» »

Gradnje optike, VDSL central....

Gradnje optike, VDSL central....

kitl76 ::

GPON pri sosedu imajo 500/100

Lonsarg ::

Pa saj smo enkrat že razčistili. GPON ni nič druga kot pasivni switch, ki hardkodirano razdeli povezabo na N delov. Za razliko od navadnega switcha, ki lahko dinamično razdeli glede na to koliko kateri od priključkov trenutno uporablja internet. Ok to ni edina razlika, GPON ima popolnoma ločeno opremo za MUXanje in DEMuxanje, torej če hočeš podpreti hkrati GPON in navadno Ethernet optiko rabiš v bistvu podvojeno opremo v centrali, tega ne bodo počeli. Iz prve roke od enega, ki postavlja GPON, to je za par faktorjev cenejša oprema če postaviš GPON.

Je pa tko, če ti naročiš 500/100 te pač morajo priklopiti na GPON switch, ki se deli samo na 16 delov(ugibam samo), če pa naročiš 20/20 pa take uporabnike komot priklopijo v eni vasi na en sam 1/128 GPON switch. Pač prednost aktivnega switcha od T-2 so torej večje maksimalne hitrosti, ter da ni potrebno prevezati uporabnika na drug switch, če poveča hitrost(kar bo moral Telekom občasno početi). Altivni switch ima tudi boljši izkoristek glavnega voda ki pride do switcha(načeloma 100%) tako da GPON tudi tukaj izgubi na max hitrosti.

Vglavnem to so tehnikalije, ki navadnih uporabnikov ne tičejo, to je njihov problem da poskrbiji da dela, če naročiš višjo hitrost. Da bi se kdo pritožval da premajhne maksimalne hitrosti Telekom ponuja pa še nisem slišal. Je pa res da bi T-2 lahko popolnoma zjebal Telekom, če poviša osnovno hitrost na 1Gbit za vse uporabnike, kar Telekom še ne more narediti:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Tilen ::

T-2 bi s tako potezo samo še povišal hitrost do stečaja, ker velika večina uporabnikov ne ločuje med 100 Mbit in 1 Gbit.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

čuhalev ::

Potem pa naj napiše 1000. :)

kitl76 ::

Ni tako T-2 ima na GPON-u za enkrat zakupjleno maks povezavo 100/20 zato 1 Gbit ne more ponujat.

...:TOMI:... ::

Telekom ponuja max 1000/40 na bitnem toku. To, da t-2 ni zakupil vec, niti ne logicnega kanala za iptv in s tem multicasta, to je problem od t-2. Telekomov problem je izkljucno nizek upload.
Tomi

kitl76 ::

To ni problem T-2 je iz HLS protokolom na bitnem toku okol prinesel Telekom in si s tem zagotovil cenejši zakup linije. Tisto, kar pa ti praviš, da Telekom ponuja maks 100/40 je lari fari. To on ponuja v svoji paketni ponudbi, če plačaš več imaš lahko tudi do 1 GB/s.

...:TOMI:... ::

Ne govori v tri dni.

Preberi pogodbo. http://www.telekom.si/operaterji/bro/BR... Vse pise, in se cene so zraven.

S HLSom ni okoli prinesel telekoma, pac pa uporabnike na bitnem toku.

Na LLU imajo uporabniki isto ceno, ter vec storitev oz. bolj kakovostne. Visje hitrosti, multicast ipd.
Tomi

kitl76 ::

Če še ne veš se govori, da se LLU spremeni v GPON. Na GPON-u imajo operaterji enako možnost multicasta samo ga je potrebno doplačati za to je T-2 s HLS-jem privarčeval. Amis npr. na GPON optiki ima multicast. Glede hitrosti pa sem ti že povedal sosed ima 500/100 na GPON optiki.

KTr1sk ::

Pred meseci sem dal proizvedbo na telekom, če bo na moji lokaciji optika, ker nekaj metrov stran (druga ulica čez hrib) imajo optiko, ampak pri nas pa zaenkrat ne bo, niti v prihodnje ne vidijo, da bi bila naročena gradnja, če pa bo, bodo zbirali soglasja, če sem prav razumel, ..


skica kjer je optika in kjer ni, črna pika je kjer sem jaz doma... tam kjer je rdeče pa je optika
i7-11700kf,32gb-3200mhz,6700xt,nvme2x,hdd4x

Pithlit ::

stalker mode: on.
Life is as complicated as we make it...

