» »

Mac VS PC

Mac VS PC

«
1
2

IceIceBaby ::

Tole sem že na enem Mac forumu objavil, pa bom še tukaj, kej ste skor sami PCjaši :) Zanima me vaše mnenje in komentarji. Nočem sprožit nobene vojne, želim vaše poglede na to stvar, brez žaljivk in neargumentiranih opazk v stilu "Mac sux ker je predrag".

Ok, pol urce časa pa bom še tukaj eno debato načel o tej temi Povod mi je dal iBoy, ki je v enem drugem threadu omenil, da povprečni user za doma nebo kupil iMaca za 400k ker mu 2x cenejši PC nudi več.

Najprej primerjava cen in specifikacij 2 "domačih" računalnikov:

iMac

-15" LCD
-1GHz G4
-Geforce 4 MX
-256mb DDR333
-80gb trdi disk
-Combo drive
-Apple pro speakers

CENA: 345k sit

PC

-CHIEFTEC DA-01BLD moder, brez ps - 23k sit (kljub temu da je ohišje med dražjimi se pomoje težko primerja s iMacom, ki je res primer izvrstnega ind. oblikovanja)
-napajalnik - cca 10k sit
-kvalitetna matična - cca 35k sit
-Procesor P4 2,4 - 46k sit
-Dober hladilnik - 10k (kljub tihemu coolerju je računalnih VELIKO glasnejši) -
-80GB disk - 23k sit
-Geforce 4mx - 13k sit
-dobra tipkovnica - 15k sit
-Dobra miška - 15k sit
-CDRW - 15k sit
-DVD - 10k sit
-56k modem - 5k sit
-15" LCD - 100k sit
-zvočniki - 10k sit

CENA: 330k sit

Evo, razlike je za bogih 15k sit, s tem da pri PCju nisem računal softvera, ki ga dobiš zraven. Mislim, da ni potrebno razlagat da bi bil PC precej dražji če bi ves softver na njem bil legalen, ampak ajde. V resnici je bolj malo takih domačih računalnikov opremljenih z original winsi, kaj šele da bi kak drug program bil originalen. Drugače sem pa za PCja zbiral komponente po ceniku iz Mlacoma in sicer tako, da sem iz cenika izbiral komponente srednjega in višjega cenovnega razreda, saj tudi iMac ni narjen iz ene noname robe. Upoštevati je treba tudi, da je tole sistem nabran iz komponent, ki ga mora nekdo sestaviti. V spodobnih trgovinah sicer to naredijo zastonj, ali pa za majhen denar. Ampak obstajajo pa brand name sistemi kot so IBM, DELL itd. ki so ponavadi dražji od takih sestavljenih sistemov.

Kaj je na iMacu boljšega ?
-Najprej je tu seveda oblika. Kljub temu, da se za PCje dobijo že dost kul ohišja (tukaj bi PCju na seznan z lahkoto dodal TT xaser ohišje s plexijem, ki stane 40 ali 50k sit, ali celo kakšno alu lian li ohišje za še več keša. Še vedno po mojem tak računalnik nebi zgledal tako dobro kot iMac).
-Tišina. PCji so glasni, to je dejstvo. iMac pa je tih ko miška. Ravno tem povprečnim uporabnikom tišina pomeni veliko. Nekdo, ki se z računalnikom preživlja bo že potrpel tisto brnenje in se navadil na njega (no ja, verjetno ne) ampak nekdo, ki na računalniku surfa in bere maile pa res nima razloga, da bi poslušal mašino kako se dere. Omeniti velja tudi to, da je PCja zelo težko utišat. Tudi če nebi imel ventilatorja na CPUju je tu 80mm ventilator v napajalniku, ventilator za NB na matični in ponavadi ventilator za grafično.
-Software. S tem mislim predvsem na količino priloženega programja. Ko kupiš winse praktično nimaš nič. Pri iMacu pa dobiš ogromno uporabnih programov, ki jih tudi večina Mac userjev uporablja. iLife recimo je zlo uporabna zadeva, poleg tega pa še iCal, DVD player, Apple Works (ok, ni najboljša zadeva, ampak boljše od wordpada v winsih) in tony hawk 4.
-OSX. Pri PCju imamo sicer na izbiro več OSov, ampak daleč najbolj popularna izbira v tem segmentu so winsi. In verjetno se vsi strinjamo da je OSX v skoraj vseh pogledih boljši. O tem bi sicer spet lahko odprli svojo debato, ampak celo zagrizeni PCjaši sanjajo, da bodo nekoč poganjali OSX, kar tudi nekaj pomeni. Virusov, črvov in spywara pa sploh ne bom omenjal. Torej, iMac je nedvomno bolj prijazen do ljudi s slabšim računalniškim znanjem.

Kaj je boljšega pri PCju.
-Nadgradljivost. Sicer lahko pri iMacu zamenjamo disk, ram in optično enoto, poleg tega pa na USB in FireWire obesimo skor karkoli, ampak na PCju lahko še vseeno zamenjaš CPU, Grafično ali komplet drobovje. Pomoje to ni tak downside za iMaca, ker ga pač prodaš pa kupiš novejši model, in skoz prideš s podobnim denarjem. Po mojih izkušnjah tudi večina "domačih" uporabnikov ne menja procesorja in plate. Grafično še najbolj pogosto, pa kak ram itd, ko gre pa za kaj večjega je pa pogosta poteza nakup novega compa tako da je v končni fazi skor vseeno. Tako da kakšen hud downside to ni za iMaca, ampak mormo pa PCju priznat da je tu boljši.
-Hitrost. Tudi tukaj je treba priznati, da znajo bit Inteli in AMDji kar dosti hitrejši pri nekaterih operacijah. Ne pri vseh, ampak kakšno renderiranje video posnetkov verjetno dela hitreje na 2400mhz P4 kot na 1000mhz G4. Čeprav je tudi hitrost stvar debate. Jaz še vedno trdim, da na macu v enem dnevu nardim več kot na PCju, poleg tega pa taki domači uporabniki niti ne potrebujejo take procesorske moči. Je pa res da po surovi moči PC zmaga.
-Pozabu sem na igre. Sicer na Macu ne manjka iger, ampak za zahtevnega gamerja ta platforma sigurno ni najboljša izbira. Tudi grafična v iMacu ne dopušča kakšnih hudih frejmrejtov v novejših igrah, ampak tudi v PCju je podobna grafika. Če bi ga opremili s kakšno hudo zadevo bi bil že dražji kot iMac.

