» »

Apple

Apple

mzupin ::

V temi o videomontazi doma mi je kst svetoval nakup eMaca 1.25. A mi lahko kaj vec poveste o Mac-ih na splosno in posebej za ta racunalnik in ali je res boljsi od PC-ja za video obdelavo.

LP m :)

Phoebus ::

Emac? To so garje in za isti denar dobiš od PCja veliko več! Razen seveda "apple feelinga", ki pa ni tak pristen na teh malih mlinčkih

IceIceBaby ::

No...še ena nesmiselna debata, v kateri ne bomo nikol prišli skup :)

Phoebus, lahko poveš kakšnega PCja dobiš za 205k sit z monitorjem ? V čem je boljši za video in zakaj naj bi eMac bil "garje"

mzupin, nasplošno o macih imaš že dosti napisanega na forumu. Vsake toliko časa se kakšna tema pojavi. Jaz lahko iz svojih izkušenj rečem, da so boljši od PCja z windowsi ali linuxom. Za moje potrebe seveda.

Zagrizeni PCjaši največkrat izpostavljajo ceno in hitrost kot slabosti macov. Jaz trdim, da en eMac ni bistveno dražji od podobno zmogljivega PCja. Problem je v tem, da apple ne ponuja low cost računalnikov, in medtem ko najcenejše PCje dobiš že za 120k sit z monitorjem maca za tak denar ni (najcenejši je eMac 1.25GHz za 205k sit), so pa dosti boljše opremljeni (predvsem s softverom), lepši (razen če kupiš eno hudo alu ohišje za PCja, ampak potem si s ceno na istem) in bolj enostavni za uporabo.
Hitrost tudi ni problem. Čeprav so procesorji počasnejši je cel računalnik lepo usklajen, veliko pomaga tudi OSX. Maca se ne da sestaviti po komponentah, ampak je tak kot je. Res maci niso tako prilagodljivi, so pa zato veliko bolj stabilni.
Poleg tega bi omenil še nezahtevnost OSXa, ki ga skoraj ni treba vzdrževati. Zadevo naložiš v pol ure in po enem letu še vedno deluje isto kot prvi dan. Windowsi so glede tega totalna polomija, stalno je treba defragmentirat, nalagat update za antiviruse in razne adaware, čistiti register... Jaz imam na teden najmanj 1 uro dela z vzdrževanjem XPjev, pa še vseeno po parih mesecih postanejo občutno počasnejši.

Uglavnem. Mac računalnik v paketu. Dovolj hiter, stabilen, lep za pogledat in enostaven za uporabo. Če ti ustreza to kar ponuja tudi cena ni visoka, če pa pol stvari ne potrebuješ, in če si rad vse sam sestaviš in izbereš komponente potem imajo prednost PCji.

IceIceBaby ::

ker mam glih preveč časa sem spet eno primerjavo cen naredu. Iz Mlacomovega cenika sem potegnu cene za enga PCja, ki mislim, da bi bil dokaj primeren za osnovno video obdelavo.

-CHIEFTEC DA-01WD bel, brez ps 20.463 21.540
-ZALMAN ZM400B-APS 400W 22.230 23.400
-ABIT AI7 865PE +SB+LAN+SATA+FW 31.350 33.000
-INTEL Pentium 4 2.8E/800 1MB BOX 52.554 55.320
-512MB PC3200 DDR TwinMOS 25.422 26.760
-WD 160GB 7200 SATA 8MB 33.630 35.400
-RADEON 9200 64MB DVI/TVOUT 14.478 15.240
-TIPKOVNICA BTC8190A OFFICE črna 4.446 4.680
-LOGITECH B67 PRO optična 4.218 4.440
-CD ROM SAMSUNG 52X IDE 3.990 4.200
-SAMSUNG CDRW 52/32/52 IDE 8.208 8.640
-ZVOČNIKI 360W 2.850 3.000
-LG T710P TCO99 35.112 36.960

Skupaj pride 272 580,00 sit

Ker se v sloveniji itak večino softvera ukrade, ga nisem štel zraven. Drugače bi dali zraven še 43k za windowse pa še kak program za montažo bi blo treba dobit...
eMac stane 205k sit z davkom. Če prištejemo še 13.860 za 256 rama, 27.000 za 120GB disk in 10k za externo firewire ohišje pridemo na cca slabih 260k sit. 10k manj kot PC brez softvera. Tudi če bi dal not celeron 1700, bi bil PC samo nekaj 10k cenejši.

