» »

Mac VS PC

Mac VS PC

1
2
»

kuglvinkl ::

Treba najti aplikacij(o/e), ki tečejo na obeh platformah. En del bi bil sintetičen (like SuperPi), en del pa aplikacijski. Recimo resize v PS (efekti), tle mislim predvsem na DTP. Drug del pa video.

Skratka, če ti je v interesu primerjat moč, lahko jaz priskrbim HW (99% tut G5 Dual), ti pa relevatno metodologijo. Tle bi IMO moral gledat, kako to delajo revije (na netu je to bolj ubogo), recimo kakšen C't). Zarad mene lahko dodamo tut igre.
Your focus determines your reallity

IceIceBaby ::

Zakaj je Macov v USA več ?
-Gor jih delajo in USA jim je primaren trg.
-So dost cenejši kot v EU in folk gor ima več denarja kot tukaj.
-američani so praktični ljudje (zlo prijazno povedano :)) in imajo radi enostavne zadeve.

Zakaj pa večina ljudi za glasbo uporablja Mace pa nebi vedu. Mogoče zarad programov ? Verjetno tudi zarad same hitrosti. V uni drugi temi je dal nekdo link, na njem se pa tale citat najde.

vitaboy writes "Sound Technology, one of the "leading UK distributors specialising in musical instruments, music software and pro-audio equipment," seems to have some data regarding the real-world performance of the G5 compared to the high-end PC. They state, 'The dual 2GHz Power Mac G5 with Logic Platinum 6.1 can play 115 tracks, compared with a maximum of 35 tracks on the Dell Dimension 8300 and 81 tracks on the Dell Precision 650 each with Cubase SX 1.051 ... More impressively, the 1.6GHz single-processor Power Mac G5 played 50 percent more tracks than the 3GHz Pentium 4-based system.'"


Očitno le ni tolk počasna ta zadeva.

IceIceBaby ::

kuglvinkl, lahko bi se lotli kej podobnega. Sam js sm že povedu, da nisem ravno strokovnjak za razne teste delat. Niti ne berem velik teh zadev tko, da verjetno nisem najboljši naslov za to. Lahko pa priskrbim računalnik, pa teste lahko izvajam tko kot se bomo dogovorili...

jetam ::

Ma kaksni testi. Kater test ti pa dokaze upravicenost cene lepo te prosim? Prakticna uporaba je edino merilo.
jetam, ne poznam DTP scene, zato nevem kako zadeve potekajo. Ampak, se vedno mi ni jasno zakaj vecina dela DTP na Macih, ce bi s PCji tolk prisparali.

En sam, pa ta zato maximalno legitimen argument: zaradi strank. Apple si je v preteklosti ustvaril svojo bazo in le-ta se zelo tezko prilagaja spremembam. Postavi se pred ogledalo, pa bos videl en delcek te baze... In po starem dobrem reklu: When in Rome, do as the Romans; se pac sprijaznis z dejstvom, da tako je, in se prilagodis. Life's little lessons.
Error on line: Object of type SIGNATURE expected

kuglvinkl ::

Ma kaksni testi. Kater test ti pa dokaze upravicenost cene lepo te prosim?

Hitrost recimo. Je razlika al čakaš 25 min al pa 2 minuti.

Samo, tole me navaja, da nima smisla testirat RAW power oz. ali lahko rečemo, da je G5 dual gladko počasnejši primerljivega PCja? In da upravičenost nakupa temelji samo na bazi strank?
Your focus determines your reallity

kuglvinkl ::

Precej informacij je najti tudi v tej temi.
Your focus determines your reallity

IceIceBaby ::

jetam, če stranke nočjo drugam pol že more bit neki na tem. Sicer je pa po tvoje itak nemogoče, da bi kdo šel iz PCja na Maca in bil zadovoljen, ampak je vseeno vedno več takih ljudi.
Btw...jaz sigurno nisem eden izmed tistih ki so se "navadili" na Maca in se bojijo sprememb. Trenutno tipkam na PCja in ga tudi dnevno uporabljam, ubistvu trenutno niti nimam maca v lasti, prvič sem se pa z njimi srečal kakšna 3, 4 leta nazaj.
Glede testov maš pa do ene mere celo prav. Pomembno je kako se zadeva obnese v praksi kot celota. Če bi šli primerjat AMDja in intela tak test sploh nebi bil sporen, ker bi primerjali 2 enaki platformi. Primerjava PCjev z Maci je pa že mal bolj komplicirana zadeva.

kuglvinkl ::

če stranke nočjo drugam pol že more bit neki na tem.

Predrag prehod na PC platformo?
Your focus determines your reallity

IceIceBaby ::

Vsake tolk let je itak treba zamenjat programje in hardware. Ampak prodajalci Macov pri nas pa vsako leto večji promet beležijo (poleg tega so se pa Maci v zadnjih 2 letih precej pocenili).

Brane2 ::

Ze, ampak ce imas programje za Wintel pac placas samo razliko do nove verzije za isto platformo. Pri Quarku recimo to pomeni 150 kSIT semtertja namesto 500+ kSIT za novo verzijo. Ni pa povsod mozen crossgradeing, pa tudi ko je mozen, je dostikrat drazji...

Myth ::

Moje najbolj objektivno mnenje:

Tega se ne da primerjat

Če bi naredili teste, pa bi dobili mogoče približke, kaj je boljše. Vsakemu pač nekaj bolje dela. Najbolje bi bilo združiti v eno, pa bi dobili računalnik popolnih meril. Zato pa so ljudje , ki to poskušajo. Npr.: Slo-tech modifikatorji :D
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Gandalfar ::

Most of the PCs used dual, RAID-striped hard drives; the Apple systems did not.


Glede na to izjavo bi dejal, da so G5-ke masovno hitrejse saj cist malo zaostajajo za PCji pa imajo obcutno pocasnejsi disk.

IceIceBaby ::

Brane2, ampak sej pravte da ful prihraniš pri hardveru pol je pa sam vsak upgrade boljše.

Gand, tisti test je za mene zlo zavajujoč in pomoje nevreden objave. Al tester dobro pozna mace in je test namenoma "prilagodil" ali pa nima pojma o macih, in si nebi smel privoščiti takšnega testa.

Brane2 ::


Brane2, ampak sej pravte da ful prihrani? pri hardveru pol je pa sam vsak upgrade bolj?e.