To je vse kar se lahko spomnim. Sori za dolg post pa prosim za komentarje. Glede cene PCja sem še sam presenečen, sem mislil, da bo razlika večja. Če zna kdo sestaviti boljši sistem za manj denarja naj pove. Vsekakor pa mislim, da je iz te mini primerjave razvidno, da Maci le niso tako neprimerni in dragi za domačo uporabo kot to mislijo nekatere. Res se da PCja dobit že za 130k sit z monitorjem in apple nima konkurečnih izdelkov v tem segmentu. Pri malo boljših sistemih pa se izkaže iMac za kar dobro izbiro.

Myth ::

Prvi bom dal mnenje :D

No, jaz mislim, da je pak bolsi Mac, po izgledu, po povrsini zasedanja prostora, po Mac OS X, kajti grafika je svetovna. Vsaj tisto 3d namizje.

Glede cene pa tak. Res je, raje kupim za 350k taksen racunalniski komplet, da sanjaš, pa naviješ ga lahko nato tudi do ekstremov. :D

Za Mace pac ne vem.

Stremim pa k temu, da bi PC modificiral v priblizno enak Mac... To mi je tisti cilj , zaradi cesar sem racunalnicar!!

en lp


Blue is the power I Like!!!
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

CCfly ::

Okej naj ti bom, bom zagrizel.

pobrano iz cenika pri Mlacomu:
EPOX 8RDA3+ nForce2 Ultra400 +SB+LAN+FW+SATA 27.120
ATHLON XP 2500+/512 (1.83GHz) Barton 24.720
ZALMAN CNPS6000-AlCu 5.760
ZALMAN ZM400B-APS 400W 24.000
256MB PC3200 DDR TwinMOS 11.280
SEAGATE 80GB 7200 SATA 8MB 25.800
RADEON 9200 64MB DVI/TVOUT 16.320
LOGITECH Premium Desktop Optical + miš 9.720
TEAC 52/24/52 IDE oem 11.880
TEAC DVD-516 16x/40x IDE oem 10.200
CREATIVE Inspire 4400 4.1 12.960
CONNEXANT FAXMODEM V90 56Kb 3.000
SAMSUNG 172V SILVER TCO99 125.520
CHIEFTEC DA-01BLD moder, brez ps 23.160

Skupaj 331.440

No tako da malo popravim tvoje lanskoletne cene. Zdaj pa poglejmo to malo bolj podrobno.
Mac:
- Oblika: okej to jim priznam, zelo se potrudijo pri oblikovanju. Malo mi je zal zaradi tiste kocke, ker ni sla v prodajo. Je pa treba tudi upostevati, da se s prihodom SFF sistemov situacija izboljsuje.
- Tisina: Izbral sem najtisje komponente in ne bos slisal racunalnika, drugace pa lahko razliko do cene porabis se za obloge. Mislim da je PC lahko prav tako tih kot Mac.
- Programje: OSX je lep in uporaben, pa tudi ostalega programja se kar nekaj nabere. Za kaksnega profesionalca ki se ukvarja s glasbo in videom je Mac kar dobra izbira. Problem se pojavi ce vemo da ima 98% tukaj ukradene programe, 1% pa uporablja Linux in *BSD. Kar se mene tice mi OSX ne ponuja bistveno vec kot Linux. Recimo da Mac tukaj prevlada ce hoces pasti tako nizko da OSX primerjas z Windowsi.
- Hitrost: Kako hiter je G4 ? Iskreno povedano, mislim da vas pri Applu po domace povedano nategujejo. Pregledoval sem benchmarke po Internetu in prisel nekako do zakljucka, da imajo pri Applu obcutek da je vsak procesor ki ga pri IBM-u skupaj spravijo tako hiter, da jim ni treba visati frekvence. Ce lahko prodajajo prenosnike z 700MHz G3 procesorjem za 250k mora biti pa res "hiter".

Meni se edini privlacen model Macov zdi 12" iBook. Ce bi vsaj dali za tistih 300k 1GHz G4 noter. Ko pogledas prenosnike Sony Vaio in Panasonic Toughbook te pac mine zelja po nakupu Maca. Uporabniki jabolk morate sprejeti to da za dovrsen racunalnik placate svojo ceno, ki pa ni najbolj ugodna ce gledamo na razmerje z zmogljivostjo.

Pa ne vem kje si nasel tiste cene na Mlacomu, rekel bi da si si malo prevec zelel da bi Mac dobro izpadel.

Zheegec ::

Abit NF7-S : SATA, LAN, Soundstorm (Audigy2, zraven pa še plato dobiš ) 29K
AXP 2500+ : Samo FSB na 200MHz in imamo 3200+ BOX (zaradi garancije BOX) 27K
512MB PC3200 TwinMOS : če pa želimo preko 200FSB... :D 19K
R9600 128MB : poceni, Dx9, za HL2 bo :D
SK7 + vent : 10K
80GB Maxtor SATA 8MB 32K
-dobra tipkovnica - 15k sit
-Dobra miška - 15k sit
-CDRW - 15k sit
-DVD - 10k sit
-56k modem - 5k sit
-15" LCD - 100k sit
-zvočniki - 10k sit

309K, ostalo pa za ohišje + napajalnik. Seveda ne vem zakaj 30K za miško + tipkovnico, samo dobro :D
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

IceIceBaby ::

Cene so iz mlacomovega cenika, nisem pisal točnih cen ampak sem zaokrožil (tko kot se zaokrožuje, ne na gor). Cenik je iz 15.1.2004 baje, najdeš ga pa na tem naslovu: http://www.mlacom.si/Cenik/cenik.htm

Pa še enkrat bom povedal, da si ne želim nobenih vojn da nebo kdo narobe zastopu. Ampak res me zanima kolikor se da objektivno, koliko so Maci res dražji. Sicer čist objektiven ne morm bit, to je dejstvo, zato pa sem dal vse skup na slo-tech da pridemo do enga pametnega zaključka.