...:TOMI:... ::

500/100 ima lahko na GPONu, samo ne na omrezju od telekoma.

Tudi recimo kabelski operaterji nudijo optiko, vecinoma imajo GPON topologijo.
Tomi

kitl76 ::

Seveda od Telekoma. saj to ti govorim, da je tukaj vse odvisno T2 oziroma drugih ponudnikov. Toliko ko bodo colali toliko bodo njihovi uporabniki dobili. Ni kriv omrežje GPON kot ga vsi radi blatite. Kriva je drugačna politika zakupa.

čuhalev ::

Za tiste, ki želite imeti visok upload, je stroškovno ugodneje najeti VPS. Izpod 10 evrov mesečno se da v tujini dobiti tudi takšnega z neomejenim prometom.

...:TOMI:... ::

P2P optika omogoca LLU, GPON omogoca samo BRO. Zato ga blatimo. Ker dobis manj z isti denar.
Tomi

kitl76 ::

Ja to je res. Še bolj fora je pa ko imajo pri moji na šiht na Telekom-u zakupljen 100/20 pa so jim kontra vklopil na 20/100 :))

konspirator ::

Kakšen hiter slovar za vse zbrane kratice v temi ?

Pithlit ::

Za vse 3?
Life is as complicated as we make it...

konspirator ::

gpon
bro
llu
HLS protokol
P2P optika
bitni tok pri optiki

Zgodovina sprememb…

čuhalev ::

P2P je točka na točko (z ene lokacija na drugo lokacijo), GPON je P2MP oziroma točka na več točk (z ene lokacije na več lokacij).

Za HLS si preberi na Wikipediji.

LLU za stranko X pomeni, da ima operater A v celoti dostop do medija, ki vodi do stranke X. V primeru P2MP to ni mogoče, saj si isti medij dejansko lahko deli več strank. Kako ima operater A urejeno na višjem nivoju (uplink) ne vem, morda za pojem kot je LLU ni pomembno.

kitl76 ::

HLS je HTTP Live Streaming. Uporablja jo T-2 za prenos televizije v GPON sistemu.

...:TOMI:... ::

Ne samo na GPONu, povsod tam, kje ima namesto LLU tehnologijo BRO.
Tomi

kitl76 ::

OK sej BRO pa GPON je v bistvu eno in isto. kar se tiče zakupa pasovne širine. Vse poteka preko Telekomove centrale.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kitl76 ()

Malajlo ::

Na GPON v Mengšu imajo 100/400. Štiristo. Uploada. Vsaj zaenkrat.

Izvijač ::

KTr1sk je izjavil:

Pred meseci sem dal proizvedbo na telekom, če bo na moji lokaciji optika, ker nekaj metrov stran (druga ulica čez hrib) imajo optiko, ampak pri nas pa zaenkrat ne bo, niti v prihodnje ne vidijo, da bi bila naročena gradnja, če pa bo, bodo zbirali soglasja, če sem prav razumel, ..

skica kjer je optika in kjer ni, črna pika je kjer sem jaz doma... tam kjer je rdeče pa je optika



V naselju se je lansko leto uredila nova centrala (pri blokih),do katere je napeljana optika.Za priklop (predvidevam) bi moral težiti ko so jo vlekli po kanalih.Prijateljeva ulica se je pa tudi obnavljala z sofinanciranjem prebivalcev le te ulice,tako da telekom nima nekega hudega interesa,razen če prebivalci položijo prazne cevi in če so zainteresirani.Za takšne stvari smo delno krivi tudi ljudje sami ker nekateri pač ne pustijo kopati po njihovem oz. pričakujejo odškodnine v tisočih evrih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Izvijač ()

primozzzz ::

