» »

Mac brez ekrana in pod 500$?

1
2
3 4 5

Road Runner ::

Dr_M: spet ne ves o cem govoris. beri

JamiroQ: windows software dejansko laufa na ppc masini. VirtualPC does the thing.

mrpiagg ::

Za ta dnar (okrog 450 al pa se kej vec) k se dobi dokaj dober mac, jest dobim dual xeon 3.0 hypertrading (mogoce se boljsi .. 3.6) z giga rama in to firma HP + monitor HP 19", kjer tud dajejo vkup samo take komponente, ki sedejo ukup.
Sistem pa tukej ne igra nobene vloge, ker ce hoces s to masino kej vec pocet, tako al tako rabis kupt dodatn software (npr. Maya, Visual studio, Pinacle, ...).
Mac kljub temu da je fensi in tako okronani "bog" za oblikovanje, ga bo slej al prej povozil cas, al se bolje receno, PC-ji s precej vecjim delezem v svetovnem merilu. Vsaj na mizi domacih uporabnikov, pa tudi v firmah, ki nimajo neposredne veze s kompjutrm, kar jih je pa kar precej.

Dr_M ::

Racer D: pa se da od tega kej pr nas kupit sploh??
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Road Runner ::

Dr_M: kdaj si nazadne kksn kos hardwara ala printer skener itd kupu? mal poglej gor k mas nalepko "mac os x compatible"

ne dobis printerja, skenerja, fotoaparata itd ki ga mac nebi podpiral. pa tudi ce gor ne pise posebej.

Smeagol ::

Racer. Si opazil kaj vse ima tisti PC? Ali pa mac? Sedaj ti dajes not FW pa take zadeve, ki ves da so itak navadno vgrajene na plato.

Ves kaksno graficno ima ta apple za 400k+?
Geforce FX 5200. V PCja sem dal x800. Tukaj je OGROMNA razlika. Gres na google FX 5200 vpisat pa dobis vprasanja kot npr:
Kaj je bols? FX 5200 ali Radeon 9200? :D

Apple za 400k+ ima 80GB diska.
Kdaj si nazadnje videl PCja z 80GB? Mogoce kaksni, ki jih mercator ali podobni prodajajo za 70k.

Za 400k+ dobis 256 rama. Ne mi rect da bos s tem video obdeloval. 256 rama in 80GB disk (ki je btw pocasnejsi od novejsih, vecjih diskov), zame ni za video.

80GB, 256 rama, Fx 5200 je za tajnistvo. Samo v tem primeru res drago tajnistvo.

To je sama taka roba, ki je v PC svetu ze davno zastarela.

pa kaj ti bo FW? da bos disk nafilal kolkr ga se bo, ko bo ves software gor, v hipu? remember? 80 GB!

Hmm. Pa si opazil razliko med pekaci? Da ne bos mislu kako bos teh 80GB lahko mel zadost k bos na DVD pretakal. Mac ima DVD-R (ja ni +, pa tud W ni, pa tud dvoslojni ni. Pa 16x tud ne. V PC je vse to)

No vsaj mrezne niso del prehitre not, da bi disk zadoscal mal dlje. PC ma 1000Mb. Mac ima 10/100Mb.

Dr_M ::

Racer D: sej sm ze prej omenu, da se ksn printer dobi, pa kej podobnega.

jest mam bolj v mislih, ksn ram, procesor, graficno, disk...itd.

haha, ja sam res, maci so dons taki, kot so bli pcji 2 leti nazaj :D :))
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dr_M ()

Road Runner ::

Dr M: usak pc ram das lahko v maca. disk prav tako. graficno mors mal flashat pol gre usaka, procesor pa seveda ne ce je druga arhitektura.

smeagol: za video obdelavo rabis kaj bolso graficno? bullshit. rabis jo ce igras igrce alpa si nek resn 3D oblikovalc. 80gb nimas zadost ker si pac razvajen z vecjimi. pac ugotovis da ni treba lih usazga filma pa usega wareza met na disku. ce je kriza doplacas za 160gb. 2gb rama k ga lahk v imaca das mas pa tut najbrz zadost.


mac 2 leti za pcjem? kaj tocno nima kar pc ima? pa ne gledat zdj imaca. glej G5 dual 2.5 ce si ze pr tem (ne ozeri se zdj na ceno, samo komponente primerji)

Jebiveter ::

Folk, skoda cajta in energije. Razlagat Gej(merjem)TM o prednostih PPC in Mac platforme ter OSX sistema ja brezveze. Mi, ki zadevo uporabljamo, vemo zakaj jo uporabljamo in smo za to tudi pripravljeni placati (do razumne meje, seveda). To je pac tako kot da bi mami ali babici razlagal, zakaj uporabljam linux na desktop masini in OSX na ibooku. Nima smisla...