Ne razumem, kaj hoces reci. Odgovoril sem na tvoje vprasanje

"Whats a big deal z zamenjavo softverja ? Saj upgrade je vendar vsaketoliko itak potreben..."


z

"Ze, ampak cena SW upgradea je ZELO odvisna od tega, kaj si imel prej. Ni tako kot pri HW, ko te nihce ne vprasa, kaj bos z novo robo zamenjal."


Za par kEUR dobis ze zelo solidnega PCja, na katerem imas lahko zlahka softverja za 10 ali par10 kEUR. Kaksna razlika v ceni hardvera ti bo prinesla nazaj stroske pri zamenjavi SW ?


IMHO se povecana prodaja Macov cuti predvsem v tem, da semtertja kak domac nezahteven user (=nima brda placanega PC SW, ki mora delat) nabavi Maca in da kak graficni studio zamenja kak ostarel stroj.

Poleg tega, ni tezko imet povecane prodaje ob tako picli prodaji kot je bila skozi nekaj zadnjih let. Imeli so userje, ki jih je tiscal MAc softver, ki pa niso imeli ustrezne opcije. Dolgo let so pozirali Appleova izisljevanja in pac zaradi softverja kupovali ponujen hardver.
Sedaj, ko jim je prekipelo in so kupili ze par mocnejsih PCjev, so se koncno prikazali Maci, ki niso taksen crap kot so bili se leta nazaj. Valjda da si jih je en del omislil za pokusino se kakega Maca. Saj programe ze imajo, investicija parsto jurjev pa tudi ni kaj takega...

Poleg tega, nikoli nisem trdil, da je PC full cenejsi od Maca. Samo pravim, da argumenti "kako je G5tka pa zelo poceni" so zelo subjektivni.

Ne zajemajo:

-sirine ponudbe. Za katere konfuiguracije pa Mac dejanjsko je bistveno cenejsi ?

-od kdaj so Win XP tako boleci za delo ? Mislim, da Mac userji za primerjavo potihem uporabljajo WIn98 ali celo Win95. O.K. imajo svoje slabosti, ampak tisti ki jih ne obvlada, je ze umsko zaostal. Defragmentacija diska ? To bi lahko bil problem nekemu heavy userju, ne pa domacemu uporabniku. Pa se heavy user bo lahko to opravil v ugodnem trenutku-cez noc denimo.

-pri profi strojih v neki ekonomski klasi (se pravi, ne ravno namizni Cray ali Sunove delovne postaje) je striktna cena hardvera drugotnega pomena. Nihce se ne bi smel sekirati prevec ali stane masina, ki jo nujno rabi, 450 ali 550 kSIT.

-ima velik pomen tudi second sourcing. Ce Tyan neha delat 2-CPU Upteron plate bom pac zaklel in sel k Abitu. Ce jih tudi ta ne bo ponujal, ker bi recimo AMD skripnil z procesorji, bom stisnil zobe in sel k Intelu. A tu se naceloma moji glavoboli koncajo. Zamenjava plate in CPUja.
Kaj bos ti naredil ,ce se Apple odloci, da ne bo delal vec 2-CPU G5tke recimo ? Bos kupu konkurencni stroj ? Kateri ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

lopov ::

Pozna ura & bo najbrz zmeden odgovor.

Prvo ... Sem uporabnik tako Windows(XP, 2000) kot, Linux, OSX in OpenStep. Mislim da se z nekajletno (skoraj) vsakodnevno uporabo kvalificiram za komentar uporabniskega vmesnika :)

Z mocnejsimi racunali je tudi UI postal vedno bolj bogat, cemur jaz pravim "nacickan". Domacemu uporabniku je to najbrz v zadovoljstvo, meni, ki mi racunalo sluzi kot delovno orodje pa to ni tako pomembno in mi je v vecini primerov nepotrebna navlaka, katera upocasnjuje delo. Prvak te navlake je ravno OSX, kjer se nad briljantnim pogonom (khm, unix ...) sopiri nedodelan uporabniski vmesnik. Kaj mislim s tem?

- ce je uporabnik clan vecih grup preko UI ne more zamenjati grupe dolocenemu direktoriju ali fajlu. Za tako dejanje je treba pognati terminal, poizvedeti v katerih grupah si in nato na roke vpisati chgrp ... podn. Opcija v inspektorju sicer obstaja, a je ne mores izbrati. K sreci vsaj dolocanje dovoljenj deluje, a le za default grupo.

- OSX userji najbrz sploh ne vedo, da ko "linkajo" stvari to sploh ni pravi unix link, pac pa mekovski "alias". ls -al v terminalu pokaze, da je "link" navaden fajl. Kaj pa ce drugega bit, ce mu pa v inspektorju lahko celo spremenis ikono. Ce si edini uporabnik to ni pomembno, na mesani mrezi pa je to problem, ker Linux user vidi ime fajla (ki ne vodi nikamor), ne pa linka. Se zmeraj se da "pravi" link naresti preko terminala ...

- doma imate enega ali 2 printerja. Kaj pa, ce ste na vecji mrezi s printer serverjem in se tako nabere 40 ali vec printerjev? Pri vsakem printanju OSX poslje poizvedbo in dokler ne dobi odgovora, ne prikaze print panele. Tega obnasanje se NE DA izklopiti! Katastrofa! Da sprintam 10 mailov rabim 5 minut, brez pretiravanja.

- transparenca ... Brez dodatkov pozabite na izklop. Jaz je ne rabim. In zakaj lahko spreminjam velikost okna le spodaj desno?

- Fonti ... Tugo moja ... Obcudujem studije da imajo voljo in potrpezljivost s tem, imeti knjiznico fontov, shekanih za 1000 in eno kodno panelo, da sploh deluje z vsemi programi na OSX. Slovenscina (menda) koncno deluje na Jaguarju, a neki problemi se vedno so. Freehand na Windows normalno prebavi OpenType font kateri ima sumnike po UNIcode razporedu, na Macu ista verzija programa tega ne podpira. Ne samo on, vecina programov je taksnih, celo nekateri sistemski. Sistem sam pa za delovanje ZAHTEVA tipkovnico z Roman kodiranjem --> rabis shekano tipkovnico. Ce tega ne upostevas se lahko zgodijo zeloooo cudne stvari. In kljub OpenType standardu Apple vpelje nov tip pisav - dfont. Seveda se ga da narediti le na Macu (in ce znas s skriptami prekonvertirati font na Linuxu). Na glas povem: unicode podpora je zanic in so tako Windows kot Linux s podporo Windows-1250 in iso-8859-2 kodnima panelama, integracijo v programe in ustrezno narejenimi tipkovnicami 100 let pred Applom.

