» »

Mac brez ekrana in pod 500$?

1 2 3
4
5

Smeagol ::

Lukaz. Da ne bos mislu da tam nic ne crkne. Graficne dela ATI, Nvidia,.. Diske ne vem kdo. Hitachi? Mogoce je verjentost da crkne manjsa, ker so notri 80 giga diski. Npr. 200 giga se niso tolk uteceni. Niso dolg na trgu.

Drugace pa, vsa elektronika se lahko pokvari. Raje delaj backup tudi na macu, da ti ne bo potem hudo.


CaqKa. Ko izbiram ohisje, me zanima kako zgleda. Oblika in barva (npr. ne crna). Nato me zanima koliko stvari lahko dam notri. Predvsem diskov, ki jih s casom dodajam. Kako tezko je (kaksen lanparty npr). Kako se odpre. Da ne bom maticne mogu dol dajat da bom npr. en disk not sparvu.

V sedanji masini, ki bo zamenjana imam npr. 350 giga diska. Vendar ne samo enega. samo skoda se mi je zdel npr. prodajat 120 giga, k je se cist dobr. Pa 40 giga imam not vsraufan, sam ni prklopljen na elektriko. Samo obcasno ga priklopim, da naredim kaksen backup nanj. Poleg tega mi je vcasih lazi prenest stvar na disku kot pa kaksen ftp ali cd/dvd. Zato mi je tud precej pomembno, da disk lahko na lahek nacin dam not ali ven. Ter da obrzim sistemski disk not. Ker npr. nesem kaksenga od manjsih diskov na firmo, pa ga imam tam kaksen teden. Doma mi mora sistem se vedno delat brez njega.

Da bi imel prostor samo za en disk mi ni vsec. V moji masini ne vem tocno kolk prostora je. Vem da imam lahko notri prikloplene hkrati:
CD RW
DVD+-RW
3x IDE disk

Floppyja pa sem dal ven ze pred vec kot 5 leti. Ampak tud to bi lahko bilo notri. pa mogoce se kaj.

Nocem da me ohisje omejuje. Imam sicer tudi externi disk. Sam kaj naj s starimi diski, ki se vseen niso tako slabi? (za MACa mogoce celo odlicna kapaciteta)

darkolord ::

Avian: lepo napisano, edino ne razumem točno, če ti je računalnik samo orodje za delo, zakaj ne naložiš samo programov, ki jih uporabljaš (na win)? Če boš 10 programov na primer za audio dal gor in dol bo čist kul...

Pomoje tisti ki rabijo PC samo kot orodje za delo, si naložijo pač tiste programe, ki jih rabijo in to je to...

Anze31 ::

Smeagol: sej ne ves o cem govoris! doma imam maca G5 1.8dual ... in pazi smeagol, usedi se ... mac ze serijsko daje not 160Gb velike diske (uuuaauuuuu) in ne bos verjel (zate vem da ne bos) dela! Prosim te ne govori o zadevi ki je ne poznas!!! Ze nekaj fantov je rekl da so prej delal na PCju in bi zadovoljni dokler .... niso srecal Maca (isto v mojem primeru) in ne grem vec nazaj!!! No ja, sluzbo mam pac tako da delam na PCju, ampak sefa semm ze uspesno preprical o Macovi kvaliteti in rezultati so ze tukaj ... ZA KVALITETO JE TREBA PLACAT!
Drugo .. v mojem macu je veliko prostora se za diske in ostale komponente in ce ga odpres ... jaz ne vemm,, ampak kablov ne vidim ... zakaj? ker je vse na svojem mestu pospravljeno. Kar se pa designa tice .. ce bi bil tolk grd, kot ti pravis, ne vem zakaj toliko mednarodnih nagrad za design, resitve ipd. Kot sem ze rekel, stvar okusa, ampak moj je najboljsi :) Se je takih primerov (iPod, ...) da ne govorim o njihovi tehnologijii LCD zaslonov .. najboljsi so (ceprav spet dragi), ampak ... preberi se enkrat z verzalkami (CAPSi) napisano.

Hja, tut jaz bi mel sestro v US ... pa ne zarad hamburgerjev :)

Pa se enemu moram odgovort (ne vem kdo je to vprasal), jaz nisem prodajalec Macov, oz. sploh nisem prodajalec in verjamem da jih je takih, ki sodelujejo pri tej temi malo oz. celo nic. Kot jaz vem (kolega jih prodaja) nimajo se niti casa ubadat in prepricevat .. prodaja mu to kaze, ankete in mnenja tut, da ne govorim da se vedno vracajo na Mace. Ce bii bili tolk slabii, bi ga kupil sam 1x, ne vem pa zakkaj hodijo PCjasi na Maca in ne nazaj ...

Sicer pa .. vsako tele ma svoje vesele ...

Roko na srce, za igrce je pa PC car!
Shit happens all the time, and right now!

Smeagol ::

Anze:
Ti si tisti, ki te je eden okrog prnesu z zgodbo o tem kako zna v win vsakdo vdret v 30 sek, v MAC nikakor. STESTIRANO.

Mislm da o poznavanju racunalnikov in omrezja ze ta stavk zase govori. Pac hitro se te da prepricat v neverjetne stvari, ker pac ne poznas tega podrocja.


160GB diska ma tvoj mac? Vauuu. Za kolk denarja? Kolk let je star? Moj pc ima 360GB diska pa 30GB zunanjega in bo zamenjan kmalu. (ni disk glavni razlog)


Kabli? Tud PC je brez kablov. Cist odvisn kaksnega kupis. Kar se tice designa sem ti ze svetoval. poglej v cenike slo firm, pa bos videl kaj vse je mozno. Da. Tudi monitor in racunalnik v enem je mozen. Sam dvomim da je zanimanje za take skatle veliko.

Lahko imas neonke, prozorno ohisje, alu ohisje, pokocno, lezece, mini, big, belo, zeleno,.... Kar ti pac pase.

Anze31 ::

Smeagol:
ne mislim se s teboj prepirat o vdiranju v sisteme in omrezja. Predvsem zato ker sem se o tem pogovarjal z mojim najboljsim prijtelejm, ki je poleg tega ze skoraj desetletje zaposlen na delovnem mestu, ki se ukvarja prav s tem (zascito in vdiranjem) in mu zaupa ne samo slovenska vlada ampak se evropa. Priznam pa da o tem jaz prav veliko pojma nimam (skoraj nic), govorim na na podlagi dejstev in definitivno nisi tolk blazno pameten da bi to pogruntu ze po enem stavku. Sem pa predvsem softveras in pri uporabi le tega je Mac nenadkriljiv .. vsaj za design in zaloznistvo. Predvsem ignoriras dejstva, katere ti nisem napisal samo jaz, ampak se marsikdo drug. Drzis se principov .. in prav je tako. O cenikih in ponudbah pa .. ocitno ti gledas samo PCjevski, poglej mal cez planko. Ves, zemlja je okrogla in se ne konca za tvojim dvoriscem (ali pa balkonom).

Kar se tice diskov. Ne vem ce sploh ves in beres kaj ti pises. V rit se grizes in brcas in vsak stavek spodbijas z naslednjim (stavkom ali postom). Ali te pa ocitno ne razumem kaj sploh hoces povedat .. nisva pac na isti valovni dolzini in .. se sploh ne sekiram.

Izogibas se pa pogovoru o kvaliteti. PCji (vsaj uni do 120k do 400k) so znesen iz vseh moznih azijskih drzav in s tem seveda neverjjetno poceni. Aplle pa drzi kontrolo nad vsem in za izobrazevanje in pa za posodabljanje njihovih delavnic vlozi ogromno denarja.

Dober primer se je zgodil pred cca 7 do 8 leti, ko je (v zelji cenvone konkurecnosti s PCji) odprl "obrat" clona ... PowerComputing. Pocen kot PC ampak Mac oz PowerComputing (kratica PC?!?!?). Res je imel vse kot Mac, z eno razliko .... kvarili so se zelo pogosto, crkaval je vse po spiskku. No, v vecini, nekateri so imeli tudi sreco (kot pri PCjih) Rezultat? Po 2 letih so zadevo zaprli in v teh tovarnah se sedaj izdelujejo komponente za PCje. Zakaj? ker sam Aplle ni imel kontorle nad izdelovanjem in testiranjem komponent in tudi ni vlagal v izobrazevanje kadrov in zadeve so se kvarile in vse je neki skripal (imel ga moznost uporabljat).

Torej, ne pluvaj po Ferrariju sam zato samo zaradi nekih principov. Jaz delam na PCjih in na MACu in imam primerjavo (cel dan). Poskusi, kupi ga (ko pravis da imas denar zanj) in sprobaj. Ne bo ti zal. Ce ppa slucajno nne bos zadovoljen, ga lahko prodas hitro kot sirov burek, za ceno krave (ce bos imel tezave s to primerjavo: krava -> mleko -> sir -> sirov burek). Ampak vem da ga iiz principa ne bos kupil, ker si itak tagavn in vse ves (k moja zena).