PS: Samo se en enlightning: vceraj sem se vrnil iz Berlina, kjer sem bil 3 dni na hekerski konferenci. In brez heca lahko povem, da je bilo tam videti vsaj 1/2, ce ne vec iBook-ov, PowerBook-ov in PowerMac-ov G5. In naj opozorim, da gre tukaj za popolnoma high-end userje, ki pac ne igrajo igric cel dan. Now, think about that...
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

TribesMan ::

Fantje vsi ki ste totalno anti-Mac se najprej malo seznanite kako zadeve stojijo, komentarji glede kompatibilnosti in nadgradljivosti so totalno mim... Na vsakmu Macu lahko menjaš CPU, RAM, Disk, optično enoto... pri powermacih pa še grafično, in poleg tega dodajaš ostale zadeve...
Težav z komaptibilnostjo raznih komponent je veliko manj kot pri marsikaterem PCju... v powermaca lahko recimo brez težav vtakneš čist navaden Adaptecov SCSI krmilnik, ali čist navadno AGP grafično kartico... in dela...
Za instalacijo gonilnikov sploh ni treba skrbet, ker ob vsaki nadgradnji te "Software Update" prijazno opozori da potegneš dol nove verzije in instaliraš.

Na maca lahko vtakneš katerikoli USB printer, USB miško, USB tipkovnico... karkoli kar paše v katerega od vtičev na njemu... in vse dela. Veste kaj je tud zanimivo... vsi driverji so ze v OS X, ker Apple sodeluje z proizvajalci teh napravic in redno posodablja baze gonilnikov.

Komaptibilnost programov? Raje ne bi o tem... najprej si za en teden sposodite maca pol pa komentirajte.

gfhr-: Naredil si primerjavo leta... vzel si najmočnejšega (dalec najdrazjega) G5 powermaca ki trenutno obstaja (dual 2.5GHz)... a si upaš trditi da je počasnejši od Athlona 4000+(2600MHz)? Arhihektura obeh CPUjev je zlo podobna... oba imata zelo kratke pipeline, oba znata računat z vektorji... Sploh pri dejstvu da je Appleov OS X zelo dobro optimiziran za dual CPU arhihekturo... in da programi na OS X znajo izkoriscati vse to...
Aja BTW... G5 (aka IBM POWER 4) je _pravi_ 64 bitni CPU... ne samo neki na pol x86-64 like crap... Je pa res da dokler ne bo izsel OS X.4 (Tiger) ne bo podpore 64 bitnim ukazom... takrat se pricakuje se vec veselja...

Če vas tako moti tist usrani miškin gumb si pač kupite eno USB miško z koleščkom in 7 knofi pa STFU.

mrpiagg: Xeon stane 100kSIT+ plata na katero gresta dva Xeona stane 150kSIT... are you sure? naj nadaljujem? Dual Xeona ne dobis pod 600kSIT... niti pod razno ne. Sploh ne brand name.

Aja... pa OS X... edini razlog zakaj tole pišem na mojem zadnjem "novem" PCju...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

TribesMan ::

Oh by the way vsi ki pravit kako poceni so brand name PCji.. in kako dobro opremo imajo... Evo... primer trenutno najmocnejsega HPjevega PCja... ki se prodaja na Enaa.com Zadeva stane 260kSIT brez ekrana... dc7100C
- nima DVDRW
-ima 80GB disk (Smeagol... kaj si ze rekel o 80GB diskih in PCjih)
-ima INTEGRIRANO graficno kartico (precej slabso kot 5200 ali 9200)

Prištejete ceno za kvaliteten 17" LCD... ter dodajte še ceno DVD pečke in ene FX5200 grafične kartice... pa premislite... je res tako poceni?

Zgleda nagravzno... in zavzema približno 3* več prostora na mizi (z LCDjem skupaj) kot recimo iMac... aja ima prednaložen najboljši OS na svetu... Windows XP... z vso črvivostjo na čelu.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Boki_ ::

Amen:D
I'm back

Dr_M ::

TribesMan: vse lepo in prov... ampak jest mam ogromen tovorno ladijo, pa nevem sploh kaj bi z njo pocel. :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

B-D_ ::

Itaq da je tko drag, če je pa za ono urico g33ka v tistem servisu kjer winse na 20 kišt naenkrat inštalira prek omrežja plačaš 40 jurjev... :\ hvala lepa, mam winse doma in jih znam sam inštalirat zastonj. Tolk se mi pa res ne mudi tazadnje dolpotegnene igrice špilat na novi mašini, da si ne bi privoščil za eno konkretno grafično keša prihranit... :P