- resource fork(s) ... niti ne vem kaj to je, a mi je "major pain in the ass". Najlazje ponazorim takole: na mrezi skusam z linux masine k sebi spraviti en fajl, ki je na OSX serverju. Lepo vidim file, njegovo velikost, a ko je stvar presneta je velika 0k. K sebi sem spravil "embalazo", vsebina pa je ostala na serverju. Ker je zapisana v tem "resource" fajlu ki je skrit je pac nisem presnel.

- OpenStep omogoca out-of-the-box zagon programov na remote racunalu, s tem, da se program obnasa kot da tece lokalno (prisezem, ce je mreza 100Mbit se nic ne opazi). Ukaz je preprost: na remote racunalu v terminalu pozenete "ime_programa -NXHost remote_host" --> in stvar deluje. OSX je to moznost "podedoval", a jo je Apple onemogocil ... Da bi jih strela.

- Nove verzije OSX ... Apple mi vedno znova dokazuje, da stvar sploh se ni dokoncna in da nimajo tocno dolocene vizije koncnega izdelka. Z vsako novo verzijo nekaj premenijo (metalik izgled v Panterju, izboljsana unicode podpora) in vkljucijo v UI (predvidevam da bo sprememba grup preko UI zazivela v 10.4.0 :) ... in po neverjetni ceni 129$ ponudijo nekaj cisto novega ... LOL

- integracija programov ... kot da bi delal s slabo konfiguriranim Linux namizjem (KDE, Gnome ...) -- da spravis nekatere podatke iz enega programa v drugega moras vcasih za ta namen vse skupaj spraviti preko tretjega programa, pa se takrat (vcasih) v tekstu izgubis sumnike.

- glajenje fontov se NIKOLI ne da cisto izklopiti. Vem, da ima vecina hard-core (novejsih) mac userjev LCD zaslone, a na kaksnem starejsem CRT bi bil za uporabnikove uci pravi balzam, ce bi uspel eliminirati glajenje crk.

=====================
Pa se se je nabralo, ampak naj bo dost zolca.

- Classic MacOS9 je na disku, ce ga nalozis ob instalaciji. Nujno potreben za delovanje pac ni
- dual G4 1.25GHz z 1Gb spomina deluje pocasneje kot PII333 s 392Mb spomina in OpenStep sistemom. Kot delovanje imam v mislih delo na racunalu ... grafika, nekaj preracunavanja, email. In prav pomisliti moram, kdaj se mi je ta nesrecni OpenStep nazadnje sesul. Mac se namrec nekajkrat dnevno, a je najbrz kriv Freehand ...
- originalna miska je dobra le za nedeljskega uporabnika. Heavy user jo cimprej menja za kaksnega Logitech, Microsoft ali Kensington glodalca
- PMSM bi Apple naredil najbolje, ce bi ohranil filozofijo, kakrsno je imel OpenStep in bi vse skupaj samo portal na novejso verzijo (se kdo spomni Mac OS Server? Zaceli so dobro, pol je pa nekdo umrl ...)
- Adobe je nedavno na enem graficnih sejmov izjavil, da je njihova "primary" platforma Windows
- Apple intenzivno "sponzorira" izobrazevalne ustanove v ZDA kar posledicno pomeni dobro uporabnisko zaledje. Tega v Evropi ne izvajajo.
- odnos do drugace govorecih in hitrost uvajanja/prilagajanja OSX mi pove, da smo pac ostali (narodi) na drugem mestu in da so primarne ZDA ... tud ce pri nas noben nc ne kupi, vazno da imajo doma dovolj prometa ...
- meka za doma ne bi imel ... ga ima par kolegov in moram res reci "ne, hvala" ... In ko mi ga ravno firma kupila sem vedno bolj preprican, da sem se pred casom odlocil prav. Zivim srecno in zadovoljno z Windows.

b.

DMouse ::

Jest z Maci nimam izkušenj (oz. jih mam, par uric na enem starem OS, ki niti multitaskinga ni imel), zato bom raje prilimal en zgovoren link :)

IceIceBaby ::

Brane2,

Glede na to da je vsake neki let treba nov software kupt, in da so PCji baje precej cenejši in hitrejši prehod iz Maca na PC nebi smel bit tak problem. Prvič pač zamenjaš software, ampak prihraniš pri računalniku. Ko pride čas za naslednji upgrade strojne opreme spet prihraniš, ker so PCji cenejši... Poleg tega pa bi lahko s PCjem tut več naredu, ker so hitrejši od Macov.
Ampak očitno zadovoljni Mac userji nimajo pojma in jih Apple izsiljuje.

Poleg tega, nikoli nisem trdil, da je PC full cenejsi od Maca. Samo pravim, da argumenti "kako je G5tka pa zelo poceni" so zelo subjektivni.

-pri profi strojih v neki ekonomski klasi (se pravi, ne ravno namizni Cray ali Sunove delovne postaje) je striktna cena hardvera drugotnega pomena. Nihce se ne bi smel sekirati prevec ali stane masina, ki jo nujno rabi, 450 ali 550 kSIT.

Mah, ni poceni. Kdo to pravi. Ni pa tolk drag stroj, kot ga nekateri hočjo prikazat. Je res kar si v drugem odstavku napisal. 100k ali tudi več pri takšnih odločitvah nebi smelo igrati vloge.

Kaj bos ti naredil ,ce se Apple odloci, da ne bo delal vec 2-CPU G5tke recimo ? Bos kupu konkurencni stroj ? Kateri ?

Nič nebom kupu, pušil bom qrac po domače :) Ampak do sedaj si Apple še ni privoščil česa podobnega in verjetno med takimi strankami velja za zanesljivo podjetje. Tut to neki velja. Pomoje je skrb, da bi kar naenkrat nehal izdelovat dual G5 povsem odveč (ali da bi prišlo do podobne situacije).

lopov

z open stepom nimam izkušenj, imam jih pa z winsi, linuxom in OSXom. Pa še to bolj na področju domače rabe in ne v velikih mrežah (nenazadnje se je že od začetka govorilo o domači rabi). Tako da veliko ne bom komentiral, ker nimam dost pojma o teh zadevah. Ampak par besed pa vseeno.

Še vedno se najde kdo, ki mu je bolj všeč text mode in tam opravi vse kar potrebuje. Ampak večina ljudi pa rada pogleda lep in intuitiven vmesnik.