Btw...G3 700 ne prodajajo več, oziroma G3 so nasploh opustili. Majo verjetno kje še kakšne stare zaloge, ampak za 300k pri iBooku dobiš G4 800. Sicer pa hitrost niti ni namen tega prenosnika. Ampak prosim nebi zdaj o prenosnikih, ker je ta debata tekla že v tej temi.

Glede hitrosti se strinjam. Tale sistem zgleda še hitrejši kot tisti ki sem ga jaz sestavil (zadnje čase pač ne spremljam dost teh stvari) ampak kot sem že omenil, povprečnemu uporabniku hitrost niti ne pomeni toliko. XP 2500+ procesor težko izkoristi do konca, razen pri igrah. Ampak to sem itak že napisal. Mac je čist dost hiter, sploh pri altivec optimiziranih programih, je pa PC še hitrejši.
Edino glede tišine ti ne verjamem. Nisem še slišal PCja ki bi bil tih. Lahko je tišji od povprečja, ampak še vedno ma vent na CPUju in vent v napajalniku pa ponavadi še kakšnega kje.

Uglavnem. Tvoj sistem stane 330k sit, kar je 15k manj od iMaca. Je hitrejši in ima 4.1 zvočnike ni pa tako lep za pogledat in ima manj prijazen OS (pa nima softvera zraven, kar je za nekatere zanemarljivo ker imajo piratske kopije.)
Torej je Mac veliko dražji če gledamo samo na hitrost in podobno drag kot PC če nam ni cilj 500fps v igrah ampak je važno to da lahko udobno delamo z računalnikom vsaj nekaj let.

ALIEN3001, miška in tipke so pomoje kr kvalitetne. Mam od logitecha miš doma za 6k sit pa se mi zdi tista zraven iMaca dost boljša. To je moja subjektivna ocena.

Zgodovina sprememb…

Brane2 ::

Takole od dalec se mi zdi da je Mac lahko cool izbira, ce ti je vsec ravno to (tako softver kot hardver), kar je "na polici".

Ce bi si pa rad kaj dosti "izmisljal", si pa pri Macu izvisel.

Tudi prvotna primerjava Mac/PC je IMHO postavljena precej v Macovo korist. OP poskusa sestaviti tak PC, ki bi bil cimnbolj podoben Macu, ki je v ponudbi. JAsno, da bo PC tu izven svojega optimalnega podrocja.

Kaj pa,c e bi stvari malce obrnil ?

Kaj pa, ce bi primerjal nekaj ustrezno opremljenih Macov z nekaj PCji ?
Saj tudi uporabniki v modernem svetu si zasluzijo izbiro. Nismo vec v socializmu in ena velikost dobra za vse.

Recimo:

1. Poceni economy class PC iz Avterine ali Mlacomove ponudbe
Nekaj, kot so bili pred letom ali dvema P3 Celeroni,sedaj pa so verjetno Duron:

-kaka poceni QDIjeva ali podobna plata
-Duron 1600 MHz
-256 MB DDR
-recimo kaka GF4MX440 grafika
-80 Gb HDD
-CDRW enota
-elcheapo minitower pixna z ustreznim napajalnikom
-malo boljsi CRT 19" monitor

1a.) pojdimo za trenutek v svet majhnih PCjev:

-VIA EPIA plata s C3 procesorjem na 1 GHz
-256 Mb DDR RAM
-60 Gb HDD
-DVD/CD enota
-majhna poceni pixna

Kako poceni je lahko temu ustrezen Mac in koliko porabi ?


2. Solidna domaca masina z najekonomicnejsim Athlonom XP (2600+ ?)

-solidna plata, primerna za navijanje
-GF4Ti4200 ali ustrezna ATI zamenjava
-512 MB PC3200 RAM
-120 Gb HDD
-DVD/CDRW enota
-brez monitorja (recimo da je ta stvar izbire stranke)

3. SMP stroj entry level, skockan za domaco uporabo:

-najcenejsa dual Tyanka za Athlone
-dva Bartona 2600, prilagojena za SMP
-malo boljsi napajalnik 350W
- ostalo isto kot pod 2

4. A64 unicpu stroj:

-VIA KT800 plata
-A3200
-512 MB PC3200 RAM
-solidna kartica GF42Ti4200 ali boljsa, ustrezna ATI zamenjava
-180 GB HDD
-brez monitorja (recimo da je ta stvar izbire stranke)

5. Opteron SMP stroj:

-2x 240 Opteron
-Tyan S2885 ali podobna plata (S2880, S2875 etc)
-4Gb PC2700 RAM ECC Reg.
-2x RAID-5 polje diskov (2x 5 diskov, vsak 180 Gb IDE) z ustreznim kontrolerjem
-kartica GF4Ti4200 ali boljsa (lahko ATI itd)
-brez monitorja (recimo da je ta stvar izbire stranke)

To je samo nekaj konfiguracij, ki so MENI padle na pamet. Seveda uporabljajo mnogi pac PCje prilagojene svojim potrebam in tako recimo imajo bistveno drazjo graficno, vec RAM-a itd. Da ne govorimo o tem, da bodo recimo prav kmalu zunaj 4-CPU Tyanke. Kaj lahko MAc ponudi s stirimi procesorji ?

Prej je bila navedena primerjava z eno PC konfiguracijo. Poleg tega folk govori o tem, kako "na Macu vse dela itd"-kaj pa recimo stari PC softver ?
Ce bi recimo presaltal na Mac-a, kaj bi s starimi programi ? A bi ti laufali primerljivo hitro kot na klasicni PC platformi ? A bi sploh laufali vsi programi ?

Kaj pa novi programi ? Imam recimo Protel DXP, ki stane IIRC $8.000. Seveda je stvar temu ustrezno pozresna (RAM, CPU, GPU resourcei itd).
A bi to laufalo na Macu ? Seveda imam poleg Protela se kup drugih programov, ki so bili drago placani in za katere hocem da laufajo na novi masini, kot se spodobi.

Folk, ki govori da "to kar dela", pozablja zakaj je temu tako. Zato ker gre za precej zaprt standard (ali vsaj v primerjavi z Wintel platformo), ki ga je ne tako davno Apple nadziral v popolnosti, sedaj pa samo nekaj manj.
Kaksne so lahko tezave s kompatibilnostjo, ce so si pa stroji podobni ko jajce jajcu ?