Malo offtopic:
Pri nas začenjajo z gradnjo optike.. Včeraj so nam potegnili že optične kable do hiš po zraku.. Baje bodo kasneje bakrene kableo odstranili... Kaksne imate kaj izkusnje z optiko po zraku.. kaksno hitrost dosegate, kako pogoste so prekinitve, kateri ponudnik je najboljsi.. A ne gredo ponavadi kabli vsi pod zemljo, tudi kasneje do hiš..
NI PODPISA

Tilen ::

Samo brez panike. Optika po zraku je OK. Kateri operater jo polaga?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

primozzzz ::

Telekom rihta.. Sedaj imam Amis, treba pa bo seveda ornk prestudirat ali menjat operaterja ali ostati.. Bomo vidl kmalu glede paketa + imam se simobil.. Cakam na kaksno skupno ponudbo tv, internet, mobitel itd...
NI PODPISA

Grega3 ::

Ma pri nas so 6 let nazaj na vasi z cca 250 gospodinjstvi delali kanalizacijo in vodovod in glej ga zlomka se izvajalci in ponudniki internetnih storitev niso mogli zmenit da dajo zdraven še cevi za optiko in elektriko da bi v prihodje lahko to povlekli... In ker smo se takrat domačini na veliko pritoževali je pristojni od telekoma obljubil da bomo vsi iz te vasi imeli optiko do konca leta 2013... No sedaj 3 leta pozneje ne duha ne sluha o optiki in tako mislim da bo še naprej... Žalostno da se v naši državi sploh dovoli takšno šlamparijo. Če že razriješ celotno vas vsaj pusti cevi za optiko, elktriko, itd.. ampak ne sedaj pričakujem ko se bodo le zganili bodo ponovno na novo vse razrili in potem glede na hitrost naših izvajalski del se bomo 2 leti vozili po luknjah kot ponavadi...

Daniel ::

Pri nas so ob kanalizaciji povlekli še cevi za optiko ampak ne Telekom ampak Teleing, ki je bolj prisoten v tem lokalnem okolju. Sicer sedaj na optiki ni možnosti izbire ponudnika a je ponudba kar zadovoljiva. Pa še bolj bo, ko štarta še IPTV.

klinker ::

Heh, pri nas je TS vec kot 8 let nazaj zbiral podpise za optiko. Jih vprasam kdaj bi naj dobili...od 3 do 6 mesecev, najkasneje leto, so rekli. Po vseh teh letih sem se vedno na bakru ki nad 10/0.9 ne sfolga, pa se to je le ob dobrih dnevih ;((

Invictus ::

Telekom dela nove investicije na infrastrukturi samo, če dobi evropska sredstva za nerazvita območja.

S svojim denarjem tega ne delajo...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Spajky ::

Da in sicer tako, da pol dajo pridobljeni Free keš + delo svojim privilegiranim izvajalcem, da spet razkopljejo ceste/poti, zraven pa vmes prebijejo še kakšen kabel/cev nerodni podizvajalci, katerim zaradi namerne nesposobnosti/nedela pristojnih ne dajo dokumentacije o prejšnjih instalacijah. Pa je spet delo za nekoga drugega ... Čeprav to ne drži zmeraj, je vseeno hint o spet kakšni zaroti, kako postrgat na račun raje dodatne kuverte določene barve ... khm ... mogoče pa tega ni v resnici in je vse naključje ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

flier ::

Invictus je izjavil:

Telekom dela nove investicije na infrastrukturi samo, če dobi evropska sredstva za nerazvita območja.

S svojim denarjem tega ne delajo...

Ne nabijaj. Ljubljana z okolico zagotovo ne sodi med nerazvita območja pa je Telekom kljub temu polagal optiko leta 2016.

Lonsarg ::

V bistvu delajo križem lražem, kjer se splača al pa kjer so ful zadaj. Dejansko zelo povečujejo investicije, mislm da gre naslednje leto okol 20 miljonov njihovega keša.

Orias ::

Pri nas so pred 3 leti pobirali soglasja. Pa ima sedaj lahko samo eden optiko. In vsaj jaz opažam Telekomov trend, ko se hvalijo da je v tem in tem kraju optika. Potem vidiš, da ima samo ena hišna št. optiko in nihče drug je ne more imeti. 1000x hvala Telekomu za takšen odnos.