Zakaj maci spušijo proti pcjem? Povejte mi kolk je brezplačno dostopnega (freeware, crackan shareware, isoti, warez... ko jebe legalnost, normalnemu userju ki se ne razume preveč na compe je vse, za kar ni stran vrgel keša = brezplačno) programja za PCje in koliko za mace. Ta debata je miljonkrat prežvečena že pri Windows vs linukrneki in vsi home userji že daaaaaleč vnaprej vedo, da drugega kot winsi če želiš poceni skoz prit ni... zdej bo pa folk namesto softwarea še keš za hardware v napačno smer metal? Lepo vas prosim! :\ Preden spet kak pameten tumba svoje nej vpraša vsaj enega konkretnega pirata (takega ki ima urejeno preprodajo) kolk ma windows verzij in kolk linux verzij v arhivu... da o mac verzijah ne govorimo... pa bo koj vse jasno kje je računalništvo doma in kako zadeve stojijo.

Zadeve so v začaranem krogu... programje je enostavno dostopno za winse, zato folk uporablja winse... winsi lavfajo na pcju... zato folk uporablja pcje... ker folk uporablja pcje... programerji razvijajo za pcje... ker je večina folka na winsih... programerji razvijajo za winse... itd

Obstaja možnost, da je ena zadeva v teoriji hitrejša toda prov jebe se mi če meni namizje lepše animira "hitrejši" strojček če pa niti diskete nam mogel vanj vtaknit, na kateri mam posnet fajl iz službe... ko pa bom naslednji dan prinesel .doc fajl na usb ključu, mi bo pa mac samo napisal: wtf is .doc ?! Pa smo tam... zdej nej se pa odločim al se nej obrnem okoli, vtaknem disketo v normalen comp in naredim zadeve do konca, ali nej se pa jebem z macom... maci so dobri ja... v McDonnaldsu :D duplo filani s sirom, prosim.

TribesMan ::

Ti res ne veš... vemo pa ostali. Probaj... mogoče boš tudi ti dojel foro vsega tega mac sranja.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

TribesMan ::

B-D softwarea je toliko da je imela zelo znana slovenska stran z rožicami prav posebno kategorijo namenjeno temu... In ne boš verjel, obstajajo celo strani ki se ukvarjajo samo z tem... Vendar to je pa že tako off topic in tako illegal da bomo kar nehal.

reden spet kak pameten tumba svoje nej vpraša vsaj enega konkretnega pirata (takega ki ima urejeno preprodajo) kolk ma windows verzij in kolk linux verzij v arhivu... da o mac verzijah ne govorimo...


Kaj? Kwa bluzis? A kdo tukaj rabi več kot eno verzijo winsov? Jest ne... prav tako rabim Mac OS X samo zadnje verzije... za ostalo me BK...

Obstaja možnost, da je ena zadeva v teoriji hitrejša toda prov jebe se mi če meni namizje lepše animira "hitrejši" strojček če pa niti diskete nam mogel vanj vtaknit, na kateri mam posnet fajl iz službe... ko pa bom naslednji dan prinesel .doc fajl na usb ključu, mi bo pa mac samo napisal: wtf is .doc ?!


Če nisi opazil, tisti HPjev PC ki sem ga malo višje pokazal tudi nima več disketne enote... diskete so passe... že 5 let... Jest je nimam v kompu že 4 leta.. je preprosto ne rabim.

Kar se pa tiče *.doc datotek... Mac ti bo čisto prijazno odprl te datoteke z Microsoftovim Officeom 2004 za Macintoshe... ali pa z Open Office.org. Ne boš verjel... to deluje... in to celo brez komatibilnostnih težav...

Se vidi da Maca še od daleč nisi videl, kaj šele uporabljal... temu priumeren je tvoj komentar.

Aja BTW a ste vedeli da Mac OS X izrisuje grafiko na namizju z pomočjo OpenGL knjižnice? In da so vse animacje strojno pospešene. Kdaj bodo to podpirali winsi?

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Boki_ ::

Haha TribesMan, bo treba res spisat en članek Apple vs. PC....

(@tomdelong)a ne bi blo pametno enga clanka apple vs. pc spisat
(@tomdelong) da bi folk koncno doumel razliko
(01TribesMan) ne
(@tomdelong) jao
(@tomdelong) zakaj ne
(@DarkNY) ker se ne da
(TribesMan) ker folk je glup in se ne splaca


Če ne druzga zato ker mi je v užitek čitat TribesManovo literaturo...:D
I'm back

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Boki_ ()

gfhr- ::

Saj ne, da bi se celo sekiral o mac vs pc temi ampak tole se napisem potem pa me vec ni.
Tribes Man, evo ti en link link da se pomiris. Posebej pazi na tale stavek The operating system for the AMD64 box is only a 32-bit version of Linux because there were some Java "issues" under the 64-bit version.

