» »

Mac brez ekrana in pod 500$?

1
...
3 4
5
»

MWMW ::

Tako dragi pa wini spet niso, drugač pa imaš še linukse čee nimaš denarja za wine

:))
//

MrStein ::

$1200 ? Tu govorimo o manj kot $500.

Pol pa je Mac dražji ... >:D
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein ::

Windows pa so :
- XP Home , brez podpore : 25.000 SIT
- XP Pro , z podporo : okol 100.000 SIT

Za ta denar dobiš komplet Mac-a ( ko/če ga bodo izdali ... ) ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

flipflop ::

Si ziher da bo v Evropi MAC stal 500$? Sploh pa je ta MAC za 500$ bolj počasen, če hočeš kaj boljšega cene narastejo na 600k:\ , za tak denar pa si sestavim precj močnejši PC, pa še za upgrade mi bo ostalo. Na servis mi ni treba vozit računalnika, ker ga znam sam popravit, če se ga ne da pa komponento vzamem iz kište in jo nesem zamenjat. Sploh pa se mi je v sedanjem računalniku v treh letih pokvaril samo disk, ker nisem imel ventilatorja na njem, vse ostalo dela BP. Tudi s programi ni večjih problemov, znam sam popravit kar je narobe, tudi s pomočjo kakšnih forumov. Skratka jaz ne vidim razloga da bi preplačeval za MAC-a, če mi PC povsem dobro služi.8-)

Zheegec ::

Primerjava med MAC in PC je rahlo nesmiselna (glede kvalitete, ne hitrosti).

Veliko PCjev na trgu je poceni in sestavljenih iz najcenejših možnih komponent. Kljub temu se ne kvarijo masovno. Seveda z mainstream robo ni velikih problemov (pač disk lahko crkne). MAC je precej strogo standardiziran, veliko programov je že prednaloženih (čudno, da MS tožijo zaradi IE :D ), nadgrajevanje je precej otežkočeno, kako je z navijanjem ne vem, samo ne vidim ravno veliko ljudi, ki bi navijali svoje MACe. Večina servisiranja in menjavanja komponent je v servisu.
Manj je inštaliranja programov na MAC, manj je uporabnikov in s tem manj exploitov in virusov in ostalega.

Kar se tiče hitrosti - po price/performance se MAC še kar drži proti PC, kar se tiče absolutnih performance pa niti ne, že ko je Apple reklamiral svoje MACe z G5 kot izjemno hitre so bili testi med A64 FX-51, P4 3.2GHz in dual G5 rahlo sramotilni za Apple. Vsaj večina, sedaj pa je jasno kaj bi bilo, če bi primerjali najhitrejši MAC in PC.

G5 2.5GHz vs A64 FX-55 vs P4 3.8GHz.
dual G5 2.5GHz, dual Opteron 250 s SLI, dual Xeon 3.6GHz.

Primerjati dual G5 2.5GHz z A64 FX-53 je pa najbrž res pametno, sploh v testu, kjer naj bi bil Apple res najmočnejši.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zheegec ()

accom ::

Cela debata je postala golaž. Govorimo o različnih stvareh in se deremo en čez drugega...
Torej:

Cena

Nakupna cena je ob nakupu pisija bolj ugodna. Poleg tega lahko kupiš mašino brez OS in se v štartu rešiš vseh malomehkih problemov. Daš gor linux in maš relativno poceni mašino, ki jo, recimo gentoo, izkoristi do konca (sicer ne vem ob kakšnih priložnostih, ampak je pa dober občutek - vedeti, da je tvoj mlinček do konca izkoriščen!). Ampak o.k., večina vseeno obvisi na winsih. Konfiguracij je nešteto, proizvajalcev prav tako... driverji so med sabo včasih skregani...

Mac je verjetno dražji. Pa vseeno - e-maca dobiš s 17"CRTjem za okroglih 200 čukov. Ni primeren za igrice, niti dtp, za office variante pa je definitivno zanimiv, ker si varen pred virusi (in vemo, kako imajo virusi radi tajnice). Nadgradljivost? slabo... Gepetke so mnogo dražje... ampak tudi mnogo hitrejše...