V glavnem Smeagol, ne trudi se me prepricevati, ker ti ne bo uspelo, razlog da se "pogovarjam" s teboj je pa to, ker "govoris" zive neresnice, ker sploh ne ves o cem govoris oz. po cem pluvas.

Pa lep vecer in miren delovni teden ...
Shit happens all the time, and right now!

Mavrik ::

A ti resno misliš da delajo Mace kje drugje kot v Aziji?
The truth is rarely pure and never simple.

Anze31 ::

tega nisem reku ... govorim o kontroli nad kvaliteto izdelovanja
Shit happens all the time, and right now!

Smeagol ::

Anze:
Kot prvo. Ce nekdo dela za drzavno institucijo to se ne pomeni da je ne vem kolk dober. Prej obratno. Kot verjetno ves, najboljse navadno poberejo privat firme. Samo en razlog npr.: Drzavna institucija si tezji privosci dati mamljivo ponudbo kot privat.
Jaz tudi ne bi nevemkoliko placal nekomu, ki mu je sluzbena dolznost vdreti v sistem in se mal matra, pol pa se vrne z ugotovitvijo: Nemogoce.

Stvar takega testiranja ni mogoce ali nemogoce. Vsi vemo da je mogoce (skoraj vsi). Vprasanje je kako, na kaksne nacine in kako se lahko zascitim?


Kot drugo. Jaz sem imel to sreco, da sem v zivljenju dal skozi veliko sistemov. Zacetki so bili commodore, nato pa pc, unix in pa tudi apple.

Do nedavnega sem najvec dela opravil na UX sistemih. Lahko ti povem, da so kar cool, vendar niso to ravno rock solid sistemi, kot nekateri mislijo. Zelo lepo so delali tisti, ki so bili namenjeni serverjem. Instalirani, skonfigurirani, nato pa samo se patchi gor. Tudi tisti so se vcasih ustavili. Spomnim se da je bil zadnji problem okvara diskov.

Tisti sistemi, ki so bili namenjeni testiranju, niso bili vec tako zelo stabilni. Se vedno cool, ampak ne bi mogu rect da so vsi po vrsti delal kot urce. Pac vec ljudi. Software gor pa dol. Pa se kaksen externi cd rom gor pa dol....

Podobno je bilo s PC sistemi. Tisti, ki so bili namenjeni serverjem so dosegal visoke uptime. Navadno jih je prekinu elektro slovenije. Desktop pa kakor komu. Moj npr. ni bil bootan po nekaj mesecev. Vmes je bilo obdobje preiblzno 10 dni, ko se je zacel sesuvat. Zamenjali so mi napajalnik, od takrat dela lepo.

Pa ta racunalnik, ki ga imam na firmi itak ni nic vreden. Moj domaci se z lahkoto po stabilnosti meri z njim, s tem da je performancno veliko boljsi. Nima pa domaci takih uptimeov, ker ga skoraj vsak vecer ugasnem.

Appli. Ja. Kot sem rekel. Uporabljal imaca za browsanje. Bil je zelo pocasen (podhranjenost rama) in pa tudi obcasno se je sesu. Verjames ali ne.

V K4 so imeli vcasih (mogoce se imajo) 4 Apple namenjen samo browsanju. Nikoli nisem videl pognanih vseh 4. Enkrat vem da sta bila samo dva. Bila sta zasedena precej casa. Pa sem sel vprasat, ce lahko prizgejo se ostala dva. Rekl so mi da ju je treba reinstalirat. Pol je bil pa problem, ko so za reinstal rabil skoraj 2 tedna. Samo res nikoli nisem videl vseh 4 naenkrat delujocih, ceprav verjamem, da ko je admin prisel, da je postimal vse pa da so potem nekaj casa bili vsi gor.

Tudi ce po netu pobrowsas bos nasel da imajo Apple sistemi buge. To je cisto logicno. Pri tako veliki kodi, ze ko release delas imas spisek znanih bugov. Torej, ti zacnes peci CDje, pa ze ves kaksni bugi so not. Predno so CDji peceni imas mogoce popravek ze pripravljen (za nekatere). Ko pa jih stranke dobijo v roke, se seveda bugi zacnejo kopiciti.

Tako da na kaksno uber kvaliteto me ne bos nesu. Verjamem da tam en pocen PC z nevescim uporabnikom zafrkava kolkr se le da. Moj ne!

Saj ves. Tud kvaliteto avtov merijo. Navadno so Toyote na vrhu. Ampak, ce pogledas tiste grafe vidis da moras met smolo, da kupis avto, ki se bo v prvih treh letih pokvaril. Nobeden ni na 50% (vsaj kot je meni znano). Ce pa stejes, da za apple delajo firme kot so ati in podobne, potem pa se tolk tezi lahko pricakujes kaksno hudo odstopanje. Edino kjer pridobi je da ima notri komponente, ki se delajo ze leta (manjsi diski, pomnilniski moduli,...) Ce kupis 400GB disk je verjetnost, da se bo pokvaril po moje vecja kot pri 40GB.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smeagol ()

IceIceBaby ::

Appli. Ja. Kot sem rekel. Uporabljal imaca za browsanje. Bil je zelo pocasen (podhranjenost rama) in pa tudi obcasno se je sesu. Verjames ali ne.


Katerega iMaca pa si uporabljal ? Verjetno tapisanega s sistemom 9.x ali kaj podobnega. Pa koliko časa si ga uporabljal ? pol ure, 1 teden, 1 leto ?

Tisto o 2 tednih za reinstall je pa tut neumna. Inštalacija OSXa je bolj enostavna kot inštalacija povprečnega programa v windowsih. S starimi sistemi je pa podobno, mogoče 2 klika več. Vse skup je opravljeno v pol ure, za celo inštalacijo pa porabiš kakšnih 5 klikov.
Mojega iBooka je "postavila" moja punca, ki nima pojma o računalnikih in noče z njimi imeti opravka. Za test sem pred njo postavil škatlo z novim iBookom in čez pol ure je bila že na netu povezana z ADSLom.

Če je res trajalo 2 tedna za reinstall 2 računalnikov potem morjo bit tisti admini res kreteni (milo rečeno).

AtaStrumf ::

Kako težko poslušam take "maherje" kot je Avian, ki za svojo nesposobnost krivijo druge. Pa kdo vam je kriv če kupujete stvari kar tako na lepe oči al kaj jaz vem. Pred nakupom se je pa ja treba mal pozanimat a stvar dela ali ne oz. pod kakšnimi pogoji.

To, da je zezala grafilna in mrežna vam je trajal 2-3 tedne da ste pogruntal - LOL. To bi jaz še isti dan, če ne še v isti uri pogruntal. Pač nimate prav v veliko izkušenj s temi stvarmi, ampak to je vaša krivda. Prvo se ne pozanimate kaj kupujete, drugo pa se niti ne spoznate na to kar delate. Za take je Mac mogoče res točno to kar rabijo.

Tudi Playstation ima precej mal problemov z inštaliranjem igric kot PC, to pa zato ker je zelo ozko specializiran in standardiziran. PC je čist nekaj drugega in vsaj jaz to obožujem na njemu. Ko ga enkrat poštimaš stvar laufa BP, včasih pa najprej res da malo potraja, samo če vzameš v obzir pestrost na področju PC-jev je to še zelo velik dosežek. Iz istega razloga tudi windowse občudujem, da jim uspeva vse skupaj nekako obdržati pod kontorolo, ker možnih kombinacij na PC-ju je, bi reke,l kar neskončno in velika večina jih DELUJE, kakšne pač ne jebat ga, zato pa imamo možgane, da jih malo po pokravžljamo in stvar rešimo ali pa nekomu plačamo za to.

urosv ti si svoj sistem težko prodal, ker je drag. A64 2800+ in Radeon 9800Pro bi prodal v hipu ;). Tako pač je pri vseh rabljenih stvareh, tudi recimo avtih, ki jih vsi tako radi primerjate z računalniki. Poceni stvari se hitro prodajo, drage pa VELIKO težje, če želiš dobiti neko pametno ceno za njih.

Se pa absolutno strinjam, vsakemu svoje, imejte kar vam pač bolj paše. Raznolikost je ena najlepših lastnosti narave :).

Smeagol ::

Kst:
Kaj mislis z vprasanjem tapisanega 9.x? Je to vazno ker sitem je bil? Bil je Apple. Hoces reci da uni pred OS X so bili shit, in da to ni pol nic cudnega? Ampak OSX je pa brez napak in kot smo slisali edini na svetu v katerega se ne da vdreti.