"Kaj? Kwa bluzis? A kdo tukaj rabi več kot eno verzijo winsov? Jest ne... prav tako rabim Mac OS X samo zadnje verzije... za ostalo me BK..."
Pravtako moras applu tu pa tam placati za patche.

"Aja BTW a ste vedeli da Mac OS X izrisuje grafiko na namizju z pomočjo OpenGL knjižnice? In da so vse animacje strojno pospešene. Kdaj bodo to podpirali winsi?"
To je res. In prihaja z Longhorni. A o tega kako pocasen je OSX GUI ne bos omenil? :)

"Arhihektura obeh CPUjev je zlo podobna.." " Aja BTW... G5 (aka IBM POWER 4) je _pravi_ 64 bitni CPU... ne samo neki na pol x86-64 like crap... "
S tem si povedal vse, adijo.

Road Runner ::

okol kompatibilnosti vsi tok veste... a to tud veste da je biu microsoft word prej na macu kot na pcju?

lorenz ::

Keyser Soze: Saj tudi vsak kmet ve da je mercedes boljsi kot traktor samo tebi to nekak ne gre v glavo.

Saj ne trdimo da je MAC najhitrejsi na svetu , ali pa da je cenovno ugoden . Samo ce gledas na MAC-a kot celoto : uporabnost , prijaznost , konstantno delovanje , kompatibilnost Applovih komponent , varnost in professionalnost potem pa se to nekako prevesi vsaj pri profesionalcih , vedno bolj pa tudi pri domacih uporabnikih.

Mac tudi ne rabi full najitrejsih komponenet ker so max med seboj usklajene in jih polno izkorisca ne pa PC ki mora z hitrostjo flikat napake v arhitekturi .
O kompatibilnosti : Mac je dosti bolj kompatibilna masina kot PC (samo PC-asii ste omejeni na svoj igrackarsti svet. Mac uporablja hardwarske in softwarske standarde ki so industrijski standardi in so jih naredili proffesionalci ne pa gamerji ali MS . Spomnimo se SCSI , samo MS in Intelu ni blo to ok in so sli naredit svoj zmazek IDE (Kot das CD v CD drive stoji 10 sekund cel sistem) in profi zadeve (serverji,streming...) tudi v PC svetu se zdaj uporablja SCSI , isto je z USB in Firewire (kako je ze tisto da USB na PC porabi 10% procesorja ker ne zna direkt vpisat v memorijo in registre kot Firewire) .
In MAC ima standardno zaradi kompatibilnosti oba USB2(1) in Firewire , koliko PC-jev ima standarno Firewire in ce hoces prikljucit kamero moras potem kupiti kartico , pa fuk z driverji in potem z softwarjem .
Kdo dela razvoj na podrocju racunalnistva : PC ki so ze 10 let cisto isti (razen Mhz) , ne
Poglejte si malo arhitekturo G4 in G5 masin . ( pa kdo je prvi imel veni 64bit procesor , pa dvo procesorske sisteme , pa PCI-X, pa standardno LCD monitorji .....)
Pa se o kompatibilnosti , ni file-a ali datoteke in podatkov ki jih Mac ne bi znal odpreti ali obdelati, kaj ne bi mogli reci za PC .
Pc je kompatibilen samo s PC-jem pa se to je vprasljivo ker vecina stvari nikoli ne dela s prve in potem se mores cele dneve fukati z driverji in ostalimi bedni forami da svar dela .
( ne lazite se sami sebi in se spomnite tistih dnevov ko nic ni slo in ste vse hotli skup zlomit , pa kolkokrat ste nalagali OS....
Na MAC-u vsteka in dela, konec .
Ce bi se PC boljse izkazal sam takoj pripravljen spremeniti mnenje ker ne delam za APPLE ampak pac uporabljam zadevo ki mi boljse sluzi in ker nisem mazohist.
Edino v cem je PC boljsi so igrice , ni kaj.
Samo za to si lahko za 30ksit kupis konzolo ne pa pecke za 200ksit.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lorenz ()

C_maniak ::

zakaj imajo pa samo eno leto garancije? :>

Smeagol ::

Racer:
Daj preberi se enkrat moj post. Rekel sem da ne mi govort da bos video obdeloval na 80GB z 256 rama. Graficne tam pac nisem nic omenil. Verjemi. Vem nekaj stvari o teh zadevah.

Graficno sem res omenil. To je pac graficna, ki je v PC svetu ze v bistvu obsolete.