DMouse

Tole vsaj mene bolj spominja na delo z winsi. Sicer pa poglej kolk je podobnih parodij na winse in kol na Mace. Itak se najde kdo ki mu zadeva ni všeč, ampak katerih je več ?

lopov ::

lopov

z open stepom nimam izkušenj, imam jih pa z winsi, linuxom in OSXom. Pa še to bolj na področju domače rabe in ne v velikih mrežah (nenazadnje se je že od začetka govorilo o domači rabi). Tako da veliko ne bom komentiral, ker nimam dost pojma o teh zadevah. Ampak par besed pa vseeno.

Še vedno se najde kdo, ki mu je bolj všeč text mode in tam opravi vse kar potrebuje. Ampak večina ljudi pa rada pogleda lep in intuitiven vmesnik.


Ravno to sem zelel povdariti, da Apple ni do konca speljal povezavo UI < --> sistem in da to pomalem pacajo z vsako nadgradnjo sistema.
Kako si lahko drugace razlagam nedeljuoce opcije v finderju ? Jaz sem *prisiljen* dolocene stvari opraviti preko cmd, ker mi OSX ne omogoca tega preko UI, pa domaca raba gor ali dol.

Intuitiven UI? Vsak je svoj individuum in vcasih sem zacuden, kako razlicne poti ubira uporabnik da opravi doloceno opravilo. OSX je pri tem zelo omejujoc, ker ne dovoli spreminjanja dolocenega obnasanja (klik na desktop vedni priklice finder ... motece, ce delam s programom in ponesreci "zadanem" luknjo in mi v ospredje nalima finderjevo okno).

Edina stvar ki me je do sedaj impresionirala je AppleScript.

GrizlyBear ::

Ce te res zanima, kako poceni je G5 si oglej naslednji filmcek:

VirginaTech

Sicer pa mi ne primerjat OpenStep oz. koliko uporabnikov PC-jev uporablja doma katerikoli drugi OS razen Winsow. V tem primeru pa je MAc stoletje pred njimi. Vsaj deluje stabilno in brez sesuvanja. Sam PC oz. P4 in Athlon sta zelo hitra procesorja, ki bi s spodobnim Os-om delovala kot strela, iz prakse pa sem opazil, da moj G4 700MHz z OS X deluje obcutno hitreje kot P4 1,8 (navit na 2,3) z XP (ce sem iskren .mp3 enkodiranje je na PCju hitrejse :D )

Panther ima cisto v redu porihtane unicode pisave, tezava je samo, da nekateri programi zal se niso predelani (Microsoft Office ipd.) obstajajo pa tudi drugi (ThinkFree Office ipd.) ki teh tezav nimajo.

Zakaj se adobe umika iz Apple sveta ? Umaknili so se iz video editinga, ker so ugotovili, da njihov Premiere niti slucajno ne more konkurirat z Final cut Pro niti po zmogljivosti niti po ceni, kolikor pa je meni znano je prvi Photoshop bil napisan za Mac-a.

Ce pa kdo primerja ceno PC-ja in MAC-a pa naj prosim uposteva polno vrednost z softwarom, ki ga dobis pri enem in drugem racunalniku. Izhajat iz tega, da se tako ali tako da vse dobit pri prvem piratu ne more bit osnova za kalkulacijo. Ce se kdo zeli ukvarjat z digitalnim videom, pa sploh ni kaj za razmisljat. Niti cenovno, niti casovno PC ni niti slucajno v prednosti.

Glede prvega posta pa to: mislim, da se da maca v avstriji dobit tudu ceneje 330 kSIT (1400 EUR), kar je brutto cena v avstriji oz. cena, ki jo placas, ce ga uvozis v SLO (LEGALNO!!) in ze vkljucuje OS X in iLife 04 (iTunes, iPhoto, iMovie in iDVD)

Aja se to, vceraj je Apple praznoval 20 let od predstavitve prvega MAC-a (graficni vmesnik, miska, 3,5" floppy), pri nas je takrat za svetovno cudo veljala mavrica (ZX Spectrum)

Zgodovina sprememb…

pirat ::

Vem, da na Macu obstaja program, ki ti simulira Windows okolje, me pa zanima ali obstaja tudi program, ki bi na Windows sistemu simuliral Mac okolje?
lp, pirat

Gandalfar ::

pirat: zal, maca ne mores na pcju simulirat. So neki poskusi ampak je najvec kar jim je uspelo OS8 .. tega pa noces poganjat.

lopov ::

Sicer pa mi ne primerjat OpenStep oz. koliko uporabnikov PC-jev uporablja doma katerikoli drugi OS razen Winsow. V tem primeru pa je MAc stoletje pred njimi.


Glede na to, da je OSX naslednik OpenStep (OS) ga pa lahko primerjam? Okej. Potem trdim, da je OSX v sedanjem stanju samo bleda senca svojega predhodnika. Izhajam iz tega:
There are two common misconceptions about FreeBSD that I would like to clarify for readers. To begin with, Apple's OS X is not directly derived from FreeBSD; it's derived from Darwin which was originally based on OpenStep 4.x and 4.4 BSD Lite (the common base for all BSD Unix projects). Later it incorporated some changes to the BSD code made for FreeBSD 3.2, specifically taking some command and library updates from the FreeBSD project. Today's Darwin takes some code from the modern FreeBSD project, but it still uses the Mach kernel, making it binary incompatible with FreeBSD. From all frames of reference, Darwin and FreeBSD are two different operating systems with some common code between them.
http://www.thejemreport.com/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=108

Vsaj deluje stabilno in brez sesuvanja.

Kle sem se fino nasmejal. Najbrz ne uporabljas Freehanda? Ne spomnim se vec kdaj mi je na PCu sesul sistem. Na Macu pa lahko vsakodnevno pricakujem da bom vsaj 1x resetiral masino s pritiskom na gumb :) Seveda samo takrat, kadar "Force Quit" in "kill -9 5124" odpovedo :))

Panther ima cisto v redu porihtane unicode pisave, tezava je samo, da nekateri programi zal se niso predelani (Microsoft Office ipd.) obstajajo pa tudi drugi (ThinkFree Office ipd.) ki teh tezav nimajo.


Problem je, ker *vecina* programov ni predelanih :)
Oh, in si opazil, da v Font Paneli ne deluje grupiranje OpenType fontov po druzinah? Deluje le za dfont pisave (oz. zdruzi le po 4 osnovne tipe in ne "razsirjene" druzine"). Lej ... Nimam ravno proste izbire katere aplikacije bom uporabljal in je zelo motece, ce dobim po posti tekst s sumniki in ko ga kopiram v 3 razlicne programe dobim 3 razlicne rezultate (mislim na sumnike).

