» »

Zdravstvena reforma - diskriminacija na podlagi prihodkov

Zdravstvena reforma - diskriminacija na podlagi prihodkov

Temo vidijo: vsi
««
20 / 31
»»

jype ::

gruntfürmich> tudi ti nisi živel med revnimi ljudmi, zato pa otresaš neumnosti. če bi, ne bi tako zagovarjal negativne selekcije.

Selekcijo zagovarjajo izključno tisti, ki verjamejo, da je kakršnakoli selekcija sploh dopustna.

Na primer Mato989, ki verjame, da bi morali prisilno sterilizirati vse, ki na bančnem računu nimajo dovolj sredstev.

nevone ::

Če je sistem javen in se lahko vsak trenutek natančno vidi, kako je bil porabljen vsak cent v njem, ter se ljudi, ki z njim upravljajo lahko vsak hip zamenja zaradi katerekoli napake, potem ni razloga, da bi sistem postal neučinkovit.


Ja, če ljudje res znajo ocenit, kaj je napaka, kaj je pa nujno zlo, in če se zavedajo trenutnih omejitev, ki enostavno ne omogočajo idealnih pogojev.

Vsekakor vsak sistem potrebuje odgovorne ljudi, ki stojijo na realnih tleh.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: nevone ()

nurmaln ::

Ravno za take primere, moraš vplačevati v socialo, da te na bankrot ne spravi navadna pljučnica, kaj šele sladkorna ali kaj podobnega.

Ummm... nope.
Ravno za take primere je pametno imeti zdravstveno zavarovanje. Tako kot je pametno imeti AO+ zavarovanje na avtomobilski polici. Tako kot je pametno imeti zavarovano hišo. Nobenega pametnega razloga pa ni da mora to biti obvezno in prisilno.
En dober primer zavarovanja za katerega je upravičeno da je obvezno, je zavarovanje avtomobilske odgovornosti, torej zavarovanje za škodo katero povzročiš drugim. A želiš sebe zavarovat bi morala biti pa popolnoma svobodna odločitev posameznika.

Nekaj je pa vseeno tudi res. Sistem, v katerega je vplačevenje obvezno, hitro postane požrešen, ker je enostavno navajen, da sredstva zanj se bodo že našla.

K požrešnosti, neučinkovitosti in neprijaznosti do uporabnika težijo vsi sistemi v katerih plačnik in uporabnik ni ista oseba, oziroma prejem plačila za storitev ni neposredno odvisna od zadovoljstva uporabnika storitve. Zato na primer težko najdeš kakšno osorno medicinsko sestro v zasebni kliniki, med tem ko so v zdravstvenih domovih neredek pojav.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

jype ::

nurmaln> Nobenega pametnega razloga pa ni da mora to biti obvezno in prisilno.

Potem je treba iz ustave pobrisati celo vrsto členov, ki državljanu zagotavljajo varnost.

nurmaln> A želiš sebe zavarovat bi morala biti pa popolnoma svobodna odločitev posameznika.

Saj je. Ni se treba zavarovati, le javno zdravstvo, ki te je prisiljeno oskrbeti ne glede na karkoli, mora nekdo plačati. Trenutno se pri nas temu sicer reče prispevek, lahko bi se pa imenovalo tudi davek.

nurmaln> K požrešnosti, neučinkovitosti in neprijaznosti do uporabnika težijo vsi sistemi v katerih plačnik in uporabnik ni ista oseba,

Vsako zavarovanje je po svoji definiciji takšno, da ga uporabijo le redki, plačujejo pa mnogi.

nevone ::

A želiš sebe zavarovat bi morala biti pa popolnoma svobodna odločitev posameznika.


Sebe želi zavarovat vsak. Tisti, ki pravijo, da je to njihova stvar, v resnici hočejo povedat, da drugi niso njihova skrb.

Nekateri od njih potem, ko se kaj zalomi, delajo samomore. V bistvu dost pošteno, fajn pa glih ni, sploh če imajo kakšne svojce.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Mato989 ::

Prvi steber je povsod, kjer obstaja, "zavarovanje" in kot takšen po definiciji "izpuhti" takoj za izplačilo tistim, ki so do izplačila upravičeni v trenutku vplačila.

Poskušam uganiti kakšno državo, kjer 1. steber dejansko ne obstaja v takšni ali drugačni obliki in edine stvari, ki mi padejo na pamet so razne Somalije, Sirije, Iraki in podobna jajca.


Kolikor jaz vem se Novo zelandski "1. steber" financira iz POBRANIH davkov, in je upravičen do pokojnine VSAK ki doseže 65 let... ne glede na količino delovne dobe... ne trgajo ti tega od plače. ampak do DDVja se vplača tole.

Torej dejansko 1. stebra ni, ker je flat rate za vse državljane Nove Zelandije... vsak dobi XYX ko doseže določeno starost. noben ne dobi več, razen če je v 2. stebru ki pa je prostovoljen.

Če pretvoriva to v naš model, bi jaz dobil izplačano BRUTO BRUTO plačo, in ko bi dopolnil 65 let bi dobil 300€ socialne državne pokojnine ki se pobira od 22% DDVja.... iz proračuna ne pa iz ZPIZa... in potem bi se tekom let jaz odločil če bm prostovoljno vplačeval v 2. steber ali ne....

Bistvo je da plača ni obdavčena za pokojnino.

Logika je vodoodporna. Iz lastnih izkušenj ti lahko povem, da te X% plačanega davka boli mnogo manj, če ti potem ostane 5.000 EUR za igračkanje, kot pa če ti ostane 5 EUR za nekaj pirov.


Bistvo je da ti vedno pobira PREVEČ... dobiš pa PREMALO... in če bom delal ŠE VEČ da bom dobil ŠE VEČ mi bo država za nagrado pobrala ŠE VEČ... to je destimulacijsko...

Lahko pa mi poveš zakaj je pomembno, da bi želel, da se upokojencem z delovno dobo iz SFRJ izplačuje 0,50 EUR "poštene pokojnine", potem pa doplača 300 ali kolikorkoli že dodatka, da se jim vsaj približno omogoči životarjenje, ali pa se jim izplača direktno teh 300,50 EUR in je potem mir.


Problem je ker se upokojencem ki so v času SFRJ plačevali neke DINARSKE prispevke (ki jih je inflacija požrla) izplačuje VEČ kot je osnovni minimum... ker so po nekih neumnih pristranskih ključih izračunali da so oni tolko vplačali čeprav je bila vrednost njihovih vplačil leta 1991 lahko rečeva skoraj NIČNA.... Če že karkoli si maksimalno zaslužijo najnižjo možno pokojnino pa še to le, če so dosegli 40 let delovne dobe, kar močno dvomim da so jo.

Recimo moja babica je šla v penzijo pri 54tih!!!!! Zdaj je stara 84!!!!! Dobiva 400€ pokojnine že TRIDESET LET.... pa ona ni cel čas juge vplačala pa za 5 let pokojnine ne, grem stavit.... četudi odmisliva inflacijo.... zdaj pa že 25 let parazitira mlajšo generacijo... to je resnica, pa čeprav komu ne diši. In meni se to dejstvo ne zdi pošteno do generacije ki bo umirala na delovnih mesti, se tebi?

