»

Uber nadaljuje slabe predstave na borznem parketu

Slo-Tech - Običajno ne spremljamo ravno vsakega trgovalnega dne tehnoloških velikanov, a Uber je v tem pogleda izjema. Ena največjih javnih ponudb delnic (IPO), ki se je minuli teden končala z začetkom kotacije podjetja, se namreč za zgodnje vlagatelje nadaljuje slabo. V pičlih dveh dneh je tečaj 15 odstotkov pod ceno iz IPO. Prvi dan je Uber izgubil 7,6 odstotkov, drugi dan pa za več kot 10 odstotkov.

Analitiki si niso enotni o razlogih za tako slab začetek podjetja. Uber, ki so ga sicer v minulih letih pretresali številni škandali zaradi nespoštovanja zakonov, izigravanja organov in slabih delovnih pogojev, sodi med kontroverznejša podjetja. Kljub temu so ga še oktobra ocenjevali na več kot 120 milijard dolarjev. Sedaj je...

3 komentarji

Snapchat se potaplja na borzi, Facebook pa še naprej krade njegove ideje

Business Insider - Če ste tudi vi med ljudmi, ki morajo preveriti dogajanje na Facebooku še preden vstanejo iz postelje, ste danes verjetno opazili novo funkcijo platforme spletnega velikana. Facebook je namreč spet ukradel idejo Snapchatu in vpeljal Facebook Stories. In to ni osamljen primer. Kopije funkcij Snapchata smo do sedaj lahko našli že v Instagramu, WhatsAppu in Facebook Messengerju.

Kaj prinašajo Zgodbe

Če ste uporabnik Snapchata, potem Facebook stories za vas ne bo nič novega. FB uporabniki lahko prek Zgodb s svojimi navideznimi prijatelji delijo videe in fotografije, ki jih lahko dodatno obdelajo s filtri in podobnimi posebnimi učinki. Zgodbe imajo s Snapchatom skupnega tudi to, da se...

19 komentarjev

Snapchat gre po denar na borzo

Reuters - Obeta se nam ena izmed največjih javnih ponudb delnic (IPO) v zadnjih letih, pravijo dobro obveščeni viri na Wall Streetu. Snapchat, ki ga poznamo v glavnem po aplikaciji za pošiljanje slik, videoposnetkov in sporočil, ki se po predvajanju uničijo, a po novem tudi po sončnih očalih, se kani marca prodati. IPO naj bi se izvedel po vrednotenju med 20 in 25 milijardami dolarjev, kar bo največji IPO po Alibabi pred dvema letoma za 168 milijard dolarjev. Snapchat naj bi SEC-u (ameriška agencija za trg vrednostnih papirjev) že oddal prvo dokumentacijo, ki pa še ni javna, saj ima podjetje manj kot milijardo dolarjev prihodkov, zato...

12 komentarjev

Snapchat vreden 16 milijard dolarjev

Business Insider - Pred dvema letoma je Facebook ponudil tri milijarde dolarjev za Snapchat, ki razvija istoimensko aplikacijo za pametne telefone za pošiljanje kratkih sporočil, slik ali videoposnetkov, ki se v prednastavljenem času po ogledu nepovratno izbrišejo. Danes je Snapchat vreden 16 milijard dolarjev, pripravljajo pa se na javno ponudbo delnic in začetek kotacije na borzi.

Zamisel je preprosta, a je prav zato uspešna. Snapchat je izredno priljubljen med mlajšo generacijo, kjer ima že 200 milijonov uporabnikov. To je še vedno precej manj od Facebookove ali Googlove milijarde in WhatsAppovih 800 milijonov, a več kot dovolj, a je tržno oziroma oglaševalsko zanimiva platforma.

Vrednotenja mladih...