Price - performance

o.k., nadaljevanje o driverjih na pisiju - prijateljica ima pisija, kupila si je skener... usb... pridem zadevo poinštalirat... o.k., dva kabla, en cede - big deal... aha, PA JE BIG DEAL! Uporablja namreč usb miš, in winsi so mi enostavno fliknli gor omiljeni BSOD... na macu takih izkušenj nimam. Problem je (zame, kot uporabnika računalnika, ne kot sistemca) v tem, da se na pisiju MORAŠ ukvarjati s sistemskimi stvarmi. Na jabkah delajo ljudje po dve leti, tudi več, brez praskanja po sistemu - ker enostavno nimajo pojma o OS-u. Ni jim treba. Pa mašina dela... priklopiš usb fotoaparat in iphoto že laufa... nabiješ eksterni disk (formatiran na win2K z NTFS - ostalih nisem imel priložnosti preskusit) in dela...
Na obeh platformah delam zadnjih 10 let. Ob releasu win95 osr 2 sem bil z winsi zelo zadovoljen, in takrat sem večino dela naredil na windowsih. Tudi win2K so bili (zame, takrat) odlični. Potem so prišle geštirke in ko sem jo dobil, sem večinoma delal na njej. Bila je hitrejša, stabilna in bolj udobna za delo. Zdaj delam na gepetki z OSXom in sem z njo zelo zadovoljen. Trenutno (zame) ni pisija, s katerim bi tako hitro in udobno delal. Poleg tega sem si kupil ves software, potreben za delo in očitno bom delal s to konfiguracijo vsaj naslednje leto.

Če zaključim: pc je lahko čisto solidna mašina. pod pogojem, da je zaključena celota, z inštaliranim software-om in periferijo, vendar (po moje) to ne pomeni, da je cenejši od maca. Vsaka periferna enota zahteva gonilnike, inštalacijo, pa še to je vprašanje če se ne bo zadeva stepla s kakšno že obstoječo stvarjo. Na maca priklopiš kadarkoli karkoli (razen cenenih skenerjev, ki ti naserjejo gor sw ki krade procesorsko moč tudi kadar skenerja ne uporabljaš) in bo stvar delala - brez zamudnih inštalacij, ki so potencialno nevarne za stabilnost OSa. In ker je čas edina stvar, ki je ne moreš kupit, trdim, da je mac bolj ugoden nakup.
Regret is a hope for a better past.

iration ::

Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

MrStein ::

flipflop : "Si ziher da bo v Evropi MAC stal 500$?"

Ne, zato pa sem z ameriškimi cenami primerjal.

"Sploh pa je ta MAC za 500$ bolj počasen, če hočeš kaj boljšega cene narastejo na 600k:\"

PC za 500$ tudi bogve kaj.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Smeagol ::

Accom. Kako ves da si imel samo en virus, ce ne uprabljas antivirus softwarea? Jaz sem tudi do pred leta trdil da v zivljenju nisem imel virusa na racunalniku (na dosu sem sicer imel en pink ponk al neki tazga na eni disketi). Antivirus softwarea nisem nikoli uporabljal. Racunalnik je bil veliko na netu. Takrat pa me je firewall vprasal ce dovolim nekemu procesu dostop do neta. sem reku ne. Pa ker se mi ni dal, sem mislu bom ze pol pogledal kaj zaen proces je to. Med igro pa sem zelo lagal. Disk mi je mlel ves cas. Takoj sem se spomnil tistega procesa. Poiskal sem ga in ugotovil da je virus.

Dobil navbodila in odstranil na roko. Nato instaliral antivirus software. Nasel mi je se 3 viruse. Torej nekaj sem jih vseeno imel, ceprav sem mislil da jih nimam.