Zelo smesne so naslednje ugotovitve:
80GM da ni dost? Razvajen si. Pac doplacas za 160GB. A si ti sploh vidu ceno tega ficka z 80GB diskom. Je preko 400k. In kaj mi nudi? Moznost nadgradnje diska?!?

Ja pa saj res. Lahko tud doplacam za RAM. :D

Pa mogoce se bi dal zment da mi dajo se en spodoben DVD writer (externi po moznosti). Seveda za doplacilo.

Torej kot ti pravis: Vec kot 400k je osnovna oprema (ki je boga), za tiste, ki zelijo vec, pa je pri dolocenih stvareh mozna nzdgradnja.

hmm. Pr PC je osnovna cena pod 200k. Preko 400k je pa ze luxuzen model.

TribesMan ::

Smeagol, še enkrat ti pokažem ta link...

HP dc7100C

Pa še en zanimiv citat, in hkrati tudi odgovor zakaj samo 1 leto garancije:

"Dell support, always there for you 24/7. Because you're going to NEED them. Count on it."

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Zgodovina sprememb…

Gandalfar ::

Clovek se res vprasa kako je racunalniska industrija naredila karkoli pred izumom R9600PRO

morphling1 ::

Ko že tako sanjate o brand name računalnikih za lep denar.

Dell Dimension 3000
P4 3GHz HT 1MB
512MB DDR
80GB HDD
CDRW/DVD kombo
Integrirana grafika
WinXp Home, pa še nekaj dodanega programovja
Miška+tipkovnica
Zelo dober 17'' LCD Dell E173FP

MPC skupaj 214.990 sit, jep prava cena za komplet, več kot zadovoljiv za 90% ljudi.
V Bofih in BBjih (ne v ATR)
po Feb.05 se bo Dell program razširil.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

mrpiagg ::

ce ves kje iskat, potem dobis ...

IceIceBaby ::

res ne razumem ljudi, ki kupujejo računalnik ali pa prenosni predvajalnik glasbe zato ker dobro izgleda ... .. ok, ampak res je, da še mnogih drugih stvari, ki jih ljudje počnejo, ne razumem.


Ljudje preprosto kupujejo lepe stvari. Kupujemo lepe avtomobile. Na TV raje gledamo Halle Berry kot Viko Potočnik. Kupujemo si lepe obleke, da bi bili lepi. Porabimo na tone mejkupa. Na okenske police tlačimo rože. Kupujemo pohištvo iz indijske češnje... Zakaj je potem tako čudno, če si nekdo omisli lep računalnik ?

O zmogljivostih pa nebom govoril, sem se že dost "prekregal" o tem na slo-techu pa sem prišel do zaključka da nima smisla :) Lahko pa rečem, da število Macov pri nas strmo narašča (poglejte malo po forumu kolk so se iBooki razpasli). V zadnjih nekaj letih so cene močno padle, problemi s kompatibilnostjo so odpravljeni pa še kar nekaj iger se dobi za OSX. Če bo tale nov računalnik prišel na slovenski trg bo pomoje postal hit.

O tem da bi pa število Macov preseglo število PCjev je pa itak brezveze razmišljat. Mace dela Apple, ki niti ni tako veliko podjetje, medtem ko PCje in komponente dela 21434241 različnih firm po svetu. Logično je, da bo razmerje Mac/PC ostalo podobno še naprej.

Phoebus ::

Še ena BMW vs Audi tema >:D

Po mojem mnenju je takole: za home userje, tajnice, mamice, študente, dijake,..., je mac super. Prineseš domov, vzameš iz škatle,prižgeš in dela. Vmesnik je enostaven in intuitiven. In ne boste verjeli, kolko ljudi ne ve, kateri gumb na mišaku pritisnit in skos sprašuje "kerga pa zdej?".

Za power userje, sploh pa tiste, ki smo se rešili okovov komerciale (MaliMehki), je pa mac malo predrag. Seveda se vzame v obzir software in vse, ampak če si rešen MalegaMehkega, je cena računalnika nižja za ohohoholala.

Power user bo šel v trgovino in bo povedal kaj hoče, da mu sestavijo in ne bo vzel enega premade PCja.
Za profi uporabo e in i maci niso (tudi ker imajo premali monitor), tako da je treba gledat powermace. Super, cenik, povzet od tule: http://www.epl.si/racunalniki/CenikAppl...
Power Mac G5 1.8GHz 256/80/SD/KB 427.546,39SIT
Power Mac G5 Dual 1.8GHz /256/80GB/SD 8x/N5200FX64/KB 571.249,48SIT
Power Mac G5 Dual 2GHz /512/160GB/SD 8x/N5200FX64/KB 712.280,41SIT
Power Mac G5 Dual 2.5GHz /512/160GB/SD 8x/R9600XT128/KB 855.686,60SIT

Pa ne mi zdej govorit "ja mac je pa dual", "ja pa lahko daš v bolj švoh več rama in boljšo grafo", ker za 700 jurjou dobiš dual A64 z VSEM. In več kot 512 Rama in več kot 160 diska. + še softver si kupis.