45 komentarjev

Spotify je vreden osem milijard dolarjev

Slo-Tech - Spotify trenutno nabira svež kapital in naj bi v naslednjih tednih dobil infuzijo 400 milijonov dolarjev. Za investicijo se zanimata Goldman Sachs in državni skladi iz Abu Dabija, manjše zneske pa bi lahko vložili tudi drugi skladi. Investicija z deležem podjetja, ki ga bodo vlagatelji pridobili, celotno podjetje ocenjuje na 8,4 milijarde dolarjev. S tem se bo Spotify pridružil najvrednejšim novim IT-podjetjem, kamor sodijo na primer Uber, Snapchat ali AirBnb.

Spotify je v prejšnjih krogih financiranja že zbral približno pol milijarde dolarjev, niso pa niti še namignili, kdaj bi lahko pričakovali javno ponudbo delnic (IPO). V povprečju se to zgodi po sedmih letih delovanja, trend pa kaže na podaljševanje te dobe.

...

12 komentarjev

Yahoo bi vlagal v Snapchat

Slo-Tech - Yahoo je po odličnem startu Alibabe s prodajo dela delnic dobil devet milijard dolarjev, ki jih bodo porabili deloma za odkup lastnih delnic in deloma za prevzeme. Potem ko so pred kratkim prevzeli manj znano podjetje MessageMe iz San Francisca za manj kot 12 miijonov dolarjev, se zdaj zanimajo za Snapchat.

Snapchat razvija mobilno aplikacijo za pošiljanje sporočil in fotografij, ki se po vnaprej določenem času samodejno pobrišejo (podobno kot v filmih o Jamesu Bondu). Podjetje sodi med najperspektivnejše kalifornijske start-upe, če sodimo po vrednosti podjetij. Investitorji Snapchat vrednotijo na 10 milijard dolarjev, vanj pa trenutno vlagajo zlasti skladi tveganega kapitala, kakršen...

5 komentarjev

Alibaba prvi dan kotacije eksplodirala

Nekateri IPO-ji so bili odlična priložnost za zaslužek, drugi pa niti ne.

The Wall Street Journal - Kitajski spletni trgovec Alibaba je po pričakovanjih uprizoril največjo javno ponudbo delnic (IPO) v ameriški zgodovini, saj so zbrali 21 milijard dolarjev kapitala. Razočaral ni niti kupcev, saj je delnica prvi dan (petek) kotirala približno tretjino nad ceno iz IPO-ja.

Načeloma so to slabe novice za podjetje in obstoječe delničarje, ker pomeni, da so delnice prodali prepoceni oziroma da so to razliko v ceni pustili na mizi za sodelujoče v IPO-ju. Približno devet milijard dolarjev so prvi dan zaslužili sodelujoči v IPO-ju. V javni ponudbi so za delnico zahtevali 68 dolarjev, med trgovanjem prvi dan pa se je skoraj dotaknila sto dolarjev (99,70). Na koncu je dan zaključila pri 93,89 dolarja (+38...

5 komentarjev

Ta teden na borzo prihaja Twitter

V tem letu so tečaji delnic družabnih omrežij in iskalnikov prehitevali splošno rast trga (indeks S&P 500).

Slo-Tech - Že nekaj časa nismo spremljali kakšnega IPO-ja (javne prodaje delnic) velikana družabnih omrežij, zato Twitterjev vstop na borzo ta teden dober lakmus za dogajanje na kapitalskih trgih. V sredo bo Twitterjev IPO, v četrtek pa bo prvi dan kotacije njegovih delnic. Veliko vprašanje je, ali je njegove delnice smotrno kupiti že v IPO-ju ali pa mogoče počakati na začetek trgovanja.

Cena za delnico bo v razponu med 17 in 20 dolarji, kar pomeni, da bo Twitter zbral okrog 1,4 milijarde dolarjev svežega kapitala (delnic bo 70 milijonov). Ta številka lahko še nekoliko zraste do 1,6 milijarde dolarjev, če bodo trenutni delničarji prodali več delnic (vseh še zdaleč ne smejo). To je bistveno manj od Facebooka lansko...

3 komentarji