Ce pa pogledas k proizvajalcem antivirus softwarea, pa imajo tudi navodila kako npr. odstraniti trojanca na macu. Torej obstajajo tudi tam.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smeagol ()

MasterMiG ::

Glavna finta Appla je v stabilnosti. Če delaš z grafiko (mislm resno grafiko, ne zafrkancijo) ti tut pr dobrem perfotmansu PC kdaj zmrzne. In pol ga morš restartat in zgubiš čas. Pri Macu pa je stabilnost večja in se to ne dogaja, manjša verjetnost izgube podatkov. Js mam enga starejšga Appla, G4, pa mi še dobr služ, kadar mam kej resnga za delat. Je pa jasno, za povprečnega uporabnika Maci niso primerni. Predragi, premalo razširjeni. bolj zapleteni...
There is nothing to fear but the fear itself.

MasterMiG ::

UPS, pozabu sm rečt, da me PCji vedno ko se mi kej ful mudi pustijo na cedilu. Kadar jih najbl rabš, dobiš prst v ***.
There is nothing to fear but the fear itself.

darkolord ::

Smeagol ::

Men PCji, ki sem jih sam narocal, delajo brez problemov. Stabilno, zaneljsivo. Elektro ljubljana je najsibkejsi clen v verigi.

accom ::

Smeagol. Imaš prav. Ne vem. Zaenkrat nimam problemov. Ko jih bom imel, objavim tukaj.
Darklord, hvala za info. Je dobr vedet...

Smeagol - kar se tiče pisijev in zanesljivost: pred leti smo v podjetju nakupovali par pisijev letno... seveda, ker se z upravo ne da pogovarjat in so oni odločali o tem-smo jih kupovali na različnih koncih... najmanj v štirih podjetjih, ki jih sestavljajo sami. Od vseh teh računalnikov je bil (po mojem mnenju) stabilen in kvalitetno sestavljen samo en. V katerem podjetju ni pomembno, ker kolega, ki je kupoval v točno tem podjetju, pravi, da je imel pa on tam zelo slabe izkušnje. Torej, kaj ti preostane? Nič, razen tega, da redno spremljaš trende, bereš recenzije in sam sestaviš mašino po svojih željah. Res, lahko si sestaviš hiter in dober (beri stabilen) sistem. Poleg tega, da kar precej časa zabiješ za to, da si na tekočem, gre še nekaj časa za sestavljanje mašine. Pa smo spet pri času... nima cene... pa, težko je reči da je nekdo, ki si mašino sestavi sam, za hobi in veselje, običajen uporabnik.
Regret is a hope for a better past.

Road Runner ::

87 jih je po podatkih NAI


za mac os 9 ali starejsi. noben ti nebo delu na os x. os9 je pa dons tko kot win95 (beri: very few people use it) mas par virusov za os x, ampak usi so samo za microsoft office. vsaj pou leta nazaj je blo tko. zdj pa dvomm da se je kj dost spremenil

Smeagol ::

http://www.sophos.com/virusinfo/analyse...

Office ni omenjen. OS X je. Je pa res da je novejsi od pol leta. Pa se kar nekaj zadetkov dobis, sam jih nisem prebiral.

Poglej pod advances. Ni ravno samo poskus virusa, ki bi dal krila ostalim. Je prav resen.

Road Runner ::

to je "virus" ki ga mors sam pognat da sploh karkol nardi. to je isto kot je vs mac folk panicaru ko so downloadali warez in dobili shell script ki nardi "rm -rf /".
ce pogledas definicijo z wikipedie
a virus is a self-replicating program that spreads by inserting copies of itself into other executable code or documents


torej ne mores programa oz shell skripte oklicati za virus, saj se ne prenasa oziroma sprozi sam.

Zgodovina sprememb…

Smeagol ::

SH/Renepo-A is a shell script worm targeted at the Mac OS X platform. If run on your computer (either accidentally or by design), it copies itself to the local startup directory (/System/Library/StartupItems) and to any other mounted volumes, including other computers on your network. SH/Renepo-A also makes infected StartupItems folders world-writeable, thus opening a dangerous backdoor on any system it infects.