Recimo druga babica 38 let dleovne dobe, penzija 1.400€... bila je farmacevtka, dobro ajde, ampak spet grem stavit da ni vplačala za 25 let penzije pa farmacevtka gor ali dol, pa če vštejeva inflacijo je spet za par let penzije...

To je pač dejstvo da so paraziti našega pokojninskega sistema...

Da pa je mera polna pa jim plačujemo še tablete da dalj živijo in še dalj časa vlečejo penzijo.... dupli minus, kako neekonomsko v času krize in kao kapitalizma.

Iz davkov se ne moreš opt-out izločiti. Torej tvoje osnovno pljuvanje, da ne moreš izstopiti iz 1. stebra, še vedno ostane neargumentirano. 2. steber pa je tako, kot v Sloveniji, prostovoljen.


Razlika je v tem da je enakopravno, pri nas pa ni. Tam nobenemu ne trgajo od plače za penzijo, niti nobenemu ne trgajo od plače več ker ima višjo plačo (za penzijo) ampak vsi ki plačujejo v trgovinah, ipd. plačajo DDV, od tega DDVja dobijo vsi ENAKE penzije po višini.... po domače dobijo socialno pomoč od 60 leta dalje... za vse ostalo je 2. steber...

Pa saj mene ne bi moto naš slovenski sistem, samo spremenmo, flat rate pokojnino 300€ za vsakega penzionista, ostalo pa je odvisno od 2. stebra, in vsa ta prisilna vplačila v ZPIZ naj gredo v 2. steber od plače, da bom jaz videl na računu in da lahko izstopim, pa je ok. Vsem pa socialko za penzijo, da bo pošteno.

jype ::

Mato989> Če pretvoriva to v naš model, bi jaz dobil izplačano BRUTO BRUTO plačo, in ko bi dopolnil 65 let bi dobil 300€ socialne državne pokojnine ki se pobira od 22% DDVja.... iz proračuna ne pa iz ZPIZa... in potem bi se tekom let jaz odločil če bm prostovoljno vplačeval v 2. steber ali ne....

DDV bi v tem primeru bil visok okoli 55%, kar bi otežilo preživljanje mnogim, zato bi jim morala država z dodatnimi predpisi in prenosi sredstev zagotoviti preživetje (ker v ustavi piše, da ga mora).

Mato989> Problem je ker se upokojencem ki so v času SFRJ plačevali neke DINARSKE prispevke (ki jih je inflacija požrla) izplačuje VEČ kot je osnovni minimum... ker so po nekih neumnih pristranskih ključih izračunali da so oni tolko vplačali čeprav je bila vrednost njihovih vplačil leta 1991 lahko rečeva skoraj NIČNA.... Če že karkoli si maksimalno zaslužijo najnižjo možno pokojnino pa še to le, če so dosegli 40 let delovne dobe, kar močno dvomim da so jo.

Drži, da bi bil pokojninski sistem, oblikovan tako, da zagotovi zgolj socialni minimum, najverjetneje vzdržnejši - ampak do njega moramo šele priti, ti pa že zdaj praviš, da niti takšnega ne boš podpiral.

Mato989 ::

DDV bi v tem primeru bil visok okoli 55%, kar bi otežilo preživljanje mnogim, zato bi jim morala država z dodatnimi predpisi in prenosi sredstev zagotoviti preživetje (ker v ustavi piše, da ga mora).


Zakaj v Novi Zelandiji ni 55%?

Ti povem zakaj? Ker je treba skinit javno porabo za 50%, potem bo naenkrat tudi 20-25% DDV dovolj vzdržen :)

Drži, da bi bil pokojninski sistem, oblikovan tako, da zagotovi zgolj socialni minimum, najverjetneje vzdržnejši - ampak do njega moramo šele priti, ti pa že zdaj praviš, da niti takšnega ne boš podpiral.


Narobe, jaz takoj podprem sistem kjer bo fer in enakopravno, ampak ko pa vidim da nekdo ki je v časa SFRJ vplačeval neke dinarje dobiva nazaj več kot imam jaz plače za katero DELAM 170ur+/- na mesec, pa pač pošten človek zgubi razum... in hoče ven.

Odpustit 50.000 JU/JS predvsem birokratov v LJ, in na desetine občin, zmetat župane, upravne enote le v večja mesta in uredit sobotno odprtje od 8:00-15:00 in med tednom recimo 10:00-16:30 ukinit socialno in preusmerit v socialne pokojnine...

denarja bi naenkrat bilo več kot preveč.... aja pa fakultete zapret oz. razpisat samo mesta ki jih potrebuje delovni privat sektor ostalo samoplačniško, ne pa šolat na stotine FDV in Ekonomskih brezposelnih za revolucijo družbe in blužnjo pred parlamentom in na metelkovi... pa zapret pol srednjih šol, predvsem večino gimnazij.... konsolidirat šole v Šolske centre kot je na Ptuju, Celju, Velenju itd.... ukinit financiranje privat šolstva in privat zdravstva in predvsem v zdravstvu uredit CENTRALNO naročanje robe....


Aja pa še ena zelo pomembna stvar je potrebna v JU/JS, sistemizacija delovnih mest, in plačilo NE PO STOPNJI IZOBRAZBE ampak po težavnosti delovnega mesta.... ni večjega absurda kot da imamo dva referenta za pultom na upravni enoti, en magister drugi pa uni dipl, in dobivata RAZLIČNO PLAČO za ISTO DELOVNO MESTO.... to je možno samo v JU.... treba je nardit in ovrednotit težavnost delovnega mesta in dat plačo na zamenljivost, referent tam je lahko vsak, torej plača 800€ neto, če ti ni kaj všeč idi privat....

Garantiram v 2 letih rešimo državo, že če nardimo glavne ideje ki sem jih zapisal. torej odpuščanje in sistemizacija delovnih mest na težavnost ne stopnjo izobrazbe... ostalo so bonbončki.

jype ::

Mato989> Zakaj v Novi Zelandiji ni 55%?

Ker ljudje od osebnih dohodkov plačajo dajatve, iz katerih se napaja njihov zdravstveni sistem.

Mato989> Ti povem zakaj? Ker je treba skinit javno porabo za 50%, potem bo naenkrat tudi 20-25% DDV dovolj vzdržen :)

Pri trenutni javni porabi bi potrebovali 70% ddv.

Mato989> Odpustit 50.000 JU/JS predvsem birokratov v LJ, in na desetine občin, zmetat župane, upravne enote le v večja mesta in uredit sobotno odprtje od 8:00-15:00 in med tednom recimo 10:00-16:30 ukinit socialno in preusmerit v socialne pokojnine...

Ko boš ti diktator, bodo ljudje morali delat zastonj in nonstop. Do takrat moraš pa ljudi plačat toliko, kolikor izpogajajo - bodisi individualno, ali pa kolektivno.