Nisem reku da je clovk sedel 2 tedna tam pa reinstaliral. Rekel sem da so rabili ene dva tedna da so ju reinstaliral. Ampak ko sem bil jaz naslednjic tam vsaj eden spet ni delal. Kaj so z njimi pocel ne vem, ampak bulletproof pac niso bili kot nekateri zatrjujejo.


Pa ko govorite kolk problemov je s PCji. Ni s PCji. PCji so na splosno stabilni. Uporabniki pocnejo vse mogoce. Ves s cim se je potrebno na servisu pogosto ukvarjati? Userji grejo sart po biosu. Eni pojma nimajo kaj bi tam delal, drugi navijajo dokler pac dela.
Eden me je pred casom vprasu, ce mu pridem pogledat racunalnik. Da ne dela vec. Preprosto mu enkrat ni bila vec vsec razporeditev in imena folderjev. Odlocil se je da bo vse premaknil v enega. Sel je celo tako dalec, da ker so bili fajli lockani, je bootal z diskete in potem moval.

Se iz casa Dos 3x se spomnim nekoga, ki je poganjal autoexec.bat ker je mislil da je kaksna avto dirkascina (kaksen test drive verjetno). Pa me je spraseval kako to da ne dela.

Taki ti bojo pac sistem unicl kadarkoli pa naj bo drag ali poceni.

Ti pa verjamem da zna punca instalirat marskaj. Tud na windows bi znala. Pa verjamem da tudi vecino UX sistemov. Install sistema pac ze dolgo ni nobena kunst (ce je sploh kdaj bil. tisti, ki sem jih jaz instaliral, so bili po vecini easy).

we_are_borg ::

Vsak hvali svojega konja .Razlika pa je da eni imajo samo enega :D;) :P :P
death is irrelevant

IceIceBaby ::

Kako težko poslušam take "maherje" kot je Avian, ki za svojo nesposobnost krivijo druge. Pa kdo vam je kriv če kupujete stvari kar tako na lepe oči al kaj jaz vem. Pred nakupom se je pa ja treba mal pozanimat a stvar dela ali ne oz. pod kakšnimi pogoji.


Če se človek ukvarja z obdelavo zvoka mu ni treba bit zraven še serviser PCjev. Če kupi PCja se mora torej prej pozanimat, možgane kravžat pa kombinacije probavat in zabit 1, 2 tedna da sproba kaj najbolj dela ? Če si kupi Maca se lahko posveti delu, ki ga obvlada. Namesto, da bi prve 2 tedna plačeval serviserju za postavitev sistema bo on v tem času že služil denar.

Kaj mislis z vprasanjem tapisanega 9.x? Je to vazno ker sitem je bil? Bil je Apple. Hoces reci da uni pred OS X so bili shit, in da to ni pol nic cudnega? Ampak OSX je pa brez napak in kot smo slisali edini na svetu v katerega se ne da vdreti.


Seveda je razlika, in to ogromna. Recimo takšna razlika kot prehod iz DOSa na Win95, ali še celo bolj očitna. OSX je popolnoma drugačen sistem od starih 9.x in nazaj. In ja, tisti sistemi so bili dosti bolj nestabilni. Če že primerjaš tako star sistem z windowsi ga primerjaj z win95 recimo ne pa z najnovejšimi XPji.

Da se ne da vdret pa nisem jaz reku. V vsak sistem se da. Je pa dejstvo, da ima velika večina windows userjev velike probleme z razno nesnago, ki se širi po netu, Mac userji pa lahko do onemoglosti klikamo priponke in nalagamo bedarije pa bomo vseeno varni. Torej, če ne veš kako bi se rešil spywara in virusov ali pa se ti preprosto ne ljubi zabijat časa s tem si kupiš Maca in stvar je rešena.

Ti pa verjamem da zna punca instalirat marskaj. Tud na windows bi znala. Pa verjamem da tudi vecino UX sistemov. Install sistema pac ze dolgo ni nobena kunst (ce je sploh kdaj bil. tisti, ki sem jih jaz instaliral, so bili po vecini easy).


Ne, motiš se. Računalnik uporablja le za surfanje, pa še do tega ma odpor, kaj šele da bi znala inštalirati windowse. Tebi je formatiranje in ustvarjanje particij verjetno nekaj samoumevnega in naravnega. Nekaterim pa pač ne, in vse tiste nastavitve tipkovnice in jezikov in ostala šara jih zmede. OSX je že pri inštalaciji veliko bolj intuitiven, kar se nadaljuje potem skozi cel sistem.

Btw...pa probi enkrat kakšnega novejšega Maca, da boš imel nekaj za primerjavo. Če primerjaš tisto izkušnjo izpred nekaj let z novimi WinXP mašinami se mi zdi logično, da imaš o Macih takšno mnenje. Če boš probal OSX za kak dan ali 2 boš lahko videl kaj boste PC userji dobili leta 200x ko končno Longhorn pride.

Kako težko poslušam take "maherje" kot je Avian, ki za svojo nesposobnost krivijo druge. Pa kdo vam je kriv če kupujete stvari kar tako na lepe oči al kaj jaz vem. Pred nakupom se je pa ja treba mal pozanimat a stvar dela ali ne oz. pod kakšnimi pogoji.


Če se človek ukvarja z obdelavo zvoka mu ni treba bit zraven še serviser PCjev. Če kupi PCja se mora torej prej pozanimat, možgane kravžat pa kombinacije probavat in zabit 1, 2 tedna da sproba kaj najbolj dela ? Če si kupi Maca se lahko posveti delu, ki ga obvlada. Namesto, da bi prve 2 tedna plačeval serviserju za postavitev sistema bo on v tem času že služil denar.

Kaj mislis z vprasanjem tapisanega 9.x? Je to vazno ker sitem je bil? Bil je Apple. Hoces reci da uni pred OS X so bili shit, in da to ni pol nic cudnega? Ampak OSX je pa brez napak in kot smo slisali edini na svetu v katerega se ne da vdreti.


Seveda je razlika, in to ogromna. Recimo takšna razlika kot prehod iz DOSa na Win95, ali še celo bolj očitna. OSX je popolnoma drugačen sistem od starih 9.x in nazaj. In ja, tisti sistemi so bili dosti bolj nestabilni. Če že primerjaš tako star sistem z windowsi ga primerjaj z win95 recimo ne pa z najnovejšimi XPji.

Da se ne da vdret pa nisem jaz reku. V vsak sistem se da. Je pa dejstvo, da ima velika večina windows userjev velike probleme z razno nesnago, ki se širi po netu, Mac userji pa lahko do onemoglosti klikamo priponke in nalagamo bedarije pa bomo vseeno varni. Torej, če ne veš kako bi se rešil spywara in virusov ali pa se ti preprosto ne ljubi zabijat časa s tem si kupiš Maca in stvar je rešena.

Ti pa verjamem da zna punca instalirat marskaj. Tud na windows bi znala. Pa verjamem da tudi vecino UX sistemov. Install sistema pac ze dolgo ni nobena kunst (ce je sploh kdaj bil. tisti, ki sem jih jaz instaliral, so bili po vecini easy).


Ne, motiš se. Računalnik uporablja le za surfanje, pa še do tega ma odpor, kaj šele da bi znala inštalirati windowse. Tebi je formatiranje in ustvarjanje particij verjetno nekaj samoumevnega in naravnega. Nekaterim pa pač ne, in vse tiste nastavitve tipkovnice in jezikov in ostala šara jih zmede. OSX je že pri inštalaciji veliko bolj intuitiven, kar se nadaljuje potem skozi cel sistem.

Btw...pa probi enkrat kakšnega novejšega Maca, da boš imel nekaj za primerjavo. Če primerjaš tisto izkušnjo izpred nekaj let z novimi WinXP mašinami se mi zdi logično, da imaš o Macih takšno mnenje. Če boš probal OSX za kak dan ali 2 boš lahko videl kaj boste PC userji dobili leta 200x ko končno Longhorn pride.

Vsak hvali svojega konja .Razlika pa je da eni imajo samo enega :D


Jaz ne hvalim Maca zato ker ga imam jaz. Dolgo sem imel na mizi tako PCja kot Maca pa sem vseeno bil istega mnenja kot sedaj. Takrat mogoče še bolj, ker sem lahko vsak dan primerjal.