Accidently or by design.... Nato se siri tudi na ostale racunalnike.


Sicer se pa na viruse ne spoznam kaj dost. v vseh letih (od commodore 64, dos 3x,..) sem vidu ene 5 virusov. Od tega je bila samo nimda taka kjer je bila panika (ceprav ce se dobr spomnim je bil edini problem pri njej da je network obremenila.) Ostali so bili pa dolgcas.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smeagol ()

Road Runner ::

point je da se more shell skripta zagnat. zdj lahko jo direkt ti zazens, lahko jo pa nek program zazene. ne more se pa sama od sebe.

valda da ti na sajtu nabijajo kok je nevarn, ce pa antivirusne programe prodajajo...

Smeagol ::

Da. Zastopim da se mora zagnat. In? Pac jo nekaj ali nekdo zazene. Sej to se pogosto dogaja. Spomnim se da je bil nek outlook virus, ki je mel neke attachmente. Pr nas smo ga mel, pa se ga hitr znebil. Ampak ne za vecno. Pride ena z dopusta pa ze takoj vid v mailboxu opozorila ITja naj ne odpirajo tega pa tega. Ona je bla pac firbcna. Ni se mogla zadrzat. Pognala je. Pa smo vsi takoj dobil ene 3 maile. Pol se je pa spet ustavl.

Ko smo dobil mail od nje smo takojvedl zakaj gre. Pa ji pravmo a nisi vedla da tega ne odpiraj? Ona pa. Ja sem vidla tiste maile. Sam sem zenska. Firbec me je matral kaj se zgodi.

Ljudje pac poskusajo zadeve. Vcasih naletijo na kaj zanimivega, kot je tudi v tem primeru moja sodelavka.

Dejstvo je da virusi so in bojo ostal. Pa se lahko matrajo sw in hw firme kakor hocejo in znajo. Bol kot je os razsirjen, vec virusov bo imel. Palm je tud kar neki casa rabil da je dobil prvega. Windows CE (pocket pc ali karkol) sem preprican da jih tudi ima ze nekaj.

Danes sem slisal nekoga, ki je iskal antivirus za njegov telefon.

PrimozR ::

Za symbiana se že dobi AV če se ne motim.

Road Runner ::

smeagol: potem sem jaz virus ce recem nekomu naj formatira disk?

accom ::

Racer D: - is a deadly virus, generated by unpredicteble combination in a DNA chain... works well on any platform, as long as the user can format/erase the disk. BEWARE, people, BEWARE of Racer D!

:))))

hehe, saj je krozu en bosanski po mailih en cajt, a ne?

Racer D, a ne da mi ni treba diska formatirat?

lp
Regret is a hope for a better past.

flipflop ::

A tale virus?:D

borchi ::

Apple Mac mini

če bi tole stalo pri nas 100k sit - sem takoj v vrsti. seveda bo cena pri nas 150k sit. tako, da čakam na pravi trenutek za iBook-a.
l'jga

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borchi ()

borchi ::

... in apple store je pokleknu ....

a še kdo verjame, da je minimac (zakaj se mi zdi, da mini-mac bolš zveni kot mac-mini) udarec mimo.
l'jga

borchi ::

čeprav zgleda, da se pogovarjam sam s sabo ...

čisto na začetku tega thread-a sem nekej govoril čez applov-o cenovno politiko (usa vs. rest of the world) in danes berem novice na http://www.jabuk.net/, da bo apple uskladil cene v tujini zaradi spremenjenega tečaja $. zdej pa res nimam več pomislekov :))
l'jga

Boki_ ::

MWahahaha Tip menja G4 + high-end PC za G5>:D
I'm back

Smeagol ::

Racer.

