» »

Snapchat gre po denar na borzo

Snapchat gre po denar na borzo

Reuters - Obeta se nam ena izmed največjih javnih ponudb delnic (IPO) v zadnjih letih, pravijo dobro obveščeni viri na Wall Streetu. Snapchat, ki ga poznamo v glavnem po aplikaciji za pošiljanje slik, videoposnetkov in sporočil, ki se po predvajanju uničijo, a po novem tudi po sončnih očalih, se kani marca prodati. IPO naj bi se izvedel po vrednotenju med 20 in 25 milijardami dolarjev, kar bo največji IPO po Alibabi pred dvema letoma za 168 milijard dolarjev. Snapchat naj bi SEC-u (ameriška agencija za trg vrednostnih papirjev) že oddal prvo dokumentacijo, ki pa še ni javna, saj ima podjetje manj kot milijardo dolarjev prihodkov, zato si to lahko privošči.

Facebook je IPO izvedel pred štirimi leti po osmih letih delovanja. Tedaj je imel štiri milijarde dolarjev letnega prometa in več kot milijardo dolarjev dobička, pa so številni še vedno dvomili o uspehu. K temu je sicer pripomogel tudi izvršni direktor in ustanovitelj Zuckerberg, ki znal ali bolje rečeno želel spromovirati podjetja med investitorji. Facebook je resnično zacvetel šele v zadnjih dveh letih. Snapchat po drugi strani šteje le štiri leta in sploh ne prideluje dobička, letos pa namerava pridelati okrog 250-350 milijonov dolarjev prihodkov, kar je primerljivo s Twitterjem ob njegovem IPO. Lani jih je imel 60 milijonov, prihodnje leto pa računa na milijardo.

Snapchat bo očitno prvi od nove generacije podjetij, ki bodo ponujala svoje delnice. Mednje sodi na primer še Uber, skupaj pa bi lahko oživila trg IPO-jev, ki ima za seboj dve vitki leti. Letos so skupno 103 ameriška podjetja zbrala vsega 21,8 milijarde dolarjev, kar je najmanj po letu 2009.

12 komentarjev

next3steps ::

Vrednost kakopak napihnjena do onemoglosti.

diktator ::

A niso zdaj Snap inc. in ne več Snapchat?

stara mama ::

Ohh super.
Že zdaj dostikrat denar nima več neke trdne podlage, ko pa se na borzi trguje s serverjem in nekaj kode smo pa sploh zmagali ;((

Tear_DR0P ::

Vsako podjetje pred IPOjem napihuje vrednost do onemoglosti. Ampak Snapchat ima dejansko dobre mehanike tako za odjemalce vsebin, kot za oglaševalce. Ne vem samo kako bo trg to sprejel.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Ganon ::

Ta vrednotenja so že prav perverzna.

SaXsIm ::

Kako že?
SaXsIm

murmur ::

Kot v vecini primerov gre za denar oglasevalcev. Zanimivo je, da je podobna situacija z adblokerji, futrajo se z istimi odjemalci-oglasevalci. V snapachat primeru je oglasevanje direktno, v primeu adblock/eyeo gmbh pa preko "whiteliste".

Snapchat
"Advertisers are attracted to Snapchat for its broad reach among young millennials and those in Generation Z, which are valuable demographic groups for many businesses," eMarketer principal analyst Cathy Boyle said in a statement. "To engage those often hard-to-reach consumers, Snapchat has expanded its advertising portfolio over the past year to include a wider array of video ads, and more sponsored geofilters and sponsored lenses."
"More than 100 million people use Snapchat every day"
"IPO naj bi se izvedel po vrednotenju med 20 in 25 milijardami dolarjev"

Adblock/Eyeo
"make the Web a better place for its users"
"Adblock Plus, the world's most popular ad-blocking tool, today announced it has passed 100 million active users. Just four months ago, the tool had passed 500 million downloads"

Vprasanje je koliko IPO vrednoti Adblock/Eyeo? A nima Adblock podobne "valuable demographic groups for many businesses"? Je problem, da niso v CA/NY/USA?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: murmur ()

srus ::

Kot bi rekel ekonomist Mencinger - megla ima visoko ceno.

nekikr ::

Enak komentar je bil pri Facebooku, pa ga dnevno uporablja veliko več ljudi, kot jih je kdaj koli poslušalo Mencingerja. Časi, ko je bil izdelek izključno nekaj fizičnega, so mimo. Dobrodošel v leto 2016.

Dr_M ::

nekikr je izjavil:

Enak komentar je bil pri Facebooku, pa ga dnevno uporablja veliko več ljudi, kot jih je kdaj koli poslušalo Mencingerja. Časi, ko je bil izdelek izključno nekaj fizičnega, so mimo. Dobrodošel v leto 2016.


Brez skrbi, tudi ta baloncek bo pocil.
Nad baloncki so pa lahko navduseni samo prodajalci megle.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

nekikr ::

Mura recimo je pa večna, ker ne prodaja megle ampak fizični izdelek. Posledično ne more "počiti"? Čakaj malo...

Tear_DR0P ::

Dr_M je izjavil:

Brez skrbi, tudi ta baloncek bo pocil.
Nad baloncki so pa lahko navduseni samo prodajalci megle.


Kakšen balonček. A sploh razumeš kaj počne Snapchat. Razumeš kaj počne FB? Kako generirata vrednost in vsebino? Veš kaj je bistvena razlika med tema dvema? Kakšni so poslovni modeli?
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Snap začel kotirati z več kot 45-odstotno rastjo

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
299090 (6958) bobby
»

Snapchat vreden 16 milijard dolarjev

Oddelek: Novice / Ostale najave
4515560 (10629) nekikr
»

Facebook rekordno

Oddelek: Novice / Rezultati
97928 (7082) njyngs
»

Facebook kar potrojil dobiček

Oddelek: Novice / Rezultati
55066 (4117) MIHAc27
»

V živo: dan D za Twitter

Oddelek: Novice / Rezultati
128280 (6229) frke

Več podobnih tem