Mato989> ni večjega absurda kot da imamo dva referenta za pultom na upravni enoti, en magister drugi pa uni dipl, in dobivata RAZLIČNO PLAČO za ISTO DELOVNO MESTO.... to je možno samo v JU.... treba je nardit in ovrednotit težavnost delovnega mesta in dat plačo na zamenljivost, referent tam je lahko vsak, torej plača 800€ neto, če ti ni kaj všeč idi privat....

Tako je, potem pa, ko ne bo nikogar, ki bi za 800 delal na šalterju (in tudi kaj naredil), bomo plačo dvignili na kake tri jurje bruto (in imeli učinkovito državo).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

solatko ::

Mato989 - V SFRJ se je plačevalo za pokojninsko več procentov, kot sedaj in ves, denar, ki je ostajal je šel namensko, za investicije všolstvo, zdravstvo, ceste,..... skratka državno infrastrukturo, leta 1991 pa so na to pozabili in KAD-u ter SOD-u niso namenili dobrih delnic, blagajno pa je Petrle spraznil u 0. Tako, da se je šele takrat začelo vplačevanje iz tistega, kar je prišlo sproti not. Poleg tega, država ni dala denarja za vse tiste pokojninske transferje, ki so plod zakonodaje in ne vplačil (kmečke, prispevek za pomoč in postržbo, družinske pokojnine, benifikacije), poleg tega pa so na hitro, zaradi potreb prihvatizacije, predčasno upokojili preko 100k odvečnih ljudi, v izropanih podjetjih.

In glede na to, da je zaposlenih bistveno manj, da je večina plač pod povprečno plačo, je normalno, da se računi ne izidejo. To je tako, kot da bi šla zavarovalnica 2. pokojninski steber v stečaj.
Delo krepa človeka

Mato989 ::

solatko je izjavil:

Mato989 - V SFRJ se je plačevalo za pokojninsko več procentov, kot sedaj in ves, denar, ki je ostajal je šel namensko, za investicije všolstvo, zdravstvo, ceste,..... skratka državno infrastrukturo, leta 1991 pa so na to pozabili in KAD-u ter SOD-u niso namenili dobrih delnic, blagajno pa je Petrle spraznil u 0. Tako, da se je šele takrat začelo vplačevanje iz tistega, kar je prišlo sproti not. Poleg tega, država ni dala denarja za vse tiste pokojninske transferje, ki so plod zakonodaje in ne vplačil (kmečke, prispevek za pomoč in postržbo, družinske pokojnine, benifikacije), poleg tega pa so na hitro, zaradi potreb prihvatizacije, predčasno upokojili preko 100k odvečnih ljudi, v izropanih podjetjih.

In glede na to, da je zaposlenih bistveno manj, da je večina plač pod povprečno plačo, je normalno, da se računi ne izidejo. To je tako, kot da bi šla zavarovalnica 2. pokojninski steber v stečaj.



In vse to se ne bi moglo zgodit če Bismarckov sistem ne bi bil veljavi, ampak bi vsak sam varčeval... saj se strinjaš kajne? :) Zato pa ne smemo zaupat denarja drugim ljudem ampak moramo sami skrbet za prislužen denar.

Zdaj spet "vsi" lahko bentimo čez državo da je ona kriva za take pokojnine, in stanje, ampak resnica je taka, če bi vsak razpolagal z svojim denarjem, ne bi mogli bentit čez državo, vsaj ne upravičeno, ker bi vsakemu lahko rekel, glej dobil si denar če si neumno z njim delal ga nimaš več, zdaj pa trpi, sam si kriv, zdaj pa dejansko niso ljudje sami krivi, nastradamo pa vsi... in namesto da bi naredili rez, furamo to dalje... samo zaradi statusa QUO in kvazi humanosti.

jype ::

Mato989> In vse to se ne bi moglo zgodit če Bismarckov sistem ne bi bil veljavi, ampak bi vsak sam varčeval... saj se strinjaš kajne? :)

Precej starejših bi umiralo v zoprnih mukah, kar bi jim dalo precej motivacije za to, da storijo spektakularen samomorilski napad na družbo, ki so ji celo življenje dajali, zdaj jim pa ne vrne niti minimalno dostojanstva.

Funkcija socialne države je, da takšne neumnosti prepreči.

Mato989> zdaj pa trpi, sam si kriv,

Saj ti si tudi sam kriv, edino ne razumem, čemu trpiš, namesto da bi varčeval zase in užival življenje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

dice7 ::

Mato od kje tebi ideja da bi sploh dobival bruto bruto?

Mato989 ::

dice7 je izjavil:

Mato od kje tebi ideja da bi sploh dobival bruto bruto?


Ker bi BRUTO BRUTO od minimalca danes moral potem postati nova minimalna plača :) Od tod.... edino smiselno, enkrat smo že dali nateg znižanja prispevkov skoz pred časom, vemo kako se je končalo :)

jype ::

Kakšna minimalna plača? Od kje pa tebi minimalna plača? To je socialistični konstrukt.

gruntfürmich ::

jype je izjavil:

gruntfürmich> tudi ti nisi živel med revnimi ljudmi, zato pa otresaš neumnosti. če bi, ne bi tako zagovarjal negativne selekcije.

Selekcijo zagovarjajo izključno tisti, ki verjamejo, da je kakršnakoli selekcija sploh dopustna.

selekcijo ne zagovarjajo neumni in tisti ki halucinirajo da smo vsi enaki; skratka ljudje ki absolutno nimajo pojma o soljudeh. in takšna je trenutno celotna leva opcija na zahodu, in žal zaradi tega drvimo v prepad.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

dice7 ::

Minimalna placa bi ostala naceloma ista, saj se z neplacevanjem drzavnega aparata ne bi bistveno podrazila ena trgovinska kosarica. No razen ce se potem nabijejo davki na trgovinske izdelke da se kompenzira delovanje drzave, potem smo pa spet na istem

gruntfürmich je izjavil:

selekcijo ne zagovarjajo neumni in tisti ki halucinirajo da smo vsi enaki; skratka ljudje ki absolutno nimajo pojma o soljudeh. in takšna je trenutno celotna leva opcija na zahodu, in žal zaradi tega drvimo v prepad.

Kdo pa ima avtoriteto trditi, da ima "absolutno pojma o ljudeh"?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dice7 ()

Mato989 ::

dice7 je izjavil:

Minimalna placa bi ostala naceloma ista, saj se z neplacevanjem drzavnega aparata ne bi bistveno podrazila ena trgovinska kosarica. No razen ce se potem nabijejo davki na trgovinske izdelke da se kompenzira delovanje drzave, potem smo pa spet na istem

gruntfürmich je izjavil:

selekcijo ne zagovarjajo neumni in tisti ki halucinirajo da smo vsi enaki; skratka ljudje ki absolutno nimajo pojma o soljudeh. in takšna je trenutno celotna leva opcija na zahodu, in žal zaradi tega drvimo v prepad.

Kdo pa ima avtoriteto trditi, da ima "absolutno pojma o ljudeh"?