Mislim da se bodo dolgoletni uporabniki macov morali pocasi navaditi, da PC z Windows sistemom ni vec nezrel otrok, pac pa je enakovreden tekmec. Apple je praznoval 20 let ... Se ena obletnica, pa kaj. Dam jim priznanje za inovativnost in pogum pri oblikovanju (vsi iMaci), ceprav vcasih resno brcnejo v temo (Cube, zadnje serije misi). Imajo dober in zmogljiv sistem, a so brez jasne vizije in z nekaksno sentimentalno navezanostjo na resitve izpred teh 20 let samo ovirajo in zadrzujejo napredek. Razumem, da je v ozadju milijonska baza uporabnikov, kateri so se navadili na sistem in od njega ne pricekujejo nekaksnih revolucionarnih sprememb in da jih je treba postopoma navajti na to. A za nekoga, ki ve, kaksne potenciale skriva ta sistem in jih iz neznanih rezlogov ne implementirajo/vkljucijo/omogocijo je to zelo ... motece.

Za zacetek lahko spravijo v red sistem pomoci. Ni jim treba izumljati tople vode, ker imajo Windows to fenomenalno urejeno in je lahko Applu za vzgled. Prav tako je problem najti forum kjer bi bili mac userji s kaksnim bolj poglobljenim znanjem, ne pa da pridem na forum, kjer pise "ultimate source fot your mac" in je najvecji dosezek v sekciji "OS X Operating sistem" tema, kako shekati sistem da so vsa okna transparetna (al karkoli ze ...).

Pozdrav,
Bostjan

Gandalfar ::

Amm .. kaj je narobe z helpom v pantherju? Jaz sem v njem nasel vse informacije, ki sem jih potreboval?

jetam ::

Go lopov! :)
Error on line: Object of type SIGNATURE expected

IceIceBaby ::

lopov, ko tvoje poste berem se mi zdi da ne govorimo o istem OSu ? Nevem, ali res nimaš v mislih Mac OSX 10.3 panther ali si pa ena huda izjema.

Kako ti rata 1x na dan sesut OSX in obenem obdržat stabilne winse ?

jetam ::

Kako ti rata 1x na dan sesut OSX in obenem obdržat stabilne winse ?

Ker dejansko dela?
Error on line: Object of type SIGNATURE expected

lopov ::

@Gandalfar: zdajle iz glave ne vem kaj sem nazadnje iskl, a vem da nisem nasel al pa je bilo bolj kot ne samo omenjeno. Sem se pa zdajle spomnil, da glede na to da nisem administrator in nisem bildal masine obstaja verjetnost, da je oseba, ki je to pocela morda spustila instalacijo paketa s helpom. V tem primeru sem morda prehitro pokritiziral, a se se predobro spomnim dobro leto starega primera, ko sem imel pri kolegici probleme z instalacijo printerja in je pomagal sele google in navodila z nekega foruma (+ 2 ali 3 paketi drajverjev OSX navdusenca).

@kst: tole se mi zdi pa kar podcenjevalno. Kdaj si sploh nazadnje "povohal" Windows --> NT4, Win2k ali XP? Casi so se res spremenili :) Premisljeno izbrane komponente, nobenega navijanja (sicer pa, a ti svojega meka sploh navijas? jaz namrec osebno ne poznam nikogar, ki bi to kdajkoli sploh poskusil). V G4, ki jo imam v uporabi lezi DDR spomin (kot v mojem PC), GeForce 4 (doma imam Gf2MX) in IBM disk (doma Maxtor). Pol stvari je tako rekoc z istih polic v stacuni kot za PC.

---
Kdor se odloci za meka ga bo pac kupil - iz taksnih ali drugacnih vzrokov. Jaz sem ga dolgo casa zelel imeti zaradi Fotosopa, Fontograferja in pa ker je Illustrator na meku imel cifro 5 ali 6, za PC pa se je ustavil tam nekje pri cifri 4 (in se tega je (takrat Aldus) Freehand 3/5 prehitel po levi). Za meka se je dobilo tudi polno pisav (fontov) in vse skupaj je zgledalo zelo lepo -- 10 let nazaj. Zdaj, ko imam denar pa potrebujem AutoCad, Allplan, FontLab, Illustrator, Freehand in Excel --> vse to ima PC, mac pa le nekatere od njih, zato je (zame) pac logicna odlocitev, da investiram v PC. Nekdo drug ki se ukvarja samo z glasbo se bo odlocal med PC in mekom, kaj bo tista stvar ki prevlada ne vem, ker je najbrz odvisno se od drugih dejavnikov, ne samo od denarja (morda zdruzljivost z drugim studijem, predhodne nalozbe v SW in podobno). Poznam pa ljudi, ki imajo meka bolj zaradi prestiza in vtisa, ki ga naredi 21" ali 22" Studio Display na stranke. In v dolocenih primerih je ta vtis zelo pomemben :)

Na tvoje zacetno vprasanje pravzaprav tesko odgovorim:

Ok, pol urce časa pa bom še tukaj eno debato načel o tej temi Povod mi je dal iBoy, ki je v enem drugem threadu omenil, da povprečni user za doma nebo kupil iMaca za 400k ker mu 2x cenejši PC nudi več.


Meni je namrec bolj pomembno, kaj bo clovek iz racunala za toliko denarja iztisnil in kako hitro se mu bo stvar financno povrnila. Za mnoge domace uporabnike je s tega vidika to stran vrzen denar, po drugi strani pa mulci na celeronckih in grafiko s 16 mega spomina ustvarjajo stvari, da ti sapo vzame. Tudi sam sem (deloma) eden taksnih, ki mece denar skozi okno z nakupom stroja, katerega nato izkoristim le 60%.

A to je pac cena komforta, da se stvari dogajajo gladko in tekoce.

b.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lopov ()

IceIceBaby ::

@kst: tole se mi zdi pa kar podcenjevalno. Kdaj si sploh nazadnje "povohal" Windows --> NT4, Win2k ali XP? Casi so se res spremenili :) Premisljeno izbrane komponente, nobenega navijanja (sicer pa, a ti svojega meka sploh navijas? jaz namrec osebno ne poznam nikogar, ki bi to kdajkoli sploh poskusil). V G4, ki jo imam v uporabi lezi DDR spomin (kot v mojem PC), GeForce 4 (doma imam Gf2MX) in IBM disk (doma Maxtor). Pol stvari je tako rekoc z istih polic v stacuni kot za PC.