IceIceBaby ::

Glede zaprtega sistema se strinjam s tabo. Zadeva ima res omejeno izbiro matičnih plošč, procesorjev in grafičnih kartic. Zaradi teh komponent so pa itak največkrat "težave" z driverji in kompatibilnostjo. Ampak v tem ne vidim nič slabega.

Strinjam se tudi s tem da je PC bolj prilagodljiv, oziroma, da se da kupit cenejšo kišto ali pa hitrejšo za isti denar... Ampak ne enem drugem forumu je nekdo reku, da se povprečni uporabnik ne odloči za Maca predvsem zaradi cene. Nevem če si povprečnega uporabnika prav predstavljam, ampak slo-techarji zame večinoma niso povprečni uporabniki. To je recimo moja teta, ki ima računalnik za to da na njem piše in prevaja besedila pa kdaj kak mail pogleda al pa recimo en 12 let star mulc, ki na računalniku špila igre, piše domače naloge, surfa po netu in gleda fotke iz dopusta...


In te prve 3 PC konfiguracije (od 330 do 309k sit brez ohišja in napajalnika) niso nič posebnega, pomoje čist primerne za takšna opravila. Seveda se da dobit tut dost cenej mašino, ampak iz izkušenj lahko rečem da ljudje kupujejo tudi računalnike "za dalj časa" in za tako ceno. Torej, zakaj tak iMac nebi prišel v poštev če se že kupuje tak računalnik. za cca 20k sit dobiš računalnik bi bo dnevni sobi celo za okras pa še z virusi ne bo problemov.

CCfly ::

Edino glede tišine ti ne verjamem. Nisem še slišal PCja ki bi bil tih. Lahko je tišji od povprečja, ampak še vedno ma vent na CPUju in vent v napajalniku pa ponavadi še kakšnega kje.
Saj zato sem pa vzel oba Zalmana. 80mm ~20db garantirano tih (napajalnik je eden najtisjih sploh). Samo se pasivno hlajenje bi bilo tisje. Aja graficna ima samo rebra ce se motim, tako da imas samo dva ventilatorja. V ohisju je verjetno se eden, ki pa ga ni treba priklopiti. 2500+ spet ni tako zelo pozresen.
XP 2500+ procesor težko izkoristi do konca, razen pri igrah.
Si ze kdaj renderiral kaksno animacijo ? Tudi pri normalnem delu se hitrejsi procesor kar pozna.

jetam ::

Si pa vzel primerjavo. Taki konfiguraciji ki si ju ti vzel za primerjavo lahko primerjas samo na podrocju nekega nezahtevnega userja. Sedaj pa naredi se primerjavo obeh sistemov za resno delo.

Pesek v oci kst, IMHO...
Error on line: Object of type SIGNATURE expected

noraguta ::

lahko recemo tudi tako
IBM ThinkCentre A50p + 17'' LCD zaslon
Intel&reg; Pentium&reg; 4 procesor 2.66 GHz Tower črn 512 MB spomina, trdi disk 60 GB ATA-100 CD ROM 48x Audio, Ethernet 10/100 Tipkovnica s SLO znaki, miška Win XP Professional 17'' LCD zaslon NEC ali IBM garancija 3 leta
279.999,00 SIT
cena vsebuje DDV

sistem je tih in se nekaj keša ostane za razširitve.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: noraguta ()

IceIceBaby ::

CCfly, torej je hlajenje z ventilatorjem vseeno bolj glasno kot pasivno. Ne rečem da je zalman glasen, jaz mam na svojem tih 80mm ventilator in sem mu obrate zmnajšal pa v napajalniku imam ventilator na 5V. Računalnik ni glasen, ampak je vseen bolj prijetno če je zadeva res tiha, oziroma če se samo disk sliš od časa do časa.

Jetam, že od začetka govorim predvsem o teh nezahtevnih opravilih. Čeprav nevem kaj je to resno delo (za mene je excel resno orodje za resno delo, pa ne rabi glih XP2500+ procesorja).

noraguta, iz kje pa so te cene ?

Glavne tehnične lastnosti:
- Procesor Intel Pentium 4 2,66 GHz
- Pomnilnik 256MB DDR (razširljiv do 2048MB
- Trdi disk 40GB ATA100
- CD-ROM 48x
- Grafična kartica: VGA Intel Extreme Graphics 2D/3D
- Integriran zvočni vmesnik
- Integriran mrežni vmesnik Intel Pro/100
- Ohišje tower črne barve
- Miš IBM
- Tipkovnica
- Operacijski sistem Microsoft Windows XP Professional ENG
- Garancija 3 leta

Opomba: V ceno ni vključen monitor!

IBM 15" LCD pride pa 95k sit. Torej spet čez 300k mašina pa je še dost slabša od računalnika sestavljenega po komponentah.

DOBAVA: 2-3 dni

Tole sem na enaa.com dobil. Manj diska, nima niti DVDja niti CDRWja, škatla ni niti blizu iMacovi po izgledu, nikjer ne piše če ma kak USB2 ali Firewire port pa še brez monitorja je. Celo grafična je en integriran podn.
Maš url od firme, ki tole v kompletu s 17" LCDjem prodaja za tako ceno ?

Zgodovina sprememb…

CCfly ::

CCfly, torej je hlajenje z ventilatorjem vseeno bolj glasno kot pasivno. Ne rečem da je zalman glasen, jaz mam na svojem tih 80mm ventilator in sem mu obrate zmnajšal pa v napajalniku imam ventilator na 5V. Računalnik ni glasen, ampak je vseen bolj prijetno če je zadeva res tiha, oziroma če se samo disk sliš od časa do časa.

Hoces reci da ima tisti Mac pasivno hlajenje ? Nekako dvomim da je model za 300k brez ventilatorjev. Se posebej ce upostevam da jim je v G5 kisto uspelo zbasati 7 ventilatorjev (baje sicer da je glede na to se dokaj tih).

IceIceBaby ::

iMac sicer ma 1 ventilator za CPU, ki pa je večinoma tiho. Podobno kot pri prenosnikih, prižge se po potrebi in to je bolj redko. Oziroma, ko igrce nabijaš :)

G5 ma pa 8 ali 9 ventov. Odvisno od tega al je dual al single cpu. Tih res ni, glasen pa tudi ne. Dost manj glasen kot povprečen poceni PC in en tolk kot tak z dobro poštimanim hlajenjem.