Ja in minimalna plača je BRUTO toliko pa toliko, ampak ker delodajalec itak plačuje za tebe še skrite prispevke za pokojnino itd. bi še tisto vkomponiral v minimalno plačo in tako poenostavil sistem dvojnega bruta v eno plačo.... oz. BRUTO in NETO.... kjer bi razlika med BRUTO in NETO bila samo še v dohodnini (minimalni) ki bi se začenjala tam okrog 1.500 naprej

dice7 ::

nekdo ki razume dinamiko družbe in njene zakonitosti in v naprej napoveduje kaj se bo zgodilo če se zgodi kakšna situacija. tega nobeden evropski levičar nima.

Nestrpnezi ste lansko leto napovedovali "taharusanja" vsak dan. In zacuda se to se vedno ne dogaja vsak dan.


Mato989 je izjavil:

Ja in minimalna plača je BRUTO toliko pa toliko, ampak ker delodajalec itak plačuje za tebe še skrite prispevke za pokojnino itd. bi še tisto vkomponiral v minimalno plačo in tako poenostavil sistem dvojnega bruta v eno plačo.... oz. BRUTO in NETO.... kjer bi razlika med BRUTO in NETO bila samo še v dohodnini (minimalni) ki bi se začenjala tam okrog 1.500 naprej


Pri minimalni placi se za zdravstvo placa s strani delavca in delodajalca skupaj okoli 100e na mesec. To je priblizno en porod in en dan v porodnisnici na leto. Otrok seveda naj ne pricakuje kaksnih zastonj pregledov, cepljenj itd..

Za pokojnino pride skupaj malenkost pod 200e. Ob 40 letni delovni dobi je to 430eur. Kar pomeni da po 77-78 letu dalje presegas kar si pred tem vplacal.

Ob dvigu minimalne place ne verjamem da bi narod racionalno ravnal z denarjem (tako kot tista cetrtina ameriskih kmalu-biti-penzionistov ki se sploh nimajo nic) in bi se preko nategunskih posojilodajalnic, ki bi ti jih reklamirali pred vsako zdravstveno ustanovo, zabredel v se vecje dolgove kot pa sedaj (kot se to ze pocne pri studentskih kreditih, bail-out kreditih pri sodiscih, itd...)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dice7 ()

nurmaln ::

Vsako zavarovanje je po svoji definiciji takšno, da ga uporabijo le redki, plačujejo pa mnogi.
Vsekakor, moja poanta je bila da so tisti sistemi, ki se morajo boriti za stranke bolj učinkoviti in stranki prijazni, kot sistemi iz katerih ne moreš izstopit.

Sebe želi zavarovat vsak. Tisti, ki pravijo, da je to njihova stvar, v resnici hočejo povedat, da drugi niso njihova skrb.
Mislim da ne bo držalo. Tisti ki na ljubljanskem barju ne zavarujejo hiše, tisti ki ne doplačajo za AO+ pri avtomobilskem zavarovanju, tega ne storijo predvsem zato ker ocenjujejo da je verjetnost za tak dogodek premajhna, da bi se izplačalo plačevati zavarovanje.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

AndrejO ::

Dve zadevi v razmislek ... o Slovencih, Slovenkah in Sloveniji.

Ko neurje s toči prizadane Ljubljano in poškoduje nekaj tisoč vozil, gledam na TV poročilo kako morajo zavarovalnice mahoma izplačati toliko škod, da so prisiljene, da se obrnejo na pozavarovalnce.

Ko neurje s točo uniči toliko in toliko poljščin/sadja, gledam na TV kako se ustanavlja komisije za popise škod in kako se apelira na vlado, da naj z interventnim zakonom pomaga prizadetim.

Now ... zakaj ima skoraj vsakdo zavarovan pleh (polni kasko ali pa kombinacija), poljščin pa praktično nihče in ali imamo kakšne argumente v katero smer se bi stvari obrnile pri popolnoma prostovoljnem zdravstvenem sistemu, če bi kdaj kaj takšnega (v nasprotju z izkušnjami vseh ostalih EU držav) dejansko tudi uvedli?

nurmaln ::

Now ... zakaj ima skoraj vsakdo zavarovan pleh (polni kasko ali pa kombinacija), poljščin pa praktično nihče

Zato ker je jamranje državi in prenašanje odgovornosti na druge cenejše, kot plačevanje zavarovanja. Če bi država enkrat jasno in glasno povedala, da je uničenje poljščin/sadja, izključno problem proizvajalca, in da ne bo izplačala niti evra več, bi kar naenkrat veliko veliko več kmetov zavarovalo svoje pridelke.
Jaz tudi ne bi plačeval kasko zvarovanja za avto, če bi vedel da grem lahko jokat fotru/državi in bom dobil novega, če ga razbijem.

Če mi danes pri -10°C pogori hiša in nimam zavarovane, bo imelo to najbrž precej hujše posledice za moje zdravje, kot na primer kakšna gripa za katero ne bi imel zdravstvenega zavarovanja. Kljub temu me nihče ne sili v zavarovanje hiše, v zdravstveno zavarovanje pa. Vsak bi se moral zase odločati, ali si lahko privošči, da ni zavarovan ali ne, in seveda nosi posledice svojih odločitev.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

AndrejO ::

No, če si že pri analogiji pogorele hiše, država te tudi ne bi pustila na pogorišču, temveč ti bi našla neko začasno prebivališče, ker je to družbena norma.

Stvar je celo do neke mere res podobna, ker je včasih (pogosto?) pravočasno a drago zdravljenje (torej začasna namestitev na državne stroške), cenejša od morebitnih kroničnih težav na dolgi rok (torej recimo ustvarjanje novega in hujšega socialnega problema).

Ampak ja ... dokler obstaja neka "varnostna mreža", toliko časa verjetno nek segment ljudi ne bo zainteresiranih za zavarovanje v lastni režiji. Koliko, ne vem. Lepo pa je, da "varnostna mreža" obstaja, ker (zaenkrat še) živimo v družbi, kjer se nam zdi nespodobno pustiti človeka (predčasno) umreti zgolj zato, ker ni dovolj premožen. Potem pa se mi zdi, da je zanka lepo zaprta. Brez javnega udejstvovanja ne gre, z javnim imaš na delu inačico "moralnega hazarda", na koncu pa se tako ali tako vse plača. Vprašanje je potem samo še kako se ta javni del plačuje: iz integralnega ali ločenega proračuna.

Not withstanding, da je sistem v Sloveniji polomljen na točki "ne puščanja ljudi umirati", sicer ne bi bila potrebna ambulanta za osebe brez zdravstvenega zavarovanja.

Mato989 ::

Pri minimalni placi se za zdravstvo placa s strani delavca in delodajalca skupaj okoli 100e na mesec. To je priblizno en porod in en dan v porodnisnici na leto. Otrok seveda naj ne pricakuje kaksnih zastonj pregledov, cepljenj itd..