Daniel ::

V enem naselju blizu nas so pred leti delali OŠO projekt vendar je del naselja izpadel. Sedaj so pokrili še teh 80 hiš in v začetku naslednjega leta bi naj bila možna priključitev. Ne vem pa ali gre za GPON ali P2P optiko. Tako, da nekaj se dela. Je pa OŠO kar nekaj dražji na letni ravni, imaš pa možnost izbire.

SaXsIm ::

Grega3 je izjavil:

Ma pri nas so 6 let nazaj na vasi z cca 250 gospodinjstvi delali kanalizacijo in vodovod in glej ga zlomka se izvajalci in ponudniki internetnih storitev niso mogli zmenit da dajo zdraven še cevi za optiko in elektriko da bi v prihodje lahko to povlekli... In ker smo se takrat domačini na veliko pritoževali je pristojni od telekoma obljubil da bomo vsi iz te vasi imeli optiko do konca leta 2013... No sedaj 3 leta pozneje ne duha ne sluha o optiki in tako mislim da bo še naprej... Žalostno da se v naši državi sploh dovoli takšno šlamparijo. Če že razriješ celotno vas vsaj pusti cevi za optiko, elktriko, itd.. ampak ne sedaj pričakujem ko se bodo le zganili bodo ponovno na novo vse razrili in potem glede na hitrost naših izvajalski del se bomo 2 leti vozili po luknjah kot ponavadi...


Bi kar rekel, da ste sami krivi. Zelo verjetno je bil investitor občina, kar pomeni, da ste imeli projekt javno obravnavan, načrte dostopne, pa ste imeli možnost iti tam, in kaj reči. V končni fazi ste tudi izvolili svetnike v občinski svet, ki bi naj zastopali vaše interese. Če pa tega ne počnejo, pa ni kriva država, ampak vi sami.
SaXsIm

čuhalev ::

Daniel je izjavil:

V enem naselju blizu nas so pred leti delali OŠO projekt vendar je del naselja izpadel. Sedaj so pokrili še teh 80 hiš in v začetku naslednjega leta bi naj bila možna priključitev. Ne vem pa ali gre za GPON ali P2P optiko. Tako, da nekaj se dela. Je pa OŠO kar nekaj dražji na letni ravni, imaš pa možnost izbire.

Strošek je začetna investicija ter morebitna zamenjava optičnih kablov čez 50-60 let. Oprema je po večini last operaterjev.

bastadu ::

Če si smem izposoditi temo: TS nam bo v kratkem položil optični kabel, kabel je seveda single-mode varianta za daljše dosege. Optiko nam bodo potegnili do najbližjega vozlišča (recimo mu vozlišče A), jaz pa bi rad optični signal speljal do vozlišča B, med vozliščem A in B imam še prosta interna multimode optična vlakna. Zanima me, ali TS njihovo optiko vedno zaključi z bakrom (z konverterjem fiber2ethernet), ali mi lahko zaključijo tudi z singlemode-na-multimode konverterjem, tako da si jaz lahko optičen signal spravim do vozlišča B brez, da vmes konvertiram na baker in nazaj v optiko? Hvala za info!

Tilen ::

bastadu je izjavil:

Zanima me, ali TS njihovo optiko vedno zaključi z bakrom (z konverterjem fiber2ethernet)


Ne. Ostale tvoje zahetve so bolj pobožne želje. Če je v planu, da dobiš GPON, boš dobil GPON.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

dunda ::

Vidim, da ste tukaj pravi poznavalci :-)

V našem koncu so v teh dneh zamenjali nekaj drogov in začeli gor natikat kable (sklepam, da optiko zraven bakra). Vsaj na glavnih razvodih v prvih dneh. Sklepam, da bodo šli v naslednjih dneh do posameznih hiš. Srčno upam, da ne samo do tistih, ki so na Telekomu (čeprav bom tudi sam verjetno prestopil k njim, ampak trenutno še nisem).
Kaj točno pripeljejo v hišo - glede na prejšnje vprašanje, ko se govori o tem, da se zaključi z bakrom?
https://www.kacnje.eu

neooo ::

