» »

Študentsko delo

Študentsko delo

tt2 ::

Verjetno je že bilo kar nekajkrat napisano, ampak je preveč tega, da bi brskal, zato bom odprl novo temo. V glavnem me zanima zaslužek študentskega dela in kako je z vsemi temi dohodninami, pokojninsko blagajno... Če na primer imam z delodajalcem zmenjeno, da mi plačuje 6€/h bruto, koliko bom v primeru polnega delovnega časa (160h na mesec) na koncu mesca dobil na račun in kako bo v primeru dohodnine na koncu leta, če tako delam celo telo, torej 12 mescev. Ker sem sprva mislil, da gre vstran le tistih 15,5% za pokojninsko blagajno, ampak sedaj vidim, da v primeru zasluška več kot 400€ gre vstran še 25%, če sem prav razumel. Torej bi v tem primeru dobil precej manj kot 800€?

Yacked2 ::

Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!

letmein ::

Ob 6EUR bruto študentu dobiš neto ven na račun 811,2EUR za 160ur.. glede ostalega imaš pa vse na straneh študentskih servisov(npr.) .

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: letmein ()

smacker ::

Glede dohodnine pri nakazilih nad 400eur... Gre za mesečno odvjanje dohodnine. To se potem v naslednjem koledarskem letu obračuna in ti vrnejo preplačano (podobno kot je z dohodnino za redno zaposlene). Delodajalec ti lahko tudi nakaže 3x399 eur (na isti dan) in se ne odvede nič dohodnine. Meni so povsod kjer sem delal to nardili sami od sebe, nisem rabil opozarjat.
Kot rečeno, se dohodnina obračuna na letni ravni. Če te starši ne uveljavljajo v olajšavi za vzdrževanega družinskega člana, lahko zaslužiš nekaj čez 10k eur in ne plačaš niti centa dohodnine (razen prispevkov). Točne številke so na straneh ŠS in se z leti malenkost spreminjajo. To dajte s starši preračunat v januarju za prejšnjo koledarsko leto, namreč če si zaslužil manj, te lahko uveljavljajo za X mesecev - z informativnim izračunom na edavkih lahko najdete najbolj ugodno kombinacijo ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: smacker ()

next3steps ::

Po poročanju SDSa, študentje spet globoko nategnjeni v rit brez vazelina.
https://www.sds.si/content/studenti-klj...

SaXsIm ::

In navedeno ne drži. Res je, avtomatsko še ne vpisujejo, ampak če zahtevaš, dobiš izpis, na katerem je razvidna tudi delovna doba in ti jo delodajalci tudi vračunajo pri redni zaposlitvi (recimo pri dopustu).
SaXsIm

next3steps ::

Nekako bi sam raje videl, da v evidencah ne bi bilo ničesar. Bi se ta mutni trg nekam premaknil ...

smacker ::

SaXsIm je izjavil:

In navedeno ne drži. Res je, avtomatsko še ne vpisujejo, ampak če zahtevaš, dobiš izpis, na katerem je razvidna tudi delovna doba in ti jo delodajalci tudi vračunajo pri redni zaposlitvi (recimo pri dopustu).

Kje dobiš tak izpis? Sem ga rabil v začetku leta, pa so na ZPIZu dejali, da dobijo nekje junija/julija podatke za leto 2015, za leto 2016 pa jih bo mogoče dobit komaj poleti naslednje leto. Uspel sem dobit samo izpis o plačanih prispevkih na FURSu, ki pa pri delodajalcu ne velja - gor so le zneski, ni pa šteta delovna doba.

SaXsIm ::

Ne vem povsem točno, bo pa držalo glede prenosa evidenc. Punca je pred kratkim zaključila študij in je za zaposlitev potrebovala ta izpis, pa je po prečesavanju portala od ZPIZ raje poklicala tja, razložila, kaj rabi, in so ji posredovali.
SaXsIm

SaXsIm ::

OK, se popravljam. Pri študentskem delu delovna doba ne teče, teče ti pokojninska doba. Izpis seveda dobiš, če želiš, ti pa ta doba nič ne koristi pri dodatku na delovno dobo. Še vedno pa greš zaradi pokojninske dobe, pridobljene iz študentskega dela, prej v pokoj.
SaXsIm


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Delovna doba, ali je pravično? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
749156 (6792) St235
»

Podnajemna pogodba

Oddelek: Loža
164714 (3980) Lonsarg
»

Alternativa delu preko študentskega servisa?

Oddelek: Loža
223809 (3014) Mare3
»

Konec absolventskega staža

Oddelek: Šola
72763 (2531) Blinder
»

Popolna ukinitev študentskega dela: DA/NE (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25321599 (16811) bluefish

Več podobnih tem