik (od tega na začetku vsaj 6 let v dejansko črnobelo televizijo) in še vedno vidim popolno.

Sedenje pred računalnikom nima veze. Naprezanje oči pa ziher ima.

Pyr0Beast ::

2-3 urce, heh, prej 8-9 XD
.. je pa res, da imam rad, da je kontrast in svetlost čim nižja oz nekako enaka okolici.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

grex ::

In kakšna je točno fiziologija teh alternativnih metod.

Recimo najpogostejša okvara - minus zaradi prevelikega zrkla. Kako točno bodo vaje to popravile.

Edino kar lahko sam ugotovim je, da bi recimo ta minus ne bil zaradi prevelikega zrkla, ampak zaradi zakrčenosti očesnih mišic, ki bi lečo konstantno silile v debel položaj - kar ti opzično naredi isti efekt kot preveliko zrklo.
Z vajami bi npr. tako zadevo lahko nekoliko zmanjšal, nikakor pa ne izničil.

Torej,.. če lahko prideeš do dipotrije 0.0 - ajde,.. kako?

Tody ::

NE GRE to sem že jest povedal v zgornjem postu. Zato te metode ne morejo delovati. Gre pa če ti nekdo to zrklo malce prireže...

grex ::

Tody na to sem tudi namigoval. Amapak nekateri tu vzstrajno trdijo, da so dioptrijo zmanjšali - naj en da objektiven primer, preden gre kdo kakšno debelo reč prebrat in zapravljat čas za nepotrebne stvari.

Še nekaj. Ko so si ljudje pričeli sami kupovati leče in zviševati dioptrijo, da bi bolje videli, se je začelo dogajati, da so pretiravali. To se sedaj dogaja izredno pogosto. Skoraj vsem takorekoč.

V tem primeru res verjamem, da so jo zmanjšali, sam to je BS.

ripmork ::

moja razlaga:
Posledica dioptrije je poleg "bluranega" vida tudi slabša odzivnost očesa pri fokusiranju in izmenjajočem gledanju oddaljenih in bližnjih predmetov. Te vaje ne naredijo kaj dosti drugega kot "nabildajo" očesne mišice in nekoliko bolj sprostijo oko, IMHO je to tista izboljšava vida ki jo ljudje opisujejo.
Eventuelno bi se morda dalo na tak način popravit v večji meri dioptrijo v otroških letih, ko telo raste in se še prilagaja/formira, a ne bi preveč o tem pametoval ker tudi nisem oftamolog, pa tudi za hobi si te vede nisem vzel.

Sem pa opisal svoje izkušnje kot jih poznam, in pa moje mnenje je da bolj ko človek nosi špegle, bolj se oči razvadijo in slabše je. Kot da bi bi se ves čas vozil na "korekcijskem" vozičku, da bi lahko lepše naravnost potoval, namesto da bi se zanašal na svoje noge.
primer samo...:D

Bi pa ob hujši dioptriji kar razmislil o operaciji - edino logično se mi zdi, da lahko le operativni poseg zares popravi vid, s temi vajami ki so opisane pa itak noben ki ima dioptrijo nima kaj izgubit, pač probajte ane...sam da ne bo kdo začel škilit>:D

Nejc Pintar ::

Je možno da s temi vajami lečo pripravimo do tega da se bolj stanjša kot je normalno?
Lahko je biti prvi, če si edini!

Tody ::

A lahko ti tolk nabildaš mišice da zrasteš iz 160 cm na 180 ?

A lahko ti nabildaš mišice da iz 50 kg dvigneš 200 kg ?


Ko poznaš odgovore na ta vprašanja je isto z očesom. Odzivnost in utrujenost očesa se da nabildat, nepravilnosti okol leč pa samo laser pa še to ne v vseh primerih.

Imortales ::

Leča sploh ni problem. Problem je v tem, da se s časom celo oko deformira. Oko potem ni več okroglo, ampak je jajčaste oblike. Svetloba potem prehitro (al pa prepozno) pride na lečo in se razprši. Vaje (mogoče) lahko izboljšajo odzivnost leče, problem pa še vedno ostane.
To sporočilo se bo samo uničilo čez 5 sekund.

Tody ::

ja samo nemoreš rečt da se to dogaja 18 letnikom. pol k si 30 + pa vrjetno no je tud tak kak ki se mu to zgodi prej

Imortales ::

Starost po mojem nima velikega vpliva na to. Oko se deformira zato, ker se leča predolgo nahaja v ekstremu. Se pravi da če vsak dan po več ur buliš v knjigo brez da vmes sprostiš lečo, se bo oko počasi prilagodilo gledanju na blizu. Po 50 letu pa mislim da celo večina folka dobi malo pozitivne dioptrije.
To sporočilo se bo samo uničilo čez 5 sekund.

grex ::

S starostjo ljudje ne dobijo dioptrije, ker bulijo v racunalnik. Pac pa zato, ker leca pocasi a vstrajno izgublja elasticnost in se na koncu ne more vec debeliti. Nima veze z misicami.

Misice se sprostijo v ne prevec dolgem casu neuporabe korekcije... oz,... vse kar bi rabil je paralizator teh misic pa bi blo (ta pa obstaja in je v uporabi).

krneki0001 ::

Po pogovoru z doktorjem(v ponedeljek sem šel na pregled za oči) mi je le ta zatrdil, da nekaterim te vaje lahko zelo pomagajo, nekaterim pa nič. Ampak škodijo pa ne.

cendof ::

No, ali je kaj novega v zvezi s temi vajami? Pirx, morda še kdo...