Zgodovina sprememb…

Avian ::

atastrumf: hvala ker se znas kulturno obnasat. jebat ga eni ne znamo z bajalicami tolk dobr kot drugi. in nekaterim je uzitek delat Z racunalnikom, drugim pa nam je sam uzitek delat NA racunalniku tako da od tu razlika. vrjamem da bi ti po prvih 5s lahko reku evo to je pa graficna ter mrezna. In pri nakupu masinerije SE POZANIMAM. tako je v pcu vedno samo to not kar priporocajo proizvajalci audioeditorja. in ce se vedno ne dela ni to moj problem. zadevo smo tud javl naprej in tudi ljudje ki prodajajo editor niso vedl zakaj pa naekrat noce delat. z macom se nism mel take izkusnje in osebno sm zadovoljen.

darklord: hmmm pc ki je za delo verjemi da nima gor nic drugega kot samo programe kateri so za delat in zadeva ni priklopljena v net ter updeti se ne delajo (ne diraj lava dok spava :D) darklord sam recimo ko se odlocas o novem softwareu potem mors kaj stestirat in sprobat in takrat si nekako prisiljen v veckratni install :D

lp Avi

mercutio ::

Živ.

Vidim, da ste se nekateri že kar razpisali, pa bom še sam dodal svoje mnenje. Sam sem PC uporabnik in ne čutim nobene potrebe po prehodu na Mac-e. V službi tudi delam na PC-jih, Mac-e imajo samo designerji, ki se ukvarjajo s postavljanjem grafične podobe knjig in revij, ki jih založba izdaja. Imel sem priliko preizkusit tudi OS X sistem in nimam nobene pripombe nanj, čeprav so se designerji kar pritoževali nad njegovo počasnostjo glede na prejšnji Mac 9 OS. Drugače so z Mac-i zelo zadovoljni in ga za svoje designersko delo ne bi zamenjali za PC. Tudi mašine delajo brez problema vendar je tu pač treba izpostavit, da uporabniki teh Mac-ov uporabljajo le programe za design in nič drugega. Malo drugače, kot pri Windows userjih, kjer je število programov, ki jih preizkusiš, namestiš in izbrišeš neprimerno večje (vsaj pri nas programerjih, ne rečem da drugi Mac userji nimajo podobnih nagnjenj). Sam niti ne vem več koliko različnih stvari sem namestil, od Visual Studio .NET 2003, Sun Studio (Standard in Mobile Edition), PHP-ja, en kup javanskih programov, MS SQL Server, MySQL, eno morje raznih programčkov, photoshop, ... nekatere zaradi dejanske uporabe, druge zaradi tega, ker me je zanimalo... pa še vedno mi je PC v redu deloval, krepnil mi ni nikoli, na internetu pač ne klikam eksotičnih linkov :) oziroma uporabljam Firefox. Toliko v odgovor vsem tistim, ki PC-je dajejo v drek in Mac-e čez vse - vsakemu tisto, kar potrebuje. Naši Mac-i tudi delajo "kot urca", ampak se na njih uporablja ene in iste programe - bi blo zanimivo videt, če bi z njimi malo potelovadil.

V glavnem vsakemu tisto, kar mu najbolj paše. Čeprav se mi zdi za Mac-a škoda denarja, ga bodo nekateri pač pripravljeni plačati. Vsem, ki razmišljajo o nakupu Mac-a, lahko priporočim članek, kjer avtor, ki je prej uporabljal PC-je opiše prvo izkušnjo z Mac-om in ugotovi *surprise, surprise*, da so vsaki dobri za nekaj. Mac userjem pa priporočam, naj bodo veseli, da jih je na svetu še malo - če se bo Mac malo bolj razširil, se bo tudi število virusov in trojanskih konjev za ta sistem povečalo (tisti, ki mislite, da je Mac OS X tako zelo varen *keep dreaming* - vsake toliko pokrpajo kakšno luknjo, tako da ...).

Ajde, srečno in zdravo 2005.

IceIceBaby ::

Jaz svojega iBooka uporabljam za vse mogoče. Od tega da delam zapiske za fax na njega, do tega da imam tuner za kirato gor. Pa še miljon stvari vmes. Vsak teden probam kak nov program. Rekorden uptime sem imel pa 119 dni pa je še vseeno delal kot prvi dan. Rebootal sem ga zaradi apdejta sistema. V tem času je bil 2x z mano na morju, 1x pa je ostal za 5 dni doma v sleep modu brez elektrike.

Virusi in spyware se pa tudi ne bo razširil že zaradi same zgradbe OSa. Ne rečem, da ni možno napisat virusa za unix sistem, ampak naredil bo bistveno manj škode pa zelo težko se bo širil.

Smeagol ::

Bolj kot je sistem razsirjen vec virusov ima.

Vem da nisi ti rekel da se ne da vdreti. To je rekel "strokovnjak", ki se poklicno ukvarja s tem in mu zaupa EU.

Ja vprasal sem ce je vazno ker OS je, ce pravim da je bil Imac. Kot jaz vem so tud pred leti trdil kako dobri so, pa kako se ne sesuvajo. Niso to zaceli trditi sele sedaj. No ocitno se je sedaj samo toliko spremenilo da recejo: Prej se ni nikol sesuval, nikol kvaril. Ampak ta danes. Ta je pa super. Razlika je ogromna. Nikoli se ne sesuva in nikoli se ne kvari.

Ja. Jaz se rad ukvarjam z racunalnikom. Tako hardware kot software. Mi je to pac uzitek in to delam tudi poklicno. (opravljal sem ze hardw. in softwareska dela). Rad sraufam po racunlniku. Notri imam polno razne sare. Od tunerja, ki v realtime snema v mpeg2, raid kontrolerja, diskov,.... Zato mi je tudi vsec bogata izbira ohisij, ki so mi na voljo. Ni mi tezko najti takega, ki mi ustreza.

Ne glede na to kaj dajem gor, dol, kaj rinem not ali vlecem ven mi PC se vedno dela.

Sosedove tamale tud imajo windowse pa jim delajo, ceprav nimajo pojma o racunalnikih. Najstaresja je zacela v prvi letnik srednje hodit. Znajo delat tisto kar pac rabijo. Lazje igre, poslusanje CDjev in word. So pac tako intelegntne da jim tud windowsi grejo (ceprav se vedno mislim da ne rabijo kaj dosti IQja za delo z njimi) da te mere.


Lahko pa pol recemo. Za tiste, ki pojma nimajo o racunalikih ali nimajo interesa da bi si sami izbirali kdo jim bo disk naredil, kdo graficno, pomnilnik,.. so appli, xbox, ps2,... primernejsi. Za une, ki pa si racunalnik radi prilagajajo kakor pac zelijo, pa tud sraufajo pa karkoli pa PC.

noraguta ::

mah mac je igrača. mogoce mal za srfat pa pisma elektronska pisat). saj se poštene grafične kartice ne delajo z njimi. pa nevem kaj se omenja maya in mac ko se vleče na tem sijajnem macosxu kot kak polž proti spodobni pc masini. pa ko se bo na macu dalo indeksirat kolekcijo pdf dokumentov , jpegov, mp3jev etc kot se da preprosto z windows indexingom in iflitri bo tudi lepše. pa ko bo macosx sposoben poganjat gui 64 bitne aplikacije kotjih linux ali pa win64 bo kralju matjažu tudi se brada zrastla .... toj neki za šminkerat ne pa za delat. tala g4 je hiter pa itak kuker kak celeron izpred 4ih let.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

IceIceBaby ::

Jaz sem začel Mace uporabljat ko je MacOS 9.x počasi odhajal in je OSX postal primarni sistem. Nekaj časa sem delal na 9ki ampak mi ni bila všeč. Kar se stabilnosti tiče je bilo podobno kot win95. In ja, če si takrat primerjal Maca z Win95 ali win98 sistemom je bil za moje pojme sistem vseeno bolj enostaven.

OSX je pa druga zgodba. Sam OS se mi še ni sesul do te mere da bi moral rebootat. Včasih se kakšen program sesuje, ampak zelo redko, pa še to brez posledic. Poleg tega je zelo prilagodljiv. UNIX je pač zakon, pri applu so ga pa izpilili do te mere, da ga lahko uporablja nekdo, ki se prvič sreča z računalnikom ali pa "power user".

Verjamem ti, da se rad ukvarjaš z računalniki. Tudi jaz sem se nekaj časa nazaj. Zagrizeno sem modal ohišje, navijal, delal vodna hlajenja itd. Ampak ko sem pa računalnik začel uporabljat za delo mi je pa nekaj falilo. Zdaj se mi ne da več po računalnikih šarit, raje navijam avtomobile. Za delo pa imam Maca, ker mi ne pobira časa za vzdrževanje ampak 100% časa pred računalnikom lahko izkoristim za tisto kar meni paše.

Lahko pa pol recemo. Za tiste, ki pojma nimajo o racunalikih ali nimajo interesa da bi si sami izbirali kdo jim bo disk naredil, kdo graficno, pomnilnik,.. so appli, xbox, ps2,... primernejsi. Za une, ki pa si racunalnik radi prilagajajo kakor pac zelijo, pa tud sraufajo pa karkoli pa PC.