Gandalfar ::

Si pa vzel primerjavo. Taki konfiguraciji ki si ju ti vzel za primerjavo lahko primerjas samo na podrocju nekega nezahtevnega userja. Sedaj pa naredi se primerjavo obeh sistemov za resno delo.


sej iMac je namenjen nezahtevnim domacim uporabnikom .. spletno delo, tipkanje, enciklopedije, itd.. ne vem zakaj rabis zato imet eno ubijalsko masino. Meni recimo G3 800Mhz z 128Mb rama zadostuje za vso delo v zvezi s solo, prevajanje in surfanje.

Vesoljc ::

> sej iMac je namenjen nezahtevnim domacim uporabnikom

heh, tipičen slotehovc ;)
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Switch ::

Menim, da je glavni razlog, zakaj se ljudje ne preselijo na Apple operacijski sistem. Surova moč računalnika se pokaže le še v igricah in v bencharkih. Za pisarniške programe in operacijski sistem zadostuje že sistem, ki si ga kupil pred dvemi leti.
Ljudje obvladajo Windowse, ker so se jih stežka naučili uporabljati in zato posledično mislijo, da bodo za MacOS X potrebovali tudi precej časa, preden se bodo popolnoma "spoprijateljili" z novim operacijskim sistemom. Druga pomanjkljivost Appla je, da ne poganja Windows programov. Sam želim imeti na vsakem računalniku Cambridgeov in Dudnov slovar ter Amebisovo knjižno polico. Sprijaznil bi se z tem, da bi se preselil na program podoben Microsoft Wordu, ne morem pa si predstavljati, da bi vsakič poganjal emulator za Windowse da bi lahko odprl slovarje.
Ker je Applovih računalnikov malo in predstavljajo čisto drug svet, so tudi lepi. Vendar bi se tudi njihove oblike naveličali, če bi vsak na mizo postavi iMaca.
Apple ima tudi precej slabo in slabo oglaševano trgovsko mrežo. Le malo ljudi ve za podjetje Apple, ker si pod pojmom računalnik predstavljajo sivo kišto, CRT monitor ki škoduje očem, poceni zvočnike in sivo miško ter tipkovnico. Če že vidijo Apple računalnik menijo, da gre za luxuz.
Navsezadnje - tudi piratstvo se večinoma dogaja na OS Windows. Vsak normalen uporabnik s plitvim žepom pa želi dobiti kakšno stvar tudi pod roko (takšna je - hočeš ali nočeš - naša narava).

Gandalfar ::

Word obstaja tudi za Maca. Cez pol leta pride Office 2004 za Maca ven.. trenutno je 2003 mislim, da zadnja razlicica Offica za Maca.

S slovarji so tezave, to je res.. res pa je tudi, da je to bolj krivda nasih zaloznikov, ki uporabljajo cudne neuporabne zascite in nobenega bolj standardnega formata, ki bi tekel se na cem drugem.

Piratstva je pa tudi dovolj. Ce znas najti win32 pirate bos tudi za Maca. Zal.. :>

noraguta ::

ksst seveda imam. saj sem omenjeni sistem preiskusil.
tih ne posebej hiter glede na komponente in IBM ov monitor za moje oci nekoli bolsi kot v kombinaciji z necom. LCD je vkljucen v ceno.
http://www.mikropis.si/mpis/main.asp
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Spajky ::

@ kst: glede tihosti imaš prav, obstajajo pa tudi izjeme - moja kišta :-)) , da se pohvalim ! Ni bilo lahko mi naredit neslišen PC kljub 6 ventov (vsi specialno montirani in izolirani in na 5V ter ostalo), tako da sem šel v novo leto s "pokopališčno" tiho mašino. Res pa je, da take ne dobiš v trgovini, Mac-a pa ja, pa baje tudi nekateri brand name ala Dell so precej tihi, sam niso glih poceni... danes so zame še nekateri običajni notebooki glasni ... iz današnjih "poceni" kosov materiala naredit tih PC, je pa že mala rokodelska umetnost, pri večjih proizvajalcih imajo pa cel tim strokovnjakov za to.

Mac ali PC? Vsak je po svoje stroj, vsak ima svojo populacijo uporabnikov. Vprašanje je, kaj kdo rabi. Zakaj je pa PC-jem & Wintelu uspelo, je pa že druga pesem, dostikrat je tako, da ekonomsko na dolgi rok potegne krajšo boljša zadeva, razlogov je pa malo brdo. Tudi Amiga in njen OS je bla v svojem obdobju po svoje zakon, zdej pa je skor izginla ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

IceIceBaby ::

Spajki, vem da so PCji lahko tudi tihi :) Moj PC je svoj čas laufal na 1 sam ventilator na 5v (athlon 1200), disk je bil pa v 3cm debelo peno zavit iz vseh strani, tko da je že tipkanje postalo moteče :) Ampak res se takšnega sistema ne da kupiti v trgovini, oziroma ni tako poceni.

In ravno to je bistvo. Meni je jasno da je Mac za nekatere pač ni sprejemljiv, ampak gre ravno za te predsodke o veliko previsoki ceni. Če hočeš dober PC je tudi treba plačat za njega. Mogoče res manj kot za Maca, ampak razlike niso tako astronomske kot si večina predstavlja.

noraguta, eden od naju ne zna brat.

IBM ThinkCentre A50p
Intel&reg; Pentium&reg; 4 procesor 2.66 GHz Desktop ali tower črn 256 MB, disk 40 GB, CD ROM 48x Audio, Ethernet 10/100, DOS garancija 3 leta (brez zaslona!)
šifra: 004598 cena: 159.999,00 SIT
cena vsebuje DDV

Torej, brez zaslona (dodatnih cca 100k sit), brez DVDja ali CDRWja z manjšim diskom in s še slabšo grafiko kot iMac. Poleg tega iz opisa ni razvidno ali ima USB2 in firewire. Ne piše tudi ali ima zraven OS...

noraguta ::

desni stolpec predzadnja ponudba.
ima usb-2 in prednamešcen os.

za 65k kolikor je razlika v ceni , dobimo dvd pekac in kartico razreda R9600.

glede hitrosti ali uporabnosti pa racunalnika sploh nista primerljiva. tvoj je primeren za srfat gledat vilme in napisat kak krajsi tekst. tale pa lahko sluzi celo za kaj bolj zahtevnega.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

IceIceBaby ::

hmm...na podlagi česa trdiš da iMac ni za drugo kot surfat in texte pisat ? To je brez veze govorit, sploh zato ker verjetno še nisi delal s tako mašino. Ubistvu s takole mašino še videa nemorš zajet iz kamere in si zmontirat filma iz počitnic, ker nima firewire porta. OK, 5k stane kartica, ampak to sem omenu zato da boš vidu da tvoja izjava ni čist na mestu.