Res imaš pri PCju miljon varjant. Lahko kupiš matsonic plato in eno navadno ohišje z no name napajalnikom. Ampak tako žrtvuješ stabilnost in računalnik morš met pod mizo da ga noben ne vidi... Bistvo tega izračuna je da cene niso tako hudo različne kot pravijo nekateri.

jype ::

No, ker sem zadovoljni uporabnik apple masine, bom pristavil par reci:

Video editing na PC: no-go. Prevec nestabilno. Vprasaj profesionalce (uporabljajo mace).

Linux: na povprecnem TEMELJITO TESTIRANEM PC stabilnejsi od OS X za normalno programersko delo (to pocnem jaz). Cenejsi, hitrejsi. To ne pomeni, da OS X ni stabilen, samo da jaz dalj casa rabim da crasham Linux kot OS X pri teh specificnih nalogah.

Mac: Zraven OS X dobis video editing softver tretjega razreda, ki nikakor ni neuporaben (za home video je cez glavo dovolj). Dobis softver za pocet vse, kar obicajni domaci ali corporate uporabniki z masinami pocnejo minus Microsoft Office, ki ga lahko kupis posebej. Zelo dobra podpora (tudi v softveru) za sodoben hardver (DV kamere in fotoaparati, recimo). Poceni DVD authoring softver, ne predrag profesionalni video editing softver (mislim da je final cut pro okoli $400, naj me kdo popravi, ne da se mi googlat).

Pirati: don't even think about it, ampak ja, ce kradete, potem je programe za PC definitivno lazje krast kot za Mac (ker ima PC vec ljudi).

Gandalfar ::

Ceprov tko, roko na srce, tudi za maca se ni treba ravno pretegnit..

Dzonson ::

ja ti ko si pri Tajni policiji pa mas veze >:D

mzupin ::

Kst

Kot smze rekel,imamosebno iskušnje (večinoma slabe) pri delu z videomontažo (VM) na PC ju, s tem, da nisem delal cheap shit ampak tudi reklame in videospotetko da nekej vem. Ne vem pa o strojni opremi. Bom se še mal pozanimal o Mac-ih in poiskusil najti koga ki gaima da vidim v živo.

Nujno pa bi ta moj strojček moral vsebovati analognain digitalna vhoda in izhoda, ker morm dostikrat snemat na VHS. Kar se tiče beta kvalitete mi ni tolk važ, ker grem lahko oz edino možno da posnamem na beto je kakšen studio ali pa TV. DV mi čist zadostuje, saj na POP-u s tem ne komplicirajo na lokalkah pa sploh ne.

Če bom prečekiral Maca za 260 k sit kot praviš ti kst, je to malo denarja. Na napravah, kjer sem delal jaz je bil npr. samo upgrade 18.000 eurov da o sesuvanju diskov in stem povezanim stroškov ne govori. Delal sem dokumentarec za Avsenike nekajkrat zaradi tega.

LP

p.s.

Hvala za dober odziv. Če kdo montira naj mi pove svoje iskušnje.

jype ::

Ce mislis amatersko montazo, sem ze probal. Mac (v mojem primeru Powerbook) se ne sesuva in dela odlicno. Na PCju sem samo slisal kletvice drugih ljudi, in sem obupal.

Za resen video editing bos rabis resne diske in teh verjetno ne mores dobit kar tako, poceni. Za 3.4 mio dobis 14 250G SATA diskov v applovem hotswap arrayu, kar ti pri raid-7 (raid-5 s striped parity diski za vecjo prepustnost) da 3 terabajte delovnega prostora s precej visoko prepustnostjo (100MB/s sustained write ziher) kar je za profesionalen editing odlicno.

Hardvera za zajemanje videa za Mace zal ne poznam, za DV pa imajo prakticno vse resne apple masine firewire, tako da bi moral bit vsak dober miniDV camcorder z analognimi vhodi in izhodi dovolj za delo direktno z VHS skozi firewire.