Ja, do ene mere to drži pomoje. Tudi primerjava s konzolami je pomoje na mestu. Jaz imam namesto PCja za igre playstation in mi povsem ustreza. Nimam problemov z driverji in inštalacijo itd. Daš DVD not in igraš. Podobno je z Macom. Priklopiš in dela. Odvisno od človeka kaj ima raje.

Problem je pomoje ravno cena Macov. Tisti, ki se opogumijo in plačajo več za Maca so večinoma zadovoljni. Ampak je treba nardit korak in plačat vsaj 200k za nekaj za kar niti ne veš če ti ustreza ali ne. Če bo Apple res spravil na trg Maca za $500 bo pomoje veliko več takšnih, ki se bodo opogumili in verjetno tudi ostali na Macu.

IceIceBaby ::

noraguta, kaj je za tebe poštena grafična ? Pa če 1 program ne dela najboljš na Macu je pol cela platforma za tebe zanič ? Zelo dobro argumentiran odgovor, res.

noraguta ::

qua qua, kak quadro al pa firegl , al pa realizm , ne neki za igerce nabijat.

ker pa dober sploh lufa gor?? safari k ga zacne bremzat par odprtih flashov pa animiranih gifov.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Keyser Soze ::

In kakšno mašino si to imel noraguta? PowerMac G5 dual 2.5 pa 8 GB Rama? In potem si na njem naredil en render stolpnice, z par deset nadstropji, narejeni v ArchiCADu?>:D

noraguta ::

kva ti pomaga 8gb rama ce lahko proces naslovi pod macos x sam 2 gb?
kere buče mađarske.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: noraguta ()

darkolord ::

Virusi in spyware se pa tudi ne bo razširil že zaradi same zgradbe OSa.

pajade.

accom ::

zdajle sem bral na jabuk.net - u izjave leta... link na tale forum... hehe, hecni ste... Če mate rajš pisije - prav. Če mate rajš jabke - tud prav. Debata je brez veze... tko kot dizel in bencinar... en manj pokuri, drugi lepš poje...

jabka mal pokuri pa fejst brca... sori gajs... jest mam rajš jabke... pa se loh na glavo postavte, vseen mi je... pa ne mislit, da nimam pisija... je čist fajn. tud delat se da z njim. samo, če bi hotu met pisija, tako stabilnega in udobnega za delo kot je jabka, bi moral zmetat ravno tolk denarja zanj. tako da, fantje, ne se kregat. oboje so samo in zgolj čarunalniki. in če ga skurcate, ko se winsi usujejo, ne bo užaljen.
Regret is a hope for a better past.

Anze31 ::

Evo, spet jaz na sceni :)

nikoli nisem rekel da je PC zanic ... dela tisto za kar ga uporabljas. Applu sem zameru edin eno stvar. Racunalnike je zacel delat in "razvrscat" kot avtomobile: osebni, kombiniran, tovorno. Sploh ko so se uporabljali sistem OS 9.x. Ce si Maca rabu za namizno zaloznistvo .. bog ne daj da si nainstaliru se kak softver za audio/video, ker je zacel kresat in obratno .. torej, maca si lahko uporablju samo za eno ALI drugo stvar.

Pri OS X pa nekak tega se nisem sprobu, se niti ne upam :) Bolje ne drazit leva :)

Pa tudi PC ji so imel od nekdaj mocnejso graficno kartico. Ceprav mislim da je to posledica forsiranja izdelovalcev igric. Mac v prvotnem niti ni bil namenjen temu, ampak zgolj in le namiznemu zaloznistvu. Tako je nastal tudii Aldusov (kasneje Adobe-jev) PageMaker, ki je bil delan in razvijan le za MACa.

Kakorkoli, vsak ima nekaj zase. Se vedno pa trdim (to trdim ze od vsega zacetka) da je MAC za moje delo najboljsi nakup. In se 1x .. za kvaliteto je treba placat. Ne da pa se mi in tudi casa nimam prelistat 2.000 stranski katalog da bom nasel nekaj zase .. pa tut, roko na srce, ne spoznam se tolk na to.

Smeagol: zelo dobro placujejo kolega, in tudi tako je dober da ga PRIVAT firme klicejo da predava njihovim zaposlenim. Za vdor v moj OS X pa si je vzel tako malo casa (20 min), ker ga je poskusil sprobat (glede na to kaj se pise po webu in ce pogledas raznorazne linke) ... glede na to da je to delal med sluzbenim casom, je imel druge bolj pomembne stvari za narest ... OS X je najvarnjesi sitem. Pa reci kar zelis. Od kje je pa prislo tisto NEMOGOCE? Ja, ker mi je on tako rekel. In zakaj mu verjamem? Ker je moj prijatelj. Ce imas pa ti izkusnje s tem da ti prijatelji lazejo ... jebat ga. Smislis se mi pol. No, me zanima .. si mogoce ti poskusil vdreti v OS X?

Nocem se kregat ... in se spet ponavljam: vsako tele ma svoje vesele. Mene ja MAC vec kot preprical v to, za kar ga potrebujem (design, DTP) ... in res nimam casa se ukvarjat da bom zaradi tega, ker moi otroci so skos na netu in brskajo po raznih tudi cudnih straneh (v lovu za net igrice) in se mi ni treba bat za kak virus. Dejansko je MAC narejenn na varianto Plug&Play .. in kaj je s tem narobe? pa se dela ...
Shit happens all the time, and right now!

Ziga Dolhar ::

Ne gre za "laganje".

Prej neskladje interpretacije.

Mojster in n00b si različne pojme drugače razlagata. Če se hkrati pogovarjata Mojster in n00b [oznaki veljata za določeno področje], je diskrepanca neogibna.
https://dolhar.si/

TribesMan ::

Sicer sem hotel že potegniti črto, vendar je noraguta izjavil nekaj posrečenih in ga bom rade volje informiral.

mah mac je igrača. mogoce mal za srfat pa pisma elektronska pisat). saj se poštene grafične kartice ne delajo z njimi. pa nevem kaj se omenja maya in mac ko se vleče na tem sijajnem macosxu kot kak polž proti spodobni pc masini. pa ko se bo na macu dalo indeksirat kolekcijo pdf dokumentov , jpegov, mp3jev etc kot se da preprosto z windows indexingom in iflitri bo tudi lepše. pa ko bo macosx sposoben poganjat gui 64 bitne aplikacije kotjih linux ali pa win64 bo kralju matjažu tudi se brada zrastla .... toj neki za šminkerat ne pa za delat. tala g4 je hiter pa itak kuker kak celeron izpred 4ih let.


Indexiranje se bo pojavilo v Mac OS X 10.4 (aka Tiger), prav tako bo popolna podpora 64-bitnemu procesiranju uvedena v Tigru, in to bo oboje precej prej kot pa bo kralju Matjažu zrasla brada... najbrž že v prvi četrtini letošnjega leta. Aja... Windows 64bit editino pa se uporablja kje????? Nisem še videl workstation mašine z Itaniumom, ki je trenutno edini CPU, ki ga podpira Windows 64... Aja... Linux laufa pa tudi na Macintosih v 64 bitih ce hočeš... tako da tu ni nobene prednosti...

Poštene grafične kartice praviš... In potem navedeš Quadro in FireGL, ki sta največja natega v zgodovini računalništva... A se zavedaš da je Quadro ali pa Fire GL _ISTA_ grafična kartica, kot GeForce ali pa Radeon, z to razliko da imata v firmwareu zapečeno drugo številko, ki poskrbi za to da se kartica sistemu ob namestitvi predstavi kot Quadro ali Fire GL... In da se da z preprostim trikom na driverjih prepričat vsakega radeona ali geforcea da postane Quadro ali Fire GL...

In ko že tako povdarjaš prisotnost "dobre" grafične kartice v sistemu, naj te opomnim, da je MacOS X trenutno _EDINI_ operacijski sistem, ki izrisuje sliko na namizju z pomočjo grafične kartice, z uporabo Open GL knjižnice... Ne pa kot recimo pri winsih, kjer ti tudi najmocnejsi GF6800Ultra ne pomaga prav nič, razen v igrah in benchmarkih...

