» »

Kateri programski jezik?

Kateri programski jezik?

Temo vidijo: vsi
«
1
2

Miha9888 ::

zdravo!
že zelo dolgo se zanimam za programiranje sedaj pa bi se stvar rad naucil. Naučil bi se programski jezik, ki se najbolj uporablja in se bo po vsej verjetnosti uporabljal v prihodnosti, za izdelavo programov, ( tudikakšnih lažjih igric)?. Torej vas, izkušene programerje, sprašujem, kater programski jezik se najbolj "splača" naučiti, katerega se največ učijo v sredjnih šolah/ računalniških faksih? Učil bi se ga sam, z pomočjo interneta, knjig, šel bi na kakšna predavanja etc, torej v prostem času, rad bi se spoznal z programiranjem. Kakšna respberry PI odpade, saj me to ne zanima preveč, rad bi jezik, ki se da iz njega kaj narediti.
Že vnaprej vam hvala za odgovore :D

golf3 ::

C#, Java, Python, Javascript...

Unknown_001 ::

Piton ma vas rad



Za začetek praktična raba
http://matevzdolenc.com/python/

Vse ostalo ... vodiči in branje dokumentacije (POMEMBNO - pri osvajanju pojmov) na Python-ovi uradni spletni strani.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

krneki0001 ::

Ruby in Ruby On Rails

smacker ::

Najprej se moraš naučit konceptov in algoritmičnega razmišljanja. Pri tem ni važno kateri jezik izbereš. Ko znaš v enem programirat, se moraš na druge samo še navadit. Za začetek bi ti kak Python ali C++ priporočal, tolko da spoznaš spremenljivke, zanke in pogojne stavke. Na začetku ni nič kaj uporabnega, programiraš konzolne aplikacije za računanje s števili ali izrisovanje različnih likov z zvezdicami :D
Tut v šolah začneš s tem, pol pa se lotiš objektno orientiranega programiranja. Pri tem grejo navadno na C# (Microsoft vzpodbuja učenje .NET) ali Javo. Takrat začneš delat aplikacije z grafičnimi vmesniki.
Ko boš to znal, pa se loti kar ti bo takrat zanimivo. Obstaja cel kup frameworkov in grafičnih enginov za različne programske jezike, karkoli se boš naučil bo nekje koristno.

Ales ::

Python je super za učenje in še presneto uporaben je kasneje. Vse od sodobnih web aplikacij do krmiljenja naprav, itd. itd..

Oz. bolje rečeno, Python je široko uporaben programski jezik, ki je ob tem še eden najboljših za učenje osnov programiranja.

Sicer pa, kot zanimivost, ime ni povezano s kačami oz. konkretno pitoni. Izhaja iz avtorjevega občudovanja Letečega cirkusa Montya Pythona. Da ne bo pomote... tudi kak piton kje kot maskota za Python ni tako redko uporabljan, niti ne izgleda ssssslabo... :)

zzbil ::

Najlepsa vam hvala za hitre odgovore :) poznate še kakšne "programe?" (sem še bolj zelenec na tem podrocju), na katerih se programira, torej kot visual studio za c++. Kateri je za javo, ali python-a?
Aja pa se to smacker, a se ti da samo povzeti kaj je framework v programiranju?
Hvala :)

bluefish ::

Sublime Text, Atom,...

smacker ::

framework - skupek že izdelanih orodij, ki jih uporabiš v svojem programu, zato da hitreje narediš stvari. Recimo django v pythonu je ful v pomoč pri spletnih aplikacijah. Za začetek se loti zank in pogojnih stavkov, frameworke boš spoznal kasneje, ko boš mel nekaj osnov.
Program ki ga napišeš je navadna txt datoteka, zato lahko tud z navadno beležnico programiraš. Seveda so bolj primerni kaki naprednejši editorji, ki podpirajo highlighting za programski jezik. Sublime je super, maš še pa kak Notepad++.
Lahko vzameš tud IDE (kot je Visual Studio za C++), za Javo maš Eclipse in NetBeans. IDE - poleg text editorja maš že vgrajene prevajalnike in debuggerje, za začetnika verjetno še najbolj primerno.

Ales ::

Visual Studio ima tudi super okolje za Python, free in odprtokodno, "Python Tools for Visual Studio". Sam uporabljam večinoma Sublime Text.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ales ()

xordie ::

x

Miha9888 ::

Hvala vsem za pomoc!
Sem se odlocil za pitona :) zdej me pa samo se zanima kateri IDE priporocate za pitona?
Hvala vsem

bluefish ::

Za učenje osnov ga ne potrebuješ.

mn ::

bluefish je izjavil:

Za učenje osnov ga ne potrebuješ.


Potrebuješ ga ne, ampak tivseeno priporočam Visual Studio Code.