IceIceBaby ::

eMaca sem dal kot primer ene dokaj poceni varjante, s katero se da marsikaj nardit. Vsekakor pa to ni profesionalna mašina, tako da bi blo dobro povedat v kakšnem cenovnem razredu sploh gledaš stvari in v kakšne namene boš računalnik uporabljal.
eMac je čist dovolj za osnovne zadeve, učenje in za kakšen manj zahteven projekt skupaj spravt. Za kakšne večje podvige pa boljš pogledat PowerMac G5 (ali PCje v istem rangu seveda, če te maci ne bodo prepričali) in kakšno raid polje (na firewire800 deluje zelo lepo). Ampak potem se pa vse skup začne pri 500k sit.

Če hočeš sprobat Maca se oglasi v EPL salon in verjetno se bo dalo zmenit za kakšen test. Vem da majo enoga G5 dual 1,8 ki ga dajejo na teste.

mikko ::

Mah jaz delam na PCju že par let tele stvari in to na AMD ne na Intelu!

Če maš lepo poštiman PC, tako kot je treba, laufa tako kot mora!

Premiere Pro mi nikoli ne zmrzne, niti DF niti Combustion, ene parkrat mi pa je že AE6, ki je totalno nestabilen!

IceIceBaby ::

Lahko še poveš kakšen sistem imaš.

noraguta ::

there is no spoon , and raid 7. raid 5 ma itak stipan parity.amoak okrog write performanc se scsi odreze dosti bolje.
in zakaj zaboga bi dan danes delal raid na firewire-u?
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

IceIceBaby ::

Zakaj pa ne ? 800mbit/s je baje dost velika prepustnost in zadeve v praksi delajo ok.

jype ::

Raid ni na firewire ampak fibre channel, ki ima obicajno 2G bus in zmore ~400MB/s.

Raid-7 ni noben spoon ampak
http://ict2.udlap.mx/people/carlos/is21...

In ker sem s takimi sistemi ze delal, vem, da za profesionalno delo niso velik strosek, so pa hitrejsi od ostalih trenutno dosegljivih sistemov. So tudi nekajkrat drazji, ampak vse je odvisno od potreb tvoje aplikacije.

Zheegec ::

Hja, spljoh ne vem kako lahko primerjate dual Opterona 248 s SCSI RAID z Applom!?
Izkušnje blabla, ampak programi se kar sami od sebe ne sesuvajo ne v Win, Linux in ne v Mac okolju, kar se pa performans tiče je pa dual Opteron na Linux AMD64 ali pa Win kar izredno hiter.
Cena pa tudi ni velika.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

jype ::

G5 vs Opteron:

http://www.barefeats.com/g5op.html

Benchmark, ne pove nevem kaj, ampak itak je performance sam irelevanten.

Kupis masino, ki se ti sklada s potrebami in okoljem, ki ga ze imas.

Aja, pa dual G5 je malce cenejsi od dual Opteron masine :)

Zheegec ::

Premalo testov, pa še DDR400 bi lahko uporabili, ampak anyway...5 testov res ne pove veliko.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

noraguta ::

there is no raid-7. kot prvo je to le trade mark za diskovno poje z povsem svojo implenetacijo in ni le polje diskov. itak ga je se tista firma ki ga je uporabljala opustila. obstajajo bolj preproste in cenejse resitve ki ponujajo isto ali vec. sam raid 7 level v okviru diskovnih polj pa ni niloli obstajal. Saj je to se caching , managment ki ga izvaja os , etc ...
Kar lahko preveris tudi na svojem linku ce odlikas v uradni del stani ne pa na arhiv.
Po tvoji izpeljavi bi bil raid insekticid lahko enačili z gdb-jem.

seveda sem uverjen da ti je uspelo postaviti raid level 7 na x-raidu. :~>>>>>

kst ker ostajajo pci(-X) kontrolerji in odpade pretvorba sata firewire. sem pobrskal in celo res nasel neka raid polja , katera imajo firewire povezljivost ampak to je cista eksotika. Za vecje sistema pa kakor pravi jype fibr za prenos podatkov in ponavadi ethernet za tansfer requestov. ampak to so ze svinsko veliki denarji. In vsaj pri nas sem videl samo en sistem, ki je tako zgrajen.