Je pa res tale IBM cenejši. 17" LCD ni zanemarljiv, ma pa manj diska, samo navaden cdrom in integrirano grafično.
Kako je z menjavo grafične na taki mašini ? Ima AGP slot sploh taka plata ?

noraguta ::

Seveda obstaja Agp slot. Pri tvojem sistemu si pac ujet v to kar dobis in ce kar koli "crkne" bog si ga vedi kdaj bos spet videl svojo igracko.

Cdrom in Graficna torej nista problem.Cd ti tudi ob nakupu po zelji zamenjajo za Dvd burner brez problema(preverjeno).

Glede montiranja videa pa je iMac ki ga navajas prevec podhranjen da bi se pogovarjala o kakrsni koli resni montazi. z 256 rama... G4 jurja...

Firewire kontrolerje dobiš že v prašku, če se ne motim?
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

IceIceBaby ::

hmm...človek ti nisi resen. Ti dam prou glede IBMa. Je mašina cenejša od iMaca, tudi če bi tako kramo not nafilal kot jo ma iMac bi bla cenejša. Jaz bi se sicer še vedno drugač odloču, ampak če bi moja teta to kupovala bi verjetno izbrala IBMa.

Samo glede montaže se pa vidi da nimaš pojma. Je itak off topic tko da nebom govoru o tem. Lahko rečem samo da se najprej prepričaj.

Btw...firewire kontroler sem kupil pred 14 dnevi in sem dal 6k za njega. Dvomim da kje dobiš za manj kot 5k. Ni velik, v praških jih pa tudi ne talajo.

Zgodovina sprememb…

CCfly ::

Na vseh drazjih ploscah je Firewire kontroler. Sicer ne vem kaj bi z njim ampak imam ga. To pa je tisto kar je hotel povedati glede kontrolerjev v pralnem prasku.

IceIceBaby ::

No, tale IBM ga nima, torej je ena brezvezna plata not ?

Jaz pa firewire uporabljam precej. Kamere sicer nimam svoje ampak jo frend prinese pa bi blo žalostno če nebi mogu zadeve priklopt. Prenosni diski so tut kul zadeva. Ne da se mi vedno 10cdjev snemat če komu nesem musko al pa filme. Sicer stvar okusa, ampak pomoje je danes bolj nujno da ma računalnik firewire kot pa LPT in serijske porte.

noraguta ::

Ma ne kar sem hotel jaz povedat je da sistema po hitrosti nista primerljiva za priblizno enako ceno. Ma saj se da picajzlat tam okrog 10k sit , pa elpov cenik je ze mal star najbrz so odtakrat cene kaj padle etc..

Ja pa dobis en cel kup bombonckov stemi maci. samo v praksi kdor nuca masino za delat tega ne nuca in zakaj bi to placeval?

Te fwji in airporti etc saj so fini samo apple se šlepa malo prevec na te stvari kot pa na solidno osnovo. No vsaj desktope je lani postimal se notbooke malo updatajo pa bo.

V splosnem mi gre najbolj na jetra jobs , ki svojim kupcem debelo laze. Ce bi popravici povedal nismo pametni smo pa vsaj lepi bi ga mel 10^6 rajsi.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

ABX ::

Virusi so v + OS.

Virus free Os-i so tisti kateri jih nobeden ne uporablja.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

IceIceBaby ::

Virusi so problem samo na winsih (pa v dosu so bli).

CCfly ::

Virus free Os-i so tisti kateri jih nobeden ne uporablja.

Ali pa so to tisti na katerih se dela.

jetam ::

sej iMac je namenjen nezahtevnim domacim uporabnikom .. spletno delo, tipkanje, enciklopedije, itd.. ne vem zakaj rabis zato imet eno ubijalsko masino. Meni recimo G3 800Mhz z 128Mb rama zadostuje za vso delo v zvezi s solo, prevajanje in surfanje.


Ampak za primerjavo je vzel pa P4 2.4, pa boljso plato... Zakaj ne Celerona, pa zaenkurc plato? Da je prisel do iste kalkulacije?

Z Macom in PCjem delam povprecno 10 ur na dan. In ti povem da je recimo Celeron 600 popolnoma primerljiv G4 1.0, oz. v vecini racunskih taskov ga prehiti "dok nisi reko keks". Destilliranje 1GB PS filetka na Macu: 25 minut; na PCju: 3-5 minut. Pa se dva doktorata iz tipografij... Ni vse zlato kar se sveti... Seveda je tudi delo na Macu v nekaterih pogledih bolj udobno in hitrejse. Recimo import PDFja v Indesign pri impoziciji za tisk je macji kaselj proti PCju. Toda ves cas, ki ga tule nadoknadis potem dvakratno izgubis pri izpisu.
In koliko drazji je recimo novi G5 z OSX od High-End PCja? Za nas studi takole na oko priblizno 3-4x, ker moramo kupiti se novo programsko opremo. Zato pa: ce gres v katerikoli resen studio in da bos videl notri Maca, bodo uporabljali OS9, ker se jim upgrade financno preprosto ne izide. Potem pa se ena lovska: kupimo novega Maca (G4); nam ga dostavijo; vse lepo in prav; toda hej kaj je to? OSX? Hocem OS9. Ja to pa ne gre... na tegale pase pa samo OSX? WTF? In kaj nej zdej? Dobesedno nic. Uporabljamo ga za backup kadar je res nujno, kaksno kopiranje z ali na DVDje in poslusanje MP3jev. Vse to za piskavih 650.000 SIT. Jebesh to.
Error on line: Object of type SIGNATURE expected

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jetam ()

IceIceBaby ::

Zakaj sem vzel P4 2,4 in dobro plato ? Zato ker je to en povprečje, ni tisto najceneje ni pa najdražja varjanta. Plata pa po mojem prepričanju more bit uredu, ker sem zgubu že precej živcev z nestabilnimi sistemi ker so mel kako matsonic sranje not.