Kaličopko ::

no nism brov prejšnih postov ampak v lekarni se dobijo vitamini ki ohranjajo oz. izbolšuejejo vid:)
drgač sm pa meu očala k sm biu v mali šoli zdej mam pa vid dovol dobr da lahk brez očal vozm- glih kšne 3 tedne nazaj sm biu na pregledu

Zgodovina sprememb…

miko 55 ::

ja z lasersko operacijo, ki stane ohoho za eno oko. imaš pa še več kriterijev katerim moraš zadostiti.. enkrat je bila reklama v žurnalu. jest učk ne dam, pa naj bodo še tako fadirbane.raje očala, pa tam več kakovosti.


lp

lahko pa je naslednja anketa nosite očalaoz leče ? da ali ne
LP
2 GOOD 2 B 4GOT10
NAJPREPROSTEJŠA RAZLAGA JE NAJVERJETNEJŠA

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: miko 55 ()

ivanuscha ::

Hja jst sem delu kakšne 2 mesca vaje po knjigi Program for better vision. Stvar definitivno pomaga. Sicer je potrebno ogromno volje, ker delati je treba vaje praktično vsak dan. Nekatere so res živce parajoče oz. dolgočasne. Nekatere so pa super. Zanimiv je vision chart, namreč ko gledaš na začetku noter so črke precej zamegljene, na koncu vaje se pa že toliko izbistrijo, da vidiš skoraj povsem ostro. 8-O Je pa res, da se čez dan potem vid spet pokvari... Vglavnem meni se je izboljšala konvergenca (popravil z fusion string - tudi super vaja), dioptrija pa za vsaj 0.25. Čeprav zdej že kakšne 4 mesce ne delam več, in se mi malo poslabšuje. Mam pa kao -1.00. Kot sem rekel, potrebno je res dosti volje. Jo morem malo nabrat in začet spet delat. :P

r5r ::

Dokler vidim do ekrana ni panike. >:D
And it makes me wonder.

cendof ::

Live, hvala za konkreten odgovor. Zanima me ali si program vadbe nabavil ali si dobil"postrani" - kolega, kolegice? Morda napišeš svoj mejl ali pa ga pošlješ na mojega, če bom imel kakšna konkretna vprašanja. (cendof@email.si)

krneki0001 ::

Sodelavec se je odločil za operacijo obeh oči z laserjem. Iz dioptruje -16 so mu zmanjšali na 0, tako da mu ni treba več nositi očal. Za vse skupaj je plačal 550.000 sit. Toliko se pa splača dat za to, da ti povrnejo vid.

ivanuscha ::

@cendof

Program sem nabavil preko njihove spletne strani klik. Sem pa čakal približno 1 mesec in pol. :\ Mogoče, da je bil to samo slučaj... Poleg cene ki jo plačaš moraš prišteti še carino. Namreč paket je treba iti iskat na carinsko pošto(domov dobiš samo obvestilo), ki je nekje v Murglah. Mislim da pride carina še ene 20€. Vsaj tako je bilo v mojem primeru - nič kaj enostavno. Dobiš pa kar lep paket, se pravi 2 knjigi (1 večja ter ena manjša za osebno evidenco), 2 audio cd-ja, fusion string(vrvica z kroglicami), vision chart...
V primeru, da maš še kakšna vprašanja ti z veseljem odgovorim. Moj mail: live@email.si

Lp

Mulh ::

Pozdravljeni... Je kdo tuki gor, ki je tole še kaj probaval, da bi povedal rezultate, če se splača tole probavat ali ne ?

Lp, Mitja

Bojevnik ::

Jaz, in ti priporočam.
Sicer je res da mi dioptrija ni šla dol, toda mi je pa obstala. (čeprav je res da nisem delal najbolj redno).

roli ::

Očala so k*****!
Sam jih nosim že štiri leta in vsako leto imam višjo dioptrijo. No ja lani je bilo enako kot leto prej. Saj to, da ne vidiš ni tak problem - problem so očala. Danes sem moje k**** pucal 1h in 13min. Desna leča ni čisto nil spraskana in se prav lepo spuca, leva je pa spraskana, ko hudič in se je nikakor ne, da spucati. Sem bil skoraj ob živce mesd pucanjem. Še malo pa bi letela direktno v steno. Leče pa so v resnici enake razen dioptrije. Enaki premazi, enako časa jih imam.... Da ne omenjam motečih okvirjev. Trenutno imam enega, ki mi odgovarja vendar je še te za en k****. Pa drsi dol pa z trepalnicami brišeš po lečah..... Čisto mimogrede a so kontaktne leče kaj boljše? Vsaj kar se udobja tiče. In ali jih sploh lahko že dobim pri petnajstih letih?


Tako, da tisti kateri ne rabite očal bodite zelooooo srečni!
http://www.r00li.com

koyotee ::

offtopic:
in se je nikakor ne, da spucati

in kako bi ti to prebral???
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Očala: ZA ali PROTI ?

Oddelek: Loža
409277 (1379) Eliaz
»

Kontrola in izboljšanje vida

Oddelek: Loža
356250 (1919) bambam20
»

Vaje za oči (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5214602 (12667) john91
»

Očala za izboljšanje vida

Oddelek: Loža
3714937 (13887) roginc
»

Kratkovidnost

Oddelek: Loža
122566 (2321) St235

Več podobnih tem