In to super sovpada z mojo tezo, da naj imajo otroke predvsem tisti ki si jih lahko privoščijo, otrok ni neka igračka ampak živo bitje, in ni bolj neodgovornega dejanja kot sproducirat otroka za katerega ne moreš v polnosti skrbet... rezultat bi bil sčasoma malo otrok in manj ljudi in tako večja komulacija denarja in potem bi se trend obrnil.

Za pokojnino pride skupaj malenkost pod 200e. Ob 40 letni delovni dobi je to 430eur. Kar pomeni da po 77-78 letu dalje presegas kar si pred tem vplacal.


Brez obrestno obrestnega računa.... ampak ključ je drugje, torej tam kjer ljudje umrejo pred končanjem sploh delovne dobe ali po hipotetično kakšnem letu penzije.... takrat bi teh 100.000€+ dobili DEDIČI in ne nek ZPIZ.... kot pravim zdaj pa si predstavljaj kakšna razlika bi bila če meni moj foter umre danes pri 61tih 4 leta pred penzijo ob NETO plači cca. 1.500€ zadnjih 15 let.... To je vsak mesec za pokojninsko zavarovanje od delodajalec+delavec dobrih 600€ ali v SAMO 15 letih cca 105.000€ torej je moj foter dejansko privarčeval v 15 letih toliko kot nekdo z minimalcem v 40 letih... pa to brez obresti celo... No in če danes moj foter umre imam jaz od tega točno 0. V mojem sistemu bi to dobil dedič ki bi potem lahko delal še 15 let in to smiselno obrestoval nakar bi šel ali prej v penzijo ali delal polovičen delovni čas itd... ker bi lahko, zdaj v tem sistemu NE MORE, oz lahko že ampak je kaznovan na vseh straneh.

Ob dvigu minimalne place ne verjamem da bi narod racionalno ravnal z denarjem (tako kot tista cetrtina ameriskih kmalu-biti-penzionistov ki se sploh nimajo nic) in bi se preko nategunskih posojilodajalnic, ki bi ti jih reklamirali pred vsako zdravstveno ustanovo, zabredel v se vecje dolgove kot pa sedaj (kot se to ze pocne pri studentskih kreditih, bail-out kreditih pri sodiscih, itd...)


Seveda ne bi, ampak za to ne sme in ne more bit odgovorna država, ampak le vsak posameznik... tudi krivde ne bi noben mogel valit na državo češ kako nizke pokojnine nam daje, ampak bi vsakemu lahko rekli, glej, sam si kriv, kaj si pa počel prej 40 let???????????? Zdaj to ni možno ker izbire defakto ni.

Mislim da ne bo držalo. Tisti ki na ljubljanskem barju ne zavarujejo hiše, tisti ki ne doplačajo za AO+ pri avtomobilskem zavarovanju, tega ne storijo predvsem zato ker ocenjujejo da je verjetnost za tak dogodek premajhna, da bi se izplačalo plačevati zavarovanje.


Tako je in enako bi moralo biti z penzijo, recimo da fašeš raka, si še vedno prisiljen vplačevat v ZPIZ čeprav je verjetnost da boš kaj počrpal iz njega nična ali zelo majhna....

Ampak ja ... dokler obstaja neka "varnostna mreža", toliko časa verjetno nek segment ljudi ne bo zainteresiranih za zavarovanje v lastni režiji. Koliko, ne vem. Lepo pa je, da "varnostna mreža" obstaja, ker (zaenkrat še) živimo v družbi, kjer se nam zdi nespodobno pustiti človeka (predčasno) umreti zgolj zato, ker ni dovolj premožen.


Samo fora je glih tu, da predčasne smrti ni, ker gledaš iz večinskega POV ti misliš da je prezgodnja smrt tista ko umreš prej kot bi lahko, ampak resnica je ravno obratna, resnica je da je smrt ko umreš, večina smrti v Zahodnem Svetu pa je umetno zapoznelih zaradi zdravil in operacij... pravočasna smrt je tista ko umreš brez da bi jedel kakršnekoli umetne tablete in imel kakršnekoli operacije, tisto je smrt, vse ostalo je umetno podaljševanje življenja, ki ga zmotno opredeljujete/jo kot "čas za smrt" ampak to ni res :)

Pod predčasno smrt se šteje le nasilna smrt ali smrt pri nesreči...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Mato989 ()

ZaphodBB ::

No, če si že pri analogiji pogorele hiše, država te tudi ne bi pustila na pogorišču, temveč ti bi našla neko začasno prebivališče, ker je to družbena norma.

Če je družbena norma, zakaj mora potem v to posegati država? Da je transakcija manj učinkovita?
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

Mato989 ::

Zato ker slovenci zblojeno še vedno enačimo družbeno normo kot država mora to nardit :)

nurmaln ::

ZaphodBB je izjavil:

No, če si že pri analogiji pogorele hiše, država te tudi ne bi pustila na pogorišču, temveč ti bi našla neko začasno prebivališče, ker je to družbena norma.

Če je družbena norma, zakaj mora potem v to posegati država? Da je transakcija manj učinkovita?

Ja to se tudi jaz sprašujem.
Če moji sestri, prijatelju, staršem ali sosedom pogori hiša, moja hiša pa ostane cela, sigurno ne bodo spali zunaj. Tudi lačni ne bodo. Hkrati pa bodo imeli verjetno vsaj malo slabo vest, da jaz skrbim za njih zato ker niso sami poskrbeli za zavarovanje.
Po drugi strani pa če jim bo streho nad glavo urejala "država", potem jim pa to itak pripada. Bolj ko bodo ljudje razmišljali da je plačevanje davkov hkrati tudi zavarovanje za vse mogoče nevšečnosti, ki se lahko pripetijo v življenju, bolj bo država de facto postajala takšna zavarovalnica. Seveda je nujna posledica tega spet večji davki in večja država, pa posledično večja pričakovanja od države, pa posledično večji davki in večja država, pa.... Road to serfdom.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nurmaln ()

jype ::

nurmaln> Ja to se tudi jaz sprašujem.

Ko boste organizirali stanovanjske enote tudi za ljudi, ki niso vaši sorodniki, se bo država lahko umaknila iz tega posla - prej se pa ne more, ker je z ustavo zavezana k temu.

nurmaln> bolj bo država de facto postajala takšna zavarovalnica.

Morda ima pa ravno zato država tako zanikrne servise, da uravnoteži pritisk v tej smeri. Očitno je z zdravstvenimi storitvami podobno - vsi plačajo dvojno, če si le lahko privoščijo.

nurmaln ::

Ko boste organizirali stanovanjske enote tudi za ljudi, ki niso vaši sorodniki, se bo država lahko umaknila iz tega posla - prej se pa ne more, ker je z ustavo zavezana k temu.

Socialni kapital je pomemben, don't you know?

Morda ima pa ravno zato država tako zanikrne servise, da uravnoteži pritisk v tej smeri.

Ja v bistvu je država tako sposobna, da mora imeti v neki temni kleti, skritega pred očmi javnosti, človeka ki je zadolžen za to, da bodo državne službe malo bolj neučinkovite. Vse skupaj je neoliberalna zarota. :))

Očitno je z zdravstvenimi storitvami podobno - vsi plačajo dvojno, če si le lahko privoščijo.