Tale s celeronom 600 je tut mal huda. Jaz sem na svojem iBooku (700mhz G3) lahko počel zadeve skor enako hitro kot na athlonu 1.33 na katerega zdej tipkam. Edino pri renderiranju filmov in pri importanju MP3je je blo precej razlike, te zadeve so pa na G4 najmanj 2x hitrejše pri isti frekvenci. Možno da obstaja kak task, ki je ful počasnejši na Macu, in obratno. Ampak v splošnem to ne velja.

Glede novih Macov pa jaz nemorm pomagat. Tko so se odločili, in zaradi tega je verjetno precej ljudi jeznih. Jaz ne, ker OS9 nisem nikol resno uporabljal. Upgrade zna bit drag, če pa ste vi nabavli novega Maca brez da bi se pozanimali o tem ali dela na OS9 ali ne (na cenihkih z veliko piše OS9 bootable) je pa to tud mal vaš problem. Podobno kot če bi jaz nabavu 250gb disk pol bi se pa na MS bentil zakaj mi ga v dosu sam 2gb pokaže.

Gandalfar ::

Pa sej OS9 laufa znotraj OSX .. ali to velja samo za G3?

jetam ::

Povprecje je Celeron ali kak poceni (like there's any other) AMD ne pa P4. Mal objektivnosti ne skodi.

Tale s Celeronom je huda, seveda, ampak se kako resnicna. In verjemi mi, da sem bil hudo presenecen, ko sem videl na lastne oci kaj in kako.

No to z nakupom seveda je nasa napaka, toda point ni v tem. Ce jaz kupim High-End PC sistem za potrebe DTP ni variante, da bi bil pogojen z nekim OS. Ces: ja win98 ne morete vec instalirat na tole bestijo... sem gor pase samo winXP. Lahko instaliram win98, ki pac ne bo izkoristil vse HW moci toda delovalo se vedno bo.
In tale primerjava z dosom je jako slaba... glej drugi stavek...

No, vsa hvala Applu za razvoj. Toda! Pet let nazaj, ne pa sedaj, ko jih je PC dohitel, prehitel, prezvecil in izpljunil. In to za pol cene end-userja.
Error on line: Object of type SIGNATURE expected

jetam ::

ah ps
Možno da obstaja kak task, ki je ful počasnejši na Macu, in obratno.


Destilliranje 1GB PS filetka na Macu: 25 minut; na PCju: 3-5 minut.

kst a to zate ni task ki laufa ful pocasneje? Za mojo branzo dela je to celo eden najpomembnejsih taskov. 5x na dan izgubim pol ure. In nihce, se posebej pa ne Apple, mi tega casa financno ne krije.

G-man: laufa, sam to je kot bi scal v veter. Sej ti rata... sam si moker. Se posebej pri delu s QuarkXpress.
Error on line: Object of type SIGNATURE expected

IceIceBaby ::

Preber si še enkrat od začetka. Sem napisal, da se dobi PC že za 130k z monitorjem in da to ni sporno. Ampak glede na to, da apple pravi, da ima kvalitetne izdelke, in se ta kvaliteta tudi pokaže pri uporabi in pri vseh detajlih, pol se mi zdi smotrno, da ga primerjamo z enim kvalitetnim PC sistemom.

Glede celerona sem napisal kaj si mislim. Enako presenečen sem bil ko je iBook (skor 2x manjša frekvenca pa še laptop) v nekaterih taskih prehitel athlona. Ampak to ne pomeni da je athlon overall počasnejši. Nekatere operacije pač bolj ležijo enemu, druge drugemu procesorju.

Z winsi je blo pa podobno sranje ko so pri microsoftu menjali OS. Folk je mel programe za DOS, ki pa niso več delovali pod winsi. V 95 je še nekako šlo, v 98 so se že pojavljale težave, v 2000 pa že ful programov ni delalo, ali pa niso delali pravilno. Sej nenazadnje je od prihoda OSXa že kar dost časa preteklo.
V OSXu maš classic enviroment, kjer lahko poganjaš skor vse programe. Mal počasnej, ampak delajo pa. Situacija je zlo podobna kot pri MSu ko so šaltali iz DOSa na winse, samo da je blo tam mogoče mal bolj razvlečeno vse skup.

jetam, če s PCjem neko stvar nardiš 5x hitreje pol nevem zakaj maš Maca. Noben računalnik ni v vsem najboljši, in zato izbereš kar ti ustreza. Ampak glede na to da govorimo o povprečnih uporabnikih to sploh ni tak problem. 1x v življenju bojo destilirali 1gb PDF fajl in takrat izgubili 20 min. Drugič bodo pa kej "Macu prijaznega" delali pa pridobili tistih 20 min. Naprimer ko bodo nalagali adaware in vsak teden čekirali disk za spyware na PCu jim na Macu tega ne bo treba.

Zgodovina sprememb…

jetam ::

jetam, če s PCjem neko stvar nardiš 5x hitreje pol nevem zakaj maš Maca.

Zato ker je Mac za DTP nujno zlo. Verjemi ze davno davno bi presli na izkljucno PC platformo, ce bi se le dalo, prisparali veliiiikooo denarja in casa ampak se tega preprosto ne da. Ker je nekdo pred leti dobil gromozansko provizijo in se odlocil, da bodo pac "sponzorirali" Apple. In ce napises v reklamo "Fastest desktop computer in the world" pa te pol pelje scat Celly 600? Pesek v oci IMHO.

Ampak... Razvoj gre naprej. Mogoce pa je na koncu tega "Apple" tunela le luc. Zaenkrat ostajam skeptik.
Error on line: Object of type SIGNATURE expected

IceIceBaby ::

Torej ste na Macih zarad korupcije ? Al zato ker se pod črto še vseen bolj splača ?

Brane2 ::

Ne, ampak zato, ker mu določen procent folka nosi materiale v Mac formatu... :\

IceIceBaby ::

Nevem kako je z DTP, ampak jaz na PCju do zdej nisem mel problemov z odpiranjem raznoraznih datotek narjenih na Macu. Kake datoteke pa so to v "Mac formatu" ?