Kar se pa tiče Hitrosti G4, pa naj te opmonim, da se je ta procesor brez težav naseka vsakega Pentiuma 3 pri enaki frekvenci, da o Pentiumu 4 (clock for clock) sploh ne govorim... 1.5GHz G4 naredi tako štalo P4 2.0GHz da mu ni nič jasno... Bog ne daj primerjat G4 z Celeroni... ki so pa uber pocasnejsi od G4 (pocasnejse vodilo, manjsi predpomnilnik, daljsi cevovodi to je vse v minus celerona) Ubistvu je G4 samo nekaj % pocasnejsi od enako frekvenčnega G5... ce se G5 uporablja kot 32bitni CPU... In da ne omenjam največje prednosti G4... izjemno nizka poraba energije... 1.5GHz G4 kuri manj kot 15W... zdej pa to primerjaj z recimo Athloni, Pentiumi 3 ali bognedaj Pentiumi 4... (kdor ne verjame naj si prebere par člankov na ArsTechnici o delovanju PowerPCjev in primerjavi z x86)

Sploh pa kaj en povprečen domači uporabnik rabi 3GHz procesor... po mojem mnenju ga sploh ne. Nekateri tukaj se ne zavedate da je ta računalnik namenjen manj zahtevnim uporabnikom, ki jih za DPT in grafiko boli kita... Važno jim pa je da imajo sistem ki je zanesljiv, varen in enostaven za uporabo. Ter sistem na katermu lahko brez vsake skrbi klikneš katerikoli link na internetu, pa ga to ne bo ugonobilo... In tukaj je taka kombinacija zmagovalna...
Verjemi da se moja mama požvižga na to kako velik disk ima njen PC, al pa kolk RAMa ima notr... kaj šele kakšno grafično kartico ima... Njej je važno da na računalniku laufa urejevalnik besedil, ter internet in mail... pa mogoče še kaka muzika ali film... in tukaj se neha... in verjemite da je takih uporabnikov veliko več kot pa tistih ki igrajo igre.
Ali pa recimo uporabniki ki imajo omejen prostor v stanovanjih... potem pa vidiš kake grde kičaste kište v dnevnih sobah, po možnosti v kombinaciji z grdim bež CRTjem, ali kakim cenenim LCDjem... Tak folk bi sigurno veliko raje kupil iMaca... sam tle je tud en velik problem... folk ne pozna Appleov... kdor je pa že nekaj slišal o njih pa ponavadi pribje kaj v stilu... "to ni kompatibilno z ničemer"...

Sam kaj čmo, folk je načeloma glup...

kva ti pomaga 8gb rama ce lahko proces naslovi pod macos x sam 2 gb?


OK za tole bi pa prav rad videl dokaz... Apple se že 2 leti hvali naokoli da so njihovi PowerMaci in Xservei edini "domači" računalniki ki so zmožni "native" naslavljanja nad 4GB...
2GB... ne se hecat... Če bi rekel 4GB bi še mogoče verjel, ker to je trenutno omejitev, ki bi lahko nastala zaradi 32bitnega OSa...

Aja pa BTW.. da ne bo kdo mislil, da sem plačan od Applea da jih tukaj hvalim... ubistvu sploh nimam "svojega" Macintosha... samo v službi uporabljam 300MHz G3 PowerMaca (navitega na 450MHz) in to pri treh P4 2000+ MHz mašinah v pisarni... Preprosto imam raje počasnejši računalnik, ki dejansko DELA, kot pa Winzorz powah...
Si bom pa v kratkem zagotovo omislil enega privat jabolčnika... Mogoče celo tegale cenega...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

accom ::

hja. še ena pripomba... Poznam veliko pisi juzerjev, ki so ob srečanju z jabko ostali pri jabki... obratno pa... ne poznam nobenega.

lp vsem skupaj
Regret is a hope for a better past.

noraguta ::

no ja glede indeksiranja zaženite foto kopirce.

g5 ja 64 bitni mikroprocesor amapk
http://developer.apple.com/macosx/tiger...
je lepo razvidno iz
Adding a GUI to a 64-bit Application

As mentioned earlier, the use of a 64-bit address space is limited to non-GUI applications in Tiger. This doesn't mean, however, that the results of a 64-bit enabled computation can't be displayed on the screen. The strategy that you should use is to create two separate executables that are cooperative. These are:

A 32-bit based Cocoa or Carbon GUI executable that the user can launch and which presents the application's user-interface.
A 64-bit based command-line tool that is launched by, and under the control of, the GUI.


ne mi prodajat buč o 64 bitnosti. windowse beta si zastojn lahko snameš in DELAJO. RC1 je na msdnju in delajo celo zelo dobro.


Macosx ni 64 biten in tudi ne bo(vsaj še eno leto).

resda k črnemu puliju paše srebrna ampak za delat so pa jajca..
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

accom ::

no ja. vsak tele ma svoj vesele.

pa jabuk vsak dan drži dohtarja stran.

psihiatra.
Regret is a hope for a better past.

accom ::

aja, pa še to: gentoo-ja si bom inštaliral na gepetko. tko, za hec.
Regret is a hope for a better past.

mercutio ::

Tudi jaz sem že hotel potegniti črto in končati, a kaj ko nekateri širijo neresnice.

TribesMan:
Aja... Windows 64bit editino pa se uporablja kje????? Nisem še videl workstation mašine z Itaniumom, ki je trenutno edini CPU, ki ga podpira Windows 64...


Itanium ni edini CPU, ki ga podpira Windows 64bit edition-mogoče je edini, ki ima arhitekturo drugačno kot jo ima družina x86, vendar Windows-i 64bit podpirajo tudi AMD-jeve mlinčke, ki imajo poleg 32-bitnega načina vgrajen tudi 64-bitni. Ne mi zdaj o tem, kaj je pravo 64-bitno in kaj ne - temu se reče združljivost nazaj, ki je Intelu in njegovi družini x86 prinesla svetovno razširjenost, ker je Intel (sicer z vlečenjem starih stvari v nove procesorje) omogočil, da so stari programi delovali tudi na novih procesorjih. Kaj se je zgodilo z Motorolo in njeno 68000 družino, ki je ubrala drugačno pot, pa si preberi na netu.

naj te opomnim, da je MacOS X trenutno _EDINI_ operacijski sistem, ki izrisuje sliko na namizju z pomočjo grafične kartice, z uporabo Open GL knjižnice... Ne pa kot recimo pri winsih, kjer ti tudi najmocnejsi GF6800Ultra ne pomaga prav nič, razen v igrah in benchmarkih...


Kako "razen v igrah" - saj za igre jih ljudje kupujejo, ne pa zato, da bo nek folder v raziskovalcu prikazan 3-D. Mogoče OS X lepše zgleda zaradi uporabe Open GL knjižnice, sem pa slišal že marsikatero kritiko na račun njegove počasnosti.

Kar se pa tiče Hitrosti G4, pa naj te opmonim, da se je ta procesor brez težav naseka vsakega Pentiuma 3 pri enaki frekvenci, da o Pentiumu 4 (clock for clock) sploh ne govorim... 1.5GHz G4 naredi tako štalo P4 2.0GHz da mu ni nič jasno... Bog ne daj primerjat G4 z Celeroni... ki so pa uber pocasnejsi od G4 (pocasnejse vodilo, manjsi predpomnilnik, daljsi cevovodi to je vse v minus celerona) Ubistvu je G4 samo nekaj % pocasnejsi od enako frekvenčnega G5... ce se G5 uporablja kot 32bitni CPU... In da ne omenjam največje prednosti G4... izjemno nizka poraba energije... 1.5GHz G4 kuri manj kot 15W... zdej pa to primerjaj z recimo Athloni, Pentiumi 3 ali bognedaj Pentiumi 4... (kdor ne verjame naj si prebere par člankov na ArsTechnici o delovanju PowerPCjev in primerjavi z x86)


Daj ti malo bolj argumentiraj te trditve s kakimi številkami, ker "naseka" ni ravno prepričljivo brez kakršnihkoli dokazov. Pa ne mi dajat kakšnih testov s photoshopi in drugimi programi, ki so dodatno optimizirani za Mac-e. Sploh pa je težko narediti primerjavo med RISC in CISC arhitekturo, ker gre za drugačno arhitekturo. Ampak tebe to očitno ne moti, enostavno označiš da je Celeron slabši zaradi daljšega cevovoda - PA TI NISI RESEN - daj vzemi ti malo KODEKA v roke in ga preštudiraj, da boš vedel o čem govoriš. Pentium 4 ima recimo daljši cevovod glede na Pentium 3, a pa je zaradi tega slabši??? Če so ugotovili, da bodo zaradi boljšega predvidevanja skokov in drugih izboljšav z daljšim cevovodom več pridobili, so ga pač podaljšali - ni pa to neka mera o boljšem / slabšem procesorju. Pa tudi frekvenco je pri različnih arhitekturah brezveze primerjat, ti pa lepo primerjaš "pri enaki frekvenci" - jao, jao, boli glava pri teh bistroumjih.

Ali pa recimo uporabniki ki imajo omejen prostor v stanovanjih... potem pa vidiš kake grde kičaste kište v dnevnih sobah, po možnosti v kombinaciji z grdim bež CRTjem, ali kakim cenenim LCDjem... Tak folk bi sigurno veliko raje kupil iMaca... sam tle je tud en velik problem...


