» »

Intel licenciral ARM, a le za stranke

Intel licenciral ARM, a le za stranke

Bloomberg - Intel je minuli teden na vsakoletnem dogodku Intel Developer Forum razkril, da je z ARM-jem sklenil dogovor o licenciranju. Ta mu daje pravico, da za svoje stranke v lastnih obratih proizvaja čipe z arhitekturo ARM.

Intel je ugotovil, da se v pametne telefone in druge prenosne naprave po redni poti ne bodo prebili. Njihovi procesorji so izvrstni za namizne računalnike in strežnike, ko pa postavimo energijsko učinkovitost na prvo mesto, ARM nima prave konkurence. To je slaba novica za Intel, saj se trgi osebnih računalnikov počasi ohlaja, medtem ko je rast trga prenosnih naprav še vedno zdrava.

Po drugi strani pa ima Intel ogromne proizvodne kapacitete, ki jih prodaja tudi drugim podjetjem. To je začel prejšnji izvršni direktor Paul Ottelini, a kakšnih velikih pogodb Intel še ni sklenil (ali pa vsaj razkril). Dogovor med Intelom in ARM-jem bo omogočil, da bo Intel na teh proizvodnih linijah izdeloval tudi čipe ARM za svoje stranke. Prvi bo očitno korejski LG, ki bo uporabljal Intelovo proizvodnjo za izdelavo čipov v 10-nm tehnologiji za svoje pametne telefone, so že sporočili. Za 10-nm proizvodnjo Intel še ne bo uporabljal ekstremne ultravijolične litografije (EUV), prav tako je ne načrtujejo za 7 nm, ker tehnologija še ni nared.

Srednjeročno si Intel seveda želi kakšne pogodbe z Applom, Qualcommom in podobnimi, ki trenutno uporabljajo predvsem Samsungove in TSMC-jeve obrate. Da pa bi Intel pod svojo znamko in v lastnem imenu proizvajal ARM-čipe, v dogledni prihodnosti ni pričakovati.

6 komentarjev

3p ::

A kdo razume, zakaj Intel potrebuje ARM-ovo licenco, da lahko za stranke proizvaja čipe (z ARMovim CPUjem)?

googleg1 ::

ARM je samo jedro. Se vedno mora proizvajalec zagotoviti celotno platformo od periferije (komunikacijski vmesniki, crypto funkcije, vhodno/izhodne enote) do graficne kartice. Poleg tega mora poskrbeti, da se bo celotna platforma obnasala cimbolj ucinkovito.

Recimo Apple je sel se korak dlje in je od ARMa licenciral samo nabor instrukcij, implementirajo v strojnem delu jih pa sami. Tako lahko nadzorujejo celotno obnasanje procesorja in sami skrbijo za cimvecjo uncikovitost implementacije.

johnnyyy ::

3p je izjavil:

A kdo razume, zakaj Intel potrebuje ARM-ovo licenco, da lahko za stranke proizvaja čipe (z ARMovim CPUjem)?

Po mojem (ugibam), imajo podjetja, kot so LG dostop do dokumentacije, nimajo pa dejanskih načrtov litografije. Design procesorja lahko naredijo z lastno periferijo in black box škatlo, ki je jedro. Tisti, ki potem proizvede procesor, pa potrebuje načrt litografije ali izdelano jedro, ki ga bondira na periferijo.

googleg1 ::

LG ne izdeluje svojih procesorjev. Oni samo procesorje vgrajujejo v telefone. Vse kar LG dobi je dokumentacija periferije na procesorju (znotraj cipa - registri in ostala sranja). Treba je vedt, da je ARM samo jedro, ki ti kot tako cisto nic ne pomaga. Moderni SOCi imajo na cipu integriran flash controller, ram controller, DMA, komunikacije (I2C, SPI, ethernet, USB, UART, CAN), graficno kartico, rf del (GSM, UMTS, LTE), motion processor in se vsaj 1000 drugih stvari na katere sem pozabil. Datasheet za tak SoC je neomejen. Recimo Beaglebone black SoC (AM335x) ima cca 5k strani dokumentacije, kjer je graficni del izvzet se mi zdi. Moderni SoC za telefone so pa za par razredov bolj komplicirani.

3p ::

Tule je malo več razloženo. Pa na ARMu še več.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 3p ()

johnnyyy ::

googleg1 je izjavil:

LG ne izdeluje svojih procesorjev.

Da imajo apetite po svojih procesorjih so že pokazali (Nuclun SoC).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Konec neke ere: Intel ni več največji proizvajalec čipov

Oddelek: Novice / Rezultati
3113623 (10351) MrStein
»

Intelov tik tak je mrtev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
7123583 (19405) Bistri007
»

Za zdaj konec Intelovega ritma tik-tak (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
6021102 (17019) Glugy
»

Intel bo proizvajal ARM-procesorje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
5014487 (11703) hojnikb
»

Delničarji AMD-ja podprli razdelitev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
518331 (6469) RejZoR

Več podobnih tem