Za dani problem pa bi najbrž raid 5 array moral povsem zadostovat.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

christooss ::

A mi lahko eden pove kakšna je razlika med SuperDrive Combo Drive
poleg tega da eMAC s slednjim stane $200 manj?

Jebiveter ::

Hmm... vem, da je tukaj govora predvsem o hardwareu a vseeno:

Kolikor vem je najboljsi SW za video montazo na Win/PC platformi Adobe Premiere. Na Mac platformi pa dominira Apple Final Cut Pro/Express. Po pricevanju uporabnikov je Final Cut dosti boljsi video editing SW. baje je ravno zaradi te dominacije Adobe prenehal z prodajo Premiera za Maca.

Zdej, dejanskih prednosti ne poznam, ker se nisem uporabljal Final Cuta, Premiere pa sem. In moram reci, da sem bil na Premierom dostikrat razocaran. Z home video montazo sem se ukvaraj eno poletje (ni ravno dosti) in sem ob Premieru zgubljal zivce. Nestabilnosti, nekompatibilnosti, hitrost...:( Res nisem imel nekega super racunalnika (AXP 2600+, 512MB RAM, 30GB RAID0,...) a to niti ni toliko pomembno.

@mzupin: Mislim, da bi morala odlocitev o platformi, na kateri bos delal naslednjih nekaj let (verjetno) temeljiti na obojem, tako SW kot HW. Priporocam, da se v EPL zmenis za preizkus obojega in potem vidis, ali se ti izplaca placati vec za to kar dobis. Tukaj zdej na pamet neki govorit je brez veze. Lahko ti povemo svoje izkusnje mnenja, odlocit se bos mogu ti glede na tvoje potrebe in izkusnje.
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

IceIceBaby ::

Matic02, Combo Drive je CDRW pogon ki zna brati tudi DVDje, SuperDrive pa je Applovo ime za DVD pekač. Torej piše in bere CDje in DVDje.

Razlika med Combo drive in SuperDrive modelom eMaca pa je tudi v trdem disku, cenejši model ima samo 40GB diska dražji pa 80GB. Pri nas je razlika v ceni 60k sit. Jaz sem vzel cenejši model, in bom dodatno dal not en 200GB disk zaenkrat, kasneje pa DVD pekač če ga bom potreboval, in bo verjetno ceneje kot če bi dražji model vzel.

Dr_M ::

pa pravijo da nvidia cheata... FU*K APPLE!!
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

IceIceBaby ::

Lahko ti najdem teste kjer P4 3.2GHz poseka dual G5 in takšne kjer je G5 za 90% hitrejši od najhitrejšega P4 PCja. Resnica je nekje vmes. G5 je definitivno ZELO hiter računalnik, sploh nov 2,5GHz model more bit hud.

Sicer pa s takim odnosom nikamor ne prideš. Danes vsi trdijo da so najboljši in to dokazujejo s čudnimi metodami. Od pralnih praškov, z dvojno močjo pranja do avtomobilov s 43% bolj togo šasijo. Pa se zaradi tega ne zgražaš tukaj po forumu, na vsako malenkost pri Applu si pa zelo alergičen.

Dr_M ::

an he...sam apple ze skor trdi, da je brezpogojno 666% hitrejsi od najhujsega PC sistema...
malo morgen, da je...poleg tega, da je pr nas neuporaben....
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

jamiroq ::

> poleg tega, da je pr nas neuporaben....

uh, zakaj že?

IceIceBaby ::

Tut mene zanima :) Verjetno tudi japonskih avtomobilov ne maraš, ker so neuporabni pri nas. Tank za bencin imajo večinoma na desni strani tko da je treba okol avtomobila, da natankaš. Damn, čist neuporabno.