Mogoče ti bo tole pomagalo:
https://www.edx.org/course/introduction...

Rias Gremory ::

Unknown_001 je izjavil:


Za začetek praktična raba
http://matevzdolenc.com/python/

To si ti posnel raptor?
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

PARTyZAN ::

Za Python boljšega IDEja od PyCharm ne boš našel.

Invictus ::

Svinčnik in papir za začetek...

Potem se naučiš jezika (ali več njih) področja, ki te zanima...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

smacker ::

pust invictusa, on je še stara šola ;) kr lepo en IDE vzemi pa naredi svoj prvi "Hello world" projekt.

PARTyZAN ::

PyCharm ti bo dejansko pomagal pri stilu pisanja kode (pep8). Debugger je tudi reč, ki ti bo pomagala pri zajebih prvih ne hello-world skript.

bluefish ::

Pomagal pri stilu, če se ne bo preveč zanašal na autocomplete.

Miha9888 ::

Torej najbolje se je uciti bi se na pycharmu? Kaj pa visual studio code in dodas python extension, je to kaj bolje?
Spet, hvala vsem :D

PARTyZAN ::

bluefish: tudi, če se zanaša na suggestione je to lahko samo dobro. Po par 100 napisanih vrsticah, bo že sam klofal tako, da mu bo IDE podčrtoval konkretno manj nesmislov.

Tisti extension za VS ima slab syntax highlighting in suggestione. Preizkusi sam, pa boš videl kaj ti bolj odgovarja.

smoke ::

Če maš Apple računalnik lahko sprobaš jezik Swift, ki se uporablja za razvoj OS X in iOS aplikacij. Ali pa Rust (tale dela tudi na Linuxu).

Oba jezika sta fajn za začetnika.

arjan_t ::

Rust definitivno ne, da bo se o borrowing-u razmisljal ob ucenju programiranja.

Unknown_001 ::

Rias Gremory je izjavil:

Unknown_001 je izjavil:


Za začetek praktična raba
http://matevzdolenc.com/python/

To si ti posnel raptor?


Po čem sklepaš da naj bi jaz to posnel?
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

imagodei ::

Kaj pa je z Eclipse narobe, da ne bi bil za Python dovolj OK?
- Hoc est qui sumus -

napsy ::

Nazaj na prvotno vprasanje OP ... kot zgleda JavaScript in njegovi derivati se en lep cas ne bodo nikamor sli. Izkazalo se je, da je jezik primeren prakticno za vso vrsto prograiranja. V praksi pa naceloma programer mora obvladati vec kot pa sam en jezik, in jeziki, ki so trenutno uveljavljeni (python, JS, Java, ...), kot zgleda se dolgo ne bodo sli v pozabo. Ce hoces sluzit v Sloveniji, se ti najbolj splaca C#, Java (Android programiranje) ali PHP, potem so se JavaScript(+node,react,angular).
"If you die, you die. But when you live you live. There is no time to waste."

Red_Mamba ::

Miha9888 je izjavil:

Hvala vsem za pomoc!
Sem se odlocil za pitona :) zdej me pa samo se zanima kateri IDE priporocate za pitona?
Hvala vsem


pyCharm
[st.slika https://img.shields.io/badge/Slo-Tech-green.svg test]
Linkedin >> http://goo.gl/839Aua
Mamba's Crypto & ICO's: https://t.me/joinchat/AAAAAExTkO4P4UDy0fIZdg

trubadur99 ::

zdravo
Jaz sem z pythonom prišel do konca na "learn the hard way". Gledam malo po youtubu, pa ni nič kaj videti, da bi bili kakšni tuturiali oz vodeni projekti za python programe na youtubu, kakor se jih veliko najde recimo za c++. Morda jaz le narobe iščem, ali bi res mogel ibrati kakšen c++?

OrkAA ::

trubadur99 je izjavil:

zdravo
Jaz sem z pythonom prišel do konca na "learn the hard way". Gledam malo po youtubu, pa ni nič kaj videti, da bi bili kakšni tuturiali oz vodeni projekti za python programe na youtubu, kakor se jih veliko najde recimo za c++. Morda jaz le narobe iščem, ali bi res mogel ibrati kakšen c++?


Glede na to, da v drugi temi sprasujes o tehnologijah, ki delujejo v browserju, predvidevam, da te zanima spletno programiranje. Na youtubu poisci "django python" in bos morda nasel kaj uporabnega.

Django je zelo znan framework za spletno programiranje.

trubadur99 ::

Sem malce pogledal ja. Pa je django lahko nadimestilo PHPja ali sta to dve povsem različni zadevin moram PHP še vseeno znati (razen da je eno framework eno pa jezik)?

am-on ::

Mešaš framework in jezik.
php -> framework Laravel, CodeIgniter,...
python -> framework Django, Pyramid,...