Btw...se pravi da na Macu lahko odpreš in datoteke v "PC formatu" in tiste v "Mac formatu" ?

Zgodovina sprememb…

jetam ::

Ahh... kst... "sponzorstvo in provizije" se nanasa na Quark, Adobe, Apple navezo in razvoj DTP pred 5 in vec leti. Poglej ze cez plot bemti...

Kar se pa PC in MAC datotek tice: na macu ni nujno da ima koncnico zato da OS ve kateri program uporablja datoteko. Na PCju pa je potrebna koncnica. Sedaj pa si predstavljaj 5 CDjev materiala brez koncnic. Pa odpri to na PCju ce znas.
Error on line: Object of type SIGNATURE expected

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jetam ()

Brane2 ::

Ne poznam tocnih specifik, vem pa da imajo ravno zaradi tega v vsakem studiu enega Maca- ce kdo prnese materiale, narejene na Macu.

Slisi se blesavo, a vec kot enkrat smo imeli probleme s konverzijo materialov, narejenih v Photoshopu na Macu in jih je bilo treba importat v isti ta Photoshop na PCju itd itd.
Da ne govorimo o stvareh, ki smo jih dobili v formatih, ki jih PC sploh ne pozna.

Saj pravim, ne poznam specifik, lahko pa pognjavim lokalnega mojstra za bolj doloceno razlago...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

IceIceBaby ::

jetam, ne poznam DTP scene, zato nevem kako zadeve potekajo. Ampak, še vedno mi ni jasno zakaj večina dela DTP na Macih, če bi s PCji tolk prišparali. Programi za DTP so za PC na voljo že neki časa. Studio bi mel PCje pa 1 pocen eMaca če bi že blo treba pretvarjat kakšne fajle. Nevem v čem je problem.

Brane2, možno da pride do kakšnih razlik kdaj. Ampak .psd file je .psd file. Če pa človk exporta v kak čuden format je pa to njegova napaka pomoje.

Brane2 ::


jetam, ne poznam DTP scene, zato nevem kako zadeve potekajo. Ampak, ?e vedno mi ni jasno zakaj ve?ina dela DTP na Macih, ?e bi s PCji tolk pri?parali.


Saj vecina dela na PCjih. Zakaj pa mislis da je Jabolko propadel ?

Poznam kar nekaj hardcore DTP mojstrov, ki so svojcas prisegali na Mace...in zdrzali z njimi do nekaj let nazaj...
Resda se najde vsake toliko kje kdo, ki (znova ?) poskusi z Macom, a tu \e davno ni vec tko, da je PC orodje za reveze, Mac pa za elito.


Programi za DTP so za PC na voljo ?e neki ?asa. Studio bi mel PCje pa 1 pocen eMaca ?e bi ?e blo treba pretvarjat kak?ne fajle. Nevem v ?em je problem.


Pa saj dosti studiov pocne ravno to....


Brane2, mo?no da pride do kak?nih razlik kdaj. Ampak .psd file je .psd file. ?e pa ?lovk exporta v kak ?uden format je pa to njegova napaka pomoje.


Kot so meni rekli, ni ravno tako. No, tu nisem doma in ne bom 100% trdil. Vem pa, da smo za dolocene stvari imeli probleme s konverzijo Mac psd v PC psd...

noraguta ::

Samo glede montaže se pa vidi da nimaš pojma. Je itak off topic tko da nebom govoru o tem. Lahko rečem samo da se najprej prepričaj.


ja iMac pomede z telim nasim pocenskim pentiumom mar ne? :~>>>>>
LOL.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

IceIceBaby ::

Brane2, jabolko d.o.o. ni propalo zarad pomankanja biznisa ampak povsem drugih razlogov. Baje prodajalci Macov celo vsako leto več prodajo.

Tko da očitno na račun DTPjevcev narašča delež Macov v drugih segmentih al kaj.

noraguta, z mašino kot je ta IBM prav gotovo pomede ja. Imam priliko delat na solidnem PCju opremljenim s pinaclovo kartico za 100k sit (katerega cena je podobna enemu eMacu s superdrive pogonom) pa lahko rečem, da je tovrstno delo na Maco veliko bolj prijetno. Zasluga gre sicer večinoma programju. Final Cut rulz.

noraguta ::

Prijetno zaradi popitega piva med procesiranjem?
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

kuglvinkl ::

kst, lahko naredimo oz. določimo metodologijo za primerjanje surove moči. In potem zaprežemo G5 in recimo AXP, P4 in K8.
Your focus determines your reallity

IceIceBaby ::

kuglvinkl, lahko. Sam jaz se ne spoznam tolk na benchmarke in na testiranje, tko da predlagi kako bi to izvedli. G5 lahko zrihtam (sicer samo single 1,6ghz) za test, ostale mašine more pa en drug priskrbet.

noraguta, ti boš že vedu, k maš tolk izkušenj z obema.

Microsoft ::

Mene pa kle pr teh MACih zanima, kako to, da so se v ZDA&Kanada tak fejst razširl? A so tam tako pocen, pa so PCji neprimerno dražji ali je že to kr tradicija?

Pa kot smo že ugotovili, imajo nekateri MACi tudi PCI kartico. Se pravi, da recimo kupiš neko audio kartico za 100kSIT. Potem nevem, zakaj bi v pro audio studijih uporabljali MACe, če so kartici identični, CPU pa se da za PCje kr konkretno dober kupt (CPU zato, ker se pač pri kakih efektih in podobno vse računa na njem), ki je lahko dostu boljši od dual G5.
Enostavno ne vidim, kje je ta prednost MACa pred PCjem pri obdelovanju zvoka.:\ Mogoče to, da se winsi sesuvajo v nanjboljk kritičnih trenutkih.>:D


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj Apple? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
767235 (4221) bluefish
»

Leopard proti Visti (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
20516426 (12154) opeter
»

Novi iMac raztelešen

Oddelek: Novice / Procesorji
275062 (3785) Jst
»

MacWorld Expo 2006

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
494940 (3515) TribesMan
»

Power Mac G5 (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
815882 (4620) MitjaP

Več podobnih tem