Dr_M ::

Verjetno tudi japonskih avtomobilov ne maraš, ker so neuporabni pri nas.

ubistvu so mi japonski bolj pri srcu kot npr nemski ali italjanski...ampak to zdej nima veze sploh.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Gandalfar ::

In zakaj je pri nas potem neuporaben?

borchi ::

zato ker bejbe po novem ne padajo več na mac-e, sam še na big mac-e?
l'jga

Dr_M ::

Gandalfar: ja ej a mi lohk das xy program...aja ne mores...nisi kompatibilen...
ej...a rabs yx program...aja...spet nisi kompatibilen...damn...
seveda, sej mas na netu tut ksn program za apple, ampak te strani lohk prestejes na prste ene roke...
za enga home userja je stvar neuporabna.
tko nekak, kot ce bi hotu met vse elektronske naprave doma za 110V namest 230V, brez izjem. za koga ze??
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

kopernik ::

Jaz pa premišljujem o iBook-u, predvsem zaradi moje boljše polovice, ki se s težavo prilagaja Gentoo-ju :-) MacOs naj bi bil uporabniku najbolj prijazen OS. Sam imam sicer zelo malo izkušenj z njim, toda po eni kratki predstavitvi s strani mojega sodelavce, mislim, da je to prava stvar za home userje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

IceIceBaby ::

Dr_M, bluziš. Če hočeš vse po predpisih greš v trgovino in kupiš programe in igre. Če hočeš nabirat rožce jih imaš povsod dost. Mac userjev je že kar precej, če potrebuješ program greš na epl.si ali jabuk.net forum in se najde kdo ki živi blizu tebe.
Da sploh ne govorim o tem, da za vsakdanja opravila dejansko potrebuješ ZELO malo programov, ki niso že naloženi, ostali pa so večinoma freeware. Vse glavne stvari so v OSu, od web browserja do programa za video montažo (pa ne takšnega sranja kot je MovieMaker). Pri nakupi novih macov še THPS4 dobiš zraven. Poleg tega obstaja še virtualPC, na katerem lahko poganjaš windows programe.

Torej. Na Macu lahko poganjaš:
- programe napisane za OSX (igre, office, photoshop...)
- portane programe iz BSDja in linuxa (večinoma opensource)
- če si malo programerja lahko sam portaš program iz kakšnega drugega UNIXa, včasih je treba samo skompajlat na OSXu pa dela.
- v skrajni sili naložiš virtualPC in poganjaš programe za windowse ali dos

Jaz ne vem od kje teb prepričanje, da so Maci nekompatibilni.

Jebiveter ::

za enga home userja je stvar neuporabna.


Pa ravno home user je tisti na katerega Apple cilja. Tudi jest sem bil tvojega misljenja v casu, ko sem se uporabljal Windows. Potem sem pred slabom letom presedlal na Linux (ki je tudi neuporaben za home userja, rajt?:\ ) in sem zacel malo drugace gledat na alternative.

Ko malo razmislis, se poglobis in sprobas nekaj takega ugotovis, da je iMac ali eMac vse kar potrebuje en obicen home user. Ni da ni! Predvsem ni virusov in spyware in podobnega govna.

Sicer pa, v duhu open source, vsakemu svoje. Vsak OS ima svojo ciljno skupino uporabnikov, ki se ne locijo od njega. Windows obvladuje OEM trzisce zato je najbolj razsirjen; Linux razvijajo heckerji (v pravem pomenu besede) zato je hiter, varen in zlo powerful, a manj prijazen; OS X je poleg linuxa edini OS, ki lavfa na Mac platformi, zato pol amerike z Maci nima druge izbire. In ker vemo, da so americani malo "odzadaj" je v dolocenih stvar prilagojen temu. Vendar se pod lepim pokrovom skriva BSD sistem, z vsemi moznostmi UNIX sistema. In to omogoci advanced userjem vse kar potrebujejo.

Kakorkoli, meni ni zal, da sem nabavu iBooka. V domacem Win/Linux okolju se je vkljucil prakticno brez tezav.
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

iBook

Oddelek: Kaj kupiti
151586 (1405) jype
»

Hitrejši in cenejši eMaci (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
705319 (5319) Jebiveter
»

Power Mac G5 (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
815882 (4620) MitjaP
»

MacWorld San Francisco

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
162493 (2493) Ziga Dolhar
»

eMac v Monitorju

Oddelek: Operacijski sistemi
111943 (1715) jamiroq

Več podobnih tem