Če se odločiš za Django, potem rabiš znati python in za php ne rabiš vedeti da sploh obstaja, moraš pa znati python in poznati tudi sam framework, da pravilno implementiraš stvari in ne delaš stvari, ki so že implementirane.

Spletno aplikacijo lahko narediš iz nule tako s php kot s python ali pa si olajšaš delo in uporabiš kakšnega izmed zgoraj naštetih frameworkov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: am-on ()

trubadur99 ::

Pa se je sploh "smiselno" naučit django kot php, saj je na internetu več PHP tuturialov, če kaj vem? TOrej aktere so sploh prednosti enega in drugega?
Hvala za pomoč :)

Ales ::

Misliš Python ali PHP?

Na spletu je en kup primerjav, tako bolj splošnih, kot poglobljenih, o razlikah. Meni osebno je bolj uporaben Python in ga imam tudi veliko rajši, sicer pa poznam oba. Za bolj razdelane primerjave pa verjetno najbolje da prebereš že napisane članke na spletu.

trubadur99 ::

aha bom, hvala.
Samo še tole bi vprašal, morda malce offtopic: sedaj grem po tuturialih po internetu in večinoma uporabljajo python 3+ jaz sam pa uporabljam python 2.7. Zanima me če se da kako narediti da ni treba odstraniti verzije 2.7 da bom lahko delal z pythonom 3 v cmdju, torej kako izbrati katero verzijo pythona naj laufa powershell/cmd...?

Cruz ::

One of the most moral acts is to create a space in which life can move forward.

Nadebudnik ::

@trubadur99 najbolj kvalitetno se boš naučil programiranja, če si zastaviš nek projekt, ki ga želiš realizirati. Pri tem je dobro, da poznaš osnove jezika in potem "poGooglaš" kar ne znaš. Ko se pa še učiš osnove pa je načelom tudi bolje delati po knjigah kot pa videih. Iz izkušenj bi rekel, da so knjige mnogo bolj poglobljene, več zveš, čeprav je nekoliko manj "praktično" kot iti na Youtube in klikniti na video.

Sicer si pa najprej poglej tole:
https://www.youtube.com/playlist?list=P...
https://www.youtube.com/playlist?list=P...
https://www.youtube.com/playlist?list=P...

Imaš razložene vse osnovne koncepte, ki jih boš potreboval pri programiranju. Tudi precej nas FRI-jevcev si je ogledalo zgornja predavanja (v kombinaciji z našimi), ker so res izvrstna.

Zelo dobro je tudi reševanje bolj kompleksnih matematičnih problemov, ki jih boš pa našel tukaj: https://projecteuler.net/archives

Kot vidiš jezik ni glavna stvar pri programiranju! Če imaš še kakšno vprašanja, kar na dan z njim.

p.s. Jaz sem se naučil tako, da sem želel realizirati neko preprosto mobilno aplikacijo. Najprej sem se naučil osnovnih programerskih/algoritemskih konceptov in Javo, potem pa android SDK in sem imel v slabega pol leta narejeno aplikacijo. Ob enem sem se pa ogromno več naučil, od mnogih kolegov iz faksa, ki niso imeli jasnega cilja/projekta pri programiranju.

Rias Gremory ::

@trubadur99
https://www.google.com/ (in r/learnprogramming če imaš rad "spoon feeding")
Vse kar boš potreboval.

@michaelscott
Ta slika je drek.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

trubadur99 ::

Malo sem se že spoprijateljil z djangom vendar ne dojamem koncepta zadeve, ne vidim povezave med phpjom in djangom. Torej pri phpju kolikor vem pišeš kodo kar v html datoteko, pri djangu pa je polno enih poddatotek in česa ne. Sicer sem do sedaj pogledal le par tuturialov, vendar sem se res samo še bolj zmedel

bluefish ::

Django je framework. Tudi pri kakem PHP frameworku imaš "polno enih datotek".

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

Rias Gremory ::

What is a software framework?

PHP je en programski jezik. Ima svoje frameworke.
Python je drug programski jezik. Ima svoje frameworke.

Google se lahko uporablja za žnj vprašanj. Na primer: "difference programming language framework" --> What is the difference between a language and a framework?
Spraševanje na forumu je super, le Google lahko odgovori hitreje (razen če ne znaš angleščine).
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

yahooman ::

No, da si jaz izposodim tole temo. Odločam se med programskimi jeziki. Imam znanca, ki programira že okrog 5 let in me prepričuje da je prava izbira c++, saj podpira "vse platforme" (web, mobile, vr, desktop...) in da se ga je nasploh bolje naučiti kot kakšen ruby ali python, java... Mene zanima še vaše mnenje, kater bi mi bil najbolj primeren? Sam sem močno zainteresiran za kakšen web develeopment, mobile mogoče, desktop pa že manj. Če je jezik malo težji se za na učiti, me ne moti preveč, važno mi je da je uporaben

PARTyZAN ::

Ko bos zacel programirat bos kaj hitro sam nasel svoj set priljubljenih jezikov. Prehod med njimi po tem, ko poznas osnove ni vec tezak. C++ ti za web in mobile ne bo kaj prida pomagal, najbolj razsirjeni mobile platformi sta iOS (Swift, Objective C) in Android (Java). Je pa res, da je sintaksa Jave in C# recimo precej Cjevska. Za web bos rabil kaksen skriptni jezik, mogoce kaksen framework in js libraryi.

