Forum » Znanost in tehnologija » Kateri način programiranja v prihodnosti?
Kateri način programiranja v prihodnosti?
Microsoft ::
Mene pa zanima, kateri način programiranja se bo v prihodnosti najbolj uporabljal.
To mislim predvsem za ustvarjanje programov. Zanima pa me predvsem za tiste programe, ki se bodo izdelovali za industrijske namene. Recimo za kakšna koračna krmilja ali podobno.
Izpostavil bi 3 vrste programiranja oz. programskih jezikov:
- lestvično vezje (tega sem jaz srečal pri programiranju krmilnika)
- zbirnik (ta se uporablja recimo za procesor 8031 in seveda še drugje)
- C (nevem imena, sem ga pa uporabljal pri programiranju Atmela 8535)
Sedaj me pa zanima, kateri od teh načinov programiranja ima največjo možnost za obstanek v elektrotehniki v prihodnosti?
by Miha
To mislim predvsem za ustvarjanje programov. Zanima pa me predvsem za tiste programe, ki se bodo izdelovali za industrijske namene. Recimo za kakšna koračna krmilja ali podobno.
Izpostavil bi 3 vrste programiranja oz. programskih jezikov:
- lestvično vezje (tega sem jaz srečal pri programiranju krmilnika)
- zbirnik (ta se uporablja recimo za procesor 8031 in seveda še drugje)
- C (nevem imena, sem ga pa uporabljal pri programiranju Atmela 8535)
Sedaj me pa zanima, kateri od teh načinov programiranja ima največjo možnost za obstanek v elektrotehniki v prihodnosti?
by Miha
Sci-Fi ::
v prihodnosti se bodo po mojem uveljavili jeziki 4, generacije prav v vseh vejah industrije, saj je pretvarjanje v strojno kodo samo problem compilanja.
Sedaj so se dobro vgnezdili programski jeziki 3. generacije (c, java, c++, delfi,...)
Programski jeziki pa so jeziki tipa SQL, ki so ozko usmerjeni opisni jeziki.
Tam računalniku ne poveš kako naj kaj naredi, ampak kaj naj naredi, postopek bo pa že on izbral. Takšno je vsaj moje skromno mnanje.
Sedaj so se dobro vgnezdili programski jeziki 3. generacije (c, java, c++, delfi,...)
Programski jeziki pa so jeziki tipa SQL, ki so ozko usmerjeni opisni jeziki.
Tam računalniku ne poveš kako naj kaj naredi, ampak kaj naj naredi, postopek bo pa že on izbral. Takšno je vsaj moje skromno mnanje.
Sci-Fi is the best way to dream
Microsoft ::
In kakšen bi naj potem izgledal ta jezik 4. generacije?
Opiši malo izgled samega vmesnika, plosim!
by Miha
Opiši malo izgled samega vmesnika, plosim!
by Miha
Sci-Fi ::
Jezik SQL je primer jezika 4. generacije - Tako nas vsaj na faksu učijo.
Večina nas ve da je ta jezik usmerjen samo in v skoraj nič drugega kot v programiranje podatkovnih baz. Torej je ozko usmerjen. Če si ga slučajno kdaj uporabljal v konzoli potem prav dobro veš kako 'čudna' je njegova sintaksa.
Tako ti ni treba navesti postopka kako naj pride do določenega podatka v bazi, ampak mu enostavno napišeš kater podatek iz baze bi želel imeti. Kako ga bo dobil bo pa že sam 'pogruntal'.
Tako mu lahko recimo rečeš:
get from bse ImeBaze in table ImeTabele from row ...
Ne garantiram da je sintaktično pravilno zapisano.
To je samo en zelo dober primer uporabe specializiranega jezika prirejenega posebnim namenom. In takšni bodo po mojem jeziki v ne tako zwlo oddaljeni prihodnosti.
Večina nas ve da je ta jezik usmerjen samo in v skoraj nič drugega kot v programiranje podatkovnih baz. Torej je ozko usmerjen. Če si ga slučajno kdaj uporabljal v konzoli potem prav dobro veš kako 'čudna' je njegova sintaksa.
Tako ti ni treba navesti postopka kako naj pride do določenega podatka v bazi, ampak mu enostavno napišeš kater podatek iz baze bi želel imeti. Kako ga bo dobil bo pa že sam 'pogruntal'.
Tako mu lahko recimo rečeš:
get from bse ImeBaze in table ImeTabele from row ...
Ne garantiram da je sintaktično pravilno zapisano.
To je samo en zelo dober primer uporabe specializiranega jezika prirejenega posebnim namenom. In takšni bodo po mojem jeziki v ne tako zwlo oddaljeni prihodnosti.
Sci-Fi is the best way to dream
slawc ::
Naj bi bilo nekaj v stilu UML
Celoten proces delovanja opises z avtomatom stanj, za vsako stanje pa napises kodo v Cju (zbrinik je ze out, ker prevajalnik dobro ve kako najbolje izkoristiti registre, nacine naslavljanja, da bo najhitreje delovalo) No mogoce zbirnik za kaksne res posebne zadeve.
Celoten proces delovanja opises z avtomatom stanj, za vsako stanje pa napises kodo v Cju (zbrinik je ze out, ker prevajalnik dobro ve kako najbolje izkoristiti registre, nacine naslavljanja, da bo najhitreje delovalo) No mogoce zbirnik za kaksne res posebne zadeve.
LP,
Slawc
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Moje želeno delo - programerOddelek: Šola | 10107 (6284) | zzbil |
» | Želim se naučiti programiranja - najbrž mi to manjka (strani: 1 2 3 )Oddelek: Programiranje | 33815 (17671) | Strato5 |
» | C++0x (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / --Nerazporejeno-- | 7258 (6325) | Matevžk |
» | Baza podatkov - kako in s čimOddelek: Programiranje | 1996 (1672) | OwcA |
» | Programiranje (strani: 1 2 )Oddelek: Programiranje | 6546 (5144) | Thomas |