Privoščijo ali ne, VSI plačajo dvojno. Eni plačajo del v obliki "prispevka" za javno zdravstvo in drugi del v plačilu privatnikom, drugi pač plačajo del v "prispevka" za javno zdravstvo in del v (nezakonitih) čakalnih dobah in posledično z zdravjem.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

jype ::

nurmaln> Ja v bistvu je država tako sposobna, da mora imeti v neki temni kleti, skritega pred očmi javnosti, človeka ki je zadolžen za to, da bodo državne službe malo bolj neučinkovite. Vse skupaj je neoliberalna zarota. :))

Definitivno so ljudje, ki zahtevajo večjo učinkovitost države, precej manj navdušeni nad tem, da bi to tudi plačali.

nurmaln> Privoščijo ali ne, VSI plačajo dvojno. Eni plačajo del v obliki "prispevka" za javno zdravstvo in drugi del v plačilu privatnikom, drugi pač plačajo del v "prispevka" za javno zdravstvo in del v (nezakonitih) čakalnih dobah in posledično z zdravjem.

Čakalne dobe so pa tam zato, da premožni ne bi slučajno nehali plačevati zasebnega zdravstva?

nurmaln ::

Definitivno so ljudje, ki zahtevajo večjo učinkovitost države, precej manj navdušeni nad tem, da bi to tudi plačali.

Wrong. Tisti ki zahtevjo večjo učinkovitost so očitno pripravljeni plačevati več, hence privatno zdravstvo, privatne šole, etc. Problem je v tem, da se nekateri zavedamo, da že zaradi različnega sistema vzpodbud v javnih in zasebnih sistemih, ni mogoče pričakovati enake učinkovitosti javnih služb. Zaradi tega tudi vztrajamo, da naj se čimveč storitev ki jih lahko opravlja zasebni sektor, tudi prepusti zasebnemu sektorju. Še več kot to pravzaprav, hočemo samo da udeležba v javnih sistemih postane opcijska in ne obvezna, privatni sistem se bo potem zelo hitro postavil, dovoljšen obseg privatnega sistema pa bo dvigoval kvaliteto in nižal cene, tako kot na vseh drugih področjih, kjer se država ne vmešava.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nurmaln ()

Mato989 ::

Definitivno so ljudje, ki zahtevajo večjo učinkovitost države, precej manj navdušeni nad tem, da bi to tudi plačali.


Seveda s(m)o... pa ne zato ker smo škrti ampak ker ni trenutno plačevanje te države niti PRIBLIŽNO optimalno izkoriščeno... in ko to vidiš in gledaš želiš prvo racionalizirat trenuten vložek šele potem lahko sploh pomislijo/mo na višja vplačila.

jype ::

nurmaln> Še več kot to pravzaprav, hočemo samo da udeležba v javnih sistemih postane opcijska in ne obvezna

To pomeni, da javni sistemi prenehajo biti vzdržni, država pa v nasprotju z ustavo preneha zagotavljati tisto, k čemur se je obvezala.

Za ta preskok potrebuješ več reči, ki jih moraš šele izpolniti: Dovolj dodane vrednosti, ki omogoča financiranje prehoda v tak sistem, dovolj učinkovito zakonodajo in njeno izvajanje, da zasebni sektor ne začne izsiljevati ljudi v brezizhodnem položaju, kot to v povezavi z zdravstvom pogosto počne v ZDA, ter kampanjo, ki bo državljane izobrazila glede tega, kako novi sistem uporabljati, da ne bodo imeli težav.

Ob trenutni družbeni klimi se mi zdi taka reforma politično neizvedljiva.

Mato989> Seveda s(m)o... pa ne zato ker smo škrti ampak ker ni trenutno plačevanje te države niti PRIBLIŽNO optimalno izkoriščeno... in ko to vidiš in gledaš želiš prvo racionalizirat trenuten vložek šele potem lahko sploh pomislijo/mo na višja vplačila.

Tvoj problem je, da pričakuješ od drugih ljudi, da se bodo obnašali racionalno. To je neracionalno.

AndrejO ::

ZaphodBB je izjavil:

No, če si že pri analogiji pogorele hiše, država te tudi ne bi pustila na pogorišču, temveč ti bi našla neko začasno prebivališče, ker je to družbena norma.

Če je družbena norma, zakaj mora potem v to posegati država? Da je transakcija manj učinkovita?

Da do transakcije sploh pride.

Charity is a cold grey loveless thing. If a rich man wants to help the poor, he should pay his taxes gladly, not dole out money at a whim.
- Clement Attlee

next3steps ::

Mavrik je izjavil:

Nimate nič bolj prave če druge ljudi žalite z nalepkami. Nehajte.

Neumnosti ne rabimo tolerirati oziroma v najboljšem primeru lahko.
Pravica do ignorantske nevednosti pa za enkrat še ne obstaja.
Zatorej ja, gospodič Mato989 je en navaden ignorant, če ne celo fašist na katerega že krepko meji. Poziva tudi k nasilju njemu neenakim in širi nestrpnost.

Mato989 je izjavil:

Definitivno so ljudje, ki zahtevajo večjo učinkovitost države, precej manj navdušeni nad tem, da bi to tudi plačali.


Seveda s(m)o... pa ne zato ker smo škrti ampak ker ni trenutno plačevanje te države niti PRIBLIŽNO optimalno izkoriščeno... in ko to vidiš in gledaš želiš prvo racionalizirat trenuten vložek šele potem lahko sploh pomislijo/mo na višja vplačila.

S katere države trenutno odpisuješ?

Zgodovina sprememb…

Mato989 ::

Zatorej ja, gospodič Mato989 je en navaden ignorant, če ne celo fašist na katerega že krepko meji. Poziva tudi k nasilju njemu neenakim in širi nestrpnost.


Kako je širjenje nestrpnosti to če poveš dejstvo da eni porabljajo več kot vplačujejo ali celo v celem lajfu niso vplačali skorajda nič (juga) in koristijo MOJ denar (in denar vseh drugih ki imamo relativno slabe plače) zato da uživajo oni na svojih krepko previsokih odmerjenih penzijah na nekem fiktivnem procentu... Torej če bi to rad popravil sem fašist? Rezultat bo fašističen ker tega ne popravimo oz. ker se tako dolgo popravlja.... zgubli bomo cele generacije delavnih ljudi ki bodo životarli ali pocrkali na delovnih mestih zato da bo baby boom generacija in njihovi starši prišli dobro skozi...

To bo realnost Slovenije, vse zato ker ne upajo porezat starih ljudi in jih vržt v realnost, torej da vsi skup si ne zaslužijo za več kot 200€ penzije po osebi, ker več njihovi dinarji niso bili vredni :)

jype ::

Mato989> Kako je širjenje nestrpnosti to če poveš dejstvo da eni porabljajo več kot vplačujejo ali celo v celem lajfu niso vplačali skorajda nič (juga) in koristijo MOJ denar (in denar vseh drugih ki imamo relativno slabe plače) zato da uživajo oni na svojih krepko previsokih odmerjenih penzijah na nekem fiktivnem procentu...