Brez skrbi, dobile bodo vse hise. In ne bo nujno imeti telekom neglede na to da gradi telekom. hiso pride eno opticno vlakno in tam se priklopi na ont ki je zaradi gpon. iz ont gre potem ethernet utp kabl v wan na modemu in to je to. :) v glavnem delalo bo super!

zakljuci z bakrom pomeni od siol modema oz. ont naprej po tvoji hisi.

ti dobis pravi fiber to the home (ftth)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neooo ()

dunda ::

Ja, se mi je zdelo, da me le zavajajo :-)
https://www.kacnje.eu

Strits ::

V našem naselju smo nezadovoljni z internetom (bakreni kabli...) in bi si želeli optične napeljave, najraje seveda take, kjer bi lahko potem izbirali med različnimi ponudniki. Glede na relief in poselitev bi bilo zaenkrat najbolj smiselno kable napeljati po zraku.
Na koga naj se obrnemo? GVO? Telekom? OŠO? Mora pri tem sodelovati občina?

mumbo ::

OŠO gre sigurno preko občine ker se mora le ta prijaviti na evropski razpis, ker gredo sredstva iz EU. Itak je treba sodelovanje občine tudi če postavlja točno določen ponudnik.

Pa zdi se mi da jim je najbolj važno pri odločitivi kater kraj dobi optiko oddaljenost od trenutno postavljene optike. Se pravi, kraj ki je oddaljen 1km od mesta optike bo prej dobil kot kraj kjer treba kopati oz jo vleči 7km - in dobiti dovoljenja za vse parcele itd. Vsaj tako vidim da se dela zdej zraven Metlike kjer okoliški kraji dobivajo optiko od Telekoma, mi ki smo pa bolj oddaljeni pa ni nič govora o tem. Čeprav živim v največji belokranjski vasi.

...:TOMI:... ::

Če imate denar, ti lahko omrežje postavi kdorkoli.
Tomi

Dr_M ::

Moj "sosed" je poslal povprasevanje na gvo za napeljavo, cca 200m od obstojece napeljave do hise, 6000e je predracun.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

...:TOMI:... ::

Izkop stane 6,5 eur na meter. Nato še cevi in si na cca. 10 eur na meter.

Povpraševanje daj še na druge firme, ker boš dobil mnogo ceneje vse skupaj za zračni vod https://www.ezz.si/optika_01.asp
Tomi

MacGyver141 ::

mumbo je izjavil:

OŠO gre sigurno preko občine ker se mora le ta prijaviti na evropski razpis, ker gredo sredstva iz EU. Itak je treba sodelovanje občine tudi če postavlja točno določen ponudnik.

Pa zdi se mi da jim je najbolj važno pri odločitivi kater kraj dobi optiko oddaljenost od trenutno postavljene optike. Se pravi, kraj ki je oddaljen 1km od mesta optike bo prej dobil kot kraj kjer treba kopati oz jo vleči 7km - in dobiti dovoljenja za vse parcele itd. Vsaj tako vidim da se dela zdej zraven Metlike kjer okoliški kraji dobivajo optiko od Telekoma, mi ki smo pa bolj oddaljeni pa ni nič govora o tem. Čeprav živim v največji belokranjski vasi.


Pri nas je pa glih obratno. Najprej oddaljeni kraji, potem pa šele večja naselja (razen blokov, ki jo že imajo kar nekaj časa).

Drugače se pa tukaj vidi, kje se bo gradilo optično omrežje. Če sem pravilno slišal, tale zemljevid kaže plan do konca 2018.
http://www.telekom.si/pomoc-in-podpora/...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Optika v notranjost hiše (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
6620029 (10416) ToniT
»

Mikrotik hAP ac + T2 optika

Oddelek: Omrežja in internet
173110 (1899) c3p0
»

Zakaj telekom na optiki za domače uporabnike umetno omejuje upload na sramotnih 40 mb (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
9621429 (15854) korenje3
»

Čas priklopa na Telekom optiko

Oddelek: Omrežja in internet
289219 (8197) Slo_Gamer
»

Telemach, boj proti višjemu UPLOADU NA KABLU! (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5119748 (18084) MacGyver141

Več podobnih tem