» »

Vzpostavitev domačega omrežja

Vzpostavitev domačega omrežja

Cofko Cof ::

V hiši z dvema nadstropjema imam sledeče:
- V omarici v spodnjem nadstropju je T2jev Innbox V60. Vsi kabli za ostale sobe so tudi v tej omarici. Tako za sobe spodaj kot tudi zgoraj.
- V dnevni pri televiziji je sedaj router TL-WR1043ND, uporablja se za wifi, nanj je priklopljena televizija, NAS,... Router je preko kabla povezan na Innbox V60.
- V zgornjem nadstropju imam trenutno samo repeater, ki ne služi najbolje svojemu namenu (predvsem je problem omejitev wifi hitrosti in je počasen prenos datotek iz kabineta kjer je PC na NAS). Zato bi rad računalnik v kabinetu povezal prek kabla (morda tudi prestavil NAS v kabinet).

Imam še nek star tp link router, mislim da je TL-WR642G, ki bi morda lahko prišel prav. Nesel sem ga v kabinet in ga preko kabla povezal na Innbox, samo sta potem to verjetno dve različni lokalni omrežji in iz kabineta nisem videl NASa.

Par opcij, ki mi pride na pamet:
- Premaknem TL-WR1043ND v omarico, kjer ga priklopim na Innbox in na kabel do dnevne in kabineta. Potem pa za dnevno in kabinet kupim dva gigabitna switcha. Bi stari router lahko igral vlogo switcha? Kakšen predlog za switch? Malo me tudi skrbi, da potem wifi spodaj slabše delal, omarica je namreč kovinska (no v najslabšem primeru lahko uporabim še repeater spodaj).
- Morda je možno, da oba obstoječa routerja uporabim kot switcha. Je to možno? V tem primeru bi bil Innbox glavni router pa me zanima ali ima kak firewall? Trenutno so vse povezave, ki se uporabljajo za TL-WR1043ND, ki ima vsaj nek osnovni firewall.
- Morda še kakšna tretja možnost?
Ars longa,vita brevis.

konspirator ::

Daj sliko, kje imaš kaj in kako povezano.Razdalje za wifi ?
Na Innbox V60 je wifi off in je v bridge modu (da je glavni TL-WR1043ND) ?
Kje je kabinet ?
Preko wifi 5 MB/s v drugo nadstropje bo šlo zelo težko.Kakšno hitrost dosegaš sedaj ? Potegni kabel, TL-WR1043ND ima giga switch.

TL-WR642G je skoraj 10 let stara zadeva, podari ga komu za en pivo.
https://wikidevi.com/wiki/TP-LINK_TL-WR...
--

Zgodovina sprememb…

matobeli ::

Če imaš stacionarca ga daj na kabel, prav tako mora NAS na kabel. Za switch bo dost kakšen TPlink iz mimovrste ali podobno. Lahko dobiš lepe majhne z samo 4 porti. Ker sem imel zasilno nekaj časa preko enakega routerja wireless priklopljen NAS ti lahko povem da je to preveč obremenjujoče za poceni wireless router.

Wireless router bi dal tja kjer bom imel z wireless napravami največ koristi od njega. Oziroma verjetno bi dal v vsak štuk enega. Pa enak SSID in drugi kanal (če sem si prav zapominil kako se to dela). Ampak ga ne smeš dat v kovinsko omarico! :D

Cofko Cof ::

@konspirator: Wifi na Innboxu je off. Ne vem ali je v bridge modu, kako lahko to ugotovim? TL-WR1043ND je na Innbox povezan preko LAN4 porta, če se ne motim so mi ta port svetovali pri T2, da je ta odprt.

Kabli so iz komunikacijske omarice (tam kjer je Innbox) potegnjeni v vse sobe v hiši, tako da to ni problem. Glavno vprašanje je kako zvezat stvari, da bo vse še vedno v istem omrežju in bom iz povsod lahko dostopal do NASa, stremal na TV ipd. Razdalje so majhne, maksimalno 10m, tako da dejansko me wifi ne tako zelo skrbi. S telefonom je že brez repeaterja neslo tudi na drugo stran v zgornje nadstropje, samo kot kaže imajo laptopi slabše wifi adapterje in je pogosto prekinjalo. Tudi sedaj so kdaj težave, če greš npr s prižganim laptopm iz spodnjega štuka v zgornji, včaish ne zna preklopit med routerjem in repaterjem. Hitrost je sedaj na wirelessu tam nekje 1-3MB/s, odvisno kako mu paše in koliko nas je na wifiju. Dostikrat povezave kar pade, in moraš potem ponovno povezat,... Zato bi raje v kabinetu uredil kabel, ker se mi ne da več s tem ukvarjat.