Vsak dan "voham" winse. Trenutno je moja edina mašina Athlon z winXP in vem kaj vse je potrebno nardit, da imaš vsaj pribljižno stabilno mašino na kateri lahko kej konkretnega nardiš zraven pa jo uporabljaš še za šolo in zabavo.
Navit sem pa tut probu iBooka. Sicer samo za 100mhz, pa se ni dost poznalo, tko da je kr na serijski frekvenci delal. Drugač pa se na netu vidi dost navitih Macov. Samo je treba znat lotat, ne gre tko kot pri PCjih prek BIOSa.

Kdor se odloci za meka ga bo pac kupil - iz taksnih ali drugacnih vzrokov. Jaz sem ga dolgo casa zelel imeti zaradi Fotosopa, Fontograferja in pa ker je Illustrator na meku imel cifro 5 ali 6, za PC pa se je ustavil tam nekje pri cifri 4 (in se tega je (takrat Aldus) Freehand 3/5 prehitel po levi). Za meka se je dobilo tudi polno pisav (fontov) in vse skupaj je zgledalo zelo lepo -- 10 let nazaj. Zdaj, ko imam denar pa potrebujem AutoCad, Allplan, FontLab, Illustrator, Freehand in Excel --> vse to ima PC, mac pa le nekatere od njih, zato je (zame) pac logicna odlocitev, da investiram v PC. Nekdo drug ki se ukvarja samo z glasbo se bo odlocal med PC in mekom, kaj bo tista stvar ki prevlada ne vem, ker je najbrz odvisno se od drugih dejavnikov, ne samo od denarja (morda zdruzljivost z drugim studijem, predhodne nalozbe v SW in podobno). Poznam pa ljudi, ki imajo meka bolj zaradi prestiza in vtisa, ki ga naredi 21" ali 22" Studio Display na stranke. In v dolocenih primerih je ta vtis zelo pomemben :)


Noben te ne sili, niti ne prepričuje, da si nabavi Maca, ali da so Maci popolni stroji zmožni vsega. Si pa že sam lepo povedal, da so potrebe različne, in nekateri že samo zaradi izgleda plačajo več (če je že miza iz mahagonija v pisarni naj bo še računalnik primernega izgleda...naprimer). Ampak danes skoraj ni stvari, ki je z Macom nebi mogel nardit na PCju pa, in obratno. Pa tudi razlika v ceni ni velika, kar je bistvo tega posta.

A to je pac cena komforta, da se stvari dogajajo gladko in tekoce.


Seveda gre za komfort. Samo ta je pri Macu bistveno večji (po mojem mnenju in izkušnjah) in za ta komfort se splača dat tistih nekaj jurjev več za mašino. Ni nujno za delo, je pa fino če zadeva dela kot je treba.

lopov ::

Osebno sem mmnenja, da out-of-the-box mac pac ni ravno komfortna stvar. Zakaj (gledano s stalisca slovenskega uporabnika):

- miska ima le en gumb in je nerodna za uporabo. Pazi, govorim o uporabnosti, ne o lepoti. Lepa vsekakor je :)

- slovenski uporabnik potrebuje dober dan ali vec casa, da si prilagodi lokalizacijo (in ni nujno, da 100% uspe). Seveda mora imeti pred tem nekaj predznanja, drugace je najprej na vrsti googlanje in iskanje po forumih.

Sem se pa spomnil se na eno stvar, ki je ne razumem: v Sloveniji je standard QWERTZ razpored tipk, a vsi maci s slovenskimi tipkovnicami imajo QWERTY razpored. WTF? Vem, da se da "popraviti" s spremenjeno tipkovnico (na zalogi imam celo eno, kjer se desna ALT tipka obnasa kot ALT-Gr in je @ na tipki V; tako kot na PCjih), a "povprecen" uporabnik tega pac ne ve.

---
No vis. Ti se ne strinjas z mano, jaz pa ne s tabo. Iz tega zakljucujem, da mora vsak zase preskusiti in ugotoviti, kaj mu ustreza. Moje dosedanje izkusnje kazejo, da za isto ceno dobim bolj komforten PC (glede hitrosti), pa tudi sam OS mi je bolj prijazen za uporabo (hitrejse delo na mrezi, manj mreznih zapletov, stabilnejsi programi (vsaj tisti, ki delajo na obeh OS in jih jaz uporabljam) in podobno, ti imas pa ravno obratno izkusnjo. Radosti zivljenja, ni kaj :)

b.

IceIceBaby ::

- kaj manjka miški z 1 gumbom ? Meni se zdi čist uporabna, sploh za nezahtevna opravila.

- 1 dan časa ? Kaj pa more nardit v tem 1 dnevu ? Kolikor se jaz spomnim je treba le en popravek snet iz interneta pa maš slovensko tipkovnico. To ti pobere 5 minut in 4 klike. Vem pa, da ti nekateri prodajalci na željo sistem tudi postavijo in poštimajo kar je potrebno, če se ne motim zastonj ob nakupu novega računalnika.

No vis. Ti se ne strinjas z mano, jaz pa ne s tabo. Iz tega zakljucujem, da mora vsak zase preskusiti in ugotoviti, kaj mu ustreza. Moje dosedanje izkusnje kazejo, da za isto ceno dobim bolj komforten PC (glede hitrosti), pa tudi sam OS mi je bolj prijazen za uporabo (hitrejse delo na mrezi, manj mreznih zapletov, stabilnejsi programi (vsaj tisti, ki delajo na obeh OS in jih jaz uporabljam) in podobno, ti imas pa ravno obratno izkusnjo. Radosti zivljenja, ni kaj :)


Nisem reku, da se ne strinjam s tabo. Nikogar ne prepričujem naj si nabavi Maca, tudi tebe ne. Če ti nekaj bolj ustreza boš pač kupil tisto.

Ampak to, da maš probleme s stabilnostjo OSXa pa še vedno težko verjamem.

lopov ::

kaj manjka miški z 1 gumbom ? Meni se zdi čist uporabna, sploh za nezahtevna opravila.

