» »

Creative Market in Paypal - Davki

Creative Market in Paypal - Davki

pinkc ::

Zivjo! Ce bi mi kdo morda lahko ponudil kak nasvet? Ze nekaj mesecev prodajam preko Creative Market-a in si s Paypalom nakazujem denar na racun... biznis raste in tako tudi skrb... Zanima me kako je kaj z davki pri nas, v primeru, ko prodajas digitalne dobrine ( teksture, vektorje, PS copice etc.) preko npr. Creative Marketa, Etsy-ya etc. in ali bi morala odpreti kak s.p., ce se sploh splaca, ali pa morda kako drugo opcijo v tem primeru? Glede na to da na Creative Marketu kreatorji ne izdajajo sami racunov, ampak CM poslje obvestilo kupcu in detajle na njihov email + da so nakazila 1x mesecno od CM na in nato iz Paypala na racun se mi sanja ne kam bi lahko spadalo. Newbie here. :)

Vsak odgovor bi prisel super prav! Hvala!

Nikonja ::

Če dnar ostane na Paypalu mislim da ni problema, čeprav mi ni jasno kako si ga nakazuješ na račun če te opcije ni za Slovenijo.
Ampak če ga lahko nakažeš na račun prej ali kasneje te bo davčna poklicala, razen če so zneski res mejhni (pod 100eur na mesec) ker davek treba plačat na vse prihodke ne glede od kje in kako jih dobijaš.

Samo je na tebi ali jih boš prijavila ali ne !

Lahko si odpreš račun v davčni oazi in tam nakazuješ vse, to je zdaj popularno :)

otago ::

Kaj pa če kupiš neko storitev/proizvod na Ebay/Amazon, kjer plačaš s paypalom, v real life pa produkt s tretjo osebo izmenjaš za gotovino.

Nikonja ::

Na Amazonu plačaš davek v vsakem primeru, na Ebayu ga tudi plačaš če je vrednost nad 20 eur in če je prodajalec zunaj EU. Če v real lifu izmenjaš nov produkt z drugo osebo v gotovini brez računa - mislim da veš kako je temu ime (siva ekonomija).

Problem je če denar dobijaš na račun, dokler je na Paypalu davčna nima dostopa tem podatku (nisem 99% prepričan) in kot sem napisal na tebi je ali boš prijavil ali ne. V USA letiš v zapor tudi za utajo od par dolarjev, pri nas tudi, razen če pokradeš milijone, potem ti je vse oproščeno :)

toplakd ::

@Nikonja
Paypal podpira sedaj tudi withdraw na SLO bančne račune.

St235 ::

Problem je če denar dobijaš na račun, dokler je na Paypalu davčna nima dostopa tem podatku (nisem 99% prepričan) in kot sem napisal na tebi je ali boš prijavil ali ne.


Paypal v evropi posluje kot banka, kar pomeni, da za njih veljajo enaka pravila kot za ostale banke vključno z poročanjem FURS in dostopom do podatkov s strani FURS.

Pravno formalno je pravilno, da ustanoviš s.p., najboljše kot normiranec. Potem za lastno evidenco izadjaš račune, ki jih tudi predložiš davčni. Računi se glasijo na naričnoka oziroma plačnika storitve. Četudi ta račun fizično nikoli ne pride do naročnika ker je vse evidentirano elektronsko ga rabiš za davčno.

Kdaj se splača odpred s.p. je seveda odvisno od zneskov, ki jih prejemaš. Višji kot so prej se bo v njih vtaknila davčna.ČE nisi nikjer zaposlen te bodo prispevki s.p. stali okrog 300€ in ta znesek je fiksen ne glede na prihodke.

Realno gledano te za par 100€ na mesec FURS zlepa ne bo pogledal, je pa res, da če te enkrat dobijo lahko gledajo za leta nazaj.

mark66 ::

Tudi jaz imam podoben problem. Imam namreč blog na tuji spletni strani in razmišljam, da bi z njem kaj iztržil - če dobim recimo nekaj denarja nakazanega na paypal od reklam, ki jih mam pripetih na blogu, kako je s tem? Moram prijaviti tak dohodek, če si ga nakažem na račun? Sem redno zaposlen na drugem področju, tako da s.p.-ja zraven raje ne bi odpiral, če je mogoče.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Freelance, sp, in davkarija (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10421040 (14386) maticb492
»

Internetni zaslužek in davki (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9223870 (14477) St235
»

Freelancer in Paypal

Oddelek: Pomoč in nasveti
5722 (564) gendale2018
»

Prenakazilo iz Paypala (Zaslužek z Youtubom) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6016954 (14638) čuhalev
»

Freelance (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5014373 (12100) djmisq

Več podobnih tem