TL-WR642G vem da je star, samo stvar še čisto lepo dela, edino hitrost ga malo matra :)

@matobeli: Ja, saj NAS, TV,... je na router sedaj povezano preko kabla, ravno zaradi tega. Ker drugače bi streamanje zelo obremenilo zadeve. Spodnji štuk imam super pokrit in vse dela kot bi hotel. Razen da je prenos z laptopa na wifiju na NAS počasen, samo to je problem z wifi čipom v prenosniku in bo rešeno, ko bo zgoraj kabel in bom za tiste občasne prenose priklopil tudi prenosnika na kabel.

Edino kar še morem rešit je to, da bom lahko laptop, PC v kabinetu priklopil na kabel in da bom normalno videl vse device spodaj (NAS, tv). Samo zdaj ne vem kaj je najbolje naredit, verjetno prekmaknit router iz dnevne k inboxu, da bom potem nanj priklopil kabel do dnevne in kabineta. Nato pa na drugi strani en switch v kabinetu in enega v dnevni?
Ars longa,vita brevis.

Cofko Cof ::

Ars longa,vita brevis.

Zgodovina sprememb…

matobeli ::

iz innboxa povzi en kabel na tvoj router (ki naj bo zunaj omare, vsaj antene) v ta router priklopi vse kable ki grejo po bajti, v kabinet pa priklopi en gigabit switch.

Cofko Cof ::

Ja, pa u dnevni še enega za tv, nas,... Kakšen predlog katerega naj vzamem? Pa potem verjetno bom rabil tudi repeater zgoraj. Idealno bi bilo če bi lahko imel magari zgoraj tudi router, ki bi služil še kot repeater, da ne bo treba switch + repeater. Bi to šlo?
Ars longa,vita brevis.

Zgodovina sprememb…

konspirator ::

Pokliči na t2 helpdesk in vprašaj.
Nisi sam nastavljal TL-WR1043ND ? T2 kot se spomnim uporablja dhcp pri "wan type" (tk in amis pppoe).
--

Cofko Cof ::

Ja, bom jutri poklical in vprašal. TL-WR1043ND sem sam nastavljal. Samo priklopil sem ga na Innbox, nastavil DHCP in nastavil Wifi stvari in je stvar špilala. Pri WAN type imam Dynamic IP.

Se mi zdi kar dosti devicov za dokaj simple setup: 1 Innbox, 1 wireless router, 2 x swithc, 1 repeater,... Če bi imel dostop do Innboxa in bi lahko tam kaj nastavljal bi se lahko znebil vsaj kakšnega devica. Ali pa še bi šel na njihov wifi, ki je 2EUR na mesec če se ne motim.
Ars longa,vita brevis.

Zgodovina sprememb…

matobeli ::

NAS priklopiš lahko tudi v kabinetu, in imaš tako v njem PC, NAS in po potrebi še en leptop (če sem prav zastopil situacijo).

Za switch pa si poglej na npr. mimovrste ali enaa... mora bit gigabit, na voljo so ponavadi z 5-8 priključki.
Meni dobro deluje https://www.mimovrste.com/stikala/tp-li..., lahko pa pogledaš po reviewih če je kakšen bolši za nižji denar.

Se pa da kupit tudi še en router ki se bo obnašal kot dostopna točka in si ga montiraš na najprimernejše mesto.

Cofko Cof ::

Ja še en switch skoraj sigurno rabim v dnevni pri tvju, ker imam tam tudi več naprav za priklopit.
Ars longa,vita brevis.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri router? (strani: 1 2 3 4124 125 126 127 )

Oddelek: Kaj kupiti
63201191616 (48) Vesoljc
»

TP-Link TL-WR1043ND (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Omrežja in internet
813167068 (31961) hojnikb
»

IPTV Siol TV na računalniku (žično+brezžično)

Oddelek: Omrežja in internet
163984 (3110) Tiash
»

Brezžična povezava med modemom in routerjem

Oddelek: Omrežja in internet
95097 (4888) telexdell
»

Priključitev optike na siolu

Oddelek: Omrežja in internet
192958 (2480) St235

Več podobnih tem