Pa lepo te prosim ... kdaj si pa se videl, da imas eno mis za zahtevna in drugo ua nezahtevna opravila? Kje je sploh razlika? Kaj pa recimo desni klik? Vem da se ga da "ustvariti" s kombinacijo tipk in klika? Pa kolescek (scroller)? Pa srednja tipka? Pri tem da imas ze po defaultu v Preferences instaliran udi Logitech CP, le misaka moras imeti njihovega, da zacne delati :/ Mis je pac zraven, da lahko takoj zacnes z delom.
1 dan časa ? Kaj pa more nardit v tem 1 dnevu ? Kolikor se jaz spomnim je treba le en popravek snet iz interneta pa maš slovensko tipkovnico. To ti pobere 5 minut in 4 klike. Vem pa, da ti nekateri prodajalci na željo sistem tudi postavijo in poštimajo kar je potrebno, če se ne motim zastonj ob nakupu novega računalnika.


Ce mi bos povedal katere programe uporabljas ti bom lahko povedal, koliko dela imas s tipkovnicami. AppleWorks in TextEdit + Mail ne stejejo, ker podpirajo unicode in delujejo s prilozeno SLO unicode tipkovnico.

Nisem reku, da se ne strinjam s tabo. Nikogar ne prepričujem naj si nabavi Maca, tudi tebe ne. Če ti nekaj bolj ustreza boš pač kupil tisto.

Jaz sem si svoje mnenje ze ustvaril ... Maca sem spoznal leta 1991 in sicer Macintosh Classic II, delal pa sem z Illustrator 88, vmes nic in potem spet z OS 7.5 pa do danes. Zdaj pa mi pac njegove moznosti ne zadostujejo, tko da ... ga nimam :)

Ampak to, da maš probleme s stabilnostjo OSXa pa še vedno težko verjamem.

Pa saj je cist simpl :) V kombinaciji z dolocenimi programi se sistem sesuje. Tak je na primer Freehand (MX, v.11, build 416). Tega pac imam in moram delati z njim. In ni problem samo v moji masini, naokoli imamo kar nekaj mekov in povsod imamo tak problem. Sesuje ga predvsem prehitro delo -- nekaj rises, potem zelis zamenjati layer ali spremeniti font, pa zacne mlet. Ponavadi uspesno, ampak vsaj 1x dnevno pa ne rata. Prvo pravilo ki smo ga osvojili pa je, da vedno delas lokalno in sele koncano delo preselis v "domaco hisko", ki je na mrezi.

b.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lopov ()

Gandalfar ::

Pri tem da imas ze po defaultu v Preferences instaliran udi Logitech CP, le misaka moras imeti njihovega, da zacne delati :/


Ni res. Panther nima. Pa Jaguar tudi ni mel.

lopov ::

Pri tem da imas ze po defaultu v Preferences instaliran udi Logitech CP, le misaka moras imeti njihovega, da zacne delati :/
Ni res. Panther nima. Pa Jaguar tudi ni mel.


Ne vem, jaz sem ga dobil z Mac misjo in instaliranim SW, tko da sem samo mis zamenjal. Ocitno me ima nekdo rad :)

thezerox ::

No, pa sem prebral vse skoz, no, vec ali manj, in se moram odzvati kot uporabnika PC-ja.

Še nikoli nisem imel oriložnosti delat na MAC-u. Zato bom nekaj dejstev napisal le v zvezi s PC-jem:

- se strinjam s tem, da je res težko definirati povprečnega uporabnika

- to, da se athlon xp ne more popolnoma izkoristiti, se ne morem strinjati. Ce hoces napisati le en kratek mejl, ti je dovolj tudi P166 z win95, niti ti ni potrebno imeti celerona ali duron, torej cpu-ja ki recimo veljata za procesorja srednjega razreda ali temu nekaj podobnega. Cetudi za nekatere nista v tem razredu, to ni tako pomembno, povedati hočem nekaj drugogega: pri PC-je potrebno razlikovati ali uporabljas winse ali pa odprtokodne OS-e ter programske rešitve. Če uporabljaš slednje, potem se ti močnejši procesor zelo obrestuje, s tem mislim na athlon xp-ja. Osebno uporabljam linux (gentoo) in ogromno kompajlam. Pri teh procesih je proc 99% oz. 100% obremenjen. Tako da v tem primeru je zelo pomembno, da imaš hiter procesor.

- se strinjam s tem, da bi založniki lahko začeli razmišljati prenašati svoje programe (tukaj mislim na slovarje) na druge OS-e, tukaj mislim predvsem na linux (sori, če je to malo off topic);

-osebno ne maram emulatorjev (razen mogoče emulatorjev konzol); če hočeš uporabljati word, pol ga uporabljaj v windowsu, ne pa z wine-om, ker ni vreden za moje pojme nič. Enako za MAC: če hočeš uporabljat program za MAC, pol pod OS X.

- po mojem dejstvo, da je več uporabnikov PC-ja, je zaradi tega, ker če recimo presedlaš na nek drug OS, in nima programa, ki ga potrebuješ, pol imaš še vedno windows. Če pa imač MAC in le OS X, pol se nimaš kam zateči, razen če imaš ob sebe še PC :)

para! ::

alo-alo, če imaš Macintosha in kakšnega programa za MacOS ni, lahko še vedno naložiš linux.

lp
Death before dishonor!

IceIceBaby ::

lopov, še vedno nevem kakšne probleme maš z 1 gumbno miško. Nisem reku, da je boljša kot miška s 3 gumbi in scrollerjem, ampak vseeno se da čist spodobno delat na njej. Sploh na laptopih ni krize ker maš namesto koleščka smerne tipke cmd klik je pa tudi zelo lahko izvedljiv.
Sploh pa miška ni nek hud problem. Pač rečeš prodajalcu naj da še eno navadno miško na 3 gumbe zraven če res ne preneseš tiste z 1 gumbom.

Uporabljam MS Office, photoshop, dreamweaver in še tiste, ki si jih naštel pa "ne štejejo". Enostavno naložiš popravek, izbereš pravo tipkovnico in pišeš šumnike.

alo-alo,
osebno ne maram emulatorjev (razen mogoče emulatorjev konzol); če hočeš uporabljati word, pol ga uporabljaj v windowsu, ne pa z wine-om, ker ni vreden za moje pojme nič. Enako za MAC: če hočeš uporabljat program za MAC, pol pod OS X.