Kot jaz vem veliko (mogoce vecino) virusov sprozijo uporabniki sami. Mogoce je to razlog da imam tako malo izkusenj z njimi. Pac ne poganjam vsegha povrsti, tud maile k so od oseb, ki jih ne poznam ali pa zgledajo kot da jih niso oni napisal, kar brisem. Imam se pravih mailov prevec, da bi jih uspel brat.

Ceprav si zatiskas oci. To je virus. Sicer me pa ne zanima. Ne uporabljaj firewalla, ne uporabljaj antivrusa. Jaz jih leta nisem. Vse je super delal.

Torej kot ti trdis:
Email attachment, ki stori nekaj nezazeljenega na racunalniku (pobrise kaj, doda,...), ko ga uporabnik odpre ni virus? Vecina je bila takih. Samo pac to niso virusi, ker ga je uporabnik moral sam odpreti? Zanimivo. sej men se tud niso zdel. jaz sem preprosto brisal vse take maile.

Vecina "virusov", ki so prizadeli mreze v zadnjih letih sploh ni bila virus? ok. ce ti tako pravis.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smeagol ()

Matek ::

Smeagol, ni res! Virusi v attachmentih se zalaufajo kar sami, takoj ko klikneš na email, da bi ga prebral, ne rabiš shranjevati in poganjati attachmenta.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Smeagol ::

Ni res. Nekaj takih se je kasneje pojavilo. Vecina je bila, ko si odprl attachment.

Pa to sploh ni point. Torej moras klikniti na mail? To potemtakem spet ni virus. Se vedno vecina "virusov", ki so zadnja leta krozili naokrog, ni virus.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smeagol ()

Road Runner ::

virus je virus ce se sam razposilja naokol in ce se vstavi v kodo nekga druizga programa kot sem ti ze skopiral enkrat. in ta nic od tega ne dela. torej?

Smeagol ::

ok. pol ti mail niso bili virusi? ker se niso sami razposiljal. mogu si odpret mail ali attachment.

sej kotr pravm. ljudje pretiravajo. jaz sem bil leta in leta brez antivirusa in brez firewalla pa nisem nikol imel problemov. sem dobil ene 5 virusov (kaksen gor al pa dol) sam delal pa niso nic kar bi mene motil pri delu.

Ni da bi to kar letal naokrog, pa da bi folk vdiral v racunalnike, pa brisal diske. To je cisto pretiravanje. Se je pa dobr zascitit. Ze cist osnovni firewall velik naredi.

Virusi pac so, virusi bojo. Ce ga noces dobiti, ne uporabljaj racunalnika ali pa ce ze ne mores bit brez in te daje paranoja vzemi OS, ki ni razsrijen. Najboljs, ce si ga sam napises. Na takega virusi ziher ne bojo letel in se tudi ne bojo imel kam siriti.

MrStein ::

ok. pol ti mail niso bili virusi? ker se niso sami razposiljal. mogu si odpret mail ali attachment.


Ja, to so takoimenovani "worm-i". Glej recimo : Symantecovo stran o MyDoom

Bistvo :

W32.Mydoom.A@mm (also known as W32.Novarg.A) is a mass-mailing worm that ...


P.S.: Nisem jaz začel z dlakocepljenjem :8)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

accom ::

mislim, da vprašanje ni, kaj je virus, kaj worm... end-userja boli kita za to, kaj mu dela štalo na mašini. problem je v tem, da štala sploh je...

hehe, bom še mal zloben... it is time to shut them windows down and switch to linux.
Regret is a hope for a better past.
1
...
3 4
5
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Macintosh SE (1986) iščem MACOS 7.5.5. ali starejši

Oddelek: Operacijski sistemi
151340 (1073) jukoz
»

Novi MacBook Pro izšli (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
9922582 (19639) zee
»

kje do Apple MacBook Pro?

Oddelek: Kaj kupiti
91917 (1712) Gwanaroth
»

Novi Apple-ovi izdelki

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
344206 (3467) CaqKa
»

Apple

Oddelek: Strojna oprema
332315 (1773) Jebiveter

Več podobnih tem