Saj ne rečem, Mac-i so res lepi, sam ne mi o BEŽ škatlah - pojdi lepo v kakšno rač. trgovino in mi pokaži eno BEŽ škatlo - jih ni več ali pa zelo malo. CRT-jev tudi ni več, samo še LCD-ji - če pa bo kdo kupil cenenega ali dražjega, je pa njegova odločitev. Poleg tega se v prihodnosti obetajo razni "recever-ji", ki bodo lepe škatlice v dnevni sobi preko brezžične povezave povezane z recimo Media Center Edition Windows-i, ki bodo tekli nekje drugje - toliko o omejenem prostoru v dnevnih sobah in grdih bež škatlah.

Aja pa BTW.. da ne bo kdo mislil, da sem plačan od Applea da jih tukaj hvalim... ubistvu sploh nimam "svojega" Macintosha... samo v službi uporabljam 300MHz G3 PowerMaca (navitega na 450MHz) in to pri treh P4 2000+ MHz mašinah v pisarni... Preprosto imam raje počasnejši računalnik, ki dejansko DELA, kot pa Winzorz powah...


Če ti paše delat na počasnejši mašini, pač delaj. Očitno te PC-ji res ne marajo, moj Pentium 4 (3GHz) mi deluje super :).

Sam kaj čmo, folk je načeloma glup...


You got that right...

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mercutio ()

accom ::

Ha! hecne debate... da še sam malo dodam.

O.k., priznam. Rajš mam jabke. Čeprav je res, da se mi je zgodilo tole:

pisi PIII 800 / 256 MB rama VS G5 1.8 dual/1,5GB rama

File-> New -> 21x29.7 / 300dpi

Filter -> Add noise:
pisi mlinček je bil hitrejši za cca. sekundo. :o

tolk o optimizaciji photoshopa... Ampak vseeno. Iz izkušenj vem (10 let delam na pisijih in mekih), da lažje delam na jabki. in to mi je dovolj. Tud Distiller dela na macu slabše kot na pisiju. pa še vedno mam rajš mekico... aja, še nekaj bi vprašal vse zagrete zagovornike pisijev: a ste kdaj resno delali na obeh platformah?
Regret is a hope for a better past.

Smeagol ::

Nisem se prebral vseh, ker so pac eni dolgi. Samo Anzetu:

Ce ti je "prijatelj" rekel, se je v OS X nemogoce vdreti:
- ali pojma nima o networku
- ti pojma nimas in si ga narobe zastopil
- Ali pa te je preprosto nategnil. Se pac vazi z necim cesar ne pozna. Kaj je dorbo placano je vprasanje, kot drugo pa saj vidis kako nekateri pridejo brez ustrezne izobrazbe ali znanja do visokih polozajev v drzavni sluzbi. Kar se tice predavanja. Tudi mi dobimo obcasno predavatelje z ministrstev, pa se meni mnogi niso zdeli ne vem kaj. pol jih itak zaspi med predavanjem (predavateljev). Ce pa kaj vprasas pa itak....

Ce je tema zanimiva se potem debata razvije med poslusalci, predavatelj pa sam gleda k itak verjetno zgubi sled.

Pa kaj bi placeval nekoga da mi bo razlagal kako je nemogoce vdret v fukncionalen racunalnik priklopljen na mrezo? Da razvedris zaposlene?

se doplnim post:
Ne nisem poskusal vdret v OS X. Sem poskusal tako malo za zabavo v win 2000. Ni mi uspelo. Nisem tako nerzagledan na tem podrocju, da bi rekel da je nemogoce. Vem da je.
Prav tako je v OS X.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smeagol ()

Gandalfar ::

Smeagol: pomojem je vprašanje kako zelo so ranljivi sveže instalirani maci..

lukaz ::

glede vdiranja se strinjam s Smeagolom, saj noben sistem ni tako varn (čeprav se OpenBSD zelo približa temu...)

accom ::

Verjamem, da se da vdret tud v OSX. prav. ampak meni se še ni zgodilo. in v 10ih letih sem doživel samo en virus na macu.
nobenega antivirusa, nobenega spywarea, nobenih štal... na pisiju - saj si lahko mislite... antivirus nonstop, spyware nonstop, hvala bogu, da obstaja mozilla, ker malimehkispletniraziskovalec je očitno mehkužen do konca... kot nedonošenček, ki ga dajo v inkubator, da preživi. In podobno je tudi z vsemi malomehkimioperacijskimisistemi.

jebiga, tako je... ampak, ne mislit, da trdim, da je mac boljši. sploh ne...
Regret is a hope for a better past.

Road Runner ::

accom: pa si prej na G5 dau system performance na highest preden si test delu? ;)

accom ::

ne, to pa res nisem... mam kar na automatic nastavljeno... tud ni neke HUDE razlike... Xbench rezultat z automatic performance settingi je bil (če se ne motim) 187, s highest perf. settingi pa 191. Res pa je, da Xbench stestira tud diske, grafiko etc....
Regret is a hope for a better past.

accom ::

Rejser de, še to - a ni mal hecno, da tri leta star procesor pelje scat - RES DA V REDKIH PRIMERIH - High-End mašino? ampak v globalu... mac res ni boljši od pisijev...

samo jaz ga ne dam!

Ker vsem pisi privržencem privoščim da delajo na najboljšemmalomehkemoperacijskemsistemu.

Saj, tisto, česar ne veš, pač ne boli.


grem na štrudl...
Regret is a hope for a better past.

Road Runner ::

zelo odvisno od aplikacije. nekaterim se sploh ne pozna kaj nastavis kot sys performance, nekaterim pa zelo. jaz ga imam na highest, ko grem pa spat dam pa reduced da se mal utisa masina ;))


nevem kako da ti je tisti pentium bolse rezultate pokazal. si zihr da ni mac slucajno lih laufu kksnih stvari v ozadju? kksne maintanance jobs?

TribesMan ::

Itanium ni edini CPU, ki ga podpira Windows 64bit edition-mogoče je edini, ki ima arhitekturo drugačno kot jo ima družina x86, vendar Windows-i 64bit podpirajo tudi AMD-jeve mlinčke, ki imajo poleg 32-bitnega načina vgrajen tudi 64-bitni. Ne mi zdaj o tem, kaj je pravo 64-bitno in kaj ne - temu se reče združljivost nazaj, ki je Intelu in njegovi družini x86 prinesla svetovno razširjenost, ker je Intel (sicer z vlečenjem starih stvari v nove procesorje) omogočil, da so stari programi delovali tudi na novih procesorjih. Kaj se je zgodilo z Motorolo in njeno 68000 družino, ki je ubrala drugačno pot, pa si preberi na netu.


Itanium je _EDINI_ CPU, ki ga podpirajo Windows 64 (IA64)... To o čemer pa ti govoriš so pa Windows XP (ali 2003 Server) for 64-bit Extended systems, ki podpirajo x86-64 ali po intelovo EMT64 a ne tudi Itaniumov... Verjemi mi da je razlika med tema dvema sistemoma bistvena.
O Motoroli pa sem dovolj dobro obveščen...

Mogoče OS X lepše zgleda zaradi uporabe Open GL knjižnice, sem pa slišal že marsikatero kritiko na račun njegove počasnosti.


Na tole te bom rade volje opomnil ko bodo izšel Longhorn... Pa verjemi mi da bo takrat na nekajkrat boljšemu hardwareu, kot je PowerMac zadeva delovala "leno"...

Daj ti malo bolj argumentiraj te trditve s kakimi številkami, ker "naseka" ni ravno prepričljivo brez kakršnihkoli dokazov. Pa ne mi dajat kakšnih testov s photoshopi in drugimi programi, ki so dodatno optimizirani za Mac-e. Sploh pa je težko narediti primerjavo med RISC in CISC arhitekturo, ker gre za drugačno arhitekturo. Ampak tebe to očitno ne moti, enostavno označiš da je Celeron slabši zaradi daljšega cevovoda - PA TI NISI RESEN - daj vzemi ti malo KODEKA v roke in ga preštudiraj, da boš vedel o čem govoriš. Pentium 4 ima recimo daljši cevovod glede na Pentium 3, a pa je zaradi tega slabši??? Če so ugotovili, da bodo zaradi boljšega predvidevanja skokov in drugih izboljšav z daljšim cevovodom več pridobili, so ga pač podaljšali - ni pa to neka mera o boljšem / slabšem procesorju. Pa tudi frekvenco je pri različnih arhitekturah brezveze primerjat, ti pa lepo primerjaš "pri enaki frekvenci" - jao, jao, boli glava pri teh bistroumjih.