To nima nobene zveze z nestrpnostjo, tak je sistem (in strinjamo se s tabo, da ga je treba popravit).

Nestrpnost postane takrat, ko predlagaš, da smejo imeti otroke zgolj premožni, kar implicira, da mora država revnim preprečiti, da imajo otroke, ali pa dopustiti, da otroci revnih trpijo, ker zanje starši ne morejo ustrezno poskrbeti (kar je na enak način nepošteno kot sistem, ki te tako zelo moti, ki si ga nisi sam izbral, se z njim ne strinjaš, ampak si se vanj rodil).

Mato989> To bo realnost Slovenije, vse zato ker ne upajo porezat starih ljudi in jih vržt v realnost

To je pa že fašistična retorika. Čemu ne bi raje tebe porezali in te vrgli v realnost? Očitno ne delaš 16 ur dnevno, ker imaš čas klobasat po forumih, prav bi bilo, da bi ti prepovedali dostopati do interneta, dokler ne oddelaš norme, ki bo pokrila stroške socialne države - zate bo pa sredstev žal zmanjkalo.

jalovec09 ::

Zakaj pa ne obdavčjo nepremičnine in se bo nabralo ogromno denarja.

jype ::

jalovec09> Zakaj pa ne obdavčjo nepremičnine in se bo nabralo ogromno denarja.

Ker je to komplicirano narediti tako, da starih mam ne vržeš ven iz njihovih ogromnih bajt.

jalovec09 ::

Se pa odplačuje davek na obroke. Saj več kot 20-40, max.60 evrov/mesec nebi nobenga stalo.

LeQuack ::

Zakaj pa ne ukinejo davke in naj se vsak sam znajde? To je še najbolj fer.
Quack !

next3steps ::

next3steps je izjavil:


S katere države trenutno odpisuješ?

Če iz Slovenije, ti je ta socialistična država celo tekom šolanja pomaga, da spokaš iz države. Učili so te namreč vsaj enega tujega jezika.

solatko ::

Mato989 - Nimaš pojma, koliko in kako se je vplačevalo v pokojninski sistem v yugi, niti nimaš pojma, za kaj se je ta denar uporabil. Če bi država, ob razpadu, pravično razdelila premoženje, bi vsi upokojenci, ki so pogoje dosegli pred osamosvojitvijo in zamenjavo sistema, lahko danes imeli 14 pokojnin letno in minimalno 1000€, tisti, ki so vplačevali samo nekaj let, pa odvisno od časa, ki so ga preživeli v delovnem razmerju pred letom 1991, ostalo (veliko manj) pa za zadnjih 25 let.

Lahko bi 1991 neredili poračun, potegnili črto in povedali, kakšen sistem bo veljal v bodoče. Razmerje upokojeni : zaposleni, je bilo v najboljših letih tudi 1:7, sedaj bo pa kmalu 1:1, kar pa glede na to, da so vplačila v pokojninski sklad pred letom 1991, enostavno nacionaliziral, privatiziral ali sesuli, sistem, kot je bil postavljen, ni vzdžen, dokler država ne bo popravila krivic, ki so jih naredili na pokojninskem področju.

Mladi enostavno ne morete dojeti, da so se nekatere stvari dogajale tudi pred letom 1991 in, da smo zaposleni, vplačevali celo več, kot se vplačuje danes.
Delo krepa človeka

PaX_MaN ::

In medtem ko še vedno ni reforme - halo gospa ministrica, rok je potekel že pred mesecem dni?? - se je že začelo: urgenca že razpada.

nevone ::

Nimaš pojma, koliko in kako se je vplačevalo v pokojninski sistem v yugi, niti nimaš pojma, za kaj se je ta denar uporabil.

Vsak ki misli, da si samo z denarjem lahko kupi lepo prihodnost se zelo moti. Denar mora biti pokrit z dobrinami, če ne ni vreden nič. Vsemu denarju, ki je vplačan za pokojnine, mora slediti produkcija. Kopičenje denarja za prihodnost samo po sebi ne zagotavlja, da boš v prihodnosti lahko od tega lagodno živel.

Če bi država, ob razpadu, pravično razdelila premoženje, bi vsi upokojenci, ki so pogoje dosegli pred osamosvojitvijo in zamenjavo sistema, lahko danes imeli 14 pokojnin letno in minimalno 1000€

To je iluzija.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Mato989 ::

Nestrpnost postane takrat, ko predlagaš, da smejo imeti otroke zgolj premožni, kar implicira, da mora država revnim preprečiti, da imajo otroke, ali pa dopustiti, da otroci revnih trpijo, ker zanje starši ne morejo ustrezno poskrbeti (kar je na enak način nepošteno kot sistem, ki te tako zelo moti, ki si ga nisi sam izbral, se z njim ne strinjaš, ampak si se vanj rodil).


Torej je za tebe deljenje kreditov zelo nestrpno dejanje, kajti zdaj ko ne dobi kredita vsak (ki je "ploden") dejansko zaradi tega LAHKO trpi kajne? Problem je v tem ker je odločitev za otroka individualna (ali dvojinska) ampak v kolikor zanj ne moreta/more skrbeti starš, smo "botri" vsi davkoplačevalci ki nimamo nobene besede pri temu če to sploh želimo... Medtem ko jaz tuhtam kako NE ŽELIM imeti otroka z 1.000 izplačila na mesec, ker nisem ziher če mu bom lahko nudil to kar želim in smatram kot standard, potem pa gledam kako sofinanciram pasivno na desetine če ne tisoče drugih otrok katerih starši ne razmišljajo racionalno... Se ti zdi tole fer?

Dejansko je trenutno stanje takšno da se individualna oseba odloči za starševstvo, na plečih vseh davkoplačevalcev in eni to dejansko zagovarjate, če bi pa jaz rekel dajte mi vsak 10€ bi mi pa enako dejali da naj se spokam delat, samo na finto bogega otroka pa vsi padete, čeprav ne uvidite da je to isto... samo da igrajo na vaša čustva.

Ker je to komplicirano narediti tako, da starih mam ne vržeš ven iz njihovih ogromnih bajt.


Torej spet vse zaradi starih, namesto da bi pogledali na one o katerih se tako ven meče da smo bojda prihodnost države.... a ni to ironično, polna usta o mladih, ampak vse pa je pro starim :) od pokojnin do davkov... kod da smo mi danes krivi da imajo starci 250m2 bajte... zato bomo mi na dolgi rok spet na slabšem...

Nimaš pojma, koliko in kako se je vplačevalo v pokojninski sistem v yugi, niti nimaš pojma, za kaj se je ta denar uporabil. Če bi država, ob razpadu, pravično razdelila premoženje, bi vsi upokojenci, ki so pogoje dosegli pred osamosvojitvijo in zamenjavo sistema, lahko danes imeli 14 pokojnin letno in minimalno 1000€, tisti, ki so vplačevali samo nekaj let, pa odvisno od časa, ki so ga preživeli v delovnem razmerju pred letom 1991, ostalo (veliko manj) pa za zadnjih 25 let.