Ne obremenjuj se prevec z izbiro jezika. Na prvem mestu je pomembno, da se naucis algoritmicnega razmisljanja, vse ostalo pride potem samo od sebe s prakso. Zadaj si cilj in ga realiziraj. Po parih projektih bos dobil obcutek katero orodje/jezik ti najbolj pase za kaksen specificen problem.

c00L3r ::

Če si hočeš otežit življenje in prej izgubit voljo do programiranja, potem delaj s c++. Res je, da večina s tem začne na šolah, a so srečni, ko se ga "rešijo" in gredo na Java, C#, JavaScript, Lua ali kaj drugega. C++ je smiseln samo, če delaš bolj low level stvari, npr. gonilnike ali pa svoj lasten game engine.

Za mobile je trenutno Java za Adnroid in Swing za iOS. Web lahko delaš praktično v vsem, je pa tukaj potrebno poznavanje HTML in CSS. Za Desktop VR oz. na splošno 3D igre bi jaz pogledal Unity ogrodje. Zanj lahko programiraš v C# ali pa UnityScript (ki je malo bolj strog JavaScript).

tony1 ::

trubadur99 je izjavil:

zdravo
Jaz sem z pythonom prišel do konca na "learn the hard way".


Če govoriš o knjigi Learn Python the hard way, bo poleti isti avtor izdal nadaljevanje (to ne pomeni četrto izdajo). Upam pa, da bo tokrat prešaltal na Python 3...

Smurf ::

c00L3r je izjavil:

Če si hočeš otežit življenje in prej izgubit voljo do programiranja, potem delaj s c++. Res je, da večina s tem začne na šolah, a so srečni, ko se ga "rešijo" in gredo na Java, C#, JavaScript, Lua ali kaj drugega. C++ je smiseln samo, če delaš bolj low level stvari, npr. gonilnike ali pa svoj lasten game engine.

Ali pa katerokoli resno desktop aplikacijo.

yahooman ::

Kaj pa recimo Java, bi bil to smiseln začetek?

smurf z "resno desktop aplikacijo" misliš...?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: yahooman ()

k--p ::

Java je IMO pametna izbira za začetek. Če greš nato v web dev vode, je precej popularna izbira za backend (obstaja precej popularnih frameworkov) in mogoče ostaneš pri tem, če pa želiš delati tudi frontend pa se naučiš še html/css/js. Uporablja se tudi primarno za Android aplikacije in do neke mere za desktop app-e (recimo IntelliJ IDE). Za igre ni popularna izbira, je pa nekaj izjem (Minecraft).
Je tudi jezik, ki te nauči OOP in razne design patterne ter olajša prehod na številne druge jezike. Sam ekosistem je malo bolj umirjen kot pa trenutna norija s poplavo frameworkov/toolov v javascript svetu :)

Smurf ::

yahooman je izjavil:

Kaj pa recimo Java, bi bil to smiseln začetek?

smurf z "resno desktop aplikacijo" misliš...?

Da ima vecina programov, ki se vsakodnevno uporablja vsaj del kode v c++. Od brskalnikov, do raznih facebook/youtubov, do popularnih programov, kot npr microsoft office, adobe paketi. Filme verjetno gledate v vlcju (ok ta je v cju), za igre se uporablja steam. Etc.

Rias Gremory ::

@yahooman
@PARTyZAN ti je že podal odgovor. Beri ga dokler ne razumeš.

Ampak če se ne moreš odločiti in bi izjemno rad da te nekdo futra, potem glede na
Sam sem močno zainteresiran za kakšen web develeopment, mobile mogoče, desktop pa že manj

Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri programski jezik?

Oddelek: Programiranje
232969 (2275) driver_x
»

Kako se lotiti programiranja (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
5611099 (8570) ZaphodBB
»

Kateri programski jezik / okolje je IN ?

Oddelek: Programiranje
192615 (1885) FrEaKmAn
»

Kateri drug programski jezik za HTML/JS programerja?

Oddelek: Programiranje
333503 (2273) LeQuack
»

Kateri programski jezik?

Oddelek: Programiranje
494415 (3028) kopernik

Več podobnih tem