Kaj pa če imaš OSX 1 program je pa še vedno samo za os9 ? Če ga zaženeš se ti pač odpre v "emulatorju". Zadeva je dost počasnejša kot če bi tekla native ampak je uporabna. Za razliko od WINEa ti ni treba porabit par ur in pol kile živcev da ga pravilno skonfiguriraš ampak dela že takoj ko naložiš sistem (če izbereš opcijo. Jaz ga nisem inštaliral ko sem dal Pantherja gor in ga v enem letu nisem pogrešal).

noraguta ::

9tka pod emulatorjem je neuporabna za delo.
sploh pa primerjava G4 pentium 4 ne zdrzi v nicemer vmes je razrad magnitude ne procentov.
dual g5 je na ravni sodobnih PCjev. G4 je na ravni pentiumov III - 800 Mhz v najbolsem primeru.
Podjetjem pa je dejansko travma preiti na OSX. Vsaj v primeru , katerega jaz poznam razmisljajo v dekretu znotrja firme. Vzrok letega pa je pocasnost in nekopatibilnost z prejsnim sistemom.

nehaj kst zganjat patetiko , ljubezen je eno , bencmarki drugo.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

IceIceBaby ::

Nisem reku da je classic hiter. Je pa uporaben. Nesmiselno je gonit photoshop v classicu, kakšne manj zahtevne zadeve delajo brez problemov.

Tole o G4ki pa lahko podpreš s tebi ljubimi benchmarki.

Btw...govoriš o počasnosti OSXa ali hardvera ? OSX je namreč dost hitrejši od 9ke.

thezerox ::

Jazz, mišljena je bila relacija MAC -> windows, ne pa linux.

kst, ok, maš prav, mogoče sem bil premalo precizen, jaz sem mislil emulatorje pod določenim OS-om za druge OS-e ali sisteme. "Domači emulator" za starejši domači sistem je ok.

thezerox ::

Aha, pa če glede glasnosti: pred nedavnim sem imel priložnost poslušat siemensov sistem, namizni računalnik, 2,66Gz pentium4. Bil je tako tih, tako da sploh nisem slišal, da sem ga vklopil. Tako da so PC-ji tudi lahko zelo tihi oz. neslišni, seveda inteli, za AMD se sam moraš potrudit.

Jebiveter ::

(;) hehe.... this is fun! ;) )
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

lopov ::

@kst: misaka dobis ga zraven skatle in ti je tako rekoc podarjen. Pac investiras v drugega, tako kot si rekel. Laptop? Kaksen IBM me s svojo drkalico se preprica, al pa Toshibine ploscice mi tudi sedejo, za vse ostalo vkljucno z iBooki pa vedno uporabim mis in to kar svojega MS Internet Explorer (v1), katerega sem vajen in imam drajverje za vse sisteme. Ni sans da se se tam zajebavam s plastiko od misi, ki so prilozene macom. Res jih ne trpim in so mi nerodne za delo.

Uporabljam MS Office, photoshop, dreamweaver in še tiste, ki si jih naštel pa "ne štejejo". Enostavno naložiš popravek, izbereš pravo tipkovnico in pišeš šumnike.

Edino ze DW ne bi vedel, s Fotosopom pa najbrz mislis CE verzijo? A tudi ce ni se ni za bati, ker podpira unicode (sploh ce uporabljas Panherja, na Jaguarju se znajo z dolocenimi pisavami pojaviti problemi).

Vse to so neproblematicne aplikacije -- unicode. Kaj pa naredis z aplikacijo, ki ne podpira unicode tipkovnice in je niti izbrati ne mores :) Lahko izberes slovensko roman, a ima sumnike po drugacnem razporedu, prav tako slovenska roman CE. In tu je moj (nas?) problem ker uporabljam programe, ki ne podpirajo unicode tipkovnic. To za sabo povlece tudi pisave, ker jih moram imeti vsaj 2 vrsti: OpenType za unicode in "shekane" za roman tipkovnico (pod shekane mislim predelavo pisave in prestavljene sumnike na ustreza mesta). Moja zbirka slovenskih tipkovnic (pazi - uporabljam vse!) je:

- slovene (roman) [Type1 in TT fonti]
- slovene CE (roman) [Type1 in TT fonti, predvsem hrvaskega izvora]
- slovene (unicode) [Type1 CE, TT (multipage) in OpenType fonti]
- slovene PC (unicode) --> ta ima "vkljuceno" Alt+Gr tipko in zamenjana Z in Y (zasluga gre Jonasu ... spet :)

Katero uporabim je odvisno od aplikacije in hkrati od pisave. Adobovi Pro fonti so recimo v aplikaciji kot je Freehand docela neuporabni, ker nikakor ne morem do sumnikov (ne morem izbrati unicode tipkovnice + omejitev s stevilom clanov ene druzine fonta). Izvirni greh dveh roman tipkovnic pa se vlece se iz casa Classica, kjer sem tudi imel 2 SLO tipkovnici, da se je dalu uporabiti vse pisave -- in se je vse skupaj prenselo v OSX.

Classic nimam nalozen in ne morem komentirat emulacije.

@alo-alo: se ventilator na NB zamenjam s pasivnim hladilnikom in bo moj 2500@3200+ se za malenkost tisji. In ves kaj? Ze brez te modifikacije je masinca tisja kot ta moja nesrecna G4 (sicer dual, a ima pasivni hladilnik :)))

-----------------------

Full smo zasli in res ne zelim, da izpade topic, kjer naj bi bila podana mnenja kot neka vojna PC vs. Mac.

Povdarjam - menim, da bi moral uporabnik pred nakupom razmisliti za kaj bo potreboval racunalo, s kom bo sodeloval (izmenjava fajlov, workflow, standardne aplikacije ...) in kaksen izbor programske opreme ima pri tem. V preteklosti je bil mac domena DTP studijev, (tudi na racun dodatkov, katerih je bilo za razne aplikacije vec kot za PC, drajverji in SW RIP programje za printerje, ipd). Za video editing ne vem (nimam pojma), mislim pa, da je tudi na glasbenem podrocju mac kar mocno prisoten.

Zdaj se to spreminja in se dogaja, da je dolocen hardver oz. drajverji le za PC (windows). Pac, gremo naprej. Tudi na CAD podrocju se mi dozdeva, da je za PC na izbiro vec programja kot za maca (form.Z & Cinema4D za modeliranje, Artlantis za renderje, ArchiCad & VectorWorks za arhitekturo --> castni predstavniki mac programja, katere se spomnim :) Ce pa zacnes iskati programje za PC je pa spisek takoj dolg cel kilometer.

Lp,
b.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj Apple? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
767254 (4240) bluefish
»

Leopard proti Visti (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
20516507 (12235) opeter
»

Novi iMac raztelešen

Oddelek: Novice / Procesorji
275071 (3794) Jst
»

MacWorld Expo 2006

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
494951 (3526) TribesMan
»

Power Mac G5 (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
815902 (4640) MitjaP

Več podobnih tem