Mislim ne me narobe razumet da zdej ne maram maca in serjem po njemu, ampak taka so dejstva. Za "normalno" uporabo je super in je tko da ga razpakiraš in -dela-, za nekoga ki rabi močno mašino, pa ni ekonomske računice.

Road Runner ::

to je za firme z velik dnarja :D

Mavrik ::

Sam vprašanje še vedno ostaja... če je Mac tako kul, zakaj ne vidiš veliko ljudi, ki bi meli grdi srebrni radiator z jabokom gor poleg LCD monitorja?
The truth is rarely pure and never simple.

CaqKa ::

jaz nevem zakaj nihče ne vidi da z nakupom maca dobiš VSO programsko opremo za udobno delo doma.
to je verjetno zaradi te warez politike ki jo poznamo v slo. pač software je itak zastonj.

se pa res sprašujem zakaj sem pozabil pogledat na mac booke ko sem kupoval zadnji notebook.. bemti :)

IceIceBaby ::

za nekoga ki rabi močno mašino, pa ni ekonomske računice.


Na ta segment se ne spoznam, ampak glede na to da se G5 dobro prodajajo očitno je računica. Mogoče ga ljudje kupujejo, ker za winse taboljši programi za glasbo in video ne obstajajo, in nimajo druge izbire kot Mac.

najitsabes ::

Sem mnenja, da je trenutno stanje, posledica družbe, ki se boji sprememb in zavrača vse ostalo, česar sama ne pozna. Govorim na splošno.

Mac je računalnik, tako kot PC in seveda postane uporaben šele s programsko opremo, katere je seveda veliko. Naj naštejem le nekaj:

Macromedia Studio MX 2004
(Dreamweaver, Flash, Fireworks, FreeHand, ColdFusion, ...)

Adobe Creative Suite CS
(Photoshop, ImageReady, Illustrator, InDesign, GoLive, ...)

Microsoft Office 2004
(Word, Excel, PowerPoint, Entourange, MSN Messenger, ...)

Apple
(Motion, LogicPro, Final Cut, DVD Studio, Shake, xCode, ...)

Seznam vseh iger - http://www.apple.com/games/
(Call of Duty, Unreal Tournament 2004, Halo, Rise of Nation, ...)

Prav tako ni težav z nadgradnjo. Pred kratkim sem dokupil in uspešno zamenjal spominski modul, trdi disk in optično enoto.

Priložena programska oprema ob nakupu računalnika je res uporabna, naj izpostavim le iPhoto (pregledovalnik slik), Preview (omogoča pregledovanje PDF dokumentov, brez, da bi bilo potrebno namestiti Adobe Acrobat Reader), Safari (pregledovanje Flash animacij, brez, da bi nameščal Macromedia Flash Player), iTunes, iDVD, iMovie in ostalo. Uživam ob uporabi Expose in obenem vesel, da ne potrebujem antivirusnega progama (ni nobene nesnage, kot so virusi, trojanski konji ipd. - kar poznamo iz sistema Windows).

Z nakopom Maca nisem zgubil ničesar, le pridobil in vesel sem, da ga imam (seveda je to le moje mnenje).

Zgodovina sprememb…

darkolord ::

Veste kaj je tud zanimivo... vsi driverji so ze v OS X

Sebastijan: mu bos ti odgovoril (skener)? :D:D

Smeagol ::

Caqka. Software ni zastonj, ceprav nekateri to mislijo.

Jaz sem ze napisal kaj imam za udobno delo doma:
Windows XP Pro - 40k
Visual Studio 6 - 3k (studentska verzija)
nekaj iger - 30k (priblizno)

Officea ne rabim. Ne kaksnega open, ne MS. Nobenega za doma. Dovolj mi je wordpad - v ceni XP.

IE je ze vracunan v ceno XP.
FireFox je brezplacen.
Namesto notepada uporabljam free editor (tud notepad je vracunan v XP, sam mi je mal presvoh, ker vcasih kaksno scripto napisem).
Za mail uporabljam kar IE ali FF. Ce bi pa zelel posebej klienta, pa bi bil outlook express (ali kak free) cist za dost.
Imam free antivirus in firewall
Nero sem dobil s pekaci (nekaj verzij)
Perl je ce se ne motim tud free. Lahko da se motim.

Res pa, da npr. od programov, ki jih uporabljam imam nelegalno verzijo PowerDVDja. Ta hip mi ne pride na misel kaj imam se nelegalnega. Instalirano je sigurno se kaj, samo po vecini ne uporabljam.