Torej naj testiramo v igrah ki so dobro optimizirane za PCje ali kaj? Ubistvu je primerjavo obeh arhihektur dokaj enostavno izvesti... Na obe mašine namestimo Linux in izvajamo take in drugacne teste... Pri tem smo seveda omejeni samo na testiranje CPUja in pomnilniske propustnosti... kar pa niti ni tako narobe, glede da nas to najbolj zanima...

Daljši cevovodi ne pomenijo da je procesor slab, vendar se v praktični uporabi izkaže da daljšanje cevovodov zelo negativno vpliva na hitrost samega procesorja. Vendar je vse OK dokler dolge cevovode kombiniramo z visoko frekvenco delovanja, ali pa z Hyperthreadingom... Celeron pa sam po sebi nima ne visokih frekvenc niti hyperthreadinga, poleg tega ima samo 1/4 cachea Pentiuma, ki je poleg vsega že sam po sebi slabši od pentiumovega...
No zdej pa primerjaj 12 stopenjski (1.2GHz, 512kB L2) in 31 stopenjsi (2GHz, 256kB L2) cevovovod... Kateri ima boljsi IPC najbrž ni treba prav veliko razglabljati. No ja... čist nepomenben podatek pri vsem tem bi bil recimo še to da Celeron pokuri 50W, G4 pa 15W...

Glede Pentiuma 3 in Pentiuma 4... Če se spomniš je ob izdaji Pentiuma 4 intel predstavil tudi 0.13um Pentium 3 Tualtin... aka. P3S... Delujejo do 1.5GHz in imajo 10 stopenj dolg pipeline ter 512kB cachea. Zadeva je brez vsakih problemov pojedla prvo generacijo 2GHz P4 z 512kB cachea na vseh področjih... kljub temu da je bila pomnilniška propustnost Pentiuma 3S zelo slaba v primerjavi z P4... Iz Pentiuma 3S se je kasneje po predelavi rodil Pentium M, za katerega vemo kakšne štale dela že pri 1.5GHz... aja btw... Pentium M ima 14 stopenjski pipeline... In še tole Pentium M so se pojavili sedaj tudi na desktop platah... Po navijanju na 2.6GHz za malo malico prehitijo vsakega 4GHz P4, ter brez težav konkurirajo enako frekvenčnim Athlonom 64...
Torej dolžina pipeline ne pomeni slabega procesorja? Tudi prav.

Primerjava procesorjev pri enakih frekvencah pa niti ni tako neumna stvar kot si ti misliš. Na ta način lahko lepo vidimo, kako nas proizvajalci lepo nategujejo na račun "praznih" gigahertzev.

Zdej pa če si želiš številk... go find them... Že v mojem prejšnjem postu sem omenil stran kjer znajo veliko povedati o tem... Sicer sem imel en link do ene razpredelnice vseh mogocih CPUjev (od 286 do raznih Cray-ev) v kateri je bila primerjava "surove" racunske zmogljivosti proceosrjev... sam zdejle je žal ne najdem... se bom potrudil. :D

(Mogoče res ne berem umotvorov profesorja Dušana Kodeka, sam ni on edini ki piše stvari o delovanju CPUjev.)

Poleg tega se v prihodnosti obetajo razni "recever-ji", ki bodo lepe škatlice v dnevni sobi preko brezžične povezave povezane z recimo Media Center Edition Windows-i, ki bodo tekli nekje drugje - toliko o omejenem prostoru v dnevnih sobah in grdih bež škatlah.


Verjamem, sam v prihodnjosti bo tudi marsikaj drugega... mi se pogovarjamo o računalnikih ta trenutek... Poleg tega pa sem siguren da nobeden od teh Media Centrov ne bo poceni...

Če ti paše delat na počasnejši mašini, pač delaj. Očitno te PC-ji res ne marajo, moj Pentium 4 (3GHz) mi deluje super :).


Tudi moj 2.6GHz Athlon, 2GHz Athlon, 1400MHz Celeron ter dva prenosnika delujeta "čisto vredu"... pa bi jih brez slabe vesti zamenjal z čemerkoli kar poganja OS X.

Lepo flameanje še naprej vam želi

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

accom ::

Na žalost je "tisti pentium" odšel v pokoj, tako da dogodka ne morem niti poskusit rekonstruirat. Je pa res, da sem te teste delal takoj, ko sem dobil gepetko, tako da se nisem ubadal z nastavitvijo Sys performance, niti nisem prepričan, kaj se je dogajalo v mašini. Mislim, da razni maintenance procesi pridejo malo kasneje, ne takoj po inštalaciji. Ha, kar me spomni na drugo stvar. Je imel še kdo "hecne" izkušnje z OS 9? "Hecne" naslednjem smislu: po dveh letih smo se v podjetju odločili, da je prišel čas, ko je smiselno počistit mašince - 9 geštirk, od tega trije uporabniki z računalniškim znanjem (ne da ga za maca rabiš "ogromno") in šest designerjev (ki poskušajo svašta). No, s sodelavcem sva si vzela eno soboto in postavila vseh 9 mašin na novo - clean instal OSa, update-i in software. Mašine so se en teden obnašale blazno čudno - pogoste so bile "bombice" v smislu "an error type xy ocured because an error type zn ocured" ipd... s sodelavcem sva bila čist pissed-off, ker so mašine morda res delale malenkost hitreje, ampak po studiu so non-stop odmevali mac-start-up-sound-i in vsi designerji so nama srali po glavah... ampak glej ga hudiča, počasi so se stvari same uredile, in mlinčki so vse lepše mleli. Kot da mora OS spoznati okolje, v katerem živi. Pogovarjala sva se z različnimi frendi, ki delajo na podobnih mlinčkih, in take izkušnje so bile precej pogoste. Kot da je OS "pameten" in se uči iz "lastnih napak". Ful hecno.
Regret is a hope for a better past.

MrStein ::

Sem malo pogledal cene PC-jev in za manj kot 500 USD dobiš :

- pod 2000 CPU
- 256 MB RAM
- 80 GB disk
- zanič ohišje
- poceni tipkovnico

Ampak če primerljiv Mac stane isto, pa je naenkrat predrago ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

AtaStrumf ::

Tko je to ja, ko primerjaš jagode z lubenico. Če ne razumeš kaj mislim:

APPLE Ipod 20GB Multi Format Digital Audio Player, Model "M9282LLA" - Retail - $297.99

iPod 20GB with Click Wheel 83.808,00SIT (86.400,00SIT) - $460

Razlika v ceni: +55%

Dodaj +55% ceni cMac-a in potem poglej kaj lahko za ta denar dobiš pri nas ;).

MrStein ::

Pa primerjajmo cene na newegg :

Athlon XP2200 89 $
DVD-RW 63 $
80 GB disk 60 $
keyboard 10 $
RAM 256 MB DDR 30 $
ASRock K7S41GX 46 $
ohišje+nap 40 $
miš 3 $
modem 6 $
Windows 92 $ ( XP Home OEM )
-----------------------
439 $

Pribij 100 $ za podporo , pa še enkrat 100 $ če bi rad XP Pro.
Pa brez FireWire je. Z grdim velikim bež ohišjem. Najbolj poceni ( "kvalitetno" ) tipkovnico, miško, plato ( on board grafika ) itd ...
Pa še sam moraš sestavit.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

MWMW ::

Poglej si tale comp in boš videl kaj lahko dobiš za 220k


Klik:)
//

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MWMW ()

AtaStrumf ::

Kar odštej XP-je :D pa si spet na suhem >:D.

AtaStrumf ::

Ja za cca. 220k ($1200) ti JAE-tovci prodajo:

Osnovna plošča ASUS A8N-Sli Deluxe (2x PCI-Express 16x, NVIDIA nForce4 SLi) , AMD Athlon 64 3000+ procesor, 512 MB DDR 400 pomnilnika, 160 GB SATA trdi disk (7200/8 MB), Leadtek WinFast PX6600 GT TDH grafična kartica s 128 MB DDR3 RAM, NEC ND-3500 DVD zapisovalnik črne barve, 1.44 MB disketna enota črne barve, ohišje Chieftec CX-01SL-SL-B midi tower, 550 W napajalnik z 12 cm ventilatorjem in knjiga Moj Prvi PC. Dve leti garancije.

Ni slabo!
1 2 3
4
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Macintosh SE (1986) iščem MACOS 7.5.5. ali starejši

Oddelek: Operacijski sistemi
151347 (1080) jukoz
»

Novi MacBook Pro izšli (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
9922629 (19686) zee
»

kje do Apple MacBook Pro?

Oddelek: Kaj kupiti
91922 (1717) Gwanaroth
»

Novi Apple-ovi izdelki

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
344214 (3475) CaqKa
»

Apple

Oddelek: Strojna oprema
332320 (1778) Jebiveter

Več podobnih tem