Lahko bi 1991 neredili poračun, potegnili črto in povedali, kakšen sistem bo veljal v bodoče. Razmerje upokojeni : zaposleni, je bilo v najboljših letih tudi 1:7, sedaj bo pa kmalu 1:1, kar pa glede na to, da so vplačila v pokojninski sklad pred letom 1991, enostavno nacionaliziral, privatiziral ali sesuli, sistem, kot je bil postavljen, ni vzdžen, dokler država ne bo popravila krivic, ki so jih naredili na pokojninskem področju.

Mladi enostavno ne morete dojeti, da so se nekatere stvari dogajale tudi pred letom 1991 in, da smo zaposleni, vplačevali celo več, kot se vplačuje danes.


Ja vplačevali ste morda nominalno več )v številkah) koliko pa je bil dinar po vseh inflacijah vreden? Povej mi če bi imel ves keš na banki od leta 1975 do 1991, koliko bi bila DEJANSKA vrednost tistih dinarjev? Veš ko so dnevno dodajali ničle, ali pa par izplačil plač itd... Vaša vplačila pred 1991 so vredna ZELO ZELO ZELO malo, to je največ kar lahko rečem, pomisli samo primere koliko so najeli kreditov in koliko so odplačali, no podobno je z vašo pokojnino samo v kontra smeri, zaradi inflacije, dejansko tu jemljete sadove trenutnih generacij vsi upokojenci pač ki so delali v bivšem sistemu...

Dejansko je tako da vsakega ki so upokojili po letu 1991, z manj kot 40 leti delovne dobe je bila velika kraja mlajše generacije, seveda je večinska krivda države )kako ironično je dejansko kriva država, ampak to zato ker smo pri upokojevanju nespametno odvisni od državnega Bismarckovega pay to go sistema) in tako imamo danes absurde kot je moja babica, ki je v penziji že ENAKO let, kot je imela delovne dobe! (dobro ona se je upokojila še v SFRJ ampak point je drugje in sicer da noben ne bi mogel bit v penziji enako let kot je delal (izvzemši par ekstra bogatih izjem) ker to ni vzdržno)

nevone ::

dejansko tu jemljete sadove trenutnih generacij


Nihče se ne rodi v ta svet samozadosten. Pokojnine in sploh vse oblike vplačevanja v namene zagotavljanja sredstev za prihodnost, so medgeneracijski dogovor, ki predvideva, da bodo naslednje generacije izboljševale razmere, ki so jih uspele ustvariti starejše generacije, katerih delo je v absolutnem smislu sicer vredno manj, ampak to je normalno stanje v razvijajoči se družbi.

Gledati nominalno zneske vplačil iz preteklosti je zelo ozkogledno. Bolj je pomembno pogledati, koliko je družba v tem času napredovala. In zaenkrat še ne zaznavamo stagnacije, le rast ni tako hitra, kot bi si vsi želeli.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Mato989 ::

nevone je izjavil:

dejansko tu jemljete sadove trenutnih generacij


Nihče se ne rodi v ta svet samozadosten. Pokojnine in sploh vse oblike vplačevanja v namene zagotavljanja sredstev za prihodnost, so medgeneracijski dogovor, ki predvideva, da bodo naslednje generacije izboljševale razmere, ki so jih uspele ustvariti starejše generacije, katerih delo je v absolutnem smislu sicer vredno manj, ampak to je normalno stanje v razvijajoči se družbi.

Gledati nominalno zneske vplačil iz preteklosti je zelo ozkogledno. Bolj je pomembno pogledati, koliko je družba v tem času napredovala. In zaenkrat še ne zaznavamo stagnacije, le rast ni tako hitra, kot bi si vsi želeli.

o+ nevone


medgeneracijski dgovor katerega ni sprejel noben živeč človek niti ni bil vprašan... jaki dogovor je ta diktatura :) Bistveno je to da ta "dogovor" jemlje samozadostnost ki bi jo oseba LAHKO ustvarila za časa življenja, to da smo se rodili nesamozadostni, ne pomeni da mora država in tale "dgovor" poskrbet da bomo cel lajf nesamozadostni :)

Kako je zelo ozkogledno? Iz tega se tebi izračuna penzija iz VPLAČIL, ne iz stanja družbe, ne iz nekih namišljenih zadev, ampak zelo ozkogledno ravno iz dejstva koliko si vplačal... in 1.000 dinarjev v 1950tih ni enako 1.000 dinarjev v 1975 še manj v 1985.... in na podlagi tega vleče ZPIZ oz. je, neke pavšalne zaključke in delil nerealne penzije...

Realnost je ta, da bi vsi ki so vstopili na trg dela PRED letom 1991, morali imeti minimalne penzije, ker več njihova vplačila niso vredna, zaradi inflacije v bivši državi... vse kar je več je kraja trenutnih delovnoaktivnih generacij...

nevone ::

medgeneracijski dgovor katerega ni sprejel noben živeč človek niti ni bil vprašan... jaki dogovor je ta diktatura :)

O, pa so ga sprejeli in to z odprtimi rokami.

Kako je zelo ozkogledno? Iz tega se tebi izračuna penzija iz VPLAČIL, ne iz stanja družbe, ne iz nekih namišljenih zadev, ampak zelo ozkogledno ravno iz dejstva koliko si vplačal

Nekdo lahko vplača zelo veliko, ampak če kasneje nihče tega denarja ne oplemniti, si z njim lahko kvečjemu obriše rit.

Realnost je ta, da bi vsi ki so vstopili na trg dela PRED letom 1991, morali imeti minimalne penzije, ker več njihova vplačila niso vredna, zaradi inflacije v bivši državi... vse kar je več je kraja trenutnih delovnoaktivnih generacij...

Trenutno delovno aktivne generacije precej lažje zagotavljamo tiste dobrine, ki so jih zagotavljale trenutno neaktivne generacije, zato nima smisla pas samo zategovati, jasno pa tudi ne pretirano rahljati.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

ZaphodBB ::


Charity is a cold grey loveless thing. If a rich man wants to help the poor, he should pay his taxes gladly, not dole out money at a whim.
- Clement Attlee

In od tistih časov se je dokazalo kako zelo se je motil.

Če vprašam drugače. Ti verjameš, da bi Bill Gates doesegel več, če bi denar, ki ga namenja za boj proti nalezljivim boleznim lepo nakazal afriškim vladam?
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype
««
20 / 31
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ukinitev dodatnega zavarovanja (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
21135172 (26025) lolipop2
»

V Sloveniji zaradi visokih davkov težje doseči finančno neodvisnost (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9715142 (11290) gruntfürmich
»

Koliko ljudi bi plačevalo davke, če bi le tej bili prostovoljni? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11817641 (14931) Looooooka
»

Trošarine - ko bodo državo držali pokonci reveži (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10223757 (21988) bosmla

Več podobnih tem