Torej sem dal za software priblizno 70.000 sit. In z njim lahko delam vse kar zelim.

Ziga Dolhar ::

Zanimiva definicija "Power userja".

Jaz sem nadvse ponosen nase: med računalnikom za 300k sit in 100k sit je zame razlika morda 10 % v produktivnosti -- pa še to verjetno zgolj zaradi "hitrejšega" delovanja ALT-TAB kombinacije. (Pa še to lepše nadomestim z uporabo dveh monitorjev.)

V bistvu imam P3 650 in prenosnika P3 M 1GHz ... pa se mi zdi škoda dat že 20k (ne 200k) sit za kaj novega.

Povrhu vsega Windowse redno uporabljam kot ne-administratorski uporabnik. Ne uporabljam mozille, ampak maxthona. Nimam tweakane miške. Ne uporabljam namiznih tem.

In podobno. Po definiciji sem verjetno lamer, n00b? 0:)

(Ja, v konkretnem primeru bi bilo zame povsem vseeno, ali vzet meka za X tolarjev ali y-krat "močnejšega" della za X tolarjev. [Če odmislim, da bi lahko za y-krat manj denarja dobil 'enakovrednega' pc-ja.])
https://dolhar.si/

najitsabes ::

DarkoLord =)

Res je, kupil sem skener HP Scanjet 4600 in ja potrebno je bilo namestiti gonilniki, saj mi sam sistem (Mac OS X) ni prepoznal.

Zato mi je prepoznal digitalni fotoaparat in tiskalnik.

Zanima me, zakaj Win uporabniki iščete neprestano alternative za IE, WMP, ipd. in koliko vas resnično uporablja MS Paint?

Sem mnenja, da z nakupom sistema Mac OS X dobite veliko več (38.000,00 SIT).

Naj omenim še nameščanje programov. Program preprosto preneseš v mapo /Application/ in program je nameščen. Odstraniš ga tako, da program neseš v koš.

So stvari, ki so rešene bolje. Čeprav sem sam bil uporabnik sistema Windows, se nazaj vrnil ne bom.

p.s.
Nakup računalnika, naj si bo PC ali Mac je velik zalogaj, če ti ne prinaša prihodek (dobiček) - torej delo na njem.

Zgodovina sprememb…

Smeagol ::

Jaz ne iscem naprestano alternative IE in WMP.

Uporabljam oba. Res pa je da imam namescen tud FireFox in ga tudi uporabljam. Cist odvisno kaj delam in pa tudi od mojga fillinga. Kar mi pac pase. Dejstvo je, da oba uporabljam legalno.

WMP uporabljam. Ne iscem alternative zanj. Kot sem napisal imam pa res tudi powerdvd, ki ga tudi uporabljam.


Namescanje programov? Setup.exe in parkrat next (razen folderja, ki pri meni pac ni Program Files). To sam dolocim.

In to za 70k (kjer so igre pobrale skoraj pol cene).

Pa govorim tudi o ceni celotnega sistema. Ce hoces reci, da stane tistih 256 rama, 80GB diska, FX 5200 vec kot 400.000 zaradi softwarea ki je zraven, potem od take firme racunalnika jaz ne kupim. Kaj ce mi software za nekaj 100k, ce ga ne rabim. Naj mi dajo racunalnik brez njega in ceno pol nizjo. Si bom ze sam nabavu stvari, ki jih bom rabil in nic vec.

najitsabes ::

Tipičen komentar Win uporabnika - "si bom programsko opremo sam nabavil" =)

Verjetno je res težava v tem, da se je preveč razpasla uporaba raznih P2P ipd.

Phoebus ::

Ziggga: kaj so power userji? Poglejva si tri:

"Končno sem se losal stare mašine in namesto 6 minut mi kodo prevaja samo še pol minute" -C developer, seveda redno kompajlaš tvoje stvari ko jih testiraš, prehod iz PIII na A64

"na 800MHz mašini je rabil XXX web browser 2-3 sekunde da se je na AAA strani zbudila z novim zahivkom, nova naredi to v delčku sekunde"- power web developer ki seveda veliiiiiko preklika in to v VSEH browserjih. Zamenjava za eno kulturno PIV mašino

Video editing? OK, spustimo to, ane; saj URE razlike pri renderingu se res ne poznajo, ane.

Glej, power user je tisti, ki dela na normo....če ti lahko pacaš en program ali recimo web stran A časa, bo moral power user v tem času narest N boljših aplikacij kot ti.

In če praviš, da razlike med 600MHz in 1giga ne opaziš, potem je to mogoče zaradi manj rama in počasnejšega diska v laptopu, ali pa pač nisi power user.

Večina slotechovcev se nas ima (seveda vključno z mano) za power userje, vprašanje pa je, koliko nas je v resnici takih!

Phoebus ::

Aja, mimogrede...vem, da je (močan) mac zaradi optimiziranega softvera hitrejši v video editingu, tako da sem tu samo odgovarjal ziggatu kaj je power user po mojem ;)

Smeagol ::

Ne sebatijan. Preberi moj post.

Programsko opremo sem si sam nabavil. Nocem, da me posiljujejo z nekaj 100k softwarea, ki ga ne bom rabil. Potem pa si moram se sam kupiti programe, ki jih bom rabil.

najitsabes ::

Smeagol, prebral in moj odgovor... Mac OS X stane le 38.000,00 SIT. S tem želim povedat, da dobiš več kot z nakupom sistema Windows (no odvisno od uporabnika kaj pričakuje).

Zgodovina sprememb…

Smeagol ::

Ce stane software samo 38.000, potem pa mi res ni jasno kako pride 256MB, 80GB, FX 5200 vec kot 400.000. Ce odstejem software, je se vedno skoraj 400.000.

Road Runner ::

to so power userji ki v racunalniku vidjo kolicino rama, kolicino diska pa graficno in iz tega vse sklepajo :P

TribesMan ::

Smeagol... hec je v tem, da iMac na mizi zavzame toliko prostora kot navaden LCD... zraven tega je pa še lep, kvalitetno narejen in tih... Kar si za 90% PCjev ne upam trditi.

Aja... pa vse kar rabis naredit ko privleces iMaca iz skatle je to da ga postaviš na mizo in mu daš elektriko ter vklopiš tipkovnico v prosti USB port in dela... Pa veš kaj je še zanimivo... Po letu in pol od namestitve OS Xa na macu in vsakodnevne uporabe sistem še vedno deluje kot nov... brez zatikanj, brez spywarea brez sesuvanj... brez virusov...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

darkolord ::

IBM kište so sicer (normalno) velike, ampak so pa tihe in kvalitetno narjene... In tudi čudežno kar delujejo ko vanje vtakneš miš in tipkovnico ter štrom...

TribesMan ::

Hehe...

Zadeva pri PCjih je taka... imaš mašino in ekran... vsak rabi svoje napajanje, po možnosti ima LCD še zunanji adapter za elektriko. Povezat je treba tud ekran in mašino... Potem imaš miško in tipkovnico, ki imata enake priključke, vendar če miško ali tipkovnico vključiš v napačen konektor na plati, zadeva ne dela... pa čeprav priključek lepo paše v konektor...

Take male malenkosti, ki so zelo pomenbne stupid userjem...

Mac je zlo stupid user friendly...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Sergio ::

Dr_M: ti mal safaladas, ane? :)

(da se ne bos cudil, safalada je vrsta klobase)
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

flipflop ::

z09605kr4 iMac 20" G5 1.8GHz /256MB/160GB/SD/BlueTooth/BT KB 529.056,00SIT 545.418,56SIT

Verjetno ddober računalnik, ampak za tak denar si lahko pa že soliden avto kupim, ali pa en soliden PC, pa še ostane mi dovolj, da si čez dve leti spet kupim nov sistem. Meni se pač zdi da je predrag. Mogoče bi mislil kaj drugače če bi kdaj delal z njim,ampak ne verjamem.

romci ::

Jst sem enostavno resu problem - desktop masina PC, prenosnik iBook. Zakaj? Ker poznam svoje potrebe in sem po mojem mnenju pri vsaki stvari dobil najvec za svojo ceno.
Nima smisla se kregat, kaj je boljse, ce majo ljudje razlicne potrebe in razlicne vrednote...
So pa res v Evropi MACi predragi - isti config, ki ga je napisal flipflop, je v USA $1,899...Kaksna je razlika po trenutne tecaju, si preracunajte sami (precej vec kot bi znasala razlika v davku+shopping&handling). Zakaj ma Apple tako cenovno politiko men ni znano.... (mogoce zarad sibkega dolarja?)
-- not all those who wander are lost...
1
2
3 4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Macintosh SE (1986) iščem MACOS 7.5.5. ali starejši

Oddelek: Operacijski sistemi
151339 (1072) jukoz
»

Novi MacBook Pro izšli (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
9922569 (19626) zee
»

kje do Apple MacBook Pro?

Oddelek: Kaj kupiti
91917 (1712) Gwanaroth
»

Novi Apple-ovi izdelki

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
344202 (3463) CaqKa
»

Apple

Oddelek: Strojna oprema
332315 (1773) Jebiveter

Več podobnih tem